30 Март, 2021 10:00 5 785 30

Не мога да разбера какво се случва в Германия

  • германия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • ангела меркел-
  • пандемия

В сегашните времена си струва да погледнем към САЩ с трезво око и с готовност да се поучим

Не мога да разбера какво се случва в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Да запретнем ръкави и да свършим работата: в САЩ правят точно това. А в Германия? Не разбирам какво се случва в момента в тази страна, пише с недоумение Инес Пол, кореспондентка на ДВ в САЩ.

От девет месеца не съм се връщала в Германия. В ранното лято на 2020 поех към САЩ, за да отразявам за Дойче Веле тамошните избори. Мнозина наоколо ми не разбираха защо доброволно се премествам в държава, избрала по демократичен път един президент, който гради политическата си власт върху лъжи и омраза.

Към онзи момент пандемията вече беше факт. И докато буйстващият човек в Белия дом напук на здравия разум игнорираше смъртоносната опасност, Германия изглеждаше в добри ръце. В ръцете на една канцлерка с природонаучно образование, която се лекота си пробиваше път през джунглата от числа и със своята наглед доказана компетентност печелеше доверието на повечето хора.

Какво става в Германия?

Но колко различно изглеждат нещата днес. Наложи ми се да се прибера в Германия, за да подновя визата си. И така в продължение на две седмици се оказах член на едно общество, което се намира на ръба на нервната криза.

Съвсем не разбирам например защо Германия едва сега започна да ваксинира учителките и учителите.

Не разбирам защо училищата ту отварят, ту затварят, а родителите понякога чак в 21:23 часа вечерта получават мейли от тотално изнервените учителки и учители за това дали на другия ден дъщеричката пак ще учи край кухненската маса или ще може да отиде за три часа на училище.

Не разбирам примирението с факта, че семейства се разпадат или ще се разпаднат всеки момент, понеже натоварването просто е прекалено голямо - и то в страна като нашата, където грижата за семейството е записана с главни букви във всички правителствени програми.

Не разбирам защо тъкмо личните лекари, които се радват на пълно доверие от страна на своите пациенти и добре познават здравните им досиета, още нямат право да ваксинират. По този въпрос също възникна злополучното напред-назад, което само допълнително увеличи фрустрацията на хората.

Защо трябва да се поучим от САЩ

В сегашните времена на световна смъртоносна криза най-ясно се вижда какви са предимствата на практичния светоглед на американците. Откакто Джо Байдън обяви борбата срещу пандемията за свой главен приоритет, цялата страна се мобилизира в степен, за която Германия може само да мечтае.

В САЩ ваксини се поставят дори в супермаркетите, а когато някой не се яви или откаже записания час, тогава инжекцията получава следващият. И то без „удостоверение за ваксинационна управомощеност“.

Не знам дали сте чували тази крилата фраза: „Кажи ми какво мислиш за САЩ, за да ти кажа що за човек си“. Особено в Германия Съединените щати и до днес си остават екран, на който хората прожектират или сляпото си възхищение, или дълбокото си презрение. А подобни крайности изобщо не отразяват тази многолика страна.

В сегашните времена си струва да погледнем към САЩ с трезво око и с готовност да се поучим. Много хора в тази страна в момента живеят с девиза „Да запретнем ръкави и да свършим работата“. Дълго време се смяташе, че тази нагласа е типична именно за нас, германците. Но в течение на охолните години явно някъде сме я изгубили.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    66 3 Отговор
    В германия се случва което се случи в Италия и Испания, сега е техен ред, бабчето меркел и Тереза блей нали са като щерки на ротшилд
  • 2 Рошко

    62 5 Отговор
    А вие от дойче зеле да манипулирате и пропагандирате евро@йски ценности и да подвежда те хората
  • 3 ТаУмВзе

    55 1 Отговор
    Как какво? Меркелица избучи халифат и закопа Европа, като отмъщение за Загубата. Врил и Аненербе са по живи от всякога. И го пиша това, защото съм го виждал с очите си.
  • 4 Динозавър

    11 18 Отговор
    Aз нe мoгa дa рaзбeрa, зaщo "eдни хoрa" иcкaт Живкo oт Вaрнa дa нямa приятeли, дa нямa приятeлкa , c кoятo дa cъздaдe ceмeйcтвo и дa имa хубaвa кaриeрa ?!
    "Eдни хoрa" иcкaт Живкo oт Вaрнa дa cвърши живoтa cи в дoм зa възрacтни хoрa, кoгaтo ocтaрee , зaщo ?!
  • 5 Настолна книга

    37 1 Отговор
    на Меркел стана: "Mein Model" - Боко Тиквунски. Айде, джендърясвайте се!
  • 6 Пфу

    67 4 Отговор
    Даже в соца, не лъжеха толкова колкото сега лъже DW
  • 7 ЕЕЕ

    47 3 Отговор
    ах дойче зеле и чеп за зеле не става от вас и евтината ви пропаганда....спираме да четем...
  • 8 Тази Инес е 100% немска овца

    42 3 Отговор
    Иска всички под строй и маршова песен да запретнат ръкави и чичо доктор да им направи"боц".А много хора не го Искат,защото се Страхуват и не Вярват.Затова "Дойчланд юбер алес" е в нервен срив..
  • 9 Дойче Зеле

