Last news in Fakti

28 Април, 2021 10:00 4 287 47

Руска военна активност в Черно море. Какво прави Турция?

  • русия-
  • черно море-
  • украйна-
  • турция-
  • нато

Президентът Реджеп Тайип Ердоган осъжда руската окупация на Крим и подкрепя кримските татари - мюсюлмани, голяма част от които междувременно напуснаха полуострова

Руска военна активност в Черно море. Какво прави Турция? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия може и да не е враг на Турция, но най-малкото е неин съперник. А Анкара се ядосва от голямата руска военна активност, която кипи в Черно море. Затова Турция все по-силно обръща поглед към Украйна.

Със струпването на многочислена войска по границата с Украйна през последните няколко седмици Русия демонстрира военната си мощ. Но и след като министърът на отбраната Сергей Шойгу оповести края на военните маневри, обстановката си остана все така напрегната – особено в района на Черно море. Русия забранява на чуждестранни бойни и други кораби да се доближават до бреговете на анексирания от нея полуостров Крим. По този начин Москва отрязва достъпа на Украйна до собствените ѝ пристанища в Азовско море.

След началото на конфликта в Източна Украйна през 2014 година страната модернизира армията си и междувременно осигурява по-добро обучение на военнослужещите си, но въпреки това въоръжените ѝ сили не биха могли да се издържат на продължително руско нападение, твърдят експерти.

Русия и Украйна са две различни величини във военната област

Според Стокохолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), през 2019 година Украйна е изразходвала за военни цели 5,2 милиарда долара, а Русия – 65 милиарда. Според „Global Firepower Index“, Украйна разполага с 255 000 войници и 900 000 запасняци, докато Русия има 1 милион войници и два милиона резервисти.

И още: руската армия е първа в света по броя на притежаваните танкове – тя разполага с общо 13 000, докато Украйна има едва 2 430 танка. Освен това през 1994 година Украйна се отказа доброволно от ядрено оръжие, срещу което получи гаранции за териториалната си цялост от страна на Русия, Великобритания и САЩ.

След като през 2014 г. Русия наруши този свой ангажимент, САЩ започнаха да оказват подкрепа на Украйна – на двустранна основа и в рамките на НАТО. От 2018 насам САЩ доставят например противотанкови ракети от типа „Javelin“. Според американски източници, от юли 2020 украинските сили вече имат правото да използват въпросните ракети и в Източна Украйна, но само за отбранителни цели.

Украйна би желала да получи от американците и множество други оръжейни системи, като например американския противоракетен комплекс „Пейтриът“. Според информация на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ), Киев е отправил искане и до Германия за доставката на отбранителни съоръжения, като например противоракетни установки, компоненти за противокорабни ракети и уреди за разминиране. Желанието им да получат и употребявани германски корвети явно е останало без отговор.

Друга страна-членка на НАТО обаче далеч не е така колеблива: Анкара има и личен интерес да си взаимодейства с Украйна, тъй като руската военна активност просто обгражда Турция от всички страни – като се започне от Черно море, през Южен Кавказ, чак до южния ѝ съсед Сирия и Средиземно море. Русия може и да не е враг на Турция, но най-малкото е неин съперник.

Активно военно-техническо сътрудничество

Президентът Реджеп Тайип Ердоган осъжда руската окупация на Крим и подкрепя кримските татари - мюсюлмани, голяма част от които междувременно напуснаха полуострова. На среща с украинския президент Зеленски в средата на април Ердоган обяви, че Турция ще построи в Украйна 500 къщи за кримски татари. Една от централните теми на тази среща е било и военно-техническото сътрудничество между двете страни.

От съобщението на украинското отбранително министерство става ясно, че са обсъждани подписаните през декември 2020 година договори за строителство на корвети, за сътрудничество в използването на разузнавателни и бойни дронове, тип „Bayraktar“, както и за други съвместни проекти, основно в авиационния сектор.

В случая с дроновете „Bayraktar TB2“ става въпрос за огромна поръчка, включваща съответните муниции и контролни станции, твърдят запознати. Украйна вече е закупила малък брой от тези безпилотни летателни уреди. Знак за това, че Русия реагира на това развитие, е фактът, че на учението край границата с Украйна от началото на април бяха изпробвани и мерки за „водене на война с електронни средства, както и за защита от нападения с дронове“.

