Last news in Fakti

3 Май, 2021 10:00 3 677 58

За Путин Студената война продължава

  • русия-
  • владимир путин-
  • студена война

Мащабните и необявени военни маневри, които предизвикаха безпокойство през последните седмици в Украйна и в НАТО, са елемент от тази негова политика

За Путин Студената война продължава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във външнополитически план Путин продължава да залага на военните средства. А на масите в страната може да предложи само държавен произвол, корупция и бедност, пише Николас Бусе във ФАЦ.

Най-голямата сила на Русия е същевременно и най-голямата ѝ слабост: по същество президентът разполага само с армията, за да прокарва външнополитическите си цели. Страната не представлява огромен вътрешен пазар като ЕС, който да е привлекателен и за други държави. Русия може да продава петрол и газ, но това предлагат и много други страни. От авторитарния режим на Путин няма как да произтече и културна привлекателност, с каквато разполагат например САЩ. Путин може да предложи на масите единствено държавен произвол, корупция и бедност. За повечето хора това не е модел, който биха желали да следват.

Армията - естествено средство за гарантиране на властта

Онова, което Русия действително притежава, са вторите по численост ядрени въоръжени сили в света, най-големия брой танкове в Европа и най-големия флот - все наследство от времето на СССР. За Путин въоръжените сили са естествено средство за гарантиране на властта, в което той охотно инвестира големите приходи от енергийните сделки. Това се вписва добре в една традиция, увековечена в паметника на Александър Трети, открит от президента в Ялта преди няколко години. В основата му е изписана мисъл на царя, според която Русия разполагала само с двама истински съюзници: армията и военноморските сили. Цар Александър обаче е бил прочут с това, че е избягвал войните, докато Путин ги търси.

Това е свързано с другата голяма амбиция на неговото управление. На Запад често твърдят, че руският президент мисли чисто тактически. Това е вярно дотолкова, доколкото той наистина се възползва от онези възможности за геополитически дивиденти, които му се предлагат. Но външнополитическите му ходове са подчинени на точно определена схема: Путин иска да си възвърне влиянието над постсъветското пространство, както и в по-далечни региони, в които Москва някога е имала думата. Грузия, Украйна, Сирия и Либия са някои от спирките в неговия поход за повторно стратегическо завладяване.

Целите на руската дипломация са размити

Путин обаче не е толкова наивен да вярва, че би могъл да възстанови имперското величие на Съветския съюз. Затова пък личи, че той все още мисли в двуполюсните категории на 20-и век. Изглежда като човек, обсебен от въпроса за НАТО, и явно се отнася към Алианса много по-сериозно, отколкото редица негови членове. Путин е последният боец от времето на Студената война и продължава да се възприема като част от вечната схватка със Запада. Затова и се провалиха всички опити на Германия да го обвърже по един или друг начин.

Мащабните и необявени военни маневри, които предизвикаха безпокойство през последните седмици в Украйна и в НАТО, са елемент от тази негова политика. В чужбина дълго гадаха над въпроса за целта на тези руски демонстрации на сила. Дали не са тест за реакциите на новия американски президент? Или опит да се прокара решение за Донбас, което отговаря на представите на Москва? А може би - отмъщение за закриването на проруски телевизионни канали в Украйна? Или все пак - подготовка за инвазия чрез разполагането на "мироопазващи войски" в Луганск и Донецк или за гарантиране на водоснабдяването на Крим? Всяка от тези възможности изглежда логична, което показва колко силно размити са вече политическите и военните цели на руската дипломация.

Всичко опира до САЩ

Големият проблем на Запада е, че не иска да навлиза в този вид сфери. Преди анексията на Крим НАТО нямаше дори актуални планове за защита на източния си фланг. Междувременно това бе коригирано, но политическата воля за сплашване намалява пропорционално на отстоянието до руската граница. Тази воля е все още силно изразена в балтийските държави и Полша, което обаче се дължи предимно на историческия им опит.

