12 Април, 2021 17:14 13 428 34

Има начин опозицията да избегне капана на статуквото

  • адв. петър славов-
  • политическа ситуация-
  • 45-то народно събрание-
  • парламент-
  • правителство-
  • нови избори-
  • конституция

Адв. Петър Славов написа полезен анализ за сегашната сложна ситуация, тълкувайки Конституцията ни

Има начин опозицията да избегне капана на статуквото - 1
Адв. Петър Славов, кадър: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на адв. Петър Славов за сложната политическа ситуация у нас:

Има ли изход от готвения от статуквото капан - натрапена подкрепа за „Правителство на малцинството“

Извънпарламентарната (до 4.04.) опозиция неведнъж обещаваше публично, след изборите, да предложи алтернатива на досегашното управление най-малко по три начина:

1) Спиране, ревизия и трайно паркиране на управлението от „Жипка-та“

2) Бързи законодателни промени в 45-то НС, които да коригират най-тежките недостатъци на изборното ни законодателство, за да могат да се проведат при нужда нови, този път честни и достатъчно представителни избори (гласуваха едва 50% от българските граждани, при близо 4% недействителни бюлетини):

- дистанционно гласуване - по пощата и електронно;

- изцяло машинно гласуване и премахване на смесеното броене на машинните и хартиените бюлетини с преписване „на ръка“ на машинните протоколи;

- увеличаване на секциите за българите в страни извън ЕС, но с установено #върховенство на правото – Великобритания, САЩ и т.н.

3) Законодателни промени за разграждане на модела на „Жипката“ – обществени поръчки, концесии, служби за сигурност, МВР, статутът на спец. съдилища и прокуратури и т.н.

Неведнъж беше правена и заявка за получаване на мандат за съставяне на правителство. След заявката за подкрепа за такъв „кабинет на малцинството“ от досегашните партии на статуквото, става ясен капанът, който те готвят – да гласуват „ЗА“ (на което очевидно не може да им бъде попречено) за избиране на кабинет с мандат на някоя от формациите от доскорошната извънпарламентарна опозиция и да го държат „заложник“ във всеки един момент с възможен вот на недоверие!

Отделно, за десния избирател формиране на правителство с подкрепа от БСП винаги е било и си остава немислимо, та дори и тази подкрепа да не е била търсена!

Полезният ход, който внимателният прочит на Конституцията дава на формациите от извънпарламентарната опозиция, е в момента на получаване на такава "подкрепа" от партиите на статуквото, след приключване на избора и полагане на клетва от новия Министерски съвет, да се подаде НЕЗАБАВНА оставка. По този начин:

- Управляващо, макар и в оставка, ще е НОВОИЗБРАНОТО правителство, а не това с "жипката", т.е.“жипката“ отива трайно в гаража.

- Дава се допълнителен срок за работа на високи обороти на 45-ото Народно събрание за реализиране на горните законодателни приоритети, тъй като отново ще трябва да се „завърти“ парламентарната „ролетка“ с даване мандати на 3 парламентарни формации, преди да се стигне до разпускане на парламента и назначаване на служебно правителство (до 1 допълнителен месец или общо около 2 месеца за активна парламентарна работа на 45-ото НС).

- Новоизбраното правителство в оставка ще има също близо месец за сериозни проверки и ревизии на досегашното управление. А между другото, няма пречка то да продължи да работи и като служебно правителство.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    59 14 Отговор
    Начина е нови честни избори организирани от Румен Радев.

    Коментиран от #2, #4, #14

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 28 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...

    Коментиран от #3, #31

  • 3 Последния Софиянец

    31 8 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    По твоята логика ако в Египет съборят пирамидите ще се оправят.

    Коментиран от #7

  • 4 Фактология

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тъп ли си или на такъв се правиш.Без промени в конституцията при нови избори ситуацията ще е в полза на статутковите партии които имат пари отново да си купуват на широко.
  • 5 Ако всички получим

    13 4 Отговор
    По едно чекмедже с евраци няма да има проблем, ама не може само един да прибира ..

    Коментиран от #22

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 21 Отговор
    Миличък, не те бива в логическото мислене. Това е типично за комунист....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Петьо Петров

    25 0 Отговор
    Добре звучи,но...дори да има кабинет в оставка,как ще се приемат евентуални закони с малцинство? Според мен ще бъде продължаване на агонията.
  • 9 Последния Софиянец

    22 6 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Аз съм в частния бизнес.Комунисти са тия дето цял живот лапат на държавната трапеза.

    Коментиран от #11

  • 10 КОЙ ТОЙ

    14 37 Отговор
    ДРУГАРЯ РУМЕН ГАДЕВ Е РУСКИ ШПИОНИН И ШЕ ПРОВАЛИ БЪЛГАРИЯ
  • 11 ТЕЛ ИЗМАМНИК

    11 17 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    ОТВОРИ ЛИ КРЪЧМАТА ИЛИ ЧАКАШ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ БОШКОВ И РАДЕВ
  • 12 Софиянец

    7 12 Отговор
    Ето затова съм гласувал за триото!
  • 13 Да,бе

    22 8 Отговор
    Адвокате,то с тия варианти бай Тулуп ще получи три инфаркта едновременно,бе.Добре,че отварят заведенията,че народа да го отпразнува подобаващо.
  • 14 малъо халозаров

    21 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Господин Румен Радев го уважавам,но предпочитам промените да ги правят хората от Демократична България,а господин Радев да си гледа президентската работа и изтебителя, самолетоносача и така нататаък.

    Коментиран от #19, #23

  • 15 Още един от НБУ май

    13 14 Отговор
    " А между другото, няма пречка то да продължи да работи и като служебно правителство."
    Баааааа адвоката, баааааа чудото. Ашколсун, машала! Ето това са "експертите" на протестърите. Я ми обясни момко как аджеба ще стане това?

