9 Април, 2021 13:00 4 532 49

Време е еуфорията да мине и да погледнем фактите

  • слави трифонов-
  • герб-
  • бойко борисов

Подценихме го преди 15 години, време е да научим уроците

Време е еуфорията да мине и да погледнем фактите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Време е еуфорията да мине и да погледнем фактите. А те са, че изборите маркират възможна тенденция на промяна, но още нищо не е сигурно.

Борисов е пътник, но държи властта, вкопал се в нея и разполага с достатъчен ресурс за дестабилизация на всяко управление. Толкова много мини е заложил, че на следващ кабинет от разминиране, няма да му остане много време за друго, за позитивна политика. Това коментира във "Фейсбук" Илиян Василев.

Явно е, че той ще гласува за всеки кабинет, който бъде предложен в Парламента. Тактиката му е да няма служебно правителство. Ще предложи и свое, с ясното съзнание, че няма да мине, за да покаже на своите че го е направил, но не са приели. И от този момент започва да играе "сечено". Във всичко и където може.

На този фон дребните заяждания между партиите на протеста, които влязоха в НС, са рецепта за бедствие. Слави е фактор, с който трябва да се съобразяват всички. Задачите, които има да решава с тези свръхочаквания към него, са изключителни, за това не виждам какво ще се спечели ако се фокусираме само върху слабостите му - реални и потенциални, а загърбваме взаимодействието. Той няма друга опция освен да слезе от облака и излезе от мъглата на мита, който сам създава и поддържа. Реалната политика няма да му остави никаква друга възможност и там ще се види колко струва. Ако го направи добре, ОК, ако не ИТН ще пострада.

Чалгата, дами и господа, не я създал той. Тя бе продукт на ДС националисти, като начин българите да минат от сръбска музика на българска. Нещо като музикална еманципация и патриотична операция. Тази публика, неговата, няма да слуша Моцарт и Бетовен. За това е по-добре че слуша местна музика, с местни изпълнители и т.н. Не ви харесва, ОК не слушайте, само да не назидаваме.

Второ, взаимодействието с него на ДБ и ИСМВ, пък и контакти с БСП са задължителни, още в първите дни на Парламента, за да се стесни простора на манипулации и противопоставяне на Борисов. Защото от първия ден ще шушне в ухото на всички лидери, вие сте най-красивите, най-добрите, но другите ви пречат. И ще предлага "депутати" за подкрепа на един или друг. Както по отношение на избора на председател на Парламента, на комисиите и т.н. Да не говорим по дневния ред - особено реформите в избирателното законодателство.

ДПС също не обичат да са заедно с лузъри в политиката като Борисов, и ще подкрепят определени действия, включително и по промени в избирателния закон.

Трето, започнаха да ви обработват, че сакън ако има нови избори ще влязат ВМРО, Копейкин и прочие. Не няма да влязат ако има електронно гласуване и такова по пощите. Вижте резултатите от чужбина. Ще намалеят обаче купените гласове и манипулирането, особено ако има и служебно правителство и сменени шефове на МВР. Предсрочните избори са най-вероятния изход, но ако се проведат без променен закон, тогава ще настъпи лошия сценарий.

Анонсите - готови сме да управляваме, само издават личен дневен ред и нетърпение за заемане на постове, но не стратегия за деборисовизация на политиката.
Ако ИТН, ДБ и ИСМВ не намерят начин да намалят "кой, по, по най" помежду си, и да взаимодействат - ГЕРБ ще се върнат на бял кон. Той изобщо не е излязъл от властта.

Едно е ако благодарение на негова подкрепа правителство бъде избрано, тоест да додаде гласовете до 121, друго ако тези гласове са осигурени и той се натиска.
Подценихме го преди 15 години, време е да научим уроците.

