Last news in Fakti

26 Април, 2021 13:00 4 383 34

Юлиан Попов: „Има такъв народ“ бъркат мажоритарен избор с избор за личности

  • слави трифонов-
  • мажоритарен вот-
  • мажоритарни избори-
  • итн

Холандия и Великобритания имат коренно противоположни системи

Юлиан Попов: „Има такъв народ“ бъркат мажоритарен избор с избор за личности - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един от многото проблеми с мажоритарната система и България е високата централизация на България. От как нова България я има, тя е централизирано устроена. Местните данъци са нищожни, всичко се разпределя централно, кметовете имат над главите си държавни наместници. Това устройство се усилва и от централизирани практики – никой на място не смее да гъкне, да не разсърди министъра, всеки чака някакво централно разпределение. Джипкаджийството е конституционно предопределено, не е патент на Борисов.

Това коментира във "Фейсбук" Юлиан Попов

В подобна среда мажоритарна система е абсурд, в най-добрия случай е лотария. Мажоритарната система има логика при децентрализирано управление, при което Пловдив е Пловдив, Ямбол е Ямбол. Когато различни подтеритории имат достатъчна самостоятелност, която може да бъде представена.

Много хора, ИТН включително, бъркат мажоритарен избор с избор за личности. Това е някаква кастинг заблуда, която няма нищо общо с политическа или изборна система. Съществуват много начини да се засили ролята на личността, да се повиши личната отговорност и отчетност на избраниците. Може да се започне с ликвидирането на абсурдната практика един кандидат да бъде в две листи. Политическото образование е друг подход. Прозрачност на гласуването на отделните депутати е трето. Засилването на парламентарния контрол. Практика на кабинети в сянка. Депутатите да могат да са министри без да напускат НС. И т н.

Въвеждането на мажоритарен кастинг за парламента е руска рулетка. Ще гръмне случайно и ще путинизира страната. Една партия ще удари десятката и после не можеш да я извадиш от власт. Коя ще е няма значение. И страната ще бъде заграбена от някой турски, руски, псевдолиберален, псевдоконсервативен или псевдо нещо друго Путин, който няма да я пусне десетилетия.

За да има парламентаризъм и за да има демократична отговорност ИТН и другите трябва просто да забравят за мажоритарната система. Или да я заложат като цел за след 20 години и да посветят следващите 20 години на конституционни поправки, децентрализация, гражданско образование в името на мажоритарния избор и ред други неща в името на една промяна, която по принцип не гарантира нищо.

Холандия и Великобритания имат коренно противоположни системи. Великобритания е чисто мажоритарна в един тур, Холандия е пропорционална дори без праг за влизане в парламента. Двете страни са много сходни по отношение на много важни демократични показатели. Мажоритарната система за България е пързалка за губене на време и енергия. Оставете идеята в килера, не се замеряйте с нея, признайте, че не става и се хващайте за нещо смислено.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чегевара

    31 18 Отговор
    Партия Няма толкова прост народ да бяха посочили една балерина от шоуто с хумор за дебили
  • 2 Майна

    27 7 Отговор
    КАКВОТО ИДА ПРОПАГАНДИРАТЕ СЕГА МАЖОРИТАРЕН ВОТ НЯМА ДА ИМА . СТЯГАЙТЕ СЕ ЗА ....РАЗСЛЕДВАНЕ
  • 3 Ха ха

    36 22 Отговор
    Срам и позор за улчиндолки!!!! Излъха български народ гласувал за него и итн!!!!! Кво стана мутри вътре давайте. Това е по лошо и от бацето
  • 4 ссссс

    24 18 Отговор
    Тиквате е в стрес, квичи за последно!!!

