12 Март, 2021 20:30 3 357 40

"Златната мина" на Лукашенко: строил ли е резиденции с пари от ЕС?

  • беларус-
  • александър лукашенко

На президентските избори през миналата година Лукашенко се обяви за победител, но техните резултати не бяха признати от ЕС, а в страната последваха масови протести, които бяха смазани със сила

"Златната мина" на Лукашенко: строил ли е резиденции с пари от ЕС? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Финансирал ли е Лукашенко луксозния си живот с пари от ЕС? Видео, озаглавено "Златната мина", обвинява беларуския президент в корупция. Видеото бе гледано над 4 милиона пъти, а авторите обещават и нови разкрития.

Видеото, публикувано в опозиционният беларуски канал „Некста“ в понеделник, беше гледано над 4 милиона пъти до четвъртък (11.3). То съдържа тежки обвинения срещу президента на Беларус Александър Лукашенко, който отклонявал пари по европейски проекти за лично обогатяване.

Това може да има сериозни последици за страната: евродепутатката от Зелените и заместник-председателка на контролната бюджетна комисия Виола фон Крамон поиска проверка на случая. От Брюксел отхвърлиха съобщенията за злоупотреба с европейски средства. „Предположенията в медиите, че европейски средства са използвани за сгради или резиденции от режима на Лукашенко, са безпочвени и неоснователни“, коментира на запитване на ДВ говорителката Ана Писонеро.

Официално Минск дотук не е взел отношение към обвиненията. А въпросите, изпратени от ДВ до външното министерство на Беларус, засега остават без отговор.

Резиденции в природни резервати

Видеото за луксозния начин на живот на Лукашенко е дълго почти час и половина и може да се види и в Ютюб. Озаглавено е „Златната мина“. В един от епизодите са твърди, че средства от ЕС, предназначени за екологични проекти в страната, са били използвани за резиденции на Лукашенко, разположени в природни резервати. Така поне твърди човек, който в материала е посочен като представител на президентската администрация. По думите му, с пари, предвидени за река Западна Двина, са били използвани за цялостно обновяване на една крайбрежна алея във Витебск, за изграждане на фонтани и ремонт на един площад.

На друго място във филма се говори за кредити, които Беларусе получил за различни проекти. Според авторите на материала, с тях приближени на Лукашенко са изграждали жилища, които са продавали с огромна печалба, която в крайна сметка са си поделили Лукашенко и неговите приятели. Доказателства за това обаче не са представени.

Основателят на канала „Некста“ блогърът Степан Путило заяви за ДВ, че не са могли да публикуват част от доказателствата по случая поради необходимостта да защитят своите източници на информация. Путило обеща обаче и нови разкрития по темата. Не от вчера ЕС финансира различни проекти в Беларус – здравната реформа, опазването на околната среда, регионалното развитие, създаването на гражданско общество. По всеки от отделните проекти ЕС е отпускал стотици хиляди евро, а в някои случаи и по няколко милиона. След вдигането на санкциите срещу Минск през 2016 година броят на европейските проекти в страната значително нарасна.

Опозиционната активистка Олга Карач припомня в тази връзка, че Лукашенко и външният министър Владимир Макей са успели да убедят европейците, че с парите от Европа те ще намаляват зависимостта на страната от Русия. „Владимир Макей, Александър Лукашенко и сие се научиха как умело да манипулират европейците“, казва Карач. Те разчитат на това, че никой в ЕС не познава добре Беларус и не обръща особено внимание на тази страна, добавя опозиционната представителка.

Активистката Карач е убедена, че обвиненията са верни. Тя припомня, че през 2019 година ГРЕКО – групата на държавите, борещи се срещу корупцията – е обвинила Беларус пред Съвета на Европа, че не прилага стандартите за борба срещу корупцията. Карач казва още, че ако европейските представители в Беларус се осмелят да повдигнат обвинения в корупция, Лукашенко незабавно ще ги прогони от страната.

На президентските избори през миналата година Лукашенко се обяви за победител, но техните резултати не бяха признати от ЕС, а в страната последваха масови протести, които бяха смазани със сила. В резултат на това Брюксел спря сътрудничеството си и се дистанцира от Минск. Финансовите помощи в момента са сведени само до няколко области, сред които за младежта, екологията, гражданското общество и независимите медии.

Значителни средства за Беларус

По информация на говорителката Писонеро, в момента Европейската инвестиционна банка подкрепя проекти в Беларус на стойност 550 милиона евро. Европейската банка за възстановяване и развитие пък управлява средства на стойност 1,3 милиарда евро за проекти в Беларус – основно в селското стопанство и инфраструктурни проекти. В края на 2020 г. от банката обявиха, че спират дейността си по държавни проекти, а сътрудничеството с Беларус ще продължи само с частния сектор.