Ще празнуваме когато видим реалните резултатите на деборисовизацията и деолигархизацията на страната. Още не сме тръгнали по този път.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Илия ☦️

    21 8 Отговор
    Отъ "гербиджа" не зависи дали ще има нови избори или не, ясно е че нѣма кой да подкрепи правителство на ГЕРБЪ. Така че трѣбва въ протестърскитѣ срѣди да решитѣ какво искатѣ - да "изриватѣ" борисовъ съ текущитѣ сили и да се пробватѣ на нови избори. Което си носи рискове но и потенциални печалби.
  • 2 user

    33 80 Отговор
    Такъв дебилен сайт като този няма никъде. Тук сте от малоумник надолу. ГЕРБ и Борисов били пътници?? След 3 поредни кабинета, без да борим ортака на Божков Орешарски, да имаш 800 000 гласа пак да си първа политическа сила и да говориш, че си "пътник" в политиката. Молете се Борисов да не е пътник иначе жална майка на тази държава!

    Коментиран от #4, #10, #11, #18, #19

  • 3 гост

    26 7 Отговор
    Сащо Диков още не се е изказал. Да не е болен?
  • 4 Бай Илия ☦️

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "user":

    Сѣга да и видѣ кви ще ги дъвчетѣ съ Слави дето не ви иска

    Коментиран от #14

  • 5 Тра-ла-ла

    18 17 Отговор
    И ся какво излиза? Чалгата не я е създал Трифонов а ДС! Това значи, че чалгаджиите също са агенти на ДС! Излиза, че пак на агенти попаднахме! 😂😂😂

    Коментиран от #9

  • 6 ПСР

    25 6 Отговор
    Ох,поредната мнооого протяжна статия-анализ.
    Предвид случващото се,съм силно обезпокоен.Искам махането на Боко и Партията Му завинаги.Съгласен съм,че е рано да Го отписваме.Особено на фона на останалите участници в 45 НС.Ще драпа с нокти и зъби,с всякакви средства,да е само Той с дЖипката,на Власт.Има вече тъмен опит зад гърба си-мутри,калинки,пари,органи...
    А опонентите Му,се цепят преди старта....
  • 7 хенри осми

    17 0 Отговор
    Абе бай Илия,ти да не си член на англиканската черква?нещо за гарбичи бълнуваш на стария български правопис,много си инкредибъл!!!

    Коментиран от #13

  • 8 2loop

    13 3 Отговор
    Ще седим на тръни.,като боко през следващия месец
  • 9 Тиквоча🚐🤥

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тра-ла-ла":

    Властьта се търкаля по жълтитѣ павѣта, па никой я не ще... всички навели гузно глава... мълчатъ... Само сегизъ тогизъ някой надигне главица погледне скришомъ къмъ нѣя и послѣ се прави на разсѣянъ... може и да смотолѣви нѣщо, но... до тамъ...
    А тя властьта вече така лѣко обидена... Никой не я желае... Друго посрѣщане очакваше тя... друго...
  • 10 luser

    26 7 Отговор

    До коментар #2 от "user":

    Хазната е празна , фондовете също.Боко чака на парите от Брюксел.По никакъв начин не бива да го пускат до тях.Ще се спихне като използван ...... балон
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахаха

    6 14 Отговор
    Всичките пишман десни протестъри, все напират за ош беш с БСП/ДПС ...
  • 13 Бай Илия

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "хенри осми":

    Мога и на български. Ще ти отговоря по този начин, драги ми друже

    Коментиран от #42

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българка

    17 8 Отговор
    Политиката на Борисов е "разделяй и владей". Трите формации на протеста трябва да си взаимодействат и да запазят хладнокръвие пред всеки опит открито или дори чрез ухажване мафията да всява разкол и разединение. Те са надеждата на хората за промяна и трябва още от първия ден НС да заработи- париране на масови назначения на калинки на възлови места, концесията на летище София, промяна на ИК, демонтаж на бойковата машина, която е окопирала всичко.
  • 16 Псевдоним

