6 Април, 2021 16:50 5 239 34

Мартин Табаков за ФАКТИ: Конфликтът между Русия и Украйна е рана, на която не ѝ се дава възможност да заздравее

  • мартин табаков-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • руска федерация-
  • путин-
  • зеленски

"Кремъл няма интерес от разрешаването на този конфликт, защото това би довело до нормализация и стабилност в Киев", каза Табаков

Мартин Табаков за ФАКТИ: Конфликтът между Русия и Украйна е рана, на която не ѝ се дава възможност да заздравее - 1
Мартин Табаков; Кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"За руската геополитическа доктрина Украйна е транзитна територия, през която трябва да се операционализират инструментите на Москва: военни - в посока Черно море, в което Севастопол в Крим е милитаризираната „столица” на Русия в региона, и инфраструктурни - от Керченския мост до енергийните проекти".

Това каза пред ФАКТИ политологът д-р Мартин Табаков. Свързахме се с него, за да говорим за последните действия на Руската федерация по границата с източната част на Украйна. Целия разговор четете в следващите редове:

- Д-р Табаков, какви се причините конфликтът между Русия и Украйна да пламне отново в последните дни?

- Причините са от различно и допълващо се естество. Един път, ние знаем добре, че възобновяването на пограничен за Руската федерация конфликт е изпитано средство на Москва за отклоняването на вниманието от вътрешнополитически за страната събития - като икономически и здравните последици от Covid-19. Втори път, Украйна и Беларус са от тези сфери на влияние на Руската федерация, спрямо които тя не е готова да прави компромиси. Самата Москва не възприема Минск и Киев за столици на държави, които могат да водят самостоятелен живот отвъд руско настойничество спрямо тях. Трети път, военна ескалация на границата между Украйна и Русия е средство за искане на отстъпки от Франция, Германия и Украйна в Нормандския формат, в който продължават преговорите по Минските споразумения. Но това не са феномени от ново естество.

Погледнато глобално, възможно е това да е съгласуван с Китай тест за новата администрация във Вашингтон: както Пекин усилва натиска върху Тайван, така и Москва този върху Украйна.

- Каква е същността на конфликта според Вас - защо съществува?

- Конфликтът между Русия и Украйна е рана, на която не ѝ се дава възможност да заздравее. За руската геополитическа доктрина Украйна е транзитна територия, през която трябва да се операционализират инструментите на Москва: военни - в посока Черно море, в което Севастопол в Крим е милитаризираната „столица” на Русия в региона, и инфраструктурни - от Керченския мост до енергийните проекти. В допълнение, Украйна е и буфер срещу НАТО и сянката на демокрацията. Това дава да се разбере защо Москва не би допуснала с лекота такова управление в Киев, което да има алтернативна на руската представа за значението и ролята на Украйна.

- А чии са най-силните интереси към възобновяването на конфликта?

- Кремъл няма интерес от разрешаването на този конфликт, защото това би довело до нормализация и стабилност в Киев, което очевидно не е приоритет за руската страна. Докато в Украйна има територии със смесен суверенитет, то перспективите за интеграцията на страната в евроатлантическите структури са ограничени. А както видяхме от Сирия, Либия и Нагорни Карабах, възможностите и влиянието на Русия винаги се увеличават, когато някой конфликт добие военни измерения. Всяка една ескалация на напрежението, добивайки включително милитаристично изражение, носи геополитически „промоции” на Москва, каквито тя трудно би получила, ако се опираше само на дипломацията си.

- Каква е ролята на САЩ - встъпването на президента Байдън в длъжност отрази ли се?

- Рано е за еднозначни заключения. В разговор с украинския президент, Джо Байдън изрази подкрепата на Вашингтон за Киев. Но знаете, че САЩ нямат формален механизъм за намеса – те не са страна от Нормандския формат. Истинският тест за новата администрация на САЩ ще бъде дали тя ще продължи политиката на предишната такава, основна част от която бе продажбата на смъртоносни оръжия за Украйна. Иначе в Киев се опитват да компенсират с американско влияние това, което те считат за прекалено компромисни позиции на Париж и Берлин спрямо Москва.

