3 917 30

Кадрите решават всичко!

България е млада демокрация, в сравнение с по-старите

Кадрите решават всичко!
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Божидар Чеков

Не ми се е отдавало да цитирам Ленин често, но обстоятелствата го налагат. Липсата на кадри в поредния "преходен период" е факт. Неопетнените и способни хора в България са рядкост. Все още ги има тук-там, но за тях изглежда "политиката" е мръсна дума.

И понеже шумът "от чужбина" още не е затихнал, защо да не потърсим кадри отвън? От Берлин до Лондон и от Париж до Калифорния все ще се намери някой смелчага, готов да поеме риска. Не става думи за Юпита, нито за международни далавераджии - не!

В странство всички се познават. Никакъв мошеник не може да мине през ситото на публичното мнение. При следващите избори, защо да не насърчим желаещите да участват в управлението на България. Как? Много лесно - първо с подписка за участие в политиката в родината.

След това, кандидатите застават пред сънародниците ни в чужбина, с идеи и доказани реализации. Един път избрани, те ще са легитимни. Подобен проект може да бъде изпипан от новият парламент, за да бъде запомнен с добро, защото няма да е вечен.

В чужбина всички успели да се реализират българи са приели чуждо гражданство. Без двойно гражданство са само временно пребиваващите студенти и цигани. Виждам от сега масивният колективен рев на притежателите на един паспорт срещу тези с два. Дебата по този въпрос е безсмислен, защото е решен отдавна.

България е млада демокрация, в сравнение с по-старите. Въпреки това ние имаме минало, което би трябвало да помним и в същото време да продължаваме да се учим. Георги Сава Раковски е имал шест паспорта! Най-големият Бас в Света - българинът Борис Христов е бил с италиански паспорт.

Двойното гражданство е нещо често срещано в Европа и не пречи на никой. Двойни граждани са Уинстън Чърчил, Роберт Шуман, Георги и Андреас Папандреу, Манюел Валс, Урсула фон дер Лайен и много други. Регламента е много прост - по време на мандата на депутата или министъра, той престава да е двоен гражданин.

След края на мандата двойното гражданство се възстановява. "Повторението е майка на знанието" би трябвало да пише някъде на вратата на новоизбрания парламент. За доброто на България!

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Борислав

  19 0 Отговор
  Дум те са на Сталин!

  Коментиран от #16, #28

 • 2 САТЪРА НА ХАНА

  9 5 Отговор
  В НАШИЯ ГРАД ПОВЕЧЕТО СА ДЕЦА НА ЦК на БКП ИЛИ МУТРИ ЗАБОГАТЕЛИ С ДАЛАВЕРИ В БЪЛГАРИЯ ...... .................... ...................... а аз като 3-то поколение Комунист , искам да ги трепя и те не ме канят на ФАШИНГ-А .......... НЯМА КАК ДА СЕ СДОБРИМ И ДА МЕ ПРАТЯТ ДА СПАСЯВАМ БЪЛГАРИЯ
 • 3 САТЪРА НА ХАНА

  20 2 Отговор
  МИТКА ГРЪБЧЕВА И ЧОЧОЛЛУ НА 28 ГОДИНИ ИМАТ ПО 2 СМЪРТНИ ПРИСЪДИ ОТ ФАШИСТИТЕ ................................. ................................. А НА ТЕХНИТЕ ГОДИНИ РАПОНА ОХРАНЯВАШЕ ДИКТАТОРА ЖИВКОВ , А СЛАВИ МАЛКИЯ РАПОН ПРАВЕШЕ ПАРИ КАТО СЕ ГАВРЕШЕ С БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА МУЗИКА :)))

  Коментиран от #27

 • 4 Крадеца

  11 1 Отговор
  Няма читави и успели, които да се върнем... в политическата кал... Иначе хипотетично звучи...утопично!
 • 5 Лост

  15 1 Отговор
  Малко видоизменено, но -Ленин е казал :От всички изкуства за нас най-важно е киното. Сега някой го заместиха с постове във Фейсбук от джипката.

