Last news in Fakti

16 Март, 2021 17:12 17 320 142

Доц. Мангъров за ФАКТИ: Локдауните са абсолютно криворазбрана епидемиология

  • атанас мангъров-
  • доц.мангъров-
  • коронавирус-
  • локдаун-
  • планов прием-
  • covid-19

"Ваксинирането по време на епидемия води само до селекциониране на резистентни щамове", смята доцент Мангъров

Доц. Мангъров за ФАКТИ: Локдауните са абсолютно криворазбрана епидемиология - 1
Снимка: ФАКТИ

Спирането на плановия прием е крайно отрицателно, защото това ще доведе до нови жертви сред хората, които не са заразени с Covid. Ще се засили още повече това, което се видя при равносметката за миналата година – оказа се, че от допълнителния брой хора, които са починали за миналата година, половината са от или с Covid, а другата половина са от други заболявания, нелекувани заради мерките срещу Covid. За миналата година има близо 16 хиляди души повече починали, в сравнение с миналите години. От тях около 7000 са починалите с или от Covid и близо 8000 души са починали от други заболявания поради наложените мерки и неадекватното лечение, липсата на диагностика и т.н. Ако продължим с тази отмяна на плановите операции и нормалната медицинска дейност, тази тенденция ще се засили още повече“.

Това каза пред ФАКТИ доцент Атанас Мангъров. Свързахме се с него, за да говорим за спирането на плановия прием в българските болници, за новия локдаун, който вероятно ще се наложи в София и за временното спиране на ваксинирането с ваксината на „Астра Зенека“.

„На пръв поглед отмяната на плановия прием е една много разумна мярка, но в далечен план тази мярка ще има много по-тежки и смъртоносни последици“, категоричен беше той.

Плановата дейност на болниците е превенция на това човек да загине от други заболявания. В нашата страна всяка година около 68-70 хиляди души загиват от сърдечно-съдови заболявания – инфаркти, инсулти, сърдечна недостатъчност. Около 16-17 хиляди души загиват от ракови заболявания. Много други хора загиват от диабет и всякакви други заболявания. Хората умират от най-различни заболявания. Ако ние акцентираме върху една болест и занемарим, неглижираме лечението на другите заболявания, резултатите ще бъдат много тежки и бих казал – катастрофални“, каза още доц. Мангъров.

На въпроса случва ли се такова неглижиране, той отговори: „Естествено, че се случва. Като се спре плановият прием в болниците, това не се отнася само за хирургичната дейност, за операции, това се отнася и за плановия прием на всички други болни. Така тези хора остават без медицински грижи и без лечение. Съответно те се влошават и това ще завърши зле“.

След това разговорът премина към локдауна, който вероятно ще бъде въведен в София. „Този локдаун е поредната грешка“, коментира доц. Мангъров и допълни: „Поредната груба грешка от хора, които не са запознати с епидемиологията и никога не са я познавали. Опитът в нашата страна, а и опитът в другите страни по света през последната година, показват, че там, където има най-тежки, най-стриктни локдауни, там на практика броят на новозаразените, на болните, на хората, които са починали, е най-висок. В същото време това са и местата, където се селекционират новите по-резистентни на лечение щамове. Тази практика с локдауните е една абсолютно криворазбрана епидемиология, която противоречи на основните епидемиологични принципи.

На пръв поглед изглежда сякаш това е една много разумна мярка, но това е само в краткосрочен план. В далечна перспектива това е пагубно и ще доведе до много повече смъртни случаи, много повече жертви, защото по този начин се селекционират по-вирулентни щамове, щамове, които причиняват по-тежко състояние. Същото се отнася, когато се прави масова имунизация по време на една такава пандемия. Това също води до създаване и до селекциониране на нови щамове, които са много по-вирулентни, разпространяват се много по-бързо от първоначалните. Факт е, че това се вижда от опита във Великобритания и много други страни“.

На въпроса възможно ли е и от България да тръгне нов щам на вируса, доцент Мангъров отговори: „Възможно е, само че ние сме много малко хора. Това нещо се случва там, където страните са много по-гъсто населени и където, за разлика от у нас, мерките се прилагаха много строго. Единственото хубаво, което се случи на нашата страна е, че нямаше строги мерки. Ние, както обикновено, сме крачка напред, две назад. Ние не може да си повярваме, да приемем, че можем да измислим нещо хубаво. Затова непрекъснато гледаме навън и повтаряме чуждите грешки като папагали“.

Относно спирането на ваксинацията с ваксината на „Астра Зенека“, доцент Мангъров каза: „Явно с тази ваксина има сериозен проблем. Това спиране не е само в нашата страна, а по целия свят. В Европейския съюз 11 страни са спрели имунизацията с „Астра Зенека“. Сигурен съм, че това ще се случи и с другите ваксини – с тази на „Пфайзер“, на „Модерна“ и всички останали, защото всички те са повече или по-малко полуфабрикати. Неизпипани са. Не че са лоши ваксини, но не са изпитани по правилата“.

