Last news in Fakti

25 Април, 2021 19:00 6 852 71

Фатално за турската икономика: Ердоган си играе с огъня

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • икономика-
  • турска лира

Турският президент обаче засега отхвърля идеята за помощ от МВФ, тъй като такава програма ще подкопае авторитета му

Фатално за турската икономика: Ердоган си играе с огъня - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турският президент отново създава несигурност на финансовите пазари. От икономическа гледна точка Ердоган си играе с огъня - турската икономика може да тръгне по "спиралата на смъртта". Спасението е само едно.

И отново турската лира е в криза: в четвъртък курсът ѝ падна до 0,1204 долара, което представлява обезценяване от 1,4 процента. Предишния ден турската валута вече беше загубила един процент от стойността си спрямо щатския долар. Това са екстремни загуби за един валутен пазар, на който колебанията обикновено са от порядъка на промили.

Ердоган ли е виновен?

Сривът на лирата идва в резултат на икономическата политика на турския президент, възприемана от финансовите пазари като екстремна. След като през март т.г. Ердоган уволни шефа на Централната банка Наджи Агбал заради вдигането на основната лихва от 17 на 19 процента, сега президентът създаде ново напрежение на пазарите с едно драстично изказване. Той обяви, че Турция се намирала в битка срещу тройна злина - инфлацията, лихвите и обменните курсове.

Преди по-малко от три месеца турският президент изглеждаше готов да преглътне "горчивия хап" на по-високите лихви като мярка срещу драстичния ръст на потребителските цени. Очевидно е променил мнението си, тъй като наследникът на Агбал в Централната банка е Сахап Кавчиоглу - бивш депутат от управляващата партия на Ердоган и привърженик на политиката на ниските лихви.

Ердоган рискува нова криза на лирата, предупреждава експертът по валутните пазари от Commerzbank в Лондон Тата Гоуз. "Със своето де факто вето върху високите лихви той разрушава доверието във валутната политика", уверява наблюдателят.

А Турция практически не може да направи нищо, за да спре бързо растящата инфлация, която през март достигна 16,2 процента. Някои експерти разчитат на това, че въвеждането на контрол върху капиталите може да спре бягството на пари от Турция. Но трудно ще бъде наложено обхватно наблюдение, тъй като Турция просто е прекалено зависима от чуждите капитали. Освен това прекъсването на свободното движение на пари окончателно ще убие доверието в турските финансови пазари.

Още през 2018 година носителят на Нобеловата награда за икономика Пол Кругман предупреди за опасността от това турската икономика да влезе в "спирала на смъртта". Като една от причините за това тогава той посочи именно зачестилите посегателства срещу независимостта на турската Централна банка.

Пряката последица от това би могла да бъде ново обезценяване на турската лира. А това от своя страна ще надуе инфлацията, тъй като много стоки ще се внасят скъпо от чужбина. Същевременно разходите на фирмите, а и на домакинствата отново ще нараснат. Сривът на лирата ще затрудни и обслужването на задълженията в чужда валута. Много турски компании имат кредити именно в твърда валута - в долари или евро.

По-нататък по спиралата ще последват нови фалити на фирми, безработицата ще нараства, а потреблението ще се свива. Така кризата ще удари реалната икономика. Логичната последица от всичко това ще бъде нова загуба на доверие от страна на инвеститорите, което пък ще засили натиска над турската лира и така спиралата ще започне да се върти отначало.

Спасението може да дойде само от МВФ

Лондонският анализатор Тата Гоуз и други експерти очакват нов срив на турската валута: вече има прогнози за до 20 процента ново обезценяване на лирата. В края на 2021 година курсът ѝ може да спадне до 10 лири за един щатски долар. В момента доларът се разменя срещу 8,26 турски лири.

