Last news in Fakti

9 Април, 2021 19:00 8 600 118

Ето как трябва да реагира НАТО, ако Русия атакува Украйна

  • украйна-
  • крим-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • сащ-
  • армия-
  • сигурност-
  • санкции-
  • политико

Западът трябва да направи много повече, за да убеди Москва, че подобно военно приключение е неразумно

Ето как трябва да реагира НАТО, ако Русия атакува Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица Русия засили военното си присъствие на полуостров Крим, разположи войски до руско-украинската граница и обяви „проверка за готовност“. Най-вероятно това е само тактическа хитрост, предназначена да деморализира правителството в Киев и да изпита реакцията на Запада, пише авторитетното американско издание Politico, цитирано от агенция "Фокус".

Но е възможно всичко да е много по-лошо. Ако Кремъл провежда анализ на разходите и ползите от атака срещу Украйна, Европа и САЩ трябва да гарантират, че Москва не прави грешни изчисления, защото подценява разходите.
Напрежението ескалира въпреки рядкото дипломатическо постижение в тлеещия конфликт между Русия и Украйна - прекратяване на огъня в Източен Донбас, което се зачиташе поне известно време. Докато ситуацията не започна да се влошава в края на миналата година, престрелките по контактната линия между украинската армия и руските сили и техните марионетки бяха редки.

За съжаление напоследък се появяват само мрачни дипломатически новини. В процеса на преговори, воден от германците и французите, напоследък няма напредък. Тристранната контактна група, съставена от представители на Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, също не е постигнала голям напредък в своите срещи. Миналата седмица се появиха подкрепени с видео съобщения за прехвърлянето на руска тежка артилерия през Кримския мост към Крим, както и за движението на друга военна техника, включително танкове и зенитно-ракетни системи, към украинската граница срещу Донбас. На 6 април руският министър на отбраната съобщи, че въоръжените сили провеждат проверки и учения за бойна готовност. Всичко това много прилича на подготовка за военни действия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков неубедително твърди, че тези действия абсолютно не трябва да притесняват никого. „Русия не представлява заплаха за никоя държава в света“, каза той. Никой не е убеден от думите му.

Най-вероятно руските военни маневри имат за цел да вбесят Киев. Ако Кремъл наистина възнамеряваше да започне офанзива, той щеше да действа скришно, за да спечели от фактора на изненадата. Но никой не е напълно сигурен, че руснаците няма да атакуват. Украинските въоръжени сили са в повишена готовност. Със сигурност ще бъдат победени в битки с руската армия, но и ще ѝ нанесат загуби. Ако Русия атакува, ще възникне сериозна криза в Европа. Западът трябва да се погрижи президентът Владимир Путин и Кремъл да осъзнаят какви ще са последиците от нахлуването на руски части и подразделения в Украйна. Процесът на предупреждаване е започнал. Президентът на САЩ Джо Байдън и други висши лидери говорят с украинските си колеги, за да изразят подкрепата си. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи същото. Американски и британски разузнавателни самолети летят над Украйна и Черно море близо до Крим, събират разузнавателни данни и сигнализират за политическа подкрепа на Киев.

На 3 април външните министри на Франция и Германия излязоха със съвместно изявление относно настоящата ситуация. Вярно е, че сигналът би звучал по-силно и разбираемо, ако посочваха причината за безпокойството си - заплашителното движение на руските войски. Западът трябва да направи много повече, за да убеди Москва, че подобно военно приключение, а дори и мисълта за него е неразумна.

Първо, лидерите на САЩ и ЕС трябва незабавно да се консултират и да се споразумеят за списък от допълнителни санкции, които да бъдат наложени, ако Русия започне офанзива. Този списък трябва да включва ефективни мерки, като например санкции срещу руския държавен дълг. (Предполага се, че дори държава като Италия ще се присъедини към санкциите, ако Русия атакува.) Ръководството на САЩ и ЕС трябва бързо и неофициално да представи този списък с наказателни мерки на своите руски колеги. Предварителното им уведомяване за конкретни последици, вместо самото наказание, може да има възпиращ ефект.

Второ, тъй като председателят на Обединените началник-щабове на различните войски на САЩ разговаря с началника на руския Генерален щаб, други американски лидери, включително президентът, трябва да последват примера му и да говорят с Москва, като я предупреждават за катастрофалните последици от руски военен удар. Успоредно с това Вашингтон трябва да обмисли и други мерки, за да докаже своята сериозност. Например, той може да достави на Киев допълнителни противотанкови системи „Джевлин“ и други оръжия, които ще подсилят защитата му.

Трето, европейските лидери трябва да разговарят с украинското ръководство и да му изразят подкрепата си по същия начин. Това също ще бъде важен сигнал за Москва.

