Last news in Fakti

20 Април, 2021 13:00 6 929 175

Байдън вкарва Русия във финансов колапс

  • байдън-
  • путин-
  • русия-
  • финанси-
  • санкции

Когато започнеш война, трябва да си готов и да я загубиш

Байдън вкарва Русия във финансов колапс - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Биляна Димитрова за Analyses & Alternatives

Факторът валутен и национален риск стана реалност. Руската федерация ще получи рестрикция за акумулиране на чуждестранна валута, за да обслужва задълженията си, както до сега бе възможно – потенциални емитенти получаваха възможност за набиране на така необходимия им капитал чрез акумулиране на парични ресурси с неясен произход, което на свой ред доведе до спекулация с доверието на легални инвеститори и пряко емитиране на ценни книжа.

Руските банки и финансови дружества, кредитори инвеститори вече са изправени пред сериозните обструкции, произтичащи от политиката на междубанковия валутен пазар. Като част от по-широкия си преглед на руската политика, администрацията на Байдън разгледа ролята на санкциите в отговор на злонамереното поведение на Кремъл. Това поведение включва хакерството на Solar Winds, намеса в американските избори, усилено разполагане на военен контингент по границите на Украйна, нарушаване на човешките права в Сирия, партньорство в репресиите на Лукашенко в Беларус, износ на нестабилност чрез предоставяне на наемници, омаловажаване на наказателните санкции от ООН срещу Северна Корея, незаконното затваряне на Керченския пролив за транзитно преминаване на кораби, което е в сериозно нарушение на международното морско право, използването на химически и биологични оръжия, транснационална корупция за въздействие върху чужди правителства, външна подкрепа за подкопаване на демокрацията, действия на наемническата група на „Вагнер“, преследване на дисиденти и журналисти, подкопаване сигурността в страни и региони важни за националната сигурност на щатите, опити свързани с мними транзакции или сделки заобикалящи санкциите на САЩ, включително чрез използване на цифрови валути или активи, незаконен трафик на рускоезични емигранти, нарушаване на утвърдените принципи на международното право и много други закононарушения, които са в ущърб на един прецизно работещ цивилизован свят.

Новата изпълнителна заповед от 15.04.2021г, подписана от президента Байдън за санкциите срещу Русия, според Белия дом, ще възстанови реда в международното търговското сътрудничество, при законното договаряне при износ на валута, както и надлежното обезпечаване на банковото регулиране при насрещна търговия и при налагане на вето. Обхватът от мерки залегнали в съдържанието на тази структуро-определяща заповед ще очертае не само ключово важни сектори на обществото, но и ще даде по-голяма яснота в геостратегическата политиката на САЩ. Тези базисни подходи, върху които се опира политиката за сигурност могат да включат следните опции:

По-рязкото въвеждане на индивидуални санкции спрямо общественоопасни лица и корумпирани високопоставени служители, особено лица близки до Путин, в т.ч. олигарси, и срещу агентурна мрежа. Това е само част от стратегията, насочена срещу безчисленото богатство на най-голямата клептокрация в света. Въвеждането на по-широки икономически санкции, които безспорно ще навредят на руската икономика са само средство за ограничаване на нейното емитиране на дълговете. Със засилването на външния икономически натиск, според Белия дом, ще се засили и икономическия застой на Русия.

Нейната потенциална изостаналост се дължи главно на собствената ѝ икономическа слабост и традиционна корупция. Въпреки че засилените и целенасочени индивидуални санкции могат да бъдат основния инструмент за контрол от страна на САЩ, секторните санкции също стават не по-маловажна част от инструментариума на стратегията, особено в частта касаеща онези области от руската икономика, които пряко засягат интересите на Путин. Осветяването на тъмните ъгли на финансовата система намалява пространството, в което руският президент и близки нему автократи могат да работят.

Лишава ги от ключовите лостове на властта (лесно и анонимно използване на глобалната финансова система например), които са им нужни, за да продължат да подчиняват своите хора и да създават хаос по целия свят. Заповедта на Байдън, като основен инструмент за гарантиране на правовия ред цели не само укрепване на вътрешната национална сигурност на САЩ, но включва и стъпки като настоява за по-голяма корпоративна прозрачност, за прекратяване на корпоративната анонимност, за идентифициране на действителните собственици на сделки с недвижими имоти от висок клас и други средства за пране на пари.

Администрацията на Байдън може да допълни списъка с потенциални нови по-строги икономически санкции като допълнителни ограничения във финансовия сектор – пълно блокиране на руското емитиране на държавен дълг, санкции в енергийния сектор, насочени към достъпа на Газпром до западните капиталови пазари. Министерствата на финансите, на търговията и държавните служби на Съединените щати имат за задача да разширят настоящия списък с нови потенциални цели.

Целта на тези санкции е да промени правилата на играта в полза на международния финансов ред, като възложи на руския политически елит отговорност за действията му, и даде гаранции за финансова прозрачност в рамките на глобалния и регионален дебат за бъдещите промени във международните финанси.

Прилагането на санкции и други инструменти за икономически рестрикции върху държави нарушители на международния правов ред е обект на спорове и дебати, което е нормално, като мнения варират от приемане до отхвърляне. Те могат да да бъдат използвани в услуга както на съмнителни, така и на достойни политически цели. Но един принцип си струва да се отбележи: агресивните автокрации в света не трябва да могат да се радват на плодовете на икономическите и финансови системи на демокрациите, като същевременно пренебрегват правилата и нормите, които създават такова богатство и ликвидност на първо място. В момента пред Русия няма изход от финансовия колапс, в който се натика сама.

Когато започнеш война, трябва да си готов и да я загубиш.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандокан

    203 34 Отговор
    Тоя си мисли че Путин е от вчера! Ще поживеем и ще видим!

    Коментиран от #139

  • 2 Истината

    58 230 Отговор
    Каквото направи Рейгън със СССР това ще направи и Байдън с мръсната руска кочина!

    Коментиран от #8, #11, #14, #16, #60, #91, #109, #148, #163

  • 3 mcv bxeecgmj

    153 21 Отговор
    А дали ще го има скоро, за да види как точно нищо не е направил на руснаците. Питам, че като гледам как само като го духне ветерот и се търкаля безпомощно чак ми е жал за напъните му.

    Коментиран от #10

  • 4 bidona

    88 13 Отговор
    НИДОНА НИКОЙ НИКЪДЕ НЕ ВКАРВА БИДОНА ПОДПИСВА ХАРТИЙКИ БЕЗ ДА ЗНАЕ КАКВО ПИШЕ НА ТЯХ ВЕЧЕ И ДЕЦАТА ВИ ЗНАЯТ МАНИПУЛАЦИИТЕ ТО НЕ БЕШЕ КОРОНА СЕКТАНСТВО ИНЖЕКЦИЙКИ ЛЪЖЕНАРИЧАНИ ВАКСИНИ ИЗМИСЛЕНИ БОЛЕСТ .
  • 5 Пурко

    37 151 Отговор
    Браво БАЙДЪН Браво Молодец!!! А тукнашните продажни мижитурки тролове да започват с култа към личността на другаря Путин и оплюването на всичко демократично и правово!!!