Пред ДВ експертката за Източна Европа от Центъра за европейска политика Аманда Паул не изключва вероятността за злоупотреби с европейски пари в Беларус. Тя обаче е убедена, че Брюксел проверява „винаги много точно“ как се харчат тези пари.

Евродепутатката Виола фон Крамон пък припомня по този повод, че злоупотреби с европейски средства има и в някои страни-членки, като Унгария и Чехия, които са били принудени да връщат парични средства в Брюксел. И в случая с Беларус това е възможно, стига обвиненията да бъдат доказани, уточнява тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    14 11 Отговор
    ЕС е за нормални и демократични държави с такова население тоталитарни и с такива традиции рушат материално и морално човешкия съюз явно трябва да мине определено време през пустинята

    Коментиран от #14, #34

  • 2 ДА ПИТАМ НЕЩО

    19 21 Отговор
    А де, Русофилите спите ли? Хвърляйте се на амбразурата

    Коментиран от #7, #35

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Същата кочина като путиновата

    12 16 Отговор
    Тея там само грабят а бегето е техно бледо копие...от източна европа не очакваите някакво развитие или принос към света те там от векове само грабят и крадат това им е гена а управлението им е деспотично а народите са некви утpeпки ми3epници
  • 5 ТаУмВзе

    26 9 Отговор
    Еврогейците се огледаха в Лукашенко, но не и нашия мутропитек с чекмедже и бацелона. Бичи коч парти и тва е!
  • 6 Врачка

    20 11 Отговор
    СЗО е предлагала на Лукашенко 800 000 000 $ за да каже,че в Беларус има КОВИД .За какво говорим изобщо,ЕС дава кинтите.

    Коментиран от #13, #22

  • 7 Брендилия

    10 21 Отговор

    До коментар #2 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Не съм русофилка, но Човекът е Президент от 14.03.1994. Друг с такъв дълъг срок е Президентът на Таджикистан. Абе все е Руска Федерация..

    Коментиран от #15

  • 8 Джо Байдън

    17 10 Отговор
    И аз се обявих за президент също като Меркел се обявява последните 17 години за канцлер на Германия!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Няма що

    17 10 Отговор
    Сам си е виновен за всичко и даже трябва да го е срам понеже се оказва единствения държавен глава на планетата който очевидно не знае как да лъже с процентите , страхотен резил
  • 11 Сатъра на Хана

    13 12 Отговор
    Спала ли е Урсула Фон Лай-н-ян с Доналд Тръмп ?
  • 12 ЕДНО ВЪПРОСЧЕ

    20 3 Отговор
    Борисов с парите от ЕС ли тъпче в шкафчето или от рекета който събира от Васил Божков?

    Коментиран от #27

  • 13 Супер

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Врачка":

    Демек в Беларус не е ковид, а е нещо друго ли ? Стана интересно, а има ли още разкрития ?
  • 14 Петър

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Демек и ние българите не сме за тоя ЕС?
  • 15 pepy

    19 7 Отговор

    До коментар #7 от "Брендилия":

    "Не съм русофилка..."

    Възможно е, но въпреки това декларира в прав текст, че ще гласуваш за тях...

    Коментиран от #18

  • 16 ело

    13 7 Отговор
    Тая песен тези " цивилизовани" болни от шизофрении идиоти по-вече от 35 години го повтарят. Почнаха от Н.Чаушевску бяха стигнали до В. Путин сега и Лукашенко добавиха.
  • 17 другарят

    30 8 Отговор
    Преди две седмици на една пресконференция каза, че има сведения от службите, че и срещу него се прави филм за "дворци" по подобие на този за Путин! Лукашенко тогава каза.." Който намери мой дворец, официално заявявам, че може да се настанява в него без да ме пита"..И ето че Лукашенко се оказа прав и филма с "дворците на Лукашенко" се появи..Само дебили могат да се вържат на западните лъжи и провокации!
  • 18 Брендилия

    2 13 Отговор

    До коментар #15 от "pepy":

    Ами те се падат с бюлетина 12. Годината е 2021. Лидерът роден на дата 12.09.1968. 21=12 нумерология. Та, ако въобще гласувам де.. По принцип нов модел на управление трябва, желателно без партии. По-добре ще е за всички

    Коментиран от #19

  • 19 pepy

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "Брендилия":

    "... По принцип нов модел на управление трябва, желателно без партии..."

