Last news in Fakti

16 Април, 2021 10:00 3 422 36

Експерт: "Напълно възможно е Русия да подготвя военна интервенция в Украйна"

  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • донбас-
  • владимир путин

Анексирането на Крим се оказа голям вътрешно-политически успех за Путин, но намесата в Сирия – не

Експерт: "Напълно възможно е Русия да подготвя военна интервенция в Украйна" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво цели руският президент Путин, като изпраща войски по границата с Украйна? Сегашната ескалация на напрежение в региона и възможните ѝ последици коментира Сюзън Стюърт от фондация "Наука и политика".

Канцлерката на Германия Ангела Меркел и президентът на САЩ Джо Байдън призоваха Русия да изтегли войските си, концентрирани по границата с Украйна. В интервю за обществено-правната мрежа ARD експертката по Русия Сюзън Стюърт коментира случващото се между Русия и Украйна. Стюърт ръководи изследователската група "Източна Европа и Евразия" в германската фондация "Наука и политика", мозъчния тръст на германското правителство.

Русия прехвърли допълнителни войски край границата с Украйна, но твърди, че това са рутинни маневри. Убедително ли е това обяснение?

Сюзън Стюърт: Не е убедително. На 23 март Русия приключи едно военно учение, но войските останаха. Освен всичко друго, става дума за относително големи подразделения, които отчасти са докарани от други военни региони – а това е необичайно. Войските са разположени не само край границата на окупираните украински територии – военни части бяха изпратени и на Крим, военни кораби в Черно и в Каспийско море. Става дума за нещо повече от рутинни маневри.

Руското правителство обвинява Украйна, че подклажда конфликта в Донбас, тъй че Русия трябвало да защити интересите на своите граждани там. Има ли основание за такива обвинения?

Сюзън Стюърт: За мен това е дезинформация. Всъщност през последните месеци украинското правителство на няколко пъти предлага да се върви напред в рамките на Споразумението от Минск и Нормандийския формат. В Източна Украйна не се наблюдава никаква военна ескалация от страна на украинските власти. В същото време само през миналата година Русия раздаде 400 000 руски паспорта в Донбас и по този начин изкуствено създаде там население от руски граждани. Сега то може да се използва като претекст и аргумент за интервенция: „Пазим нашите хора“.

Възможно ли е Русия да подготвя военна интервенция?

Сюзън Стюърт: Напълно е възможно. Все още не знаем какви са истинските намерения на Русия, тъй че не бива да изключваме този вариант. И все пак, според мен, той не е най-вероятният. Но има и друго възможно обяснение: Русия използва движението на своите войски, за да прикрие прехвърлянето на войници и въоръжение в Източна Украйна, чрез които да подпомогне сепаратистите.

Ако концентрацията на войски цели да окаже натиск върху Украйна: Каква би била целта?

Сюзън Стюърт: Предполагам, че натискът трябва да накара украинския президент Володимир Зеленски активно да търси напредък в рамките на процеса от Минск – специално по отношение на извънредния статут на окупираните области и на провеждането на избори. Последното примирие продължи няколко месеца, а Русия може би е очаквала, че през тях ще има някакво политическо раздвижване. Предполагам също, че руското правителство е раздразнено от Зеленски, който е непреклонен. Той наложи санкции срещу олигарси, много близки до руския президент Владимир Путин. И Русия може би го притиска да отмени тези санкции.

А дали Москва не подава по този начин и сигнал към Германия и Франция, които играят важна роля в Нормандийския формат и процеса от Минск?

Сюзън Стюърт: Русия открай време очаква, че Германия и Франция ще окажат натиск върху Украйна. Тази сметка на Кремъл понякога дори излиза. Днес обаче Германия и Франция съумяват доста по-ясно да оценят действията на Русия, включително и придвижването на военните части. Независимо от това Кремъл може би и в момента очаква, че Берлин и Париж ще въздействат на Киев.

