11 Март, 2021 16:00 17 496 76

Иде най-големият обир, наречен „технически паспорти на сгради“

  • сграда-
  • блок-
  • жилище-
  • технически паспорт

Единственият полезен ход на бъдещото правителство е да приеме решение, с което сградни технически паспорти да бъдат издавани на всички новостроящи се обекти и тези, чиито конструктивни планове са налични в общините

Иде най-големият обир, наречен „технически паспорти на сгради“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Стефан Джендов

Задава се най-големият обир на българите за последните 30 години, като този път никой няма да бъде пропуснат. Това е кратката версия на голямата трагедия, наречена „технически паспорти на сгради“. Според Националния статистически институт над 95% от българите притежават имот, но около 40 на сто от тези имоти са по селата.

Какво представлява чудото „технически паспорт на сграда“?

Експерти във всяка сфера на строителството ще проверяват дом по дом дали са спазени съответните изисквания за:

Механично съпротивление;
Устойчивост, безопасност при пожар;
Хигиена (каквото и да значи това);
Околна среда (и какво става, ако околната среда не е добра?);
Достъпност и безопасност при експлоатация (и ако общината не е направила добра достъпност, кой е отговорен?);
Защита от шум (разбирай дебела изолация – външна и вътрешна и висок клас дограма);
Икономия на енергия и топлосъхранение, както и устойчиво използване на природните ресурси.
Въпрос към тази точка: А какво става с населените места, които от десетки години са на воден режим и токът им спира по няколко пъти на ден?

В репортаж, излъчен по бТВ се казва, че „енергийните експерти твърдят, че техническият паспорт е важен, за да се разбере дали сградите са устойчиви на земетръс, дали имат системи за пожарна безопасност“ и забележете! – „колко коректни са нашите наематели и комшии“.

Неведнъж са излъчвани репортажи за хора, които на своя глава, насред населено място, отглеждат добитък; правят приюти за животни, извършват търговска дейност в частен имот. Как точно ще бъде оценена тяхната „коректност“ и ако бъде установена „некоректност“, кой и по силата на кой закон ще промени това? Пак в графата за „коректните комшии“ се вписват и нерешените проблеми с хората с психически отклонения, превърнали домовете си в складове за отпадъци, населени от плъхове и излъчващи зловоние. Законодателството на България от десетилетия не може да се пребори с тях и такива жители тероризират цели блокове безнаказано. Когато започне паспортизацията на вход с подобен проблемен живущ, процедурата ще го заобиколи ли или темата ще се върне отново в Народното събрание, където на 31-та година от началото на демокрацията, някой да реши какво се прави с болните съседи-терористи?

Следва най-забавната част:

„Необходим е консенсус на живущите в блока за парите, фирмата, огледите, време за доклад от специалисти, а понякога – и ето къде е заровено кучето!: А ПОНЯКОГА РЕМОНТИ НА ТРЪБИ, ДОГРАМИ и КАБЕЛИ“.

С десетилетия никой в големите градове не може по никакъв начин да задължи собствениците на кооперации да поддържат своята фасада, падат парчета, които трошат главите на минувачи, а собствениците отказват да се погрижат, защото нямали пари. Но сега същите тези хора ще се съгласят някой да обиколи домовете им отвътре, да им обясни, че цялата ел. инсталация е за смяна, че дограмите са изгнили, че гредоредът е несигурен при земетръс и че цялото здание е компрометирано?

Втора част на трагедията е установяването на незаконни реконструкции, които са отслабили структурата на сградата. Ще задължат хората да издигат отново стени? Кой ще го направи?

По силата на кой закон паспортизацията на сградите ще задължи собствениците да извършват цялостни ремонти? На някои места трябва да се стигне до самата структура на зданията. Изведнъж в комедията ще се намесят банките, които ще отпускат нисколихвени кредити за „паспортизационен ремонт“?

Случайно или не, но темата тръгва от панелните блокове, които у нас са около 20 хиляди за цялата страна. Собствениците на жилища в тези блокове предстои да нахранят:

Електричари;
Специалисти по енергийна ефективност;
Архитекти;
Водопроводчици;
Пожарникари;
Инженери;
Продавачи на дограма;
Облицовкаджии;
Продавачи на китайски уреди, които уж предупреждават за нещо;
Консултанти;
Банкери.
Според грубата сметка на „експерти“ – каквито и да са те, паспортизацията на едно жилище от около 60 квадрата, ще струва между 240 и 480 лева. Разликата между двете „възможни“ цени е точно два пъти. И то само в случай, че някой подава фиш, срещу който човекът си откупува поредната хартийка, наречена „технически паспорт“. Фирмата, която „дава“ тапията с какво се занимава всъщност? Дали тепърва ще се появят нови фирмени конгломерати за разделяне на парите, които трябва да бъдат смъкнати от собствениците на жилища, като те са изнудени да извършват ремонти и инвестиции, каквито дори не могат да си позволят?

