Last news in Fakti

9 Март, 2021 18:05 26 965 49

Тема на ФАКТИ: МВР се оправда с ЕС за парадокса с шофьорските книжки

  • парадокс-
  • мвр-
  • сумпс-
  • грешка-
  • шофьорска книжка

"Като държава-член на Европейския съюз, България е длъжна да се съобрази с образците на свидетелствата за управление на моторни превозни средства", казват от МВР за ФАКТИ

Тема на ФАКТИ: МВР се оправда с ЕС за парадокса с шофьорските книжки - 1
СУМПС, издадено през 2011 г.; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На първи март от ФАКТИ съобщихме за парадокс в свидетелствата за управление на моторни превозни средства у нас. Оказва се, че в документа, който разговорно наричаме „книжка“, cрeщу кaтeгoриятa “B1” имa изoбpaжeниe нa микробус.

Какъв е проблемът в това? Проблемът в това е, че категория “B1” дава право да се управляват чeтирикoлecни прeвoзни cрeдcтвa c мaca бeз тoвaр нe пoвeчe oт 400 килограма (550 килограма зa прeвoзнитe cрeдcтвa, прeднaзнaчeни зa прeвoз нa тoвaри), в кoятo мaca нe ce включвa мacaтa нa aкумулaтoрнитe бaтeрии нa eлeктричecкитe прeвoзни cрeдcтвa и кoитo имaт мaкcимaлнa нeтнa мoщнocт нa двигaтeля нe пoвeчe oт 15 kW (20.4 к.c.). Тоест – микрокар, и в никакъв случай микробус.

Последваха въпроси от страна на ФАКТИ, които изпратихме към пресслужбата на МВР и към министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. Въпросите ни бяха зaщo cрeщу кaтeгoриятa "B1" cтoи изoбрaжeниeтo нa микрoбуc, дали МВР се информира за въпросния проблем от ФАКТИ или той е бил вече установен, нередовни ли са свидетелствата за управление на МПС, издадени по този начин и ако да, планира ли се масово преиздаване на СУМПС и дисциплинарни наказания.

Малко по-рано днес получихме отговор от пресслужбата на МВР на зададените въпроси.

„Като държава-член на Европейския съюз, България е длъжна да се съобрази с образците на свидетелствата за управление на моторни превозни средства, въведени с Директива 2006/126/ЕО от 20.12.2006 г. на Европейския парламент и Съвета. Поради това графичните изображения в СУМПС са съобразени с предвидените в образеца на СУМПС в самата Директива“, казват от МВР.

На практика МВР оправда грешката с това, че Директива 2006/126/ЕО от 20.12.2006 г. на Европейския парламент и Съвета въвежда определен образец.

Във въпросната директива, като образец за изобразяване на категории в свидетелство на управление на превозно средство е поместено следното изображение:

Тема на ФАКТИ: МВР се оправда с ЕС за парадокса с шофьорските книжки
Снимка: Директива 2006/126/ЕО от 20.12.2006 г. на Европейския парламент и Съвета

Последваха допълнителни въпроси към пресслужбата на МВР от страна на ФАКТИ. Попитахме дали все пак въпросното изобразяване на категория “B1” представлява грешка и ако да, възможна ли е инициатива от страна на България към ЕС за отстраняване на тази грешка. Предвид късния час на питането, разбираме липсата на отговор. Ще го очакваме обаче и ще ви информираме.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 62 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ахахаха

    84 3 Отговор
    Аз пък си помислих, че ще обвинят фуражките, заради които им се спарва празното междуушие ...
  • 2 истина е

    165 4 Отговор
    Нма и една институция която да си върши работата , а в МВР е най-зле !!!Пълно е из гишета и кабинети само с любовници и братовчеди на коромпираните шефове !!
  • 3 Активист на БКП

    80 16 Отговор
    Бойко никога не е виновен!!!
  • 4 И ПРЕДИ ВИ ПИСАХ

    32 3 Отговор
    СУМПС ИЗДАДЕНИ ОТ МАСОВОТО ПРЕИЗДАВАНЕ ЗАПОЧНАЛО ОТ 2 0 2 0 година ФИГУРИРА КАТЕГОРИЯ B1 !!!!
  • 5 ш на самолет

    46 9 Отговор
    Винету винаги печели..
  • 6 Гост

    86 7 Отговор
    МВР ли? Неякой гледа ли сериозно на тази политическа проститутка?
  • 7 Кой68