Четвърто, европейските лидери също трябва да проведат телефонни разговори с Кремъл. На първо място, това се отнася до германския канцлер Ангела Меркел. Тя има обтегнати отношения с Путин, но те са най-близките от такива със западните лидери. Наред с други неща, той трябва да разбере, че атака срещу Украйна ще унищожи „Северен поток-2“, било защото в Германия ще се увеличи политическият натиск върху нея и върху нейното правителство, или защото Белият дом ще наложи санкции срещу германските компании.

Ще е добре, ако руските маневри са просто блъф и скоро приключат. Но Западът не трябва да се ограничава с надежди по този въпрос. Действията на Москва може да предвещават нещо недопустимо и опасно. Европа и САЩ трябва да направят повече, за да ги предотвратят.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 105 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Същото

    119 35 Отговор
    Както Русия взе Крим. НИЩО НИЩО НИЩО

    Коментиран от #99

  • 2 Софиянец

    53 214 Отговор
    Време е недоразумението азиатско да се изтрия от лицето на земята. Конфликтът за щастие се разраства и болшевиките си вкараха автогол.

    Коментиран от #12, #19, #67

  • 3 Пучо Капучо

    168 37 Отговор
    Краварите си мрат да му спретнат трета световна...
  • 4 Да,бе

    156 40 Отговор
    Първо и най-важно е натофсите да се запасят с памперси и бели байряци и по-добре да се предават още на границата,че да нямат вежливи гости по родните блата.

    Коментиран от #100, #117

  • 5 ТаУмВзе

    129 30 Отговор
    Никой не е гламав да напада бандеровците. До месец северен поток 2 ще е готов и ще се кротнат.
  • 6 Русия няма намерение да напада Украйна

    164 39 Отговор
    Може да се наложи да защити Руснаците в Донецск и Луганск и до там". КРИМ СИЕ БИЛ ЧАСТ ОТ Русия от Векове, който тръгне в тази посока ще направи голяма грешка!!!

    Коментиран от #111, #112

  • 7 Не разбирам

    51 157 Отговор
    Руснаците защо са толкова алчни. Имат най - голямата държава в света, а се лакомят за още.

    Коментиран от #40, #42, #51, #66

  • 8 КОТарАК

    87 29 Отговор
    трябва да се пратят десетина джендърски армии и нашите самолети за хелп/ проблема е решен
  • 9 Саксограматикус

    31 85 Отговор
    Славянки гответе се за война, която ще загубите.

    Коментиран от #68

  • 10 !!!?

    35 35 Отговор
    В отговор на Байдън Путин подготвя операция "Барбароса" в Украйна !!!?

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ужас

    69 27 Отговор
    Най добре е западните лидери да подтикнат Зеленски да нападне ДЛНР и тогава всичко ще се реши за 2 часа. Няма да има нужда да си харчат на вятъра джавелините и да се занимават със санкции.

    Коментиран от #49

  • 14 Чичо

    73 41 Отговор
    Начи това нещо Русия да атакува Украйна е същото като София да атакува Плиска и Преслав, че и Велико Търново
  • 15 Натю

    46 27 Отговор
    Вероятно ще реагира, като бацо пред бай Ставри

    Коментиран от #18

  • 16 ужас

    92 25 Отговор
    Кучетата си лаят, а германците започват да строят в Русия завод за скоростни влакове.

    Коментиран от #23, #26, #118

  • 17 Буци

    88 31 Отговор
    Кравефермата е има няма 3 часови зони ще стане лунен пейзаж, а Русия хич да не е са 10 часови зони и все ще остане място за живот макар и в гората
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Седящ Бик

    82 27 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Време е кравефермата да върне земите на коренните им жители
  • 20 Кресна

    121 29 Отговор
    Автора на статията знае ли на кой свят се намира?Какви санкции ще налага Европа,когато тези санкции се превръщат в санкции на самата Европа,за това и се чуват все повече гласове в Европа за махане на санкциите срещу Русия.На последно място има проучвания сред държавите в Европа и голяма част от тях казват че няма да се бият с Русия заради Укряйна .Така че гледайте да не настъпите мотиката срещу Русия този път.
  • 21 ТИ ДА ВИДИШ

    71 24 Отговор
    Американската машина за преврати:
    унищожение на демокрация от 1953 г..........
    Усилията на САЩ за отстраняването на чуждестранни
    правителства правят света по-опасен и по-малко
    справедлив.
    Ноъм Чомски намира "за най-добра книга по темата" класическата разработка на Уилям Блум
    "Убийството на надеждата: интервенциите на американските военни и ЦРУ след Втората световна
    война" (Killing Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II). "Убийството на
    надеждата" е историческият контекст на събитията в Украйна, които гледате по телевизията. Днес
    това заглавие е изключително подходящо, когато виждаме как надеждите на хората от всички
    региони на Украйна са жертвани заради същите онези цели, заради които пострадаха народите на
    Иран (1953 г.), Гватемала (1954), Тайланд (1957), Лаос (1958-1960), Конго (1960), Турция
    (1960, 1971, 1980), Еквадор (1961 и 1963), Южен Виетнам (1963), Бразилия (1964),
    Доминиканската република (1963), Аржентина (1963), Хондурас (1963 и 2009), Ирак (1963 и
    2003), Боливия (1964, 1971 и 1980), Индонезия (1965), Гана (1966), Гърция (1967), Панама
    (1968 и 1989), Камбоджа (1970), Чили (1973), Бангладеш (1975), Пакистан (1977), Гренада
    (1983), Мавритания (1984), Гвинея (1984), Буркина-Фасо (1987), Парагвай (1989), Хаити (1991
    и 2004), Русия (1993), Уганда (1996) и Либия (2011). Този списък не включва примерно същото
    количество неуспели преврати, а също преврати в Африка и на други места, където намесата на
    САЩ не е до
  • 22 НАТО