„Другият въпрос, който всъщност е много по-важен е - груба грешка е да се прави масова имунизация в разгара на една епидемия. Това води до селекциониране на резистентни щамове. Когато някой е ваксиниран, но още не е изработил достатъчно силен имунен отговор и той се зарази, което неминуемо се случва, в условията на недостатъчно напрегнат имунен отговор, вирусът има много по-голяма възможност да мутира и съответно да се създават нови щамове, които са по-лоши от старите“, коментира още той.

„Това е все едно да се опитвате да лекувате една бактериална инфекция – например един менингит, с недостатъчни дози антибиотик. Ваксинирането по време на епидемия води само до селекциониране на резистентни щамове. Нищо повече“, каза доцент Мангъров в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 183 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фен

    363 49 Отговор
    Мачкай Мангър!
  • 4 Trovatore

    407 49 Отговор
    Както винаги точен анализ и коментар. Браво!

    Коментиран от #44

  • 5 Последния Софиянец

    357 44 Отговор
    Мангъров здравен министър.Затвор за НОЩ.

    Коментиран от #46

  • 6 еее

    306 34 Отговор
    Точно и ясно казано!
  • 7 Майна

    268 32 Отговор
    НА ТОЯ ПСИХЯСАЛ ВЕЧЕ НАРОД КАКВО И ДА МУ ГОВОРИШ МАЙ ВСЕ ТАЯ...КОЙТО Е ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК, НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРА...А ЗА ЗАТВАРЯНЕТО , ЩЕ ВИ ЗАЪВОРЯТ...,ЩОТО СИ БЛЕЕТЕ ТИХО КАТО...ГОВЕДА

    Коментиран от #9, #33

  • 8 Баш Батка

    168 23 Отговор
    Една птичка пролет не прави...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Годжи

    227 22 Отговор
    А защо ония говеда от Нощ не слушат,а се правят на разбирачи,май защото искат всичко това да продължи

    Коментиран от #34, #56

  • 11 Софиянец

    62 236 Отговор
    Главния виновник за ситуацията пак се изтропа

    Коментиран от #59, #98

  • 12 Кажи им Мангърка

    227 26 Отговор
    Че са пълни дебили и лъжци !!!
    И тези мерки са абсолютни безсмислици с цел контрол и терор!
  • 13 1234

    187 26 Отговор
    Простият не признава научното мислене, той се ваксинира защото така му промиват мозъка.

    Коментиран от #16

  • 14 Достойна присъда

    156 14 Отговор
    В момента при Цура Костенурката срича Дариткова,много проста жена ей!
  • 15 фен на Октай

    138 16 Отговор
    земята на Левски и Ботев е обругана от шепа ченгета и мекерета,докога народа ще им гледа мурафета?
  • 16 гост

    35 113 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    Ти ли си човекът с научното мислене? И какво казва науката в случая ,че да мислим като Мангъров?

    Коментиран от #69, #122

  • 17 Достойна присъда

    81 33 Отговор
    Мангъров се отнася към вируса като рокер към високата скорост,като му кажеш че кара бързо ти се смее, защото е свикнал и неглижира опасността,но за провала на мерките е прав,а те се провалиха защото ги определяше и променяше един еднокнижник в съответствие с политическите си интереси,а великите доктори слушаха и изпълняваха!
  • 18 УЧИ СЕ

    95 18 Отговор
    МАНГЪРОВ ТИ НЕ РАЗБИРАШ МАЙ ОТ ИЗБОРИ , ПЪРВО ПИТАЙ ЦЕЦО И БОКО , КАК СТАВАТ И ПОСЛЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ -- НАЛИ НА ЗАВЕТНАТА ДАТА В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е ВЪВЕДЕН 24/7 ПОЛИЦЕЙСКИ ЧАС И АРМИЯТА НА НАТО ДА СТРЕЛЯ ПО ИЗЛЕЗЛИТЕ НАВЪН , ОСВЕН АКО НЕ НОСЯТ ОТПРЕД И ОТЗАД № 28 НА БЯЛ ФОН !
  • 19 ЧОРБАНОВ 1

    105 15 Отговор
    "Ваксинирането по време на епидемия води само до селекциониране на резистентни щамове", смята доцент Мангъров
  • 20 BigBulgarianBoss

    19 59 Отговор
    Мангър ако има АД нема да ти върже вообще. Надявай се да няма.
  • 21 Гост

    37 91 Отговор
    Мангъров е кандидат ДЕПУТАТ, той знае, кое се харесва на хората и го говори, медицинската част е ИЗОСТАВЕНА, защото ПОЛИТИКАТА ги превзе!
  • 22 Достойна присъда

    91 12 Отговор
    Абе какво правят тези деца в болниците,те нали го караха по-леко, а между другото нали Дариткова и Лъчо Мозъка щяха да влизат в ковид отделенията, сега отново имат този шанс!

    Коментиран от #27

  • 23 А бе

    38 105 Отговор
    Скрий се бе,партиен абдал! Тези акъли ги раздавай на Румен Петков..