    Коментиран от #13

  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    12 4 Отговор
    По-важно е , че дУпЕтатите ни са БЕЗКОНТРОЛНИ ‼
  • 6 Чегевара

    13 4 Отговор
    Каква е тая тъпа пародия
  • 7 Явно

    17 8 Отговор
    Е, че следващите избори славуц щее вън заедно д кака мая
  • 8 тхйт

    18 6 Отговор
    Вижте я славуца-чалгарката как се е напъчила. Толкоз прост човек е идол на банстустанците. Какво ОГРОМНО падение. Ясно е, че от тоя народ вече нищо не става. Да нахранят пакистанците с нас...
  • 9 Сестра Галева

    13 7 Отговор
    После що сме наи бедни и все последни в ЕС чакаме някои да доиде и да ни раздава пари и само да критикуваме и мрънкаме
  • 10 ххсхсх

    12 7 Отговор
    Замислете се кои са герб-половината преедатели вербувани от други партии,измислени платени анализатори и да не забравяме стъкито нетков аххаха
  • 11 SAAB

    15 5 Отговор
    То бе ясно.....продавача на мартеници:) ще си остане в подлеза ..
  • 12 Начо

    12 8 Отговор
    Радев,давай мандата на БСП и не се занимавай с чалгари
  • 13 Итн върви

    10 12 Отговор

    До коментар #4 от "ссссс":

    Към провал тотално. А баце ще се върне на бял кон

    Коментиран от #21

  • 14 ХХХ

    9 8 Отговор
    СЛАВИ, НАРОДА ТИ ГЛАСУВА КОЛОСАЛНО ДОВЕРИЕ!!! НО ТИ СЛАВИ, С ТАЗИ ПОДКРЕПА ,КОЯТО СИ ЗАЯВИЛ КЪМ ГОВЕДАРОКРАВАРСКИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ, КОИТО УНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРИЯ!!!...МНОООГО СИ СЕ ОБЪРКАЛ, СЛАВИ!!! МНОООГО СИ ЗАБЛУДЕН!!! АКО, ПРОДЪЛЖИШ ПО ТОЗИ НАЧИН, СЛАВИ, ЩЕ ОТИДЕШ, ТАМ КЪДЕТО СА НФСБ И АТАКА!!! НЕ ПРЕДАВАЙ ВОЛЯТА НА НАРОДА, СЛАВИ!!! АЗ СЪЩО ГЛАСУВАХ ЗА ТЕБ!!! НЕ НИ ПРЕДАВАЙ!...БЪДИ ДОБЛЕСТЕН БЪЛГАРИН БРАНЕЩ БЪЛГАРИЯ ОТ ГРАБИТЕЛИТЕ!!! ВЕДНЪЖ ТЕ ЧУХ ДА ОБЯСНЯВАШ В ШОУТО ТИ, КАК СИ СЕ ВЪЗХИЩАВАЛ НА ЯПОНЦИТЕ ЗА ТЯХНАТА ПРЕДАНОСТ, ДОБЛЕСТ И ЧЕСТ КЪМ РОДИНАТА И НАРОДА ИМ.....И СИ КАЗАХ, ЧЕ ЧОВЕК, КОЙТО ЧУВСТВА И ТОЙ ТОВА, ТРЯБВА ДА Е ЧИТАВ БЪЛГАРИН!!! НЕ НИ ПРЕДАВАЙ СЛАВИ И НЕ СЛУГУВАЙ НА ГОВЕДАРИТЕ, КОИТО САМО ОГРАБВАТ КОЛОСАЛНИ КОЛИЧЕСТВА ЗЛАТО И КАПИТАЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!
  • 15 БАЙ Х@Й ‼

    6 2 Отговор
    Веднъж положили зад.ни.ка си е креслото могат ЧЕТИРИ години да не стъпят в НС , като Д.П. , могат да се явят на 20 заседания и да нямат НИТО ЕДНО гласуване в НС , като агента в Унгария ‼
  • 16 Никога

    19 5 Отговор
    няма да спра да се чудя , що за хора са тези , гласували за чалгаря ?
  • 17 АМАН ОТ

    7 2 Отговор
    ПСЕВДОЕКСПЕРТИ.ТЯ И САМАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИСТЕМА Е ВЕЧЕ ОСТАРЯЛА БЕЗВЪЗВРАТНО.НОВИНАТА ОТ СЛАВИ ДО ДОВЕЧЕРА ЩЕ Е ОСТАРЯЛА.А НИЕ ГИ ИЗБИРАМЕ ЗА ЦЕЛИ 4 ГОДИНИ ПОНЕ.АМИ ПОМНИ ЛИ ВЕЧЕ НЯКОЙ СЪБИТИЕ ОТ ПРЕДИ 4 ГОДИНИ АКО НЕ МУ ГО ПРИПОМНЯТ.И ТОВА Е ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ , А НИКОЙ НЕ ИСКА ПРЯКАТА-С РЕФЕРЕНДУМИ
  • 18 Истината