В Сирия, Либия, както и във войната между Армения и Азербайджан се видя, че турските дронове са много ефективни – включително и срещу руските оръжейни системи. Експерти обаче припомнят, че Русия не доставя на своите съюзници от най-съвременната си бойна техника. Освен това руските оръжейни фирми използват опита, придобит в Сирия и на други места, за да доразвиват своите дронове и противоракетни системи.

Турция и Украйна си помагат

Същото важи и за Турция. Турските фирми внасят голяма част от компонентите отвън - в случая с „Bayraktar“ те, например, разчитат на части от Германия, Канада и Австрия. След като този факт стана известен, канадското правителство и австрийският производител на двигатели ROTAX се опитаха да осуетят въпросните доставки.

Сега Украйна ще се опита да замести въпросните западни производители, а в рамките на създаденото смесено предприятие с Турция ще започне и сама да произвежда дронове „Bayraktar“. Освен това Украйна ще започне да доставя на Турция двигатели за по-големия дрон, тип „Aкинджи“.

По този начин Украйна и Турция взаимно си запълват празнините, оставени от други държави, като САЩ, при доставките на оръжия и части за оръжейни системи. Това също е в отговор на засилената руска военна активност в региона.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче веле

    10 32 Отговор
    Дразнителят на нашите ошанки !

    Коментиран от #14

  • 2 Абе Не дразнете

    43 9 Отговор
    Мечката. Историята е доказала, че руснака тръгне ли, се спира чак в западна Европа. Украйна пиши заради руските тръби, скоро ще е ненужна на Европа. Тя с нейната си територия не може да се справи и облагороди, камо ли с Крим. Направете инвестиции в социални дейности, стига с това въоръжаване. Русия, САЩ и Китай не може никой да го стигне по сила на армията.

    Коментиран от #23

  • 3 Ami

    56 10 Отговор
    Териториалната цялост на Украйна не е нарушена! Крим си беше автономна Република със свой Парламент, Конституция и Герб, нямащ нищо общо с Украйна!
  • 4 А освен за за арменците

    48 13 Отговор
    Турция трябва да бъде осъдена и за Константинопол, Кипър, Смирни Трапезунда и останалите гръцки градове!

    Коментиран от #13, #24, #25, #43

  • 5 На мен ми се струва, че

    41 9 Отговор
    Цяла Европа иска да смени еврото и другите национални валути с единна - рублата :)! Колегата горе е прав, не дразнете спящата мечка, събудите ли я, става страшно

    Коментиран от #22

  • 6 Черно море

    33 8 Отговор
    Е идеален полигон на който Русия може да изпробва върху натовските кораби и екипажи новите си оръжия- насочени микровълни, системи за радиоелектронна борба и други дронове и кораби стават все по безполезни.
  • 7 Какво прави Турция

    7 21 Отговор
    Ами прави дронове. Друго не е нужно 😂😂😂

    Коментиран от #8

  • 8 Хахаха

    21 11 Отговор

    До коментар #7 от "Какво прави Турция":

    В Армения ги изпържиха руснаците и те спряха войната

    Коментиран от #44

  • 9 СССР ☭

    34 2 Отговор
    Ядреното оръжие което беше разположено на територията на УССР никога не било притежание на Киев, а на Москва. Турците нямат думата в Черно море освен в техните акваториални води!

    Коментиран от #19, #42

  • 10 Землянин

    12 23 Отговор
    Мечката се събуди и видя, че водката е свършила...
  • 11 Хасан

    7 12 Отговор
    Добре де не разбирам ако натовска Турция бомбардира антинатовски руски военни съоръжения защо натовска Германия ,Австрия ,Канада отказват да продават части за дронове ???

    Коментиран от #18, #37

  • 12 Арпагон

    4 15 Отговор
    Зън-зън....зън-зън...как хубаво ми пеят моите копейчици. Какъв омайващ звук само..зън-зън, зън-зън
  • 13 Хасан

    13 10 Отговор

    До коментар #4 от "А освен за за арменците":

    Защо ?! ..все едно Италия да си поиска Лондон защото Римската империя го е основал !!