    Желателно... обаче партии няма единствено в АБСОЛЮТНИТЕ монархии: Бруней, Катар, ОАЕ, Оман, СА и като частен случай Ватикана /теокрация/...

    Коментиран от #21

  • 20 Поредната

    19 9 Отговор
    Лъжлива диария на Дойче зеле! А преди изборите Евроге..ците и сащисаните сънуваха розови сънища с Лукашенко?........а сега ....Мара кат не ми пусна ще кажа на всички че била Урва!
  • 21 Брендилия

    3 10 Отговор

    До коментар #19 от "pepy":

    Нещо подобно като организация и структура (авторитарна власт не бива да се допуска както е там) на модела на Узбекистан е добро като за начало. Прочети го, ако имаш желание..
  • 22 да питам

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Врачка":

    Колко ли са предложили на дядя Вова , та да се съгласи ?
  • 23 😷😷😷

    9 0 Отговор
    Белорус като влезе в ЕС ще ни пука, сега не ни дреме какво е правил Лукашенко с подкупите от ЕСлгбти 🤮
  • 24 Верно ли

    12 3 Отговор
    Хаайде, пак старата песен на нов глас. Ма гледахме ги вече тези филми, омръзнаха. Измислете нещо друго за тези, дето не ви играят по свирката.
  • 25 ежко

    6 1 Отговор
    Сори ама по какъв повод ЕС ще дава пари на Беларус?За екологични проекти?Хайде стига глупости!Ако ЕС толкова иска такива проекти,то направо да се договори да ги извърши -не да дава кеш!
  • 26 Черен Петър

    5 0 Отговор
    Ми така е! Един строи резиденции, друг трупа в чекмеджета! Да живей ЕС, неизчерпаем източник на средства за резиденции и чекмеджета...
  • 27 Поп Вечерко

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЕДНО ВЪПРОСЧЕ":

    И двете, чадо мое...
  • 28 Белорусь марка трактори

    10 0 Отговор
    Лукашенко отказа да играе театъра наречен ковид и затова му се случват такива неща.
  • 29 J Y Moineau

    4 0 Отговор
    Лукашенко не е виновен. Виновен е ЕС, който дава парите, без да контролира използването им....а може би е нарочно
  • 30 режисьор

    3 1 Отговор
    Сега като правите филма да не объркате герба на Беларус и да не дадете кадри пак от някоя друга библиотека от друга държава! Ф нимавайте!
  • 31 Щом DW пише всичко е лъжа!! Опозизициа

    9 0 Отговор
    Казала, DW потвърждава, поредната Маниполация!! Немските фондации хранят и Беларус ката "опозициа" Търкулнала се тенжерата, та си намерила похлупака"!!!

    Коментиран от #32

  • 32 Бай Йордан

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Щом DW пише всичко е лъжа!! Опозизициа":

    Съгласен съм с тебе.Русофобите от САЩ и Европа не се отказват да повторят украинския театър и в Беларус.
  • 33 Ще видим

    5 0 Отговор
    Демократичният свят даде едни пари на НПО-тата да спретнат една демократична цветна революция, пък те взеха че ги откраднаха! Това разбрах от статията.
  • 34 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    А бе , имитатор натовски ! Нали ако филма беше за синята мафия у нас ,нямаше да е клипче , а сериал ! Турски , с хиляда серии .
  • 35 Коментатор

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    На амбразурата са северноатлантическите ти спонсори !

    Дивеят от яд и плюят , че номерцата им не минават в Белорусия .
  • 36 Гост

    5 3 Отговор
    Единият от малкото държавни глави в света, който не тероризира населението си със залостване и маски! Поради това атакуван от продажните медии от цял свят, че и преврат му готвят!
  • 37 Коментатор

    5 0 Отговор
    А къде са европейските пари от екологичните в натовска България ?

    Защо проекта Варненско-Белославско езеро получи европейски милиони , а не само , че синята мафия не го изпълни , ами стана още по-зле :
    Фекалиите в от езерото (със стотици защитени животни и растения) се виждат и от космоса и вече плуват в Черно море .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ПРОВЕРКИТЕ

    2 0 Отговор
    БОКО ПЪК НИЩО НЕ СТРОИ , САМО ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖАЦИТЕ ! Публикувано във факти.бг: На Ботуша! Безплатен превоз с такси в Рим за 80-годишните, отиващи да се ваксинират
  • 40 Също

    2 0 Отговор
    като БОЙКОШЕНКО и европарите и бюджета ни му са лични.Разпределя ги както му доде по мис бикини,фолк певачки,братиноьвци,баджанаци и няма прокуратура ,тя е с него и му се възхищава как се прави на луд.Е тая измет как се отсвирва-на04.04.