    Коментиран от #92

  • 6 someone

    138 17 Отговор
    тия пледоарии ги слушаме от 2014 как санкциите сриват Русия и тя губи всичко , всичко си остана в сферата на фантазиите.
  • 7 ха ха

    167 20 Отговор
    Тази "аналлизаторка" дали знае случайно колко процента е руския дълг и колко американския? В случая тези санкции ги засягат много слабо, да не говорим, че пазарите останаха стабилни, което доказва че "санкциите" са по-скоро "търкалящия се по стълби" да показва нЕкакви мускули и нищо повече! И само за авторката - добре е да се поразходите до Русия - там свети и грее и магазините преливат от страхотни стоки на народни цени, а парното за всеки апартамент е около 5 лева на месец! И не пишете анализи - не ставате!

    Коментиран от #106, #124

  • 8 Тиквуне

    110 23 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Ако не е Русия да пази мира ще си слуга до живот заедно с смешните ти потомци

    Коментиран от #21, #31, #77

  • 9 Седесарят.

    96 12 Отговор
    Ясно,,ама Украйна и газопровода изгоряха...И САЩ е в колапс..Трепят се всеки ден..Ченгето ,първо стреля после ,контролен в главата,с коляното на врата..
  • 10 сила

    25 99 Отговор

    До коментар #3 от "mcv bxeecgmj":

    а на гномчето каПУТИН просто му тежат 20 сантиметровите ПИНЕХОДИ и килограмите ботокс.....п.п. НЕ ХАРЕСВАМ БАЙДЪН,НО ГНОМЧЕТО СЪСИПА И ОГРАБИ РУСИЯ четете и гледайте независими руски сайтове за да видите какво мислят за него руснаците

    Коментиран от #17, #22

  • 11 pr jnotyn

    109 20 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Тук си в голяяяма грешка. Рейгън имаше срещу себе си един пияница и предател в лицето на Елцин, а днес некролога има срещу себе си първо военен с огромен опит, второ политик от световна величина.
    Да не стане краварската валута скоро да си я лепят по стените вместо тапети, че като гледам BRIKS натам отиват нещата. То там им е проблема на янките. Отхвърлят ли долара тея са приключили на секундата.

    Коментиран от #25, #35, #69, #125

  • 12 rusnak

    102 10 Отговор
    Тоя дъртофелник, само може да се гордее че надупи Чехите да спрат Росатом, за да се набутат с некадърниците от Уестингхаус, дето не могат да си завършат проекта в щатите от 2012 година.

    Коментиран от #53

  • 13 Доко

    90 13 Отговор
    Братушките винаги са оцелявали и пак ще оцелеят. Но не картофите ще ги спасят, както през втората световна война, а подземните богатства. А този лудия да ходи да се лекува.

    Коментиран от #151

  • 14 Длъжника

    63 6 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    ще вкара кредитора във финансов колапс!?? Тъй то с тези измислените дипломи за висше образование. .
  • 15 Истината

    18 83 Отговор
    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!

    Коментиран от #40

  • 16 Седесарят.

    30 7 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Рейгън сдаде властта на Буш,1988,г..Какво направи Рейгън???СССР,обяви и призна референдуми на 12 републики ,1991..
  • 17 навел си се

    24 5 Отговор

    До коментар #10 от "сила":

    а с взелинче намаза ли ...
  • 18 Ам Чи

    13 60 Отговор
    Жалко за обикновенните рушляни,и най вече за рушлянките.Но няма нужда от санкции просто отворете границите на европа и сащ и Расия ще намалее с една трета
  • 19 Джо Байдън

    19 69 Отговор
    Всички мечти за величие на Русия са завършвали с купони за хляб!
  • 20 Българин

    16 65 Отговор
    Кремъл отдавна си го търси , бумеранг дано изгоним и руската мафия от България
  • 21 Истината

    28 44 Отговор

    До коментар #8 от "Тиквуне":

    Публикувано във факти.бг: Ако не е Русия да пази мира ще си слуга до живот заедно с смешните ти потомци


    Русия днес е в ролята на нацистка Германия през 1939 година!
  • 22 mcv bxeecgmj

    61 13 Отговор

    До коментар #10 от "сила":

    Добре, че си ти троле краварски да ни осветлиш колко е тежко положението в Русия, че не знам какво бихме правили без теб.
    И сега кво, кога да чакаме Русия да се разпадне?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Фриман

    59 14 Отговор
    Май скоро ще видим, как долара ще се самоубие, а в следствие на това и цялата икономика на САЩ. Това обаче също така ще окаже огромно влияние на световната икономика, но по-добре така. Дойде време светът да се откаже от разплащането с тази валута и хората да се освободят.

    Коментиран от #29

  • 25 Истината

    20 36 Отговор

    До коментар #11 от "pr jnotyn":

    Публикувано във факти.бг: Рейгън имаше срещу себе си един пияница и предател в лицето на Елцин,


    Руските роби дори и исторлията не познавате, какъв Рейгън и какъв Елцен ти се мотаят в зомбираният мозък?
  • 26 Вълко Червенков

    15 54 Отговор
    Велика Америка ще смачка Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина като гнида.Навремето Роналд Рейгън постъпи по същият начин със СССР.И къде е сега СССР?На Боклука на Историята.Рускенефа се е устремил натам.Неизбежно е.

    Коментиран от #164

  • 27 Супер

    52 11 Отговор
    Байдън мачка Русия. Обаче дали малоумните му съветници и анализатори са преценили точно кога ще му пусне на Путин и какви ще са последствията. Историята познава един такъв опит преди втората световна война с дейно американско участие и резултата го знаем всички. А американците отчаяно се нуждаят от нов глобален конфликт с който да се опитат да реанимират умрялата си икономика. Само че сметката пак друг ще им я плаща!!!
  • 28 Сандо

    44 7 Отговор
    Айде и тая извади големия език да олиже новия Господар.Сигурно ще остане много изненадана в скоро време при такава слугинска експертиза.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ПЕНКО

    36 12 Отговор
    ЩОМ ЗАМРАЗИХА ТЕКСАС - КАКВО ИМ ПРЕЧИ НА РУСКИТЕ КЛИМАТИЧНИ ВОЙСКИ ДА ЗАМРАЗЯТ И НЮ ОРЛИЪНС !?!?!? МОГАТ ДА УСКОРЯВАТ И НАСОЧВАТ ТАЙФУНИ И ЕКСПЕРИМЕНТИРАТ С ТОРНАДА !!! А , БЕЛИ ПОЛИЦАИ ДА УБИВАТ МЛАДИ ЧЕРНОКОЖИ Е СЪВСЕМ КОНВЕНЦИОНАЛНО ВЪЗПИТАНИЕ НА "ЧИЧО САМ ЦИОНИСТА БАНКЕРОМОН " !?!?!?!

    Коментиран от #78

  • 31 баба Ванга

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Тиквуне":

    Скоро ще е

    Коментиран от #34

  • 32 Психолог

    16 47 Отговор
    Руската кочина трябва да бъде гърчена по всички параграфи ! не трябва да има жалост към тази терористична и мръсна държава!

    Коментиран от #56, #64

  • 33 Абе

    40 9 Отговор
    Вкарва САЩ във война и с Китай и ги тласка към общи действия с Русия, както отбеляза и Тръмп, а той от бизнес война разбира много повече от памперса дементирал:)
  • 34 Баба Ванга

    15 44 Отговор

    До коментар #31 от "баба Ванга":

    Свето ке стане по-добър когато Владимир Владимирович легне в мавзолея до Владимир Илич. Скоро е!

    Коментиран от #41, #48, #75

  • 35 Great

    17 12 Отговор

    До коментар #11 от "pr jnotyn":

    КГБ управляват сто години Елцин е само кукла на конци трябва да си много глупав за да пишеш глупости
  • 36 Таваришчи !