Президентът на САЩ направи необичайно драстично изказване по адрес на Путин веднага след встъпването си в длъжност, наричайки го „убиец“. Като човек, който наблюдава и личността на Владимир Путин, мислите ли, че това изказване на Байдън играе някаква роля за случващото се?

Сюзън Стюърт: Не бих обяснила действията на Путин само като реакция на казаното от Байдън. Москва е наясно, че новата администрация във Вашингтон още не е изработила окончателно своя курс, но вече се очертава твърда позиция към Русия. Може би това играе определена роля. Но в действията на Путин може би има и емоционален компонент. Той все повече се затваря, изолира се както от населението, така и от една част от руския елит - и вече се опира единствено на тесен кръг хора, произхождащи главно от тайните служби. В тези условия е възможно да се поддаде на емоции по отношение на Байдън.

Ако се стигне да по-сериозна конфронтация в Източна Украйна, скрита или напълно открита: Какво вътрешно-политическо отражение би оказала тя в Русия?

Сюзън Стюърт: Малко са благонадеждните и независими проучвания на общественото мнение, но по всичко личи, че един военен сблъсък би бил непопулярен в Русия. Населението вече е уморено от външно-политически авантюри. Анексирането на Крим се оказа голям вътрешно-политически успех за Путин, но намесата в Сирия – не. Хората в Русия днес повече се интересуват от икономическото и от социалното си положение, това им е грижата. А освен това много руснаци смятат украинците за братски народ.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fate

    52 15 Отговор
    Украйна си е част от Русия . Ще си я вземат обратно когато си решат ...

    Коментиран от #15, #16

  • 2 Бесен Язовец

    52 11 Отговор
    Пропагандистите на сороснята не почиват винаги на линия да плетат инриги и заговори!

    Коментиран от #5

  • 3 Експерт

    19 6 Отговор
    Това е добре.
  • 4 Реалист 2

    50 10 Отговор
    Ако киевската хунта продължава да изпраща бронирана техника и турски дронове срещу рускоезичното население..Ако лишава хората по източната си граница от питейна вода... . Най - нормалното е Кремъл да се намеси.
  • 5 Сороснята

    25 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Скоро ще заспят вечен сън.
  • 6 Q2z

    24 3 Отговор
    Проста ли е Русия да си бута буфера...НАТО обаче иска ли да се настани там няма избор.
  • 7 Гост

    32 4 Отговор
    Всъщност, целта е, Русия?да бъде провокирана да го стори. Тогава тя ще бъде в ролята на 'агресор", което ще развърже ръцете на САЩ и марионетките им. Ще спре СП2.
  • 8 Хихи

    48 3 Отговор
    С DW винаги можеш да научиш истината. Тя е обратното на това което пишат.
  • 9 Вова

    28 7 Отговор
    Напълно възможно е ,а и най вероятно парада да бъде в Киев тази година
  • 10 Даже

    34 5 Отговор
    не дочетох докрая тази соросня. Все едно е реч писана за Чехльо.
  • 11 Нико

    26 6 Отговор
    Грешката на Путин е, че още 2014 при преврата не нахлу в Източна и Южна Украйна! Тогава тя беше деморализирана и без въшна военна подкрепа.. сега това ще струва много по-скъпо и трудно, с повече жертви. Но ще стане! Соросоидите да си квичат в кочината, пардон, краварника!

    Коментиран от #35

  • 12 DW докога ще сипете лъжи??

    19 6 Отговор
    Спрете с тези лъжи и маниполации!!

    Коментиран от #23

  • 13 Възмутен

    25 7 Отговор
    Ето това е дезинформация. Защо не критикуват краварите за Сърбия, Косово, Ирак, Либия, Иран и т.н. където буквално затриват държави, разделят и унищожават. Лицемерие, простотия и злоба. И Русия има интереси и те са да защитят своето.
  • 14 Дойче Зеле

    11 3 Отговор
    Обожавам тъпотиите им.....
  • 15 ДА АМА НЕ

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Fate":

    А възможно ли е НАТО,

    ДА ГИ ПРЕДИЗВИКА ?????????????????????????????????????????

