Last news in Fakti

19 Април, 2021 19:37 8 268 89

Бягат от мажоритарния вот като дявол от тамян

  • мажоритарна избирателна система-
  • мажоритарен вот-
  • мажоритарна система-
  • има такъв народ-
  • герб-
  • демократична българия-
  • бсп-
  • дпс

Когато българската политическа система съзнателно и упорито бяга от нещо, е съвсем основателно да се замислим дали пък това нещо не е добро

Бягат от мажоритарния вот като дявол от тамян - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изключително неприятно впечатление направи абдикацията на ПП "Има такъв народ" от основния ѝ приоритет в годините, а именно мажоритарна избирателна система в два тура. Тази система беше приоритет за Слави Трифонов и неговите сценаристи много преди създаването на гореспоменатата новоизлюпена партия, включително преди провеждането на референдума през 2016 г., чиято печална съдба си спомняме добре.

Колкото и аргументирано да изтъкват силната поляризираност в настоящото Народно събрание (която е за добро) и съответно липсата на сигурно мнозинство за утвърждаването на мажоритарната система, от партията на Трифонов бяха и продължават да са длъжни като минимум да защитават идеята си от критиците ѝ и да внесат законопроект за въвеждането на този тип избирателна система. Биенето на отбой е своеобразно предателство към хората, които са им се доверили и на тези избори, както и преди повече от 5 години на референдума.

Изненадващо или не, днес най-големи радетели за мажоритарен вот са от ГЕРБ. Дори вече са внесли свой законопроект за него. Причината за това не е съвсем ясна, като възможните хипотези са най-малко две. Или не им пука и ще подкрепят ПОЧТИ всичко, за да покажат, че са "за промяна", или кроят планове да хванат пиниза и на тази система.

ДПС си променяха позицията в годините. Това може би значи, че и сега ще действат според ситуацията. А подобно на ГЕРБ, и от ДПС в момента го играят "за промяната".

БСП и "Демократична България" са категорично против мажоритарната избирателна система, изтъквайки по-ниската представителност за даден район и евентуално масово купуване на депутатски места. Нещо, което обаче и сега се случва. Още повече, и сега масово българите не знаят кой е техният народен представител. А в това роля има и фактът, че в чести случаи това са спуснати от централните ръководства на партиите хора, които нямат нищо общо с дадения район. Макар и недоказани, и сега има сериозни подозрения, че се купуват гласове за отделни кандидати в листите. А това е голям, огромен проблем. И каквато и да е системата за гласуване, този проблем опорочава изборите, докато не бъде изкоренен.

Позицията на "Изправи се! Мутри вън!" не е ясна, но така или иначе - след като от "Има такъв народ" засега оставят встрани идеята си, мнозинство за приемането ѝ по всички личи няма да има. Ще бъде изключително интересно какво ще гласуват народните представители от "Има такъв народ", ако законопроектът на ГЕРБ успее да достигне до обсъждане и гласуване в пленарна зала в рамките на 45-ото Народно събрание.

Когато българската политическа система съзнателно и упорито бяга от нещо, е съвсем основателно да се замислим дали пък това нещо не е добро. А сега партиите с моментна обществена значимост у нас бягат от мажоритарната избирателна система като дявол от тамян. И е крайно любопитно, че от нея бяга опозицията на ГЕРБ. Нещо силно ги притеснява в тази система. Може би от от това дали тя ще се появи или не, зависи тяхното оцеляване.

Преди абсолютно всичко обаче са гражданите. Те са суверенът и преди да си говорим за избирателни системи не може да не отчетем това, че българите масово не знаят за какво гласуват, или и дори да знаят - не разбират естеството на работа на Народното събрание, защото не са чели Конституцията, което обуславя това, че отделният гражданин не подозира своята гражданска сила. Това е реален проблем и ще бъде такъв, каквато и да е избирателната система, докато по-будната част от обществото не се отдаде на просветителска дейност. Защото няма кой друг да го направи - у нас в последните 30 години, или поне през 80% от това време, държавата е враг на обществото. Казано по друг начин, партийните ДС елити срещу гражданствеността.