    4 21 Отговор
    Успакойтесь ! Бай Дън се бъзика ! 🤭😁
  • 37 Стоян

    44 5 Отговор
    Вие госпожо сте много далече от реалните анализи, близо сте до платените.
  • 38 Цитатчик

    23 5 Отговор
    Цитат санкциите са наложени и заради репресиите на Лукашенко в Беларус ?????????
  • 39 Стефан Петров

    55 9 Отговор
    По-некадърен анализ от този не бях чел. Анализът е нещо, основаващо се на множество източници, а този се базира само на американски такива. При това се забравя, че външния дълг на Русия е 20% от БВП, а този на САЩ е вече 131%. Русия има огромен запас злато, а този на САЩ едва ли е наличен, защото никой не го е виждал. В западната и особено американската преса доста се пише, че санкциите не са проблем за Русия, но авторката на този "анализ" явно не чете подобни материали. Настоятелно моля админа на сайта да не публикува пълни глупости под предлог свобода на мненията.

    Коментиран от #46

  • 40 mcv bxeecgmj

    22 3 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    И кога ЩЕ стане това, че го чуваме от 1000000000000000 години и все не можете.
  • 41 Членин

    3 7 Отговор

    До коментар #34 от "Баба Ванга":

    Айде бе , откога чакам бодра смяна ?!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Комонист

    9 35 Отговор
    Ще ядете старите ракети и ще целувате задника на чичо Сам ,Браво Байдън
  • 44 Така е

    41 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Когато започнеш война, трябва да си готов и да я загубиш
    ,,,,,,,,,,
    сащ я започнаха, и този път ще я загубят, както в Корея,Виетнам,Афганистан, Сирия...
  • 45 РЕВиЗОР

    17 0 Отговор
    Рони и Джо - двама президенти, една цел. Да му мисли Тутраканската селищна система!
  • 46 Great

    7 36 Отговор

    До коментар #39 от "Стефан Петров":

    В сравнение САЩ Русия е пигмей властелинът на света може да си позволи всичко
  • 47 1990 година

    7 27 Отговор
    Ако не бяхте им дали 1990 г. 15 милиарда долара да си купят салам да не изпукат от глад, сега нямаше да има такива проблеми.
  • 48 Абе

    35 3 Отговор

    До коментар #34 от "Баба Ванга":

    Хората знаят какво е казала за Русия Ванга, остави ами и американския баш пророк ЕдгарКейси и той едни русофилски сънища имал и всичките му се сбъдват, той направо Фар на надеждата за човечеството, нарекъл Русия, ама ти си пиши ник ако искаш и от негово име, щото той за Русия битер Ванга е говорил:)))
  • 49 реалиста

    11 23 Отговор
    малиии с една 100 $ банкнота ще напълня едно 750 кг ремърке с рубли.
    мухахахаххаа

    Коментиран от #76

  • 50 Ужас

    25 6 Отговор
    каза си Путин,но го домързя да си го премести.Беше го местил стотици пъти..
  • 51 Lola

    8 29 Отговор
    Байдън се оказа великан
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Дърт пее..раст...

    25 5 Отговор

    До коментар #12 от "rusnak":

    Вестингхаус,,е пирамида...Бабиш е човек на демократите.И от там и ,шпионските измишльотини,,
  • 54 ПЕНКО

    17 6 Отговор
    ЩОМ ЗАМРАЗИХА ТЕКСАС - КАКВО ИМ ПРЕЧИ НА РУСКИТЕ КЛИМАТИЧНИ ВОЙСКИ ДА ЗАМРАЗЯТ И НЮ ОРЛИЪНС !?!?!? МОГАТ ДА УСКОРЯВАТ И НАСОЧВАТ ТАЙФУНИ И ЕКСПЕРИМЕНТИРАТ С ТОРНАДА !!! А , БЕЛИ ПОЛИЦАИ ДА УБИВАТ МЛАДИ ЧЕРНОКОЖИ Е СЪВСЕМ КОНВЕНЦИОНАЛНО ВЪЗПИТАНИЕ НА "ЧИЧО САМ ЦИОНИСТА БАНКЕРОМОН " !?!?!?!
  • 55 ттт

    29 7 Отговор
    Санкции безучастието на Китай са абсолютна безсмислица! Към такива санкции няма да се присъедини почти никоя азиатска държава, някои южноамерикански и повечето африкански държави, тоест поне две трети от населението на планетата.
  • 56 Хахахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Психолог":

    Калтак
  • 57 РЕВиЗОР

    5 18 Отговор
    Хайазко не може да легне до Илич! Мурзилките вече пробваха с мустакатия, но не се получи и го изнесоха.Ленинариума е едноместен!
  • 58 ПЕНКО

    21 5 Отговор
    КОМАНДВАЩ САЩ Е БЛИНКЪН - ЕВРЕИН-СЕМИТ -ЦИОНИСТ !!!ЗАЩО ОЩИ СПЯТ "КУ КЛУКС КЛАН " ???????????

    Коментиран от #80

  • 59 Смешница

    36 7 Отговор
    Абе от къде ги намирате такива анализатори,стига глупости вече.Дв попитам анализаторката кой печати долари? В какво положение е икономиката на САЩ от 2014 насам и най вече срутвайки икономиката на Русия два пъти повече срутват европейската икономика.После въпрос,Коя демокрация и къде има демокрация,анализаторке прочети какво е демокрация и тогава говори врели некипели.

    Коментиран от #63

  • 60 Напротив

    24 9 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Рейгън фалира САЩ, а при памперса,разпада на САЩ е в пълен ход.

    Коментиран от #85

  • 61 Софиянец

    6 29 Отговор
    Жалко за руския народ, а на вова дните са му преброени, то затова е и цялото това дрънчене на оръжие. Страх тресе полуръста, вероятно се е окопал в някой бункер.
  • 62 Седесарят.

    8 14 Отговор
    И барак,колапсира РФ..Сега и Джо..Русия може да се ,,колапсира,, само от вътре .Както Горби..От 2014 ,Рф порасна на територия.И сега ще стане същото!!!.Давай ,Джо!!!.Почвай да колапсираш,обаче не продавай втечнен газ от Ямал на мишките ..
  • 63 Така е

    27 6 Отговор

    До коментар #59 от "Смешница":

    Остатъците на икономиката на САЩ се крепят на руските капитали. Това е истината, а разни калинки какво си пишат, не е от значение.

    Коментиран от #67

  • 64 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #32 от "Психолог":

    На тебе не са ли ти казали, че има разлика м/у Психолог и Психопат, и да отидеш наистина да се прегледаш, че може да направиш някоя беля и да се самоубиеш – така става с психопатите.
  • 65 Бла Бла

    32 7 Отговор
    Целият бяс срещу Русия и Китай има една важна причина. Двете държави бавно но неотклонно работят за ограничаване ролята на долара като световна валута. Стане ли това- край на американската мечта.

    Коментиран от #83, #133

  • 66 +-&_$#@

    10 8 Отговор
    И аз броя дните на Путин остават му още 7300 дни
  • 67 Хаха

    6 13 Отговор

    До коментар #63 от "Така е":

    Руски сънища ,безплатни са иде края на империята на злото
  • 68 Бай Шиле

    4 11 Отговор
    Демокрацията е власт на народа.На американския народ. Й.В.Сталин
  • 69 Негра мотник,

    9 13 Отговор

    До коментар #11 от "pr jnotyn":

    какъв Елцин те гони в началото на'80-те години на миналия век?!? Рейгън прати в гроба 3-ма генерални секретари на партията на сесесерето. Докара кочината до просешка тояга. Същото сега прави и Байдън.
  • 70 Коментатор

    20 4 Отговор
    Бившите империи: английска руска френска португалска испанска и прочие са се намесвали къде ли не по света до никоя от тях не си е позволявала да обяви всяка точка от земното кълбо за своя зона на интерес както американската
  • 71 психиатър

    16 8 Отговор
    Байдън е пропуснал да разпореди: всички руски мечки да се боядисат в бяло и да станат бели мечки.