Единствената възможност да бъде предотвратен този сценарий е отпускането на спасителен пакет от МВФ, смятат експертите. Такава стъпка може да възстанови донякъде доверието на пазарите към важни турски финансови институции. Турският президент Ердоган обаче засега отхвърля идеята за помощ от МВФ, тъй като такава програма ще подкопае авторитета му.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ислям терор

    56 21 Отговор
    То пък един авторитет има тоя.
  • 2 реалист

    37 14 Отговор
    Как е лирата, как е?
    Ще има ли парЕ за лук?
  • 3 ДАААА

    44 18 Отговор
    Диктаторът Ердоган превърна турският народ в Плебеги към които са се отнасяли като хора без права в Римската империя.
  • 4 реалист

    49 16 Отговор
    Така е като се върти ту към едните ту към другите.
    Сега накъде ще се завърти? Стана въртоглав от всекъде.
    Това ли е големият лидер, който се святкаше и на едните и на другите?
    А сега на къде?

    Коментиран от #17

  • 5 хъхъ

    32 32 Отговор
    Дойче Веле - фалшиви новини.
  • 6 ДАААА

    11 3 Отговор
    Плебеи*
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Само да попитам

    35 24 Отговор
    Дава ли чичко Сорос шекели на сайта за маниполация на лайкчетата?

    Коментиран от #11, #33

  • 9 Махмуд

    23 27 Отговор

    До коментар #7 от "Osman":

    Тва е така щот там местното производство на ВСИЧКО СЕ ПОТДЪРЖА. ТАМ КИТАЙСКИ БОКЛУЦИ ИМА МНООООГО МАЛКО. ВАЛУТА ИМ ТРЯБВА САМО ЗА БАНАНИ И ИЗВЕСТНО КОЛИЧЕСТВО ПЕТРОЛ ЩОТ СЯ СИ ЗИМАТ СИРИЙСКИ ПОЧТИ НА АВАНТА ГАЗТА НА УШАНКИТЕ Е НА БАРТЕР СЬС ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОДУКЦИЯ . ТАМ НЯМА ДА НАМЕРИТЕ КИТАЙСКИ ГУМИ АКУМУЛАТОРИ ШИР ПОТРЕБА.... СИИИЧКО Е МЕСТНО. В Орландо преди 5 години видях щандовете на супермакетите им 90 процента китайско. Само частите на Джипа ми бяха щатски и мексикански

    Коментиран от #43, #60

  • 10 Едни

    20 8 Отговор
    управляват мощна икономика , други управляват БВП и растящо затъване в дългове . .
  • 11 ЦРУ веле

    44 22 Отговор

    До коментар #8 от "Само да попитам":

    Дойче-то реве не за турската икономика, а затова че Турция няма дългове към МВФ.
  • 12 Факти

    39 17 Отговор
    Ердоган е обикновен диктатор и ще има съдбата на диктаторите и на Джипко Бибитко, но Турция е наш съсед и след Ердо ще продължи да има 84 млн . души население, независимо че този уикенд изгуби 2 млрд. от криптовалутни машинации, за които ги е страх бг мисирките да пишат.
  • 13 no name no face no number

    22 8 Отговор
    Хахаха МФВ и спасение, така спасиха и Чаушеску едно време.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ердоган свърши

    11 8 Отговор
    [такава програма ще подкопае авторитета му] Това не е истина. Мокрият не се страхува от дъжда! Гюле Гюле..
  • 16 Хасан

    17 9 Отговор
    Нищо няма да стане ..Китай е затворен ...светът е в пандемия и Европа има нужда от доставчици

    Коментиран от #55

  • 17 кочината

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "реалист":

    ..на къде ли? хехе..
  • 18 Цеко Сифоня

    16 6 Отговор
    Е тва е велик лидер. Не на всеки се отдава да направи в кратки срокове всички свои сънародници милионери. А защо не и милиардери. Като едно време, преди NTRL. Браво на агата, браво на геврекчията.

    Коментиран от #61

  • 19 С нашето знаме напред

    12 9 Отговор
    Цялата работа е, че Путин спря руските туристи да не пътуват за Турция.
  • 20 Синан

    26 10 Отговор
    Вземе ли Ердоган заем от МВФ ще направи Турция зависима от САЩ. Той го знае и няма да го направи. България е зависима от САЩ защото взима милиардни заеми от там като после ще връща с лихвите.

