5 Април, 2021 20:30 4 862 47

България: Изборите минаха, да се готвим ли вече за следващите?

  • българия-
  • избори-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • слави трифонов

Досега сме се нагледали на неспазени предизборни клетви и обещания, както и на пазаруване на отделни депутати и цели парламентарни групи

България: Изборите минаха, да се готвим ли вече за следващите? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ново правителство на ГЕРБ, подкрепено от други двама политически играчи, програмен кабинет с ограничен във времето мандат или нови избори скоро: кой е най-вероятният от трите възможни варианта? Анализ на Ясен Бояджиев.

Окончателните резултати от тези избори, разбира се, още не са ясни, но с голяма доза сигурност може да се каже, че след тях вече нищо няма да е същото. Един над 10-годишен модел на управление си отива. Вероятно (поне за известно време) заедно с някои от водещите му лица. Какво ще ги замести обаче още не се вижда. Тъй че - тези избори започнаха генералната промяна, от която обществото отдавна има нужда, но не я довършиха. Ето как и защо стана така.

Партиите на досегашното статукво

За ГЕРБ, партията, която от 2009-а насам, с кратко прекъсване, управлява страната повече от 10 години в една или друга комбинация, тези избори донесоха една добра и две лоши новини.

Добрата новина е, че тя отново е първа политическа сила – при това с голяма разлика пред втората. Този резултат е впечатляващ (а донякъде и трудно обясним) като се има предвид срива в доверието към партията през миналата година покрай грандиозните скандали, масовите протести и очевидния ѝ провал в справянето с коронавирусната криза.

Първата лоша новина е, че в сравнение с предишните избори ГЕРБ получава около 8 процента по-малко – разлика, която се измерва с близо 400 хиляди гласа. По-неприятна за партията обаче сигурно е втората лоша новина – тя вече няма да има с кого и как да управлява както досега, доколкото почти всички останали участници в 45-ото Народно събрание декларират, че не искат да се коалират с нея.

За БСП добра новина от тези избори няма. Почти двойният спад в броя на спечелените от нея гласове и пропадането ѝ до третото място са гръмовен провал. Той показва, че, извън все по-смаляващото се нейно твърдо ядро, избирателите не припознават тази партия като алтернатива на статуквото, а по-скоро като част от него. Това е резултат от вече доказаната ѝ неспособност да извърви пътя към модерното европейско прогресивно ляво. Вместо това тя все по-отчетливо се заявява като национал-консервативна, соцносталгична и проруска сила.

От своя страна оригиналните националисти (независимо дали ВМРО в крайна сметка ще влезе в парламента или не) също се провалиха. Първата очевидна причина за това е, че този път се явиха поотделно и, конкурирайки се за един и същ електорат, се потопиха взаимно. Сигурно е обаче, че резултатът им е израз и на натрупаните негативи от 4-годишното присъствие в управлението.

В количествено отношение ДПС леко подобри резултата си в сравнение с предишните избори, но в друг смисъл загуби много повече. Движението е единственият поливалентен играч в бъдещия парламент, който вероятно с готовност би се включил в най-различни властови комбинации. Проблемът му обаче е, че няма да има кой да го покани. Същевременно вече няма да има и възможност да участва скрито във властта както досега.

Новите играчи

Реалните победители в тези избори са партиите на протестния вот. В най-голяма степен това се отнася за „Има такъв народ”, която идва буквално от политическото „нищо”, а вече е втора политическа сила. Нейният успех обаче е олицетворение на отдавнашна характерна черта на една, както изглежда все още твърде значителна част от българските избиратели – готовността да се гласува за партия, чиито конкретни политически виждания и намерения тънат в дълбока неизвестност. Сега от тази неизвестност съвсем пряко ще зависи дали и какво управление ще има България.

Твърде различни са избирателите на другите две „протестни” партии - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", които очевидно търсят ясните, конкретни и последователни политически послания. Особено впечатляващ е успехът на „Демократична България”, чийто резултат значително надхвърли предварителните прогнози.

Кой ще управлява?

Както става ясно от разпределението на мандатите в бъдещия парламент, за да се състави управляващо мнозинство в него, ще са необходими най-малко 3 партии. Заради крайно непримиримите предварителни декларации на повечето партии обаче практически всички математически възможни варианти за съставяне на управленска коалиция изглеждат невъзможни от политическа гледна точка. Както стана дума, например, ГЕРБ е напълно изключвана като партньор от всички с изключение на ВМРО и (може би) ДПС. И трите нови партии в парламента пък отхвърлят БСП като възможен коалиционен партньор.