Негативите на пропорционалната система бяха споменати и по-горе. В район X се слага лице, нямащо нищо общо с него. Или няколко такива лица. Тогава за каква представителност говорим? Псевдо, ако нарушим реторичността на въпроса. Това бива споменато именно в контекста на това, че една от основните критики към мажоритарната избирателна система в два тура, с едномандатни избирателни райони, е, че представителността на един район ще е сведена до 1 човек. На практика, ако 51% от хората в район Y са гласували за един кандидат, а останалите 49% за друг, последните остават без изразител на техните политически възгледи в парламента. Това не би било проблем, ако мажоритарно избраните кандидати са хора със съвест и съпричастност към проблемите на своя район и цялото наше отечество. Предварителни гаранции за това обаче няма как да има. Особено няма как да има, докато в България преимуществено действа феодален строй, докато една не малка част от населението на страната ни, най-вече извън столицата, е зависимо от местната и респективно на това от централната власт. Впрочем, този строй не е творение на ГЕРБ. Той достигна своя пик при десетилетното управление на тази партия.

Каквато и да е избирателната система, много българи не могат да упражняват волята си свободно. Колкото и да е трудно това да се асимилира от градски човек с прилични доходи, за съжаление е истина. За това на първо време наистина е нужно разграждане на модела - феодалният строй в България трябва да бъде категорично и безвъзвратно унищожен.

Когато това се случи, защо да не бъде опитано с мажоритарен вот? С нищо няма да навреди. Или ще е полезен опит, или ще е добро решение, защото в истинските демокрации няма традиция правилата, процедурите и законите да са винаги едни и същи и неотменими. А като говорим за истински демокрации, мажоритарен вот има в САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Австралия, които са сред най-развитите такива. Не се е чуло мажоритарната система за гласуване да им е направила нещо лошо.

П.П И по принцип, и в контекста на мажоритарната система, трябва да се мисли не за намаляване броя на депутатите от 240 на 120, а за тяхното увеличаване, за да се повиши представителността.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    66 33 Отговор
    ЖОРО ЖАРТИЕРА-АГЕНТ НИКОЛАЙ,ТРЪГНА ДА ПАЛИ СВЕЩИ ПО КАТЕДРАЛИТЕ В БУДАПЕЩА И ГРОБАРИТЕ ТРЪГНАХА ПО ПИРОГОВ! БОКО ГО ПРИЕЛИ ПО СПЕШНОСТ ПОНЕЖЕ БИЛ В М......ЗИС

    Коментиран от #6

  • 2 Алооо авторчето

    88 55 Отговор
    Или имаш още мляко около устата или си прост гербер? Как да гласуват за мажоритарен вот, като преди това трябва да променят изборния кодекс и да бутнат на герб крепостите?
  • 3 хъхъ

    86 52 Отговор
    Щом ГРОБ най-много настояват да се приеме, ясно че е вреден за България!

    Коментиран от #39

  • 4 Последния Софиянец

    93 44 Отговор
    Докато ГРОБ държат кметовете и полицията никакъв мажоритарен вот!След време ще стане.

    Коментиран от #10, #13, #26

  • 5 РЪМПЕЗИ

    48 27 Отговор
    Я РАБОТЕТЕ ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА ХОРАТА...НАПРАВЕТЕ ХОРАТА БОГАТИ...ЧУДЯТ СЕ КАКВО ДА ИЗМИСЛЯТ ЗА ОПРАВДАНИЕ...ШКАФА МУ ПЪЛЕН ДОГОРЕ, ТОЙ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ...ДИВАНЕТА...
  • 6 МАФИЯ НА ББ

    35 16 Отговор

    До коментар #1 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    ВСИЧКИ СА МАСКАРИ КАЗАЛ БАЯ ГАНЯ НА АЛЕКО. И РАЗБОЙКО И ТОЙ НАЙ-ГОЛЯМАТА ТОКСИЧНА МЪСКАРА!
  • 7 реалистъ

    27 15 Отговор
    Сега всяка област има представители от различни партии, а тогава ще раздробят страната на 240 района и като във вашия район победи някой от ГРОБ и стане депутат, НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ!
  • 8 хххххххх

    45 5 Отговор
    От мажоритарен вот има смисъл само ако се забранят политическите партии. Иначе какъв е смисъла, като пак партиите ще издигат кандидатите?

