Last news in Fakti

22 Март, 2021 10:17 12 116 13

Доц. Димитър Калев: Категорично против съм ваксинирането на онкоболни срещу COVID-19

  • доц.димитър калев-
  • онкоболни-
  • ваксиниране-
  • коронавирус

Липсват каквито и да е научни проучвания и доказателства за ефекта на предлаганите на пазара анти-COVID-19 ваксини, нито при солидните тумори общо, нито за отделни туморни локализации, заявява онкологът

Доц. Димитър Калев: Категорично против съм ваксинирането на онкоболни срещу COVID-19  - 1
Снимка: acibademcityclinic.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доц. д-р Димитър Калев е завършил Медицинския университет във Варна през 1979 г. Седем години работи като специалист "Вътрешни болести" в Омуртаг. От 1986 г. е в Клиниката по белодробни болести в МБАЛ "Св. Марина" във Варна и като асистент по белодробни болести в Медицинския университет -Варна. През 1994 г. защитава дисертационен труд с тема "Диагностична и прогностична стойност на цитологичните показатели в доброкачествени и злокачесвени плеврални изливи". През 2006 г. придобива научна степен "доцент". Основател и председател на Организационния комитет на Годишната национална онкологична конференция МОРЕ /Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти/. От 2008 до 2016 г. е ръководител на Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна. От юни 2016 г. е ръководител на направление "Медицинска онкология и лъчелечение" в СБАЛОЗ "Марко А. Марков" - Варна. От юни 2016 г. е консултант в Аджибадем Сити Клиник Варна.

-Доц. Калев, как се отразява COVID-19 на пациентите с рак?

-Подобен въпрос би следвало да се разглежда поне от седем съвсем различни аспекта – епидемиологичен, вирусологичен, имунологичен, психологичен, социален, инфектологичен и онкологичен. В качеството си на медицински онколог и пулмолог моята компетентност е ограничена само в последните два, и то с немалък дефицит в инфектологичен план. Моето впечатление е, че епидемичната COVID-19 ситуация повлиява онкологичните пациенти не толкова в клиничен, колкото в социален и психологичен аспекти. Противно на цитираните статистики в международната научна периодика и в медиите наблюденията ми са за много ниска COVID-19 заболяемост и смъртност между пациентите със солидни злокачествени тумори. Подчертавам, че говоря само за пациентската популация във Варна и специално за COVID-19-специфичната смъртност, свързана с т.нар. синдром на остър респираторен дистрес.

-Пандемията забави ли диагностиката и лечението на онкологично болните?

-От само себе си се разбира, че социалните рестрикции на политическите и здравни институции забавят туморната диагностика чрез отлагане на първите контакти между пациент и лекар или чрез отлагане на началните диагностични процедури по повод симптоматични подозрения. Ако към това добавим и без това късната онкологична диагностика в България, би трябвало да очакваме в следващите месеци и години статистическо нарастване на смъртността при определени туморни локализации.

Що се касае за лекарственото противотуморно лечение, осъществявано в нашата медицинска онкология, впечатленията ми са, че пандемията не промени нито стандартния му ритъм, нито неговата ефективност.

-Напоследък в общественото пространство възникна полемика дали онкологично болните трябва да се ваксинират срещу коронавируса. Вашето мнение какво е – „за“ или „против“?

-Без съмнение – против.

-Защо сте на тази позиция?

-Първо, бих искал да напомня, че онкоболните със солидни тумори, потенциални кандидати за анти-COVID-19 ваксинация, са твърде хетерогенна популация и включват пациенти на активно лечение, пациенти с тумори, но без лечение и т.нар. преживели пациенти. Последната от тези три подгрупи притежава риск за COVID-19 заболяемост и смъртност, равен на индивидите без онкологична болест, докато първите две се определят като рискови. Подчертавам обаче, че един от главните субстрати на този риск е т.нар. тумор-свързана имуносупресия. Второ, бих искал да акцентирам, че аз съм онколог с клинично мислене, изцяло култивирано върху медицината, основана на доказателства. След тези две мои уточнения вече мога да обясня големия си скептицизъм към толкова настойчивите, уж експертни, препоръки за анти-COVID-19 ваксинация при онкоболни.

