14 Април, 2021 10:00 3 224 13

Новите владетели на Рио

  • бразилия-
  • фавела-
  • жаир болсонаро

В Рио де Жанейро престъпните милиции отдавна са нещо като държава в държавата

Новите владетели на Рио - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те са новите владетели на Рио де Жанейро: брутални престъпни милиции придобиват все повече власт. Изнудват хората и бизнеса. Подкупват полицаи и политици. Който се изправи срещу тях, рискува да бъде убит.

50-годишната хигиенистка Мария никога няма да забрави как през 2019 година в квартала ѝ в гъсто населения регион Байшада Флуминенсе в щата Рио де Жанейро нахлула престъпна милиция и прогонила местната наркобанда. "Всичко продължи само един ден. И след това членовете на милицията станаха новите шефове в нашия квартал."

Мария не е истинското ѝ име. Тя не иска да разкрие своята самоличност, страхува се от реакцията на бруталната милиция. След като "завзела властта" в квартала, криминалната групировка първо убила собственика на местната автобусна фирма, за да завземе бизнеса му. "А след това обикаляха от къща на къща и искаха пари от хората", спомня си бразилката. "В началото отказахме, но те ни заплашиха. Изнудват за пари и аптеки и супермаркети, дори и детски градини." Престъпната милиция в квартала ѝ налага дори "данък" за газови бутилки и кабелна телевизия.

Рекет и незаконно строителство

И тя далеч не е единствената в щата. Бизнесът на тези криминални групировки е доста печеливш. Твърди се, че те стоят далече от търговията с наркотици. Но следователи от Рио де Жанейро откриват все повече връзки между престъпните милиции и наркобандите. От полицията и прокуратурата казват и друго: че криминалните групировки стават все по-безпощадни. Те убиват своите противници все по-брутално. Заравят ги в масови гробове, за да не привличат внимание.

Членовете на престъпните милиции имат едно предимство пред наркобандите: те са преминали военно обучение. Набират кадри сред свои познати - бивши военни, полицаи и пожарникари.

Социологът Хосе Клаудио Алвес от години анализира действията и схемите на престъпните милиции в Рио де Жанейро. "Началото им датира от 1960-те години", казва той. "Тогава, по време на военната диктатура, полицаи започнаха да обикалят в свободното си време като "отряди на смъртта". Предприемачи от региона им плащаха за това да убиват техни противници", разказва социологът. "Междувременно престъпните милиции уголемиха драстично зоните си на влияние около и в Рио де Жайнеро. Ако преди 20 години те бяха само в западната част на града, то днес са превзели половината квартали на Рио", казва още Алвес. Със своите организирани акции с военни методи те прогонват местните младежки наркобанди и навън влиянието им е почти невидимо, добавя социологът.

Важна част от техния бизнес са имотните сделки. Престъпните милиции строят често жилищни сгради без разрешително. "Те не се опасяват от контрол, защото познават добре отговорните служители в общината. Не биват и глобявани, защото имат свои хора и в полицията", казва Алвес. А незаконното строителство има много тъмни страни: така например криминалните групировки издигат къщи в защитени зони или пък не спазват всички стандарти, за което обитателите на сградите плащат дори с живота си. През 2018 година един незаконно построен жилищен блок се срути. Тогава починаха 24 души. Но дори и това не е променило нещата. Милициите имат все същата власт и стават дори още по-агресивни. Опитват се да подкупват все повече полицаи. Следователят Габриел Ферандо казва: "Първо искат да те подкупят, а ако не стане, започват да те заплашват. Ако и това не помогне, се опитват да ти навредят."

Редица десни членове на Градския съвет в Рио де Жанейро са смятани за "дългата ръка" на престъпните милиции. Повечето от тях са бивши военни полицаи. А онези политици, които откажат да съдействат на криминалните групировки, рискуват да бъдат убити. Като лявата депутатка Мариеле Франко, която години наред се бори срещу влиянието на милициите в бедните квартали на Рио - през 2018 тя и шофьорът ѝ бяха разстреляни на улицата. Убийството им беше приписано на милицията "Бюро на престъплението", която е активна в бедняшкия квартал Рио дас Педрас недалеч от Олимпийския град. Като поръчител на убийството е смятан тамошният шеф на милицията Адриано да Нобрега, който беше застрелян от полицаи при опит за бягство.

