14 Март, 2021 13:02 2 932 23

Весела Чернева: Голяма част от европейците не искат националните държави да преотстъпят повече правомощия на ЕС

  • весела чернева-
  • граждани-
  • ес

Конференцията за бъдещето на Европа е усилие да се пребори антиевропейския популизъм

Весела Чернева: Голяма част от европейците не искат националните държави да преотстъпят повече правомощия на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голяма част от европейците искат националните държави да продължат да са водещи в по-голямата част от сферите на живота им. Затова по-федералистката тенденция напоследък е все по-непредставителна, каза в предаването „Събота 150“ Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика. Според нея това не означава, че европейците са скептични към институциите в Брюксел по принцип.

По думите ѝ през последните години националните политици прехвърлят вина върху Брюксел, когато не могат да се справят с нещо и това безспорно се отразява върху отношението на хората.

„Ако даваме винаги жилото на Брюксел, а взимаме меда за себе си, естествено е, че хората ще започнат да се отнасят по-скептично“, коментира Чернева пред БНР.

Българите продължават да бъдат много проевропейски настроени – с много ниско доверие към собствените си политици, но с високо доверие към ЕС, отбеляза тя.

Какви ще бъдат целите на Конференцията за бъдещето на Европа?

„Това е едно упражнение в консултации с гражданите, което трябваше да стане посредством срещи във всички краища на ЕС, в по-големи и по-малки градове и села, сред млади и стари, извън столиците, далеч от Брюксел. Пандемията не позволи това да се случи. Голяма част от Конференцията ще се случи онлайн. Това е едно усилие да се пребори антиевропейския популизъм.“

Идеята е да се проведе „допитване“ до хората на наднационално равнище и да се преодолее пропастта между гражданите и Брюксел, допълни Весела Чернева.

„Говори се за промяна на Договора за ЕС - това е много голяма цел. Не мисля, че за една година може да се стигне до такива заключения. (…) Този период може би няма да е достатъчен за кой знае какви промени, но все пак това е усилие да бъдат привлечени хората в разговор, който вероятно ще продължи и след това.“

За „баща“ на тази идея може да се смята френският президент Еманюел Макрон. Финалът на конференцията като едногодишна инициатива съвпада и с датата на президентските избори догодина.

Краят на ерата „Меркел“ пък според Чернева ще означава и преосмисляне на архитектурата на Европа, на съотношението на силите вътре. Германските и френските избори ще имат по-съществено значение върху бъдещето на Европа, отколкото този консултативен процес, изтъкна тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    6 42 Отговор
    Че колко да е тая "голяма част от европейците" - 10% русофилистици я има, я няма! Русия и САЩ се страхуват от силен ЕС, защото единен ЕС е много повече (като икономика, култура и потенциал) от всяка друга световна сила!

    Коментиран от #4, #20

  • 2 ГГГ

    28 1 Отговор
    Политически съюз + централизирана власт = СССР

    Коментиран от #9

  • 3 555

    45 0 Отговор
    Даден г з под наем не придиря. Трябва да се отстоява националната самостоятелност. На европейците им дойде до гуша от тъпизмите на Евробюрократите. Стига команди от Брюксел, особено при нас само някои цъфнаха и вързаха, за другите пръст в г...
  • 4 Скоро

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    ЕС ще се сътои от една неуверена в себе си държава.

    Коментиран от #7

  • 5 Гост

    38 0 Отговор
    Естектвено че няма да искат.Не може да се налагат само рестрикции уж под формата на някакви измислени реформи, Зелени сделки и пр.глупости.У нас какво ще правим като се закрият ,,Мариците"? Нито нова АЕЦ, нито вятърни паркове като в Скандинавието.Това е само един прост пример. Англичаните понеже са прости ,взеха че избягаха от ЕС. Такива слаби държавици като нашата,без истинска икономика, ясно че ще се натискат да стоят в разни съюзи. Само че от 2007 насам ,няма кой знае каква промяна, а с тая пандемия направо в 2000 та.Е, за някой евроинтеграцията е добре, тия които са на пътя на парите давани от Европа.
  • 6 ТаУмВзе

    27 1 Отговор
    Вече не съществуват държави. Съществува дигитално корпоративната Сеч, срещу всяко човешко. Било то нормално семейство, мъж жена и деца. Натам войната е неизбежна, преди официално изкуствен интелект да приеме управлението на светчето. А генно модифицираните, следваща раса ще общуват с тоя изкуствен интелект.