    24 5 Отговор
    Германците от край време са си глъмъв добитък.Щом си избират редовно склерозната бабичка, агентка на ЩАЗИ и почитателка на поезията на Лезбоската Сафо ще е така.Тая Инес нещо не разбира от евро-гейските цености. Но времето тече и ще се научи. ще я боцнат и ше и дадат КЮ код за да и доде акъла.А сега дружно да викнем, докато не сме забравили - Байдън-президент, Байдън- най честно избрания президент.
  • 10 Долу ЕС

    24 11 Отговор
    В статията госпожата анализатор не казва едно нещо и ще я осветля! Всички държави шампиони при ваксинирането не са в скапания ЕС! В сащ ваксинират и в магазина защото имат три собствени ваксини и си ги произвеждат! Скапания ЕС няма нито една ! На колониите не се полага. За това не само Меркел а целия скапан ЕС сме като повреден сфетофар, отвори затвори! Русия има 3 ваксини, Китай 5 Англия 2 и т.н......

    Коментиран от #13, #21, #26, #27, #30

  • 11 фифи

    29 4 Отговор
    Расъждения на няква си месирка от DW ,лижеща дъртите задниси на кукловодите от Лондонското сити
  • 12 Хахаха

    27 6 Отговор
    Няма нужда да се учи някой от тях. Поучете се от Русия, Китай. Там нещата в пъти са били по добре. В Котай кэвид няма. В Русия няма локдауни, обществото нито изнервено от страх и паника, никой не го насажда. За здравната амерска система всичко е ясно. Пълен аут е за обикновенния човек. На какво да се учат хората от америка. По скоро америка маже да се поучи също и от България в някое отношение.
  • 13 Хахаха

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "Долу ЕС":

    Кои са три собттвени ваксини имат САЩ?
  • 14 Тошо

    14 5 Отговор
    Дойчланд ис капут.
  • 15 Просветен илюминат

    20 5 Отговор
    Доста несериозно е да се поставят ваксини в супермаркети и да се гони масова ваксинация за идеята да има ваксинирани,но защо с ваксините хората,които са се съгласили да ги дупчат продължават да носят маски?
    Нали са защитени и вече са в безопасност?
    Пак нещо ви хвърлят по върбите.

    Коментиран от #17

  • 16 Просветен илюминат

    13 3 Отговор
    Загрижени ли са управляващите за вашето здраве?
    Здравословно ли е да си в един магазин като Кауфланд с маска да пазаруваш 30мин примерно да кажем е престоя там отколкото да спортува 30 мин човек във фитнеса?

    Коментиран от #20

  • 17 ЕЙ ФИУ

    1 7 Отговор

    До коментар #15 от "Просветен илюминат":

    ШЪТ БЕ ТЪПАК !
  • 18 БРАОРАЧКО

    8 1 Отговор
    ВАЖНОТО СЕГА Е ЧЕ РАЧКОВ ОБЪРНА РЕЗБАТА ! ОТ ТОВА ИМАХМЕ НУЖДА !
  • 19 Наблюдателен

    8 1 Отговор
    Кайне Дисциплин, като се нафрашкахте с амуджи така ще е !!
  • 20 ГанюБалкански

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Просветен илюминат":

    гладен, спортува ли се бре ??

    Коментиран от #25

  • 21 Вуцата

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Долу ЕС":

    Кух си като лански бостан. Ваксината на Pfizer е всъщност с германски патент на германската компания BionTech. CureVac e втората германска ваксина, която ще бъде произвеждана от Bayer и ще е на пазара от лятото. Janssen e част от американски концерн, но разработи с европейски специалисти европейска ваксина и ще се ползва приоритетно от европейците. И преди да кажеш "Долу ЕС", помисли. Помисли има ли алтернатива това, което искаш да се съсипе.

    Коментиран от #22

  • 22 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Вуцата":

    Троловете с IQ 5 не мислят
  • 23 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Това което се случва там е следствие управлението на туй бабе на снимката естествено и кръжеца около него! Защо някой се изненадва? Германците умрят да бъдат докарани "до ръба". Не случайно са в основата на 2-те Световни войни!!
  • 24 Българин

    3 5 Отговор
    Всяка нормалност в България е забранена лудите са пуснати от психото и коментират Казано е от Германия вземете пример от държава номер едно САЩ това е за умните, малко са
  • 25 Просветен илюминат

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "ГанюБалкански":

    А болен спортува ли?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Нико

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Долу ЕС":

    Не си прав. Бионтех е немска ваксина. Ти си сляпо мразещ и необективен промит от Пътиб мозък.
  • 28 урко

    1 1 Отговор
    като те махнат ще разбереш,дето напълни германия с муиджини
  • 29 1520

    0 0 Отговор
    всичко е една огромна лъжа за този вирус
  • 30 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Долу ЕС":

    ВАКСИНАТА НА ПФАЙЗЕР-БИОНТЕХ Е СЪЗДАДЕНА В ГФР ОТ НЕМСКА ФИРМА С ЕТНИЧЕСКИ ТУРЦИ СОБСТВЕНИЦИ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕНИАЛНА БИИХИМИЧКА-УНГАРКА!!! ПРОИЗВЕЖДА СЕ В ГФР, ИСПАНИЯ И БЕЛГИЯ!!! ЧЕТИ ПОВЕЧЕ!!!