Last news in Fakti

16 Април, 2021 19:00 9 099 36

Украинската армия днес е по-голямо предизвикателство за Русия от 2014 г.

  • украйна-
  • русия-
  • предизвикателство-
  • армия-
  • война-
  • крим-
  • въоръжени сили-
  • киев-
  • политико-
  • нато

Днешната украинска армия е закалена в битки и по-добре оборудвана

Украинската армия днес е по-голямо предизвикателство за Русия от 2014 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато преди седем години избухна война в Източна Украйна между правителствените сили и подкрепяните от Русия сепаратисти, украински войници се биеха в окъсани маратонки и закупени с дарения бронежилетки. А техните неопитни командири често проявяваха нерешителност, което понякога водеше до фатални последици в борбата срещу опитния руски противник, пише американското издание Politico, цитирано от агенция "Фокус".

Днешната украинска армия е закалена в битки и по-добре оборудвана благодарение на дългогодишното участие в конфликти с ниска интензивност, както и нарастващата вътрешна и външна подкрепа. Но на фона на нарастващите страхове от възобновяване на военните действия, които според американските власти се потвърждават от най-голямата концентрация на руски войски близо до границата от 2014 г. насам, експертите губят оптимизма си. Те казват, че за Украйна ще бъде много трудно да отблъсне мащабно руско нашествие. Според редактора на цензор.net и военен коментатор Юрий Бутусов, украинската армия може да устои и да причини големи жертви на руските военни, но все още се сблъсква с много сериозни организационни проблеми и трудности. „За съжаление, ако нещо се случи, ще има много повече героизъм, отколкото професионализъм“, каза той.

Разлика във военните разходи

През 2019 г. Украйна e похарчилa 3,4% от БВП за отбрана, в сравнение с 2,2% през 2014 г. Такива данни се цитират от Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Русия през 2019 г. е похарчила 3,9% за тези цели. Но процентите не трябва да подвеждат: говорим за различни числа. В долари Украйна харчи 5,2 милиарда, а Русия - 65 милиарда. Миналата седмица генерал Руслан Хомчак, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, се опита да успокои притеснените от бойната готовност на Украйна, заявявайки, че страната е "готова за адекватен отговор" на различни сценарии. Всъщност днешната украинска армия е по-голяма и по-добре организирана. Много е радостно, че тя не се нуждае от подкрепата на набързо събрани доброволчески батальони, както беше през 2014 г., когато руските войски започнаха да оказват помощ на местните бунтовници. За щастие през последните години западните съюзници предоставиха на Украйна значителна логистична помощ, инструктори и оръжия, които помагат за подобряване на отбранителната способност на страната.

В момента 225 000 военнослужещи са на активна служба в украинската армия. Освен това има 900 000 резервисти, според уебсайта Global Firepower Index. В Русия има един милион души на активна военна служба и два милиона резервисти. Украйна се нарежда на 13-то място в света по брой танкове с 2430, и на седмо по бронирана техника и мобилна артилерия (11 435 и 2040 единици). Но Русия е първата в света по танкове (13 000), трета по бронирани превозни средства (27 100) и първа по теглена артилерия (4465 оръдия). Уви, базата на украинската армия все още е съставена от танкове, самолети и бронирани превозни средства от съветската епоха. За Киев е трудно да модернизира въоръженията си, въпреки постоянната заплаха от Русия, която, за разлика от Украйна, следва обширна програма за модернизация от 2008 г. насам.

Например миналата година Украйна е изнесла оръжия и военно оборудване на стойност около милиард долара, но не успя да произведе или закупи модерно оборудване и оръжия, които не отстъпват по своите характеристики на руските аналози. Това се отнася за зенитни и противоракетни оръжия, способни да защитят инфраструктурата и критичните стратегически цели от удари с прецизно оръжие. Според ветерана от украинските въоръжени сили Тарас Чмут, който оглавява базираната в Киев организация с нестопанска цел „Украински военен център“, координираните въздушни и ракетни удари срещу цели като мостове, железопътни линии и електроцентрали могат да спрат украинската икономика напълно. "Това означава, че руснаците няма да имат нужда да окупират голяма територия, за да постигнат целите си", каза той. Чмут добави, че украинските ВВС имат за съжаление ниска бойна готовност. Миналата година командирът на ВВС призна, че цялата авиация след 10 години ще бъде напълно остаряла.