    Коментиран от #17

  • 14 Адвокат ошанов

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче веле":

    Ошанките топлят много ошите. Какво имаш против ошанките?
  • 15 Ердоган баш султан

    5 10 Отговор
    Накажи отново гномчето‼
  • 16 Седесарят.

    8 3 Отговор
    ДВ,почва статия за Реджеп,и го завърта за Украйна...Напротив,,, ,,радва се Ердоган,,,!!!.На приятелството с Путин..Щастлив е..!!
  • 17 Ооооо Роме

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    И простотията тръгна по земята! С грамофон не се занимавам!
  • 18 Остави остави

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    То разбирането не е от силните ти страни! Наблегни на козичката, в пъстърмата е истината!

    Коментиран от #21

  • 19 Украйна 🇺🇦

    3 19 Отговор

    До коментар #9 от "СССР ☭":

    Било е съветско тоест на всички. Украина доброволно се отказва с което прави най голямата си грешка да вярваш на ушанките особенно с президент цитирам гн. БАЙДЪН ,"убиец"си е самоубиство . Сега нямаше е да си помислят за Крим

    Коментиран от #20, #26

  • 20 КОНТРАТА

    14 5 Отговор

    До коментар #19 от "Украйна 🇺🇦":

    Ееее след 1991г вече няма съветско и СССР значи е на Москва! От Киев 2014 г. не трябваше да си свалят гащите пред краварите и всичко щеше да им е ОК! Пасквила както обикнивенно от ДВ в интригански стил поднесен по ЗАРЪКИ от Вашингтон!
  • 21 Хасан

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Остави остави":

    Конфликта между Русия и Запада по възможност трябва да бъде далеч от нас ..да отидат да се спречкват в Аляска или Полша ...виж от спречкването в Сирия не само Турция даже Европа пострада
  • 22 kkk

    17 5 Отговор

    До коментар #5 от "На мен ми се струва, че":

    Един умен шваба- Бисмарк, преди мноооого години е казал:

    "Знам хиляди начини да събудя руската мечка, но няма нито един начин после да я върна обратно в бърлогата и."

    Кой ли не се е пробвал от Наполеон насам (че и доста преди него) и всички са губили позорно и са били пребити от бой зрелищно. В общи линии през около 100-на година едни хора събуждат мечката, биват размазани от бой и после ближат рани- тоя път обаче не знам дали ще има оживели които да ближат к'вото и да е...

    Коментиран от #47

  • 23 BigBulgarianBoss

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Абе Не дразнете":

    Хахахах мечко, тихо бе.
  • 24 Турчин

    8 14 Отговор

    До коментар #4 от "А освен за за арменците":

    От 1770 до ден днешен най-големия геноцид е извършен срещу турците и мюслюманите в света. Като започнем от руската експанзия в Средна Азия, Китай, 1877-78 и Балканските войни на Балканите и Европа, Първата световна война, Афганистан, Алжир, Ирак, Сирия и Либия, Мианмар ще видим,че милиони и милиони невинни деца,жени и старци са изтребени от различни националности-християни- кръстанасци. Но тъй като днес историята се пише от християни не се "помни " всичко това. Ще дойде денят когато светът ще узнае за безчинствата на тези изроди-християни. Както ще разбере за държавната измяна на арменците и гърците срещу Османската империя през време на Първата световна война. Пита се в питанката; Ако при война с Турция, турското малцинство в България въстане и предаде български град на турската войска какво ще последва за извършителите на това деание? През 1915 година когато турската армия се бие при Дарданелите срещу англичани, французи, австралийци и новозенланци арменците в Източна Турция въстават и така руската армия влиза чак до турските градове Ризе и Ван. Какво трябваше да направи Турция ?Да им благодари за това ли? И арменците и гърците се крият под полите на САЩ и Европа и треперят от страх когато останат насаме ,очи в очи с Турция. Когато са вирнали глава, главата им била откъсната, за това квичат и треперят на умряло. Ама сами нищо не могат да направят. Викат на помощ Европа и САЩ. Арменците ядоха мого голям бой през 2020 и ще им държи влага още 30 години на

    Коментиран от #39, #45

  • 25 А на Българите

    9 10 Отговор

    До коментар #4 от "А освен за за арменците":