- Обученията на НАТО влияят ли по някакъв начин според Вас?

- Със сигурност. В последните месеци има повишена активност на НАТО в Черно море, посредством провеждането на редица съвместни обучения и маневри, в някои от които участваха и украински бойни съдове. Русия нееднозначно и многократно е подчертавала, че следи тези процеси с критично внимание. Все пак за нея Черно море има редица стратегически заложби, една от които е търговската и военна свързаност на държавата с Източното Средиземноморие и отвъд. Всеки един опит за релативизиране на иначе силните и доминантни позиции, които Русия има в Черно море - например, чрез повишаването на сътрудничеството на НАТО с държави като Украйна и Грузия - ще бива посрещано с твърди контра мерки.

- Какво значи струпването на руски войски по източната граница с Източна Украйна?

- Затягане на руския обръч, който така или иначе съществува в Черноморския регион: от запад от Приднестровието до Армения и Нагорни Карабах на югоизток, през Източна Украйна, Абхазия и Южна Осетия. Този руски полумесец има два вектора: военен - от редови военни на Федерацията до нейни прокси-сили, и „граждански” - даването на паспорти на рускоговорящи граждани.

- Зеленски обаче получава подкрепа от Запад - в какво положение остава Путин?

- Подкрепата на Запад не е такава, каквато биха желали от Киев. В рамките на Нормандския формат Германия и Франция имат своите различия. Вашингтон, за разлика от Берлин и Париж, имат по-твърда позиция спрямо Русия в контекста на конфликта в Украйна. Но Путин успява добре да локализира и да се възползва от различията между Париж и Берлин, един път, и втори път, между Париж, Берлин и САЩ. За последното допринася и това, че договорната база за разрешаването на конфликта – Минските споразумения и две последващи комюникета, са добра основа за Русия. Поради това пък Украйна се опитва да релативизира поети от нея ангажименти, свързани с това как във времето трябва да се осъществят измененията на конституционната ѝ подредба, статута на територии от Източна Украйна, провеждането на избори в тези територии и т.н.

Путин чудесно успява да експлоатира това, че Руската федерация е референция, която ЕС трябва да отчита далеч не само в Украйна, но и в Сирия, и в Либия. Последното, сами се сещате, маргинализира Украйна в големия европейско-руски разговор. Това, разбира се, не носи удовлетворение в Киев.

- От друга страна обаче и Путин провежда различни срещи, на които Зеленски не участва - как се отразява това?

- Последната такава среща, макар и виртуална, се състоя между Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Владимир Путин, но без държавния глава Украйна. Това маргинализиране на Киев е успех за дипломацията на руския президент, понеже Париж и Берлин бяха поели ангажимент пред своите украински колеги те винаги да участват в разговорите на високо ниво по тази тема. Европейската политика спрямо казуса изобщо е доста нееднозначна, а Руската федерация успява да се възползва от това.

- Виждате ли сценарии, в който Путин и Зеленски ще се разберат за Донецк и Луганск?

За съжаление, не. Начертани сценарии има, включително съвсем пресни, но актьорите отказват да се движат по тях. Основната причина за това е, че Русия, както казах преди малко, няма интерес от разрешаването на конфликта, а Украйна не е съгласна с нормативната рамка за неговото разрешаване. Москва и Киев не могат да постигнат съгласие по базови въпрос като оттеглянето на неофициалните военизирани структури на Русия от Източна Украйна и контекста, в който да бъдат проведени местни избори. Това създава ситуация, в която има сценарии, но няма актьори за тях.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    91 8 Отговор
    Много приказки, а нищо конкретно. БайДън насъсква пак укритеи е готов да се бие срещу Русия до последния украинец. Да не забравяме, че именно синчето на БайДън държи цялата газопреносна мрежа на Украйна.
  • 2 кнаус 485

    71 5 Отговор
    Ако шитите спрат да се бъркат Русия и Украйна ще се разберат... иначе статията е боза....
  • 3 пешо

    60 4 Отговор
    още един стратег!
    и поредното детенце на капитан грант.
    бла-бла... бла! с апломб, при това. което не е рядкост при подобни.
  • 4 Старата песен..