    Коментиран от #88

  • 72 ДоБайДън

    12 16 Отговор
    накарай ги да си ядът катюшите тия наглеци !!
  • 73 реалиста

    11 13 Отговор
    с 100 $ ставам милиардер в рубли
  • 74 4321

    39 10 Отговор
    Руската Федерация е САМОДОСТАТЪЧНА ДЪРЖАВА. Това е убегнало в сметките на Байдън. Освен това РФ ще се ориентира постепенно на изток, главно към Китай и Индия. Санкциите само ще сплотят руския народ около Путин. Защото те много добре знаят, че Путин мисли за своя народ как да му осигури НЕЗАВИСИМОСТ. Предаде ли се Путин, Русия ще бъде разпарчетосана и "усвоена" завинаги от "западните акули" и главно от САЩ. Така, както всяка държава от ЕС е зависима от тях. А България и някои други държави са направо колониялни. Грабене, грабене, грабене, това е основната цел на САЩ. Така съсипаха Венецуела, Иран, Сирия, Ирак, Либия. Ако някоя държава им се опълчи и предяви претенции за НЕЗАВИСИМОСТ следва "цветна революция", сваляне на "идеолога" (често чрез убийство). И сега, понеже Путин си гради своя политика, той става ДЕМОН НОМЕР ЕДНО. Но РФ има и свой отговор и може да неутрализира до голяма степен размера на санкциите. Крайно време е да се задоволи с износ на газ само на изток и да врътне кранчето за цяла Европа.
  • 75 Ф акт

    33 6 Отговор

    До коментар #34 от "Баба Ванга":

    И кой ще смени Путин?Шойгу?Тогава ще разберете смисъла на "внимавай какво си пожелаваш".Путин е най-либералното което може да се роди в Русия.Помнете го.
  • 76 Абе глупендер...

    15 2 Отговор

    До коментар #49 от "реалиста":

    С йени ще напълнш две и кво от това!?
  • 77 Станой

    7 26 Отговор

    До коментар #8 от "Тиквуне":

    Русия пази мира е оксиморон, ако ме разбираш.Питай всички съседни страни след 1917 г колко пази мира. Това е страната, която още следва заръките на Ленин и Троцки за перманентната световната революция. Затова разпалва войни навсякъде, където може.

    Коментиран от #93

  • 78 🤣 дядка...

    6 9 Отговор

    До коментар #30 от "ПЕНКО":

    пий си хапчетата... Какви "космически войски", "климатични войски"?!? Тези са още аналогови бе, объл.
  • 79 Bbbbbbb

    25 8 Отговор
    Време е авторката да прогледне с двете очи. Защо сащ не налагат ембарго на вноса на нефт от Русия. Защо не налагат ембарго на вноса на някой метали от Русия. Ами ако Путин наистина се окаже "психопат" и спре износа им за САЩ. Тогава какво става. Голяма част от американската нефтена индустрия отива на кино- американския нефт се смесва с руски при обработка. Колко отрасла в САЩ ще колабират от липса на суровини.

    Коментиран от #86, #89

  • 80 Фейк

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "ПЕНКО":

    Щото са смешници.
  • 81 ГруЮ

    5 4 Отговор
    Бла, бла-блааа
  • 82 ОТНЕСЕ ПЛУВКАТА

    8 9 Отговор
    ДОБРЕ ЧЕ Е САЩ ТА РУСИЯ ДО СЕГА ДА ОЦЕЛЯВА - ПЛАЧЕ ЗА НОВИЧОК ТОЯ КУЧКАР !
  • 83 Негра мотник,

    8 13 Отговор

    До коментар #65 от "Бла Бла":

    Китай работи единствено да си узакони Сибир, който ползва на концесия (засега).

    Коментиран от #95

  • 84 АДИОС МУЧАЧОС

    21 6 Отговор
    РУСИЯ И ДОСТАТЪЧНО ДА СПРЕ ТИТАНА ЗА САЩ И КРАЙ С ТЯХ !
  • 85 Пешо от блока

    9 23 Отговор

    До коментар #60 от "Напротив":

    Ти пък нищо не каза.По времето на Свети Рейгън, който унищожи Империята на злото на американската икономика и казваха " рейгъномика", защото имаше невиждан икономически бум.
    Не ви ли омръзна да пишете глупости, без да прочетете, бе хора! Как ви плащат копейките, без да знаете елементарни неща.
  • 86 Какво да става!?

    6 12 Отговор

    До коментар #79 от "Bbbbbbb":

    Спира износа на полезни изкопаеми - спира вноса на ВАЛЮТА... И започва глад!
  • 87 ЧИБА САЩ

    16 7 Отговор
    КОГА ЛИ ЩЕ МУ КИПНАТ ФЕКАЛИИТЕ НА ПУТИН ТА ДА ПОЧИСДТИ ТОЯ ОБОР САЩ !
  • 88 Другаря Христов е руски патриот

    2 13 Отговор

    До коментар #71 от "психиатър":

    Само кожи са останали и олигархията е навън и роднините им на тия от Кремъл
  • 89 Ментеросо

    4 11 Отговор

    До коментар #79 от "Bbbbbbb":

    Уауууу, де ги намираш тия фантасмагории, НОВОСТИ ли хаха, кой внася най некачетвения нефт, само ние и разни сателити ....

    Коментиран от #111

  • 90 Kjl

    24 4 Отговор
    Държава с официален дълг от 130% спрямо БВП ( не официален над 200%) ще натиква в ъгъла държава с дълг около 18% и природни ресурси за100000000 ....% спрямо БВП!!!??? Ха,ха,ха
  • 91 Во Нгуен Зияп

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Какво направи Рейгън? Направи от Поднебесната шестоглав дракон, от който САЩ немогат да се спасят. Що се отнася до СССР, той се разпадна по идея на своите управници и това щеше да се случи без значение, кой е на власт в САЩ и дори дали САЩ ги има или не. Питаш защо? Просто е. Ще ти изброя няколко съветски ръководители на много високо ниво: Сталин, Брежнев, Косигин, Байбаков, Микоян, Черненко и много други. В определен период от живота си всеки от тях е разполагал с близо неограничена власт, можел е да си позволи абсолютно всичко. На всеки от тях в определен момент властта му е свършила и вече за него не е останало нищо. Децата му не получиха наследство. Оказва се, че икономическата власт е по-надеждна от политическата. Затова лидерите от следвоенното поколение на соц. държавите включително СССР решиха да демонтират модела, при който икономиката е национална и не може да се наследява.

