28 Април, 2021 15:45 4 851 51

Владислав Панев за ФАКТИ: ГЕРБ, БСП и ДПС не искат промяна в изборните правила

  • владислав панев-
  • демократична българия-
  • зелено движение-
  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • изборен кодекс-
  • предсрочни избори-
  • парламент

"Най-рационалният подход е разпускането на този парламент и нови избори", каза Панев

Владислав Панев за ФАКТИ: ГЕРБ, БСП и ДПС не искат промяна в изборните правила - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След гласуването против програмата за дневния ред от страна на ГЕРБ, БСП и ДПС, днешното пленарно заседание на 45-тото Народно събрание не успя да се състои. Най-важната точка от програмата на НС за пленарното заседание беше гласуване на второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

В рамките на пленарното заседание трябваше да се обсъди още създаването на Временна анкетна комисия за проверка на „Росенец“ и всички действия от лятото на миналата година, предприети от представители на политически сили и служителите на НСО, а още и обсъждане на Временна комисия за разследване на фактите и обстоятелствата около използването на сълзотворен газ, сила и помощни средства от МВР спрямо протестиращи граждани на 10 юли и 2 септември 2020 година.

След бойкотирането на заседанието от страна на ГЕРБ, БСП и ДПС, председателят на НС Ива Митева свика извънредно заседание, което ще се проведе утре.

За коментар върху действията на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС от днес и за работата на 45-тото Народно събрание, от ФАКТИ се свързахме с народния представител и заместник-председател на парламентарната група на „Демократична България“ Владислав Панев, който е още и съпредседател на ПП „Зелено движение“.

На въпроса дали след явния бойкот днес се доказа теорията, че в коалиция с БСП не може да се случи промяна, Панев отговори: „И от предишни гласувания беше ясно, че реформаторско мнозинство, което наистина може да промени манталитета на управление в България, много трудно ще бъде постигнато в рамките на този парламент, независимо от заявките на БСП и ДПС, че биха подкрепяли такова мнозинство. Видно е, че при ключови гласувания, реформаторското мнозинство не може да се състои. Ако се стигне дотам, ще го видим и при гласуването за промени в Конституцията, за промени в съдебните закони и т.н.“.

Най-рационалният подход много вероятно е разпускането на този парламент и нови избори. В крайна сметка, ако искаме България да бъде променена, то вероятно ще трябва да се мине през такова чистилище“, каза още той.

„Сега президентът трябва да даде мандат на трета политическа сила. Ако и тогава не бъде съставено правителство, отиваме към служебен кабинет и нови избори вероятно през юли“, допълни Панев.

На въпроса как си обяснява бойкота днес, народният представител отговори: „Вероятно мнозинството в пленарна зала на тези три партии на статуквото не желае каквито и да е промени в Изборния кодекс, включително изцяло машинно гласуване, включително видеонаблюдение, включително повече секции в чужбина. Чрез бойкот на самия дневен ред, те всъщност се приближават именно към тази цел – да няма промени в Изборния кодекс, да няма промени и в ЦИК, така че правилата през юли да бъдат същите, каквито бяха сега през април“.

Относно това дали ГЕРБ, БСП, ДПС саботираха дневния ред по едни и същи причини, Панев каза: „Според мен ГЕРБ наистина са уплашени от варианта служебен кабинет и нови избори. За другите две партии (бел.: БСП и ДПС), те са партии на статуквото и лесно могат да се разберат помежду си. Предполагам, че причините са именно такива – свикнали са да играят при едни правила, те са им удобни и съответно няма причина да искат да ги променят”.

На въпроса какво според него ще се случи на извънредното заседание утре, той отговори: „Утре ще видим дали отново партиите на статуквото ще успеят да сформират мнозинство, което да не гласува дневния ред и да прекрати заседанието още в началото му. България е изправена пред предизвикателства и се надявам да има заседание, което да започне гласуването на промените най-малкото в Изборния кодекс. Има и поне 20 други чакащи законопроекта, голяма част от тях внесени от „Демократична България“, които са наистина важни за промените в България. За законната лихва, също така и намаляването на мандата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), който, спомняте си, преди два месеца беше увеличен от стария парламент, като идеята беше мандатът на КЗК да не приключи юли тази година, а през юли 2023 година“.