    Коментиран от #45

  • 9 Българин

    19 1 Отговор
    Няма личности , съмнително е изобщо за нормални хора
  • 10 Нямога

    13 20 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Но не сега😄😄😄😄а интересно на изборите след 2 месеца кой от влезе ИТН и мая никога. Под въпрос е БСП. Христо със сигурност. Адвокат вън
  • 11 Не питай

    25 10 Отговор
    Здравков, умно момче си. Мажоритарният вот не е за добро- повярвай.
  • 12 Аз ви казах

    58 30 Отговор
    Че и на Трифонов не му пука за нас! Целта му беше да влезе в парламента и успя! Сега ще храним него и неговите сценаристчета! С Борисов бяхме зле, а Трифонов съвсем ще ни затрие като народ!
  • 13 А ко рече

    39 29 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Итн за това ги избрахме. А те ни излъгаха!!!!!!!!
  • 14 ГОРСКИ

    27 6 Отговор
    Защо, първо сваляне герб от власт,после изпълнение на казаното!!!!
  • 15 Реалист

    38 11 Отговор
    Здравков, или си зле с анализите, или си откровено платен за тази опорка. Абе байно, нали при създадения местен феодализъм през посл години от ГЕРБ , местните феодали и гербави олигарси ще си "изберат" подходящите" депутати. Е те така...
  • 16 Матей

    19 7 Отговор
    гОЛЯМО КАНДЪРДИСВАНЕ ПАДА,Бочо я подхвана тая тема и сега какви съчинения падат,ум да ти зайде.Ми не щат хората,понаучиха си уроците,знаят какво ще последва,ще направят властта на олигархията,начело с боко,вечна.А той пък точно затова иска,щото е бъкан с крадени пари,неговите хора също.Ккавото и да дрънкоти,все е във вреда на държавата,той при настоящата система се изхитри да завладее всичко,а при мажоритарна никоя партия няма да има шанс а му опонира и фактически се отива към необявена диктатура.
  • 17 Азззззззззз

    16 7 Отговор
    Партиите в парламента са слуги на Глобалистите. Промяна няма да има.
  • 18 ЕХХХ

    25 16 Отговор
    ЩЕ ВИДИТЕ КОЛКО ОЩЕ ПО ЛОШО ЩЕ СТАНЕ

    Коментиран от #28

  • 19 Перестройка

    26 11 Отговор
    Парламентът е от преди няколко дни, още няма връчен мандат за ново правителство, обаче още утре трябва да има мажоритарни избори. Това обвинение прилича много на опорка от партийната централа на герб, за троловете.
  • 20 ЕХХХ

    29 20 Отговор
    ГРОЗНИЯ УЧИНДОЛЕЦ ТЪП ТА ТЪП САМО ДА СЕ ПОДИГРАВА ДРУГО НЕ МОЖЕ НЕ Е ОЧАКВАЛ ЧЕ ТАКА ЩЕ СТАНЕ А СЕГА ДА ГО ПОЕМЕ ЩОМ СЕ НАТИСКА
  • 21 Гост от Силистра

    34 16 Отговор
    Не корете ИТН момчета! в момента се води битка със злото , после ще се плюем за мажоритарния... сега нее време, тр да се отреже главата на отровната змия
  • 22 ЕХХХ

    32 20 Отговор
    ГАЛЕВА ДЕБЕЛАНА ДОНЧЕВА СЛАВУНДЕР ЩЕ РАЗБИЯТ ТОТАЛНО РОДИНАТА
  • 23 Да бе!

    22 12 Отговор
    Здравков, проектът на Герб е измама! Въобще не трябва да е това! Аман от такива писачи! Първо чети, бе!
  • 24 x сплескан

    20 6 Отговор
    А при коя система се купуват по-лесно избори? Кой има най-много пари за избори и нагласяне? Кой има най-много медии в джеба си? Май не е славуца....
    Търсете къде са парите и ще ви стане ясно защо ГЕРБаджиите търсят определени неща.
  • 25 Горо

    28 8 Отговор
    Достатъчно беше Бойко Борисов да подхвърли твърдението, че "Има такъв народ" бяга от мажоритарни избори и мисирките вкупом започнаха да му пригласят. Гьобелсовата пропаганда ряла да яде!

    Коментиран от #27

  • 26 ха ха хаааа

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Абе , ти от изборите , та досега не знаеш от коя партия си , ама разбираш от мажоритарен вот ..