    Коментиран от #25

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    109 24 Отговор
    Умен човек-добре,че има и такива в бг!
  • 25 Достойна присъда

    54 12 Отговор

    До коментар #23 от "А бе":

    А ти си спазвай локдауна и продължавай да трепериш от страх, скоро и АЗ ще има,така че бъди спокоен!
  • 26 МЪНГО ГЪРОВ

    32 95 Отговор
    МАНГЪР, УСПЯ ДА НАКАРАШ ДЕБИЛИГЕ ДА СЕ ЗАРАЗЯВАТ И УМИРАТ КАТО ЗА СВЕТОВНО, ЕВАЛА! ПРОДЪЛЖАВАЙ! ЩО НЕ ИМ КАЖЕШ ДА СЕ ХВЪРЛЯТ ПОД ВЛАКА И ТАКА НАМА ДА ГИ ХВАНЕ К19?
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    44 11 Отговор

    До коментар #22 от "Достойна присъда":

    Деца и бременни боледуват само в бг от Ковид 19!Нещо ,като кимането с глава!както и бебета не се раждат с антитела!!!плацентата ги пази!Антитела получават,когато се появат извън Мама и се сблъскат с реалния свят!Научете го бЕЕ,аксиома!
  • 28 Пич

    100 30 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯТ АДЕКВАТЕН ЛЕКАР! ДОЛУ БЯЛАТА МАФИЯ!
  • 29 Камен

    103 26 Отговор
    Браво, Мангъров. Ти си единствения, който казва истината!

    Коментиран от #71

  • 30 Дърт

    29 101 Отговор
    На тоя няма ли кой да му сложи усмирителна риза!? Толкова близки и познати си отидоха тука за един месец, че не ми се мисли!
  • 31 Точно казано

    93 25 Отговор
    С аргументи.Всичко,което каза преди 1 година излезе абсолютно вярно..Пълна подрепа
  • 32 20ti mart

    74 11 Отговор
    20 ти март- ден на световен протест срещу медицинският фашизъм.
    Организирайте се и участвайте, във всеки град и всяко село!
    Съдбата ни е в нашите собствени ръце. Ако бездействаме, децата ни ще ни проклинат.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бабати

    44 6 Отговор

    До коментар #10 от "Годжи":

    Защото "управляват" здравната криза с политика, а не с наука
  • 35 Филип Георгиев

    19 14 Отговор
    КОЙТО ИМА ЖЕЛАНИЕ, НЕКА ДА СЕ ВАКСИНИРА. ДОРИ И ПЛАЦЕБО ЕФЕКТЪТ ВЪРШИ РАБОТА. ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ, ЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ ЯСНИ ПРАВИЛА И ТО ОТДАВНА. ПРИ ТАКЪВ ПРОЦЕНТ ЗАРАЗЕНИ ИЛИ ПОЧИНАЛИ СЕ ЗАТВАРЯТ МОЛОВЕ ИЛИ УЧИЛИЩА ИЛИ ПЪК СЕ ФИКСИРА ОПРЕДЕЛЕН БРОЙ ПОСЕТИТЕЛИ В ХИПЕРМАРКЕТИ. ПРИ ТРАЙНО НАМАЛЕНИЕ НА ПРОЦЕНТИТЕ ВСИЧКО ТОВА СЕ РЕДУЦИРА. ДА БЪДЕ КАЗАНО ЯСНО И ТОЧНО КАКВО СЛЕДВА. И НЕ СИ МИСЛЕТЕ, ЧЕ ТОВА ИДИМИ-ДОДИМИ И ПАДНИ-СТАНИ СЕ ПРАВИ ЗАРАДИ ИЗБОРИТЕ. ДА, ТЕ ИСКАТ ДА ГИ МАНИПУЛИРАТ И ОТКРАДНАТ. ТЕ СА СИ ТАКИВА. НЕ ОБИЧАТ ФЕЪРПЛЕЯ. НО В МОМЕНТА ДЕЙСТВАТ ТАКА ОТ СТРАХ И ШОК
    И ОТ НЕВЕЖЕСТВО, РАЗБИРА СЕ. ТЕ ТОЛКОВА СИ МОГАТ. А КОИТО СА ИМ ДЕЛЕГИРАЛИ ПРАВА, ДА МУ МИСЛЯТ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Идола на

    23 59 Отговор
    безмозъчната червена сган неграмотна пак изпълзя фъфлейки,и заеквайки пълни глупости!!! Да си беден,да те разбере човек!?!? Ама ти си...милионер...Или доказваш,че като всеки комунист си алчен,и ненаситен!!?? Палячо! Ти излезе НАЙ "умния" фелдшер в света,бе психо!!!!

    Коментиран от #50

  • 39 ЛЕКУВА С ЧАЙ

    27 76 Отговор
    НАЙ-ТЪПИЯ, НО НАЙ-ТАЧЕН ОТ ДЕБИЛИТЕ? В ЦЯЛ СВЯТ ВИРУСОЛОЗИ, ПУЛМОЛОЗИ, ИНФЕЦИОНИСТИ , АКАДЕМИЦИ, ПРОФЕСОРИ - СВЕТИЛА ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА И НАПРЕКИ НА ТЯХ ДОЦЕНТЧЕТО ПЕ ЛТЕК СЪС СКЪСАНАТА СИ ДИПЛОМА?

