Last news in Fakti

12 Април, 2021 20:30 4 612 33

Какви депутати си избраха българите?

  • българия-
  • народно събрание-
  • парламент-
  • герб

След три дни всички тези хора ще трябва да работят на ползу роду

Какви депутати си избраха българите? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стари муцуни и нови лица, адвокати, сценаристи, доктори: какви хора избраха българските гласоподаватели? Емилия Милчева представя отделните парламентарни групи в 45-то НС. Първото му заседание ще се състои на 15 април.

Оказва се, че в 45-ия парламент старите муцуни и новите лица са с почти изравнени сили. 117 души от новия 240-членен парламент имат опит в законодателната и в изпълнителната власт. Стотина са били депутати - в миналия или предишни парламенти, а ГЕРБ вкара в новия парламент и трима областни управители - Дани Каназирева (Пловдив-област), Стефан Мирев (Пазарджик) и Невена Минева (Габрово), както и бивш шеф на президентски кабинет, какъвто е Илия Лазаров (СДС).

47 от депутатите в бъдещия парламент са завършили право. Сред тях са магистрите по право от УНСС Мая Манолова ("Изправи се! Мутри вън!") и Николина Ангелкова (ГЕРБ). А адвокатите имат господстващо положение. В 44-ото НС, прославило се с нискокачествено законодателство и лобизъм, юристите не наброяваха и трийсетина.

Групата на ГЕРБ - министри и депутати с по няколко мандата

Освен че в групата на ГЕРБ влизат всички министри от третия кабинет на Бойко Борисов, с изключение на министъра на културата Боил Банов, има неколцина, които са депутати откакто ГЕРБ изгря на политическата сцена. Близкият до Борисов д-р Лъчезар Иванов например се обяви за депутат на ГЕРБ още преди ГЕРБ да беше в парламента с напускането си на ПГ на НДСВ в 40-ото НС. Оттогава до днес е все такъв, независимо от скандалите около него и слухове, че "докторът на Бойко" този път няма да е кандидат. Като него пети мандат ще карат Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Димитър Главчев. С листа на ГЕРБ от 2009-та година насам влизат и Вежди Рашидов, и Десислава Танева, избрани и в 45-ото НС. Останалите също не са голяма изненада като експертиза и биография, някои са били депутати, други като Иван Тотев - кметове.

Не е сигурно дали Даниела Дариткова отново ще е председател на ПГ на ГЕРБ - и не само заради факта, че ГЕРБ не успя да вземе втори мандат в Смолян. Предстои партията, спечелила най-много гласове на 4 април, да мине в опозиция. А след като Борисов отказа да е депутат, за лидер на групата ще се търси политик с по-голям опит и бойкост - най-вероятно някой от бившите министри.

Групата на "Има такъв народ" - адвокати, сценаристи, експерти

С листата на "Има такъв народ" народни представители станаха адвокати от Ямбол, Плевен, Благоевград, Бургас, Монтана, Велико Търново, Видин. Сред парламентаристите на Слави Трифонов, които са общо 51, има и други юристи, а според медийни публикации една от тях - Ива Йорданова-Рупчева, ще бъде предложена за председател на 45-ото НС. Тя е оглавявала Дирекцията по правни въпроси в предишния парламент.

В парламентарната група на "Има такъв народ" са представени предприемачите и, разбира се, сценаристите от "Шоуто на Слави". В ролята си на експерти са имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски и икономическият анализатор Мика Зайкова.

Групата на БСП - селекция на Нинова

Препирните на "Позитано" 20 заради номинациите за депутатските листи не останаха скрити. В крайна сметка лидерът на БСП Корнелия Нинова получи групата, която искаше - предимно от хора, които еднолично подбра. Но какво от това, след като социалистите изгубиха половината избиратели спрямо вота от 2017 година.

Преобладаващата част от левите депутати карат пореден мандат в Народното събрание и едва ли ще изненадат с нови идеи. За икономиста Драгомир Стойнев ще е пети, както и за колегата му Румен Гечев. Надеждата е в тези, които са за първи път там - например технократът и IT-предприемач Благовест Кирилов.

Групата на ДПС - млади и стари под един покрив

В сравнение с БСП и ГЕРБ, партията на Ахмед Доган не просто поднови групата си, но даже я подмлади. Двама лидери на областни младежки организации стават депутати - кариерно израстване, което в партията следват. Това са Мастън Мастънов от Велико Търново, който е едва на 29 години, и Байрам Байрам от Кърджали. Нови лица са и Хатидже Георгиева, бивш зам.-кмет на община Сунгурларе и председателят на общинския съвет в Руен Ешереф Ешереф. От Кърджали е избрана и Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието в правителството на тройната коалиция. ДПС вкарва в парламента и човек с много голям опит в държавната администрация - юриста и председател на Областния съвет на партията в София-град Цветан Енчев. Той има опит от Европарламента, министерството на околната среда и водите, здравното министерство, агенцията по кадастъра и др.