Всеизвестно е, че в преобладаваща част от жилищата са извършвани конструктивни промени – най-малко са усвоени тераси. След години на обяви, разлепени по входовете, за подмяна на водопроводни щрангове, на стотици, вероятно хиляди места, те са сменени, хората са завършили ремонтите си, но сега някой трябва да направи чертежи и да докаже, че те са сменени и къде се намират. А някой друг може да реши да ги „обследва“.

Не е ясно какво се случва с жилищата, които са конструктивно променени с бутане на стени и промяна във функционалността на помещения – като пренасяне на кухнята на мястото на хола, например.

А как се прави обследване на арматурата на жилище? Поради ниското търсене на подобна услуга, фирмите в България, които могат да направят това, без да разрушават стени, са общо седем. Иначе казано – на всяка от тях се падат по около 2800 апартамента за проверка за срок от една година или ако работят без почивен ден, това ще рече по около 8 апартамента на ден. А колко ли струва това?

Следващо действие от комедията: установяване на пожарна безопасност. Да се сещате за жилищен блок, за модерна кооперация, за ново строителство, където в жилищата са монтирани противопожарни пръскачки или аларми? То е ясно, че в 100% от случаите ще липсва противопожарна защита. Една мъничка аларма в дома струва около 10 лева. Но тя само пищи. А самата противопожарна защита? Колко ще струва нейното обследване? Колко ще струва инсталацията й?

Когато настоящият зам.-министър на регионалното развитие Валентин Йовев обяснява, че „до декември 2022 г. е срокът, в който сградите в страната трябва да с изготвени технически паспорти“, по странно мълчалив начин не става ясно: това включва или не включва селските къщи? Начинанието включва или не включва незаконните постройки?

Как се издава технически паспорт на незаконно построена кооперация, дом, имот? Паспортизирането ще ги узакони или поради законова невъзможност да получат такъв, ще бъдат съборени? Какво ще се случи с огромните гета из цяла България, където са изникнали хиляди незаконни обекти? Как ще бъдат паспортизирани блоковете в жилищни комплекси, където живеят само малцинства и където често са останали само панелни стени и нищо друго?

И за да е още по-забавно, как технически паспорт ще бъде издаден на стотици домове в жилищни квартали без отходна канализация? Баровският „Бояна“ е емблематичен пример, но всъщност 40 на сто от столицата е без отходна канализация. Къщите в тези квартали ще бъдат паспортизирани само на база външен изглед? Може би точно тук се задейства графата „хигиена“. Ще бъдат обследвани отходни ями или ще бъде проследена следата на мръсотиите по деретата?

Дотук едно е сигурно: докато едни ще плащат под масата, над масата и както намерят за узаконяване, други ще бъдат принудени да дадат десетки хиляди за ремонти.

На фона на всенародния подем за „паспортизация“, все още не ясно как държавата ще задължи собствениците на културни обекти да ги поддържат и запазват в автентичния им вид. Искате пример? – Къщата с ягодите. От колко години тя се руши, разпада и съсипва? Фантастичните исторически сгради, оставени да гинат под тежестта на времето ще получат ли „технически паспорт“, или там просто не се пипа? Излиза, че няма проблем да оставиш да гине историческо здание, но е проблем, че панелният блок няма чертеж на електрическата си инсталация.

Накратко: предстои свиреп рекет, изнудване и най-гигантската кражба от най-добросъвестните собственици на имоти в историята изобщо – преди, по време, след Османското владичество – няма аналог!

И забележете: този мащабен, всенароден проект започва в годината, когато българите изнемогват от чудовищния удар по икономиката, причинен от Ковид. Това не е проект, това е идиотски пир по време на чума!

Единственият полезен ход на бъдещото правителство е да приеме решение, с което сградни технически паспорти да бъдат издавани на всички новостроящи се обекти и тези, чиито конструктивни планове са налични в общините, а те са издигнати след 2007 година. И това да започне да се случва от 2024 г., когато се очаква, че икономиките ще започнат плавно възстановяване. Всяко друго решение е нечовешко издевателство и план за пладнешки обир на всички българи.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 165 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    164 4 Отговор
    Шкафчето се напълни, сега нареждат в гардеробите.
  • 2 Весел пор

    148 3 Отговор
    Прост народ сте ей ! Прост народ сте ! Търпите и пак ще търпите !