    66 25 Отговор
    ще гледа с пръст в уста така както гледаха войната в Грузия, Чечения, Абхазия.
  • 23 Путин

    26 20 Отговор

    До коментар #16 от "ужас":

    пак е изрекетирал Меркел.
  • 24 Матей

    81 26 Отговор
    Руснаците няма да нападнат първи ,противното е само мерзка натовска пропаганда.Със своите фантазии са опитват да оправдаят едно евентуално нападение на украинската армия,след като направят подходяща провокация.Демонстративното придвижване на руски подразделения близо до границата за момента е само сериозно и последно предупреждение.Всъщност биха могли да сключат набързо споразумение с Донбас и да вкарат там свои войски,по тяхно желание и покана,за да ги защитят от очевидно по-силния враг.
  • 25 Колев

    89 22 Отговор
    Ама дайтевисточника или автора на такива ПАРЦАЛИ. Че на всичко отгоре искате да му даде и оценка. Тези гнусотии, които нямат нищо общо с реалността ще стават все повече за да подчертаят, както заяви и Валентин Вацев, че вече сме абсолютна колония, с медии, които вършат най-низката и гадна работа в този процес. И кокошките вече разбраха, че този конфликт се поддържа от Щатите с доказаната военна помощ, с интереса да се блокира северния поток, за да се отслабу Русия и Германия икономически. Ми ние не само сме колония, ние сме подъл и продажен добитък. За какво и е на Русия да води война, има нужда от територия ли, или да вземе на буксир скапаната икономически украина с 40 милиона население. Не търсете логика, Пол Грек Роберт писа, че 99% от ам. медии са лъжовни, нашите вървят по същия път.
  • 26 Не само

    44 24 Отговор

    До коментар #16 от "ужас":

    Завод за влакове, ами почват и Спутника да внасят.

    Коментиран от #116

  • 27 отановец

    56 25 Отговор
    Ще смажем твърдо всяка рашанска агресия с 3D анимации и фотошопени картинки на Фъ-16 боклук 70.
  • 28 Мдаааааа

    80 25 Отговор
    РУСИЯ ТРЯБВА ДА УМРЕ! ХРОНОЛОГИЯ НА ЕДНА 100 ГОДИШНА ВОЙНА.....
    В. Дърева

    „Русия е агресор!“, „Русия застрашава световния мир!“, „Русия настъпва!“, „Русия е абсолютното зло!“, пищи „цивилизованият“ Запад. Който за последните 50 години извърши над 170 преврата, интервенции, бомбардировки и политически убийства срещу над 180 суверенни държави и погуби между 17 и 20 млн. души, разбомби Белград, разлюля Близкия изток, истеризира, рекетира и трови Европа с „руска заплаха“, за да я омаломощи, превземе и подчини. Същият Запад, който за последните 18 години организира и финансира серия държавни преврати, наречени „Цветни революции“. Справка: 2000 – Сърбия; 2003 – Грузия; 2004-2005 – Украйна; 2005 – Киргизстан; 2006 – Беларус (опит), 2008 – Армения (опит); 2009 – Молдова; 2010 – Киргизстан (втори път); 2011-2013 – Русия (провокации); 2013-2014 – Украйна (втори път); 2015- 2016 – Молдова (втори път); 2015 – Армения (втори път). Под егидата на USAID, Freedom House, институтите на Маккейн, Олбрайт и Джийн Шарп.
    И плач Йеремиев за Крим! Напомням: Според „Целевия план“ Украйна-НАТО (2008), до края на май 2014 г. на мястото на Руския Черноморски флот (създаден през 1783 г. от княз Потемкин-Таврически по заповед на Екатерина тт) трябваше да се насади НАТО. Затова е плачът Йеремиев. Не за демокрацията.
    …...
    Западът обича Русия. Искрено! Особено – нейната безкрайност, нейните гори, реки, жито, нефт, газ, въглища, уран, никел, олово, цинк, волфрам, желязна руда, зла
  • 29 Русофил Ъъъ