    "Баба води , до намяра?"
  • 16 Виталий

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Fate":

    Всички си е част от Русия. Украина, България, Румуния ,Полша

    Коментиран от #20

  • 17 777

    4 6 Отговор
    Нeкa дa cи cтoят къдeтo иcкaт нo дa нe прecичaт грaницитe cи ! Oтдeлнo тoвa нe e нaшa рaбoтa и пo дoбрe дa нe cи врeм гaгaтa тaм къдeтo двaмa cи ги мeрят..! Дocтa пoпaрa cмe им cърбaли и e врeмe дa cи ядeм нaшия гювeч чe дa нe ocтaнeм и бeз нeгo oт мнoгo ъкъл.!
  • 18 !!!?

    7 10 Отговор
    Путин в кръгова отбрана - истерията прераства в делириум !!!?

  • 19 А русия,

    7 15 Отговор
    е част от Монголия и Китай. (Последните вече трайно се настаняват в изконно техните си земи, отдадени им засега на концесии. Обезлесявайки придобитите територии, влакови композиции откарват дървеният материал в Китай. Глупавите злобари в мацква дори идея си нямат какъв ще го ядат. Но дори и да се досещат, "вече са в тенджерата и водата бавно се подгрява". Bye, bye блед молец, от бай ти Байдън 😀...
  • 20 Шматка, кочината

    6 10 Отговор

    До коментар #16 от "Виталий":

    и 30 млн.кв км да стане - живота на територията ще си остане все същия - външни кенефи, екологична катастрофа, алкохол и мизерия. "Икономиката" все същата - експорт на сурови въглеводороди, метали, дървесина, фуражно зърно и жени, а вносът - от четки и паста за зъби (не, че знаят за какво служи), през хранителни продукти, до технологии. А "отечественото" (като ваксините), не го искат дори за кучетата и котките си...

    Коментиран от #25

  • 21 Хахаха

    7 5 Отговор
    Ще мине е това беснуване. Бесовете са срещу Русия! Един тест за читавоте и за негодниците.
  • 22 троцки

    5 11 Отговор
    Подготвя се "аншлус" на Донецк и Луганск от Русия. При вяла реакция на Запада Путин може да пробва да свали правителството на Украйна и да пробва "УкрКрим". Крайния резултат обаче ще бъде Желязна завеса по границите на Русия и Украйна и Грузия в НАТО. После САЩ и Европа ще се заемат с русофилите в собствените си държави.

    Коментиран от #31

  • 23 Остави ги

    14 5 Отговор

    До коментар #12 от "DW докога ще сипете лъжи??":

    Напротив, нека придължават. С толкова тъпа пропаганда не се хваща дикиш, обратното- превръщат разумните хора в русофили.
  • 24 Пошли нах й

    11 4 Отговор
    А как са разбрали, че Русия "трупа" войски по границата?
    Нали само руснаците шпионирали?

    Не влезнахте в Черно море, а? Подвихте опашки, а?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 пешо

    15 3 Отговор
    ако някой до ся не е забелязал - това е начинът, по който се управлява общественото мнение при условия на победила демокрация - създаваш условия за възникване на безброй "неправителствени" организации, после създаваш условия за финансирането им. и при подаден светлинен/звуков/какъвто-щете сигнал - те започват да лаят. нямат избор, иначе паничката остава празна. а те друго не могат. и лаят.
    просто. и безотказно.
  • 27 Сандо

    15 3 Отговор
    Изхвърлете ДВ от България!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 1357