    10 6 Отговор
    Борисов все е генерал с армия, образно казано, и никак не е безопасен. Ще се преструва на умряла лисица докрай.
  • 17 Гост

    20 6 Отговор
    Много правилна статия, точно това е стратегията на Боко. Пускам ви да се наиграете в парламента докато аз държа зависими институции, медии и парични потоци, и след време се връщам на бял кон като пазител на стабилността. Точно това трябва да го разберат всички опозиционери и да се обединят временно въпреки идейните различия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Абе льольо

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "user":

    Като сме от малоумник надолу,кво прайш в 3 класа вагон,що не си в първа?! И не ми вади цифри за кабинетна номерация,твоята Тиква изчерпа акумулаторите докрая! Бай Тошо е най-великият БГ.цар в Третото Българско Царство,ненадминат и ненадминуем,но и на него часовникът му спря на 12.Айде,събирайте си герберските партакеши и навън! Чакат ви Въпроси,а народът очаква Отговори! На "незаменими" ще ми се правят,льольовци..

    Коментиран от #27

  • 20 жуков

    4 4 Отговор
    тая хубавица с понижена социална отговорност, от къде я извадиха? не беше ли бивша посланичка в москва и върла русофобка?
    у лево!
  • 21 пфу

    6 2 Отговор
    Бла бла бла
  • 22 Бат Валъо

    9 23 Отговор
    Направи ли се правителство против Бойко и ГЕРБ, ние членовете на партията излизаме на масови протести и гражданска война

    Коментиран от #23, #29, #31, #32

  • 23 Хуарбуса

    14 4 Отговор

    До коментар #22 от "Бат Валъо":

    Няколко трола на хунтата ГЕРБ гледам тук се заканват " ако направите правителство ще организираме многохилядни протести и ще ви свалим"..Ако не бе толкова трагично би било комично ! Сега да им напомня няколко факти и добре да си помислят..Края на месец юли миналата година в разгара на протестите срещу шайката ГЕРБ свика " общонационален контрапротест в подкрепа на правителството" като очакваха че само от София ще излязат хиляди столичани в тяхна подкрепа! Отделно докараха около 25 автобуса от провинцията! И оооо изненада..Оказа се че от София не са излезли и 200 души в тяхна подкрепа, а от провинцията автобусите се оказаха с несретни хорица от селата организирани от техните кметове срещу заплащане. Помните вечерта как не можеха да напуснат София и скачаха от автобусите и се криеха във входовете на блоковете . Помните как се наложи в полунощ Димитър Главчев от ГЕРБ да се включи директно по телевизиите и да призове полицията да защити животите на докарани те от провинцията . Как обградени в автобуси и входове гражданите от протеста скандираха за тях " Платени боклуци"...Да не напомням как през 2013г.първия път като свалихме ГЕРБ с протести и как пак се опитаха да свикат контрапротест и какво се случи? Няма да ми стигне полето да напиша..Само ще напомня вица от тогава : Симпатизант на ГЕРБ пита Борисов който е спрял с джипа да го поздрави : "Г-н Борисов къде са нашите привърженици след като не можем да изкараме и 200 човека на митинг", Борисов отговаря " Нем
  • 24 Хуарбуса

    11 5 Отговор
    Продължавам: Борисов отговаря "Нема се плашите , те живеят в избирателните списъци и ги пускаме да се разхождат само по избори"..Така че излизайте на протести Гербаджии при новото управление ! Тъкмо ще приключим с вас не само политически.
  • 25 Така е

    16 6 Отговор
    Дааа, много добре помня вечерта когато няколко автобуса возещи така наречени "контрапротестиращи" в подкрепа на ГЕРБ от провинцията бяха спрели на кръстовища празни и с включени аварийни светлини а докараните с тях криещи се по входове и разбягали се в близките паркове и градинки! Автобусите обградени от протестиращи срещу хунтата ГЕРБ млади хора . Така че чакаме контрапротестите организирани от ГЕРБ срещу бъдещото правителство. Тъкмо ще приключим с тях завинаги ...
  • 26 Стойко