    Коментиран от #39, #62

  • 21 Бг турист

    16 10 Отговор
    Глей каква била работата..Последния път, като бех в Стамбола града, окъснех доста в кв. Лалели. На връщане минах през едно пазарче със сергии за зеленчуци и плодове. И видях едни, с големи торби през рамо , с невероятна бързина обираха изхвърлени зеленчуци. Оказа се че били от ония, дето нямат пари за храна. Мъкаа, мъка. И си беха бая народ, поне 20-30 човека. Даже май се сбиха на едно място, ама бях далечко, та не съм много сигурен . Абе дигна се една джавала...

    Коментиран от #22, #23, #26

  • 22 Хасан

    22 18 Отговор

    До коментар #21 от "Бг турист":

    В България не си ли виждал хора да бъркат контейнерите и не забравяй в Турция има 4 милиони бежанци от Сирия ..България е 6 милиона

    Коментиран от #63

  • 23 Хасан

    12 17 Отговор

    До коментар #21 от "Бг турист":

    И в Турция има мобилни седмични пазари по кварталите и търговците просто оставят стоката която не се е продала поради това че нямат хладилници и един вид помощ за нуждаещи се
  • 24 Derpdown

    7 3 Отговор
    най важното за една нация да няма демографическа криза всички
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 1453

    16 20 Отговор

    До коментар #21 от "Бг турист":

    Ти горкият само може да си мечтаеш за живота в Турция, още никой не е умрял на стълби пред болница. Така че по малко с лъжите, плюс това сега е рамазана и навсякъде се раздава безплатна храна която ти не можеш да ядеш.

    Коментиран от #64

  • 27 1453

    25 15 Отговор

    До коментар #25 от "patates ve soğan - güle güle erdoğan":

    Нещастието да си българин за едни лекарства да търчиш до Едирне, да нямаш здравна система да имаш с милиони работещи гладни и още какво ли не...
  • 28 Няма спасение

    11 11 Отговор
    за този който се е хванал с Кремъл.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иван

    17 5 Отговор
    САЩ разклатиха света много държави рухнаха
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Станимир

    21 4 Отговор
    Благодарение на САЩ се създава напрежение между държавите. На балканите ще има мир ако не се месят САЩ. Неискреният и лош приятел САЩ е по-страшен от див звяр. Дивият звяр ще нарани тялото ви, злият приятел ще нарани ума ви”
  • 33 123

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Само да попитам":

    Граматиката?
  • 34 Непознат

    9 4 Отговор
    Дойче зелето се подпали като видя че еврогейското бъдеще е в опасност
  • 35 Потъване

    7 4 Отговор
    Статията можеше да бъде озаглавена "Турският титаник"
  • 36 Osman

    7 6 Отговор
    Дойче зеле ,кажи нещо и за външния дълг на Дойчланд от 240 милиарда долара
  • 37 Име

    5 1 Отговор
    Юс долар. Турска лира 1:100
  • 38 Ахил

    11 6 Отговор
    Не разбирам много от икономики. Но няколко пъти ходи в Турция,до Истанбул. Вярвайте,такива огромни колони от влизащи и излизащи тирове не съм виждал. Така че,тия икономически експерти...от други държави...са меки казани платени.

    Коментиран от #65

  • 39 Реалността

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Синан":

    Що се отнася до заемите и зависимостта на държавите.. Американска котка, китайска котка, важното е да лови турски мишки.