Необходимите промени в Изборния кодекс Панев обобщи с: „Всичко, за което сме говорили по време на предизборната кампания – и гласуване по пощата, и изцяло машинно гласуване, защото видяхме, че в съмнителните секции всъщност гласовете през хартиените бюлетини изглеждаха по-съмнително в полза на определени партии - партиите от мнозинството, разбира се, от управлението. Също трябва да има и повече секции в чужбина. Знаете, имаше проблеми във Великобритания, в САЩ и т.н. Видеонаблюдението, което беше отказано от сегашната ЦИК, също трябва да се въведе“.

„Това са базовите промени, които биха гарантирали по-честни избори и по-справедливи резултати. Под справедливи имам предвид такива, които да отразяват обществените настроения и да има по-малко контролиран вот“, допълни той.

В края на разговора Владислав Панев каза и личните си очаквания относно това дали наистина ще се стигне до промяна на изборните правилата преди новите избори. „Надявам се да се стигне, въпреки че партиите на статуквото имат над 120 гласа в парламента. Техните заявки, гласуването им вчера в Правна комисия показва, че те биха се съгласили на минимални промени. Вижда се, че мнозинството зависи от тях – от ГЕРБ, БСП, ДПС. Именно затова няма много смисъл в реализирането на мандат на правителство в този парламент - то ще бъде зависимо от тези субекти“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АМИ ТО Е ЯСНО

    84 9 Отговор
    КАТО ИМА НЕЩО МНОГО МРЪСНО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЛАКНЕ МНОГОКРАТНО.ИЗБОРИ , ИЗБОРИ , ИЗБОРИ !!!
  • 2 Sure

    62 19 Отговор
    И да искат, и да не искат промяна в изборните правила...онези от Тройната коалиция (бсп, герб и дпс) днес се идентифицираха. Ще се борят един срещу друг на изборите през лятото. Вече става доста съмнително дали някой от тази коалиция ще прескочи границата от 4%.
  • 3 Как

    46 9 Отговор
    да искат , като така им е било супер до сега ?
  • 4 въх

    49 9 Отговор
    требва да се изчагъртат още депутата от статуквото, няма ка, избори до дупка
  • 5 Никакви

    48 12 Отговор
    мандати повече да не се дават , защото тази "троица" са склонни към бела !
  • 6 БЪДЕТЕ БДИТЕЛНИ

    52 10 Отговор
    Мутрите от ГРОБ и патериците им от ВМРО, които не влязоха в Парламента, готвят ГРАЖДАНСКА ВОЙНА.
    Бъдете бдителни и не се поддавайте на провокациите им.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сланина и Зурла

    12 23 Отговор
    Само най прозтъ,и неживял в коучината, може да си помисли че начина на гласуване има значение за резултата.Това са цирковата площадка със стари номера!

    Коментиран от #11

  • 9 3.14К

    21 11 Отговор
    Като изпечен борсов спекулант, се опитва да прокарва и политическа манипулация. Типичен либерастки подход.

    Коментиран от #27

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Трол

    11 6 Отговор

    До коментар #8 от "Сланина и Зурла":

    стой на дивана и мълпи

    Коментиран от #14

  • 12 Хуарбуса

    28 9 Отговор
    Журналиста Сашо Диков в предаването "Делници" по телевизия Евроком каза че : " Борисов заплашва типично в стил Сикаджийска мутра. Това са действия на човек притиснат до стената за когото става въпрос за оцеляването му във всякакво естество. Друг ход няма"...Преди няколко дни афишира близост с криминалните елементи с множество регистрации Георги Валентинов и Дани Илиев. Биячи от ММА федерацията подчинени на друг осъждан индивид Станислав Недков - Стъки. Въпросните лица са и от тарторите на фракцията фен клуба на Левски - София Запад! Странно ,защото именно при 12 годишното управление на Борисов ФК ЛЕВСКИ изпадна до треторазряден отбор и загуби почти всичките си фенове. Последната им титла е от месец май 2009 г. 3 месеца преди да дойде Борисов на власт. Оттогава 2 пъти стана шампион ЛИТЕКС ( 2010 и 2011 г.) и 10 пъти Лудогорец. Именно Борисов закри отбора на народа. Но въпросните лица уж фенове на Левски това не ги интересува, тях ги интересува да им се заплаща и да имат чадър над криминалните си прояви. Та именно с тях Борисов заплаши населението с " едвам спирам моите силни и буйни привърженици на ГЕРБ да не ви подкарат още сега". Мисля коментара е излишен
  • 13 Потресен