    15 6 Отговор
    Какво се учудвате че ГЕРБ когато свика улична подкрепа не може да събере и 1000 човека? Кои да излязат? Купените роми от гетата ли? Та те не знаят за коя партия гласуват само казват " дадуха ни да пусним за нумер 28 ", или да излязат тези тъъркащи някой чиновнически стол за 1200-1500 лева месечно. Та те се плащат дори от сянката си. Или около 200-те хиляди от 2 милиона пенсионери които гласуваха за Герб подведени от 50-те лева добавки, олиото и захарта които едвам ходят. Ето това е електората на ГЕРБ , затова няма нищо странно че нямат улична подкрепа. А думите със заплахи на тиквун са за балами. Та и Божков в един запис казва че " може да налее в протест 15-20 хиляди човека от структурите си" . Едва ли от върхушката на хунтата ще опитат да организират протести защото добре знаят какво ги чака
  • 27 зъл пес

    9 5 Отговор

    До коментар #19 от "Абе льольо":

    Ми ние чакаме и отговори от Славуца,ама той се скри в миша дупка.

    Коментиран от #38

  • 28 Иван

    12 4 Отговор
    Борисов вечерта в изборния ден пред жипката каза че ако се състави правителство без негово участие " на 20-30 по буйни Гербаджии може да не им издържат нервите и да направят някои поразии'..Това си е чиста заплаха . Но дано изпълни това което му минава през ума че веднъж завинаги да приключим с гербавата хунта от всякакво естество

    Коментиран от #39

  • 29 Хахаха..

    8 4 Отговор

    До коментар #22 от "Бат Валъо":

    Герберът е крадец,а не боец,хайде,излизайте на мегдан..
  • 30 Неразбрал

    12 10 Отговор
    Защо всички, уж желаещи истинска промяна, непрекъснато говорят за БСП, като част от тази промяна, удобно забравяйки, че тя е всъщност най-големият виновник за днешното състояние. Много по-голям от ГЕРБ и ДПС. Те са само следствие на нейните действия.
    Става кристално ясно, че целта на цялото упражнение, гръмко прокламирано като демонтаж и смяна на системата е всъщност само акция за сваляне на ББ и ГЕРБ от власт и никакви радикални промени няма да се случат. Все старото "стани ти, за да седна аз".
    Лошото е, че това няма да промени нищо за народа и явлението ББ ще продължи да се проявява в една или друга форма.

    Коментиран от #33, #34, #35, #47

  • 31 зъл пес

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "Бат Валъо":

    И да ги посрещнем подобаващо, с яйца и домати.Да си знаят какво ги очаква ако не слушкат.
  • 32 Абе льохман

    12 4 Отговор

    До коментар #22 от "Бат Валъо":

    Те и от БКП плямпаха същото след 10 ноември,после кротнаха като агънца.И вашето гербаво проклятие ще миряса,пътници свидни..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    10 5 Отговор

    До коментар #30 от "Неразбрал":

    Демонтаж на ГЕРБ не е просто сваляне на партия от власт. Това са мрежи от финансови зависимости стигащи до последното село и придворна администрация. Трябва да се говори за нещо като лустрация и декомунизация и чак след него рестарт с нови идеи.

    Коментиран от #40

  • 35 зъл пес

    6 6 Отговор

    До коментар #30 от "Неразбрал":

    Хубав разбор на ситуацията.Ама как мислиш че малоумни кратуни ще те разберат?Отдавна питам защо няма комунист осъден или в затвора за голямото опразване на хазната,защо не е осъден Ив.Костов за масовата приватизация,защо не е осъден Виденов?И още много защо?
  • 36 Панов