Като че ли по-реалистичен изглежда някакъв вариант на правителство от типа експертно, програмно или „на националното спасение”, ползващо се с широка парламентарна подкрепа с ограничен във времето мандат, в името на спешни задачи като преодоляване на пандемията, подготовка и задвижване на възстановителния план и, да кажем, корекции в изборните правила.

Този вариант обаче също би влязъл в тежко противоречие с предварителните декларации на партиите и би изисквал компромиси, които за някои ще са на ръба на политическото самоубийство. Тъй че няма да е никак чудно, ако след някой и друг месец се окажем изправени пред извънредни парламентарни избори.

Най-неприемливият вариант

Разбира се, не бива напълно да изключваме още един вариант – някой/и тихомълком да се отметне от досегашната си непримиримост. Досега сме се нагледали на неспазени предизборни клетви и обещания, както и на пазаруване на отделни депутати и цели парламентарни групи. Тогава очакваната генерална промяна ще се отложи още повече.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ку ку

    39 4 Отговор
    Ку ку :)... между другото мутромафията продължава грабежите и кражбите в бг

    Коментиран от #43

  • 2 Гробар съм

    27 5 Отговор
    Изкопахме дупката, сега ще пускаме ковчега!
  • 3 КОТарАК

    29 10 Отговор
    коалиция , водена от ИТН с подкрепата на БСП също е вариант за кабинет

    Коментиран от #5, #8, #10, #38

  • 4 ttt

    18 3 Отговор
    С печена Тиква да се/си готвим освен ...
  • 5 сектант

    9 11 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    вярно е... ама бсп нещо не са ми симпатични
  • 6 Петър

    28 2 Отговор
    Избори до дупка.

    Коментиран от #12

  • 7 митака

    10 2 Отговор
    Сладък кокъл, как се изтървава.
  • 8 ttt

    16 8 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Така и ще стане... "програмно правителство" с цел промяна на изборния кодекс и изритване на ГЕПафилистичните калинки, участващи в изборния процес.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Врачка

    27 22 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ами Славчо да направи правителство на малцинството.Ще назначи Тошко за министър на образованието а Годжи ще е председател на СЕМ
    Учиндолецът ще замести достойно цар Тиква и ще си живеем в
    Чалга Република България такава каквато вие си избрахте.

    Коментиран от #14, #22

  • 11 Диверсант

    8 1 Отговор
    Най вероятно туземците да бъдат преименувани на Източна Македония
  • 12 Пръц

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Някой няма ли да зададе философският въпрос,Какви пари има в държавната хазна към този момент?
  • 13 Някой си

    45 6 Отговор
    Резултата на ГРОБ е много лесно обясним.....контролиран вот на държавната администрация и държавните фирми, както и на фирмите на приближените до властта, а за останалите по едни 50 лева!
    Вота на ГРОБ е купен или контролиран поне на 80%!
    Кво се прави тоя на луд?!
    А и Мишо Константинов май помага и той яко!
  • 14 хахахахаха

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Врачка":

    Аз проблем не виждам...
    Ще си получите тоест каквото заслужавате?
  • 15 ЛЕТ МИ БИЙ

    5 9 Отговор
    ЕСЕНТА ИЗБОРИ ДВЕ В ЕДНО......И БЪЛГАРИЯ В ПРОЦЕДУРА НА ФАЛИТ!!!!
  • 16 Нали

    40 5 Отговор
    Дойче веле-киселото немско заеле пак не е разбрало
    Пария ГРОБ пак е на първо място замо защото държавната администрация гласува за тях за да си запази работата
    Никой нормален човек не е гласувал за бандата
  • 17 Браво

    26 3 Отговор
    За следващите избори Мишо Констатинов -в затвора и да видим колко проценти ще спечелят мутрите
  • 18 ПРЕСТЪПНИК

    23 5 Отговор
    НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ СИ БЕЗ ДЖИПКА МУТРО !
  • 19 НЕМА ЛАБАВО

    11 2 Отговор
    ВСИЧКИ ДЕКЛАРИРАТ ЕДНО И ПРАВЯТ ОБРАТНОТО , НАИВНИЦИ ! САМО БОЙКО ЛЪЖЕ И КРАДЕ ЗАКОННО !
  • 20 Леле

    9 11 Отговор
    За каквото гласувахте, това и ще си получите. Краси Радков министър на културата. Ванката поема почистващите фирми в цялата страна. Кулеков военен министър щото си има униформа на Хит-лер от скечовете. Слави освен министър-председател ще е и финансов министър, той знае как да делка парите и т.н. Изобщо весел живот ни чака. Едно шоу се превърна в телевизия, а сега телевизията ще се превърне в държава.

