Last news in Fakti

15 Април, 2021 13:00 7 478 44

Пламен Даракчиев: Почна се! След 10 години идва демонтажът на модела "Джипка"

  • пламен даракчиев-
  • бойко борисов

Президентът Радев свика 45-то народно събрание

Пламен Даракчиев: Почна се! След 10 години идва демонтажът на модела "Джипка" - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Започна се. Президентът Радев свика 45-то народно събрание.
Време е вече и аз да кажа няколко думи за настоящата доста завързана ситуация. Това коментира във "Фейсбук" Пламен Даракчиев.

Не съм от хората, които очакват че промяната на модела ще мине безболезнено и няма да има криза. Напротив. След 10 годишно еднолично управление на Борисов, отварянето към плуралистичен модел ще бъде дълго и трудно. Даже на някакъв етап ще бъдем изненадани, че го няма "слънцето", към което да се обърнем, ако има проблем в държавата.

Ето защо ще ни се наложи да свикваме с мисълта, че решенията ще бъдат вземани по друг (демократичен) начин. За това си има колективни органи по Конституция. Има даже и различни власти – съдебна, законодателна и изпълнителна, всяка от които има своите специфични компетенции.

Също така стои отворен въпросът: дали през идните месеци и години ще се тръгне към демонтиране на модела „Борисов“ от предходното десетилeтие или пък задачата ще бъде по-амбициозна. Размерите и времевото измерение на бедата, в която сме са далеч по-сериозни, отколкото си ги представяме. За три десетилетия би трябвало да сме наясно, че тази беда е концентрирана преди всичко и най-вече в изначално сгрешените институции и произтичащия от това траен демократичен дефицит.

Що се отнася до конкретната ситуация, аз мисля, че разумът ще надделее. А той сочи, че в момента няма изгледи за управление, което може да действа пълноценно и да решава натрупаните проблеми, някак си независимо от старите играчи. Имам предвид ГЕРБ, БСП и СДС.

С една дума: не съм толкова наивен, че да вярвам в безрезервната подкрепа на играчите на статуквото, когато без съмнение реформите, които предстоят, образното казано дърпат черджето под краката им.

Тук му е мястото да кажа още няколко думи по отношение на онези, които пледират да се подхожда държавнически, т.е. да се състави коалиционен кабинет на малцинството и да се спасява България. Когато казваме България, трябва да имаме предвид, че България са и политическите партии. Партията е ценно нещо.

Партията също е институции. Партиите, особено тези, които са създадени и се развиват по естествен начин, а не са нечии проекти, трябва да укрепват и разширяват доверието на своите избиратели. Обратният процес е: делегитимация в очите на същите тези избиратели. Съответно край на дългогодишни усилия и инвестирано време надежди в този тъй кратък и скъпоценен човешки живот. И дори по-лошо.

Някога, в зората на демокрацията един руски журналист след като свършихме интервюто ни завидя. За това, че у нас има партии, а в СССР (още не се бе разпаднал) няма такива. Сега разбирам добре неговия поплак. По онова време в бившата империя цареше пълен хаос и всички надежди бяха насочени не към политическа сила, а към една-единствена личност – Борис Елцин.

И сега се запитайте кое е по-страшното. Дали политическата криза, която е неизбежна при едни нови избори? Или пък сривът в доверието към току-що пробилите партии, които тепърва трябва да растат и да се доказват.

В първия случай имаме шанс след едни нови избори да се справим. Във втория – никакъв.
Не искам дори да си помислям какво би станало, ако загърбим идеалите, ако влезем в капана, ако надделеят сметките и конюнктурата, ако не достигне куражът да продължим напред към онова, което сме прокламирали по време на предизборната кампания.

Така че мислете за държавата, но мислете и за онези, големи групи от хора, които ви обединяват със своята визия и послания и, които един ден трябва да вземат тежки управленски решения.

Ако партията, която подкрепяте вземе стъпи накриво по времето, в което управлява, има вероятност тя да поправи грешките. И съответно да запази вашето доверие.
Ако, обаче грешните решения бъдат взети още в опозиция, шансовете те да бъдат поправени клонят към нула.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    99 10 Отговор
    абе да питам ГЕРБ тролчетата къде беше лидера на партията днес бе? Защо се покри????? едно лайвче да беше пуснал поне на екрана отзад.

