Last news in Fakti

26 Март, 2021 10:00 4 298 35

Глад в Сирия - неописуема трагедия в една разсипана страна

  • сирия-
  • война-
  • деца-
  • трагедия-
  • башар асад-
  • глад-
  • храна-
  • хуманитарна катастрофа

Милиони хора, включително много деца, страдат от хронично недохранване

Глад в Сирия - неописуема трагедия в една разсипана страна - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е катастрофа в катастрофата: вече 10 години продължават войната и насилието в Сирия. След войната настъпва и гладът: над 12 милиона души - повече от половината население на страната - са без достъп до храна.

Хронично недохранвани деца

Координаторът на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок информира в края на февруари Съвета за сигурност на ООН, че повече от половин милион деца в страната страдат от хронично недохранване. Масово родителите ядат по-малко, за да има повече за децата им. На немалко от тях им се налагало да работят, вместо да ходят на училище. Другото лице на войната в Сирия е тежката икономическа криза. Само през последната година сирийската лира е загубила три четвърти от стойността си, а цените на хранителните продукти са се утроили. Дори и основните храни вече са толкова скъпи, че все повече хора живеят "на ръба на екзистенцминимума“, казва Хайко Вимен от мозъчния тръст Crisis Group. И всичко това в една държава, която някога беше житницата на Близкия изток, и в която днес пекарните продават все по-малко субсидиран хляб. “Хората стоят на опашки с часове, липсва бензин, ток, всички", добавя Вимен.

Дори хуманитарната помощ се използва като оръжие

Германската хуманитарна организация Welthungerhilfe подпомага бедстващите, но е активна само в контролираните от бунтовниците райони в северозападната част на страната. Организацията е направила постъпки да ѝ разрешат да работи и в останалите части на Сирия. “Искахме да се регистрираме и в териториите под контрола на Асад, но режимът ни постави условия, които са неприемливи за нас като независима и неутрална хуманитарна организация – да спрем помощите си за районите в Северозападна Сирия", казва Константин Вичел, координатор на Welthungerhilfe. Тъжното му заключение е, че хуманитарната помощ се използва като оръжие в Сирия. Има информация например, че в Алепо средствата, предоставени от ООН, не отиват в най-разрушените части на града, които доскоро са били под контрола на опозицията, се раздават в районите, чиито жители са лоялни към режима.

Сирийците са принудени да бягат

Почти всеки втори сириец е превърнат в бежанец: над пет милиона са потърсили убежище в чужбина, основно в съседни на Сирия държави, а други 6 милиона и половина сирийци са вътрешни бежанци, които войната е прокудила от родните им места. Само през 2020 година почти два милиона души са били прокудени от домовете им, сочат данните на Норвежкия съвет за бежанците. И все по-често причината не е въоръженият конфликт, а икономическият недоимък в страната. Много са причините за колапса на икономиката, като основната, разбира се, е 10-годишната война и разрушаването на важна инфраструктура. Налице са лошо управление и корупция. Миналата година имаше срив на банковата система и икономиката и в съседен Ливан, който беше основният прозорец за сирийската икономика и място, където средната класа пазеше спестяванията си. Експерти казват, че една пета от активите на банките са пари на сирийци, които сега липсват. Тежък удар нанасят и санкциите. Сирия отдавна е в санкционните списъци на САЩ, както и в тези на ЕС от цели десет години. Джеймс Джефри, специалният пратеник на Доналд Тръмп за Сирия, направи равносметка в интервю за онлайн медията Al-Monitor в началото на декември: Засилихме натиска срещу Асад. Нашата позиция е да режимът да не получават помощи за възстановяване - а страната отчаяно се нуждае от нея. Виждате какво се случи със сирийската лира, виждате какво се случи с цялата икономика. Така че това беше много ефективна стратегия.”

Цивилното население – жертва на политически игри

„Вече е ясно, че режимът на санкции в крайна сметка вреди на икономиката“, признава Хайко Вимен от Crisis Group. Затова той се пита дали не е време да бъдат отменени санкциите, или да бъде накаран режимът да приеме конкретни отстъпки - в смисъл да започне да спазва международните хуманитарни стандарти. Асад успя да съхрани управлението си през последните десет години. Но той управлява една разрушена държава, която не може да стабилизира. Политически напредък няма. Това се видя ясно в началото на годината по време на преговорите в Женева, които не постигнаха почти нищо. Цената за липсата на политически компромис се плаща от цивилното население в страната, оплака се наскоро президентът на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер. В тази връзка той предупреди, че “Сирийците не могат да си позволят още една година като тази, камо ли още десет.”