    55 7 Отговор
    И нашето Дълго русофобче е БГ. Зеленски-само ще плямпа срещу Русия и вечно ще оправдава бг. мизерията с Путин..

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Юнак

    7 42 Отговор
    ПУТИНА В ОСТАВКУ
  • 7 мдаааа

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Старата песен..":

    Има една по-стара песен ... за долара .. 🤭🤭🤭
  • 8 Иванкин

    10 39 Отговор
    Възможно е Кремъл и Украйна да се разберат, без подкрепата на САЩ, Франция и Германия, само и единственно при условията на путин. Всичко друго разбиране минава през военен конфликт уви. Справедливо разбиране с путин няма и не може да има.
  • 9 ТОЧКАТА

    37 2 Отговор
    съвет на инквизицията...,,солта запазва за дълго време раните свежи!!!!!!А америте яко ръсят сол по света.Досега след ВСВ 65 пъти са поръсвали държави и зони....
  • 10 ТОЧКАТА

    40 4 Отговор
    тоя има ли изобщо понятие от ОБРЪЧ!!!!???>Русия затягала ОБРЪЧА в ЧЕРНОМОРСКИЯТ регион....,,!!!!Аман от американски сополи....Само погледнах Амерските бази около Русия и ахнах/ПЕРФЕКТЕН ОБРЪЧ!!!!!!
  • 11 Кой му плаща на тоа да

    34 2 Отговор
    Плещи. КОЙ...?!?!?!
  • 12 БКП

    40 6 Отговор
    Ужас, тоя политолог какви глупости говори. Русия имала мотив да се разпалва конфликта, хахаха. Абе ти чуваш ли се какви глупости говориш? Русия спря настъплението на армията на ДНР към Мариупол иначе и Одеска област щеше да се присъедини към РФ, не само Крим. А ония западнали империалисти само търсят повод за да налагат санкции на РФ.

    Коментиран от #20

  • 13 Русофил ... Ъъъ

    6 33 Отговор
    лилиПУТИНистите най пocлe ce преброиха . Не били много, а с много профили, но с обща болест. :)))) Нaрoдът вярвa нa зaвeтитe нa Рaкoвcки, Лeвcки, Бoтeв, Зaхaри Cтoянoв, Cтaмбoлoв, a нe нa рублaджии шaрлaтaни.

    Коментиран от #24

  • 14 3,14К

    27 3 Отговор
    Абсолютно измислен грантов доктор политолог! То това не е и пропаганда. Това е прокиснала манджа.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сандо

    19 1 Отговор
    Отврат!И като се сетя,че такива "експерти" участва във формирането на позициите на управляващите ни,тръпки ме побиват.
  • 17 МАТА КОСМАТА

    19 2 Отговор
    Абе Мартинчо ти имаш ли деца ? Ако имаш гледай във социалните мрежи как украйнски дрон уби пет годишно дете онзи ден във двора на дома им и рани тежко неговата баба .Ти Мартинчо на коя страна си на тези дето убиват невинни малки деца във ДНР ,и недей да предизвикваш съдбата да не застигне и теб нещастието на тези хора .Защото благодарение на твоите приятели от въд океана и България може да стане прифронтова държава и тогава и на теб ще ти гледаме сеира да виждаш как бомба ти убива детето излязло да си играе на двора .
  • 18 МАТА КОСМАТА

    16 2 Отговор
    До грантаджията Мартинчо гледай нещастието на двамата млади родители останали без дете убито от Украйнски дрон във ДНР и тогава ми реди тези либерални мантри за Русия ,защото не Руски дрон уби това малко дете а твоите господари от въд океана .
  • 19 РюрикРоманов

    13 2 Отговор
    Украинска държава няма и никога не е имало, изкуственно я създадоха Никита Хрушчов и Леонид Илич
  • 20 ГруЮ

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "БКП":

    Калинки сър! Това са полираните мозъци, отгледани в новите тинк-танк ( смях :) центрове на Отворено общество, Американски университет и разни Институти за десни стратегии в България.
  • 21 Протестър

    5 0 Отговор
    ама ти май не си научил урока от 2013, за да говориш за Русия?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Седесарят.