    Коментиран от #7

  • 2 Факт

    87 7 Отговор
    Модела Борисов-Доган-Беевски- Гешев ще бъде разтурен. Защото мнозинството българи пожелаха ПРОМЯНА ! Въпреки , че цялата държавна машина се използваше за натиск и принудително гласуване за управляващите, НАРОДА успя над мръсното мутренско 12 години управление!!!

    Коментиран от #31, #32

  • 3 сектант

    79 6 Отговор
    Бочко вече няма нуджа да се притесняваш от дронове, миличък.

    Коментиран от #36

  • 4 Кълдъръм ефенди

    63 5 Отговор
    Джипката,джипката-на теслата джипката!!! Как влезе дръжката - отзаде на джипката!!! ОХ,бабачкооо!!!
  • 5 ДО РАШИДОВ

    33 4 Отговор
    мутра
    човек с криминално поведение, принадлежащ предимно към организираните престъпни среди, обвързани с властта и превърнали се в обществено-политическо явление след 1990 г.

    Две мутри пребили един полицай и човекът е в кома.

    Христов от София

    Човек с особени антропологични белези, с триъгълни плещи и квадратна глава; със силно агресивно поведение.

    С тази бръсната глава и с тези мускули си досущ като мутра.



    Нетактичен мускулест мъж с криминално досие. По думите на ген. лейт. Бойко Борисов - добре облечен бизнесмен.

    В това заведение се събират само мутри.


    Някой, който много прилича на Бойко Борисов, но не е премиер.

    Ха-ха, гледай го тоя - прилича малко на Бойко Борисов като млад! ... Само дето не му е провървяло толкова в живота и си е останал просто една мутра-охранител...



    Човек, който работи като охрана в нощен клуб или дискотека.

    Приятел, нямам 18 години и мутрите на входа няма да ме пуснат.
  • 6 пешо

    5 11 Отговор
    "имам предвид герб, бсп и сдс"
    до тук четох. какви играчи са били тия от "сье ди сье"? и какво са играли? че не съм разбрал.
    б*си, колко неадекватен народец щъка по територията!
  • 7 джаба

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    РУПА КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ - "САМ КАТО КУЧЕ" КАКТО САМ КАЗВА
  • 8 грешката

    8 31 Отговор
    на бат бойко е че остави последната една година вмро да безчинстват в държавата ,да грабят безогледно и нагло,това се отнася от части и до нфсб и марешки ...трябваше да ги озапти като вкара в затвора ем димитров ревизора и каракачанов такива поразии като тях никой нее правил ...сега щеше да се върне на бял кон ,ама тея ненаситници му изядоха главата
  • 9 гадно

    26 2 Отговор
    ДжиБката направо без да я разглобяват за скраб.
  • 10 Дидо

    7 22 Отговор
    Дано,първо да се демонтират кукловодите и тогава и далеч от Русия
  • 11 Мимч

    24 3 Отговор
    Може да се каже,че за момента тръгват много добре,с начертаните задачи,които трябва да решат.За всички нови те са добри,а за бившите управници им пари под краката и всячески ще се противопоставят и ще ,,противоконстуционствувателствуват......
  • 12 провинциалист

    4 7 Отговор
    Като заклет футболен фен се чувствам дълбоко ощетен от липсата на партия с име "Съдията пе*ера*т"!
  • 13 или гума

    25 3 Отговор
    Да попитам. Днеска какво му свалиха от жипката на Боко - броня или гума? Май ще се поджитка още някой ден серсеминът му със серсемин.
  • 14 гост

    8 15 Отговор
    Монтираме модел "Кючек"
  • 15 Еееееее ,най-после

    33 8 Отговор
    падна Борисов.Ураааааа!В парламента всички ТРЯБВА да са против ГЕРБ-за това ви избрахме
  • 16 Спас

    31 8 Отговор
    Честито българи ! И винаги помнете крадливият от Банкя , дето ни фалира държавата хвърляйки пари на избиратели прес жипката!