До голяма степен използването на смъртоносното оръжие от Украйна ще зависи от руската тактика. Както пише по-рано изданието, получените от тази държава американски противотанкови ракетни системи „Джавелин“ (противотанкови ракетни системи) ще бъдат безполезни, ако Русия направи скрито и ограничено нашествие без използването на танкове. Военният анализатор Николай Сунгуровски от киевския Център „Разумков“ казва, че подобни модерни оръжия са изиграли огромна роля. В същото време за Украйна е по-изгодно да получава технологии, за да установи високо качество на вътрешното производство и да натрупа знания. „Можем сами да го разберем“, каза Сунгуровски за слабо развитата военна индустрия. "Но това ще отнеме много време." Корупцията е сериозна пречка. Държавният концерн "Укроборонпром" отдавна се смята за развъдник на корупция. В съвместно изявление, публикувано в края на миналата година с Националното бюро за борба с корупцията на Украйна, монополът обеща да направи отбранителния сектор „прозрачен и отговорен“. Но освен военната техника има опасения относно професионализма на военнослужещите.

Командване

Чмут, който е бил на активна служба от 2015 до 2017 г., каза, че командирите са се отървали от психологическите си комплекси за военните действия с руската армия, които са имали през 2014 г. В резултат на това днешната армия е „готова за бой“. В същото време наскоро мотивирани и опитни войници напускат армията поради бюрокрация и спад в качеството на командването и контрола. Ветеранът полковник Сергий Собко, получил титлата Герой на Украйна за своите заслуги, заяви в интервю за украинските медии миналия месец, че офицери, които са се представили слабо в боевете през 2014 г. или са избягвали да участват в бойни действия, са се завърнали на ключови командни позиции. Президентът Владимир Зеленски отправи апел към НАТО да приеме Украйна. Но все още има много малко надежди за това и е въпрос на далечно бъдеще.

През първите 18 месеца от президентството на Зеленски украинските въоръжени сили приеха 96 стандарта на НАТО. През петте години от управлението на неговия предшественик са приети 196 такива стандарта, както се посочва в доклада на киевския център „Нова Европа“. Това са най-разнообразните стандарти, като се започне с привеждане на военните чинове в съответствие с тези на Алианса и завърши с приемането на стандартите на НАТО за логистика и планиране. Авторите на доклада наричат тези постижения „положителен момент“, но отбелязват, че при този темп ще отнеме поне 13 години, преди Украйна да спази напълно стандартите и правилата на НАТО. Това означава, че в случай на военна конфронтация между Украйна и Русия подобни промени няма да са от голяма полза. Някои са песимисти по отношение на опитите на Украйна да модернизира армията.

Според Николай Воробьов, украински журналист, който преди е работил като научен сътрудник в университета „Джонс Хопкинс“, командирите често се обезсърчават от огромния обем ежедневни документи, тъй като те трябва да отговорят на огромен брой искания и да отчитат дори най-основните решения. "Войниците се шегуват, че украинската армия се превръща в хартиена армия", каза Воробьов. Като повтаря Собко, той каза, че такава бюрокрация смущава дори и най-способните командири. Например, понякога им се налага да чакат с часове, за да получат заповед да отвърнат с огън по врага. На фона на ескалиращото напрежение през последните дни, Зеленски се опитва да се представи като решителен лидер. Миналата седмица той пътува до фронтовите линии в Източна Украйна. Но критици като редактора Бутусов твърдят, че украинското ръководство, разсеяно от належащи политически въпроси, не е в състояние да мисли напред, когато става въпрос за армията. "Що се отнася до подготовката за война, нашият проблем е, че не можем да изготвим план за действие, не можем да организираме разпределението на силите и средствата, не можем да мобилизираме човешки и интелектуални ресурси за вземане на решения", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sieg

    90 12 Отговор
    Пхах! Украйна е фалирала отдавна във всяко отношение. За 24 часа няма да има, ако Русия реши.
  • 2 Пръц

    92 22 Отговор
    Русия никога не е воювала срещу Укрите .През 2014 народното опълчение в Донецк и Луганс правеха на мармалад укронацистите от SS Батальоните Азов,Десен сектор и всякакви нацията от цял свят дошли да ловуват.Смърт на фашизма — свобода за народа!
  • 3 Дончо

    98 11 Отговор
    Много дълга платена статия бе . Немам нерви да я прочета цялата. Само дето не ми е много ясно в какви битки е калена Украинската армия ? В тия срещу деца и жени ли ?