  Коментиран от #8

 • 6 резонен въпрос

  7 3 Отговор
  това значи ли,че кадрите с корупционна нагласа и социалистическо минало ,ще решават съдбата на България

 • 7 Пръц

  6 1 Отговор
  БГ е колония без самостоятелна външна и вътрешна политика.Тия лакърдии за някаква демокрация ги остави за Славчовите последователи.
 • 8 СЛАВИ БОРИСОВ

  6 0 Отговор

  До коментар #5 от "Лост":

  ЕДНО ФЕРАРИ С ЦВЯТ ЧЕРВЕН , ДА ИДЕМ С НЕГО НА "ХУБАВА СИ МОЯ ГОРО " ....... ДА УДАРИМ ЕДНЯ АГНЕ ЗА СВЕТИ ГЕОРГИ .... И КАТ СЕ НАЯДЕМ КАТ РАЗПРАНИ ........ ДА УТИДЕМ С ДЖИПКАТА ДА ПИТАМЕ БАБИТЕ ДАЛИ СЕ РАДВАТ НА 50-ТЕ ЛЕВА
 • 9 Свърши се

  5 0 Отговор
  с кадрите. Те са здраво захапали кокала. Да му е мислил гласоподавателят.
 • 10 САТЪРА НА ХАНА

  9 1 Отговор
  КАТО БЪЛГАРИН В САЩ , СЧИТАМ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ САМО БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ , КОИТО СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ...................... ПРИ НАС ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ПОДАДАТ ДАНЪЧНА ДЕКЛАРАЦИЯ В САЩ :))

  Коментиран от #14

 • 11 Йо Несбьо

  8 1 Отговор
  Приказки, изсмукани от пръстите! За да имаш двойно гражданство, трябва в общия случай да си пребивавал 5 години в една и съща държава от ЕС. И във Великобритания и други страни е така, разликата с ЕС обаче е в това, че някои от страните по света изискват да се откажеш от другото си гражданство като условие да придобиеш новото. Т.е. ти си се реализирал в новата страна с професия оперативен мениджър например, но нямаш 5 години - според автора само ромите и студентите нямат двойно гражданство, ти не си студент, значи си ром!!!!! Нали така излиза? Давам за пример Чехия, където пребивавам постоянно - условие за постоянно местожителство е 5 години непрекъснато престой в Чехия. За чешки паспорт може да кандидатства онзи, който в рамките на 10 години е получил постоянно местожителство и има поне 3 години след това престой в Чехия. Т.е. 8 години общо! Според автора, това прави 98% от българските граждани в Чехия роми... Още един проблем - имал си два паспорта, като вторият е придобит по давност - стоял си 8 години в Чехия например. Отиваш да заемеш служба в България, където те карат да се откажеш от двойното гражданство. Хубаво, но веднъж отказал се, не можеш да го възстановиш с молба. Авторът е тотално некомпетентен в драсканията си. Цитатът пък май е от Сталин, който точно с кадрите се е занимавал в началото.
 • 12 Кой68

  2 0 Отговор
  Манталитета как ще се промени ? Мисленето навън е едно,а у нас е друго .. Много труден и бавен процес . В някои сфери липсва приемственост м/у служителите и при смяната на уппавляващите ... Трябват наистина нови,а не "нови" лица отпреди 5 год. или 10 год.
 • 13 САТЪРА НА ХАНА

  6 2 Отговор
  ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЧАКАШЕ 29 ГОДИНИ ВОЖДА СЛАВЧО МЪЛЧАЩИЯ ВОЛ. ...................... ДА КАЖЕ В НЕГОВОТО ШОУ - ЕВТИНА КАВЪР ВЕРСИЯ НА ДЖЕЙ ЛЕНО , ........................................ ЧЕ ББ РАПОНА Е ДИКТАТОР ........ .................................. ТАКА И НЕ ГО ДОЧАКАХМЕ :))))
 • 14 Йо Несбьо

  9 0 Отговор

  До коментар #10 от "САТЪРА НА ХАНА":

  И аз точно така смятам, но мнозинството българи предпочита да гласува за политиката в страна, в която не живее и в която вероятно няма да се върне. Българските изселници в Турция например, българите в ЕС, Великобритания... И децата им не искат да се връщат, а върналите се са единици. Да, превеждат се милиарди в България, но като помощ за близките и инвестиции в бъдещето...
 • 15 Нали тъй

  4 4 Отговор
  между Тома Биков - кандидат за премиер от ГЕРБ и Сл. Трифонов от ИТН, от ДеБъ предпочитат Трифонов. Блестящ избор, няма що! Ми тогава айде вън от ЕНП!