    Коментиран от #48, #70

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 МЪНГО ГЪРОВ

    15 50 Отговор
    ПРЕГЛЕД И НАЗНАЧЕН С РЕЦЕПТА ЧАЙ ОТ ЛАЙКА - 100 ЛВ.

    Коментиран от #43

  • 42 Достойна присъда

    50 9 Отговор
    Хора, отново великите доктори чакат Тиквата да вземе решение за локдауна,смешно ако не беше тъжно!
  • 43 МЪНГО ГЪРОВ

    18 43 Отговор

    До коментар #41 от "МЪНГО ГЪРОВ":

    БОГА В МЕДИЦИНАТА НА МАЛОУМНИТЕ!!! ДОБЪР ДЕН - 100 ЛВ.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Казва

    53 11 Отговор
    Истината човека, ама кой ли го слуша, нали ако няма локдаун, ще секнат Евро фондовете, и край с кражбите, баба Ангела, ще му издърпа ухото на Бойко като непослушно дете, ще му каже че не се учи добре уроците, и ще отива без пари на училище, а Баце не може да си позволи тоя лукс, че власт без пари, е като на гол тумбак чифте пищови.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 МАНГЪРОВ

    16 24 Отговор
    ЗА К 19 НАЙ-ПОМАГА ДА ПИЕТЕ УРИНА НА ГЛАДНО!

    Коментиран от #73, #109

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хахахах

    18 51 Отговор

    До коментар #2 от "хахааха":

    Мангъров пак обърна палачинката. Нали до вчера говореше, че изхода е масов имунитет - преболедували и ваксинирани. Как да приемем на сериозно човек, който всеки ден си променя мнението. Личи си, че е приятел на Бойко.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този

    22 50 Отговор
    Е абсолютен психопат.
  • 52 еду

    16 41 Отговор
    разбрахме какво не трябва да се прави, сега ще ни освети ли как да станат нещата светилото.. пълен смешник, но в случая не е смешно..

    Коментиран от #55

  • 53 Прав е Мангъра

    52 12 Отговор
    НО КОЙ ДА ГО СЛУША..ЩЕ ИЗТРОВЯТ ХОРАТА С ТЕЗИ ВАКСИНИ!!
  • 54 Теодоро

    51 15 Отговор
    Както винаги господин Мангъров е:Точен, Ясен и казва ИСТИНАТА. ВСИЧКО ДРУГО Е ФАЛШ, ЗАБЛУДА ЛИЦЕМЕРИЕ!! ДОЛУ герберастката КЛИКА Скоро съд и затвор. ИДЕ ВЪЗМЕЗДИЕ.... ВЕНСЕРЕМОС!!!!
  • 55 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    50 7 Отговор

    До коментар #52 от "еду":

    Казах ви от дълго време!Просто го срещнете и не се страхувайте!То не е създадено за вас!Ще спре,ще ви посети и ще си тръгне!С постоянното ръчкане ще успеете да създадете Мутация -убиец,която да засегне и деца и бременни!Голям страх ви тресе,чакайте щаба да ви каже да сложите 3 маски и да отстоите на 2 метра...Толкова не можете ли сами да решите,или сте от тези шофьори дет мислят след,като влязат в завоя....
  • 56 Естествено

    40 9 Отговор

    До коментар #10 от "Годжи":

    Много просто. Защото им хареса да се изживяват като шефове-спират, затварят, отварят... Хареса им известността, да ги дават по телевизията, да си дават мнението, без значение дали е вярно или не. Славата, славата и парите са много сериозен двигател, повярваха си страшно много и ето ги резултатите. А основната цел категорично е отмяна, или най-малко страх у болшинството, за да не гласува.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Мангъра е тъпо коп.еле

    14 43 Отговор
    Мангъра не може да схване,че томахавката вече лети към тиквата му.
  • 59 Ба Ху ожълти гащите

    24 14 Отговор

    До коментар #11 от "Софиянец":

    Министерството на здравеопазването на Нидерландия разясни пред германската агенция ДПА, че една страна се е отказала от ваксините и те били разпределени между други страни. Оказва се, че тази страна е била България.

    Според коментари в Нидерландия и Германия, България се е отказала от модерните RNA–ваксини, защото са й се сторили много скъпи, а и изисквали специални хладилници за охлаждане.

    От Брюксел премълчават, че най–скъпите ваксини, особено тази на BioN/Pfizer, са почти недостъпни за по–бедните държави. Потвърждава се, че България не е поискала да вземе определеното й количество от ваксината на BioN/Pfizer. Макар че 18 евро не е чак толкова скъпо и за България. Още повече пък на фона на милиардите, изхвърлени през прозореца на един премиерски джип.
  • 60 666

    23 5 Отговор

    До коментар #2 от "хахааха":

    Без шега, ваксинирайте се! Не се смейте на различно мнение, а просто се ваксинирайте... И то три-четири пъти за по-сигурно.
  • 61 Здравейте

    6 27 Отговор
    Прозди социалисти провинциалисти и необразовани мангъровист! Мен ще слушате!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ПАПА

    11 41 Отговор
    Я, КОЛКО МНОГО ВНИМАНИЕ ОБРЪЩАТЕ НА ТОЯ КЛОУН
  • 64 мангъра

    12 47 Отговор
    Мангъра е гнусен боклук и лъжец.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Геле

