15 Април, 2021 19:00 2 621 11

Германия: Защо искат да закрият работилниците за хора с увреждания

  • германия-
  • хора с увреждания-
  • инвалиди-
  • трудов пазар-
  • еп-
  • работа-
  • човешки права-
  • работилници

Какво в случая не е наред?

Германия: Защо искат да закрият работилниците за хора с увреждания - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Работилниците в Германия, в които се трудят само хора с увреждания, съществуват от над 50 години и са повече от 3000. Но дните им изглеждат преброени, след като ЕС прие нова стратегия за правата на хората с увреждания, която предвижда закриването на този вид работилници. Всъщност работилница не е съвсем точно - в Берлин, например, съществува цял голям завод за художествени произведения, в който работят 1600 души с различни увреждания. Някои имат нарушения, които пречат на обучението им, други - тежки физически ограничения. Т.нар. работилница не само им дава работа, но се ангажира и с грижите за тях, подчертава нейният ръководител Дирк Герстле.

Важен е не само трудът им сам по себе си, но и социалните и физическите аспекти на дейността им. Но тези работилници де факто изолират хората с увреждания, което противоречи на конвенцията на ООН за правата на хората с ограничени физически възможности, ратифицирана от Германия още през 2008 година. Член 21 от тази конвенция гласи, че „държавите участнички признават правото на труд на инвалидите наравно с другите". Страните от ЕС обаче така и не са успели изцяло да реализират това право, подчертава пред ДВ Катрин Лангзипен от Зелената партия. Тя е участвала в изработването на новата стратегия като представителка на Европарламента.

Как да се излезе на общия трудов пазар?

Катрин Лангзипен е първата жена с увреждания, избрана в Европарламента. Тя е авторка на доклад, призоваващ специализираните работилници да бъдат закрити. Документът, който бе одобрен в началото на март в Страсбург от мнозинството депутати, си поставя за цел да осигури безпроблемната интеграция на хората с увреждания на пазара на труда и в обществото. Работилниците, създадени специално за тези хора, могат да изиграят само ролята на временно работно място. По този начин Европарламентът се обявява против изолацията на хората с ограничени физически възможности, изтъква Лангзипен. „Вместо да поддържаме старите структури, които като че ли превръщат хората с увреждания в невидими за обществото, ние залагаме на алтернативите, които дават възможност за съвместна работа на хората с увреждания и на здравите. За да се постигне това, ЕС трябва да инвестира в социалния пазар на труда, където здрави хора и инвалиди работят заедно, без бариери", казва Катрин Лангзипен.

Моделът, който съществува в Германия - работилници за хората с ограничени физически възможности - има за цел най-вече да адаптира хората към общите условия на трудовия пазар. Но преходът от този вид работилници към „обичайни" трудови отношения се отдава на малцина – по-малко от един процент. Както разказва Герстле, годишно от неговото предприятие в „нормално" преминават едва десетина души. Едно от най-големите препятствия е икономическата ориентация на този вид предприятия. И те като останалите искат да печелят, но точно поради това нямат интерес да се лишат от най-добрите си работници. А именно те, които са най-продуктивни, имат най-голям шанс да си намерят работа и другаде.

Защо в работилниците плащат по-малко?

Още един спорен момент, обект на критика, е заплащането. Анна Герсдорф от неправителствената организация „Sozialhelden" („Социални герои"), която се занимава с правата на хората с увреждания, нарича заплатата си „джобни пари". В работилниците за хора с увреждания се плаща около едно евро на час, което е далеч под минималното заплащане в Германия - 9,35 евро. Федералното обединение на работилниците неведнъж е излизало с искания за повишаване на заплащането, но същевременно заявява пред ДВ, че в случая сравнението в минималното заплащане не е лесно - тъй като в работилниците, наред със заплатата, на хората с увреждания им се предоставят и други услуги, като например ерго- и психотерапия, спортни занимания, културни мероприятия. Освен това служителите в работилниците, които нямат допълнителни доходи, получават помощи от държавата - субсидии за наема, за необходимите грижи, отчисления в пенсионни фондове и други.

Това не решава основния проблем

Герсдорф и други активисти критикуват тази политика, защото този вид помощ не решава основния проблем. Те смятат, че хората с ограничени физически възможности трябва да могат да получават заплата, сравнима с тази на здравите хора. Отделно от това желаещите да си намерят място на пазара на труда, се сблъскват и със сериозни бюрократични спънки, посочват от Sozialhelden.

Автор: Марина Борисова


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    38 0 Отговор
    Няма пари за хората с увреждания, Хасан и Айшето с 8-те им деца трябва да взимат социал.
  • 2 Оня

    8 2 Отговор
    Щот и без тва ше ги ваксинират с астрата
  • 3 питам

    33 0 Отговор
    Нали сме чифте акъллии си съсипахме предприятията където работеха ПРЕДИМНО хора с увреждания - на не зрящите, на не чуващите, кооперациите на инвалидите и т.н. където хората имаха подходящи условия за ДОСТОЕН ТРУД ,столове за хранени,, достъпен специализиран транспорт, кабинети за рехабилитация и профилактика, почивни станции и санаториуми на техните организации. Демокрацията "много се грижи" за тях но в същност ги обрече на мизерия.
  • 4 Врачка

    19 0 Отговор
    Нашият толуп е живо доказателство,че човек с увреждания можеше да управлява цяла държава като еднолично частно феодално владение.
  • 5 ТРУДОТРАПИЯТА Е ПЪТ КЬМ НОВ

    10 2 Отговор
    Живот НООООООО СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ БЕЗ СЪРЦА В ЕС НЕ ИСКАТ ЖИВОТ А ЛЕТАЛЕН ИЗХОД....

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 За овце

    2 0 Отговор
    Да уморим хората със "специфични възмождости" в името на "равноправието" им.
  • 9 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ПОСЕЩАВАЛА СЪМ ДОМОВЕ С ТАКИВА ХОРА .
    ЯСНО Е ,ЧЕ И ТЕ СА С РАЗЛИЧНИ ВЪЗМОЖНОСТИ .
    ПРАВОТО НА ТРУД , Е ОСНОВНО ЧОВЕШКО ПРАВО . РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТОВА ПРАВО , ДВИЖАТ ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ . И НАЙ - ВАЖНОТО .
    ТЕРАПЕВТИТЕ ЯСНО МОГАТ ДА ПРОФИЛИРАТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ИЛИ НЕ , ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ . КЪДЕТО НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ , НАМА .
    НЕКА НЕ ИМ ГО ОТНЕМАТ .

    Коментиран от #11

  • 10 В СССР ТРУДОТЕРАПИЯТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТРУДОТРАПИЯТА Е ПЪТ КЬМ НОВ":

    НА ПОЧИТ.НЕЛИЧИМИ БОЛЕСТИ СЕ ОБЛЕКЧАВАТ С АНГАЖИРАНО СЪЗНАНИЕ И РЪЦЕ.ТОВА НИКОЙ БЮРОКРАТ ЛЕКУВАЩ СЕ В АВСТРИЯ ТУРЦИЯ ИЛИ ВМА ТУК НЯМА ДА ГО РАЗБЕРЕ.
  • 11 ЗИМАМ ТА ЗА ЖИНА

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "аз съм Веска":

    А НЕ ЗА ГАДЖЕ.