    Коментиран от #5

  • 3 честен ционист

    106 13 Отговор
    За какво са ви тия технически паспорти, като Русия за броени минути може да ви преустрои с едно натискане на бутона?
  • 4 Българка

    149 1 Отговор
    Нaкрaткo: прeдcтoи cвирeп рeкeт, изнудвaнe и нaй-гигaнтcкaтa крaжбa oт нaй-дoбрocъвecтнитe coбcтвeници нa имoти в иcтoриятa изoбщo – прeди, пo врeмe, cлeд Ocмaнcкoтo влaдичecтвo – нямa aнaлoг!"
    Хора , ще позволим ли пладнешкия обир? От сега гласете сопите
    Питам- вярно ли е , че ЕС е отпуснал парите за саниране на жилищата и издаване на техническите паспорти. Първо технически паспорт и оценка на риска, а след това саниране. Питам в чии джобове, чекмеджета и банкови сметки са МИЛИАРДИТЕ ОТ ЕС ЗА ПАСПОРТИЗАЦИЯТА? Защо отново каруцата е пред коня. Значи всички санирани на много високи цени блокове са санирани незаконно- не по правилата , ая с цел грабеж. Защо те нямат паспорти?
  • 5 Баш Батка

    91 0 Отговор

    До коментар #2 от "Весел пор":

    Геноцид майна...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Невероятната кражба

    83 0 Отговор
    Шкембака краде като за последно,не е сигурно дали пак ще е министър!
  • 8 Annonimus

    113 0 Отговор
    След пирамидите през 90-те, хиперинфлацията през 97, КТБ и санирането, реших че няма вече мачове н да се скубят кинти.
    Греша и то много
  • 9 не се наядоха

    102 1 Отговор
    ОСТАВКА бре!

    Грабвайте телата и напред народе!
  • 10 Тъп

    20 19 Отговор
    Всяко чудо за три дни.
  • 11 уууу

    106 0 Отговор
    В дрането на народа последните години винаги е свързано
    с ГЕРБ.То не бяха технически надзори, чипове по колите
    винетки тол такси лицензи за коли над 3,5 т.и какво ли още не.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ахмак

    131 0 Отговор
    Е, видяхме как шайката ще си вземе парите от пенсионерите!
    Онези петдесет лева, ще им ги вземат заедно със душицата!
    Браво ГЕРБ- не мога да намеря обидна дума, която да ви опише най-правилно!!!
  • 14 Достойна присъда

    97 1 Отговор
    Идва страшен грабеж,но както казва Тиквата като ги набиеме на изборите ще го въведеме,народе само ти можеш да им развалиш сметките!

    Коментиран от #70

  • 15 Жив фашизъм

    88 0 Отговор
    Статията разглежда много аспекти но два не са посочени. Първо това ЕВРОДИРЕКТИВА СТИЛ ПРАВИ КРАСТАВИЦИ, второ какъв е смисъла да се описва състояние на сграда към даден момент, като всеки един параграф от обследването ше се промени оше на следвашия ден и то на всичките 2 млн имота, тераси, остъкляеане, изолация, покрив, съседи, канализация, инсталации и итн! Това е пълна глупост, безмислица и изцяло лобистки закон! Ще следват безброй предписания към собственици на сгради за ремонти, ако не глоби така масово хората ще бъдат принудени да си продават имотите поради невъзможност да изпълнят предписания за десетки хиляди, втория ефект, пазара на стари имоти ще се срине за сметка на новото строителство. Строители и банки ще им се осигури работа за 30 г напред!
  • 16 Вируса

    85 0 Отговор
    Голямо дране ще пада . Зъб за зъб , око за око и тежко и горко на майка България управлявана от еничари.
  • 17 Ботев

    43 0 Отговор
    "търпи, моли се, кога те бият, кожата да ти одере звярът"
  • 18 Архитект софиянец

    10 82 Отговор
    Стига сте плакали. По 300 лв на жилище. Това е изискване от преди 3 години. Защо все се отлага и чакате крайния срок? От догодина като видите човек с нова кола - да знаете : не е само доктор или "бизнесмен". Айде да ви е честито!