    5 27 Отговор
    Някой друг е много сп@рен в междуушието ..
    Много ме кефи как се разпознават някои ...
  • 8 Читател

    41 11 Отговор
    Трябвa дa cи мнoгo мaлoумeн, зa дa глeдaш кaртинки a нe дa чeтeш буквeнo-цифрoв тeкcт. Нe cлучaйнo бюлeтинитe ни ca c нoмeрa :)))) Миcлeх, чe e caмo зaрaди рoмлянинитe... a тo - и зaрaди "рeдaктoритe" във Фaкти :)

    Коментиран от #20

  • 9 народ

    69 9 Отговор
    Закривай милицията!
    За 30 години никаква реформа на държавните хрантутници!!!!!

    Ние сме с най-много репресивен апарат на човек от населението и то не само в ЕС!!!!!
  • 10 Хаха

    27 6 Отговор
    Продължаваме ли със съчиненията по картинка?! Ай честно ми кажете, кога за последно сте си гледали гърба на книжката?
  • 11 Гост

    28 10 Отговор
    Ее, търтеите от МВР няма да се оправдаят с някого...
  • 12 Анонимен

    24 2 Отговор
    Моята книжка е немска и срещу въпросната категория картинката е нещо подобно,но в никакъв случай микробус. Прозорецът е доста голям и наподобява на джип по скоро. Самия образец е доста некачествено ксерокопие и така по реда нататък се стига до шедьовъра български вариант.... хахаха

    Коментиран от #14

  • 13 Перко

    13 4 Отговор
    Моята книжка не съм я виждал от години. От как я дадох си карам ка си искам че нема кво повеке да ми вземат
  • 14 Ццц

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Значи на Бойко му стига B1 да си кара в Германия...
  • 15 Иван

    42 8 Отговор
    В закона ясно е описано какво МПС може да се управлява с въпросната категория. В случай, че някой не може да чете или е взел шофьорска книжка по втория начин и интерпретира каква е картинката и какво МПС може да управлява за мен е неграмотност. Все пак имаме писменост от едно известно време, а не разчитаме на рисунки по пещерите или стените....
  • 16 Гост от чужбина

    25 9 Отговор
    В случая МВР са абсолютно прави а Факти се изложи.
  • 17 333

    22 3 Отговор
    Много ви е прост въпроса. Не е въпроса в картинката, а защо кратунковеца не знае ЗДвП.
  • 18 Наркос

    12 2 Отговор
    То ако беше направено както трябва щеше да е по-голяма новина...
  • 19 333

    22 3 Отговор
    Ако си бяхте направили труда да проверите как изглежда документа в другите държави от ЕС, щяхте да установите, че е същия.
    Но сте по крещящите заглавия, и не се сетихте да попитате как може човек, който трябва да ги проверява тия документи да не познава закона.
  • 20 ...

    22 7 Отговор

    До коментар #8 от "Читател":

    Като те спрат от движение на границата друга песен ще пееш... там гледат картинките щото половината не могат да четат ,)
  • 21 Рашку

    29 2 Отговор
    Калинки гледат картинки... Умният чете текст. А пътната полиция не гледа и не чете,но умее да брои обаче......
  • 22 Иван

    4 5 Отговор
    До колега #20. Явно си неграмотен. Прости ми, че ти го казвам, но вариант да те спрат от движение(както казваш) е, в случай на несъотвествие в категорията на МПС-то, което управляваш....и по-скоро теб ще спрат от движение.... Както споменах в коментар #15 не сме по рисунките в пещери или по стени. Има закон, правилник на приложение на ЗДвП. Вади си изводите и ти желая безброй безаварийни км

    Коментиран от #23, #25, #42

  • 23 ...

    13 5 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Нали за това е целия репортаж бе унуфри ... ето ти откъс от първата статия ...
    "Граничен полицай, извършвайки рутинна проверка при преминаване на българо-гръцката граница (реален случай, от който разбрахме за проблема), заявява, че водачът не може да управлява бус под 3.5 тона, защото няма категория "B1". И за да се аргументира, показва изображението на гърба на книжката и липсата на дата за придобиване на въпросната категория." ...

    Коментиран от #30

  • 24 гост

    17 3 Отговор
    В закона е казано какво може да се управлява с категория В1. Никъде не се говори за изображения, цветове, шрифт или посока на изписването. Щом имаш буквено-цифровата категория, то всичко останало е без значение. Заради бай Ганьовци се срамуваме, че сме българи, сега в Европа трябва да разберат, че имаме неграмотни шофьори, които по изображението разбират какво да карат... и пак да се срамуваме от простотията и невежеството на някои българи. Спестете ни го!
  • 25 ...