    Коментиран от #19

  • 17 Идва

    7 18 Отговор
    поп-фолк(чалга)модела.
  • 18 Пенсионер

    11 14 Отговор
    Кой сега ще дава на пенсионерите по 50 лева? Кажете! Май никой! Как не ви е срам.
  • 19 оня с коня

    8 26 Отговор

    До коментар #16 от "Спас":

    И ще попитам такива като тебе:КАК ББ е Фалирал Държавата,а същевременно сме ПЪРВЕНЦИ В ЕС по най-нисък външен Дълг?Ама четете бе,интересувайте се,образовайте се преди да се изрязвате неподготвени,ЩОТО СЕ ИЗЛАГАТЕ ПРЕД БЛИЗКИ,ПОЗНАТИ,ЧЕ И В КЪЩИ!Сегааа...Ако ТИ лично си Фалирал но твърдиш че си "Народа" И по ТАЯ логика значи че ЦелиЯт Народ е фалирал,то е друг въпрос.
  • 20 Перо

    19 3 Отговор
    Изходът е служебно правителство и нови избори с унищожени вертикални и хоризонтални връзки на ОПГ ГРОБ с клиентелата,калинките и ромите.
  • 21 ЗАТВОР БОКООО

    14 4 Отговор
    Николай Марков: Водещата мотивация на престъпната ни политическа клика е краденето
  • 22 БЕЗПАРТИЕН

    19 5 Отговор
    ВАЖНОТО Е , ЧЕ ЗАДУХА ВЯТЬРА НА ПРОМЯНАТА , КОЙТО ЩЕ ОТВЕЕ НЕКАДЪРНИТЕ ГЕРБАВИ КАЛИНКИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО И АДМИНИСТРАЦИЯТА.

    Коментиран от #27

  • 23 Great

    10 2 Отговор
    Пука му на Борисов колкото пострада Костов толкова и той ,беззаконие
  • 24 БОРИСОВ 🎃

    14 2 Отговор
    Днес в опит да си завра чекмеджетата на едно тъмно място отзаде (багажника на джипката де), съм прекъснал едно кабелче и затова не можах да се включа във видеоконферентната връзка на Народното събрание. Листчето с речта ми ще си го използвам за друга по-практична цел!
  • 25 ГанюБалкански

    20 2 Отговор
    колко прост може да е един народ зада избира ББ 11 години ??? мутра, бодигард и тн.накрая министър председател, даже си повярва и неиска да се ходи, Незаменим !!!

    Коментиран от #29

  • 26 НАРКО КРАДЦИ

    23 0 Отговор
    Нoвaтa пoлитичecкa звeздa нa ГEРБ във Вaрнa – Cлaвeнa Тoчeвa, имa мъж, кoйтo лeжи в иcпaнcки зaтвoр зa нaркoтрaфик. Крacивaтa дaмa бe избрaнa нa избoритe нa 4 aприл зa нaрoдeн прeдcтaвитeл oт мoрcкaтa cтoлицa c пoвeчe прeфeрeнции (нaд 6800) oт здрaвния миниcтър прoф. д-р Кocтaдин Aнгeлoв и c явнaтa и нecлучaйнa пoдкрeпa нa хoрaтa нa мecтния бизнecмeн Дидo Дънкaтa
  • 27 КАП

    10 3 Отговор

    До коментар #22 от "БЕЗПАРТИЕН":

    Той вятърът на промяната духа от 1989 година, ама какво от това - вятър духа, ама промяна няма!
  • 28 Ало Ало

    12 1 Отговор
    Джипката къде е майче закъса някъде.Какво удоволствие да се збъдне това което става в дебелите книги ПОСЛЕДНИЯ СТАВА ПРЪВ И ПЪРВИЯ ПОСЛЕДЕН.
  • 29 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "ГанюБалкански":

    Нали знаеш крилатата мисъл, че някои хора може да ги лъжеш цял живот (за мен това са тези които гласуват за ГЕРБ), всички може да лъжеш временно (в това число и аз), но не може да лъжеш винаги всички!

