26 Март, 2021 19:00 3 442 24

"Китайската мечта": Пекин се готви да доминира над света

  • китай-
  • икономика-
  • пандемия-
  • си дзинпин

Няколко държави дори в този момент вече не са в състояние да изплащат кредитите, които Китай им е отпуснал по чисто политически мотиви

"Китайската мечта": Пекин се готви да доминира над света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Грандиозният проект "Нов път на коприната" не е самоцел, нито хуманитарна програма за помощ. Целта на Китай е ясна - да прекърши доминацията на САЩ в свободния свят. Това ще се отрази сериозно и на всички в Европа.

Коментар на Александър Гьорлах

Китайският проект за „Новия път на коприната“, който се води под името „Един пояс, един път“, възникна като най-грандиозната и амбициозна инфраструктурна програма, позната досега. До момента над 100 държави от четири континента вече се включиха в кредитната линия, чрез която Китайската народна република финансира шосета, жп-линии, пристанища и електроцентрали.

Тази програма обаче преследва не една, а две цели. „Новият път на коприната“ от една страна ще свърже структурно слабия китайски запад с богатите крайбрежни провинции. От град Синян в провинция Цинхай в западна посока ще бъде прокарана нова жп-линия през Казахстан към Европа.

Целта не е само икономическа

Втората цел е глобална. Условията за отпускането на кредитите Китай уговаря с всяка държава поотделно и държи в тайни договорите. Страните и проектите, върху които се концентрира Пекин, очевидно не са избрани по чисто икономически критерии – главна роля играят геополитическите съображения.

Си Дзинпин създаде целия проект през 2013 – първата година от неговото президентство. Още тогава беше ясно, че се преследват не само икономически цели, а идеята е Китай да установи интензивен политически, културен и образователен обмен със страните по протежение на „Пътя на коприната“.

Няколко държави дори в този момент вече не са в състояние да изплащат кредитите, които Китай им е отпуснал по чисто политически мотиви. Шри Ланка например се принуди да отстъпи на Китай за цели 99 години пристанищния проект Хамбантота заедно със самото пристанище и прилежащите му терени. По историческа ирония, тъкмо подобен вид дългосрочни договори за аренда навремето бяха наложени на самия Китай от европейските колониални сили – така Великобритания получи Хонконг „под наем“ за цели 99 години. Сега самият Китай се е засилил да става нова колониална сила и действа в съответствие с тези свои амбиции. Пристанището в Шри Ланка, което – естествено – може да се използва и за военни цели, се намира близо до Индия, най-многолюдната демокрация на света и в същото време заклет противник и конкурент на Китай.

С най-големия враг на Индия, Пакистан, Китайската народна република също поддържа много добри отношения. Пакистан е благодарен за прокарания към страната коридор в рамките на „Един пояс, един път“ и се обявява за „брат на Китай“, поддържайки политическите инициативи на Пекин на международната сцена. Китайският юан дори беше въведен като официално разплащателно средство в Пакистан, наравно с долара.

Нова архитектура за сигурност по вкуса на Китай

Всичко това доближава Китай с още една крачка към целта му: да прекърши доминацията на САЩ в целия демократичен и свободен свят. Ако Пекин наистина успее чрез „Един пояс, един път“ да изгради по свой вкус нова архитектура на сигурността в света, това ще има сериозни последствия и за Европа, и за Германия.

В самата Европа китайските интереси вече си пробиха път в няколко държави: в Италия и Гърция, например, а отскоро в Унгария и Сърбия. Изброените държави лека-полека се нагаждат към китайската политика и вече не осъждат нарушенията на човешките права в Народната република.

Когато говори за своята визия за бъдещето на Китай, Си Дзинпин често използва изрази като „китайска мечта“ и „подмладяването на китайската нация“. Още през 2013 година официозът „Женмин Жибао“ обясни какво се крие зад една от тези формулировки: „Китайската мечта – това е Комунистическата партия.“ В Китай всичко се подчинява на партийното господство – и политиката, и икономиката, но най-вече законите и тяхното прилагане.

В свободния свят има различни възгледи за изворите на правото, които през столетията са се помирили помежду си. Според тях, правото произхожда от Бога, от природата, от човешкия разум и от волята на избирателите. В Китай правото произхожда от партията, от партията и пак от партията. Тъкмо този мироглед сега тръгва да завзема света по „Новия път на коприната“.

Защо светът не може да остане многополюсен

В своята прочута книга „Сблъсъкът на цивилизациите“ Самюъл Хънтингтън описа възникващия нов свят като арена, където действат различни властови центрове, които в съревнование помежду си пораждат нещо като баланс на силите. Хънтингтън смяташе и вселената Китай за един от тези могъщи културни средоточия.

Този възглед споделяха и споделят много от дейците на политическата сцена, които обаче забравят едно: Китай е толкова голям и икономически толкова силен, че не може доброволно да приеме ролята на едно от средоточията, той просто иска да бъде единственият център на могъщество. Ето защо в средносрочна перспектива няма как да се удържи моделът на един многополюсен свят.

*Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика на международните отношения "Карнеги" и водещ изследовател в Института за религия и международни изследвания към Университета в Кеймбридж. Преподавал е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    11 2 Отговор
    Китайската мечта - Короната по пътя на коприната !!!?