    15 4 Отговор
    Това недоразумение Славчо е сбъркано много отдавна, още от времето, когато беше момче за всичко на мутрите и ги възпяваше. Жалко, че толкова хора му повярваха, но щом са такива балъци са гласуват отново за него. но никога няма да достигнат исканите от него 120 депутати. Така,че ИЗБОРИ ДО ДУПКА. и да управлява другото недоразумение, това от Дондуков 2!
  • 19 Пацо

    7 0 Отговор
    Кой ми с.ра в гащите
  • 20 ХХХ

    9 15 Отговор
    ХАРЕСВА МИ ДНЕШНАТА ПОЗИЦИЯ НА СЛАВИ И ИТН!!! ТЯ Е ДОБРА И ДОСТОЙНА!!! АБСОЛЮТНО ВЯРНО Е ,ЧЕ ДПС И БСП ДРАПАТ ДА ПРЕДЛАГАТ ПОДКРЕПАТА СИ НА "ИМА ТАКЪВ НАРОД", САМО ЗА ДА ОТЪРВАТ КОЖАТА!!!
  • 21 Госпожата днес е в Процедура

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Итн върви":

    Входящият номер е взет! Дали кон дали магаре и накъде, ще поизчакаме, още малко и ще разберем истината на истините за банкянския тигър - змей :)
  • 22 Nope

    3 6 Отговор
    Да бе, всички, освен герб бъркат...една и съща песен по цял ден от придворните шутове.
  • 23 БАЙ Х@Й ‼

    9 2 Отговор
    Веднъж седнали в депутатското кресло вече не ги интересува кой и защо ги е избрал ‼ Те се обявяват за "независими" и си получават заплата , и гласуват за който им даде повече‼
  • 24 БАЙ Х@Й ‼

    3 1 Отговор
    Защо ли не гласуват в НС да имаме представители, спрямо населението , колкото са в Германия, Унгария, Австрия ...‼ Нали все ни ги дават за пример‼

    Коментиран от #25

  • 25 ТОВА СМЕ ГО

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "БАЙ Х@Й ‼":

    ИМАЛИ В ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ.ЕДИН ДЕПУТАТИН НА 4000 ОТ НАСЕЛЕНИЕТО , ПЛАВАЩО ЧИСЛО ДЕПУТАТИ
  • 26 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 1 Отговор
    Най-добре е да се направи смесена избирателна система. Половината депутати се избират мажоритарно, другата половина пропорционално. И като се приемат правилата за гласуване да не се пипат основното в тях поне 2-3 мандата. Трябва да се намалят депутатите, поне на 200 депутати. Прав е човека, че е безобразие един и същ кандидан депутат да е в повече от една листа. Примери са Бойко Борисов и Корнелия Нинова, които бяха кандидати хем в София, хем в Пловдив. Има още много такива примери. И за това безобразие всички политически партии на статуквото са виновни и единодушни, няма леви, няма десни. Няма управляващи, няма опозиция. Няма демократи, "либерали", "социалисти", популисти ... Всички партии са за запазване на тези безобпазия с изключение на "Има такъв народ". И да добра идея е министъра да може едновременно да е и депутат. Но трябва да получава само една заплата или депутатска или министерска, но не двете едновременно. Хем депутатска заплата, хем министерска е норедно. Сега може са си едновременно министър и член на борд на безброй държавни фирми но не може да си министър и депутат едновременно. Защо? Но същевременно на министрите, които са депутати, трябва да им се забрани да са членове на разните парламентарни комисии или председатели или заместникпредседатели или лидери На парламентарни групи.
  • 27 ЕХАА

