Last news in Fakti

20 Април, 2021 19:00 12 379 43

САЩ се готвят да взривят южните рубежи на Русия

  • афганистан-
  • сащ-
  • нато-
  • джо байдън-
  • русия-
  • владимир путин-
  • талибани-
  • терористи-
  • армия-
  • сигурност-
  • ислямисти

Руските експерти са убедени, че САЩ са притеснени от по-нататъшно сближаване на Москва с Пекин

САЩ се готвят да взривят южните рубежи на Русия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руските аналитици не пасат трева - за тях лицемерните заявления на президента на САЩ Джо Байдън за това, че американски ескадрени миноносци няма да влизат в Черно море, не струват и пукната пара. Това коментира Светлана Светличная за изданието "Русская весна", чийто материал Епицентър.БГ представя без редакторска намеса.

От Института за международни политически и икономически стратегии обясниха защо англосаксонците изведнъж станаха "бели и добри". Чисто и просто Кремъл трябва да очаква проблеми и антируски провокации в средноазиатските републики. За момента Вашингтон намира, че украинското направление не е оптимално. Натискът върху Москва чрез задействането на Киев с неговите заплахи и обвинения не се получава. Укронационалистите са оставени в резерв. Проблемната бивша държава ще е от полза в бъдеще, дори ако окончателно се разпадне и деградира до нивото на бананова република.

Руските експерти са убедени, че САЩ са притеснени от по-нататъшно сближаване на Москва с Пекин, което неминуемо ще стане в случай на рязко влошаване на отношенията между Русия и Запада. Властите в САЩ са решили да атакуват по другия фланг - от страна на постсъветските републики в Средна Азия, които ще се опитат да взривят с помощта на ислямистите. С тази цел и беше обявено изтеглянето на американските военнослужещи от Афганистан. Байдън заяви, че войските ще напуснат окончателно територията на тази страна към 11 септември 2021 г. Естествено, ще си тръгне и контингентът на НАТО. Сметките са направени. Войските на САЩ и НАТО си тръгват от Афганистан, а ръцете на ислямистите ще бъдат развързани. Светските режими в средноазиатските републики няма да успеят да се справят с напора на екстремистите и терористите, които натрупаха боен опит в Сирия и Либия.

Въоръжените сили на постсъветските републики в Средна Азия не могат да се похвалят нито с численост, нито с въоръжение, нито с организация. Както показаха инцидентите в Казахстан и Туркменистан през 2015 г, светските режими в тях ще се сгромолясат с трясък скоро след атаката на ислямистите. Тогава всичко, на което бяха способни правителствените сили след пробива на терористите на туркмено-афганската граница, беше да бягат пред настъпващия враг. Въоръжените отряди на талибаните се активизираха на границата с Туркменистан, заплашвайки южните рубежи на ОНД. Тази държава се явява най-уязвимото звено в системата на сигурност на Евразия. През 2015 г. ислямистите опожаряваха цели села, масово обезглавяваха хора, което не е характерно за този регион.

Граничните войски търпяха колосални загуби, попадаха в плен на ислямистите. При това основната заплаха на туркменската граница идва от афганистанските талибани, които са свикнали да убиват онези, които не им се подчиняват и не признават никакви граници. Гаранцията за сигурност на неутралния Туркменистан е единствено Русия. Що се отнася до Казахстан, то в град Актоба няколко десетки радикални ислямисти нападнаха редовна военна част и оръжейни магазиви. Властите в средноазиатските държави бяха наплашени от натиска на екстремистите. Освен това, те не могат да разчитат и на собственото си население, тъй като не се ползват с особена любов от страна на хората. Те просто се страхуват да им дадат оръжие за защита, което играе в полза на терористите и като отсъствие на ефективна отбрана и в идеологически план.

За съжаление, слабостта на властите в средноазиатските републики се отразява негативно и на сигурността на южните граници на Русия и именно на тази карта планират своята игра САЩ и НАТО. В случай на дестабилизация в региона ще се намеси и Китай, за да защити инвестициите си и да отстрани потенциалната заплаха за собствената си сигурност. Прекалено близо се намира Синцзян-Уйгурският автономен окръг, който може да пламне покрай ислямистките изстъпления в Средна Азия. На Русия китайската намеса няма да се хареса, което може да попречи на по-нататъшното сближаване между Москва и Пекин. Вашингтон разчита именно на това. Не се получава отслабването на Русия по границата с Украйна, значи трябва да се пробва заход откъм азиатската част. И регионът напълно вероятно може да пламне. Провокацията има всички шансове да успее по редица причини, включително и за това, че туркмените, таджиките и узбеките имат сухопътна граница с Афганистан. В тези републики има натрупани много нерешени социално-политически проблеми, които ги правят удобна мишена за терористите. Освен това Узбекистан и Туркменистан не влизат в Организацията на Договора за колективна сигурност. Средна Азия е болното място на Русия. В понастоящем и в бъдеще, този регион ще представлява за нея сериозна опасност по две причини - наркотрафика от Афганистан и передислокацията на базите на ислямистите, включително кавказките, на азиатските простори.