    8 2 Отговор
    ,,буфер срещу НАТО и сянката на демокрацията..,,,Трябваше и Бг да почувства от Демокрацията на НАТО....Тогава друга песен ще запее..Както през 1944 ,бомбите над София..Тоя Профи ,не е интересен..Лошо претоплена чорба..Да се оправят руско говорящите..Целият свят ли да ги мисли.???
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Седесарят.

    11 2 Отговор
    Никой руски ,няма да живее при Укрите...Айде,влизай зеления!!!...Ще си счупиш зъбките с Донбасците..Ще отрежат и Херсон..Искат да трепят хората,и после казват ,че са братя...!!!
  • 26 Callahan

    11 1 Отговор
    ква е тая плешива калинка???
  • 27 Сенека

    12 1 Отговор
    Трудно ми е да дочета такива манипулативни, че и толкова примитивни сапунки.Абе хора, спрете се малко, мрежата е тъпката с информация наша и чужда. Спрете с тази поръчкова манипулация, в тази медийна война, която е платена само с долари. Не руските войски са в Мексико до американската граница , а обратно, американските са до руската. Не Русия има стотици военни бази по света, а Щатите, не Русия е хвърлила ядрени бомби а Щатите, не Русия е съсипала толкова страни, а Щатите. Забравихте ли кой уби Кадафи, Садам, Милошевич, кой бомбардира Сърбия , кой размахваше фалшиво епруветката за да бомбардира Ирак. Щатите е страната която е водила най-много войни от създаването си, най-много воини след втората световна с МИЛИОНИ НЕВИННИ ЖЕРТВИ, МИЛИОНИ безрасъдници. Всички европейски страни са с бивши и сегашни колониални владения. Учете история бе хора, омръзна ми да чета примитиви.

    Коментиран от #29

  • 28 Колев

    6 1 Отговор
    Хайде като се уморите от тези простотии може да видите какво е казал днес Валентин Вацев във Скандално "Преходът свърши, от днес България е американска колония" Ако не е достатъчно да ви постна и от чуждата преса, или поне нещо от световно известния ( Пол Крейг Робъртс: Още колко ще съществуват САЩ?)
  • 29 МАТА КОСМАТА

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Сенека":

    И да допълня миналата година Хенри Кисинджър написа писмо до тогавашният президент Доналд Тръмп че САЩ във своята 240 годишна история като държава имат само 16 мирни години .Другото са воини войни и убийства на други народи и ограбване на природните им богатства.
  • 30 другарят

    8 2 Отговор
    А бре мисирки, от къде ги намирате тези "експерти"? Боже, Боже ..щеше да ми се взриви главата от умозаключенията на този шарлатан! Това че е прочел от тук-от там западната пропаганда за конфликта в Украйна не значи че е способен да изрази мнение! Да припомня че всичко започна с организираният преврат от фашистка Америка в Киев през 2014г!
  • 31 ДжафДжаф

    5 0 Отговор
    Как е възможно човек да е толкова дебилен и да изпляка толкова безсмислени фрази и думи па дори и да му плащат за това!!? Къдеги намирате подобни тевекили! Отдавна се знае, че брадата не може да компенсира липсата на сиво вещество!
  • 32 Слаб 2

    4 0 Отговор
    Безобразно посредствен "анализ ".
  • 33 Гал

    3 0 Отговор
    Защо публиувате глупости?
  • 34 11666

    2 0 Отговор
    тоя знае всичко,всичко????/странно !