През декември миналата година Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO) публикува кратко експертно становище, в което с твърде общи и спекулативни формулировки се препоръчва ваксинация. Удивителното за такъв сериозен експертен панел е признаването на пълната липса на научни доказателства за ефективност и за странични събития, т.е. препоръката е с най-ниското от всички възможни нива на доказателственост. Не би и могло да бъде другояче, след като досегашните регистрационни клинични проучвания за всички ваксини априори изключват имуносупресирани пациенти, включително и тези с онкологични болести. Вярно, становището прави опит да се позовава на екстраполация на стари данни за ефективност на противогрипните ваксини, но да се слага знак на равенство между грипен вирус и COVID-19, струва ми се, е най-малкото несериозно.

От друга страна, експертите сериозно дискутират редицата неясноти, свързани със специфичните ефекти на ваксините в туморните клетки – имуногенност, промяна на антитуморната лекарствена ефективност и др. Най-често повтарящата се фраза в становището им е тази за нуждата от бъдещи проучвания и доказателства. Така че, и през декември, и в своя т.нар. призив за действие от март тази година ESMO само приглася на политическите „лозунги“ на Световната здравна организация, без да добавя нищо истински научно и онкологично. Накратко, никой сериозен и етичен онколог, мислещ с парадигмите на медицината, основана на доказателства, не би следвало да препоръчва на онкологичните си пациенти анти-COVID-19 ваксинация.

-Има ли случаи или локализации, при които ваксинацията срещу COVID-19 би се отразила фатално на пациентите?

-Отговорът ми на този въпрос е аналогичен на предходния: липсват каквито и да е научни проучвания и доказателства за ефекта на предлаганите на пазара анти-COVID-19 ваксини, нито при солидните тумори общо, нито за отделни туморни локализации. Всяко изказване по въпроса би било спекулативно, а аз не бих желал да се ангажирам с това.

Източник: zdravennavigator.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    33 2 Отговор
    личи си че не са платили на човечеца

    Коментиран от #2

  • 2 Една

    48 2 Отговор

    До коментар #1 от "1111":

    Той не е човечеца, а е Човеколюбец.
  • 3 Една

    36 1 Отговор
    Бог да ви благослови
  • 4 Аз40🏴‍☠️

    44 2 Отговор
    Ще започват да излизат все повече медици, които ще си признават, какво се върши с човечеството, чрез националните здравни системи, които бяха превзети през годините от компаниите производители на ваксини. Време е да се събудите, колко се може повече хора. Това е най-голямата истина за демографската криза в България.

    Коментиран от #8

  • 5 Спасов

    4 23 Отговор
    Алчен некадърник!
  • 6 24689ой

    27 2 Отговор
    Браво,Докторе!
  • 7 гого

    6 0 Отговор
    Доцент не е научна степен, а академична!
    Научна е доктор.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Джери

    12 1 Отговор
    Наистина браво! Дано помията не ви отнесе! Дръжте се!
  • 11 Типиен доктор

    2 8 Отговор
    Това са "сериозните мисли" на един селски доктор, неразбрал медицината. То ако чакаме доказателства като двойно слепи плацебо изследвания за всичко, половината пациенти ще умрат бе ало! Основния постулат на медицината е "не прави вреда". Няма данни и доказателства за вредност на ваксината при раково болни. Има логика че би ги предпазила от К19 следователно е много вероятно неваксинирайки раково болни да ги излага на опасност. Но той "не бил желал да се ангажира със спекулации".

    Коментиран от #12

  • 12 100000000

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Типиен доктор":

    Човек си бил и можеш пак да бъдеш, но в момента всичко човешко ти липсва.
  • 13 111

    3 0 Отговор
    Покрай тази пандемия-мандемия, този корона вирус-мирус, тези ваксини-максини не може да ми излезе от главата ей този въпрос:
    Каква е разликата между здравното състояние и здравоСЛОВНОТО състояние на даден човек?