    Коментиран от #27

  • 21 Нене

    10 4 Отговор
    Първо да избесим мутрите едно по едно има време да караме по ред
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Чичо

    11 3 Отговор
    Защо всички казват Герб спечели изборите? Изборите са спечелени от коалиция от 2 партии Герб и СДС. Колко са гласовете на едните и другите? Да не се окаже, че Герб имат по малко и от 10 процента.
  • 24 Стоян

    14 8 Отговор
    За пореден път показахме че сме изключително прост народ. Гласувахме за чалгаря който през цялата предирборна кампания мълчи нее предложил никаква програма а и на всичкото отгоре се покри след изборите. Мъка мъка
  • 25 Пенчо Пенчо

    7 0 Отговор
    Колко от 26% самза ГЕРБ, и колко за СДС??
  • 26 Даката

    6 9 Отговор
    Резултатът за Герб е отличен.Герб са добре и в опозиция и за предсрочни.Катастрофата е за БСП.Чалгата е с проблем,искат го само от партията на мутрите и БСП които са готови на всичко за кокала....ама гласовете не стигат.
  • 27 Banderas

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Леле":

    Евала пич! 😀😀😀 Разсмя ме😀😀😀,но се надявам да не е така😄😄😄
  • 28 Панов

    1 6 Отговор
    Интересно,в селото на фигуранта Герб с три пъти повече гласове от бсп
  • 29 Ясен Бояджиев?? Какво се правиш на Луд,?

    9 0 Отговор
    Какво ново Правителство на ГЕРБ те гони!!! Народа ни Трпя прекалено много да го крадът и Опсихясват!! Този Народ се отърси от страха и каза Стига, кажете го и на DW!!!! ГЕРБ при ВМРО, Цветанов, Марешки, Симеонов, Сидеров!!! После през съд с друг гл Прокурор, затвор и конфискация на парите по Овшорки и Банки в чужбина, заедно с Константинов, и Бялата Мафия, която забогате Яко!!
  • 30 Народа Трая много!!

    7 0 Отговор
    Народа каза:Стига!!
  • 31 Пламен

    6 5 Отговор
    Могат да си направят една самоубийствена коалиция от чалгите комунистите костовистите джендърите и да се пробват.После хората ще им бият шута.Забравих и тая дето гласува Пеевски за шеф на ДАНС.
  • 32 Русофил имигрира в русия ... Ъъъ

    0 7 Отговор
    лилиПУТИНистите са най прецакани ! Преброиха се еничарите . :) Народът вярва на заветите на Раковски, Левски, Ботев, Захари Стоянов, Стамболов, а не на рубладжии шарлатани.Московските продажници могат да станат управляваща партия у нас само със силата на руския ботуш и шмайзер. Сбора на Костя Копейкин , Малинов и агент Гоце няма и 4% от гласувалите, под 2% от всички :))))) А на Костя единия % е от маалата.

    Коментиран от #39

  • 33 Просто статистика

    4 0 Отговор
    Тренд изкараха вчера интересна статистика. Във Факултета, Филиповци и Западен парк (населени с българи регенерат) гласовете за герп са съответно 52%, 62% и 59%. Случайност?

    Коментиран от #35

  • 34 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Според протестите и желаещите промяна, партиите на статуквото са виновни за всички беди и трябва да бъдат изметени. Това заявяват и новите партии в парламента.
    Тогава, не е ли най-логичното те да се обединят в името на оцеляването си?!?! Ще имат мнозинство в Парламента, а са доказали многократно, че когато се касае за интересите им, те много лесно намират общ език. Например, за заплати, привилегии, разпределение на различни блага от евросубсидиите...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Филип Георгиев

    2 0 Отговор
    ЗА ДОВЕРИЕТО НА РОМСКИТЕ МАХАЛИ В ГЕРБ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ МНОГО. АЗ, А И НЕ САМО ОЧАКВАХ ОТ ТАМ СИЛЕН ПРОТЕСТЕН ВОТ ЗАРАДИ МОМЧЕТО, КОЕТО ЗАГИНА ОТ ТОКОВ УДАР НА СПИРКАТА СРЕЩУ ХИПОДРУМА. НО ЯВНО ЗА ПЕТДЕСЕТАЧКА ЦИГАНИНА МОЖЕ ДА ПРЕГЛЪТНЕ ВСИЧКО. ЛОШОТО Е ЧЕ И НИЕ СТАНАХМЕ КАТО ТЯХ. ПОЧТИ 800 ХИЛЯДИ ( ТОЛКОВА СА ГЛАСОВЕТЕ НА ГЕРБ) ПРЕГЛЪТНАХА ШКАФЧЕТО, ЗАПИСИ, ПСУВНИ, КРАЖБИ, ЗАДКУЛИСИЕ И Т.Н., ЗАРАДИ СЛУЖБИЧКАТА И ДАЛАВЕРКАТА. ХУБАВОТО НА ТЕЗИ ИЗБОРИ Е, ЧЕ ГЕРБ И ТИКВАТА ОТИВАТ НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА. АКО ИМА СКОРО НОВИ ИЗБОРИ, АНАЛИЗАТОРИ ПРОГНОЗИРАТ ПО ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ЗА СЛАВИ ТРИФОНОВ. ДАНО НЕ ВИДИМ ГЪМЗАТА И ВАНКАТА В ПАРЛАМЕНТА. НО И ТОВА Е ВЪЗМОЖНО. ПКП БЕШЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ.
  • 38 .....9337