  Коментиран от #18

 • 16 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

  2 0 Отговор

  До коментар #1 от "Борислав":

  За някои Ленин и Сталин е все едно...
 • 17 xaxaxaxaxa

  1 0 Отговор
  Ще стане, ще стане ... Хахахахахахаахааха Някой да се занимава с паплачта с купените/подарените дипломи и простотията им? Да да ... ама някой друг път.
 • 18 хахахахаха

  2 0 Отговор

  До коментар #15 от "Нали тъй":

  Трябва да си пълен тиквопитек да предпочетеш някакво кафяво и миризливо, калинчесто, кухорого като дрислИков! "Кадърът" на ДуПяСе! Хахахахахахахахаха!
 • 19 xaxaxaxaxa

  8 0 Отговор
  Тома Биков работеше за Касим Дал в централата на ДПС Напомняме, че от ДПС-Плевен през Министерството на земеделието, където е назначен 1 година преди да се дипломира, според собствената му биография започва кариерата си и Владислав Горанов. Като секретарка на Ремзи Осман стартира настоящият министър на туризма Николина Ангелова.
 • 20 Кадрите решават всичко

  5 1 Отговор
  Вярно! Затова сме на това дередже. У нас ако на държавно ниво всичко се вижда и има известен коректив, то в частния сектор е пълна шуробаджанащина. Неуките и некадърните командват образованите и можещите. Не от чужбина да се върнат българите, ами и Господ да слезе от небесата няма да ги стигнем .... вече и румънците .
 • 21 Гост

  3 3 Отговор
  Двойното гражданство в България следва да се забрани. Или си български гражданин или - не. Това е, избираш! Всичко останало е ала-бала!
 • 22 МАЛКА пенсИЯ

  2 0 Отговор
  Миака Зайкова,СЕДЕМДЕСЕТ И НАМ КОЛКО,ГОДИШНО-ЧАВДАРЧЕ.Е..си,ДЕРЖАВАТА.

 • 23 Антон

  2 1 Отговор
  Рядко ми се е случвало да прочета нещо толкова тъпо! Евала!!
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 КАСТРО

  0 0 Отговор
  СОЦИАЛИЗЪМ ИЛИ СМЪРТ ! ЯНКИ ВЪН ОТ НАРОДНА РЕБУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !
 • 26 НИЩО НОВО

  1 0 Отговор
  СМЕНЯМЕ ШАЙКАТА НА БОРИСОВ СЪС ШАЙКАТА НА ТРИФОНОВ.ЩО РУЧАХТЕ ЦЕЛО ЛЕТО ЖАБЕТАТА ПО ПЛОЩАДИТЕ БЕ?ЖАЛКИ НЕЩАСТНИЦИ !
 • 27 а бе ти

  0 0 Отговор

  До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

  бегай от фашистите!!!
 • 28 ами да

  2 1 Отговор

  До коментар #1 от "Борислав":

  Точно така е . В началото на ВСВ руските самолети катастрофално отстъпват на немският Месершмид. Сталин разстрелва един от героите пилоти на СССР от войната в Испания , който по това време е на ключова позиция във ВВС на Русия , и от него се очаква да следи за състоянието , и качеството на руските самолети , дали са в крак и тон с новите предизвикателства , скорост, маневреност, бойни тактики , а се оказва че времето от испанската гражданска война когато руският и германският изтребител са прилично равностойни , до началото на "Барбароса" е тотално изгубено за руснаците , и чудовището на Вили Месершмид е вдигнало от тогава скоростта с около 200 километра повече , спрямо руският самолет . След такова "разстрелващо" послание към руският кадрови ,и инженерен състав, се раждат бойни машини от съвсем друго естество . В небето над Сталинград германците са притеснени , над Курск има паритет и изравняване качеството на руската техника с германската , то в небето над Германия е нямало такъв самолет който да до може да мери сили с руските , и на малки и големи височини . Самолета на Лавочкин и Гудков разцепва всичко което се изправи срещу него . В едно интервю Лавочкин казва - Аз воювам . Моят противник е в Германия . Той също воюва срещу мен , на чертожната дъска , и аз воювам срещу него на моята чертожна дъска . Това значат кадрите, защото те решават всичко.
 • 29 решетников

  0 0 Отговор
  Божидарчо, пак ли ти ръсиш мозък??? Божидарчо-будалчо, мно-о-о-го дълга статия, можеше и по-кратичко: ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! СЪД, ЗАТВОР и предсрочни избори!!! /РЕШЕТНИКОВ/
 • 30 Гост

  0 0 Отговор
  Чек off айде да не даваш диагноза кой българин какъв е в чужбина ако нямал чуждо гражданство. Смешно е. И много надменно. Гражданството не прави кадрите.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.