Държави като Унгария например обаче вече се намират в една сива зона, в която интересът към предоставянето на военни гаранции от страна на НАТО е доста размит в резултат на антилибералните симпатии към Путин. Германия пък се движи по един дълбоко пацифистки-неутрален терен, където мнозина биха желали да се ограничат единствено с външнотърговските отношения. Във Великобритания и Франция все още цари усещане за класическия баланс на сили, макар че Франция по стар голистки маниер продължава да прави аванси на Москва.

Така в крайна сметка всичко опира до САЩ. При Тръмп нещата бяха твърде двузначни. Той поставяше под въпрос смисъла от съюзническата солидарност в рамките на НАТО, но пък изпрати войски в Източна Европа и достави оръжия на Украйна. Байдън многократно е подчертавал, че при неговото управление Америка отново ще държи на Алианса. Затова пък Киев получи през последните дни само дипломатическа подкрепа.

С други думи Байдън остава на позицията, която застъпваше, докато беше вицепрезидент при Обама: САЩ подкрепят НАТО, но не и Украйна, защото тя не е член на Алианса (а и няма изгледи скоро да стане). Путин вероятно е регистрил с повишено внимание, че американците се отказаха от изпращането на два военни кораба в Черно море. В неговия свят това се тълкува като проява на слабост, а това не прави ситуацията в Източна Европа по-стабилна.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    27 8 Отговор
    Преди анексията на Крим НАТО нямаше дори актуални планове за защита на източния си фланг.😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄
  • 2 Бай-дън

    72 13 Отговор
    Дойче веле? Изобщо няма смисъл да ги чета пълна пропаганда!

    Коментиран от #35

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    46 5 Отговор
    Този пише без да знае или знае какво пише🤔🤔🤔
  • 4 наскоро

    33 8 Отговор
    сънувах Путин , оказа се доста свестен и земен човек !
  • 5 Пучо Капучоюю

    75 8 Отговор
    Крадецът вика дръжте крадеца. Да, студената война все още съществува, но за ФАЩ. А Дойче Зеле си остават соросоидни слуги, факт.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    58 3 Отговор
    Бившият агент на ЦРУ разкрива, че САЩ са имали разработен план след успеха на Евромайдана и свалянето на правителството на Янукович веднага да се появи в Крим база на НАТО, която практически да отнеме доминиращия контрол на Русия над Черно море. След смяната на властта в Киев полуостровът е трябвало да премине под контрола на американския военноморски флот. Путин просто е изпреварил реализирането на този план, който иначе би бил най-голямото руско стратегическо поражение за последните 200 години.

    Още през септември 2013 г. Военноморското инженерно командване на Военноморския флот на САЩ пуска обява на сайта си, че „търси контрагенти за ремонт на жилищни сгради в Крим”. Защо и с каква цел американският военноморски флот се е загрижил за жилищния фонд в Крим? Според руски разузнавателни източници базисният стратегически план на САЩ е предвиждал в най-кратко време руският военноморски флот да бъде принуден да напусне Крим (по искане на Украйна), тоест да се изтегли от базата си в Севастопол, след което там да започне изграждане на база на НАТО. В Севастопол, допълват източници, вече дори бил сформиран Първи батальон на морската пехота на Военноморските сили на Украйна, който представлявал „показно поделение на НАТО”, най-елитното украинско бойно поделение – морски пехотинци, преминали 22 програми за обучение в 8 държави от НАТО. В действителност то било част от подготвящите се нови структури на НАТО – силите за бързо реагиране. Под кодовото название L 0318

    Коментиран от #10, #15, #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Турбо

    44 2 Отговор
    Е как така руснаците ще си разхождат войски и флот на своя територия и акватория, като това заплашва НАТО? Не може така, вие руснаците трябва само да си тройката и да се свивате, пък ние ще докараме една демокрация пред портите ви. :) Много смешна пропаганда, на това дори набор 06 не вярва
  • 13 Сандо

