15 Април, 2021 16:00 6 438 30

Защо махнаха генералите от парламента?

  • генерали-
  • парламент-
  • армия

Не трябва да съм Ванга за да направя прогнозата, че оттук насетне няма да се харчат повече пари за армията

Защо махнаха генералите от парламента? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само генерал Кольо Милев ще отсрамва генералитета от армията като депутат в новото Народно събрание. Компания ще му прави полковник Сашо Александров от партията на Слави Трифонов. Вън от парламента вече са генерал Константин Попов, генерал Симеон Симеонов, вицеадмирал Пламен Манушев и бригаден генерал Кольо Милев. Защо стана така?

Защото генералите винаги са използвани от политиците. Защото генералите винаги са мълчали, за да не загубят депутатските си заплати. И са преглъщали обиди, неистини и шамари за армията, за да са удобни на партиите си.

Пример! Не е ли повече от ясно, че премиерът Бойко Борисов преглътна удара с милиардите за самолети Ф-16 на Красимир Каракачанов, за да остане на власт. Не толкова, че обича хората с пагони от армията. Така мисли генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков и се покрива напълно с моето мнение.

Но и другото е вярно - шефът на Комисията по отбрана генерал Константин Попов изпълни поръчката за купуване на Ф-16 заедно с адмирал Пламен Манушев и генерал Симеон Симеонов и вкупом станаха ненужни. Изхвърлиха ги зад борда на парламента.

Не трябва да съм Ванга за да направя прогнозата, че оттук насетне няма да се харчат повече пари за армията. Докато не припари под задника на политиците, докато не замирише на барут в Черно море или по някоя от другите граници, ще бъде така.

Дано ме опровергаят онези няколко мохикана в новия парламент, които ще представят войската на жълтите павета.

Генерал Кольо Милев от "БСП за България" е вече втори мандат в Народното събрание. Беше депутат и член на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание. Минал е през строя на войската от командир на взвод до командир на бригада.

Новото лице е полковник от запаса Сашо Александров. Той влиза в парламента от партия „Има такъв народ“, като втори в плевенската листа. В Комисията по отбрана на 44-ияпарламент беше главен експертен сътрудник. Бил е началник на отдела по интеграцията и оперативната съвместимост в Генералния щаб, Заместник-военен представител на България в НАТО (2004-2006), началник на отдел в МО за укрепване на мерките за укрепване на доверието във военната област (ДОВСЕ, ВД и Открито небе) и началник на Офиса на НАТО в Скопие (2012-2014 г.)
Завършил е Висшето военно училище "В. Левски", Велико Търново –през 1980 г. Военна академия в Москва - 1990 г. Висш колеж по отбраната на НАТО в Рим - 2001 г.,краткосрочни (30 дневни) курсове в Командната академия на Бундсвера в Хамбург - 1996 г.; Училището на НАТО в Оберамергау, ФРГ - 2003 г. Центъра на ООН по операции по поддържане на мира в Райхенау, Австрия - 1994 г. Има участия в редица операции и учения на НАТО.

Офицерът от запаса Велизар Шаламанов ще бъде депутат от "Демократична България", завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“. Той бе заместник-министър на отбраната по времето на Иван Костов и служебен министър на отбраната. Има опит и като директор в структурите на НАТО.

Калин Неврокопски


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенсионер

    19 28 Отговор
    Бойкооооо, къде си Бащицо. На кого ни оставяш? Даваше ни по 50 лева. С тия на жената станаха 100. Сега при тия новите край. Ще забравят пенсионерите. Жесток живот.

    Коментиран от #9

  • 2 хъх

    42 3 Отговор
    От коя война са генерали?

    Нямаме нужда от политически генерали, или от такива, ходили в престъпните войни в Ирак и Афганистан.