    Коментиран от #105

  • 92 Iviviv

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пурко":

    Къде видя при кравари те демокрация или имаш предвид рекетна демокрация.
  • 93 Иван Томов

    12 1 Отговор

    До коментар #77 от "Станой":

    Това което си написал за Троцки може би е вярно но за Ленин не.
    Именна Ленин създаде републиките В Русия преди това цялата територия се водеше само Русия. При Елцин всичките тези републики станаха съвсем независими държави
  • 94 Да разбирам ли, че

    13 1 Отговор
    САЩ прилагат тактиката, с която накараха Япония да ги нападне?
  • 95 Я пак

    22 2 Отговор

    До коментар #83 от "Негра мотник,":

    Иди в който искаш голям американски град. Във всеки от тях има територия, на която американците казват "Чайна таун". В тази територия живеят китайци. Там важат собствени правила пренесени от родината им. в Чайна таун полиция, армия, ЦРУ, ФБР, специални служби и прочие не смеят да влизат. Това отдавна не е територия на САЩ. Впрочем ходил съм в Чайна таун в Ню Йорк. Намира се на най-хубавото място на Манхатън точно до Бруклинския мост, Уолстрийт и Световния търговски център. Цените в магазините там са три - четири пъти по-ниски отколкото в другите магазини в града. Говориш на български, мислят те за руснак и нямаш никакви проблеми!

    Коментиран от #97, #99

  • 96 Браво...Джо..точно така...

    6 18 Отговор
    Санкции до дупка, на този тумор наречен Русия. Бог да те благослови че ти си президент. Блокирането на издаване на руски външен дълг..е супер. Да им бъдат спрени всички суапови лини по закупуване на чуждестранна валута, и да бъдат им налижени най високи лихви по Либора на теглене на кредити от международните финансови институции, МВФ и СВБАНКА, ограничаване на износа им на петролни деривати, техният вътрешен пазар е в рубли, износа им е във Западна валута, намалението на валутни постъпления ще доведе до огромни напрежения върху рублата, тяхната икономика е нереформирана и слаба, те са колос на глинени крака, дори и по слаб долар ще предизвика големи последици в икономиката им, при прилагане на твърди санкции от САЩ и ЕС, при по слаб долар и рестрикции от ЕС, и блокиране на достъпа им от ЕЦБ на за купуване на евро, ще отвори голяма дупка в платежният им баланс, ще наруши фискалният им резерв, недостигат на валута ще предизвика обезценяване на рублата плавно..но това е голямата опасност, при слаб долар те нямат изгода, блокира се вътрешното потребление, обезценяващи се заплати за населението, дефлация, която при тези санкции ще премине в стагфлация..най-лошото което може да им се случи. На фондовите борси трябва да има мораториум на всички руски активи в ценни книжа, независимо, дали са частни или държавни..пълен блокаж, емитираните Американски облигации с кракосрочен, средносрочен и дългосрочен падеж да несе им изплащат. Ако янките и европейците направят т

    Коментиран от #102, #110

  • 97 стоян георгиев

    3 9 Отговор

    До коментар #95 от "Я пак":

    гледал си много филми за джеки чан бе дрогар.само ще те поправя че полицаите и служителите на службите в китаиските квартали са от китаици.плащат се същите данъци и важат същите закони като в останалата част на щатите.и намали филмите с джеки чан!

    Коментиран от #100

  • 98 мечти

    16 1 Отговор
    Дето се вика едно е да искаш,второ да можеш ,а трето и четвърто да го направиш.Склеротизиралият дъртофелник може успешно да изпълни само точка първа.А джурналята,публикували тази отврат с това това лайняноподобно заглавие могат само да дуват на Путин.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Я пак

    7 3 Отговор

    До коментар #97 от "стоян георгиев":

    Стоянчо, бил съм там! Да, да, полицаите са китайци и осигуряват спазването на правилата наложени от китайци, а не законите на щата.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Продължение...

    2 13 Отговор

    До коментар #96 от "Браво...Джо..точно така...":

    Ако янките и европейците направят това, и задължително спиране на СП-2,ще можем да се отървем от тази вражестка и агресивна страна наречена Русия...донесна ли толкова нещастия.

    Коментиран от #113

  • 103 ттт

    14 4 Отговор
    "В момента пред Русия няма изход от финансовия колапс, в който се натика сама."


    В 2014-та Крим се присъедини към Русия (за който предпочита Русия го окупира). Западът започна да налага санкции на Русия. Помня достатъчно санкции, които даваха на Русия не повече от три месеца.
  • 104 Павел Пенев

    19 2 Отговор
    Много обстоятелствен но слабо обоснован коментар.Руската икономика излезе извън американските банки и долара като световна валута и премина към еврото,юана и националните валути на няколко други свои основни търговски партньори като Китай, Индия,Бразилия,Турция,Иран, Южна африка, Аржентина и др.които представляват повече от половината население на земята.Освен това външния дълг на Русия е пренебрежимо малък в сравнение с външния дълг на САЩ

    Коментиран от #120

  • 105 Без възражения

    6 2 Отговор

    До коментар #91 от "Во Нгуен Зияп":

    Алчността човешка убива!
  • 106 товарищ

    8 12 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    Не съм ходил в Русия и ти вярвам на 100 %. Даже на 120 %. Не мога да намеря отговор на въпроса: Защо няма вълна от мигранти към Русия, а всички са хукнали към "краварника скапан", включително и децата ни?

    Коментиран от #112, #116, #170

  • 107 Купчина словесна плява

    6 1 Отговор
    Копирах от someone- тия пледоарии ги слушаме от 2014 как санкциите сриват Русия и тя губи всичко , всичко си остана в сферата на фантазиите. Аз добавям, ако всичко описано се е случило и е факт, а не можело си остава само КУПА СЛОВЕСНА ПЛЯВА и не служи за нищо.
  • 108 МАРА

    7 2 Отговор
    ТЪКМО ЩЕ МАХНАТ ДОЛАРА И ЩЕ ИМА НОВА ВАЛУТА С КИТАЙ, ИНДИЯ И ДР.
  • 109 Африканската чума

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Човеко, отдавна наложих нови правила за кочината. Трябва да преосмислиш "истината"!
  • 110 ГруЮ

    6 3 Отговор

    До коментар #96 от "Браво...Джо..точно така...":

    Е нали пък се сещаш, че това ще е равносилно на обявяване на война. А руснаците могат да отговорят със съвсем аналогови ракети на тези финансови бомби.

    Коментиран от #126

  • 111 А нееее

    5 2 Отговор

    До коментар #89 от "Ментеросо":

    Ние внасяме американски от Ямал:)))
  • 112 Много е просто защо

    15 4 Отговор

    До коментар #106 от "товарищ":

    Но не е за пр@сти хора! Защото трудовия пазар в Русия е затворен, а за сащ вече се отправят само лумп@ните,. Всичко читаво се изнася от САЩ! Включително и евреите! Евреите ги фалираха и изоставиха!

    Коментиран от #160

  • 113 ТАБСО

    18 1 Отговор

    До коментар #102 от "Продължение...":

    Продължението се казва..Уст-Луга,балтика и украйна пуснаа пеня оти Путин им спре транзита на желязна руда и въглища през тях,пусна танкери за втечнен газ и контейнеровози през северния морски път-целогодишно..Ема Мерск предоля растоянито от Ротердам до Йокохама за 23 дни,а през суецо му требват 35 дни,и то със 50% контейнери..що иначе ше стане напреко..та на Руссия им дреме от санкции..
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Доротея

    2 0 Отговор
    Каквито и санкции да налагат, щом пампера си е на мястото няма страшно!
  • 116 Голем смях

    4 13 Отговор

    До коментар #106 от "товарищ":

    Напиши в ЮТЮБ....нищая Россия...и гледай мизерия...първобитна държава и население от 17-18 век.На 100 км. от Мацква.