    Коментиран от #35

  • 30 Гост

    10 1 Отговор
    Ке си оди баце. Ама къде ке оди? У Банкя ли?
  • 31 Едва ли

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    народът е искал такава промяна - старите червени кобри в парламента.
  • 32 Ъхъ

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Пич, не бързайте с коментарите! България е в тази ПРОМЯНА от 89 година насам и все още не се е променила! Надявам се няма да останете разочаровани! Такива СПАСИТЕЛИ като Слави минаха през управлението на България през тези години, но все още България се дави, никой не я е спасил! Така, че коментарите след мача, са казали хората!
  • 33 Българин

    6 0 Отговор
    Трябва демонтаж на кукловодите и тогава ще можем да направим нещо добро

    Коментиран от #44

  • 34 радост

    5 1 Отговор
    Най - накрая ще си отдъхна. Сега ще се повиши стандартът на народа. Ще се оправят заплатите и пенсиите. Ще се дават детски на всички. За Великден като в Кипър - бонуси , за да разберем и ние как се празнува този празник - с месо, яйца и козунаци. Ще си излекуваме болестите, ще си оправим зъбите, ще ни изкупят старите коли и ще ни помогнат да си купим нови. Ще се пооблечем с нови дрехи, ще ходим на почивки, ще си подновим мебелите и електроуредите. Може да ни дават целево някакви пари за ремонт на жилищата. Аз ликувам, само дано пандемията отмине. Другото най-после ще се оправи. Имам вяра на Слави. Безусловна и поради това го подкрепих на изборите.

    Коментиран от #37

  • 35 ГанюБалкански

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    светът ще свърши, балъците Не ......
  • 36 Загрижен

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    В затвора , няма как да го снимат
    с дронове?
    Справедлив" Магистрален" процес,
    те са пет фирми с които краде?

    Трябва да се започне с присъди и осъдени ,
    иначе няма смисъл от смяна на Парламента?

    Доган и Делян при Мавродиев на спявка ли са ,
    я да видим колко милиона им е подарил от
    Българската Банкова хазна?
    Маврудиев, да се готви за дело, по безстопанственност
    на държавни парични средства!
  • 37 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "радост":

    Кефя се на твоя оптимизъм! Но сега първо трябва да съборим старата колиба и да построим нов светъл дом с малкото останали пари. Хазната май доста са я поопразнили! Дано нещата тръгнат в правилната посока! Старата власт ще се съпротивлява и ще саботира! Дано Слави да има успех и да изкорени старите бурени!
  • 38 Колев

    8 1 Отговор
    Някой ще го съди ли Каракачанов и Борисов, за профуканите милиарди за самолети и за всевъзможни неща. Ние сме държава където липсата на съд и присъда е хранителна среда за нови престъпления.
  • 39 Мандинго

    1 0 Отговор
    Поживем увидем
  • 40 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    В БГ ИСТОРИАТА НЯМА "МЪЖАГА " НАРЕЧЕН ПЛАМЕН --НО С ПОМОЩ ОТ САЩ -ЦРУ МОЖЕ И ДА ИМА !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 41 ъъъъъ

    1 1 Отговор
    това добре , но моделът чалга-мутра с гавазите? е те са с джипка....как ще стане това . ще има да му търпите дългия ЕЗИК на чалгаря...
  • 42 Матей

    5 0 Отговор
    Боко още миналата година е опаткал почти целия фискален резерв,останал е някакъв неприкосновен запас,в случай на война или бедствие.Течовете трябва да се проследят и парите да се върнат,независимо как са замаскирани като държавни поръчки.Направи огромни външни заеми,така е подредил нещата ,че след него няма има заеми ,а само плащания на главници и лихви.Така ще разчита на чисто финансов провал на следващите и после да се върне на власт.Парите са у него и неговите хора,те не са се изпарили,просто трябва да им се отнемат и всякакви церемонии са пагубни за държавата.
  • 43 Кимон Г.

    0 1 Отговор
    Забрана на партии ,НПО-та и ложи, най-вече в чалга клубовете!
    Възстановяване на Трудова повинност!

    Пламене ,защо паметникът на Илия Минев в Банската градинка до НДК е в такова окаяно състояние ?
  • 44 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Интересно е че всички говорят за кукловоди,но никой не казва имена!Досещахме се за един или друг,току се появи някое име като на Л.Гоцев или такъв като него!Но истинските кадровици няма как да научим просто защото при нас са само изпълнителите!Тези които дават насоките са извън страната!