    Коментиран от #4

  • 2 Behemoth

    3 9 Отговор
    Идеологически клишета.....всичко е желанието на една група хора да доминира над останалите икономически ,да изчерпва ресурсите им и да живее охолно......тъй и тъй сме към гнилия запад вече не е разумно да симпатизираме на източните деспотии ....според мене де
  • 3 казах

    29 6 Отговор
    Жълтите ще направят това, което гитлер и сащ не можаха-ще превземат целия свят. Бавно, но сигурно. Американците преди 20 г решиха, че могат да го направят веднага и сгрешиха.
  • 4 prorok

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    И ще доминира.

    Коментиран от #17

  • 5 ежко

    32 0 Отговор
    Така е.Ама Китай дава кредити,а САЩ трупат заеми......Ще доминира.За един мерцедес повече,западните капиталисти научиха китайците да ядат с вилица и сега същите реват,че много ядели....Ще ядат ами.Апетита идва с яденето.Отдавна вече Китай не е евтина ,работеща на ишлеме държава.Имат и иноваторство и развойна дейност и т.н.
  • 6 !!!?

    21 3 Отговор
    Краварите не могат да доминират защото са длъжници, а длъжниците нямат думата докато не си върнат задълженията!
  • 7 Няма да мине

    21 5 Отговор
    С Мумията и ЕС може,но с Русия - не! Впрочем,Русия е истинският защитник на световната цивилизация,съчетава европейската и азиатската култура,докато Китай е 100% азиатски манталитет..Вреден за западната/каквото е останало от нея/ идентичност..
  • 8 БАЙ КУРТИ

    21 2 Отговор
    Неофициално КРАВАРИТЕ казаха че до 2024 г. КИТАЙ ЩЕ Е ПЪРВА СИЛА ВЪВ СВЕТА . Колкото и да скачат КРАВАРИТЕ това е истината. РИЖАВИЯ се опита да направи нещо с икономиката но го свалиха , МУМИЯТА изобщо не знае за какво иде реч а и решил да се кандидатира за 2 ри мандат .Е ТОВА ВЕЧЕ ЩЕ Е СИГУРНАТА ГИЛОТИНА ЗА САЩ .

    Коментиран от #16

  • 9 ПЕС пушистый

    12 3 Отговор
    Китaй ce cтрeми към cвeтoвнo лидeрcтвo нa вcякa цeнa. Първa cтъпкa към пocтигaнeтo нa цeлтa e пoдчинявaнeтo нa Тaйвaн, а втората е изместването на руското владичество на Сибир; След това нищо не може да го спре;

    Коментиран от #10

  • 10 Хахаха..

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "ПЕС пушистый":

    И ти си мислиш че Путин не знае за китайския глад към Сибир? 1969 китайците се пробваха и се прибраха опърлени от п-в Даманский не мисли че знаеш повече от Вовата.Ако си русофил,спи спокойно,ако си русофоб,м............олна..
  • 11 Шайба

    10 11 Отговор
    Няма начин нация,където се храни с плъхове,прилепи и всевъзможни гадости да управлява света още повече,че разпространяват комунизъм,който е обявен за престъпна идеология в целия цивилизован свят,могат да се пробват разбира се китайците,но освен със сила не виждам с какво друго биха доминирали,собствената им държава е в екологична катастрофа,заради прословутата им алчност да стават производител на всичко възможно,но пък вече им видяхме качеството и почти никой не ще да им купува евтините боклуци.А и видяхме какво още пристига по пътя на коприната,освен да уморят света с техните вируси,друго не могат да направят.
  • 12 Хахаха

    8 1 Отговор
    Ковида, както и блокирането на Суецкия канал, както и враждебната политика на Китай, ще докарат нов протекционизъм и разпад на глобалните вериги, а това е смърт на глобализма.
    А гътне ли се глобализма, Китай утича ...
    Дори в ЕС отново има съперничество между държави, някой ще цепи басма на Китай.
  • 13 Хахаха

    6 11 Отговор
    Колкото русия беше колос и с мижави санкции ЕС и САЩ, изтриха над 50 % БВП на руската кочина за няма и 4 години, толкова и Китай е могъщ.
    русия вече е схрускана, идва ред на Китай.
  • 14 Поп Алигорко

    3 2 Отговор
    Ами то и в Библията си го пише: Жълта вълна ще залее света...
  • 15 стоян георгиев

    2 8 Отговор
    китаи е като ссср колкос на глинени крака.потдържа се изправен благодарение на помоща от запад.и слава Богу че е така щото един бедени и дестабилизиран китаи е много по-опасен от един проспериращ такъв.лошото е че китаиците вече усещат че ядат само гарнитурата на яденето и почват да си търсят своето което ще доведе до сериозен конфликт между комунисти и капиталисти там.
  • 16 Казуар

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ КУРТИ":

    Ти пък фен на Китай лиси, азиатец ли се пишеш.
  • 17 Дългия

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "prorok":

    Тогава ще разбереш кон боб яде ли!
  • 18 Шамара

    2 2 Отговор
    Китайците мразят всички, които не са китайци!
  • 19 Ввв

    2 3 Отговор
    Мечтиии жълтурски
  • 20 РусоРоб

    5 4 Отговор
    А Русия колко милиарда дължи на Китай, ще я получат на концесия за 99 години и ще я оглозгат като печена кокошка .......

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 РФе

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "РусоРоб":

    не дължи нищо на КНР!
  • 24 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Запада не само че проспа но и участва активно в развитието на Китай до положениет да е "дракон" с апетити за Световна доминаця!
    Заслепен от собствената си алчност Запада си отгледа буквално Дракон открил вече че "ориза не е основно ядене", a както се казва и Китай го демонстрира "апетита идва с яденето"! От към него тепърва Света ще бере ядове Големи!