    37 7 Отговор
    Всички сайтове гърмят и публикуват снимките в които след като Борисов излезе от болницата е посрещнат от мутрите - Президента на БФ ММА Станислав Недков - Стъки получавал по 3 млн.лв.от ММС , тоест от нашите данъци и от подчинените му биячите Георги Валентинов и Даниел Илиев , всички с криминални регистрации за рекет и наркоразпространение ! След това Борисов си прави общи снимки с тях и коментар под снимките :" Победителите се подкрепяме и сме силни" . Сега става напълно ясно кои е имал предвид Борисов след като заплаши след изборите " Ще намеря 20-30-50 млади , силни и буйни симпатизанти на ГЕРБ които ще ви преследват като чакали . На война като на война" .На другия ден осъждания криминален елемент Недков - Стъки е публикувал че ако не участва ГЕРБ в новото управление излизал с хората си на улицата на протести. Вече напълно ясно става колко е бил прав президента като каза " Мутри вън". Борисов вече дори не се опитва и да прикрива че разчита явно на мутрите да го върнат на власт . Как не допря до подкрепата на трудещи се граждани работещи за 1000 лева а до завършени мутри осъждани и с криминални регистрации. И ще завърша с думите на бившия председател на Софийски Градски Съд и сега общински съветник от ДБ Методи Лалов " Няколко треторазрядни улични гангстери ще пазели Борисов от хората. Прибери си мутрите и не дразни народа защото отговора му ще бъде страшен и безмилостен . Позор тиква ,позор и затвор"

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Прав си

    25 8 Отговор

    До коментар #13 от "Потресен":

    Сега малко факти за тия тримата биячи и мутри от федерацията по ММА! Станислав Недков - Стъки! Криминално проявено лице , осъждано ефективно за рекет и побои ! Заловен с белязани пари от първия транш от изнудването на търговка от Д.Оряховица. При ареста в него са намерени ножове, боксове и списък с имена на търговци за изнудване и рекет! Няма да ми стигне полето да изброявам всичките му криминални регистрации и за какви прояви! Следващия от снимката прегърнат с Борисов - ММА-ееца Даниел Илиев ! Член на фракцията от фен клуба на Левски "София запад". Помните ли преди година когато пребиха журналиста Слави Ангелов ? Бяха арестувани 3 лица от тази фракция и единия същия този Илиев! Медиите гърмяха че побоя е поръчан от Божков. След известно време в ареста въпросните лица бяха освободени поради липса на доказателства а и досега биячите не са открити. Явно е че са пуснати по нареждане "отгоре". Сега третия с множество криминални регистрации Георги Валентинов. Това е същото лице заради което стана расисткия скандал на срещата България -Англия и заради който Англичаните искаха да напускат терена и заради който президента на БФС Михайлов бе принуден да подаде оставка ! Въпросния Валентинов с качулка и с нож издаваше мaймyнски звуци и който бе подведен под разследване! Същото лице заедно със Стъки имат заведение в студ.град с името "Сандвичарница за шампиони". В същото заведение се разпределя..( досещате се какво) за нощните заведения и дискотеки във въпросния студ
  • 16 Прав си

    21 5 Отговор

    До коментар #13 от "Потресен":

    Продължавам....В същото заведение се разпределя..( досещате се какво) за нощните заведения и дискотеки във въпросния студ.град под чадъра на МВР. Предния ден в болницата Борисов отново заплаши с протести и че има " млади и буйни Гербаджии които ще действат". Досещате се кои има предвид! И при излизането от болницата им се обажда, правят демонстративни снимки с намек (досещате се какъв), въпросните криминали са с тениски с неговия лик. Без съмнение Борисов е готов на всичко ..Знаете мъдростта - Змията най много хапе когато умира
  • 17 смерш

    18 6 Отговор
    Идва лято,маските ще продължат да падат в пряк и преносен смисъл,народонаселението ще бъде в настроение и през юли ще осигури "стабилност"като върне пишман генерала на "бял"кон!
    За което ще си бъдат виновни т.нар.партии на промяната след театрото което се разиграва с безсмислени,на моменти вулгарни изпълнения в този "болен"парламент!
  • 18 Електра