    Коментиран от #87

  • 27 да питам

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Горо":

    Е , да не би да не бягат ?!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гост

    15 5 Отговор
    Всички мутри влизат в парламента с мажоритарен вот!!Дерзаите!!
  • 30 гост

    21 12 Отговор
    ГЕРБ намаза ските на "Има такъв народ" с председател " Няма такъв лъжец".
  • 31 То затова

    22 10 Отговор
    Дългия страхливец се скри зад вируса! Никой не знае болен ли е, на...н ли е от страх и остави в ръцете на примитивните си сценаристчета да измислят оправдания защо излъгаха феновете си! А тепърва ще им гледаме селските номера
  • 32 Амед Азнавур

    4 3 Отговор
    афторчето "пиниза " яно е че си се спуснал по крак на майкаси..
    толкова тъпотии си надраскало.
  • 33 То затова

    11 11 Отговор
    Дългия страхливец се скри зад вируса! Никой не знае болен ли е, на...н ли е от страх и остави в ръцете на примитивните си сценаристчета да измислят оправдания защо излъгаха феновете си! А тепърва ще им гледаме селските номера

    Коментиран от #48

  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 7 Отговор
    Като данъкоплатец за мен е важно 1лев субсидия и да се намалят лапачите на 120!Ако го изпълнят са Най добрата партия!!!
  • 35 Electron

    4 5 Отговор
    При последните избори имаше манипулиран вот, благодарение на герб, бсп, дпс и М.К. Но това е за последно и герб знаят много добре какво следва. Мажоритарен вот, миноритарен вот, нова конституция, бягане и "спъване" по тъча от Борисов, правителство на протестите с 10 депутата от герб...Панаир!
  • 36 Бако

    18 9 Отговор
    Платени статии на ГРоб. Слави не е глупак. Първо да изчезне ГРоб от хоризонта.
    Това е важното.
  • 37 Електорат

    15 4 Отговор
    Стига с тези герберастки постановки.Най-голямата глупост е 100% мажоритарни избори.Справка-Франция.Аз съм гласувал на референдума "против" мажоритарен вот,но ми броят вота наопаки...
  • 38 пешо

    8 6 Отговор
    доста неостра, елементарна статия. мотивирано може да се оспорва почти всяко твърдение в нея. но ще се получи коментар колкото статията. от което няма смисъл, особено извнапредвид автора ѝ. безплатни лекции не изнасям отдавна. демокрацияебе!
  • 39 ъъъъъ

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "хъхъ":

    а когато слави направи референдума кой владееше мвр, кметове , че съм забравил?! а отмятането от обещания е оправдано щото го казват "нашите" ? не е ли много лицемерно?
  • 40 Смотан

    19 11 Отговор
    Чалгарската партия “Има такъв ИДИОТ” излъга 2.5млн българи
  • 41 САТЪРА НА ХАНА

    16 6 Отговор
    АКО ИМАШЕ МАЖОРИТАРЕН ВОТ ........
    ......... В ПАРЛАМЕНТА ЩЕШЕ ДА ИМА 3 ПАРТИИ - СИК , ДПС И ЧЕРЕПА
  • 42 Амед Азнавур

    4 9 Отговор
    афторчето "пиниза " яно е че си се спуснал по крак на майкаси..
    толкова тъпотии си надраскало.
  • 43 Жан Крум

    12 2 Отговор
    Татко каза че ще ми купи колело но някой друг път
  • 44 Тодор Живков

    9 7 Отговор
    Аз пък мисля, че сега не е нужно да се въвежда тази система. Има по-важни неща за правене - като се почне от оправянето на бакиите на Борисов, до пандемията. След това на спокойствие да се преосмисли как ще се гласува мажоритарно. Също избора на прокурор да е от народа и т.н.

    Коментиран от #46

  • 45 чичо

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "хххххххх":

    И сега можеш да се явиш като мажоритар,няма закон който го забранява.Ако още не са разбрали целта на Слави с тъпия референдум,значи си го заслужават за управник.А в референдума не само вота беше тъпо,защо мълчат за другото?
  • 46 чичо

    17 13 Отговор

    До коментар #44 от "Тодор Живков":

    Че Гешев да не е от Марс.И какви „бакии" на Борисов ще оправяш?Че ни осигури най-добрите 10год. от последните 70.