    Коментиран от #16, #27

  • 16 Лесно, бе

    25 7 Отговор

    До коментар #15 от "Още един от НБУ май":

    Президента ги назначава за служебен кабинет в същият състав и без промени.Само с рупане не става,трябва и поне малко мозък.

    Коментиран от #17

  • 17 Лаладжия

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "Лесно, бе":

    Лесно за не юридическите мозъци.
  • 18 Го4о

    11 13 Отговор
    Радев е най-излишния човек при реденето в изпълнителната власт. Ако той реди правителство, номера му няма да мине!

    Коментиран от #20

  • 19 Последния Софиянец

    9 18 Отговор

    До коментар #14 от "малъо халозаров":

    Ей за това няма да се оправим. Плужеци като Христо Иванов винаги ще са против побеждаването на #хунтата. При нови избори ГЕРБ ще са извън парламента, може би и ДБ. Слави ще е първата политическа сила и заедно с Мая Манолова ще направи правителство

    Коментиран от #26, #28

  • 20 БСП за България и Радев

    12 16 Отговор

    До коментар #18 от "Го4о":

    Скрий се бе, гербав ли си, от ДБ ли си, все тая. Тая страна ще я оправи само Генерал Румен Радев. Нито учиндолеца, шут на мутрите, нито голият охлюв Христо Иванов.
  • 21 Сър Пичук

    10 2 Отговор
    Всичко много хубаво, но така или иначе това ново правителство няма да може да свърши нищо съществено срещу статуквото, защото то ще бъде блокирано и от ГЕРБ и от БСП и от ДПС, които имат болшинство.
    Това са игрички на дребно и това, че ГЕРБ ще бъдат извадени от управлението 2-3 седмици по-рано след 12 годишно управление е нещо маловажно на фона на големите въпроси, които има да бъдат решавани и вредите, които ще понесе съставилият правителството.

    Коментиран от #24

  • 22 Навита съм

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ако всички получим":

    И на дебело портмоне с евро, ама те ни оглеждат колко могат да смъкнат от нас. Та само надежди, де..
  • 23 ЧИЧЕ

    8 12 Отговор

    До коментар #14 от "малъо халозаров":

    РАДЕВ е единствения честен и разумен политик в БГ. Статуквото само граби, станаха милиардери, БЕТОНИРАХА черноморието с парите на народа, пропъдиха елита на БГ. навън, няма не корумпиран сектор и т. н.
  • 24 ЧИЧЕ

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Сър Пичук":

    СР ПИЧУК, прав си че статуквото кокал няма лесно да даде, но си заслужава да се опита. А и народа да погледне дявол го взел.
  • 25 Матей

    11 4 Отговор
    дОБЪР ПЛАН,и оптимистичен,само да не е сметката без кръчмаря,а той все още е боко,макар модела на управление от джипа да не е за гаража,а за екарисажа.Как да стане ,като герберите са се запънали като магаре на мост,това са бандюгани по природа,интриганти и заговорници.При първа възможност герб трябва да бъде обявен за престъпна организация,а членувалите в него--доживотно лустрирани.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хлъц

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Още един от НБУ май":

    А защо да не стане? Няма и запетая,като юридическа пречка.Съставят кабинет, работят, и когато настъпи момента, според закона,а и те самите са договорили- оставка.Процедурата по натам е посочва адвоката.За Радев,това ще бъде още по добър вариант.Да продължи с един акт,само за час дейността на същия кабинет.Това е в неговите Правомощия.Кой да бъде в служебно правителство решава Той.Но жаждата за власт,ще изиграе лоша шега на всички.Защото всеки един разчита,че следващия път,ще постигне повече.
  • 28 Даааа

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    Чакай ти! Така говореше и преди изборите, кръчмарче или забрави?! Мачкаме Бойко.... Ние сме победители.... Мутри вън.... Слави победител.... И какво стана, палячо?! Бойко спечели, а сега ако има и предсрочни избори ще спечели мнозинство, защото и "умните", които гласуваха за такива като Мая и СиЕ разбраха, че настъпиха мотиката.... 😂😂😂.... Ей, Богу колко прост народ има, не е истина направо...
  • 29 Hoho Boho

    5 0 Отговор
    Един вот на недоверие няма как да мине, ако се спазва описания в отделните точки план за "алтернатива на досегашното управление"

    Пример:
    Ако вотът е поискан от ГЕРБ,то БСП няма как да го подкрепи...
    или ако го подкрепи, можем да забравим за БСП /няма смисъл да се кандидатират за нови избори/
  • 30 Просто и ясно

    9 1 Отговор
    Тръгнат ли с такива сложни ходове ИТН и ДБ загиват. Излизат обяснавят че тази подкрепа не е достатъчна за промените които искат да правят, отказват мандата, служебно правителство, избори след 2 месеца. Ако народът иска промени ще ги подкрепи, ако не иска всичко по старому.
  • 31 Предписледния софиянец

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    АБСОЛЮТНО
  • 32 666

    4 6 Отговор
    От всичко това стана ясно че за проблемите на хората и държавата никой не се интересува. Най "големия" проблем е "жипката" да е паркирана.Това е пълно безумие. Избрали сме пълни нещастници. 👿👿👿👿👿👿
  • 33 Стършел

    1 1 Отговор
    Г-н адвокат, сигурен ли си, че тия новоизбраните искат това за което ги агитираш?! Като гледам, колко смирено започнаха да говорят(някои пък не смеят даже дума да кажат)! Изключвам до някъде Манолова, тя нито знае, кога да почне, камо ли да спре!
  • 34 malkija

    0 0 Отговор
    И като се събудиш къде са крачетата?