    11 20 Отговор
    Че защо да искат, за да напълните парламента освен с чалгари и мутри, с още повече Чалми и проституткили. Никога не съм вярвала, че тия ибрици от дай България, ще прегърнат исляма, и ще се съешат със Импексовите БСПеерасти и чалгомутрите. В компанията която съм, половината ми приятели гласуваха за тях другата за Герб и малко за ВМРО. Сега за тях няма да има и един глас от нас. Защото ако гласуваш за Ристю и Гно-ма получаваш Старата Мома Дончева, Манолова и Купона...
  • 19 дядо Шишарко

    6 21 Отговор
    Ко не, що ша сменяте закона в 12 без 5 бря. Малко ли са чалгарите и Корвите, ми ся да вкараме още бря. Неразбрахте ли, че със стари издухани брантии нов бардак не се прави бря. Откъдя на къдя Чалгаря ша хвърля мандата бря. Ся Кавуня, ша даде мандата на Краднелия бря, и с ония рунгел Румен Гечев, дет ми гепи парите за старини, пак ша на ограбят бря. Я ша опъна ушите на унуките, повеке да не хвърлят за Чалгаря, щото няма топки бря. Я тайно от бабата, ша пусна за Маямата, че кват е шавлива, ша ми изрони мамула бря.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 jorj

    9 17 Отговор
    Нито сега е време, нито Точно този парламент трябва да прави промени в изборния кодекс!!!! След изборите никой не се оплака, че са били нечестни!!!! А тези машинки са жива порнография за 50 000 000 лв!!!! Толкова ли сме богати, че позволихме нечестници да ни правят на луди и да ни цоцкат и малкото спестени пари!!! Хора опомнете се!!!!!
  • 22 Знаем го

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Четете Внимателно":

    Преди се подвизаваше само в Герберските сайтове Блиц и Пик , но след като там забраниха коментарите от " голяма любов" която се лееше към тиквата този бивш тираджия а сега трол се подвизава вече и тук.
  • 23 ПСР

    13 8 Отговор
    Не искат промяна изобщо.
    Искат сегашното блато.
    Не гласувам за БСП.
    Разочованието Нинова е очевадно.Тази жена е позор.
    Другите двама са известни герои от престъпния свят.

    Коментиран от #48

  • 24 0001

    11 14 Отговор
    ИТН = ИДИОТИ ТАКИВА НЕНОРМАЛНИ
  • 25 Чалгар

    7 7 Отговор
    Сакам да гласувам от WC-то
  • 26 1234

    13 13 Отговор
    Господа, изборният кодекс и правилникът за работата на НС не са на дневен ред за хората. Занимавате се с глупости. Какъвто и изборен закон да приемете, резултатите ще са същите. Слави трябваше да представи кандидатите си за МС, да представи програмата си и тогава да връща мандата. За да се знае за какво ще се гласува за него следващия път. А ако той и тогава има намерение да предложи за премиер това момиче, много хора няма да гласуват за него. Не е сериозно да предлагаш за премиер човек , който се е занимавал само с шах.

    Коментиран от #46

  • 27 Морски

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "3.14К":

    Също и зелен изнудвач
  • 28 Даката

    11 11 Отговор
    В Гърция е забранено да се гласува от чужбина,а германския конституционен съд забрани гласуване по пощата.Тук искат абсолютна порнография....Въобще,кой в Европа гласува за пожарникар мутра и чалгар мутра.
  • 29 Чегевара

    11 7 Отговор
    Нито е представил министри нито програма,единствено ромска чалга и цинизми плюс крадени кавър версии.Сравнявате се с Румъния....въобще наясно ли сте,че такива особи в Румъния са утайката.

    Коментиран от #32

  • 30 пройчо

    4 6 Отговор
    Опоркаджий и дърти статуквари са ЕндЕвидите от ''дб''---събирани от хоремаци/лаладжийници/!!!....поне за едно е прав Тлъстия Бою---тия са мързеливи и чакат някой нещо да прави,за да му кажат ,че не е така!!!.....отделно ,дето спят до късно,гушнали партньора си:..:))
  • 31 катинка

    1 4 Отговор

    До коментар #20 от "Четете Внимателно":

    че какво общо с темата има e*бaнйето не разбрах???
  • 32 Пламен

    5 5 Отговор

    До коментар #29 от "Чегевара":

    Че то,какъв беше изборът,чалгар мутра,пожарникар мутра,галевица,доган,костовистка приватизаторка,бойкикев лодкаря трето поколение болшевишки агент.Всъщност,това е извадката на бг населението.