Групата на ДПС обаче се отличава и с парламентаристите-ветерани. Седми мандат предстои на Йордан Цонев, Джевдет Чакъров и Хамид Хамид, а за Рамадан Аталай и Хасан Адемов ще е осми, при това без прекъсване от 38-ото НС насам.

Групата на "Демократична България" - юристи, икономисти, еколози

Юристи, икономисти и предприемачи доминират в групата на "Демократична България" (ДБ). От години някои от тях са познати с дейността си на граждански активисти и правозащитници. В 45-ия парламент обаче с листата на обединението влязоха и издателят Манол Пейков ("Жанет 45"), Албена Симеонова, която работи в областта на биоземеделието, музикантът Стоян Михалев и други.

Депутат на ДБ е и д-р Александър Симидчиев, един от лекарите, придобили публична известност заради активната си позиция по време на пандемията. В групата е и Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, с експертиза в областта на сигурността, а такива депутати в бъдещия парламент се броят на пръсти. Този дефицит може да се окаже проблем предвид растящото напрежение в Черно море и необходимостта да се вземат бързи и важни решения.

Групата на "Изправи се! Мутри вън!" - познати и непознати

От 14-те депутата в бъдещата парламентарна група на "Изправи се! Мутри вън!" половината са познати, другата половина - не. Мая Манолова, Татяна Дончева, Мария Капон са все бивши народни представители, Максим Генчев е известен от филма за Левски, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян - от "Отровното трио". Седмият познат е Румен Йончев, преминал и през дясното, и през лявото, и през Бареков, и акостирал в новата формация.

След три дни всички тези хора ще трябва да работят на ползу роду...


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директорчето

    24 0 Отговор
    Вечно гладни, как какви...

    Коментиран от #31

  • 2 РЪМПЕЗИ

    16 1 Отговор
    РАЗБРАХ, ЧЕ СА ОТКРИЛИ БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА...ИЗЧАКВАТ НОВИЯТ ПРОКУРОР И ИСТИНАТА ИЗЛИЗА НАЯВЕ....

    Коментиран от #23

  • 3 Пучо Капучо

    22 0 Отговор
    Избрахме си пак дупетатчета за чудо и приказ...фани единия, удари другия.

    Коментиран от #27

  • 4 Ясно

    17 2 Отговор
    Групата на ГЕРБ - министри и депутати с по няколко мандата
  • 5 xaxaxaxaxa

    22 0 Отговор
    Пос*рани до ушите ... както всеки път.
  • 6 123

    15 0 Отговор
    Они будут работать на себя

    Коментиран от #19

  • 7 Ганьо

    14 0 Отговор
    Такъв е материала,...
  • 8 на бойко

    15 0 Отговор
    най тъпите. умните не мое да ги командва.
  • 9 Мдаааа

    15 1 Отговор
    Тия дъртите от ДПС-ту направо са пенсионират с професия "депутат",а може и да не се пенсионират,в НС доживот като царчета!А избранниците им "неблагодарно" нижат тютюна доживот без пенсия!Улав народ!
  • 10 1234

    14 1 Отговор
    А случайно някой инженер няма ли? Съвсем ги забравиха. Боко, Доган,Нанков,онази на регионалното развитие,Харизанов.......измислени строителни специалисти. Не са учили, но страшно им харесва да се бутат там,където понятие си нямат.Най-лесно си уреждат дипломи за юристи и икономисти.
  • 11 12345

    8 0 Отговор
    Искаме депутатите да примерно като в Дания.Искаме да няма рушвети пред институциите и може би цените ще бъдат по ниски защото всеки който прави инвестиция си търси това дето е дал под масата за разрешително.
  • 12 ВИЖДА СЕ

    16 0 Отговор
    95 % САМО БОК-ЛУЦИ !
  • 13 5678

    13 0 Отговор
    Да не забравите онова неграмотното от Симитли! Една от звездите на ГЕРБ.
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    13 0 Отговор
    90% ОТ ДЕПУТАТИТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ЗАКОПЧЕЯТ ГАЩИТЕ ИЛИ ......... ЗА НИКАКЪВ ЧЕП НЕ СТАВАТ ......
    ....... ЧАТ ПАТ НЯКОЙ ТУРЧИН ИЛИ ГРОБАРКА ДА ЗНАЯТ КАК СЕ ДОИ КОЧ ИЛИ УФЦА
  • 15 най ме кефи

    8 2 Отговор
    от всички най ме кефи
    Публикувано във факти.бг: икономическият анализатор Мика Зайкова



    е тая показва нивото на бъдещия парламент

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "най ме кефи":

    МОТАЕШЕ СЕ ПО АОНСУ ....... ПРЕСТАВЯШ ЛИ СИ КОЛКО Е ПРОСТ СЛАВИ ????