В допълнение, никой не може да гарантира, че Западът не финансира терористите, които атакуват териториите на постсъветските средноазиатски републики. Този регион е апетитна хапка заради огромните територии, природните ресурси и слабите власти. Всъщност, международният тероризъм, подхранван от Запада, скоро ще удари и по американците и европейците. Няма да им се получи да насъскат екстремистите срещу Русия, да я скарат с Китай и да не изцапат ръцете си с кръвта на своите собствени граждани. Терористите не признават закони и граници. Остава надеждата, че в Кремъл ще направят правилните изводи и ще се подготвят за поредната антируска провокация на Вашингтон и Алианса.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    163 24 Отговор
    Сороснята ще го яде от Руската Федерация неизбежно е!

    Коментиран от #9, #14

  • 2 SAAB

    18 62 Отговор
    Слънцето е уместно да изгрее от ....запад !
  • 3 ГРУ

    67 12 Отговор
    Абе,Козяк на кой кон ще заложи?
  • 4 rusnak

    100 12 Отговор
    А янките искат ли да им бъдат взривени заднициите?
  • 5 Пропаганда!!исляма по цял свят

    96 10 Отговор
    Знае кой е врагът!!САЩ и ЕВРЕИТЕ...кой вомбардира Либия и Ирак?с цел да убива мюсюлмани?

    Коментиран от #16

  • 6 Ще ги

    82 9 Отговор
    взривят и до една година след това Кравария няма да я има на картата на света...
  • 7 Пучо Капучо

    105 10 Отговор
    Русия и Китай заедно са сила, пред която ФАЩ и НАТО пълнят гащите.

    Коментиран от #33

  • 8 Факти,

    23 45 Отговор
    защо публикувате тази словесна др..сня? За кликове ли?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хаха

    13 73 Отговор
    Руските експерти цитирани в статията са клоуни и шутове на Кремъл.
  • 11 Врачка

    58 11 Отговор
    Епицентристите писали тази научна фантастика не си дават сметка,че никой правоверен ислямист няма да иде да се бие в пустинята без вода,храна и жени.За оръжие да не говорим.Логистиката е най—важното нещо в една война а Американосите няма как да снабдяват брадатите с необходимите за една война неща.В пустинята Руснаците ще ги печат на бавен огън.

    Коментиран от #32, #37

  • 12 !!!?

    19 70 Отговор
    Тази статия е писана за грабителската практика на кремълския башибозук в Украйна, Задкавказките републики и Афганистан !!!?
  • 13 Трайчо Костов

    9 55 Отговор
    Китай ще се разправи с Раша Байдън е сигурен всичко друго е дипломатически хитринки
  • 14 Great

    8 53 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Руснак ти знаеш Китай отдавна го е нахендрил на Раша и те мърдат само за такива като теб

    Коментиран от #17

  • 15 Тоалетна хартия

    45 6 Отговор
    Нека дойдат атомите....Русия ще изпърже всичките талибани
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бесен Язовец

    72 5 Отговор

    До коментар #14 от "Great":

    Руснаците отдавана го хендрат на господарите ти осбено последните 6 години си личи явно вече Украйна, Венецуела, Сирия, Грузия са само малки примери, навсякъде греда за алчните кравари!

    Коментиран от #35

  • 18 Е и нема повече

    15 3 Отговор
    Да има бг на тоя бряг?
    До сега никой не е успял да махне бг от тука. САмо се разпадат големите дето опитват. Справка история на България. 6 тома комунистически издание. Потвърдено от Дискавъри, че ние първи правим фалшиви украшения в този регион. И т.н. за повече ми се обадете, Биг Брадър знае номера вече, щото ми изтриха коментара.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 123

    34 3 Отговор
    Рязаните плъхове ще бъдат изпечени ако се доближат до Русия.