    13 2 Отговор
    ТО СЛАВИ НАЦЯЛО Е ОБЪРКАН , СТОИ , СТОИ И ВИКА НА МАГАРЕТО ЧУШ !!!! ОБЪРКАН Е И ЗАТОВА , ЧЕ ВЛЕЗЕ ВЪВ ПОЛИТИКАТА ....ТО ТОВА ДА НЕ ТИ Е ШОУТО , СЛАВИ , СТАНИ ГОДЖИ , СЕДНИ ГОДЖИ ???? ХОРАТА ЧАКАХА ДА ВИДЯТ КАКВО ЩЕ НАПРАВИШ ,А ТИ НАПРАВИ ЕДНО ГОЛЯМО Н И Щ О , БЕШЕ ГОСПОДИН , АМА ЗА ЕДИН ДЕН !!!! ВЪВ ДРУГИЯ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ СИ НИКОЙ , ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМАШ ДОРИ И ТОЛКОВА ДЕПУТАТИ , КОЛКОТО ИМАШ СЕГА !!!!
  • 28 Фъкoff

    4 10 Отговор
    ДБ да се кръсти да им бъде възложен мандат! След което:
    1. Внасят предложение да се отменят всички рестрикции около пандемията.
    2. Внасят предложение да се възложи на БНБ да преведе на всеки български гражданин пк 500 лева компенсации заради Ковид19.
    3. Внасят предложение за тотална технологична свобода за гласуване, без ЦИК, РИК и секции. Създаване на група за обработка на гласовете, назначена с конкурс на новия МС, със заплати по 10.000 лева за кампанията.
    4. Внасят предложение за премахване всички символи на тоталитаризма.
    5. Внасят предложение за лустрация.
    6. Внасят предложение за забрана на открито и прикрито медийно лобиране в интерес на партии, личности или чужди държави.
    7. Внасят предложение за преминаване към стимулиране на раждаемостта на принципа "според образованието на родителите".
    8. Внасят предложение за доживотна забрана за пряко или косвено участие в политиката на Борисов, Сидеров, Доган, Пеевски, Копейкин, Марешки, Нинова и всички които са били в ръководствата на политически партии и на държавни постове от областен управител и нагоре от 10 - ноември до сега.
    8. Назначават Слави Трифонов за главен преговарящ с Македония и му гласуват бюджет за организиране на мега " Концерт на единството" в Скопие и задължението да обяви снемане ветото за ЕС.
    Изчакват другите партии да оплюят мерките и хвърлят мандата. После печелят изборите.
  • 29 Ми ся

    6 2 Отговор
    Славчо обърка работата на ТРИОТО , ВРЕСЛИВИТЕ ЛЕЛКИ .....радостта от големите заплати ще им е краткотрайна !!!! ДБ и на тях ще им се клатят краката при други избори !!!! Хората видяха как мислят за НАРОДА , сложиха ЛИГАВНИЦИТЕ много рано и за това може да ги отсвирят !!!!
  • 30 Subaru STI

    4 3 Отговор
    Сега не стои въпроса за мажоритарни избори. Редно е т.нар. анализатори да попитат ГЕРБ защо ги предлагат сега, имаха 11 години да ги въведат. Или паниката ги кара да манипулират обществото както с недоносчето им за нова Конституция.
  • 31 Мимчят

    3 0 Отговор
    По принцип е така.България в момента не е за мажоритарен вод.Далеч сме още за него.Необходими са ни както знаем 100 г.да ги настигне.западняците,значи и след 100 може да го променим
  • 32 ДжафДжаф

    1 1 Отговор
    Мажоритарна система при партиен държавнополитически модел е действително нещо абсурдно. Просто при референдума трябваше да има и точка за президентска република. Абсурдно е депутатите да влизат в парламента по еденично, демек мажоритарно, а после мандата да се възлага партийно. Или пък другият вариант е всеки депутат да има право да получи мандат за съставяне на правителство. Докато се извъртят 240 предложения, мандата ще свърши и без правителство. Разбира се всичко е човешка направа! Може например мажоритарните депутати да бъдат задължени по закон да се групират в парламентарни- партийни групи! Тогава, обаче възниква логичният въпрос: Какъв е смисъла? А иначе е безспорно, че голяма част от днешните депутати не биха могли да спечелят избори даже в родното село на баба си.
  • 33 КВОТО ДРОБИЛИ

    0 1 Отговор
    Статуквото в парламента – БСП, ДПС и ГЕРБ, няма да позволи реформи ЗАТОВА ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ДОСЕГА УЧАСТВАЛИТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО ПАРТИИ А ТЕХНИТЕ ЧЛЕНОВЕ , НА КОРАБИ И В МОРЕТО !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.