Last news in Fakti

8 Април, 2021 19:00 1 924 18

Започва ли топене на политическите ледове между Брюксел и Анкара?

  • ес-
  • ек-
  • реджеп ердоган-
  • ледове-
  • преговори-
  • членство в ес-
  • урсула фон дер лaйен-
  • нато-
  • анкара-
  • санкции

Брюксел прави компромис за санкциите

Започва ли топене на политическите ледове между Брюксел и Анкара? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турският самодържец Реджеп Тайип Ердоган е политически прагматик. Той винаги върши само онова, което най-добре обслужва неговите интереси и укрепва властта му. От ценности не се интересува особено, още по-малко пък от европейските. По всички тези параметри той си прилича с много други автократи по света. Ердоган се пени срещу ЕС и САЩ, подмазва се на Москва и на Пекин, провокира Кипър и Гърция, вдига пушилка по адрес на НАТО.

Брюксел прави компромис за санкциите

За лидерите на ЕС, които вчера разговаряха с Ердоган в Анкара, непредвидимият турски президент открай време е много труден партньор. Урсула фон дер Лайен, председателката на Еврокомисията, и президентът на ЕС Шарл Мишел, успяха да се възползват от мимолетното, леко и повърхностно затопляне на отношенията с Турция, за да подхванат отново нишката на прекъснатия диалог. Ердоган засега е замразил споровете с еврочленките Гърция и Кипър за газовите находища и морските граници. В отговор ЕС се отказа от идеята за санкции срещу Турция и предложи на Анкара преговори за реформа на митническия съюз, сключен още преди 25 години. По време на посещението си в Анкара европейските лидери бяха принудени да се съобразяват с една много сложна плетеница от стратегически интереси и зависимости. Евросъюзът споделя с новата администрация във Вашингтон възгледа, че от Турция в качеството ѝ на член на НАТО има нужда най-вече като защитен вал срещу Русия и срещу Иран. Ето защо принадлежността на страната към Алианса изобщо не се поставя под съмнение, напротив – полагат се всички усилия Ердоган да прекрати сближаването си с колегите-автократи в Москва и Пекин.

Защо Ердоган се съгласи да разговаря с ЕС?

В ЕС добре разбират, че трябва да разчитат на Турция за ограничаване поне отчасти на миграцията от Сирия, Афганистан, Пакистан, Ирак и Иран. От своя страна Турция и нейната тежко разклатена икономика в условията на пандемия се нуждае от поне донякъде работещи отношения с ЕС като най-голям търговски партньор, но и със САЩ. Новата администрация във Вашингтон начело с Джо Байдън увеличава натиска срещу Ердоган. В сила остават санкциите, наложени след решението на Ердоган да закупи руска противовъздушна система. До момента президентът Байдън се държи хладно с Турция – за разлика от своя предшественик Доналд Тръмп. А за прагматика Ердоган е ясно, че не може да оцелее съвсем без съюзници и приятели. И тъкмо поради това той се съгласи да разговаря отново с ЕС – а не защото нещо се е притеснил от европейската критика заради нарушаването на човешките права в Турция или заради напускането на Истанбулската конвенция, защитаваща жените от домашно насилие.

Само първа крачка към сдобряването

След осуетения преврат през 2016 година отношенията между Турция и ЕС навлязоха в период на спираловидно влошаване. Вредите не могат да се поправят само с едно-единствено посещение на европейските лидери в Анкара. Но това посещение може би ще успее да обърне посоката. Да, още е рано за онзи „положителен дневен ред“, за който оптимистично говори президентът Шарл Мишел. Най-напред трябва да се види дали Турция е готова да се върне към демократичните стандарти, а това ще бъде много сложна задача. Но поне първата крачка е направена: насрочени бяха разговори по темата. За всички е ясно, че в сегашното си състояние Турция по никакъв начин не може да бъде приета в ЕС. Преговорите за членство с Анкара всъщност никога не са започвали истински. Нека не забравяме, че Турция не признава суверенитета на Кипър като държава членка на ЕС и дори държи под окупация част от кипърската територия. От гледна точка на политическата коректност преговорите с Турция всъщност трябва най-сетне да бъдат прекратени след 1-годишен застой – точно както настояват Австрия и редица консервативни депутати в Европарламента. Но такова решение не води наникъде. Ако Ердоган продължи да проявява поне минимален интерес към продължаването на преговорите, ЕС не бива да проиграва този коз, който държи в ръцете си.