    Коментиран от #51

  • 47 Sion

    2 3 Отговор
    Е как бе! Точно сега трябва да го направят, та да се изпокарат с всички партии на протеста и да ги обвържат с ГЕРБ..То па бива лаладжии, ма чак пък анализ било това..
  • 48 Sion

    10 7 Отговор

    До коментар #33 от "То затова":

    Ахахаха, а смелата банкянска мишка директно у болница влезе..
  • 49 Край

    6 2 Отговор
    Борбата не е между партииите а ме жу партите и Народа.
    Народа иска да знае кого избира а партиите - предпочитат да избира абревиатури а хората за тях да му ги спуснат те.
    И така Лъчо Мозъка вече 5 мандата пише закони.
    за молко е Владо Кузов /педофилен хомосексуал/ беше депутат.
    Думата "мажоритарни" побърква партиините елити - всички. Техните телевизии предпочитат да не споменават думата - техните социолози я опляват. Народа? Народа не вдява или го мързи.
  • 50 ПОЛИТОЛОГ

    7 1 Отговор
    СЛАВЧО ВИДЯ ЧЕ ПРИ МАЖОРИТАРЕН ВОТ НЯМАШЕ ДА ИМА ДЕПУТАТИ И НААКА /НЕ ЗНАМ ЗАЩО ГЕРБ НЕ ПРИЕ ПОДОБЕН ХОД ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ЩЕШЕ ДА ДОЙДАТ ЧЕРЕПА И ЦВЕТАНОВ ПОСЛЕ ДА ИМ СВАЛЯТ ИМУНИТЕТА И В ПАНДЕЛАТА
  • 51 Тодор Живков

    6 9 Отговор

    До коментар #46 от "чичо":

    Ако това са ти най-хубавите години, то значи не си живял. Изборът на Гешев беше от мафията, така какво и на Борисов. Да почнем с хилядите Калинки в държавната администрация. Няма нито една работеща институция, нямат и капацитет. А това води до съсипване на цялата държава. Колко пари се изхарчиха през тези десет години - над 100 милиарда от Европа, а профука над 60 милиарда. Тези бакии ще трябва да ги оправяме, за да се нормализира ситуацията. А главния прокурор трябва да се избира от народа в мажоритарен избор. Нали това се иска.

    Коментиран от #68, #80, #83

  • 52 MAKC

    9 2 Отговор
    Голям цирк стана в народното сабрание... А кой не харесва чалгата и кой я прави.... ами Бат Слави Далгото с Джипката....
  • 53 ДЪгръч

    10 9 Отговор
    ИТН са за мажоритарен вот,но герберасите им поставиха капан и Слави тактично го заобиколи,което му прави чест на него и неговите съветници и специалисти.Екипа на ИТН са най-добрите в тоя момент,като се съветват с президента и останалите нови партии.Герберската машина за 10 години направи толкова много поразии и заложи толкова много капани,че само Аугусто Пиночет би се справил за седмица,знаем как.Искаме минискуса в парламента окован в пранги да дава обяснения.Ако крака му пречи отрежете го
  • 54 123

    4 1 Отговор
    Важно е да се стигне до мястото където са парите и добрия живот в НС, целта оправдава средствата.Тези които повярвали да пият една студена вода. след 4 години, пак ще се говори за Мажоритарен вот и пак ще се повтри същатата история като сега. В България глупави хора има в изобилие, а също и политически и икономически измамници.
  • 55 наблюдател

    4 5 Отговор
    Първо трябва да се отреже достъпа на мафията до властта и до изборния процес.Да не може да се купуват депутати и едва тогава да се въведе мажоритарният вот.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Петър Здравков Адвокат на ГЕРБ!!!

    5 1 Отговор
    За какво ревеш Петърчо???
  • 59 Петър Здравков. кажи на кое игрище се

    7 5 Отговор
    Контузи Премиера, два дни вали дъжд, локви, не става за игра на футбол??
  • 60 БХОРТЕИ

    3 1 Отговор
    Това беше през 2016 бе плашипу.арник такъв днеска сме 2021.
  • 61 Абсурд

    6 2 Отговор
    В общество като нашето, мажоритарният вот ще даде възможност на всеки мафиот и провинциален феодал да си пазарува депутати на кило. Тогава в парламента опозиция няма да може да припари, както и други несистемни партии. Ще има бетониране на статуквото.