    26 64 Отговор
    Преброените лилиПУТИНисти, с вашите 2% викате ли за 200 % :)))) Облизахте ли хубаво снажния "мъж" на токчета . :)))) Молодци ! :)))

    Коментиран от #39

  • 30 Сандо

    58 28 Отговор
    Няма ли някой да се сети за ония нещастници от ЛДНР,които вече седма година,с цената на многохилядни жертви,се борят за правото си да живеят по начина,по който те искат и за който мечтаят?И сещат ли се всички коментиращи,а и вземащи решения,че единия от основните принципи на ООН е този,за правото на самоопределение?
  • 31 КОНТРАТА

    68 26 Отговор
    Руската армия ако влезе в Украйна няма да спре до Киев и никакви краве санкции не могат да я спорът за много важни се помислиха соросите провокатори с техните санкции!

    Коментиран от #113

  • 32 mi6osp

    80 26 Отговор
    Напълно неадекватен анализ. Путин прави всичко възможно да няма война около Русия, че и в Европа. Но взима мерки ако му я наложат, нападателите да съжаляват.
  • 33 Професора

    59 27 Отговор
    Началото на края на сорснята ще запопне в Донбас! Укрите първи ще го разберат!
  • 34 Predator

    67 28 Отговор
    Украинската армия щяла да нанесе щети на федеративната армия на РФ това е някскъв майтап уйрите ще сложат оръжие още преди да им е замирисал на руски отработен дизел от танковете ТЕ80Б!!!
  • 35 Mortal Kombat

    48 24 Отговор
    Мечтите на скапаната соросня на бележка точка по точка хохохо хихихихи..
  • 36 любител

    58 25 Отговор
    стига с тези простотии краварите треперят пред руското оръжие какво остава някаква си украйна която могат да смачкат като хлебарка докато ЕС се усети.само глупости за да настройвате хората.
  • 37 KODIAK

    64 24 Отговор
    Tова е някакво свободно съчинение в стил Атлантически съвет бг автор: Соломон Паси - разногледи!
  • 38 Поредния

    66 25 Отговор
    джендърски пасквил е тази статия - злия Путин и "добрия" запад. А за влаковете с танкове и оръдия на украинската армия на път към източните граници към ДНР и ЛНР нито дума. За убитите мирни жители с миномети и артилерия нито дума. Руснаците казаха че провеждат учения на тяхна територия, но предупредиха киевския клоун че няма да се колебаят да защитят етническото руско население при нужда на украинска територия.
  • 39 Абе льольо

    50 22 Отговор

    До коментар #29 от "Русофил Ъъъ":

    Що не ходиш да убиваш русите,като толкова ги мразиш?! Или ще ги чакаш като дядо си и баба си,с букети на Орлов мост? С букети,като на Девети,а?
  • 40 Русофил плюс

    63 26 Отговор

    До коментар #7 от "Не разбирам":

    Руснаците не са алчни. 1) Те просто са били винаги ревниви за това, което се случва на границите им - стремят се НАТО да не се приближи съвсем до границите на Русия. По същия начин стоеше въпросът с Крим; 2) За разлика от БГ, Русия е винаги готова да защити руснаците, които живеят зад границите на Русия. Така че, Русия няма да остави атлантическите укри да малтретират и избиват руснаци в Донбас - нещо към което Западът подстрекава Украйна..... Някъде да бъркам?.....

    Коментиран от #45

  • 41 те така

    44 23 Отговор
    Сигурен съм, че ако поискат войски от нас срещу Русия от НАТО ще се притечем първи за да угодим на господарите. Но не съм сигурен, че Турция би постъпила така, по е вероятно Ердоган да си шльопне пак топките на масата и да им откаже и да покаже, че има и мъже тук

    Коментиран от #50

  • 42 ивелин

    16 17 Отговор

    До коментар #7 от "Не разбирам":

    Ще разбереш когато малко по-умнее много си глупав за да разбереш някои неща.
  • 43 Бесен Язовец

    47 23 Отговор
    Онова хишното старче с изкуственото чене дето дойде на власт пазено от нац. гвардия май иска да е зукия президент на Обора! Руските стратегически подводници са в позиция няколко километра от бреговете на обора, а мигнаха, а се станаха история краварите няма да има време за санкции манкции и глоби, и фишове!!! Чак италиано с китарите и венецианските шпакловки щели да подкрепят санкции хехехехехе... хехехехехе клолни!
  • 44 Б.Х

    50 22 Отговор
    Аз не мога да разбера какво толкова ги вълнува запада какво прави Русия на нейната си територия. Да погледнат първо какво става в техните си така наречени демокрации. Всеки ден някой превъртял и гърми наред, кашоните под мостовете се увеличават постоянно, те тръгнали да гледат в чужда паница.
  • 45 КОНТРАТА

    42 23 Отговор

    До коментар #40 от "Русофил плюс":

    НАТО нарушават договор от 1991г който ги задължава да седят на разстояние от границите на Русия!