Развръзка през 2023 година?

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел навярно ще трябва да имат търпение до 2023 година. Тогава автократът Ердоган ще търси преизбиране. Не е сигурно обаче дали ще успее – въпреки всички посегателства срещу избирателните закони и срещу правовата държава.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 14 Отговор
    Натовска Турция е най-репресивната държава, с повече политически затворници отколкото Китай и Иран взети заедно.

    Но янките притискат брюкселските джендъри да са нежни към турчина.

    Коментиран от #12

  • 2 ТаУмВзе

    11 5 Отговор
    Много зависи за кой диван ще се лае. Къв Брюксел бре. Европа се разпада стремглаво. Отгледания пан ислямизъм поспря заради уж Пандемията, но ще избучи пак. Каквото и да става, на нас горко ни.

    Коментиран от #4

  • 3 КОТарАК

    2 11 Отговор
    в простотията си тоя ще направи така Египет да бъде вратата към азия за европа / не случайно там няма ефект от пролет и други циркове

    Коментиран от #13, #16

  • 4 Брендица

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    А пантюркизъм беше идея на Юрий Андропов..

    Коментиран от #5

  • 5 ТаУмВзе

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Брендица":

    Хм. Светът зад желязната завеса е по странен и от днешния. И за двете страни. Но Турция тотално забрави Ататюрк.
  • 6 Браво

    12 7 Отговор
    Един Велик Лидер. Да е жив и здрав и още поне 20 години да управлява Турция. Турците само печелят с него
  • 7 Хайде у лево бе DW

    12 4 Отговор
    Яжте дървото с корените,че без Турция ви очаква “Голям глад”,Ердоган може да съсипе ЕС за 2 месеца,проблема е,че не е поискал
  • 8 бг бг бг

    2 12 Отговор
    най-голямата грешка е добрина към турция -този разложен труп
  • 9 Рошко

    7 2 Отговор
    Диванчето си свърши работата
  • 10 Обективен

    4 1 Отговор
    Че то кога е имало лед за да се топи
  • 11 ke da

    1 3 Отговор
    Магическата пръчица на Байдън , кара някой политици да вземат обратни завои, само да се задържат върху вълната! Брей , брее!
  • 12 Хасан

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Запада иска да тикне Турция срещу Русия ..опитаха провокации с руски изтребител и руския посланик но не се получи ..Сащ иска конфликт с Русия но други да са на амбразурата ..а Турция не иска да е тепих за боричкане
  • 13 Египет е в Африка

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Бе полупримат 😂😂😂😂
  • 14 Ердоган и Путин

    4 1 Отговор
    И заедно и поотделно могат да разпаянтят лабавата еврокочинка за броени дни. Въпросът е какво ще правят и кой път ще поемат после евро 🐷 Тата 🤔🤔🤔
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 моряка

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ти добре ли си , как така ще стане Африка да стане врата между Европа и Азия? Ти ще тръгнеш ли от Бургас за София и за по направо да минеш през Димитровград , Хасково, Кърджали и Благоевград?
  • 17 доган

    1 4 Отговор
    Цигани в Европа, нямат работа там, да си стоят в ислямизма миризливците!
  • 18 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Джендъризъм това е ЕС политиката към откровенно тоталитарна държава агресор и окупатор ! А ни "забавляват" с Навални...