    10 27 Отговор
    На българина външен враг не му трябва. Давай Мангър тая нация трябва да се изтреби! Ваксините ще я затрият а леле какви хора какви мисли :D Бъдете прости и си умрете прости спам у Факти и тролене на глупости . Иначе ако някой иска да помогне да ходи да мие кенефите у Пирогов. Т ева... и простото племе
  • 67 мангъра

    9 38 Отговор
    Мангъра е мръсна мастия
  • 68 Бойко Борисов

    5 22 Отговор
    Да не забравите да гласувете за Мангъра... той рабои за мен и за пенсионната реформа. А за троловете да ми хапнат пататника
  • 69 666

    28 9 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ваксинирайте се, щом искате! Ваше право! Даже си направете букет от ваксини и си го забийте в слепоочието! Всеки има право да избира, но не забравяйте, че Господ има особено мнение към самоубийците!
  • 70 Мисли малко

    36 7 Отговор

    До коментар #39 от "ЛЕКУВА С ЧАЙ":

    Навсякъде има учени хора, казващи смело истината като него, но ги игнорират и не ги слушат. Запитай се с грахоподобното си мозъче ЗАЩО!
  • 71 хахаха

    13 27 Отговор

    До коментар #29 от "Камен":

    Коя истинахказа тоя хахаха аз помня една която каза преди година това е обикновен грип който ще отшуми до края на лятото хахах това му бяха думите също каза че ако не е прав ще си скъса дипломата та нито отшумя нито си скъса депломата но виж за политиката е чук сега продължава да гледа в кристалната топка и да прредсказва но хич не му връзва

    Коментиран от #72, #80

  • 72 Умен

    21 5 Отговор

    До коментар #71 от "хахаха":

    а какво говореха кантарджиев и кунчев преди, а? За маски, вируси и т.н. Я си припомни!

    Коментиран от #79

  • 73 О О О Я

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "МАНГЪРОВ":

    НА МАЛДИВИТЕ ОТ ДЕВСТВЕНА БГ ПЛЕЙБОЙКА⛲⛲⛲⛲⛲👠👠👠👙👙👙
  • 74 АМОНИКЕ ОТ НИГЕРИЯ

    1 4 Отговор
    ШЕ ТЕ ИЗПАПКАМ В ГЪРНЕ ГУРМЕ🐑
  • 75 Данъкоплатец

    26 3 Отговор
    При нас във Варна по време на пандемия не си мием ръцете по цял ден, защото от ВиК решили да сменят тръбите на улицата, съм длъжен всеки ден да ходя в болницата- Терапията да нося храна на болен тъй като не ги хранят тези със инсулти. Сбъркана държава- Абсурдистан.
  • 76 факт

    22 4 Отговор
    щаба в затвора!
  • 77 НЯМА

    37 6 Отговор
    ЛИ КОЙ ДА ГО ЧУЕ ТОЗИ ЧОВЕК, КОЙТО РАБОТИ ТОВА ОТ 40 ГОДИНИ....

    Коментиран от #97

  • 78 дрън дрън ярина

    9 25 Отговор
    ХА ХА ХА Защо си мислите, че мЪНГЪРЧО НЕ Е ВАКСИНИРАН ??? Щом дрънкате и се правите на МЪЪЪЖЕ подпишете декларации, че се ОТКАЗВАТЕ ОТ ЛЕЧЕНИЕ в случай, че се заразите !?!? Упорната точка за ликвидиране на Българите е в пълен ход ! Намалявате прогресивно драги мурзилки, съвсем очевидно ЗАРАЗА НЯМААА !
  • 79 хахаха

    3 6 Отговор

    До коментар #72 от "Умен":

    Истината е една всички са едни и същи
  • 80 Той си и отмина

    17 1 Отговор

    До коментар #71 от "хахаха":

    В Китай обаче. В Европа се използва политически.
  • 81 Истината

    10 23 Отговор
    ,,Г-н Мангъров, защо обърнахте гръб на науката,, ? -Това е въпрос на Айнщайн към негов колега, който станал политик
  • 82 Фаучи

    11 23 Отговор
    Най-голямото недоразумение в ганьовската медицина...като прибавим и тежките ментални повреди...който го слуша си е за негова сметка
  • 83 Васил

    9 13 Отговор
    А тогава как ще коментираш че Азия чрез локдауна за 3 месеца се оправиха?
  • 84 111111222

    25 9 Отговор
    Абсолютен професионалист! Браво!
  • 85 Щам Тарам

    6 5 Отговор
    Тарам - селекциониране на резистентни щамове и защо криете че антибиотиците вече са за боклука и утре като се порежа и една малка инфекцийка и ще ходя на екзотична еднопосочна искурзийка при Свети Петър
  • 86 Крис

    6 17 Отговор
    Защо ни занимавате с тоя всеки ден?

    Коментиран от #90

  • 87 мит

    27 8 Отговор
    Искам да попитам има ли починал човек в България и не само, от обикновен грип през последната една година?
    И още едина въпрос имам. След като от или С ковид са умрели около 7000, а от ракови заболявания около 17000 т.е. около 3 пъти повече, защо не е обявена епидемия от рак?
    Ракът е чумата на 20-ти век, а грипът е нещо което почти всеки преболедува всяка година поне по един път!