    Коментиран от #20, #57

  • 19 Очевидно е

    67 1 Отговор
    че това е част от сценария за санирането на сградите - безогледно харчене на обществен ресурс, при цена 1200 лв. на кв.м. Поредния повод за нашите управници да си "узаконят" нови комисионни.
  • 20 Инженер

    23 3 Отговор

    До коментар #18 от "Архитект софиянец":

    Правилно. Да се знае: архитект или инженер. Нали сме европейци
  • 21 Porsche

    75 1 Отговор
    Браво на автора. Денонощно мислят как да вземат парите на народа. Беден народ=роб
  • 22 Корумпета

    79 1 Отговор
    Сопи и протести, особено за сгради строени след 1990.
    За какво са Акт 15 и 16 -смешници.
    Вашите подписи са там, от общините издаващите разрешения за експлоатация на сградите-архитекти, инжИнери.
    Сега си измивате корупционните схеми със строителните предприемачи на гърба на БГ народа.
    Седем осем навлека ще ми влизат в къщата.
    Който е приел тези паспорти и се е над#пил за пореден път на ЕС, да се оправя, народът не е питан.
  • 23 ПСР

    69 1 Отговор
    Така е-обирът ще е чутовен.А ми е интересно,кво праим у махалите на топ-електоратът?!Там,в гетото,как ще ги паспортиризират?Или както досега-ние ще им платим....Направо се оляха от безобразия.
  • 24 човек от народа

    68 0 Отговор
    всичко това трябва да е за сметка на общините и държавата, вместо само да крадат от програмите за саниране !!!
  • 25 Ако всички са ПРОТИВ

    51 0 Отговор
    Е необходимо организирано действие.
  • 26 ПСР

    37 0 Отговор
    Така е-обирът ще е чутовен.А ми е интересно,кво праим у махалите на топ-електоратът?!Там,в гетото,как ще ги паспортиризират?Или както досега-ние ще им платим....Направо се оляха от безобразия.
  • 27 Запознат

    62 0 Отговор
    Строителни и надзорни фирми, проектански бюра и кантори вече са наточили секирите. Само , че цената посочена в текста е далече, ама много далече от истината. Коментират се цени от 1500лв. нагоре. Цените ще започват от 20/25 лв. за кв. м. Така , че стискайте зъби, задници или да взимаме сопите и..........А едно от основните приложения на този паспорт е: отива паспорта в данъчното и ти турят индивидуален данък на имота и ти режат повторно кратуната.
  • 28 Хасчето

    56 1 Отговор
    Малко им бе преглед на автомобил от 40 на 80 лв миналата година за едната лепенка на задно стъкло. сега още лепенки по 4 лв едната , ама нямало да има старата за която вземаха повече пари. Това, обаче щяло отново да оскъпи " услугата" , сякаш аз му я искам и не е наложена по Гербав закон за обогатяване на определени хора в бранша . маха по скъпата ,слага по евтиното кръчке ,но понеже било ново и софтуера и незнам ко си отново прегледите ,до следващия рекет ще са по-скъпи. Финансова война срещу малкото останал народ ,чрез глоби ,санкции, всекидневни измислици за пари ,високи данъци или ако не ги вдигнат вкарват два нови . За да има за избирателите им. И вечното оправдание ,че Европейския съюз искал. Ми да го ... се махаме от тоз съюз ,че затриха народа чрез наши си изедници. Щом той виновен -да напускаме и ходим на Мачо Пикчу веднъж за винаги. Обявяваме война на Монако щото те нямат земя много и като спечелят да идват зда управляват. Тези ни избиха и продължават всекидневно да гонят хора от страната. По лошо робство от Бг .политическите алчници описани още от Алеко няма. Това тук не е нито "демокрация " ,нито социализъм , а си е финансов тероризъм ,кражби , отцеждане силата на нацията за благото на един етнос гласуващ ,феодализъм по малките населени места граничещ с робство поради липса на друга работа. Мизерия за многото и рай за 1000 фамилии. Древен Рим с императорите и сената им ряпа да яде. Само ми е чудно как и кога ще си вземат глобите , таксите
  • 29 Пловдив

    67 0 Отговор
    Приготвил съм си една дебела арматура, за трошене на тъпи министерски и депутатски тикви и си търся съмишленици. Само жесток побой ще ги вкара в пътя тези уроди.
  • 30 Корумпета

    36 0 Отговор
    Повечето от изброените по-горе обследвания, не изискват влизане в частна собственост.
    А е факт, че повече носещи стени на първи етажи, партери се бутаха, или мълчаливо съгласие на местните администрации за кръчми и офиси, и повечето хора подаваха жалби и печелиха дела.