    Коментиран от #42

  • 40 Траурен звън

    7 4 Отговор
    Азиатските пазари вече са отворени. В момента турската лира се търгува на 10.20 за евро и 8.45 за долар. Голямата девалвация се очаква, когато западните пазари се отворят.
  • 41 Deepdown

    3 1 Отговор
    никой ама никой не подозира че долара е паднал рекордно срещу еврото,скъпа валута и точно в кризисно време ,подарък за евро зоната от сащ
  • 42 Deepdown

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Реалността":

    тази мишка 2030 година ще надхвърли сто милиона ,свга ще казеш че имало е времена в историата когато сме били малко ,ама тогава всички други са били всъщо малко ,сега не са ,

    Коментиран от #45, #66

  • 43 кубрат

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Махмуд":

    Тяхното не е по качествено от китайското, с много ниско качество е.
  • 44 mi6osp

    5 3 Отговор
    По искане на САЩ, МВФ може да откаже даване заеми на Турция и да се получи това, което вече направиха в България при Жан Виденов - смяна на непослушните управляващи.

    Коментиран от #46

  • 45 Кошмар

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "Deepdown":

    За кюрдите говориш нали?

    Коментиран от #49

  • 46 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #44 от "mi6osp":

    Ами то ако Запада не даде заеми , ще вземе от Китай ...а и е тъпо съюзници да ти правят ембарго и икономически да се опитват да те фалират ..като Гърция

    Коментиран от #67

  • 47 Баш Бащицата

    3 1 Отговор
    Предлагам като лихвата са проблемът, то да я свалят на 3 процента. Какво им пречи? Подписват 1 документ само.... И да видят какво ще стене. Инфлацията от 16,5% ще отиде на 50%. Какво е виновен шефът на Централната банка за неудачната икономическа политика, оттам инфлация и оттам как да я натиска надолу освен с лихвата. И като цяло изтървеш ли инфлацията край - не можеш да я спреш. А за ниска лихва и инфлация.... Ама, то тези неща са пробвани по света. Може онези другите да са били некадърни , а тука тези да са и да им се получи : ). Като цяло има твърди правила. И кой като иска няма значение. Като не се спазват правилата и става .... много по-зле отколкото вече е зле. И да допълня, че падането на инфлацията до нормални нива е бавен процес, през който и БВП почти не расте. Инфлация до 5% - БВП расте добре. Над 5-6% има обратен ефект и БВП стагнира. Периодът на падане на инфлацията отнема години и през това време ръстът на БВП е замръзнал около 1% макс. Т.е. никога не влизай в периоди с инфлация над 5-6%. Има обратен ефект. Много обратен и нищо не помага.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Deepdown

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "Кошмар":

    ти за турците и ромите говориш ли ,кюрдите са мпслюмани и има много смесени бракови не се разгриничават по имена ама по принцип кюрдите много искат да са в българия винаги им казват че българия ги подкрепя
  • 50 Другаде ги стяга чепикът от зелето

    2 5 Отговор
    Германия-спад от 1,8%. Турция ръст от 5,6%.
  • 51 Долара

    4 3 Отговор
    Долар за петнадесет турски лири. Ердоган трябва да бъде махнат.

    Коментиран от #57

  • 52 Мехмед

    4 4 Отговор
    Причините за обезценяването на турската лира са преди всичко политически отколкото икономически. Ако Турция се откаже от сондажите в Средиземно море, откаже от руските С-400, изтегли си военните oт Сирия, с една дума ако играе по свирката на запада, тогава лирата ще стане много по-силна.

    Не, мерси!
    Една немощна Турция без перспектива за бъдеще, зависима от САЩ, ЕС или кой да е, не ни трябва.

    Коментиран от #53, #68

  • 53 мечти

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Мехмед":

    гладна кокошка просо сънува

    Коментиран от #54

  • 54 Мехмед

    4 4 Отговор

    До коментар #53 от "мечти":

    Гладните кокошки с мечтите и сънищата са у вас. Ела да ни видиш стандарта в Турция! Не случайно изчезвате като етнос и държава - от злоба и безсилие!

    Коментиран от #59, #69

  • 55 Китаец

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Ако, Китай затвори, САЩ са свършени!:) Разбира се и останалата част от Света ще го налегне такава треска че пандемията ще ни се стори бял кахър!:) А, ти гледай предварително да се запасиш с храна че глад те чака!