    Коментиран от #118

  • 117 РЕВиЗОР

    0 0 Отговор
    ПЕНКО, рисполепт, хлоразин и движение из природата!
  • 118 Доротея

    10 5 Отговор

    До коментар #116 от "Голем смях":

    Точно такива от 18 век, няма как да ги унищожиш с педелвайски санкции от 23 век! Какво ще му спреш на един мужик от 17 век - телефона, телевизора, кумпютура, климатика, електромобила, бойлера, нощната лампа, банковата сметка в Париж..? Народ, който има поговорка - ,,Есть картошек - есть Россия", ще го плашиш с икономически ограничения!?
  • 119 mi6osp

    10 2 Отговор
    "Когато започнеш война, трябва да си готов да я загубиш". САЩ никога не са били готови да загубят, а са загубили много започнати от тях войни. Последният път американските санкции срещу Китай донесоха за 6 месеца 800 000 000 000$ загуби на САЩ и тихомълком бяха отменени.
  • 120 Глупости пишеш..

    5 10 Отговор

    До коментар #104 от "Павел Пенев":

    Разбираш ли нещо от икономика????, от нищо не е излизала руската икономика, напротив..когато китайците обезцениха юана, руснаците загубиха милиарди..помниш ли???, кой ще си вързва валутните финанси с валути от Аржентина..която фалира по два пъти в годината, или Бразилия с катострофално икономическо състояне, ами Турция или Иран, с икономики на ръба на икономически колапс..какви валути ще придобиват???, ти знаеш ли за какво служи долара в световен мащаб???, за какво е купуван от по слабите икономики по света??..явно не знаеш, да ти обяснявам ли????, знаеш ли къде е концентриран световният капитал???, чувал ли си за световни фондови борси???, най големите парични потоци в Аржентина, Турция, Иран..ли са??, или в Китай???, парите на света са в САЩ, ЕВРОПА, и целият световен бизнес елит е концентринан там. Без достъп до този капитал Русия е умряла, позаинтерисувай се за какво всички купуват американски ценни книжа, включително и Русия и Китай???, за американците е ясно за какво ги имитират, ако разбереш как действа системата, ще ти станат ясни много работи.

    Коментиран от #123

  • 121 100perа

    12 2 Отговор
    Споко, Билянче, че ще се задъхаш от телешки възторг!
    Поеми дълбоко въздух няколко пъти, успокой се и помисли малко над един въпрос:
    Ако натикате руската мечка в ъгъла, какво може най-вероятно да направи тя?
    Нека ти подскажа с три неща:
    - Путин заяви, когато боят е неизбежен - удряй пръв;
    - Путин заяви, закакво ни е свят в който я няма Русия?!;
    - в официалната доктрина на Русия за използване на ядрено оръжие пише, че то може да бъде използвано, когато е застрашена държавността в страната от външни фактори.
    И за справка:
    ВСИЧКИ проучвания на общественото мнение в Европа и САЩ през периода 1930 - 1936 година са показвали, че повече от половината от хората са считали, че война няма да има.
  • 122 РЕВиЗОР

    2 10 Отговор
    Има цикъл на Карно, има цикъл на Кребс, има цикъл на Калвин, ама има и цикъл "Мурзилка" - въоръжаване, още въоръжаване, още по-въоръжаване-КРАХ-Помогите!!!- помощ, още помощ - Цъ!- въоръжаване......
  • 123 А ти

    10 3 Отговор

    До коментар #120 от "Глупости пишеш..":

    Още по- големи глупости! Или не разбираш нищо от икономика или живееш още в миналия век!
    Само факта, че икономическия център отдавна се измести на Изток доказва, че си нямаш и на понятие от икономика.
    Айде,остани си със здраве поне. Празна кратунка, но със здраве:)

    Коментиран от #127, #130, #134

  • 124 факти

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    Това си невеж и сбъркан ,че дори няма смисъл да ти коментираме глупостите и измислицте !
  • 125 Доларес

    4 9 Отговор

    До коментар #11 от "pr jnotyn":

    И какво като "гледаш БРИКС" ?! Я си аргументирай малко слабоумното "гледане".Долара не може да бъде изместен ,още пвоече пък от разни отхвърлени от света кочини-бунтовници като руските мизерници.САЩ могат да правят каквото поискат с руския катун,а отсреща няма как да отговорят,защото са едни джуджета във всяко отношение.

    Коментиран от #128, #131

  • 126 Заблуждаваш се...

    3 12 Отговор

    До коментар #110 от "ГруЮ":

    Те не са в състояние да понесат такава война, чисто от икономическа точка, от отделянето на огромни средства от БВП на Русия резерва който им остава е нищожен, войни в Украйна и Сирия...напълно безсмислени, ги изтощава до край, огромен спад в икономиката им от пандемията ги изправя след време пред дефолт, не вярвай на тяхната фейк пропаганда. Путин ги води към икономическа и политическаа катастрофа.

    Коментиран от #169

  • 127 5567

    1 2 Отговор

    До коментар #123 от "А ти":

    Човека ти е изкарал доводи и аргументи ,а ти си написал едно празно мнение ,просто защото ти се иска да е онака.По-добре да не беше писал нищо щом си толкова неук по темата. :))
  • 128 Хмммм

    11 3 Отговор

    До коментар #125 от "Доларес":

    Долара много лесно може да бъде сринат и да се сложи край на него. Но! Това ще означава колапс на целият свят! И най-много изгода от това да го няма долара има САЩ, тъй като тогава ще си възпроизведат тяхна валута. Надявам се, че поне знеш че долара не е на САЩ н частни лица-руски евреи! В момента долара го държат висок, което е бич за американската икономика, но не могат да го свалят (девалвират спекулативно, както го направиха през 2003г) защото тогава лихвите по кредитите на САЩ се вдигат и не могат да бъдат обслужвани и ще трябва да обяват фалит! САЩ са изправени до стената и нямат полезен ход.

    Коментиран от #144, #157

  • 129 КОНТРАТА

    11 1 Отговор
    Соросоидни мечти! Руснаците имат задължения 20% от БВП и заемите не им влият това не е Обора дето се издържа изцяло от заеми!
  • 130 Глупакоооо..

    3 9 Отговор

    До коментар #123 от "А ти":

    Ти наред ли си с главата бе??, къде се е изместил на изток икономическият център бе ахмак. Най големите финансови центрови на света са Уолстрийт, Ситито в Лондон, Фракфурт, Амстердам, и всички производни фондови борси е Западният свят бе кретен..ти и това ли незнаеш🙈🙈🙉🙉

    Коментиран от #135, #137, #141

  • 131 Диверсант

    8 2 Отговор

    До коментар #125 от "Доларес":

    Преди да дава съвети Кралството на хамбургера, пуканките и дъвките, добре би било да си върне заемите с които е завлякло цял свят. Но са такива колосални че нямат даже и достатъчно хартия да печатат
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Дългия

    3 5 Отговор

    До коментар #65 от "Бла Бла":

    Ти явно не си живял и нищо не знаеш за живот под ботуш?! Ще разрушаваме една свобода за да живеем под диктат?! Вие нормални ли сте бе?
  • 134 Глупак..си ти..