    Коментиран от #36

  • 21 Шаран БГ

    58 3 Отговор
    Ако САЩ само зачекнат Русия - ще съжелява целия свят, че не е вразумил янките. Явно последните се самозабравят и се надяват,че ще се стрелят с "манлихери".
    Руснакът е възпитаван в любов към Русия още от утробата на майка си. Естествено, че има "шугави овце" понякога на високи постове в държавата. Но руският народ знае какво е война !! Този път, какво е война ,ще разберат и САЩ - нищо че са на хиляди километри далеч. Светът стана тесен и малък !!!
    За огромно наше съжаление, ние сме много близко и заедно с Украйна, Румъния и Полша първи ще "оперем пешкирЯ "!!! Никой няма да ни пожали !!
  • 22 Кой68

    23 1 Отговор
    Създателите на ИДИЛ и др.тем подобни сега им се отбл@годаряват като ги оставят да правят каквото си искат в Афга
    #нистан,Ирак и Сирия ....
  • 23 Българин

    7 32 Отговор
    Иде краят на Кремъл създали ИДИЛ и БГ мародерите след 1920 г агресия и рубли и сега е същото вече плащат с откраднатото от нас

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Матей

    38 3 Отговор
    Русия вече има опит в озаптяването на терористични движения,видя се в Сирия.Наскоро хванаха баш-заговорниците в Белорусия,не без помощта на руската охранка.В Средна Азия американците може да пробват бдителността на руснаците,които не се съмнявам ,че ще се справят,китайците също ще им помогнат.При това положение дори най-организираните ислямисти нямат шанс.
  • 25 RANAT

    18 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    какъв българин като ваньо циганчето ли.
  • 26 Ибрикчия

    26 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Цял живот ще си лакираш ноктите не само защото си прост и невежа .
  • 27 ПИН

    24 0 Отговор
    Който дразни и посяга та баба Меца после моли за мир.
  • 28 На страха очите са големи

    5 21 Отговор
    Няма нужда в Кремъл да се плащат. Просто идва краят на проруските режими в упоменатите държави.
  • 29 Аз да питам

    5 24 Отговор
    Много интересна статия. От една страна- Каква работа имат САЩ И НАТО в Авганистан. Сега пък--- Публикувано във факти.бг: Въоръжените отряди на талибаните се активизираха на границата с Туркменистан, заплашвайки южните рубежи на ОНД.---А защо рашките не си пазят сами границата. Хем са Великая и Непобедимая, хем ''кой ми с.а в гащите''. От къде на къде с парите от данъците на европейските граждани ще се издържа контингент, който да пази рашастаните от брадите. Ми аз не съм съгласен пък. И тая работа почна да прилича на ''Сърби ме -боли ме- драго ми е''.
  • 30 БПФ

    19 1 Отговор
    Ясно е какво ще стане. Като видят зор, властите в централноазиатските държавици ще ревнат за помощ и руснаците пак ще требят талибанска паплaч. И то много по-лесно, отколкото в Сирия, с която все пак нямат граница.
  • 31 Герд Мюлер

    20 0 Отговор
    Мисля, че този замисъл, ще сближи още повече не само Русия и Китай, но и Иран. На помощ ще дойдат шиитите от Иран. И Трите държави ще се сплотят в името на победата срещу общия враг.
  • 32 Сигурен ли си

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Врачка":

    ,че няма да ги снабдят с оръжие.Забравяш войната на Муджахидините срещу СССР.Кой ги снабди тогава???
  • 33 Ленин

    6 17 Отговор

    До коментар #7 от "Пучо Капучо":

    Русия и Китай се обичат както кучето и котката.А защо все забравяте Япония и Кореите?Те особено обичат путинофилистиците.Китай пък мре за американски долари,не за капейки.

    Коментиран от #34, #42

  • 34 хихихихихи

    3 10 Отговор

    До коментар #33 от "Ленин":

    Значи мога да спя спокоен, Русия е обречена!
  • 35 винету

    2 11 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Щото всичките тия държави дето ги изреди са цъфнали и вързали от подкрепата на ватенките, а краварите, както им викаш мрат от глад. то първо джуджето да си нахрани народа, пък тогава да 'оправя' другите.
  • 36 Въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    И теб това защо те радва?
  • 37 5588

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Врачка":

    Абе и ти си една врачка.Не може само да предсказваш, трябва и да анализираш малко. Давам ти насока относно оръжието. Мислиш ли,че ако са-щ планират нещо такова няма да се подготвят.Например напускайки Афганистан да пропуснат да си вземат и пълните складове с оръжия. До септември има достатъчно време да ги напълнят легално без врътки. И после да ги удобно да ги забравят, заедно със една групичка инструктори за да обяснят на талибаните кое какво е и как се ползва.

    Коментиран от #43

  • 38 Кирил

    1 1 Отговор
    Китай си иска Сибир.

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Панов

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Кирил":

    Демографски и икономически Сибир отива към Китай.
  • 40 Чочо

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Кирил":

    За русия остава московието,границите от 17ти век.

    Коментиран от #41

  • 41 чоче,

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "Чочо":

    намери си по-старичък рентген, и се щракай по половин час на ден, може и да ти е от полза когато предсказанието ти се сбъдне.
  • 42 Сух

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ленин":

    Че като се замисли човек, японците как обичат пък амерте..
  • 43 Сух

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "5588":

    То в тоз ред на мисли те складовете са на 3 минути отстояние от установките..