Last news in Fakti

23 Април, 2021 10:00 4 121 15

Скандалът със сивите турски паспорти: хиляди турци са пристигнали нелегално в Германия?

  • турци в германия-
  • паспорти-
  • турски паспорти-
  • сиви паспорти-
  • скандал-
  • турция-
  • турци-
  • европа-
  • чиновници-
  • нелегално

Първоначално изглеждаше като дребен скандал, но вече се разраства до политическа афера

Скандалът със сивите турски паспорти: хиляди турци са пристигнали нелегално в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този паспорт е със сив цвят и съвсем незабележим, но пък отваря граници. Изходната му идея съвпада с някогашните български служебни паспорти: турските власти го издават на държавни служители и чиновници, които пътуват по служба зад граница. Благодарение на документа, тези турски граждани не се нуждаят от виза за Германия. Оказва се обаче, че през последните години с помощта на сивите служебни паспорти стотици, а вероятно дори хиляди хора от турската провинция са се добрали до ЕС - много от тях са се заселили в Германия. Нека да припомним, че в рамките на така нареченото "Споразумение за бежанците" Турция вече от няколко години настоява за безвизов режим с ЕС, но до момента такъв не е въведен.

Първоначално медиите съобщиха, че през ноември 2020 година 43 души от турската провинция са пристигнали в Германия именно с такива паспорти. Журналистката Савилай Йълман от вестник "Хабертюрк" беше тази, която разкри, че тук всъщност става дума за организирана система за търговия с хора. Всичко тръгнало от една информация, която на ухо ѝ дал местен политик от нейния роден град Йесилкой в провинция Малатия. "Бързо разбрах, че съм бръкнала в гнездо на оси. Оказа се, че изобщо не става дума само за тези 43 души от тукашната община", разказва тя. От съседното градче Бингьол към Германия също са се отправили доста хора със сиви служебни паспорти в багажа - най-вече млади мъже и жени. Турските власти вече взеха под лупа и много други общини. Савилай Йълман смята, че близо 3000 души са успели да емигрират от Турция в Германия и в други европейски страни, благодарение на незаконно издадени сиви паспорти.

Пристигат в Германия и после следите им се губят

Във всички тези случаи очевидно се е действало по един и същи модел. От Германия пристига покана за някакво участие - например в природозащитен уъркшоп за общински служители или пък за културен обмен. Всъщност и двата посочени в поканата повода съществуват само на хартия. Досега се смята, че такива покани са били произвеждани на конвейер от човек от турски произход на име Ерсин К., живеещ в Хановер. Тамошната прокуратура вече повдигна обвинение срещу него заради нарушаване на Закона за пребиваване в Германия.

"Той е канил участници за някакви мероприятия по разни екологични теми, но нашето разследване дотук показва, че мероприятията са били измишльотина", казва хановерският главен прокурор Томас Клинге. Той обяснява, че хората пристигали на групи в Германия, но непосредствено след това се разпръсвали. От споменатата по-горе група от 43 души, пристигнали през ноември 2020, вече петима са подали молби за политическо убежище, казва още прокурорът. На останалите следите се губят, но журналистката Йълман все пак е успяла да разговаря с един от тях. Научила, че човекът е платил 6000 евро за сивия паспорт и за възможността да се качи в автобуса. "Разказа ми още, че работи като надничар по строежи. Изкарвал добри пари и се чувствал щастлив, а пък в Германия никой не го разпитвал за паспорта му", обяснява тя. 40-годиншият мъж ѝ казал още, че още в автобуса им прибрали сивите паспорти. "Берлинер Цайтунг" пише, че в общия случай хората със сиви паспорти пристигали на групи в Германия, след което изчезвали, а в родината се завръщали единствено ръководителите на групите - обикновено общински чиновници. С аферата с турските сиви паспорти се занимава вече и в прокуратурата във Вайден, Бавария. Там се води разследване срещу няколко лица, оказали помощ за прехвърлянето на турските граждани към Германия. В случая става дума за около 200 турски граждани, влезли в Германия през чешката граница. Вели Агбаба, депутат от най-голямата опозиционна сила в Турция, Републиканската народна партия, сподели по телевизията своето убеждение, че представители на местните власти са замесени в търговия с хора. "Според нашето разследване, кметът на Бингьол от управляващата партия лично е организирал този трафик на хора в периода 2014-2019 година. Естествено, че всичко опира до пари", убеден е той.