    Като теб какво им става?
    Не се отнася за всички Българи защото не всички мислят като теб
    Навярно имаш нещо смесено с гърците и Арменците та се замисли и за тях
    Ти човече мисли заБЪЛГАРИЯ, защото аз съм Турчин живея в България и навярно по вече милея за нея защото не ми пука за Армения , Гърция и особено за Русия и Америка, амаааа за Турция мисля защото тя е държавата която пази всички Турци по света

    Коментиран от #40

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бат Мишо

    4 1 Отговор
    Обясних щото ми писна на щура да чета тъпизмите ви че АКО Украйна не била върнала 1991 ядренните оръжия КЯ НАМ КО СИ ЩЯЛО ДА СТАНЕ - ДА ЩЕШЕ ДА СТАНЕ но не СЕГА а 2003 когато Русия ги сне поради протичащи оловни обшивки с изтекъл срок и премести главите на новите Сармати
  • 28 Бат Мишо

    7 1 Отговор
    САМО РУСИЯ ИМА ЗАВОД ЗА УТИЛИЗАЦИЯ НА ОРЪЖЕЕН ПЛУТОНИЙ- по Старт 2 трябваше САЩ и Русия да нарежат ракети среден обсег И ДА ИЗГРАДЯТ ЗАВОДИ ЗА ПРЕРАБОТКА В ГОРИВО НА ПЛУТОНИЯ и Обора НЕ ИЗПЪЛНИ АНГАЖИМЕНТА а само започна завода и остана на скеле а Русия го изпълни и така СТАНА И ОСТАНА еднствената страна на планетата с завод за обработка на плутоний и нептуний богатени на оръжейно ниво - И АКО ИМАШ РАКЕГИ С ТЯХ имаш ГОРЕЩ КАРТОФ В РЪЦЕТЕ след като остаряващата обшивка започне да пропуска - ТОВА е и причината за МНОГО ПО ВИСОКИТЕ МОЩНОСТИ на Руските бомби ЗАЩОТО САМО РУСИЯ има завод за отделяне и обработка на оръжеен плутонии и нептуний - без чието използване НЯМА КАК ДА НАПРАВИш БОМБА над 10 МТ или ако направиш ще тежи майка си и баща си на квадрат и НЯМА КАК ДА Я ДОСТАВИШ
  • 29 Бат Мишо

    2 1 Отговор
    Нептуния в метална форма е много удобен за компресиране в сравнение с
    високообогатения уран. С период на полуразпад равен на повече от 2 милиона
    години, термичните свойства на 237Np са такива, че няма да попречат за
    използването му като ядрен експлозив. Тъй като и спонтанното неутронното
    облъчване е малко, може да бъде използвано и в ядрени оръжия произведени по
    метода на артилерийското сглобяване, въпреки че там ще са необходими
  • 30 Бат Мишо

    2 1 Отговор
    дното:
    По отношение на плутония, ако горивото бъде извадено по някаква
    причина във всеки един момент до една година и пет дни при 4.39%
    обогатяване и една година и два месеца при 4.95% обогатяване от горивната
    кампания, то горната част (35.3 см) от топлоотделящите елементи ще съдържа
    уран с оръжейно ниво на обогатяване, годен за производството на високоефективни ядрени оръжия.
  • 31 Бат Мишо

    4 1 Отговор
    Възможности за получаване
    на материали за ядрени
    оръжия в реактори
    ВВЕР-1000
    ДОКЛАД
    ЦИТИРАХ ВИ ЗОКЛАД на ЯДРЕН ФИЗИК Костадин Зашев щото ми писна да чета тъпотии ко щяла да напрай Украйна с оставени оръжия от СССР - ЩЕШЕ ДА И СЕ НАЛОЖИ да напрай утилизация на оръжейни плутоний и нептуний 2003 г КОЯТО МОЖЕ ДА ИЗВЪРШИ САМО Русия в тая слънчева система поне - това 100 % и 1000 000 % НЯМАШЕ ДА СА ГОДНИ ЗА съхраняване и изстрелване до 2021
  • 32 Бат Мишо

    3 1 Отговор
    Двете страни се задължават да осъществят утилизацията чрез изгаряне на MOX-гориво (mixed-oxide fuel), състоящо се от смес на оксидите на урана и плутония. За тази цел в Русия е построен завод в Железногорск, който се занимава с преработка на плутоний. В Белоярската АЕЦ е въведен в експлоатация реактор с бързи неутрони БН-800.
  • 33 Бат Мишо

    2 3 Отговор
    САЩ също преценява, че този метод за прекалено скъп и прекратява строителството на аналогичен комплекс в Южна Каролина.