    Коментиран от #89

  • 88 Непознат

    11 26 Отговор
    Мангъров, не казваше ли, че вирусът ще изчезне през лятото и ако това не стане, то ти ще си скъсаш дипломата. Лятото отмина и вече идва второ лято но вирусът не си отива. Не ставаш за доктор, а за политик пък хич не ставаш. Но в АБВ всички сте такива.Генерал Мутафчийски е на светлинни години пред теб.
  • 89 гост

    12 9 Отговор

    До коментар #87 от "мит":

    Защото ракът не се предава по въздуха бе умник! Схващаш ли разликата ,там може да има само някаква семейна обремененост.

    Коментиран от #108

  • 90 Непознат

    7 15 Отговор

    До коментар #86 от "Крис":

    За да видим какви "кадри" се готвят да влязат в парламента. Но на 4 април ще се сблъскат с реалността и с народната "любов. ГЕРБ ще ги отнесе всички поне с 10% преднина.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Observer

    7 22 Отговор
    Защо двамата преписвачи Мангъров И Чорбанов не кажат откъде преписаха тази позиция, че не трябва да се ваксинира по време на Пандемия - Това експертно мнение бе оповестено преди 7 дни от ваксинационния експерт д-р Geert Vanden Bossche и нашите преписвачи побързаха да изкопират и повторят думите му като папагали.
    Смешници!!!

    Коментиран от #95, #123

  • 95 Ти си ИИИИ

    2 2 Отговор

    До коментар #94 от "Observer":

    Папагояяя а Факти са Папагали и пеят сладко сладко
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 дрън дрън ярина

    8 18 Отговор

    До коментар #77 от "НЯМА":

    За 40 години "работа", мозъкът на мУНГУРЯО е цял мазол! "РАБОТНИК" ?! ХАХАХА! Малко–малко останаха неговите последователи ! Миналата година писах всички антиваксери да се подпишат, че няма да се лекуват ако се заразят И получих над 300 минуса а СЕГА 7-седем ?!?! Дерзаъте мурзилки !

    Коментиран от #100

  • 98 Criminal

    20 2 Отговор

    До коментар #11 от "Софиянец":

    Егоист, ако имаш планова операция и я отменят, защото има грип, било и по сериозен, друго щеше да драскаш.........
  • 99 лекар Швеция

    5 19 Отговор
    Пълни глупости,скъсай си дипломата измамник!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Лекар

    8 20 Отговор
    В мoмeнтa зaeтитe лeглaтa в бoлницитe ce увeличaвaт cъc cкoрocт oт 200-300 лeглa нa дeн! Интeнзивнитe c пo 20-30 пaк нa дeн!

    Иcкaм дa пoпитaм Мaнгърa тoй кaк прeдлaгa дa ce рeши cитуaциятa при пoлoжeниe нa пълнo oтвaряне и oтричaнe нa лoкдaунa? Тo e хубaвo дa ce критикувa, нo ce иcкaт и рaбoтeщи рeшeния?

    Кaжи бe Мaнгър?? Кoгa щe мoгa дa нe дaвaм пo 24 чacoви дeжурcтвa и дa глeдaм умирaщи oт грипчeтo хoрa?? Кaжи кoгa бe прoфaн???

    Коментиран от #104

  • 102 гост

    5 21 Отговор

    До коментар #96 от "ИЗВИНЕТЕ":

    Защо оня "умник" Мунчо не се съобрази с възрастните хора и да беше избрал месец май за избори, сега ГЕРБ е виновен ,че Мунчо е идиот.

    Коментиран от #103, #105, #106

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 А акоооо

    13 7 Отговор

    До коментар #101 от "Лекар":

    Плащат на тези да се правят на болни за 50 лева да са живи и здрави математиците от Герб и на 1 ви Април ще Умрат 10000 от Старост с придружено заболяване Грип и грипа ще от щам 19

    Коментиран от #107

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 гдфгдф

    14 5 Отговор

    До коментар #102 от "гост":

    ДаТиеб@Майк@таПрост@

    Коментиран от #111

  • 107 Лекар

    14 28 Отговор

    До коментар #104 от "А акоооо":

    Виж пич, нe cъм виждaл мaйкa cи oт eднa гoдинa, нe cъм пoлзвaл oтпуcки, прибирaм ce зa мaлкo и cънувaм кoшмaри.

    Мнoгo дoбрe знaм oт кaквo умирaт пo бoлницитe, зaщoтo cъм нa първa линия и гo глeдaм пo цял дeн.

    Мaгърoв e зa рaзстрeл, хoди пo тeлeвизиитe и гoвoри пълни глупocти, a виe дeтo грaм cи нямaтa oт мeдицинa и кaквo cтaвa в бoлницитe ръcитe глупocти пo цял дeн и прaвитe oщe пo-гoлямo мaзaлo.

    Знaчи чoвeк кaтo нe мoжe дa прeдлoжи нeщo грaдивнo cлeд критикaтa cи трябвa дa cи мълчи, a тoя e нaгъл и луд.