Автор: Матиас фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    59 4 Отговор
    Това е краварският геноцид, който ни е прилага и на нас.
  • 2 ха ха ха

    46 1 Отговор
    Пак почнахме с кученцата и дечицата... не ми проливайте крокодилски сълзи, ами им дайте пари и не ми е ясно, защо не поглеждате децата в Йемен?
  • 3 Коста

    54 3 Отговор
    Коалицията от 67 държави сега да не се ослушва , ами да вади пари и помощи и да тича да поправя разрушенията извършени от тях. Отделна работа са талибаните спонсорирани пак от тях.
  • 4 един

    47 1 Отговор
    Разбиха страната, опоскаха каквото могат и сега ще ревем... айде холан!
  • 5 Ох Баня

    35 4 Отговор
    Сърдете се на САЩ. Ние българите можем да им помогнем. Занесете им храна а на щатите лай-..на
  • 6 КОНТРАТА

    48 1 Отговор
    На терористите казват бунтовниците! Не им доставят хуманитарна помощ, а оръжия! Създадоха умишлено войната соросоидите за да могат да крадът петрола на Сирия.
  • 7 ЛЪЖИТЕ НА DW

    35 0 Отговор
    В Германия гладуват обаче не го признават и в България гладуват, а даже няма война !

    Коментиран от #10

  • 8 Ха на бас

    30 2 Отговор
    Подли, лицемерни и жестоки западни демокрации! Създават проблеми и после прехвърлят вина. Рано или късно бежанците ще ви го върнат тъпкано!
  • 9 Пропагандистите на сороснята

    21 0 Отговор
    Споменава се нещо опозиция, бунтовници, но никъде не се споменава терористите от ИД защото бунтовници и опозиция са едно и също!
  • 10 Може Може

    29 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЛЪЖИТЕ НА DW":

    Разликата от гладуващите в Германия и България е от земята до небето. В смисъл, в Германия гладуващите са здраво стъпили на земята и държавата е до със тях социалната си политика, подпомагайки всеки един, а в България гладуващите бързат да се изнесат в небето и да се отърват от мизерията. Пресен случай, майка и дъщеря се самоубиват в Стара Загора, от безизходицата наречена глад и мизерия. Разбираш ли
  • 11 Гост

    28 0 Отговор
    "великкте сили" Те внесоха демокрацията там, сега е разруха и нищета!!! Аз съм вярващ и съм убеден, че това ще се върне като бумеранг!!! Защото молитвите на сираците, разделените семейства, на разбитите мети, НЯМА да останат не чути!!!

    Коментиран от #17

  • 12 Матей

    26 1 Отговор
    Така е,ДВ,проблемите са страховити,но кой ги породи,кой предизвика войната в сирия,не е ли заради американските и израелски интереси.Асад не им се подчинява,значи трябва да бъде отстранен с всички средства,с война ,с бомбардировки,с терористи,с ислямски главорези.Американците се запънаха за тяхната прословута демокрация,лъжеха ,че Асад бил диктатор и трябвало да си ходи.Ама не стана на тяхното,сега ронят крокодилски сълзи,правят се на халтави.Те щели да оправят кашата,да спасасяват,да хранят гладните.Чакай си ти от разбойници милост!Ако не беше Русия и Иран ,досега Сирия щеше да е като Ирак и Афганистан,щяха да ги върнат в каменната ера.
  • 13 БАЙ Х@Й‼

    25 1 Отговор
    Защо ли никой не публикува снимки от градовете в Сирия,Либия, Ирак година преди да ги ДЕМОкратиНИЗИРАТ и днес , от демократично благоденстващите им жители🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 14 Петър

    12 0 Отговор
    САЩ им подари свобода и демокрация, а те недоволни.
  • 15 Вируслав

    4 0 Отговор
    Сирия ли чух? Манна различна (макар и трагична - извинявам се за което) за ушите ми. Мислех, че Ковид-ът ги е изял там...
  • 16 транзистор

    15 0 Отговор
    Отвратителни сте - окупирали сте нефтените им находища, житницата (Идлиб и другите северни райони), наложили сте задушаващи санкции, от които не страдат управляващите Сирия, а обикновените хора, подкрепяте и въоръжавате терористи, налагащи шариат и унищожавайки всеки и всичко що не иска да живее в 8 век, виновни сте за унищожаването и разграбване на културното наследство на Сирия и накрая сте "загрижени". Няма думи, които да опишат това лицемерие и престъпление, което Западът извърши там и продължава да извършва.
  • 17 Николай

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Те не внесоха демокрация там, а де що има джихадист по света. Някой пита ли как тези изродски организации си финансират войната вече над 10 години? Това са стотици милиарди за модерни оръжия (вкл. дронове, ПВО), заплати на войниците-главорези (по информации над 1500-2000 долара на месец на човек), логистика, разузнаване... Не ги берат в пустинята
  • 18 Д. Димитров

    13 0 Отговор
    Ами аз не занм къде привнесената американска демокрация е донесла добро за населението на държавата приемник.... Май тая демокрация е полезна само за САЩ. Как пък навсякъде където имаше петрол и други полезни изкопаеми и хората си живееха добре (Либия, Ирак, Сирия, Венецуела и т.н) ФАЩ решиха че хората не живеят добре и и трябва демократична промяна ... голяма промяна, ама в приръста на умрелите хора, за 20 години САМО 250000 убити цивилни по официални данни..... а за неофициалните няма да говоря. Да ти таковам и демокрацията. ДО КОГА?
  • 19 Казуар