    Коментиран от #56

  • 56 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #55 от "Китаец":

    Нищо няма да стане ..Турция е страна която произвежда от игла до хеликоптер ..евтина лира значи скъп внос и експорт ...в Турция трудно ще се внася стока и ще има търсене на местно производство и това значи повече работни места ..няма да е както в България яйца от Полша , агнета от Сърбия ,свинско от Германия

    Коментиран от #70

  • 57 Фуад

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "Долара":

    Комшулар,заповядай ! С 15 лири,ще се нахраниш до пръсване.С истинско месо,върху истински хляб,с истински зеленчуци.Лятоска,бях при вас.За толкова пари, на вашата Капалъ Чаршия, продават две клисави кори с лъжица миризлива извара между тях.Викате му баничка! Та недей така,комшу! Нито Ви пречим,нито ни пречите.Гледайте си вашето огнище и тигана върху него.Че от ден на ден , става все по постна манджата в него.

    Коментиран от #71

  • 58 бай Даньо

    3 2 Отговор
    Ако има по глупав избирател от Ганчо Балкански това е Хасан Анадолски. То и в самата България си го виждаме гласуват като безумци ония за Ердоган а у нас за Доган. В интерес на стратегическите интереси на България и двете неща са добри. Ердоган ни повече ни по малко ще затрие Турция като икономическа и последствие като военна сила, а поддържайки Доган в българската политика на турчулята им се отрежда маргинална роля в българската политика защото никой не би се докоснал до Доган ... Ай хаирлия да е!
  • 59 бай Даньо

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Мехмед":

    Какъв стандарт ме Мехмеде!? На numbeo си пише просто и ясно:

    Consumer Prices in Istanbul are 27.39% lower than in Sofia (without rent)
    ????????????????????????????????????????????????????????????
    Local Purchasing Power in Istanbul is 31.26% lower than in Sofia
    ????????????????????????????????????????????????????????????

    Боже колко сте неадекватни!? То затова лафа е че Господ като иска да затрие някой му взема акъла първо.... ама то на друг Бог се кланяте че може и да не го знаете.
  • 60 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Махмуд":

    Турско и китайско е все долнопробно. Разлика няма.
  • 61 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Цеко Сифоня":

    Що бе, и нас едно време ни направиха милионери през 90 те години. Помниш ли?
  • 62 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Синан":

    Взима България.... Взимат продажните ни политици, които са на заплата към САЩ, Русия, Турция и ЕС, но никога не работят в интерес на българите.
  • 63 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    А помниш ли кои бъркаха по контейнерите едно време в България. Същите, които сега живеят в палати, заради престъпно толериращата ги политика на новите ни управници.
  • 64 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "1453":

    А ти като си мечтаеш за Турция що още си тука?
  • 65 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ахил":

    Всички тирове в Турция минават през България.
  • 66 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Deepdown":

    сто милиона гладни гърла ще ревнат все някой ден.
  • 67 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хасан":

    Тъпо е но те не се имат за съюзници на Турция, а за нейни господари.
  • 68 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "Мехмед":

    На кои вас?
  • 69 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "Мехмед":

    Злобата е само у вас. Няма статия в която да не сте плюли по българите и България. Много я искате тази земя, ама няма да я имате. А за нас грижа не бери. Гледай си козите и се наслаждавай на камънака в Анадола.
  • 70 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Хасан":

    И в България си произвеждахме всичко, едно време, но като ни подлепиха от МВФ спряхме да произвеждаме. Не си въобразявай, че в Турция ще е по-различно. Ниският курс на лирата ще накара турците да избяхат на запад, в търсене на по-доходно заплащане за труда им. Тогава ще внасяш кюрдски инженери, професори и доктори. А тях ще ги управляват продажни политици, сложени от запада да диктуват стандарта в Турция.
  • 71 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Фуад":

    Тук си прав, няма как да споря. Лоши години са за България, откак се хванахме със запада. Ние си мислихме, че ще сме равни с тях, а те ни натъкмиха, да им лъскаме чепиците.