    14 3 Отговор
    Толкова глупости накуп. Нито СП2 ще бъде прекратен да се строи/той е готов,има довършителни работи/,нито Крим ще бъде предаден не зная на кого/Крим е руски от 1783 г./,нито Украйна ще стане страна срещу Русия/през ВСВ най-много предатели има от украинците-Бандеровци,убиващи заедно с Хитлериските войски невинни украинци, руснаци ,деца и жени/.Мислят ли тъпите сащ/без история морал, вероизповедание, негри и бели негодници, лезбийки, гейове ,32 пола, убийства всеки ден, извратени типове и престъпни секти-адвентисти, петдесятници,мормони катари , еремити/,че могат да се опълчат срещу Русия..?!А и няма българин ,който да е против Русия.Франция винаги играе с Русия/от Френската Революция през ВОСР-1917/8 г. та до сега.Германия няма думата-победена страна през ВСВ.Колкото до тъпите сащ, те не играят никаква роля във външната и вътрешна политика на суверенна страна и най-силна във всяко едно отношение Русия.Сащ са виновни ,за войните в Корея Виетнам ,разрушаването на светските държави-Ливан , Сирия ,Либия, Иранм ;попълзновенията към Ирак.Латинска Америка и Куба са срещу сащ.Няма нужда от изказвания и санкции.Те не действат на Русия.Тъпите сащ, да се погрижат за сегашното си положение-война между негри и бели.
  • 30 веселяк

    12 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Напълно възможно е Русия да подготвя военна интервенция в Украйна"Експертааа, ако рашъните бяха решили нещо ти щеше последен да го разбереша и ЦРУ-то! Пример-Крим!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Матей

    6 3 Отговор
    Русия щяла да ги нападне,ако е било така,отдавна да е станало,например още в началото,когато бяха сраженията през 2014 г.Или при ужасните изстъпления на укро-фашистите в Одеса,при хилядите им военни провокации,избиване на мирно население в Донбас,разрушаването на руски военни паметници.Пак ще я превземат Украйна,но когато укрите и натовските военни започнат масирана агресия.При всички положения американците ще предизвикат война в този район,на тях Русия им бърка в болното здраве със самото си съществуване.Плюс това им отказват доларите,довършват Северен поток-2,правят съюз с Китай и Иран,наритаха ги в Сирия.Изчакват само да изсъхнат полетата,там са закъсвали в калта машините на вермахта,но няма да чакат до края на юни.
  • 33 хахаха

    1 0 Отговор
    и тази е експерт по Източна Европа и Евразия?! Смях......
  • 34 Герд Мюлер

    2 0 Отговор
    Сюзън Стюърт е типичен предтавител на западната англо-саксонска идеология, която се храктеризира с повърхностно познаване на руската действителност. Това е така, защото тя е формирала своите "знания", четейки главно материали на западните медии, които поначало бълват погрешна и изопачена информация. Русия в момента показва "мускули" и дразни още повече склеротиралото старче Байдън. Русия сега иска да докара до истерия Запада, за да може цял свят да види умишеленото демонизиране на Путин. А истината е, че само заради Путин Русия остава НАПЪЛНО НЕЗАВИСИМА и най-силна ЯДРЕНА ДЪРЖАВА. Именно тази независмост на уж победената от Студената война държава (РФ е най-значителната част от разпадналия се СССР) кара Западът да изпада в истерична злоба към Путин и самата Русия.
  • 35 Бат Мишо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нико":

    НЯМА ГРЕШКА Путин че не нахлу 2014- отделяйки тези части от Украйна хората вече не грасуват там и няма как да влияе политически И ВТОРО - колкот запада иска да въвлече Русия да нападне -ТОЛКОС И РУСИЯ ИСКА да въвлече запада да и се набута в бърлогата и да стъпи в Украйна НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ където самолетоносачите не помагат и снабдяването отдалечено - това е игра на котка и мишка
  • 36 Баш Бащицата

    1 0 Отговор
    Зеле, зеле, мойче зеле, намесата на Путин в Сирия се оказа голям ВЪНШНО-политически успех на Путин. За вътрешно не знам, но външно- категорично тотален успех в очите на всички нормалномислещи хора с непромити мозъци.