    Коментиран от #21

  • 7 Емил

    2 26 Отговор

    До коментар #4 от "Скоро":

    Русофилистични мечти!!! След бекзит, ЕС ще има скоро единна армия и единна конституция. Петото колело "велика" Британия вече я няма, за да прокарва американски интереси. Руските предатели в Италия, Франция и Германия намаляват с всяка година управление на Путин (да е жив и здрав поне още 10 години)!

    Коментиран от #14, #15, #19

  • 8 someone

    21 0 Отговор
    нещо си се объркала на ЕС вярвам още по-малко и от на нашите дупедавци и продажници.
  • 9 стоян

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГГГ":

    До 2 ком -Защо да се разпада като се се серето-а не като САЩ
  • 10 волен сидеров

    18 0 Отговор
    ТАЗИ СИ ВЯРВА -ЕЙ СВАЛЕТЕ СИ РОЗОВИТЕ ИЛИ ЧЕРНИТЕ ОЧИЛА ПОЛИТИЦИ-4 ГОДИНИ ЩЕ Е МЪКИ ,НО ВИ ИДВА КРАЯТ НА ВСИЧКИ АЛЧНИ ХОРА
  • 11 ХАН КРУМ

    24 0 Отговор
    ЕС Е В ПЪЛНА БЕЗПЪТИЦА. ЕВРОФОНДОВЕТЕ СА ИЗМАМА ЗА НАИВНИЦИ. А ВНОСКИТЕ СИ ВЪРВЯТ , ОСВЕН ТОВА ИМАМЕ И 20 МИЛИАРДА ВЪНШЕН ДЪЛГ. НАЛАГАТ НИ СЕ РЕШЕНИЯ В ПРОТИВОВЕС НА БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС.ЗА 14Г. НЕЩО ВИДИМО ДА СЕ Е ПОДОБРИЛО? И ПРИ КРИЗАТА С МИГРАНТИТЕ И СЕГА С ВАКСИНИТЕ ВСЕКИ СЕ ОПРАВЯ САМ. ШЕНГЕН ,ЕВРОЗОНА, СТАРА И НОВА ЕВРОПА, ТРИ МОРЕТА , ВИШЕГРАДСКА ЧЕТВОРКА, ЕВРОПА НА ДВЕ СКОРОСТИ – ДОСТА РАЗДЕЛИТЕЛНИ ЛИНИИ В ЕДИН СЪЮЗ, ЗА ДА МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА.
  • 12 Азззззззззз

    16 1 Отговор
    ЕС е под контрола на Глобалистите-Сатанисти.
  • 13 потребител

    19 1 Отговор
    Чудя се ако госпожа Чернева не беше на този пост,същите ле щеше да приказва? Че ние при СССР май бяхме по-свободни като държава?
  • 14 Емилчо

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Много ти е тъмно (знание), какво е ЕС? И за какво са съюзени? научи се и пиши, издишаш, спукана е гуменената ти гл.......
  • 15 до Емил незнайкото

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Защо ли първо НАТО и после ЕС?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гого

    18 1 Отговор
    Българите, спред мен, не одобтяват нито членството в ЕС, нито мафията, превзела държавата! Нито веднъж от Европа не воидяха нито пачките с пистолета и спящия охранител Ганьо, не чуха "@ло Ваньо, не видяха подмяната на вота много пъти, не видяха как се "опраскват" неудобните, с една дума не виждат геноцида над народа ни. И оня с трабантчето сег загуби да обяснява величието на НАТО и ЕС, а мадридския покерджия взе, каквото можа и също млъкна, като вижда бодигарда му докъде ни свлече. Но за Европа този самозабравил се, нискоинтелигентен и прост дерибей е удобен - толкова е корумпиран и прост , че няма накъде повече. Тъй, че нека направят един референдум (@ко им стиска) да се види колко сме против този " ЕС".
  • 18 българка

    12 1 Отговор
    За нас са достатъчни 1. безконтролното харчене на европейски средства и 2. отношението на ЕС към корупцията и произвола на институциите у нас, за да имаме негативно отношение към това недообмислено обединение.
  • 19 Защо?

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Нали има НАТО? С кого ще воюва тази "евроармия"? Стига простотии вече! Дебилите у нас май вече са взели връх! Като гледам устрема на Шкембе войвода не се учудвам.
  • 20 Димитър Йовчев

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Учи бе момче! Смешен си!
  • 21 Димитър

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Може би,но на дали,ще го допуснат,,контрите,,всяко действие,си има противодействие!
  • 22 ХайлАдолф

    4 0 Отговор
    Поредния пълен фейк . Та кои са тия въображаеми българи, които са добре настроени към джендъртолерастията и въпиющата неадекватност на европейския съюз . Я кажете , че да се посмеем дружно .....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.