20 Април, 2021 20:30 2 925 33

България се свлича с още едно място надолу. Защо?

  • медии-
  • свобода на словото-
  • журналисти-
  • репортери без граници

Фактът, че на журналистите не е гарантирана достатъчно сигурност, е най-важната тема, свързана с медийната свобода в България

България се свлича с още едно място надолу. Защо? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България отново е последна в ЕС по медийна свобода. Дори влошава позицията си в индекса на "Репортери без граници". Фактът, че Пеевски се оттегля от медиите, "не променя особено олигархичната система и медийния пейзаж".

По темата Александър Андреев разговаря с Кристиян Мир, изпълнителен директор на "Репортери без граници" - Германия.

"Г-н Мир, в анализа на класацията за медийната свобода през 2021 на "Репортери без граници" за България се казва, че е отстъпила с още едно място назад и със своята 112-а позиция е медийно най-несвободната държава в ЕС. "Правителството отказва сериозен диалог по стъпките за укрепване на свободата на печата, а властите реагират само колебливо на насилията и заплахите срещу хора от медиите", четем още в анализа. Какво имате предвид, когато констатирате, че правителството отказва диалог?

Кристиян Мир: "Репортери без граници" вече от много години гледат с особено критичен поглед на ситуацията в България. В нашата комуникация, включително и в директните разговори с правителството на Бойко Борисов (който вече заяви, че няма да се кандидатира отново за министър-председател), а и с президента Румен Радев, ние многократно обръщаме внимание на тежката ситуация с медийната свобода в страната. За съжаление ни се налага да констатираме, че нещата не са се променили - въпреки съвсем конкретните препоръки, които "Репортери без граници" внесоха още веднъж преди последните избори в България. На журналистките и журналистите не е гарантирана сигурност, властите не ги предпазват от юридически произвол, финансирането на медиите е както непрозрачно, така и нечестно, а обществено-правните медии не са достатъчно независими.

Нека да навлезем в подробности по изброените от Вас проблеми. Какви случаи на насилие и заплахи срещу журналисти в България са регистрирали "Репортери без граници" и каква е трябвало да бъде реакцията на българските власти?

Кристиян Мир: Според нас фактът, че на журналистите не е гарантирана достатъчно сигурност, е най-важната тема, свързана с медийната свобода в България. Както казах, властите не полагат нужните усилия за тази сигурност. Миналата година например не бяха изправени пред съда хората, пребили разследващия журналист Слави Ангелов от "168 часа" директно пред дома му през март. През септември 2020 журналистът на свободна практика Димитър Кенаров по брутален начин беше арестуван на демонстрация, за която подготвяше журналистическа публикация. Държаха го часове наред в ареста, но Главната прокуратура отказа да проведе разследване. Да кажа и за смъртните заплахи срещу журналиста Николай Стайков през юни 2020, свързани с разследването на "Антикорупционен фонд" за предполагаема корупция във властта. Досега не е ясно кой е авторът на тези смъртни заплахи, но ние гледаме особено сериозно на такива случаи. За съжаление, мога да продължа с примерите от България…

Казахте, че журналистите стават жертва и на юридически произвол. Как медийната (не-)свобода в страната влияе върху цялостната обществена ситуация, включително върху съдебната система, в икономиката, при борбата срещу корупцията?

Кристиян Мир: Свободата на печата не е някакво изолирано човешко право - това важи и за България. Тя подпомага осъществяването на други основни права. А България има лоши показатели и в други сфери. Например в Корупционния индекс на "Транспаренси интернешънъл" страната също е много назад. Икономическото развитие на България също е пряко свързано с медийната свобода, защото без независими медии няма и съдържателна дискусия по икономическите приоритети, но също така за пандемията и икономическите последствия от нея.

Споменахте проблема с независимостта на обществено-правните медии в България. Генералният директор на БНР Антон Балтаков наскоро протестира срещу решението на правителството да съкрати бюджета на Радиото. Според наблюдателите, орязването на бюджета навярно е свързано и с независимата информационна политика на БНР. Какво смятат "Репортери без граници" за това решение? Какви са Вашите наблюдения за опитите на властите в България да влияят върху обществено-правните, но и върху частните медии?