    Коментиран от #103, #104

  • 46 ема

    43 24 Отговор
    Това "Световно зло" ще дойде от другият край на света и ще подстрекава Украйна от 2004 година насам срещу Русия и ще утвърждава,че това е законното й право.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 хахаха

    47 22 Отговор
    големи глупости в тоя материал...украинците първи започнаха да разполагат войски и техника близо до демилитаризираната зона с двете републики...как да реагира Русия?
  • 49 Кую

    2 13 Отговор

    До коментар #13 от "ужас":

    Те и това правят. Гадни ко. илита...
  • 50 Русофил плюс

    46 22 Отговор

    До коментар #41 от "те така":

    Историята е показала, че при войни, управляващите в БГ винаги вземат грешни, недалновидни решения. В едно обаче мога да те уверя, българин на Източния фронт срещу Русия няма да замине - така е било, така и ще бъде. Бих изключил известна група български атлантици, но те първи ще се рабягат при една война с Русия. При съвременните точни оръжия, се надявам в БГ да бъдат поразени само натовските бази, но не и мирни жители

    Коментиран от #55, #56

  • 51 хахаха

    7 11 Отговор

    До коментар #7 от "Не разбирам":

    в кой клас си? :)))
  • 52 Yamaha

    28 22 Отговор
    Спират северен поток 2 и краварските газ танкери могат да почнат да закъсняват от,, случайни" повреди в Атлантика и кой тогава ще се наиграе РФ или ЕС?
  • 53 Smooth Jazz

    42 22 Отговор
    Агенция фокус явно е на хранилката на Сорос, захранваща ги чрез "отворено общество". Написаното от тях е пълен бълвоч, но ми е изключително приятно да чета коментарите,тези,които са с висока положителна оценка. Виждам, че има изключително умни, разумни и мъдри хора. Поздравявам ги.
  • 54 Кво ни засяга украина

    17 18 Отговор
    И защо ни занесват- нито една НАТО нито е ес....ако фащ си е мат за нтетеди, защо използват цялото НАТО за себе си и интересите си
  • 55 те така

    17 17 Отговор

    До коментар #50 от "Русофил плюс":

    Нали знаеш, че не можеш да откажеш ей така военна заповед. Заповядат ли ти изпълняваш, това да не е концерт по желание. Все едно да купим сега С 400. Всеки един българин знае, че са добри. Хайде да те видя след като мислиш, че е толкова лесно. Не става само с празни писания тук. А, Ердоган купи. Макар, че го притискаха от всякъде. Затова казвам, че той има смелост да удари масата, и да каже стоп. А ти и аз ще изпълняваме каквото ни наредят нашите, а нашите ще слушат главнокомандващите в НАТО, защото знаеш ни положението. Ако имахме топки, нямаше да минават над нас и да бомбардират Сърбия.

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Готвач на Путин

    19 22 Отговор
    Никакви рубли ,много слабо тролове днес само по едно кафе заслужихте ,НАТО се радват
  • 58 Българин

    22 18 Отговор

    До коментар #55 от "те така":

    Радвай се трол махнаха лудия Милошевич и ограничиха сръбската мафия и локални войни ние сме съседи на тия врагове сърбите
  • 59 БПФ

    46 20 Отговор
    Щях да падна от смях !!!
    Какви санкции срещу "руския държавен дълг" - тия циркаджии явно не знаят, че Русия на практика НЯМА дълг !!! Говедарите като са затънали до ушите, мислят, че всички са като тях но не - Русия е силна и богата страна и дълговете и са незначителни - стари емисии, още недостигнали своя матуритет.
    Какви "катастрофални последици"? Ако се стигне до по-мащабна война, те ще бъдат само за НАТО. Докато САЩ доставят оръжие на украйна - вече няма да има украйна.
    Да плашите Русия със Северен поток - това означава, че най-малкото не осъзнавате че за Русия неговата значимост е НИЩОЖНА. Приходите на Русия от Газпром са незначителни - 10% данък и 50% от дивидента - не повече от 4-5 милиарда на година - хем 2/3 от продажбите на Газпром са на вътрешния пазар. Ако не се дострои СП 2, Русия няма да го усети (дори за Газпром няма да е страшен удар), но Германия е ЧАО като икономика !!!