    Коментиран от #72, #73

  • 62 Прост

    3 5 Отговор
    След толкова време на власт, сега се сетиха?!
    От липса на кадри и идеи, все гледат да откраднат нещо от някъде.
    Ще измислят всякакви магарии за да оцелеят, но са обречени ...
  • 63 Дяволът

    1 1 Отговор
    Размяхте му ! Целият съм почернял от пушеците в Ада, вие с тяман ще ме плашите !!!
  • 64 бай Даньо

    9 2 Отговор
    Или не им пука и ще подкрепят ПОЧТИ всичко, за да покажат, че са "за промяна", или кроят планове да хванат пиниза и на тази система.

    -------------------------------------------------------------------
    Пешо адски глупости си натракал! Няма пиниз. Причината е трета и далеч по проста и лесна за разбиране. А именно при мажоритарна система най много печели най-голямата партия по чисто аритметични причини и повече отколкото при пропорционална система. Я си отговори сам коя е най голямата партия и такава ще бъде и на следващите избори, вервай ми. Погледи на картата в колко общини печели ГЕРБ и ще ти светне. По зле е дори. У нас при мажоритарни избори ще има само две партии в парламента ГЕРБ и ДПС . И още двама трима които идват от БСП (печели само и единствено в Ямбол) и от сините талибани (в половин София ) , толкоз. Ако ГЕРБ до сега не искаха мажоритарни избори беше държавническо поведение защото освен спомената горе от мен електорална картинка в парламента ще влязат и няколко феодала да не кажем откровени престъпници , фолк певачки , спортисти тъпанари ... това ли искате!? Слави не вярваше на късмета си че може толкова глупаци да се намерят и да го направят втора политическа сила. Мажоритарните избори преди 5 години го устройваха за влизане на парламента лично него (по линия на фолк певци) , но днес вкара цяла партия подвластна му. За какво му са мажоритарни избори който няма да му спечелят 50 депутата!? Знам че Слави и маимунарника му са тъпани но ч

    Коментиран от #71, #84

  • 65 Казуар

    7 1 Отговор
    При мажоритарен вот Стоичков може да стане премиер на България.

    Коментиран от #70

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Дъгръч

    2 5 Отговор
    Пак ви казвам,най-доброто е да бъде отрязан крака на лъжльото и двете му ръце и с пранги на шията да бъде доставен в парламента може и с куриер.Там ще каже,кои са неговите шефове,защото цялата вина не е негова то е ясно,че беше бушон
  • 68 Мери

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Тодор Живков":

    Човекът най-добре си знае или е активна калинка или активен лапач, та нищо чудно да е прав за себе си.
  • 69 куку чао

    1 1 Отговор
    Глупаво!
    Ако не се премахнат, феодалите ще си купуват гласовете независимо от избирателната система и да се чака да се оправим с тях за да се въведе мажоритарна, значи - никога.
    Подхода трябва да е друг - съдебна реформа и премахване на феодалите.
  • 70 куку чао

    5 0 Отговор

    До коментар #65 от "Казуар":

    Сега пък Славчо Дългия.
    Разликата не е голяма.
    Стоичков поне ще е честен.
  • 71 куку чао

    4 0 Отговор

    До коментар #64 от "бай Даньо":

    Погледни картата за спечелилите местните избори и ще видиш разпределението. Но и то няма да е съвсем същото, защото мандатните райони ще са по-различни.
    Все пак, каквото и да е, важното е какво искат хората, а не на партиите да им е добре.

    Коментиран от #76

  • 72 куку чао

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Абсурд":

    Ако те предложим теб за депутат, ще могат ли да те пазаруват?
  • 73 Хмммммм

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Абсурд":

    Това значи ли, че сегашните кметове и общински съветници са напазарувани от феодалите и местните мафиоти? Обективно погледнато, за местните, те са по-важни от някакъв си депутат.
  • 74 Иван

    1 4 Отговор
    Пиниза на ГЕРБ е че владее на местно ниво 80% от общини, села, градове и градчета!
    И при едни мажоритарни избори знаем как натискат местните дерибеи хората за кой кандидат правилно да гласуват! Иначе няма работа, дърва и т.н! Много правилно решение за сега от ИТН! Първо изчегъртване и после другото!