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "САТЪРА НА ХАНА":

    целия съзнателен живот на бъдещия председател на 45 НС е преминал в социализма.
    Четете библията, не случайно Моисей е водил хората си 40 г. през пустинята.
    За да умрат и последните живяли в робство
  • 19 Брендица

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Конечно! Можно и не только так..
  • 20 поглед

    6 1 Отговор
    българите отново избраха -бройлера.Истината е ,че всички почти 95% от избраниците отиват не за благоденствието на народа а за да се облажи.Затова аз ги наричам не народни представители а просто бройлери- яде и мошеничи 24 часа в денонощието за собственото - АЗ !?.
  • 21 БАРЕКОВ

    4 4 Отговор
    ПРОТЕСТИРАЩИТЕ , БИТИТЕ , ПРЕГРАКНАЛИТЕ СТОЯТ ОТСТРАНИ И ЧАКАТ РУМЕН ЙОНЧЕВ ДА ГИ ОПРАВИ - ......И ТОВА ЩЕ СТАНЕ .
  • 22 един от многото

    15 1 Отговор
    Най се кефя , че Спас Гърневски и Георги Марков вече не са на хранилка , но Лъчо мозъка е отново на линия. Плитическите хамелиони и келиперджии ако можех да ги убия щях да съжалявам само за едно , че не мога да ги възкреся за да ги убия наново.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мутри и чалгари

    12 5 Отговор
    Не може Слави да ми пее песента "Кой развя байряка" и да има представител с турско име в листата за депутати!
  • 25 Генерал Тулупов

    7 0 Отговор
    В Сингапур депутатите са длъжни да доказват липса на корупция при най-малко съмнение.
    Който изразява съмнение не е длъжен да доказва нищо.
  • 26 Пръц

    4 0 Отговор
    Депутатите платили за избираемо място в партийните листи са избраните на първо четене.Отказалите се депутати са били купени от тези,които не са успели да влязат поради ред причини.Като теглим чертата за сметката на изборния масраф излиза ,че депутатите са си купили фабрика на 8 септември.Дали са пари на вятъра.
  • 27 Оракул

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пучо Капучо":

    Некаква варненка от ГЕРП са я избрали с бюлетини,които са с 1см.по къси от разрешените от ЦИК.Така пишат независимите медии.
  • 28 Петти безсмислен

    7 0 Отговор
    Мандат ще кара и световно неизвестния депутат от Червен бряг/Плевен Пламен Тачев. Засега борави само с копчето за гласуване и не пипа микрофона да не го хване тока. За питания, реплики, диплики, изказвания - забравете
  • 29 Чалгари и бивши СДС-ари

    5 1 Отговор
    Чалгари и бивши СДС-ари !!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 чалгаря

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Директорчето":

    НИКOГA НE E ИМAЛ НAМEРEНИE ДA ВЛИЗA В ПAРЛAМEНТA.

    Тoй игрa рoлятa нa МЮРE, зa дa привлeчe бaлъцитe нa избoритe.

    Cцeнaрият бe нaпиcaн oт бб и дoгaн, a cцeнaриcтчeтaтa гo ocъщecтвихa.

    Нeдoрaзумeниeтo oт Учиндoл нa прaктикa пocтигнa цeлтa cи - cубcидиятa му e в джoбa.

    Другa причинa дa игрae в пoлитичecкия тeaтър нямa.
  • 32 Сър Пичук

    4 1 Отговор
    В новия парламент е пълно с политически калинки - хора, попаднали в политиката на доста високо ниво, без да имат грам опит.
    Никой не би искал ПР, адвокат, спортист, журналист, адвокат, артист, сценарист и дори пожарникар или летец да го оперира от сърце, но с готовност позволяват тези хора да определят съдбата им и съдбата на децата им като депутати, Премиер и дори Президент. Нека е ясно - едно е да бистриш политиката в кръчмата или да викаш на площада, а съвсем друго е да изработваш и гласуваш закони и да взимаш отговорни решения за държавата и народа. Дереджето на държавата ни, калпавите закони и мутренския модел се дължи до голяма степен именно заради това, че в Парламента ни 30г беше пълно с хора, които си нямаха представа какво и как трябва да се прави на такова място и служеха единствено за параван на други, които взимаха политическите решения.
    За кандидат депутатите трябва да се сложи ограничение по възраст и ценз, както и изискване за минимум опит в политиката. Парламента не е място за обучение на начинаещи политици и дообучение на некадърни такива.
  • 33 много

    1 1 Отговор
    са!120 глави-стигат..!А другите-да си ходят....