    Коментиран от #10

  • 3 истина е

    51 3 Отговор
    Генерали имаше на времето ,а сега паркетни балерини с чинове !!!Какъв генерал може да е тиквата ,като и за старшина не става

    Коментиран от #11

  • 4 Знаещ

    10 6 Отговор
    Айде бе, като пишеш нещо проверявай. Имаш цял облещен генерал на председателското място

    Коментиран от #15

  • 5 Павел Пенев

    17 2 Отговор
    Да отиват в строя на нашата армия модернизирана и ръководена от Шкембо.
  • 6 ВОД

    39 1 Отговор
    МВР плаче за преструкториране. И там е пълно с комисари - генерали на ББ, някои от които и пенсионери. Колко са пенсионерите в МВР на заплата и пенсия?Направил изискваният стаж от 27 г. в МВР н-р на 54-55 години, пенсионирал се и останал до 60 г. на пенсия и заплата и как нема да гласува за ГЕРБ. Щом е направил 27 г. в пенсия и вън от МВР.

    Коментиран от #25

  • 7 Пенсия

    12 4 Отговор
    Голяма грешка - трябваше да останат и да предложат въвеждане на генералисимус с идея да се даде първо на Бойко!
  • 8 един от многото

    12 8 Отговор
    Смяна на караула , генералите си тръгват , чалгаджиите застъпват!
  • 9 Чети бавно

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пенсионер":

    Генералите са махнати ,защото са съдействали за харченето на 7 милиарда лева и сега смучат от комисионните?
    Малко са тези, които не се продадоха ,може да ги видите днес,
    в Парламента ?
    И в Президентството!
  • 10 Дидо

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "хъх":

    Никакви комунистически генерали и офицери ние сме в НАТО
  • 11 Пенсионер

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    Имало генерали преди монголското нашествие
  • 12 БОЗА

    9 2 Отговор
    Генерал константин Попов е по-добре да извън парламента,че го излага МОЩНО...снимката казва всичко... ;-Х

    Коментиран от #19

  • 13 Оня с рикията

    6 2 Отговор
    И тоя щом е учил в Москва е шпионин
  • 14 завистници

    7 0 Отговор
    Ами министъра на отбрана не е ходил войник па беше министър, вие нападате едни генерали, че не били в парламента
  • 15 Атанасов

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Знаещ":

    милиционер от ДеБъ.
  • 16 ъъъъъ

    4 7 Отговор
    джендърите не дават пари за армия. това е ясно. днес цола драгойчева откри събранието. на няколко пъти явно се размириса , та ходи да смени памперса. а как срича като първолаче??? мечтан нов парламент.
  • 17 Нищо не зависеше

    3 0 Отговор
    От Генералитета.Те бяха " рупор". Ако си вярвате,че следващоти правителство,вкупом със всички депутати няма да харчат нови милиарди-2% от БВП,за поредна купчина от железария, всяка година сте късогледи.Ще им скръцнат със зъби от Къщата на Губернатора,и ще се свият в дупката.Вероятно ще има някой против,но ще бъде изключение.Ненапразно,всички,без изключение, мимоходом,но задължително споменаваха и атлантическата солидарност,като част от политическата им програма.За да не бъдат упреквани след това.

    Коментиран от #24

  • 18 Oптимaлнo

    9 1 Отговор
    Изпуcкaт се нaзнaчeнитe ДC-МВРo-пaртийци в МO и Aрмиятa - нa тoпли виcoкoплaтeни cлужбички c рaннo пeнcиoнирaнe! Прoтивнo нa зaкoнa зa нeпaртийнocт нa cлужитeлитe в МВР, МO, Aрмиятa, cилoвитe и cпeциaлни cтруктури! Ceгa e мoмeнтa дa ce увoлнят вcички cлужитeли в МO, МВР, Cлужбитe, премахване на ранното пенсиониране и прeминaвaнe прeз луcтрaциoннo cитo c нoвo нaзнaчaванe нa eднa oптимизирaнa и мнoгoкрaтнo нaмaлeнa бюрoкрaция! Cлeдвa cъщия прoцec и за държaвнaтa и oбщинcкa бюрoкрaция и търгoвcки дружecтвa!
  • 19 Кадровикът

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "БОЗА":

    Да ама Попето е син на личната секретарка на другаря Петър Младенов, бе другари!

