Last news in Fakti

4 Април, 2021 19:00 15 629 27

Три месеца след Брекзит: изведнъж всички се умълчаха

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • пандемия-
  • ваксина

В крайна сметка обаче именно този успех във ваксинациите ще се окаже нож с две остриета за правителството на Борис Джонсън

Три месеца след Брекзит: изведнъж всички се умълчаха - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Три месеца след фактическия Брекзит оглушителният ефект от напускането на Общността още не се е проявил. Затова пък вредите за британската икономика са огромни. Но почти никой на Острова не говори за това. Защо?

Независимата Сметна палата OBR (Office for Budget Responsibility) прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Великобритания ще намалее с до четири процента в средносрочен план.

Новата “Глобална Великобритания” се оказва химера

Великобритания и преди е преживявала кризи. Например тежката икономическа криза, започнала в края на 1970-те години, когато страната се ръководеше от Маргарет Тачър. Но Тачър имаше план. Джонсън няма такъв.

Най-удивителното в настоящата ситуация не е, че никой на Острова вече не иска да говори за Брекзит и неговите последици, а че Джонсън не може да обясни за какво всъщност бяха необходими всички тези жертви. Търговската сделка със САЩ изглежда далеч в бъдещето, сходни сделки с Индия и други бивши колониални територии също не изглеждат много реалистични в средносрочен план. Мантрата за нова “Глобална Великобритания“ засега остава само една куха фраза. Вместо това Европейският съюз продължава да бъде обрисуван като противник и изкупителна жертва, сякаш Брекзит никога не се е случвал.

За всичко това има причина и тя се крие в сделката, която Джонсън представи пред британското общество като коледен подарък. Тази сделка позволява на британците наистина да се отклоняват от стандартите на ЕС, но в по-голямата част от случаите под заплаха от наказателни мита и търговски ограничения. В същото време остават изненадващо голям брой области, които трябва да бъдат предоговорени, така че Брекзит далеч не е приключил. Освен това суверенитетът, на който толкова се позовава Лондон, т.е. отклонението от стандартите на ЕС, на практика не водят до нищо съществено. Лошата защита на работниците и по-ниските хранителни стандарти не се радват на популярност сред британците, повече държавна помощ за частните компании след пандемията едва ли е възможна, освен това тя така или иначе е противоречива тема за консерваторите.

Успехът на ваксинационната кампания - нож с две остриета

В момента ваксинационната кампания се представя като успех на Брекзит. Лошата координация на ваксините в ЕС прави това възможно и лесно за управляващите в Лондон. Но решенията по този въпрос бяха взети още докато Великобритания беше част от Общността и след като регистрира повече смъртни случаи от всяка друга европейска държава. Настоящата еуфория около очаквания скорошен край на пандемията на острова замъглява спомените за това.

В крайна сметка обаче именно този успех във ваксинациите ще се окаже нож с две остриета за правителството на Джонсън. Тъй като след пандемията вниманието ще бъде насочено към основните проблеми в страната - тогава вече няма да е толкова лесно за британския премиер да мълчи за щетите от Брекзит. И много скоро може да се окаже, че най-голямата измама на Джонсън е обещанието, с което той спечели толкова много гласоподаватели през декември 2019 година,- че ще доведе Брекзит докрай.

Трудното тепърва предстои

Но Брекзит не е приключен. До момента той единствено поставя британците в неравностойно положение. Не можем да говорим за ясно скъсване със съседите. Напротив: продължителните преговори с ЕС тепърва започват. Нищо чудно, че Джонсън вече избягва да говори по тази тема.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    34 82 Отговор
    Умълчаха се, защото на никой не му пука за ЕС.
    А дойчовците нека си реват, че UK напусна Райха.

    Коментиран от #20, #27

  • 2 българин

    58 23 Отговор
    Най-вервам на ДВ , защото каквото каже , това е точно на обратно !!!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Брендилия

    55 14 Отговор
    Брекзит прекзит, хич не ме интересуват и да се разпаднат тия колонизатори!