    А Русия насочва въоръжение към Крим, защото НАТО-вците обикалят около него като гладни кучета. Няма нищо странно в това. И да - Русия има пълното право да придвижва както си иска своите войски по своята територия и няма нужда да дава обяснения никому. САЩ чий го дирят в Черно море?
  • 60 един от многото

    32 21 Отговор
    1,2,3,4, само срещу Русия. Нищо не се чу украинците да си седят на задника. Явно това насърчаване ще доведе и до пето , а то е да си копаем гробовете и да лягаме вътре. Защото дори и хлебарките може да не оцелеят след една евентуална 3СВ. Никога , никой не трябва да притиска никой без да му остави някакви пътища за отстъпление , защото тогава става непредсказуем и много опасен. Това се отнася особено за Русия или САЩ!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 заразно зло

    3 7 Отговор
    Иде не ковид,а бубонна изненада,без нито една ракета.
  • 66 ЛЕТ МИ БИЙ

    17 8 Отговор

    До коментар #7 от "Не разбирам":

    ЗАЩО ЗАЩО ЗАЩОТО ТОВА Е ИМ Е В ГЕНИТЕ!!!!😬😬😬ДА НАПРАВЯТ ОТ СВЕТА ЕДИН ГОЛЯМ «МУСОР»😂😂😂😂
  • 67 един някой

    42 22 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Само една бърза справка, 80% от българите са на руска страна, така че не подскачай много.

    Коментиран от #101

  • 68 Славянин

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Саксограматикус":

    Войната е вечна и няма край.
  • 69 САЩ провокира

    28 21 Отговор
    САЩ провокира чрез Украйна и после реве, че Русия е готова да се защитава.

    Джендър сатанистите са особено изобретателни.

    ЕвроГейският съюз в защита на американските сатанисти!

    Сатанистите концлагери изграждат.
    Еврогейове след тях вървят.
    ЛГБТИ, ЛГБТИ славен път ви чака, гейски път!
  • 70 тсоГ

    22 21 Отговор
    РОССИЯ трябва да направи много повече, за да убеди запаДА и фащ, че подобно военно приключение на хунтата от Киев и геноцид спрямо Донбас е Неразумно.
    И цената която ,ще платят бандеровците, ще е през скъпа и после, ще са у.гляват като бити фе.дераси и ще се окаже, че вече живеят жа.лките -вече в някоя от съседните им их държави.
  • 71 😁😁😁😁

    9 7 Отговор
    С очилата войниците на Украйна изглеждат по-респектиращо😁но .....Абе знаете....
  • 72 Васил

    9 11 Отговор
    Нато само ще седи и ще гледа от страни тази организация е архаична
  • 73 Иван томов

    28 21 Отговор
    Спомням си че цялата украинска армия в Крим доброволно премина на служба към руската армия.
    Не виждам причина ако се наложи и украинската армия на континента да постъпи по същия начин
  • 74 Ти си спомняш

    13 14 Отговор
    Обаче в Украйна няма зелени човечета
  • 75 Ами

    22 18 Отговор
    Незнам НАТО как трябва да реагира,ама аз и пръста си не мърдам. ..нямам намерение да воювам с никой

    Коментиран от #79

  • 76 Казва ли ти някой?

    9 10 Отговор
    Пътят един ден отново да станат братя може да е всякакъв. Само трябва да си с ума си и да живееш дълго
  • 77 док

    27 20 Отговор
    Украйна да се противопоставя на Русия?Защо?САЩ тласкат нещастните украински държавници към самоубийствен конфликт с Русия.Вместо да ги карат да изпълняват Минските договорености.Целта е да се изкара Русия агресор.Преди преврата от 2014г Крим си беше Украйна и нямаше никакви проблеми.Тези проблеми дойдоха от Америка и тяхната политика на дестабилизация.Американската политика разруха за Украйна.
  • 78 РЕДНИК ОТ БНА

    23 21 Отговор
    НИЕ ПО СТАРИТЕ НЯКОГА СЕ КЛЕХМЕ 4Е НАШИЯ ВРАГ Е НАТО, И СЕГА СМЕ ГОТОВИ ДА СЕ БИЕМ С ВРАГА НАТО. .....СЛАВА НА РУСИЯ.
  • 79 оня с коня

    6 9 Отговор

    До коментар #75 от "Ами":

    хаха!Наистина ли си мислиш че някой разчита на тебе?

    Коментиран от #88

  • 80 mi6osp

    14 10 Отговор
    Междувременно, след посещението в Донбас, Зелински обяви, че там трябва да се сключи примирие. Днес главнокомандуващия на Украинската армия обяви, че използването на военна сила не може да реши въпроса, трябва да се решава чрез дипломатически преговори. А официално война не е обявявана и Украйна има дипломатически отношения с Русия. Напомням, преди два дни Путин обяви, че Русия няма да остави своите граждани в ДНР И ЛНР без защита.
  • 81 Вуте

    16 13 Отговор
    Ако "САЩ са навсякъде , където има поне един гражданин на САЩ", то в Украйна има няколко милиона руснаци. А що се отнася до Джо, то най-звестният Джо е ...Джугашвили!Той територии не е раздавал. Това го знае и Дедо Джо. Дано!
  • 82 Вачо

    9 13 Отговор
    Платени публикации, без никакви конкретни данни.
  • 83 Реакцията

    12 15 Отговор
    1. Памперси
    2. Декларации
    3. Санкции за някои руснаци
    4. Постоянно плю@не по Русия по всички СМИ-та
    Битиябитебаналнафраза!
  • 84 Marinov