    Коментиран от #29

  • 4 АНОНИМЕН

    48 7 Отговор
    Тази статия е като предсказването на бъдещето по зодията! Започва оптимистично с положителния асцендент и завършва с пълно провесване на нос заради противоположния и равен като противотежест трансцендент! Което значи война няма да има! Газовите тръби на Хънтър Байдън ще бъдат осребрени и с нов собственик!
  • 5 КОНТРАТА

    67 13 Отговор
    Украинска армия има 20 часа живот серщу Руската армия после бялото знаме иначе лошо!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Госあ

    53 10 Отговор
    Украинците са смел и силен народ. Краварите много добре знаят какво правят като ръчкат там. Само дето не отчитат факта, че източна Украйна държат на Русия.
  • 8 Marinov

    36 7 Отговор
    Украинската армия днес е по-голямо предизвикателство за Русия от 2014 г. НО Твърде НЕДОСТАТЪЧНО! При Военни Действия от Руснаците от Унгарската Армия и Живеещите в въпросните Райони ще стане като в Крим, напълно Отделяне на голяма час от Унгария в Ново Русия и рано или късно това ще Стане, просто защото Хората от тези райони го ИСКАТ !
  • 9 3,14К

    46 7 Отговор
    Генерал Хомчак е командващият, който ръководеше операцията в Дебалцево и избяга най-позорно от обкръжението, оставяйки над 400 убити свои войници. Сега ако ги поведе пак.....
  • 10 Чичо

    22 9 Отговор
    Ще я думне за два три дни като на тренировка 😂
  • 11 Българин

    18 33 Отговор
    Руския разследващ журналист Максим Бородин е убит на тоя ден хвърлен от петия етаж в Санкт Петербург разкри разгрома на Вагнер в Сирия и още много други безобразия на олигархията
  • 12 Бамбука

    17 31 Отговор
    Украйна е суверенна държава призната от всички демократични страни, включително от Китай. Уважение към техния народ.
  • 13 Behemoth

    17 8 Отговор
    Седмица максимум и 58 армия е в Киев...

    Коментиран от #15

  • 14 колю

    21 34 Отговор
    Как може да ви впечатлява една държава като Русия?Имала силна армия ,ама никой не казва как живее народа с минимална заплата от 7 000 рубли или 130 евро ,а това е най- богатата държава в европа.И вие се радвате ,че Русия ще превземе Украйна и какво от това ще загинат руски синове и украински такива за да угодят на Путин. Браво!

    Коментиран от #17, #23

  • 15 Хаха

    8 10 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    Вече са в Киев Волен Сидеров потвърди
  • 16 1 2 и три

    23 7 Отговор
    Те стандартите на НАТО ппърво са нефелни в сравнение с Варшавските и второ като знам кек се приемаха и приемат в нашата армия ми е направо смешно. И трето.....,половината украинска армия ще дезертира и ще останат само бандеронацистите от Западна Украйна.
  • 17 Behemoth

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "колю":

    Глупости ...ние се подиграваме на загубеняци като тебе които не си дават сметка за бруталността на човешката природа....просто група хора експлоатират друга група ...ало посолството на ЗЛОТО може ли да си направим тиквеник за олабване на напрежението?
  • 18 Кресна

    29 7 Отговор
    Този който е писал статията и самите украинци вярват ли си?Щатите ги е страх да воюват с Русия тия щели да воюват,моля ви се не ставайте смешни.Още повече че над 80 процента от хората е Украйна няма да воюват срещу Русия и самите генерали го знаят това.Моля ви не се излагайте с такива статии.
  • 19 ивелин

    26 7 Отговор
    Цивилизованите свине това искат да кажат на Украйна " Вие имате силна добре подготвена решителна боеспособна армия " ние ще ви подкрепваме и врагът(Русия) ще бъде принуден да ви върне Крим Луганск и Донбасс всичките " окупирани " територии. Кaкъв идиотизъм подтикващ Украйна към авантюризъм .При подобна авантюра Украйна ще престане да съществува като държава не " цивилизованият" Запад даже и Господ няма да може да им помогне.
  • 20 Реалист