    9 5 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Между другото 'умнико' рисунките , за които говориш се ползват и до ден днешен като един елементапен пример, с които ще те затапя са пътните знаци.
  • 26 Иван

    8 4 Отговор
    Категория “B1” /Б1/ – Малка кола (четириколесни моторни средства), с обем на двигателя над 50 кубика, скорост над 45 километра и с маса не по-голяма от 550 килограма.
    - не се оприличавам с унуфри и др подобни. Бус под 3,5 т може да бъде с макс допустима маса 1.5т. Така че, зависи от модела и как е регистриран. Има бусове, които имат макс. Допустима маса 4,5 т и се управляват с кат. Ц, но са регистрирани до 3.5 т и респективно се управляват със свидетелство за кат. Б. И пак казвам. Има ЗДвП, и в случай, че не се познават всички правни норми(не пиша за кратинки и рисунки) ако управляващият е със съответната правоспособност да управлява съответното МПС ВИНАГИ МОЖЕ ДА ОБЖАЛВА.
  • 27 Иван

    7 0 Отговор
    До колегата # 22! Благодаря за подкрепата, ти си един от хората, които могат да четат и са прочели какво означава картинката!! Адмирирам това.
  • 28 Иван

    2 0 Отговор
    До колеги 23 и 25, не знам дали сте един и същ човек, ама пишете си имената.... та дори и измислени да са...
  • 29 Иван

    0 0 Отговор
    #27 е за # 25 ако ме разбираш
  • 30 333

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "...":

    Значи репортажа/статията няма нищо общо с това, поне като заглавие:
    Публикувано във факти.бг: Парадокс: Всички шофьорски книжки у нас са нередовни!
    Което е абсолютна глупост. Шофьорските книжки са си съвсем редовни. Освен, че са редовни, елементарна проверка в гугъл ти показва шофьорски книжки от цял ЕС и всичките са такива. Ама заглавието на булеварните журналисти трябва да е ШОК, БОНБА! НЕРЕДОВНИ КНИЖКИ.
    А съществото на проблема е, че кратунковеца не познава ЗДвП, според който ЗДвП трябва да му отнемат свидетелството за правоуправление, докато не докаже на проверовъчен, че го е научил. В тоя случай, понеже това му е свързано със служебните задължения трябва да го пратят в къщи, щот не става чеп за зеле от него. А картинката че е странна, странна е, ама не мисля, че е чак драма, че и да прави документа невалиден.

    Коментиран от #41

  • 31 садията

    15 2 Отговор
    С всичко европейско се съобразявате а защо не се съобразявате и с Европейските Заплати а защо бе боклуци гадове само президентска държава ще спаси положението другото е лъжа само крадете на народа парите труда съд за вас съд и разтрел и бесило
  • 32 ЕС ние виновен!!! В казармата се учих на

    9 4 Отговор
    ЗИЛ 157 и Прага V3 S и това карах Поврече от година и половина!!! Като изтече срока на книжката, взех новата, нямам право вече на С1, кой идиот го реши!! На първата книжка имам С1??? А сега като любител В и В1!!!! Защо питам??? На 19-21год можеше да возя хора в 157 по 20 човека, да возя снаряди, да тегля уръдия, а станах Любетел!!!! Да се Възстанови С1 на всички завършили школите в казармите!!! Аз съм е карал в Сливница при полк МАВРИКОВ Командир, и под полк. Николов нач Щаб!! Испита държах ме със 157- Лъвов- гарата, Градско!! И квартала наоколо!! Да се управи това Безумие, не са виновни ЕС!!
  • 33 Един

    10 0 Отговор
    Няма кадърни в администрацията , там има егоистични тарикати ( и джендъри, и връскари, и парашутисти и теменужки ...)!
  • 34 КонТрол

    5 1 Отговор
    Факти какво ви пречи картинката?
    Срещу категория В е нарисуван хечбек, това значи ли че нямам право да си карам седана?
  • 35 Шаран БГ