Кристиян Мир: Многократно сме констатирали, че такова влияние се упражнява. В десетте препоръки, които отправихме преди изборите в България, много ясно се казва колко важно е да се укрепи независимостта на обществено-правните медии. И най-вече, че е необходима независима структура, която да следи всичко, свързано с финансирането им. Структура, която е политически независима и в която участват не близки до властта хора, а експерти, които следят за независимостта на тези медии.

Предприемачът и политик Делян Пеевски, когото "Репортери без граници" многократно са критикували заради медийната концентрация в България, официално се оттегля от медийния бизнес. Как оценявате този факт?

Кристиян Мир: За съжаление това не променя особено олигархичната система и дефицитите на медийния пейзаж в България. В противен случай страната щеше видимо да подобри позициите си в ранглистата за медийната свобода.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    5 12 Отговор
    Така е наредено !!!
  • 2 Дъртият преборил К19

    18 5 Отговор
    Хазната е празна следва повишаване на данъци и такси и акцизите иддс и цените на дребно и на едро на всичко.

    Коментиран от #13

  • 3 честен ционист

    26 4 Отговор
    Защото мисирките са негодни. Вие с тоя матриал, кое място очаквате?
  • 4 Сега експертите ще кажат:

    10 11 Отговор
    Ем как защо защото нашият пътеводител и нашето слънце Бойко го няма и все такс ще е без него надолу. Смях
  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    15 1 Отговор
    Страната ни е единствената на Балканския полуостров, в която вносът на доматите надвишава този на бананите, сочи Анализът за сравнението и огледалните разлики (АСО) на експерта по външна търговия Борислав Георгиев пред специализирания сайт 3е-news.net, пише Сега.
  • 6 Отговора

    19 6 Отговор
    е по ст.. Защото ни управляват мутри, ограбиха всичко, ачкопеци

    Коментиран от #24

  • 7 христо калчев

    11 5 Отговор
    от инерцията,която ни даде последния проект на дс-герб , си казва думата!
  • 8 Анонимен

    12 0 Отговор
    Трябва един бизнесмен да има право на само една медия.
  • 9 илийката

    10 22 Отговор
    Сега без правителство на ГЕРБ, спират всички еврофондове и държавата обявява фалит. 1 долар пак ще стане 2000лв. и тогава ще палите свещи да се върне Бойко!

    Коментиран от #11

  • 10 gEPP

    9 5 Отговор
    Борисов, Дончев, Захариева + Георг сенаторчето не четат такива статии.
  • 11 Тъпу тролче

    18 3 Отговор

    До коментар #9 от "илийката":

    Ще палим свещи защото без правителство на Вожда и слънцето ще спре да изгрява 😂🤣😂
  • 12 сори сорос

    17 3 Отговор
    Отварям Уикипедия за "Репортери без граници" и там пише-"Повече от 20% от финансирането ѝ идва от частни групи като Санофи-Авентис, Франсоа Пино, Фондация за Франция, Института „Отворено общество“ на Джордж Сорос..."

    И ми става ясно, защо сме на 112 място, след като сме отхвърлили соросоидната Истанбулска перверзия.

    Коментиран от #18

  • 13 Фаро

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дъртият преборил К19":

    Хазната винаги е била празна и пълна само на хартия.Проблема е че всички крадяха и хазната стана бездънна яма
  • 14 Gowo

    11 3 Отговор
    Махнете Севда и ще се качим поне двайсетина позиции напред.
  • 15 Последния Софиянец

    21 3 Отговор
    Само един пример.На откриването на Народното събрание мисирките се криеха от Протеста в задния двор и даже изтърваха Президентът.Радев и вицепрезидентката дойдоха при нас ,поговорихме си и се здрависаха със всеки и тръгнаха пеша към президентството по тротоара,а мисирките гонеха отзад празните коли .
  • 16 Врачка

    12 4 Отговор
    DW се правят на улави защо? Защото България е окупирана и васална държава и медиите са в ръцете на олигахията или агенции като DW и други Соросоиди.
  • 17 Gowo

    14 2 Отговор
    Не сме само с медийна несвобода.Сега сме вече и във медиен вакуум.Какво ще излъчват по БТВ новините сега.И от флаш Щаба нищо.И с руските шпиони нищо не излезе.И лотарията спряха.Вай,вай ,вай.
  • 18 FknGerbMedia

    6 8 Отговор

    До коментар #12 от "сори сорос":

    Съмнения и огромни глупости на търкалета и нескопосани умозаключения за "репортери без граници". В България и най-простият човек вижда на кого са медиите, които само хвалеха управляващите.
  • 19 Хахаха