    Cмятaм нaпрaвo дa гo зaплюя aкo гo видя личнo и дa гo прeдлoжa дa му взeмaт лeкaрcкитe прaвa нa ИДИOТA. Нищo кoeтo e кaзaл нe ce е cбъднaлo!!!

    Коментиран от #116

  • 108 Mhm

    10 3 Отговор

    До коментар #89 от "гост":

    Ракът е видоизменена твоя си клетка! Понеже си е твоя за имунната ти система всичко си е ОК и не я напада. Ако щеш забоди с игла Рак от някой и го инжектирай на друг човек няма да стане нищо! Защото чуждите клетки ще бъдат моментално нападнати от имуната система на другия и убити. Това са просто клетки. Вирусите и бактериите са друго нещо, те са копе.нца които имат начини да избягват или неутрализират имуната система. Те не са просто клетки.
  • 109 ppetrov

    1 6 Отговор

    До коментар #47 от "МАНГЪРОВ":

    Овчата урина е най-добре, освен това помага и за зъбобол!
  • 110 666

    7 21 Отговор
    Този трябва д бъде съден за предумишлено убийство, ако не онзи горе, забавя, но не забравя!
    Точка!
  • 111 Хехе пдал

    4 12 Отговор

    До коментар #106 от "гдфгдф":

    Комунист, чугунен мозък, нали ?
  • 112 Николов

    10 4 Отговор
    Мангъров абе я го набутай на суджуците те само те хулят
  • 113 НЕ МУ ВЕРВАМ

    8 14 Отговор
    НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ПО–НАТАТЪК С К19.МАНГЪРА ДА НЕ Е ГОСПОД ИЛИ ПРОРИЦАТЕЛ.ЩЕ ПОЖИВЕЕМ И ЩЕ ВИДИМ.МАНГЪРА САМО СИ ПРАВИ ПИАРИ ПО МЕДИИТЕ ЗАЩОТО ВЪВ ВЛАСТТА ИМА ГОЛЯМ КЕЛЕПИР И КУЦО И САКАТО ПЪЛЗИ КЪМ ПАРЛАМЕНТА.НО МАНГЪРА ЕДВА ЛИ ЩЕ ВЛЕЗЕ В В ПАРЛАМЕНТА ЗАЩОТО ОТ НЕГО ИМА ПО–ГОЛЕМИ ШАРЛАТАНИ КОИТО ОМАЙВАТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 радул

    17 6 Отговор
    Бойко и ЩАБА СА ПРЕСТЪПНИЦИ И ЩЕ ПЛАЩАТ ЯКО ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ !
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Стоян

    7 15 Отговор
    И коментарите му са против локдаун и против ваксините. Но не чуваме предложение как да се овладее положението. Болниците вече връщат хора, за линейка се чака по 5-6 часа, но Мангъров нищо не предлага как да се овладее кризата. Видно е че номера всички да се разболеем наведнъж и катастрофа.

    Коментиран от #118

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 ГрУЮ

    6 4 Отговор
    Ако Мангъров си направи труда да изработи план за действие при тази зараза, може би ще го чуят, вместо само приказки по медиите. Сега донякъде му вярвам.
  • 120 Третокласник

    9 14 Отговор
    Няма по-гнусно нещо от политик, освен лекар като Мангъров който изопачава медицината за да го изберат за депутат. Да обясни пелтека защо заразените и смъртните случаи във ваксинирания Израел спадат стремглаво! Ако в България не бяха слушали изперкали анти-ваксъри като Мангъров, а вместо тов бяха запазили локдауна докато се ваксинира населението както в Израел, сега нямаше да стигнем ПАК до хуманитарна криза.
  • 121 Знаем ги тези

    6 8 Отговор
    Партийните лозунги на БСП преди избори ги знаем - бъдещето е светло, здравеопазването безплатно, а пенсията минимум 10000 лева. Ако недай си боже спечелят, ще "създадат" апокалипсис вместо обещаната утопия.
  • 122 Научен работник

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Науката казва да четем книги и да не вярваме на телевизията.
  • 123 Пише го

    7 2 Отговор

    До коментар #94 от "Observer":

    Пише го в учебниците по епидемиология отпреди поне 60 години! Вземи да попрочетеш!
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 3333

    4 10 Отговор
    Тоя кога ще го приберат в психиатриата?
  • 126 Баш софиянец

    14 2 Отговор
    Аз не знам защо цялата шайка, коята "управлява" ситуацията с КОВИД боде хората по време на пандемия, че пък и твърди, че това е ЕДИНСТВЕНИЯТ изход. Даже май тези пикове сега са резултат именно от масовата ваксинация. Ако продължават по този начин реално в следващите 10 години локауните не ни мърдат. И когато властите много се загрижат за вашето здраве, значи нещо не е наред.
  • 127 Баш софиянец

    14 4 Отговор
    И няма никакво значение дали някой харесва доц.Мангъров или не. Важно е да чувате това, което казва и да ползвате главите си, но не всеки може.