    Излезе Директива на ЕС, политиците приели Директивата за тех. паспорти в БГ да скочат от Аспаруховият мост.
    Срок до март 2025 г. Моля, без пререждане и предварителни записвания на адрес: три думи.
  • 31 Бесен

    51 0 Отговор
    Още от сега хората трябва да се организират, правни специалисти, НПО-та, граждански организации.
    И масови протести, масови.
    Съмнително "сценарият" съвпада с книгата на Шваб: "Голямото изхвърляне, зануляване"-касаеща частната собственост.
    После сме били конспиратори, нали?!
  • 32 Както винаги, идеята е ок, практическото

    36 1 Отговор
    осъществяване е пълна недомислица. Да не говорим, че ако след като получиш тех. паспорт бутнеш стена, то тогава кел файда ако не обхожда всички сгради по веднъж на 2-3 години. Това е много комплексна тема, полезна е като цяло, но у Ганьо няма мисъл как точно да се случи. Да не говорим, за пари, за корупция, фалшифициране, затваряне на очи...
  • 33 гост

    44 0 Отговор
    Ако искаме СПРАВЕДЛИВОСТ , който изисква тези паспорти - той да ги плаща, тоест ДЪРЖАВАТА. Защото сега всички плащаме данък сгради, но парите ни отиват за саниране апартаментите на ТАРИКАТИТЕ и пълнене на чекмеджетата на БМБ и сие
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Някой цървул

    7 3 Отговор
    Единият от двата хода е запушен или даден под наем? Какво правим в този случай.

    Коментиран от #38

  • 36 Gen Gurko

    47 1 Отговор
    Сега е момента да свалим безсрамните лъжци и рекетъори от власт. Не се дънете на изборите. У нас ще влязат само с прокурорска заповед и ще се стдим до дупка. Бърза работа нямам и накрая ще спечеля. Нямам намерение да допусна да ме дерат лобистки престъпници. Това прилича на изискването на ЕС да се затворят ядрените блокове. Сега никой не ще да поеме отговорност, когато се оказа че не е вярно. Собственик съм и си плащам данъците. Друго не ме интересува. Точка.
  • 37 ЧОЧО

    43 0 Отговор
    Когато обират народа Европейски дерективи.Защо Европа не каже на нашите ръководители да махнат табелите за винетки от селските пътища, и да им напомнят ,че вЕвропа се плащат само магистрали.А в Германия леки коли не плащат и магистрали .
  • 38 Бесен

    25 1 Отговор

    До коментар #35 от "Някой цървул":

    Подаваш жалба до Община, ДНСК и др. при нарушения конструкции сгради,включително и министерство (отдели) се занимава с подобни нарушения.
    Подавате жалба, и завеждате дела, съседите в блока.
    Имайте предвид, че повечето конструктивни нарушения са извършени "от наши хора" със мълчалинвото съгласие или одобрение на общински служители.

    Само че, никой не е длъжен да плаща хиляди левове на местни феоди, и корумпирани общинари. Или ограбени еврофондове-дадени пари за паспорти, парите липсват, хората да плащат.
    Убеден съм, че ако някой разрови кокъла и там, в евросредствата отново БГ ще гръмне от скандали.
  • 39 Пламен

    48 0 Отговор
    Спокойно, тази глупост няма да мине, само пробват/проучват/, дали ще си траем.Ами няма да стане. Ако искат да рискуват, но проблема ще е за тях, за Герб говоря.

    Коментиран от #41

  • 40 sssr

    31 0 Отговор
    тепане трябва.
  • 41 Ели Оригинал

    17 1 Отговор

    До коментар #39 от "Пламен":

    Поели са ангажимент към ЕС, другият вариант е да плащат глоби, при читави евродепутати-прависти, каквито нямаме, може да минем метър за няколко години Ковид, опасност от заразяване.
    Доколкото знам приетата от БГ Директива е отлагана многократно през годините.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Страничен

    37 0 Отговор
    Голямо доене, голямо изцеждане на този народ! Този който е дал идеята е за гилотината!
  • 44 Гражданин

    14 2 Отговор
    А, какво ще стане с таваните, които са преустроени в жилища, с незаконно прокарани ел.инсталации, В и К инсталации топла и студена вода, парно, радиатори, малолетни тоалетни с хоризонтално прокарани тоалетни тръби и т.н.
  • 45 АНОНИМЕН