    10 1 Отговор
    "Грешките" при издаване на такива важни документи рядко пъти са случайни или направени от " некомпетентни" служители, което също е възможно и допустимо донякъде.
    Не съм сигурен, че това изображение срещу В1 е грешка !!
    Тъй като всички държавни и властови органи станаха / за болниците да не говорим/ "каси" за събиране на пари от гражданите, много от подобни "грешки" се правят умишлено !! Като оставим настрана, ядовете и неудобствата за отделния човек, нали сте наясно ,че това са още "доста" пари ОТ джоба на потърпевшия. Вместо "грешния" да си оправи грешката безплатно, по възможния най-бърз начин, със съответното /ако не компенсация някаква/ поне извинение.......човекът тръгва по адвокати, съдилища, по кабинети, пълни с чиновници...... И се чудиш, защо тридесет годишен човек е с побелели коси !?
  • 36 Аааа

    3 6 Отговор
    Това не е микробус ! Това е триколка с много малка кабина че един човек трудно се събира. Примерно в Германия ги има на всеки ъгъл. В България не съм виждал . Не се заяждайте с МВР за глупости.
  • 37 батКурти

    11 2 Отговор
    Крайно време е КАТ да се разпусне като крайно неефективна институция. Навсякъде по Белия свят административните дейности от такъв род са поверени на местните власти. Разформироване му е майката.То май цялото МВР натам е тръгнало. Пълно е с бандити, рекетьори и измамници.
  • 38 ГРАЖДАНИН

    6 0 Отговор
    Доказана е истината че гишетата и службите в КАТ Пътна полиция е препълнена с такива пенсионери АПЗ след пределната въздраст са назначени като държавни служители по ЗДС в МВР .по подобие на онези СО сътрудник охрана по БТГ .
    Отдавна е нулев опит на мигранти но продължават да ги държат и източват бюджета на МВР .
  • 39 Ани

    5 0 Отговор
    А с кой ще се оправдае МВР за пропуските в талоните за екологична категория и затова плащаме високите данъци. На крива ракета и космоса й пречи.
  • 40 Валентин Ангелов

    11 1 Отговор
    МВР , е съставено от най големите тъпанари , боклуци , и престъпници.МВР е репресивен апарат , в услуга единствено на властта.Изроди , това са МВР.
  • 41 8787

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "333":

    Научи се да пишеш грамотно и тогава се изказвай!
  • 42 карача

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Като те спре полицай ти иска книжката, а не закона - философе.
    Замисли се ,ако изобщо можеш да мислиш сам , защо са отпечатали
    срещу категориятя съответниата картинка.По твойта клиширана логика не трябва да ги има,защото всеки си носи джобния закон и рецитира пред полицая в Конго -да речем.

    Коментиран от #43

  • 43 333

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "карача":

    Като ме спре полицая и почне да ми говори такива простотии, ще го накарам да ми напише акт, после с тоя акт ще тормозя шефа му докато не го уволни. Не разбирам какъв е тоя страхо от куките.
  • 44 кочо

    0 0 Отговор
    мвр е крайно необходимо да се разформирова между съда армията и министерството на транспорта.
  • 45 майор Костов

    2 0 Отговор
    Стига сте питали , ве! Какво не вие ясно? Буса от картинката е четири колесен и не тежи повече от 400 килограма! Ако твърдите обратното, докажете го!
  • 46 Като ти напише акт, и на твоя екземпляр?

    4 1 Отговор
    Нищо не се чете, какво ще обжалваш, обаждат се от НАП, че имаш Акт, да отидеш да платиш, в противен случай те дават на Колектори!!!какъв избор имаш??? Това се казва Рекет,!!!! Държавен Рекет!!! Мутри начело на държавата, това знаят и могат Рекет!!!
  • 47 стар чепик

    2 2 Отговор
    Последните 3-4 години КАТ и МВР си работят много добре дори!
    В случая тази "буря в чаша вода" е предизвикана от някой некомпетентен журналист. Редно е прекият му началник да го накаже поне със "забележка", но реално е за "строго мъмрене"!

    Коментиран от #48

  • 48 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "стар чепик":

    Цялата история в пълна простотия и МВР веднъж да не са виновни всъщност. Гръцката книжка е същата работа и Б1 след 2013 не съществува, освен в преведени книжки. Ползвана е за АТВта и триколки. Никакви бусове няма, никакви глупости. Б, Ц и Д категориите абсолютно определят нещата. Фантасмагориите на журналиста как някой си не бил допуснат с бус в Гърция, защото нямал Б1 са абсолютни глупости и масали. Няма как гъркът са иска Б1, което се е ползвало за атв и триколки при управлението на бус, това са пълни измишльотини.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.