    Коментиран от #6

  • 5 Четник

    20 28 Отговор
    4тия райх се разпада.🐏DW И да ме триете Британската империя не васал като германската марионетка Меркел.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Йозеф Гьобелс

    21 45 Отговор
    Според DW излиза така,че Германия е победител във WW2 а на Британската империя.Кои сте вие бе,Немци?Къде сте тръгнали да се мерите с Англоезичният свят?Окупирана държава без собствена политика.Смешници.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 патриота

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Четник":

    Най-вече Русия,нали ?
  • 11 Брендилия

    21 1 Отговор

    До коментар #9 от "Четник":

    Съгласна съм! Грешките се плащат дълго, т.е. обикновените българи плащаме политическите безумия.. Историята казва, че трябва да се учим от грешките, но не е така..
  • 12 БритМуле

    56 4 Отговор

    До коментар #8 от "Йозеф Гьобелс":

    Трай си там на острова бе смешко. И бъди доволен, че ви дърпаме напред. Погледни и виж емблематични британски марки чия собственост са в момента. Разчитат още на стари лаври. Британска империя. Дрън, дрън. Добре, че са янките да го крепят, че досега да са потънали.
  • 13 патриота

    32 26 Отговор

    До коментар #9 от "Четник":

    Ало,май си прекалил с хапчетата.Фашисти в България не е имало никога.Тези измислици на комунистите,които избиха интелигенцията на България,ги пробутвай на някой друг. По-големи фашисти от руснаците няма. Има една историческа снимка,как руснаците се целуват и прегръщат с германците.Да покажеш такава с българи ,а ????

    Коментиран от #16

  • 14 На кратко

    23 6 Отговор
    Джонито е един говорящ папагал.Както и всички съвременни европейски политици.Някой им казва нещо и те го повтарят и очакват награда без да влагат капка неврон.
  • 15 БПФ

    28 2 Отговор
    Пълна загадка за чий им беше това, защото обрaтняците напуснаха ЕС, но не правят дори намеци за отстраняване на поне едно от ЕС-безумията.
    Изгониха ли озверелите мигри, които са напълнили Британия? Или поне да опитат да ги озаптят? - Не - дивaците продължават безнаказано да тероризират английският народ !!! Мръднаха ли си пръста да озаптят изкълченяците и гибелната им за традиционното семейство пропаганда? - Не. Направиха ли нещо срещу антихристиянската реторика? - Не.

    За чий тогава им беше изобщо да излизат от ЕС?
  • 16 ира

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "патриота":

    Да има много снимки. Но германци не се прегръщат с българи по хигиенни причини, така че, измии си ушите, и не говори за комунисти. И странно, как това те вълнува и плещиш. Друго не можеш да сътвориш, явно.

    Коментиран от #25

  • 17 гост

    24 8 Отговор
    Ами показателно е, че никой не се връща от Англия, дори напротив. Има работа, има стандарт, има препитание и дори спестявания. У нас на минималната заплата как да си платиш наем, храна, ток и да ти останат за някоя екстра като кола, почивка, ново обзавеждане? Повечето ми съученици са там, рабоят нормални работи и живеят доста по-добре отколкото когато бяха тук, затова си дръпнаха и семействата там. Та не ги мислете, не е зле.
  • 18 хенри

    22 10 Отговор
    Не могат да преживеят Брекзит. Англия е оцеляла векове, дано и сега се справи без Шарл, Туск, Жан-Клод и Мичето Габриел. Плямпачи и лицемери, уредени с високи заплати до края на живота си.
  • 19 Libre comments air

    25 6 Отговор
    Не случайно във Великобритания има над 200.000българи защото е нормална държава и с минималната заплата си плащаш наема..разходите за месеца и пращаш някой паунд насам...и да не ги мислим толкова ...
  • 20 Хан Сол

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Е защо да им пука за пазар от 460 000 000 население. Те са добре ама ще вържат след скотиш ексит ;)
  • 21 Момо

    10 1 Отговор
    Никой нищо не говори защото никой нищо не усеща от написаното.То се случва ама хората не го усещат.
  • 22 Фен

    5 1 Отговор
    Боклуците от Дойче веле пак в атака!
  • 23 Мнение

    6 2 Отговор
    Ако британците се оттърват от пандемията две три години преди другите, това означава че ще поведат с три обиколки на Европа. Рано е за такива изказвания, важно е кой ще се умълчи на края.
  • 24 Един

    1 5 Отговор
    4% спад. Това спад ли е ?
  • 25 гларуса

    3 7 Отговор

    До коментар #16 от "ира":

    Нещо бъркаш за хигиената.По-големи нечистоплътници от руснаците не съм виждал.Работя с руснаци и сте ми ясни. Най-лошите туристи на времето бяха от СССР.Никой не искаше да ги поеме ,заради вонята която излъчваха.Сега е същата работа. Виж рускинчетата се приемат навсякъде и те го поемат навсякъде.

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 малкия

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    какво се опитваш да изтропаш бе ц@рвул?