    Коментиран от #33, #44

  • 33 Сланина и Зурла

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Пламен":

    Прав си на 1000,но булгарочалгопитека не усвоява инфо!!!
  • 34 хаха

    2 8 Отговор
    Не е редно изборните правила да се променят от днес за утре. Особено когато това е изгодно за Румен Радев и подсъдимите олигарси.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 mi6osp

    6 6 Отговор
    Тези, които загубиха властта ( реалната и сенчестата) ГерБ и ДПС започват с музаверлъците и саботажите с цел разбиване на останалите парламентарни партии. Най-уязвими за ерозия на поддръжници са новосъздадените т. нар. партии на протеста, които отказаха съвместни действия с БСП за изчистване на гербавата чума.
  • 37 Не искат щото

    7 4 Отговор
    Досега имаха вот но с електронното гласуване ДПС и Герб ще са на последно място как да искат
  • 38 томка бикова

    0 3 Отговор
    А ти Глупчо какво очакваше?!?
  • 39 Светослав

    4 4 Отговор
    Те приеха спешни мерки за социалното и икономическото положение на награда, та отидоха изборния кодекс да правят! Не се сърдете, че сме бедни, още 2,3 избора и ще стане милиард лева. После защо няма пари!!!
  • 40 Владислав Панев,!!! Някой от

    8 1 Отговор
    Проекто законите внесени и от Манолова и от Нинова се препокриват като теми и съдържание!! Пускате и от законите на БСП да влезат в Зала и няма да има подобни изненади!!! Славата неможе да бъде само за една пол партия!!! Спомнетеси Седесарското време, вдигането на зелен или червен Фулмастер??? Не казваше СДС на ДПС и за какво се гласува даже!!! Повтаряте тази грешка!!! И СДС бяха Отсвирени!!!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бах

    6 4 Отговор
    Съвсем логично е Слави да не съставя правителство , учен човек . В тази ситуация е ясно , че хиените и чакалите ГЕРБ , БСП , ДПС искаха да има правителство и да продължат да смучат и крадат . Следва правителство на президента и после нови избори , докато се прочисти малко държавата ни от бандити - кръвопийци !
  • 44 имаше

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пламен":

    избор, ама се иска глава да мисли
  • 45 542

    2 0 Отговор
    В блиц и пик като ви спряха коментарите нямате ли си работа че се преместихте тук
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Политолог

    3 2 Отговор
    Аз искам само едно, променяйте изборните закони, САМО В ТУРЦИЯ да не гласуват 300-400 000 човека, не знаещи български, не можещи да четат и пишат на български, радикалния ислямизъм е на границата ни.
    ДА НЕ РЕВЕТА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НИ ЕДИН ДЕН И ДА УЧАТ ТУРСКИ ЕЗИК
  • 48 Върнахте Биби на бела кбилка

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "ПСР":

    И сега последно, искаме или не искаме подкрепа от БСП? Щото хем нявсякъде из медиите звучи "не искаме тяхната подкрепа", хем роптаят когато не получат тази подкрепа. Не че жалим за БСП, но двуличието е дразнещо - като е необходима подкрепата на БСП, това да се каже ясно. Още повече, че Нинова и левицата направиха всичко възможно за сближаване с другите антигерб формации и го направиха още по времето на протеста."
    А иначе Славчовци още не изгрели, а вече залезнаха безславно!!! Пропиляха 135 гласа протестърско мнозинство (БСП, ИТН, ИМВ, ДъБъ) ....
    "Изпускат врабче в ръката, а мечтаят за сокол в небесата"......казва мъдрият народ!!!

    Коментиран от #49

  • 49 1234

    3 5 Отговор

    До коментар #48 от "Върнахте Биби на бела кбилка":

    Изиграха 7/8 и ще си паднала. Чалгарите се провалиха. Или пък изиграха някоя платена роля.
  • 50 Жоро

    1 0 Отговор
    Не само разделение в парламента има, но и троловете и коментарите тук също са на 2 полюса. Така че не очаквайте да има разбиране сред обществото и в парламента - отдавна е трябвало да разберете що е то "Българска работа".
  • 51 загубих си

    2 0 Отговор
    времето да изчета всички коментари и ми се изясни само това, че дедо Шорош си е вършил работата добре, отделяйки от залъка си, да отгледа и възпита бъдещето на нацията(стадото). Но да не виним само него, "заслугата" в никакъв случай не е само негова. ПРОМЯНА!!!