    5 7 Отговор
    ПИТАЙТЕ КАНЧЕТО РАЧЕВА... ТЯ ЩЕ ГО ИЗМИСЛИ... ПО ВРЕМЕ НА " ПРОТЕСТИ ТЕ" СИ ПРОЛИЧАХА ПЛАТЕНИТЕ ЖУРНАЛЯ И ТЕЛЕВИЗИИ... ЖУРНАЛИСТИ В БТВ, АЛФА ТВ, ЕВРОКОМ... ДАЛИ СА ОБЕКТИВНИ... ГЛЕДАХ ОТ ЛЮБОПИТСТВО И ТЕЛЕВИЗИЯТА НА БСП... СМЯЯЯХХХ... АКО ГЛЕДАТ ТЯХ... 189 МЯСТО ЗА СВОБОДА НА СЛОВОТО... СИМЧУ, ЖЕНА МУ, КУРНЕЛКА... #199 МЯСТО...
  • 20 Мисирка

    8 0 Отговор
    Защото нашите мисирки са и неграмотни. "Как оценяте?", "Защо намаляте?", "Какви са тези смисли?" и т.н.
  • 21 гост

    11 2 Отговор
    Мисирка чете новини по телевизия: "Поради големите наводнения Австрия ще закупи само 20 самолета за своите БиБиСи /ВВС. военно- -въздушни сили/.
    Мисир в 24 часа : снимка на Станишев на фона на паметника на Шипка, отдолу текст: Станишев държи реч пред съпартийците си пред паметника на Бузлуджа"
    Питам: притакива ДЖУРНАЛЯ на кое място да сме?

    Коментиран от #29

  • 22 НЯМА Ф16

    5 3 Отговор
    Този ненормалник почна да обикаля по болничните стаи и да досажда на хората. Как се връзва това поведение с противоепидемичните мерки?


    Това пишат пациентки от столичната болница „Софиямед”, които дори са документирали как Баце обикаля из болничните стаи да тормози хората.



    Реклама


    Борисов закономерно се тръшна с разкъсан менискус току преди разпит в парламента и сега скучае в клиниката, където бе „опериран по спешност”. Мутрата запълва времето, като ходи да облъчва лежащо болни с тъпотиите си.


    Постът на Северин Сабахи от болницата е споделен от бившия депутат Стела Банкова с лаконичния коментар „Луд, луд, луд”.
  • 23 Мъка мъкаа

    5 3 Отговор
    Обяснете това на оня винкел Чампоева, защото тя не знаела и нямало кой да и обясни. Не била съгласна горката!
  • 24 Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Отговора":

    що нещо ми се струва че журналисчета им е все мерак да ги бият ама да е наужким
  • 25 Българин

    7 1 Отговор
    В България няма медии. Имаме само щатско-турска натовска пропаганда вместо новини и турски сапунки вместо собствени продукции и българска култура.
  • 26 Другари германци,

    5 1 Отговор
    Какво очаквате от мутренския режим, който подкрепяте? Ами нали Главната мутра е любимец на баба ви Меркел!
  • 27 БиБи Кинг

    3 1 Отговор
    Това каде Бойковина се е смакнала с едно место е за тва каде Факmи триат коментари на инакво мислештите! Осазнайте каде команезите омреха преди девети септемри! Сегашните сте рослемски отайки!
  • 28 Я стига

    3 0 Отговор
    О, я стига! Именно вие дойчезеле и такива организацийки като вашата са тези, които ограничават свободата на словото и изказа.
    Когато не можеш да наричаш нещата с ИСТИНСКИТЕ им имена, когато биваш "бан"-ван за "език на омразата", какво очаквате?
    Ако тука напиша истинското понятие за "ром", или кажа, че на запад всички сте джендъри, ама изпозлзвам правилната дума, веднага автоцензурът ще ми изтрие поста.
    Щом човек не може да си изкаже мнението директно, без да бъде санкциониран, за каква свобода на словото иде реч?
  • 29 Това

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    че са неграмотни не означава, че няма свобода на словото.
  • 30 BigBulgarianBoss

    1 0 Отговор
    Защото постоянно триете коментари.
  • 31 Софянец

    0 0 Отговор
    Ще го търсите Бойко,са чалгарчето ще ви оправи
  • 32 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    То народа,нема сигурност,а искат...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.