    14 15 Отговор
    НАТО трябва да се СНИШИ и да остави Украинците и Русняците да си Решат Двубоя, за да НЕ се РАЗРАЗИ Буря и Европа да се ИЗПЕПЕЛИ!!!
  • 85 потребител

    11 13 Отговор
    НАТО-вска безпомощна палячовщина.
  • 86 Не става въпрос за украйна

    14 15 Отговор
    Макс две седмици руснаците са минали през украйнаНещат се повтарят За съжаление никой не се е получил от историята Европа + Русия = край на США
  • 87 ежко

    16 15 Отговор
    "Aкo Крeмъл прoвeждa aнaлиз нa рaзхoдитe и пoлзитe oт aтaкa cрeщу Укрaйнa, Eврoпa и CAЩ трябвa дa гaрaнтирaт, чe Мocквa нe прaви грeшни изчиcлeния, зaщoтo пoдцeнявa рaзхoдитe"?!?
    Божееее, жив да не бях, по голяма простотия не бях чел!
    Не всичко е пари.....
  • 88 Ха хо

    5 6 Отговор

    До коментар #79 от "оня с коня":

    На теб ли разчита НАТО?
  • 89 Сър Пичук

    24 18 Отговор
    Ако на Путин му бъде разрешено да прилапа Украйна или част от нея, както направи с Крим, следват Беларус, Молдова, Балтийските държави и т.н. и нищо чудно да реши да слезе пак към Балканите.
    Тази държава не може да съществува без война. Още не приключили съвсем със Сирия и вече си търсят нещо ново.
  • 90 НацисткаОкраина

    14 21 Отговор
    Нацистите в Окраина окупираха Окраина 2014 г.
    Горяха православни християни в Одеса.
    Наследниците на Хитлер убиха над сто човека на Майдана.
    Наследниците на Хитлер убиха над 150 деца в Донбас.
    Наследниците на Хитлер носят флагове на Вермахта, поздравяват с нацистки поздрави, и символики, погребват нацистите си от ВСВ с почести в Окраина.
    Наследниците на Хитлер горяха Православни църкви и биеха православни свещеници, поставяйки свастики на църквите.
    Окраина трябва да бъде освободена от Нацизма.
    На позициите на ВСУ се веят флаговете на Вермахта.

    Престъпните нацистки колаборационисти в САЩ и Британия подкрепят, въоръжават и обучават нацистката чу#ма в Окраина.
    Европа, ООН - събуди се, нацистка Окраина в 21 век е на границите ти.

    Коментиран от #95

  • 91 НацистиОкраина

    6 17 Отговор
    Знамената на Вермахта в Окраински села:

  • 92 Агресора е само един и всички го...

    12 17 Отговор
    Знаят!Всеки който поне малко се интересува от политика,знае кой ни съдра кожата и ни взе всичко,включително и националните ни богатства,умственият ни капитал и децата ни....Сега е последният стадии от плана да станем и плацдарм и за военният конфликт....
  • 93 Гай бурий

    8 13 Отговор
    Файтонджийски лафмоабети. Гледайте си кобилата бе Столтенберги и Билдерберги!
  • 94 АЛИ БЕГОВ

    6 11 Отговор
    най - добре е нато да не реагира , А ДА БЯГА НА М.........
  • 95 Сър Пичук

    21 14 Отговор

    До коментар #90 от "НацисткаОкраина":

    Между нацизма и социализма няма абсолютно никаква разлика.
    Колкото до православните християни, защо не питаш Путин защо изпрати чеченските мюсюлмани да избиват християни в Украйна?!?!
    Хайде стига с тъпите ви опорни точки.
    Украйна е суверена страна и никой няма право да се бърка във вътрешните и работи. Ако там има руснаци и не им изнася, да си ходят в Русия.
    Я иди ти в Русия и се опитай да им казваш какво да правят. Смешко!
  • 96 3ш5476щжг

    11 17 Отговор
    Война няма да има.... А и да има, Русия ще вземе Украйна, а като стигнат до границата с Полша и Прибалтика, ще им се молят да спрат до там !

    За разлика от американците, които знаят само да бомбят невинни жени и деца, скрити в бетонни бункери, руснаците освен със самолети и ракети, ще дигнат и пехотата. А НАТО в една Югославия се уплашиха да влязат с пехота, кво остава за Русия. Ще седят отстрани, ще подсмърчат и ще се пенят по медиите.... А после, същото каквото стана с Крим.
  • 97 Спас

    9 5 Отговор
    "Братският "СССР се самоизтребва! Нет человек, нет проблием. Сега ще скочиат Чечня, Владивосток...
    Гжа .Меркел се моли: само изтрайте до Септември, това ми идва в повече.
  • 98 Човек

    23 6 Отговор
    Ако Русия, беше добро място за живеене, хората сами щяха да искат да се приобщят. "Руснаците в Украйна" не искат да си ходят, на сила ще ги приобщят:)
  • 99 русия е ислям