    1 1 Отговор

    До коментар #123 от "А ти":

    😂😂😂😂, къде се навираш??, слушай, като не разбираш от нещо..не се излагай, чети и мълчи..разбрали ме???
  • 135 А ти

    10 3 Отговор

    До коментар #130 от "Глупакоооо..":

    Отговарям на теб и на другия по-горе, който ме репликира.
    Сладур, Ситито умрря още през 2015 г., също и останалите изброени от теб! Западния свят в момента подритва само пред смъртно. Финансовите потоци се изместиха на Изток. А това, че по Нова и БтВ - то не са ви го разяснили.... аз нямам вина. Бива ли да сте толкова затар@лясани?:))))

    Коментиран от #138

  • 136 ДЖО ГЛУПАКА

    8 3 Отговор
    ЩЕ НАТРУПА ОЩЕ 10 ТРИЛИОНА ВЪНШЕН ДЪЛГ НА САЩ НИЩО ДРУГО НЯМА ДА НАПРАВИ. РФ НЕ Е ЗАВИСИМА ОТ ЗАЕМИ И РУСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ОТПУСКА ЗАЕМИ НА ФИРМИТЕ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ
  • 137 Смехоран соросоиден

    7 2 Отговор

    До коментар #130 от "Глупакоооо..":

    Това беше преди сега финансите се въртят на Изток. Краварите фалираха отдавна сега живеят на изпарения

    Коментиран от #140

  • 138 Ама ти..сериозно ли го..

    1 2 Отговор

    До коментар #135 от "А ти":

    Мислиш това??, имаш ли икономическо образование???, ако имаш, от къде ти е дипломата..😂😂😂, ай стига бе😂😂
  • 139 Иван Умния

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Сандокан":

    путин е не само от вчера, а с твърде ограничен интелект, много свиреп и алчен. Статията точно отразява действията на русия, които единствено целят подкопаване на демократичните страни - САЩ, ЕС и други и да установи световно господство. Но с откраднати стари технологии и терор това джуджето не може да постигне, независимо дали не е от вчера или оня ден

    Коментиран от #142, #150

  • 140 Ти пък откъде се пръкна..😂😂??🙈🙈

    1 2 Отговор

    До коментар #137 от "Смехоран соросоиден":

    Ти знаеш ли на коя планета от слънчевата система се намираш??..🙈🙈🙉🙉, бях чел всякакви простотии и невежество, но тук срещам уникални индивиди..😂.
  • 141 Фактолог

    8 2 Отговор

    До коментар #130 от "Глупакоооо..":

    Изброените фот теб инансови центрове са на "старите пари" – така ги наричат – това са центровете създадени от Майер Ротшилд и неговите петива синова или "червения щит". Те западат. Видимо вече произвеждат пари от хартия, а не от продуктивна икономика.
    Новите – и то могъщи – центрове на капитали са Япония, Ю. Корея и най-вече Китай.
    Казах "капитали", а не пари. Разликата е като кана пълна с вино и празна кана.
    Арабския свят също съсдаде ефективни капитални центрове.
    Не напразно американеца в тези два полюса – изток и юг – държи огромно военно присътвие. Но всяка сила до време.
    Бъдещето е в Африка, неразработен човешки капитал, но поне след 50 години

    Коментиран от #152

  • 142 Ха ха ха

    10 2 Отговор

    До коментар #139 от "Иван Умния":

    Иванчо, а ти къде я видя тази демокрация сега? Първо-САЩ никога не е имало демокрация от както съществуват. След ВСВ единствено Западна Европа бяха изградили демокрация, НО, с навлизането през 90-те години на миналия век на неолиберализма от щатите, където преди това Рейгън замени либерализма с неолиберализъм там и фалира САЩ, отвя парите на западняците в офшорки, приватизира всичко и приватизираното отиде в ръцете на кръгове близки до властта. Затова неолиберализма се води и олигархичен капитализъм. А той сам по себе си отхвърля демокрацията.
    Така, че в момента навсякъде по света властва олигархичния капитализъм. Включително и в Китай. Дори в Китай навлезе преди да навлезе в Европа. От САЩ първо навлезе в Англия, после Китай, Русия, Източна Европа и накрая Западна.
  • 143 ПСФ

    4 7 Отговор
    Русия е страната в света, която в най голяма степен експлоатира природните богатства на планетата а има най малък принос за добруването на човечеството. С това, тя настройва срещу себе си почти всичките останали страни и рано или късно ще получи колективно възмездие. Необяснимо е защо тоя, който управлява Русия недооценява опасността от това?

    Коментиран от #149

  • 144 Йо Несбьо

    7 2 Отговор

    До коментар #128 от "Хмммм":

    Донякъде си прав, но забравяш, че Китай все повече настига и измества САЩ като глобален център на търговията и производството. Погледни и какви са прогнозите за бъдещата икономическа активност - просто напиши в Гугъл и ще видиш, че всичко отива в Азия, Африка и отчасти Латинска Америка. Сегашните най-развити държави от Европа даже ще изпаднат от първата десетка. Да, световната финансова система е основана върху долара и съответно е трудно да се смени основополагащата валута, но началото е поставено - търговия в БРИКС с местни валути, имат обща банка и т.н. До голяма степен доларът се ползва по навик, а не защото не може да се премине в евро, юани и йени. Началото е винаги трудно, но то вече поставя САЩ пред все по-малкото значение в международен план. Нищо не е вечно и САЩ се приближават към статут не на глобална, а на регионална сила. Ще го видиш и сам!
  • 145 no name no face no number

    5 2 Отговор
    Ако съм на мястото на Путин товаря два кораба с 10 юеждуконтинентални ядрени ракети и 10 с малък радиус на действие и ги доставям в Иран, Северна Корея, Куба и Венецуела и такааа
  • 146 mi6osp

    1 0 Отговор
    До 143 ПСФ

    Само смени Русия със САЩ и написаното от теб ще е и вярно.
  • 147 Anon

    3 4 Отговор
    Русия отдавна е в колапс. Кеф!
    Давай Бай Дън, налагай ги здраво тези алкохолици :)))
  • 148 Антон

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    М-да-а, сигурен съм, че от Калининград до Владивосток се тресат от неистов страх. Паника, инфаркти, припадъци и истерия, това се случва навсякъде по огромната страна... или поне така си мисли бай Дън!?
  • 149 Аха, че

    2 1 Отговор

    До коментар #143 от "ПСФ":

    Природните богатства на нашата Планета са в Русия. Кой тогава експлоатира Русия за тези богатства?И да, този, който управлява Русия отчита заплахата от това да си богат! И взима мерки! Защото лешояди много да се докопат до тези богатства.
  • 150 Сандокан

    6 2 Отговор

    До коментар #139 от "Иван Умния":

    Те тези страни много демократични....вземи Белгия и кскво е правил техния крал Леополд2 в Конго, между 2 и 10 милиона убити! Дават независимост на Конго чак1960 година! Да не говорим за другите демокрации, Сащ са с най много преки участия в военни конфликти за последните години, и навсякъде след тях само разруха ,ама обвита в хубави думички,като демокрация,свобода за хората и т.н. примери колкото искаш,вземи страните в Африка! Такива мити работи относно демокрацията!
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Нещо бъркаш...

    0 3 Отговор

    До коментар #141 от "Фактолог":

    Няма стари и нови пари..ти да неси мислиш че световните финансови акули и инвеститори ще инвестират своите много милиардни, че и трилиони капитали в такива страни като комунистически Китай..защо слагаш в този фондов пазар Япония и Южна Корея???, тяхните финансови системи са неразривно свързани с Англосаксонската финансова система, и никой не я оспорва...дори и Китай, прави разлика между демокрация и всичко останало..Китай не се стреми да става световен финансов център, няма как да стане това при този политически режим, будят недоверие в световният икономически елит, тяхната цел е да се впишат по добре в тази глобална финансова система, а това че в Азия икономическите темпове на производство и придобиване на икономическа мощ, е факт, и никой не подценява това, но това не означава крах на Уолстрийт и Европа като световен финансов център, тези приказки са пропагандни клишета, които заливат медиите, фейк, хибридна война водена от Китай и Русия..ти да неси повярвал на това???, не вярвай в глупости, виж само как китайски капитали се стремят към Европейският и Американският пазар, и ще ти стане ясно че финансовото сърце на света е САЩ и Европа..и никой не иска промяна, всеки гледа да отхапе по голям дял от баницата на този финасов пазар, знаеш кой купува най много американски облигации, занаеш ли защо???, и че точно за това никой няма интерес долара да изчезне, ако знаеш това ще разбереш и защо Азиатските фондови пазари нямат интерес да доминират, въпреки разтежа

    Коментиран от #154, #168

  • 153 кравари

    2 0 Отговор
    Фашагите от Фащ продължават да притискат всеки който не им се подчинява. Дано Русия да издържи и да ги накаже тези разбойници.
  • 154 Продължение..