    0 10 Отговор
    Путин няма ли да развърже кесията за хуманитарна помощ, или той само оръжие доставя. А е редно това което потроши с бомбите да го възстанови.
  • 20 Арабели

    1 8 Отговор
    Асад има голяма вина за положението в Сирия. Още в началото когато се видя че положението отива на дълга война и разсипия Защо не отидоха на избори и да управлява който спечели? Ако трябва десет пъти ще правят избори и пак ще бъде сто пъти по-добре от сега. Който не знае каква е разликата от демокрация тоталитаризъм да погледне Сирия.

    Коментиран от #23

  • 21 Къде дойде руснак да те брани

    1 6 Отговор
    Настъпват глад и мизерия..
  • 22 No Exit

    0 0 Отговор
    Ще ги пуснат пак. Подготовка на почвата.
  • 23 Николай

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Арабели":

    Леле майко, сериозно ли? Над 100 000 въоръжени до зъби джихадисти атакуваха едновременно страната, ти на избори ще ходят! А избори от днес за утре не се правят. Естествено, че не е демокрация (не че повечето "демокрации" не са само фасадни такива), но в случая няма нищо общо. И да имаше на изборите им повече от един кандидат, пак щяха да им докарат всички терористи, които намерят и да им сринат държавата. Защото не пусна Катарските/Саудитски газопроводи и не даде петрола на Запада. Затова си го взеха и разрушиха страната.

    Коментиран от #27, #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Gen Gurko

    5 1 Отговор
    Разсипана и съсипана от обединения Запад. Престъпници алчни със сбъркана ценностна система.
  • 27 Ама много си се пообъркал

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "Николай":

    Катарската и Саудитска газ пречи на Путин и Газпром. Та затова и той разрушка Сирия

    Коментиран от #28, #30

  • 28 Николай

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ама много си се пообъркал":

    Русия влезе в конфликта през 2015 година, 4 години след началото му и то на страната на сирийското правителство. Далеч след като американците съвсем открито тренираха и въоръжаваха т.нар от тях "умерени бунтовници". Така че тук ти си в голяма грешка, конфликтът беше започнат от Запада. Колко лиикове изтекоха и по темата.... Включително и бългаарско оръжие беше открито у ислямистите. Тук не става въпрос за Русия, а за Сирия, ама трябва да си много сляп да вярваш, че руснаците са предизвикали войната. Даже е нелепо

    Коментиран от #29

  • 29 Хал хабер си нямаш от нещата

    1 6 Отговор

    До коментар #28 от "Николай":

    Руснаците се намесиха когато видяха, че Асад пада и няма да има пречка за катарската газ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Арабели

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Николай":

    А преди да влязат джихадистите защо не си направиха нормални избори и да си пазят държавата? Защо млади и здрави мъже тръгнаха да бягат към Европа вместо да останат и да си отвоюват родината?
  • 32 Шердан Българов

    1 2 Отговор
    Путин да ги нахрани нали той е поканен да спаси Асад!
  • 33 Путин не може да нахрани мужиците

    0 0 Отговор
    Ще храни сирийците....стига хуморески
  • 34 МЕНТЕ БОКО

    0 0 Отговор
    СИРИЯ КАКТО И БЪЛГАРИЯ СА НА ЕДНО НИВО ПО ГЛАДУВАНЕ НА БЕДНЯЦИТЕ -- ТАКА Е ОТ 40 ГОДИНИ ПО МОИ СПОМЕНИ , НО ТУК НЕЩАТА СЕ ВЛОШАВАТ ТОЧНО ОТ 40 ГОДИНИ А НЕ ОТ 30 КОГАТО В БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧНА ДА ИЗЧЕЗВА ЧЕСЪНА МЕСОТО МЛЯКОТО ЧЕРВЕНИЯ ПИПЕР И ТН ......... ТОГАВА ЧЕРНИЯ ХЛЯБ БЕШЕ ИСТИНСКИ И СТРУВАШЕ 15 СТОТИНКИ КИЛОТО , ... ДНЕС ТОЙ СТРУВА ОТ 3 ДО 8 ЛЕВА КИЛОТО !!!!! И Е МЕНТЕ В ГЕРБАВАТА НИ КОЧИНА !
  • 35 ДЕМОКРАТ

    1 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ МИНА ПО СЪЩИЯ ПЪТ НА ГЛАД И ОПАШКИ НО БЕЗ ВОЙНА ЗА РАЗЛИКА ОТ СИРИЯ ---- НИЕ СМЕ ЩАСТЛИВЦИ ЧЕ СМЕ ПОРОБЕНИ ОТ СЪЩИТЕ УБИЙЦИ КАТО В СИРИЯ НО ГЕНОЦИДА Е ЕДНАКЪВ , ДОРИ ТУК Е ФАТАЛЕН !