    Коментиран от #131

  • 128 Баш софиянец

    12 4 Отговор
    А, и целият НОЩ барабар с математиците си да не взима нито лев заплата за целия период на затваряния. Да имат запор и на банковите им сметки и банковите им карти. Това е от съпричастност към всички, които не работят от съпричастност към лекарите в болниците.
  • 129 Матей

    10 4 Отговор
    Всичко казано е вярно,логично и казано от специалист,не като ония самозванци и шарлатани,може да звучи пресилено ,но е точно така,не носят никаква лична отговорност,само провеждат престъпната политика на герб,оплезени като циркаджийски кученца.Налагат застопоряване на хората ,на почти всички дейности,отново ли няма да има реакция на обществото,за все ки е ясно ,че това се прави заради изборите,така герб си гарантира служебна победа.
  • 130 555

    4 9 Отговор
    Тоя да отиде и да обясни на близначетата от Бургас, как не е имало вирус и това е обикновенно грипче, ама са починали майка им, баща им и дядо им от него.
  • 131 хххх

    3 6 Отговор

    До коментар #127 от "Баш софиянец":

    Как точно си ползвате главите с този бе тарикатче, да вадите дивиденти от чуждата трагедия, нещастни хорица сте вие!
  • 132 стоян георгиев

    2 10 Отговор
    тоя е напълно спушил.мангърчо ами плановите операции спират заради липса на болничен капацитет,а капацитета го няма щото болниците са пълни с ковид пациенти,а те са пълни с ковидпациенти щото нямаше мерки за овладяване на заразата,а мерки нямаше щото те слушаха теб бе!егати лицемера е тоя!орева орталъка че не трябва да се спазват мерките дето ги има по света ,а сега като стана пак ужас ,обвини тия дето му ходиха по акъла!та дрогари фенове на магъра.случи се очакваното и ще се случва очакваното,независимо от желанията ви и фантасмагориите на този лицемер!отворихме държавата и тя пламна,като пламна държавата се блокира здравната система ,което води до много умрели.само да ви предупредя дрогари вие сте наи-рисковите!!!именно вие дето ривете за мангъра!та квото търсите ще го намерите!
  • 133 Правилно

    6 3 Отговор
    Този път напълно се съгласявам с него! Не го харесвам по принцип, но в случая всичко, което е казал е точно така!
  • 134 psf

    2 2 Отговор
    Помня веднъж царя, когато беше министър председател да споделя, че като покани за съвет, обикновенно Български учени, те започват да спорят по между си, накрая се скарват и в края на краищата, полза никаква. В момента, абсолютно същаия разнобой наблудаваме, между най изтъкнатите ни медици и полза никаква. Това е абсолютно типичен пример за Български "team work"! Да им вземе човек една вършина, да ги затвори някъде и да ги държи там, докато не докажат, че средствата които България е похарчила за тяхното образоване, не са отишли напразно!
  • 135 Баш софиянец

    6 4 Отговор
    И с какво огромния брой животи изгубени заради COVID са по-маловажни от загиналите от COVID. Хората изгубили близки от инсулт, инфаркт, рак скърбят по-малко ли? Защото всички се занимават само с COVID, а другите хора си умират в пъти повече. Те не са важни, така ли?
  • 136 Гошо

    4 6 Отговор
    Мангъра е отличник. Петков му подава инфо той я представя по най добрия начин. Уби ги онзи ден в ефир събеседниците от 7мо и бкп. Играч си, Дре. Готин си.
  • 137 Чук и Гек

    3 2 Отговор
    Само за сведение на обитателите на форома! От ника ,,стоян георгиев" са верни само инициалите с.г. - Стас Гърневски! Човека има необходимост да се бори с комунисти, изповядва хъхрещ, безпаметен антикомунизъм, детерминиран по наследство и тъпкане от магаре в непълнолетна възраст! Ак не бе комунизма, той щеше да се омъжи за красавицата на селото, но му я отнеха комсомолските секретари! Щеше да е малко по образован и нямаше да е толкоз прост! И главата му щеше да е като на повечето хора, а не като шиник, по валчеста и конска от тази на видните герберюги Главчев, Лазаров Димитрий и пловдивския кмет!

    Коментиран от #142

  • 138 👁️☠️🌶️

    5 0 Отговор
    Едно въпросче като ви се повреди двигател на колата при зидаря и мазача ли ходите, или когато сте зле с очите ходите на зъболекар. Отговор не искам.
  • 139 този който

    2 1 Отговор
    Ти си бавноразвиващ...!!!
  • 140 Здр

    4 3 Отговор
    Този не е виновен, че го дават по медиите, медиите са неспособни да оценят тъпанарите, които вредят на обществото. И интересно кой се интересува олигофрен какво казва.
  • 141 Име :

    1 2 Отговор
    Затвор за Мангъра и за всички които му дават гласнос!
  • 142 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #137 от "Чук и Гек":

    хахахахаха ,хохохохоххо!сега станах спас гърневски.какви дедективи е родила родната социалистическа партия ,а дрогари?хахахахаха!та няма значение кво пиша нали доргар важното е кои съм.ако бях ленин можеше да ви пиша че сте ненормалници ама тва щеше да е велико,ама ако съм спас вече е друго,нали дрогар?и само за твое инфо не съм спас ,казвам се стоян.