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Тошко Африкански каза ТВЪРДО НЕ!
  • 39 И плюс

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Русофил имигрира в русия ... Ъъъ":

    0,4% на сидеров
  • 40 Брадвата

    3 1 Отговор
    Герб държат местната власт и за тях предсрочни избори не са проблем, имат организацията за купуването, държат хората за топките, а имат и пари да купят някой друг глас. Реално хората им дават парите сами чрез субсидията. А после ония ги купуват със същите тези пари. Да, толкова огромни измамници са.
  • 41 Батко ви

    3 0 Отговор
    Волен каза още преди 3 седмици в "Панорама" :
    Важни са не тези избори, а следващите.
  • 42 Посетител

    4 0 Отговор
    Спрях да чета, когато стигнах до "модерно европейско прогресивно ляво". С други думи - джендъризма. Голямата им болка е, че БСП категорично отказва да припознае извращенската философия за нормална! В този си вид, БСП защитава традиционните, моралните норми за семейството, категорично не приема тезата за "родител 1 и 2"! Другото, връща се към изконните позиции на лявото, социалдемокрацията от скандинавски тип от 80-те на ХХ век! Тази БСП предпочитам! Не неолибералната на СаТанишев. Между другото, БСП и преди е била трета политическа сила, преди 20 години - при НДСВ. И все пак е оцеляла!
  • 43 Антимафия

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ку ку":

    От тези избори разбрахме, едно сигурно нещо!
    Крадците в България ,са 25 % от ГЕРБ ,9.8% от ДПС,
    6% са Фалшивите патриоти и нагласени Войводи !
  • 44 J Y Moineau

    1 0 Отговор
    Най-неприемливия вариант е най-вероятния.
  • 45 Матей

    2 1 Отговор
    ТИпично за ДВ,герб спечелили изборите и това било добра новина,а намалили избирателите си--лоша.Протестния вот не е в слави,мая,дб,а във Възраждане и Възраждане за България.За съжаление инфантилността надви,наблюдаваме предпочитание на кресливи тари-кати,имитатори на протестно движение,в което съвсем скоро ще се убедят.Боко ще се бори със зъби и нокти да се задържи на повърхността,позволява си брутални заплахи като ц-иган-ски тартор,дори не намеква отдалече,а направо заплашва с физическа разправа.Ето ви го бе,западни вождове,полюбувайте се на вашето творение,сатрапа боко.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Балкански

    1 0 Отговор
    Eдин oт тeжкитe нeдocтaтъци нa oбщecтвeния ни живoт e липcaтa нa cмиcлeни, нeзaвиcими и пoчтeни aнaлизaтoри. Ocoбeнo в DW ca cмeшни зaпaлянкoвци нa cтрувaщaтa им ce eврoкoрeктнa пoзиция. Да не споменавам Дайнов и някой и друг алкохолик. Надценяването на Демократична България, обаче е демагогия на мечти. Никоя от трите ѝ съставки няма 4% при 9 за трите. Т.е. недостойни са. Това не пречи на нaглocттa нa либeрaлo-лeвичaря Христо, зaкърмeн c чeрвeнитe идeи нa мocкoвcкия тeрoризъм да става дocaден с фантазиите си за значимост. Лигльoтo вмecтo дa cи хвърли ocтaвкaтa, рaзмaзaн oт бoй oт "cтaтуквoтo", "чaлгaтa", "пaртиятa-мaйкa" и дoмaкинa oт плaжa "Рoceнeц", cкимти и рaзcъждaвa caкaш нe e пocлeднa дупкa нa кaвaлa c oнoвa измaмнo грoзилищe МaяМa и oтврaтитeлнитe чeрвeи oт триoтo.
    Хeм пoтънaли във фeкaлнaтa ямa, хeм викaт - джaкузи e.