    6 5 Отговор
    Някои от методите на ГЕРБ за фалшифициране на изборите
    1/ недействителните бюлетини
    2/ гласовете на българите в чужбина - изведнъж се оказва, че те са гласували в България, а са си в чужбина
    3/ 700 хиляди разлика в броя на гласоподавателите между истинския им брой и броят им в избирателните списъци
  • 37 зъл пес

    11 5 Отговор

    До коментар #33 от "Абе льольо":

    Абе лальо,ще ви видя чалгарчето колко ще се задържи на власт.Те всички разбираш ли се клеха че не искат власт,а ква стана тя?Всички се снабдиха с меки депутатски кресла,хахаха,да ви сер...ем и на политиците.
  • 38 Абе льольо

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "зъл пес":

    Що ти е Славуца?! Какъв е той,премиер на България ли?! Имаме си Тиквата/премиер/питай си я квото ще я питаш,стига сте търсили с безпомощни погледи я Радев,я Нинова,я Слави да си търсите оправдания! Адиос,мучачос..
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Неразбрал

    3 5 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Именно, това трябва да стане, но не става, защото тези, които се надяват да вземат властта след ГЕРБ се надяват да използват същите слабости на системата и да правят същото. Все пак те са изграждали системата за себе си, а ГЕРБ я беше узурпирал...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 хенри осми

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Илия":

    Я как бърже си оправи правописа!Поддаваш се на провокации!Бъди Хард и непоклатим.
  • 43 Docenta

    6 7 Отговор
    Истината е една и клошарите от платените протести не искат да я кажат.Просто Бойко им го заби с 200
  • 44 ИцатаСт

    8 5 Отговор
    Бацо обича да лупа балерини, ина по ина, като ги мине, почва сценаристите и накрая учиндолския цървулин ......

    Коментиран от #45

  • 45 Хахаха..

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "ИцатаСт":

    Кво лупа бе,с този натровен поглед само до лупане му е.Славчо,и той притеснен,абе умрели чучурки и двамата.А дано се оправят..
  • 46 Ха така

    4 1 Отговор
    Илиан василев е отврат човек компетентен по всичко,каквито са всички от дб.той си мисли,че изборния кодекс ще се промени само в тяхна полза,гласуване по пощата,не си дава сметка,че слави иска мажоритарно гласуване в два тура,което значи,че малките партии никога няма да видят парламент.страната трябва да се раздели на 240 избирателни райони с сравнен брой избиратели.всеки има право да се кандидатира като жив.лице.партиите ще подкрепят своите избраници.след първия тур ако кандидат е спечелил повече от половината гласове от гласувалите е избран,ако няма такъв на втория тур отиват двамата с най много гласове,след втория тур печели този с повече гласове.как се виждат с такъв изборен кодекс малките партии.никак.ще има в парламента две големи партии плюс дпс,защото в тяхните райони няма кой да ги победи.това иска слави,а какво говори илиан василев няма значение,ако се пипа изборния кодекс ще бъде това,а не измишльотини това дб
  • 47 Най-големите

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "Неразбрал":

    виновници от БСП са в Европата, ширят се в швейцарски имения и командват евроинституции.

    Алооу, клакьорите, стига сте хвърляли мъгла.

    Днешната партия на социалистите няма нищо общо със золумите на станишево-герговската клика.
    Ако твърдите обратното, значи сте купени от мафиотите.
  • 48 Матей

    2 0 Отговор
    Гербаджилъка е сивата плесен на пост-комунизма,виртуозната свирня по Паганини на американизма,цветът на мутро-фашизма.Трудно ще се разделим с него,съпротивата ще бъде голяма,от цяла прослойка ,на която се усладиха едрите пари и привилегии,разкоша и всевластието.
  • 49 НеНаДСагентите

    0 0 Отговор
    И този е агент на ДС, който днес се прави на демократ. Целият т.нар. преход беше миниран и саботиран от агенти на ДС, като Василев, и затова сме толкова назад в сравнение със страни като Чехия, Унгария и Полша. И, за съжаление, продължават и днес да отровителстват.