    Вместо това американските власти предлагат алтернативен подход - т.нар. "имобилизация", при която плутоният се смесва с други радиоактивни отпадъци, но не се използва като гориво за реактори, а се "погребва" в земята.
  • 34 Дишмитров

    6 1 Отговор
    Да се въоръжава Украйна е недалновидно,не тя,но и самото НАТО нямат дабри шансове за успех срещу Русия.Има Минскси договорености и ако се изпълняват от Украйна,изобщо няма да има проблем.

    Коментиран от #35

  • 35 Землянин

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Дишмитров":

    Анексирането на чужди територии е далновидно обаче, нали?

    Коментиран от #36

  • 36 Димитров

    9 4 Отговор

    До коментар #35 от "Землянин":

    До сега няма никакво анексиране.Крим проведе референдум,имаше западни представители и резултата го знаете,тогава?
  • 37 Бах

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Ами не им дават части , щото знаят , че.Турците не са възхитени от запада и като нищо може след време да бомбардират някоя натовска държава . Нищо не се знае . Тогава естественият им съюзник би била Русия . Изхождам от факта за Турската война за независимост 1920 - 1922 год. . Благодарение на огрмната помощ на Русия - Ленин , Турция не е ликвидирана от западните сили . Също е важен и договора между Русия и Турция за братство и сътрудничество от 1920 г. Може да се прочете историята в случая , има я в много учебници !

    Коментиран от #38

  • 38 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бах":

    Това беше риторичен въпрос..просто исках да подчертая лицемерието на "съюзниците"

    Коментиран от #41

  • 39 Турчин си в мечтите си!

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Турчин":

    Каква работа имат турците на Дарданелите? Мястото им е в дебрите на Азия! Я виж че преди Манцихерт, мястото им е било поне на 2 000 км от Дарданелите, в посока Китай! Я ми кажи колко християни са на хранилка в мюсюлманските ти страни? Щото милиони от "братята" ти живеят като пиявици на гърба на християнските народи! А поогледай се в огледалото, колкото по бял си толкова повече европейска-благородна кръв рее в прокажените ти вени!
  • 40 Е как така?

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "А на Българите":

    През 1878 всички турци се изнасят в Турция! Остават тук само османските роми! Ти как си турчин, останал си и не са те очистили? Щото Кемал е очистил българи и гърци от завладените територии!
  • 41 Бах

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    Да . Разбира се . Поздрави !
  • 42 Истината

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "СССР ☭":

    И пилота на Су-24 разсъждаваше така, но му подпалиха опашката!
  • 43 Психиатър

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "А освен за за арменците":

    И за геноцид над марсианците трябва да я осъдят! Моля малко по - сериозно!
  • 44 Истината

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Всъщност бяха изпържени доста руски съветници! В YouTube има доста видеа как турските дрони Байрактар ТБ2 унищожават руска техника! Вече на въоръжение навлиза ТБ3! ТБ3 има по- мощен турски двигател, камера и се управлява чрез сателит!Боеприпасите му са с обсег 15км!
  • 45 бай Даньо

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Турчин":

    Аферим бе пич, и в Мианмар ли има от вашите!? Там какви се водите малцинство или направо сте от местното мнозинство? А като приказвате с чайниците защо подвивате опашка за едни други ваши хора - уигурите , щото чайниците не разбират от човешки права (като лигавия запад) и ще ги направят на йогурти нали!? Голяма сила сте потурнаците, верваме.
  • 46 pbdan

    0 0 Отговор
    Тито, Сталин и Димитров откъснаха Македония от България. Хрушчов подари Крим на Украйна. Чан Кайши създаде Тайван. Излиза, че Запада защитава това, което са направили най-големите сатрапи на 20 век.
  • 47 байкуров

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "kkk":

    Ако Хитлер беше тръгнал само на изток щяха да го усетят даже и белите мечки в Рашата, изкараха късмет че обяви война на целия свят.