Семейство Болсонаро и престъпният свят

Странното е, че Нобрега е поддържал добри връзки с политици от най-високо равнище. Преди време в ролята си на депутат сегашният президент Болсонаро публично е изричал похвали по адрес на престъпния шеф. Много преди убийството на Мариеле Франко синът на Болсонаро - Флавио, който е сенатор в Рио, връчи на Нобрега дори почетен орден - най-голямото признание на града. Освен това дълги години съпругата и дъщерята на криминалния бос са били назначени в офиса на Флавио Болсонаро. Поради това президентският син е разследван за връзки с криминалния свят.

В Рио де Жанейро престъпните милиции отдавна са нещо като държава в държавата. Те разширяват влиянието си все повече - с драматични последици за хората в региона. Най-тежко засегнати са най-бедните. Като Мария. Хигиенистката трябва да плаща всеки месец 18 евро "такса" на престъпната милиция в квартала ѝ. А за нея това са много пари. "Тук вече не може да се живее спокойно. Който се изправи срещу милицията, бива убит. Много се страхувам - особено през нощта."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 То е ясно

    25 2 Отговор
    То цяла Латинска Америка е една голяма помийна яма,на север само Мексико ги бие по престъпност !

    Коментиран от #13

  • 3 DW - Пропаганден машинен

    11 2 Отговор
    Статията е от DW, така че имайте не 1, а поне 100 на ум!
  • 4 ИВАН

    5 0 Отговор
    Пред такава дамокрация, едноличното управление е за предпочитане - все пак някой трябва да контролира маймуните, щом нямат достатъчно морал да се контролират сами
  • 5 Верно ли

    5 0 Отговор
    И кво сега? И там ли се готвите да "сеете" демокрация?
  • 6 На косъм и тук

    3 3 Отговор
    Като не си махнеш овреме гербаджиите и комунистите в държавата, така става. И ние бяхме на косъм от подобен сценарий. Справка - кървавото разгонване на протестите!
  • 7 Хахахахаха

    0 1 Отговор
    Добър наръчник за създаване на подобни милиции и у нас...
  • 8 МУТРООО

    3 1 Отговор
    нашите милиции СЕ НАРИЧАТ ГЕРБ А ГЛАВАТАРА ИМ ИСКА ДА УПРАВЛЯВА ВЕЧНО !
  • 9 шопендар

    1 0 Отговор
    и кое е по различното при нас.всичко написано го изживяхме през 90те,а сега продължават по цивилизовано да ни съдират кожите,застраховатъелите и червенотиквеничковчетата са наследниците на нашите милиции,и те владеят страната,а на народа пробутват ДЕМОКРАЦИЯ
  • 10 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    ЗАЩО САЩ И ТЯХНОТО ЦРУ ПРЕДПОЧЕТЕ БОЛСОНАРО !??? ЗАЩОТО ИЗЛЕЗЕ ОТ БРИКС !!! ДРЕМЕ ИМ ЗА БРАЗИЛИЯ И НАРОДА И ---ВКАРА ДА СИЛВА В ЗАТВОРА БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА И ВКАРА БАНДИТЕ -ТОЧНО КАТО В БЪЛГАРИЯ-- СЪС СИК И ВИС И МУЛТАЦИТЕ !!!!!!! УБИВАЙТЕ АМЕРИКАНЦИ !!!!!!!!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Груйо

    1 0 Отговор
    DW е либерално-марксистка медия, не трябва да им се вярва на 100% Доколкото разбирам от текста, тези милиции елиминират наркобандите и не се занимават с разпространение на наркотици. Явно обаче това не се нрави на DW. Съгласен съм обаче, че е възможно след като милициите са станали толкова мощни, да са започнали произвол. Проблемът е че бразилското правителство не може да осигури ред и законност в тази иначе красива и богата страна. Това води до появата на частни милиции, които вземат закона в свои ръце.
  • 13 Гената

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "То е ясно":

    Бразилия е по далече от Щатите а не на граница като Мексико, и затова не се шуми толкова. Всъщост там е поне три пъти по голяма престъпност от Мексико.
    А и в Мехико откакто погнаха Накоглавите е учудващо тихо..