    9 4 Отговор
    Прехвърляш 100 кашони водка откъм противника и след няколко часа ако искаш ги целувай ако искаш ги е....:)
  • 21 74838383

    15 1 Отговор
    С всеки изминал ден се убеждавам, че думата експерти са врачки и екстрасенси, до сега нито един експерт реченото от него не е сторено или въобще не се получава това в прогнозите им.
  • 22 Анимационни герои

    19 5 Отговор
    Тия смешници на снимката на плаж ли ще ходят със слънчевите очила или на война? Сигурно са и с прашки вместо боксерки. Руската армия може да я спрат само украинките, нищо друго!

    Коментиран от #27

  • 23 Чоко

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "колю":

    айсиктиве
  • 24 RUSSIA

    13 1 Отговор
    Еми като не можете, не знаете и нямате ЗАЩО СКАЧАТЕ НА БОЙ С РУСИЯ.
  • 25 Абе я си

    5 19 Отговор
    На всички руски тролове и техните български мекерета искам да кажа - Евете си майката, Украйна е на път да стане част от нормалния свят, към който вие никога няма да бъдете. И да, ако искате пробвайте да я нападнете.... Ще бъде интересно да ви го начу*кат пак, както в Афганистан , да речем... Великите на*срани войни от Севера. Стига бе....

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 26 Павел Пенев

    12 2 Отговор
    Ако има сблъсък,тези юнаци ще си захвърлят и пластмасовите автомати и тъмните очила.Трагедия и комедия едновременно.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дончо":

    В Одеса .Гориха беззащитни хора.А и майданите ги броят за трета световна война .
  • 30 Само питам

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "Абе я си":

    Какво за Афганистан?Бай Дън капитулира,нали?А нашите рейнджъри вече няма да оправят палатките на афроамериканците.Жалко.Какви мангизи печелеха.
  • 31 Змей Горянин

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Абе я си":

    Ох, грубиянчето на Змея! Що такива благопожелания, бе сладък? Учителката не ти ли е казвала да не бъдеш груб в изказа си, а?
  • 32 Поздрави

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Абе я си":

    20 години в Афганистан САЩ и НАТО се бориха като прасе с тиква и накрая.....? Руснаците поне не изнудваха варшавския договор
    за контингенти.Накрая си вдигат чукалата с подвити опашки. Септември уж щели да се изметат,а това означава ,че до края на годината талибаните ще изметат прокситата им от Кабул. Руските проксита навремето поне задържаха власта 2-3 години след като руснаците се изтеглеха.
  • 33 Изглежда

    3 2 Отговор
    и тук започнаха да се пишат всякакви глупости....Украйна отдавна се е превърнала в провалена квази-държава.....
  • 34 крика

    1 2 Отговор
    Украйна е държава колкото Северна Македония е държава - измислена работа.
  • 35 Матей

    1 2 Отговор
    Укро-фашистите се усилиха,не ще и спор,американците им даваха нови системи и го обучаваха.Но с руската армия определено не са воювали,биха се с опълченци.Една голяма част от населението ги напусна,това се е отразило на мобилизационния потенциал,а икономически Украйна е гола вода,задлъжняват на американците с тия нови въоръжения.Какво ги е прихванало да се мерят с армия ,която ги превъзхожда десетки пъти и като численост и като бойна техника?
  • 36 Герд Мюлер

    3 2 Отговор
    Чудя се на населението на Украйна накъде е тръгнало? Украйна иска да става Западна държава. Но на каква цена? В главите на някои украински политици, това може да стане като "победим Русия". Да, сами не можем. Тогава ще извикаме НАТО и САЩ да ни помогнат. А какво прави бедния украински народ. 20 милиона украинци са науснали вече Украйна. Младежите не искат да воюват и гледат да се покрият по един или друг начин. И Украйна става жертва на амбициите на САЩ да "възпрат агресивната Русия". А да живееш непрекъснато в страх от война с Русия? Нима това е хубаво? Има една стара поговорка: "Съседът е по-важен от родния брат!" Да, това важи и за Русия, но за нея угрозата от разрастване на конфликта играе по-скоро мобилизираща роля. Защото още се помнят злодеанията на фашистките Бандеровски банди през Втората световна война!