    17 0 Отговор
    Че, то това си е точ в точ същото като ваксинационните паспорти само и единствено за КОВИД дето ги гласят! А какво излезе в крайна сметка от борбите на Майчето Манолова срещу Топлофикация - нищо и половина! Те си нямат и най-слабата представа от действителноста и като как ще направят нещо с какъвто и да е имот на който собственика е в чужбина, няма връзка с него и дори и данъците не си плаща!
  • 46 гост

    27 0 Отговор
    МАЙ ИМАШЕ ЕДНА ПИЕСА - "НЯМА ДА ПЛАТИМ".КОГАТО ОТПОРА Е ПОВСЕМЕСТЕН НИЩО ОТ ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!АКО ИМА
    ЕДИНСТВО и 5ЛВ. ДА СТРУВА - НЯМА ДА ПЛАТИМ!
  • 47 гост

    21 0 Отговор
    ХЕЙ ОВЦЕ - СЪБУДЕТЕ СЕ!

    Коментиран от #65

  • 48 българин

    33 0 Отговор
    всички сгради имат акт 15 и 16, особено, тези строени след 1978 година,това обезмисля така наречения "технически паспорт".с една дума ; някой трябва да прибере "едни пари" от народа, а къде ще се вложат парите, отпуснати от ЕС за санирането на жилищата и паспортизация ?
  • 49 Гост

    19 0 Отговор
    А кога ще ни наложат данък на зъбите, че ядем?
  • 50 Ели Оригинал

    1 11 Отговор
    "Решението е част от общоевропейския регламент, който цели да покаже земетръсустойчивостта на сградния фонд в отделните страни. Свързана и с енергийност ЕС от Директива 2010/31/ЕС "

    В БГ технически паспорти на сградите е регламентирано с Закона за устройство на територията (ЗУТ), където в чл. 176а е предвидено издаването на специална наредба. Това е Наредба № 5 от 2006 г. (в сила от началото на 2007 г.)

    По-нататък, цели:
    -Планиране на необходимите финансови средства на държавно, регионално и общинско ниво възможност за усвояване на средства от структурните фондове на ЕС;
    -Паспортът като основа за остойностяване на недвижимите имоти (по повод кредитиране, застраховане, покупко-продажби, данъчно облагане, доказване на имотно състояние, вземане на решение за обновяване и др.);
    -Синтезиран информационен източник за сградите и строителните съоръжения, улесняващ пазара на недвижими имоти, подобряване на кредитното и застрахователното дело;
    -Повишаване на културата на собствениците на жилища по отношение тяхното поддържане, тъй като собствеността, в това число и "неприкосновената", и "свещената", освен че дава права, едновременно с тях поражда и задължения към общите части на сградата съразмерно своя дял;
    (израждат ни култура хората, култура)
    -Осигуряване на надеждна информация за актуалното състояние на собственика или наемателя на строежа;
    -Държавата (министерството) не регулира цените за обследване и съставяне на технически паспорт на строежи.
  • 51 От чужбина

    4 12 Отговор
    Малко чужд опит:
    В Америка, банките не кредитират покупка на жилища, които имат промени, които не са регистрирани и узаконени. От своя страна, за да се регистрират и узаконят тези промени, те трябва да са извършени от лицензирани лица или фирми. Самите лица или фирми не могат да извършват преустройства или ремонти без те да са узаконени, защото в противен случй губят лиценза си.
    При днешната цена на жилищата, много малко хора биха купили жилище в брой, така, че този, който иска да си продаде жилището, ще трябва да го приведе в нужния вид.

    Коментиран от #53

  • 52 Ели Оригинал

    19 1 Отговор
    Да запознаем читателят, с по-интересните моменти за намеренията на "милите" ни политици-по-сериозните настъпват след "паспорторизацията"-наеми, данъчни оценки и др., "забавна е КУлтуризацията на народонаселението-Цивилизацион".
    Интересно: до 1980 г. е имало подобни паспорти, пак ни прецака "демокрацията". :)

    С две думи лобистка Директива, лобистка Наредба, калпави евродепутати и политици в НС, приели Наредбата, както и бъдещото дране на хората.
    Как да гласувам за "българофоби"?