    Коментиран от #20

  • 20 БОЗА

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кадровикът":

    Какъвто ще да е...това можеше да се види,само в новобрански центрове...на Самандов му падна пищова...тоя на парад се изложи...мани... ;-Х
  • 21 Дзвер

    6 2 Отговор
    Тая година, за 6 май, Радев вместо да поставя лампази, да вземе да разжалва 10-15 генерали, вкл. такива в запаса, като им намалят пенсиите и им одържат надвзетите пари със задна дата!
  • 22 Голем смях

    7 9 Отговор
    Военните са най-тъпата част от обществото.Вижте ни президента ..и ...теглете една майна.Тъп,че кърти.Стани баби военен.Докато разберат ,че си тъп ще си майор.Докато се чудят какво да те правят ще си пенсионер.

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Как

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Нищо не зависеше":

    да зависи нещо от медузи? Освен че мърсят и са токсични.
  • 25 АПЗ и ДМСта

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "ВОД":

    Навсякъде са по министерствата. Взимат максималните пенсии от по 1350 лв + 50 лв от Боко, ходят за разнообразие на посещение на работните си места в министерствата; до обяд четат в интернет, обядват, пият кафе, в 4 ч. следобед стават нетърпеливи, в 16:55 ч. вече са станали от служебния си стол, нетърпеливи да се приберат.

    Ден минал - самун заминал. Боко им вдигна с поне 30-50% заплатите за четири години - всичките с не-помалко от 1500 лв заплата, допълнително като ДМС-та по още една заплата на тримесечие за слушкане... Общо = 16 заплати годишно.

    Ще реват за Боко... Аванс-Пенсия-Заплата-Аванс-Пенсия-Заплата-Аванс-Пенсия-Заплата...ДМС-та...
  • 26 ГЕПИ брато

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Голем смях":

    А за ген.лейт. доц. д-р инж. Бойко М. Б. какво ще кажеш?! Или за ДС-приравнения за правист-международник без да е юрист "д-р по международно право и междудържавни отношения на ЮЗУни" Красимир Д. Каракачан, който е звършил семистриално с нисък успех пропагандна специалност "начален учител по български език, история, география и ФИЗКУЛТУРА" на ВТУни, но в 1989г. е ДС-приравнен и накиччен с диплома на "историк" от СофУни с дипломна работа, писана по спец-задание от група партийни "историци" все от ДС-кариерата?! ЮЗУни и ВТУни се прочуха с продажбата на дипломи по бързата (задочна) процедура на "прависти": ЮЗУно-юристи са Пеевски, хаджиГенов, ..... И множетсво приравнени за юристи възпитаници на Милиционерския Занаятчийски център в Симеоново - шефове на съдилища, прокуратурата (Гешев!), военните съдилища, .....
  • 27 СОФИЯ

    2 0 Отговор
    Последно Кольо Милев къде е,вътре или вънка от парламента?
  • 28 Колко Комисиони прибраха тези Генерали в

    2 2 Отговор
    В комисията по Отбрана??? Много, смятате, че гласуваха от Патриотизъм, не гласуваха за комисиони те си!!! Взеха достатъчно, видяха че Кораба Потъва и скочиха през борда!!!
  • 29 Ф16 стелт блок 143вхАет5

    2 0 Отговор
    Интересно, при евентуален конфликт НАТО-Русия, тези "генерали" къде ще се скатават?
  • 30 Скъсан

    3 1 Отговор
    Герберастното генералче Константин Попов не го приеха в Парламента защото го скъсаха на изпита по строева подготовка - дясна ръка,десенкрак.