    0 2 Отговор

    До коментар #152 от "Нещо бъркаш...":

    Основният дял от огромният финансов ресурс на Азиатските икономики се отправя към Уолстрийт и Ситито в Лондон и в Европа, без да се подценява и търговията на азиатските борси, с азиатски капитали се закупуват американски и европейски акции на компании дори които не са дисконтирани за екстремни условия, за трилиони долари..за каква източна доминация говориш??, няма такава, и никой не се стреми към такава..само лъжи, също американски и европейски капитали осъществяват успешни операции и на азиатските фондови борси.
  • 155 МИЛИЧКАТА

    6 1 Отговор
    ми Билянка... Знаеш ли, миличка, че или СЕ лъжеш, или просто лъжеш? А и не познаваш психологията на руснака - той може да ругае собствените си администратори, ръководители, президенти - но... Впрочем - колко е държавният дълг на САЩ и размерът му може ли да се определи сато "финансов колапс" ? Впрочем опитите за координирана атака срещу Русия няма да донесе нищо по-различно от резултатите на всички подобни атаки досега. И нищо няма да промени - нито Крим ще престане да е руски, нито дьонмето Навални ще напусне затвора преди изтичане на присъдата.
  • 156 Аз Негодника

    4 1 Отговор
    Много,ама много трудно се чете тая статия,няма нищо конкретно,обяснява ни се нещо,а то е мрънкане...мрън,мрън. Финасов колапс,къде го виждате, 2 място по износ на петрол,газ, уран,титан,въглища за Китай.Оръжие изнасят.сега и ваксини СПУТНИК V...1 ТРИЛИОН е само пазара на ваксините...Америка страда от липса на ИНТЕЛЕКТ... Последното десетилетие се вижда,че те нищо не произвеждат,и нищо не създават.Последно беше АЙФОНА и край. оня железния човек Илон Маск е един добре рекламиран, провал... ТАМ Наркотиците ебавт майката на цялата държава...Има един филм ИДОТОКРАЦИЯ...Гледайте го това е бъдещето на америка
  • 157 колибар

    0 1 Отговор

    До коментар #128 от "Хмммм":

    Брееей Ротшилд бил руснак!??? Ту да му се не види - цъ цъ цъ!??? От куга бе фофи???
  • 158 tato

    3 0 Отговор
    Тези янки са бая отчаяни. Толкова пари напечатаха и хвърлиха без успех. Сега и Китай отиде твърдо към СССР-то.
    Наскоро имаше и платена статия че Япония била със САЩ (просто са забравили Херошима)
  • 159 Смехурко

    6 1 Отговор
    Русия не е Куба, само дразнят мечката!
  • 160 товарищ

    1 1 Отговор

    До коментар #112 от "Много е просто защо":

    Че съм проsт, съм го написал. Не ме обяснявай аз какъв съм. Обясни ми защо твоите деца са в САЩ!

    Коментиран от #165

  • 161 за куфата лейка

    2 0 Отговор
    русия ще почне да продава краварския дълг и като се присъединят и други?
    аман,аман!!
  • 162 Деймос

    4 0 Отговор
    :))) Тази мадама с ДЖУКИ ....нещо по икономика ?:)) Хубво е да послуша , да се огледа ,защото за американската икономика идва ВЛАК
  • 163 Истината на 'истината'

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Каквото направи Русия с жалката грузия това ще направя и Аз с мръсната ти задна задръстена краварско кочина (тире- ка.пса) , така че стискай здраво задни бузки и са пригото.влявай
    И да не забо.равиш да си събереш центровете по земята по. ми я.р
  • 164 На, педал червенков

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Вълко Червенков":

    Един помак от Анадола, ръси тука акъл ,неочаквано на няколко пъти разбираме че Ти ,които си засегнат от амеракано.филията олигофрен се опитваш неуморно да натрапваш чрез платените от вашинто.На медии тука една Ф. и. г. н.я . Видя се,че нито мо.рука некролог е "Велик Стратег",нито обито.ваната Кочина и краварско фъш.киино блато е "Суперсила". Америко.кенефа заминава на боклука на карбид.жа. Историята,при индиянците. Неизбежно е, Запомни го! а ти червенко.вска подло.го стискай здраво задни бузки и ти събирайки центове по земята от твоите господари.
  • 165 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #160 от "товарищ":

    ...защото си КОЛОНИЯ на САЩ!!!Всяка империя засмуква от колониите РЕСУРС!!!!ДЕЦАТА СА ОСНОВЕН РЕСУРС!!!! И сме се охарчили много за тях!!!!Колонията остава като сметище ,и като виждам ти си големият боклук....
  • 166 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    ,,злонамереното поведение на кремъл...,,,точно описва престъпленията амерички!!!!!!!В ТОВА ,да прехвърлят своите грехове на друга глава са страшни спецове!!!!!!
  • 167 Другарю

    3 4 Отговор
    МНОГО ДОЛНО И ПОДЛО НЕЩО СА СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА ! ! !

    Коментиран от #173

  • 168 Ole ole

    6 1 Отговор

    До коментар #152 от "Нещо бъркаш...":

    Как можа да напишеш толкова глупости бре? :))) Всичко се изнесе на Изток, всеки гледа да се освободи от долара и най вече САЩ, но те вече са отписани. Но Китай и Русия няма да допуснат изведнъж краха на долара, тъй като те като най-големи кредитори на САЩ ще загубят много пари. В САЩ кой е луд да инвестира кинти бре? :))) там всичко е разпад! А че Китай и Русия изкупиха Европа.... вярно е, започвай да учиш китайски и руски:)))
  • 169 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "Заблуждаваш се...":

    Глупости
    Личи се че нищо не знаеш и не четеш. Спадът в руската икономика е минимален в сравнение с европейските страни. Икономика на Русия най добре се справи с пандемията. Както и всички останали отрасли.
  • 170 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #106 от "товарищ":

    Аз да ти кажа честно живял съм и на двете места в Русия бях като малък 7-8клас тогава СССР в САЩ бях по голям на 20г истината е че и двете места са ужасни като казвам ужасни го приеми буквално лично на мен и двете държави са ми отвратителни държавите за емигриране са Австралия и Канада лично мнение
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Хи их хи

    0 1 Отговор

    До коментар #167 от "Другарю":

    Къде беше та не излезе пред Тодор Живков и да му го кажеш в лицето? Или шубето-голям страх?
  • 174 Хаджииванов

    1 0 Отговор
    До всички пищещи.Най- добре си заминете за истинската ви родина любимата Русия а останалите за Америка или Китай.Народ от слуги.Нека тук останем само обичащите България.Бог да пази Майка България!
  • 175 Възмутен

    0 0 Отговор
    Болни мозъци обслужващи старческа деменция, насочвана от военни корпорации!