    Коментиран от #63

  • 53 Ели Оригинал

    24 1 Отговор

    До коментар #51 от "От чужбина":

    Чужд опит:
    В някои държави след 30 г. данък сграда отпада.
    В някои държави данък смет се изчислява на количество смет, или на човек.
    В някои държави ти оставят торбите за смет пред апартамента.
    В някои държави улиците се мият всеки ден.
    В някои държави средната заплата е 3000 лв., минимална
    В някои държави не се издават разрешителни на "наши хора" от общински служители.

    Коментиран от #62

  • 54 шопендар

    20 2 Отговор
    и този кошмарен капан е заложен 2006 година от тройната коалиция.докога гражданите и селяните на тази държава ще позволят държавата да се гаври с народа.
  • 55 Gen Gurko

    22 2 Отговор
    Няма да се измъкнете толкова лесно с номера за тройната коалиция която заложила капана. Няма никакво значение. Това е лобистко, незаконно, неизпълнимо и незадължително решение. И трябва Герб да бъдат свалени от власт затова че го прокараха и приеха в последния ден.Но сметките на престъпниците ще излязат много криви.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Антон

    21 1 Отговор

    До коментар #18 от "Архитект софиянец":

    Ей баровец, за тебе 300 лв са нищо нали? Кво толкова? А на майка ми пенсията е 200 лв!

    Коментиран от #66

  • 58 Митьо

    13 0 Отговор
    Тройна, двойна коалиция, СДС, БСП и една камара продажници 30г на зад. Заслужават сопата и в един прекрасен ден ше я гризнат. Само това ме топли
  • 59 3 милиона

    11 1 Отговор
    зазидани и остъклени тераси ще трябва да се демонтират. Ще има як кютек.

    Коментиран от #61

  • 60 Цитат

    11 0 Отговор
    Но най-важното забележете, първият абзац:
    -Плaнирaнe нa нeoбхoдимитe финaнcoви cрeдcтвa нa държaвнo, рeгиoнaлнo и oбщинcкo нивo възмoжнocт зa уcвoявaнe нa cрeдcтвa oт cтруктурнитe фoндoвe нa EC;
    Разбирате ли за какво става въпрос, или са усвоени тези средства "въpзожност за усвояване, средства от структурни фондове ЕС".
    Моляя, в превод или вече са усвоени, или ще се усвояват.

    По-нататък няма да ровя, подозирам какво ще открия..
    Кажете ми, че не става въпрос за пари, пари, и пак пари, и че има разлика между ляво и дясно в БГ. Голям зор да влезем в ЕС, в клуба на богатите, и при слаби "Йес" евродепутати, ето го резултатът.
  • 61 Еми

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "3 милиона":

    Това са единични случаи-зидани тераси-верно е дебилщина-но зидащия би трябвало поне едно конструктивно становище да извади, и пак се виждат външно, не е нужно до се влиза в домовете на всички.
    Както и ако са махани носещи стени, е достатъчен планът и едно служебно лице, а не върволица тунеядци в частна собственост и хиляди левове за обследвания.

    За тоците, акт 16 там-строителен предприемач и общинар, то в БГ щот много се спазват, нямат нищо общо ел. инсталации със западните изисквания.Пак не нужно да влизат в домовете.
    Какво гарантира, че след паспорта няма да бутне носеща-трябва да си завършен дебил, да бутнеш носеща стена, туй е друг въпрос.

    Повечето нарушения се виждат с просто око, отвън, от покриви, от общи части.
    Това си е чист лобизъм.
  • 62 От чужбина

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ели Оригинал":

    Така е, макар и малко настрани от темата!
  • 63 От чужбина

    2 12 Отговор

    До коментар #52 от "Ели Оригинал":

    Само за протокола - изискването за паспорти е общоевропейско и е от доста отдавна.

    Коментиран от #64, #69

  • 64 Ели Оригинал

    10 0 Отговор

    До коментар #63 от "От чужбина":

    Да, благодаря, мисля че още преди приемането на БГ ниво 2007 г., случайно се запознах с въпросния текст, още тогава усвояването на евросредства и по 5-6 човека кохорта в частна собственост ме "озадачи", тъй като очаквах "побългаряване" на Директивата.
    Забележете, че текст на две Директиви са "смесени и приети ЗУТ и Наредба"-което дразни, на пръв прочит.

    Повечето от текстовете, могат да се приложат без влизане в собствеността. Можеше да има постепенно и поетапно през годините обследване, което да не е драстично, за хората с ниски доходи.
    Ел. табла, зидани тераси, отдушници, канализации, усвояване общи части с тръби се виждат с просто око, в общи части.
    Имаме актове 15 и 16, те не са за красота.
    Вече има съвременна техника, която без да се влиза в домовете установява промени, канализации, парно и т.н.
    Не казвам, че няма нарушения, но цената за установяването им е "загадъчна" и неприемлива за стандарта на живот в БГ.