    Коментиран от #79

  • 75 Позиция

    1 1 Отговор
    Като мине пандемията - който може, да хваща по други държави и това е решението!
  • 76 Старите

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "куку чао":

    ОФ секции, избирателни райони, бяха с население, от около 4 000 човека, която може да стане основа , за мажоритарен район! Имаше един избор, мажоритарен , за кметове, в София , при ТЖ, народът разкостването от въпроси кандидата, Лев Петров, в случая ! Мажоритарни , да!
  • 77 Вълканов

    0 3 Отговор
    С внасянето на Мажоритарния вот в този момент, ГЕРБ цели да разбие крехкото неписано споразумение между Партиите срещу него. Правилно ИТН отлага въпроса за мажоритарния вот, с което разби мечтите и ревовете на ГЕРБ. Защото, продължението на внасянето на нови закони и поправката на стари такива ще даде средство в ръцете на Съдебната система, на Правителството, на Президента да се реформира Българското общество, където ролята на ГЕРБ ще е незначителна.
  • 78 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    В, зад, под, над.......контекстта на мажоритарната система, депутатите в Парламента трябва да са 160 бройки. За " Велика България" и тази бройка е голяма , но е оптималната.
    Факт е, че сега българина не знае за кого гласува !!? Да, за някаква "партия", която си ги реди депутатите, както и се иска ! Как тогава ще искат сегашните оядени политици, с по 3-4 и по-вече мандати в Парламента, да има промени ???
    После ...Каквато ще да е избирателната система, не може ли депутатин да бъде ОТЗОВАВАН от своите избиратели при определени условия , поне в РБ той винаги ще се чувства БОГОИЗБРАН, а не народоизбран !!
    Сетне...В настоящия капитализъм / някой изтънчени политици го наричат даже и "демокрация", в която няма нищо демократично/ родните политици не премахнаха нито една ПРИВИЛЕГИЯ /комунистическа/, а дори ги надграждат тези ПРИВИЛЕГИИ ! Как може в една "гнила и прогнила" Дания да има 4 / ЧЕТИРИ/ ДЪРЖАВНИ АВТОМОБИЛА / три луксозни и един по-обикновен за Премиер-министъра/, а в "Велика България - чет нямат ???
    И РБ била "бедна", и нямали пари, и данък върху данъка , и субсидия връз субсидия...... Боже упази от извратени мозъци !!

    Коментиран от #82

  • 79 куку чао

    3 0 Отговор

    До коментар #74 от "Иван":

    Аха, 30г създаване, а сега още 30г изчегъртване.
    И как ще стане като тези, които изграждаха тази система ще трябва да изчегъртат сами себе си.
    Малко логика - след като сегашната система е довела до овладяване на 80% от кметствата и общините (според теб), това значи, че не струва и трябва да се промени час по-скоро, а не да се надяваме на чудо и сама да си отреже клона, на който седи.
    И още, когато се провеждаше референдума и си водеха предизборната кампания, кукавите не го ли знаеха това? Ако са го знаели и са говорели за мажоритарна система, значи са лъгали, а ако не са го знаели, значи живеят на друга планета и си нямат и идея какво става в политиката у нас, което значи, че нямат място и в политическия ни живот. Тогава нека ги оставим да си кукат, но извън Парламента. Куку чао.
    И все пак да напомним - ИТР (Има Такъв Референдум) и 2.5 милиона подкрепиха тези решения, а политиците са в Парламента за да изпълняват волята на народа, а не да решават от свое име какво да правят. Това го имахме вече при тоталитаризма и това е от което бягаме.
  • 80 чичо

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Тодор Живков":

    Пенсионер съм,живях преди,живея и сега.Много добре знам,кога какво е било.
  • 81 Бягат като Премиер от Парламента!!!