Властите в Турция и в Германия се задействаха по случая

Скандалът със сивите служебни паспорти постепенно набъбва до политическа афера. Опозицията в Турция обвинява вътрешния министър, че изпраща инспекции само в общините, където на власт са опозиционни политици, като в същото време закриля бастионите на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган. Говорителят на управляващата партия Йомер Челик категорично отхвърля тези обвинения: "Вътрешният министър ще разследва всичко навсякъде и ще връчи резултатите на правосъдието. Ние държим на едно прозрачно разследване." Вътрешното министерство предприе и първи мерки: издаването на сиви служебни паспорти временно беше прекратено. Междувременно и германското вътрешно министерство се занимава със скандала. "Германия работи по случая в тясна връзка с турските служби", е казал говорител на министерството пред телевизия NDR. Той обаче не е назовал подробности. Е, понякога турските групи със сиви служебни паспорти се завръщат в комплект в страната. Наскоро един фолклорен ансамбъл участва в конкурс в Полша и се прибра без липси в Турция, при това - с първата награда.

Автор: Кристиян Буткерайт


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германистан на три минарета

    46 4 Отговор
    Турция анексира Германия по всякакъв начин, а глупавите, заспалу германци само разсъждават по темата и дъвчат дюнери !?

    Коментиран от #6

  • 2 Рошко

    2 11 Отговор
    , много ви е постна мандата пак дойче зеле, сякаш някой ттетокласник е писал статията
  • 3 Няма шега

    30 3 Отговор
    Германия, 2053 година. Двама полицаи спират автомобил за проверка и вземат документите на шофьора. Единият се пули и вика на другия:

    - Ахмед, ела да видиш какво странно име. Ханс Мюлер!

    Коментиран от #7

  • 4 сдфгсдг

    8 2 Отговор
    дойче веле = рядко соросоидно щастие тип няма смисъл да се чете, най много някой негативен коментар. Да си знаят соросите тук в България не сте желани, заминавайте си там откъдето сте да слугувате на господарите се отрепки такива!
  • 5 Турингия Германия

    14 5 Отговор
    Турците отдавна имат навика да завладяват мръсните германски свине.
  • 6 Турция на три континента

    10 16 Отговор

    До коментар #1 от "Германистан на три минарета":

    Че кво лошо има? Турците са витален народ възпроизвеждат се живеят,работят,градят. Не се потдават на разяждащите идеологий идващи от запад,като нас българите.
  • 7 Ханс

    6 9 Отговор

    До коментар #3 от "Няма шега":

    Хахаха..със сив служебен паспорт да мият кенефите...ми те само за това стават. Мнооого рядко, не повече от 1 на 100 000 да излезе нещо по-свястно от тях. Да стане продавач в зеленчуков магазин. Те тва са брадчедите . Иначе реалността е съвсем друга.Ма ти си драскай, нема лошо, Хасане.

    Коментиран от #9, #10, #12, #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ханс":

    Защо всеки трябва да е Хасан ..
  • 10 Хасан

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ханс":

    Българите на Запад пък са все академици ,бизнесмени нали!? Българките не работят по бардаци а българите не работят по ферми ,строежи и д-р.

    Коментиран от #11

  • 11 Истината

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Българите играят ролята на пепеляшка и много им харесва.
  • 12 Пашшол.........!

    8 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ханс":

    Да, такива бяха първото поколение турци, които стъпиха в страната през 60-те години. Но внуците им се германизираха, владеят немския не по-лошо от местните и днес контролират икономика, която надвишава БВП на България.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дело Ердоган

    3 0 Отговор
    Ееехх... Глад, мизерия, обедняване, потисничество. "Терористите са виновни, те атакуват Турция"
  • 15 Оня със синеокия боздуган и русата вълна

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ханс":

    Явно не си и стъпвал в Германия или дори и да си бил, явно си ги вършил санитарните работно по шишета и буркани. Оти, ако не ти свидеше за 0,70 евра, щеше да видиш, че кенефите са заплюта територия на Българите. Поне 90%се обслужват от Българи. Останалите 10%,пак от Българи-но с Бесарабски корени.