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "Същото":

    Тогава положението беше съвсем различно,но от тук нататък руснаците ги чака само гредата.Руснаците ,че са просто племе е ясно ,но дори и те не са толкова неадекватни ,че да нападнат Украйна, защото знаят ,че това ще гарантира края на Русия и изпеляване на цялата им територия.Русия ще се превърне в ядрена пепел.
  • 100 pA3ИЯмангалите

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "Да,бе":

    и техните родни блата и тресавища имаш пред вид, нали? Щото само там имат 900 км магистрали в целия свят...
  • 101 руспуТкин

    22 5 Отговор

    До коментар #67 от "един някой":

    Не думай бре, кремльовск@подлог@, нали ви видехме на изборите колко сте - 2.07%, или 19,600 глави. Бегай за копейките. И не забравяй канчето за бояришника!
  • 102 сноу

    5 13 Отговор
    С такива малоумни брътвежи от сутрин до вечер се репчат общо взето 2-3-ма белезникави политкоментатори от СNN и поне 10-на опушени, и от едномесечния им маратон няма ни един логичен .Надули важни физиономии бръщолевят и бръщолевят и няма кой да им зашлеви по един освестяващ шамар че това за което дрънкат не е Занзибар или Того ..Вярно че дебели гуши ги ритат в кокалчетата да плямпат и плямпат до замайване ,че иначе долари на Мук ама все пак не сме 19 век..
  • 103 Бачо Киро

    2 11 Отговор

    До коментар #45 от "КОНТРАТА":

    Факт, защо мълчат Соломоновите фенове?
  • 104 Бачо Киро

    4 9 Отговор

    До коментар #45 от "КОНТРАТА":

    Факт, защо мълчат Соломоновите фенове?
  • 105 SDS

    5 15 Отговор
    Е,може да има в центъра на Киев и паметник на руските войни освободили Украйна от западни ценности
  • 106 фанта

    2 11 Отговор
    да бягат това трябва да направят това не е холивуд ще бъдат пометени и унижени и после 1000 годишен мир
  • 107 ДОКО

    2 11 Отговор
    ТЕЗИ МЛАДИ ВОЙНИЦИ НА СНИМКАТА..ГИ ВИЖДАМ ЗАТОЧЕНИ В СИБИР..И ТО АКО ПУТИН Е В НАСТРОЕНИЕ..ОПА
  • 108 Гост

    3 10 Отговор
    Мобилизация украинската власт не е обявила. Каква е бойната готовност на армията и по-добре да не разбираме. Не е тайна, че наркоманията свободно се шири сред бойците, предимно на линията срещу Донбас. Периодично те се стрелят помежду си или загиват от собственото си оръжие. После посмъртно ги обявяват за герои.
  • 109 Реалист

    2 7 Отговор
    Путин не е Елинн
  • 110 mustafa

    1 9 Отговор
    Байдън дали си спомня какво е казал и кого е предупредил!!!
    Алцхаймера е доста зле, кукла на конци!!!
  • 111 Haha

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Русия няма намерение да напада Украйна":

    Чети история и после пиши глупости
  • 112 Ами

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Русия няма намерение да напада Украйна":

    Чети малко история,приятел!Преди да коментираш,де!Не може да сключваш договори и после вероломно да ги нарушаваш,така ,както винаги правят руснаците!Просто Украйна направи голяма грешка като им предаде атомното си оръжие!Тази безкрайно агресивна държава заграбила половината свят трябва да отиде в историята !За доброто на всички!
  • 113 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "КОНТРАТА":

    Чети малко история,приятел!Преди да коментираш,де!Не може да сключваш договори и после вероломно да ги нарушаваш,така ,както винаги правят руснаците!Просто Украйна направи голяма грешка като им предаде атомното си оръжие!Тази безкрайно агресивна държава заграбила половината свят трябва да отиде в историята !За доброто на всички!
  • 114 Грух

    1 16 Отговор
    Няма по-злобни, страхливи и кръвожадни животни от евроатлантическите плъхове Докато съществуват, светът е в опасност. Това е истината.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 празноглави,

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "Не само":

    за какъв "спутТкин" бълнуваш, оня, дето русите м@Hг@ли от тайгата го "произвеждат" само на картинка ли? Като са такива велики, що не си произведат достатъчно "спуTкин" за себе си първо?
  • 117 рАЗИЯ M@HГАЛ

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да,бе":

    Ако бъркам, поправи ме, ама блатата и торфищата не бяха ли основна част от пейзажа в "радината" на синеоките руси "Zigeunen" от севера, дето им викате сеструшки? За едни приятели питам...
  • 118 до #16 ужасът

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "ужас":

    А заводи за клозетни четки и за тоалетна хартия кога ще им построят, че "братушките" ти още се дивят на тези артикули на цивилизацията. И ги гледат като коза афиш.