    2 1 Отговор
    НЕЕ Актоален мажоритарния вот!!! Като му дойде времето, като станеме Нормална правова държава!! Сега сме Мутренско еднолично Управление!!!
  • 82 Сър Пичук

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "Шаран БГ":

    Браво! Абсолютно подкрепям!!!
    В момента политиците се сещат за избирателите само по избори и ТЕ им казват какво трябва да се прави. В нормалните държави народа възлага, а политика изпълнява. Той е слуга и наемник на народа, а не някакъв богоизбран и ако не си върши работата, трябва да бъде изхвърлен и да забрави за парламент и всичко. На който не му харесва такава система, да ходи да копа картофи, а да не се занимава с политика.
    Аз бих предложил и политиците да са без заплати и да се събират само 3-4 пъти годишно на сесии, на които да приемат каквото трябва. Както беше преди. Защото сега 80% от времето им е непродуктивно и се използва за караници, лични нападки, уговорки за далавери и безкрайни обсъжадания на несъществени неща. При такава система само истински работещите за народа щяха да останат, а всички печалбари, гешефтари и слуги на този и онзи мафиот щяха да са навън. Ако работеха в частна фирма 90% от тези набедени за политици щяха да са изхвърлени на улицата още на първия ден.
  • 83 Сър Пичук

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Тодор Живков":

    При Луканов и Виденов ли ти беше по-добре? Или при Беров, Костов, С2, Тройната ламя?!?!?
    Кога беше разрушена и разграбена България и при кого?
    Само назначените за милионери от БСП откраднаха над 100 милиарда. Повече от 450 задгранични фирми, дружества и предприятия, всяко с активи за десетки милиони, изчезнаха безсследно, без дори да се приватизират. Просто бяха присвоени. За тях отговаряше ДС, които си направиха партията ДПС за да контролират политиката у нас, защото само парите без политическо влияние не стигат за контрол над държавата.
    Да, техните правителства не бяха назначавани от мафията, защо те са мафията.

    Коментиран от #89

  • 84 АНАЛИЗАТОР

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "бай Даньо":

    ТАКА Е /ДА БЕШЕ МИСЛИЛ КАТО ПЛЯМПАШЕ ОТНАСЯ СЕ И ЗА ГЛАСУВАЛИТЕ 2.5 МИЛИОНА ГЛУПАЦИ /НО ПЪК СТАНА ХУБАВО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ДЕБИЛИТЕ/
  • 85 Мордекай

    5 0 Отговор
    Ами бягат , за кого точно да гласува суверена тия така наречени нови партийки. Кулеков , тошко африкански , хаджи генчо , пчеличката .... , естествено че ще бягат , нищо че с това се родиха като партийка , с това подведоха изберателите си .... , аман от лъжливи овчрчета еднодневки ... бареков 2
  • 86 Кучето лае...

    0 2 Отговор
    Хва али сте се като умрял за свещ за тоя мажоритарен вот...! Спокойно и на това ще му дойде времето има по важни неща на дневен ред!
  • 87 той не

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ха ха хаааа":

    знае на кой свят е , ти за партии говориш.
  • 88 dsсса

    0 1 Отговор
    Изборите трябва да станат мажоритарни! Но най-важното е, мафията да бъде изгонена от властта. Ново НС, в което ГРОБ са в опозиция и правителство без тяхно участие са само началото. ГРОБ са окупирали целия държавен апарат и могат да блокират всяка дейност на правителството. Държавната администрация ще продължава да обслужва само даващите подкупи, учителите ще продължават да не дават знаия на подрастващите, следствие и прокуратура ще продължават вместо да проверяват едно шкафче, да проверяват, от кого е сигналът, полицията ще продължава да не лови биячите на бабички, линейките ще продължават вместо да транспортират болни, да служат за безплатни таксита на по-мургави сънародници и новата власт бързо ще стане противна на хората. Затова смяната на държавния апарат е от първостепенно значение. Също така, понеже това НС вероятно ще има кратък живот, трябва машинното гласуване да се направи задължително, да се осигури възможност на българите в чужбина удобно да гласуват (не мога да кажа, доколко е редно по пощата, в четири - пет щата Тръмп беше спечелил по 49,8% от гласовете на всички гласоподаватели и от двата процента гласували по пощата се оказа, че 100% са дали гласа си за Байдън) може би онлайн с камера, да се вижда, че няма никой до гласуващя.
  • 89 Новата власт

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Сър Пичук":

    Това е много сериозно! Знаеш за едни 100 000 000 000 откраднати? Някакви доказателства имаш ли? Предаде ли ги на ББ или на ИГ? Те как реагираха? Моля те, нека мандата на ГЕРБ изтече, да поемем властта, дай ни информацията!