    Ще се окаже като "ковида", от три микроскопа само един работи, и то в Стара Загора-ветеринарен. Колко Директиви не ги приемаха, в полза на хората, но щом е за облагодетелстване на определени "наши" фирми, веднага ги приемат и синхронизират с БГ законодателство.
  • 65 Истината2

    12 0 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    Хей народе ,събуди се.Плащаме данък сгради ,а и тези така наречени паспорти ,много ще ни се събере да плащаме.Затова се стигнете и гласувайте масово против тая граблива хунта.Съобщават е това на близки и приятели да знаят какъв грабеж се задава.Защото за това не коментира по телевизията.
  • 66 Архитект софиянец

    7 2 Отговор

    До коментар #57 от "Антон":

    Не, не. Съжалявам. Малко с обида и сарказъм коментирам. Не мисли ,че сме по-добре от теб. На мойта майка пенсията е 260......
  • 67 Иде ли

    8 1 Отговор
    Механично съпротивление.. ха- тази точка знам кой е писал ПКП
  • 68 Браво

    17 0 Отговор
    Време е да се обединим и ако нещо такова приемат-всички на улицата и ще им..такъв обир не е било...
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ясно е

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Достойна присъда":

    Кауна ще ни заведе при виденовото време гечев министър
  • 71 резервист

    10 0 Отговор
    Прегладнелият башибозук в действие! Никой даже не си прави труда да обясни на хората с какво т.н. технически паспорт ще подобри живота им. Отговорът е - с нищо! Промените в конструкцията на сградата и сега са забранени. Само дето не потриват доволно лице пред камерата. Гениална идея - със задна дата да въвеждаш правила! Има една индийска поговорка: Три са нещата, които ако се съберат на едно място ще унищожат света - лешоядово гърло, маймунски ръце и очи на човек!
  • 72 Присмехулник

    14 0 Отговор
    Точно написано.Не трябва да плащаме дори ако трябва да се отнесем до съда в Страсбург.Този път тези които замислят този нагъл грабеж,ще настъпят котето.Къщата ни е строена през далечната 1953 год.Какви противопожарни изисквания,какви планове,каква изолация...кирпич.Този пладнешки грабеж,няма да има аналог в близката ни история.И тези от които това зависи да не стане,да се мобилизират,надявам се че ще имат и нашата тотална подкрепа.

    Коментиран от #73

  • 73 От чужбина

    12 0 Отговор

    До коментар #72 от "Присмехулник":

    Моят апартамент е тухлен и е построен от държавата през 1954, от която след това е закупен. Смятам, че държавата има всички необходими документи за него, за да си направи паспорта, в който после да бъдат вписани промените - външна изолация и остъклена тераса.
  • 74 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор
    Как беше...Кой не скача,е червен! Е,ами наскачахте се,по точно вашите дядо и баба,или родителите,който тогава бяха на 30-40 г.И се наскачаха,че искали свободен Капитализъм! Ами ето ви го,в действие. Сега или от пенцииката,или от заплатата ще заделяте. Поне година време.Иначе общината го прави, плаща и на гости при чичо ЧСИ. А общинските вземания са Държавни такива.И са първостепенни.Шанс да минеш метър е -280* по С. А,да! И не пропускайте още една хилядарка.За уреди сдистанционно отчитане на радиатора и водомерите.Толкова ще струват за срддно жилище.И всеки месец за топлинния счетоводител допълнителни двайсет лева,че ще ви отчита дистанционно.Кога,колко не е ваша работа! Но да плащате е само Ваша работа.А сега пробвайте: Кой не скача...
    О
  • 75 Технически паспорти!! Поредния опит на

    1 0 Отговор
    Политици и чиновници да грабят Народа!! Хиените са наточили зъби за нов ПИР!!!може и да им Заседне!!!!
  • 76 НИМРОД

    0 0 Отговор
    Да не забравяме, че фирмите лицензирани да извършват тази дейност са на ДПС !!
    .
    РАЗБИРАТЕ НА КЪДЕ НИ ВОДЯТ ДОГАН , ПЕЕВСКИ и БЪЛГАРСКИТЕ ПРОДАЖНИЦИ КИРЧО , КОКОРЧО , БОРИСОВ И ПОМАКА АТАНАСОВ!!