    42 1 Отговор
    Изгонете ги тия от ДВ!Съвсем се разпищолиха на територията,дори не ги и четем,стига ни и заглавието,за да разберем на каква тема изсипват лъжи и помии.
    Вън ДВ от България!!!
  • 14 Гост

    25 1 Отговор
    Хайге говорете истината,не обръщайте фактите,засрамете се
  • 15 Змей

    28 1 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Някъде към 2004-та, може и да бъркам годината, САЩ правят опит да започнат да строят база или нещо подобно в кримското пристанище Феодосия, като естествено имат разрешение от украинските власти, но местното население, основно руснаци, са твърдо против! Като резултат, не след дълго си вдигат дърмите и си заминават, след като местните ги бойкотират по всички възможни начини...
  • 16 БАЙ КУРТИ

    37 3 Отговор
    Мислех да коментирам но като видях автора DW , САМО ЩЕ ДОПЪЛНЯ
    КРАВЕФЕРМА И МИР са 2 различни неща .
  • 17 БАЙ Х@Й ‼

    23 1 Отговор
    ‼‼‼07.03.2014.г.‼‼‼Американският самолетоносач USS George H.W. Bush (CVN 77) се приближи до Черно море.

    Разполагането му в района ще помогне за сигурността в целия регион, обяви в ефира на Канал 5 секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Парубий, предаде УНИАН.


    Запитан за самолетоносача, той заяви, че се водят преговори с партньорите и че тази мярка е един от механизмите за осигуряване на безопасността в района.

    Вчера турско издание съобщи, че Турция е дала разрешение на американски кораб да премине през Босфора и да навлезе в Черно море.

    По-рано медии съобщиха, че американският самолетоносач е с група от 17 по-малки кораба, три подводници, които са разположени до Черно море - в района на пристанището в Пирея, Гърция. Разстоянието от там до Крим е около 1000 километра, а 100% ефективност на самолетоносача е в рамките на повече от 3000 километра.

    Парубий поясни, че санкциите на Запада срещу Русия могат да бъдат различни - от икономически до военно присъствие на НАТО в Черно море.

    Според Конвенцията от Монтрьо (Конвенция относно режима на проливите, подписана в Монтрьо на 20 юли 1936 година - б.р.) общият тонаж на военен кораб, който може да навлезе в Черно море не може да бъде повече от 45 хиляди тона водоизместимост. Самолетоносачът е повече от 100 хиляди тона.

    Коментиран от #58

  • 18 Гаранция за мир

    25 1 Отговор
    Са повече Посейдони край натовските брегове. И Сармати, Авангарди и т.н.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Черен Петър

    42 1 Отговор
    Путин разчитал на армията за да пази властта си! Това се опитва да ни внуши Дойче веле. Да, може и така да е, но нека не забравяме, че ако СССР, респективно Русия, я нямаше тази армия, до сега сто пъти да беше разпарчетосана и оплячкосана от загрижените за човешките права там "западни партньори", както ги нарича Путин. Планове за завладяване и смачкване на СССР и Русия са правени дори още преди края на ВСВ, а след края ѝ такива има десетки...Е, понеже не успяха чрез сила, сега се опитват да го направят чрез фалшива пропаганда и разпостранение на всевъзможни лъжи, настройвайки общественото мнение на запад срещу главния враг от изток...
  • 22 JEB

    0 16 Отговор

    До коментар #18 от "Гаранция за мир":

    внимавайте с калибър ракетите обаче че са склонни да падат на тяхна територия

    Коментиран от #24

  • 23 Пропагандистите на сороснята

    20 0 Отговор
    Май за вас никога не свършвала Судената война обаче подмазвахте и си мислехте, че заблуждавате за известно време на Руската Федерация
  • 24 JEB

    2 17 Отговор

    До коментар #22 от "JEB":

    бай оя е гении..обяснява ни как цру ще строи морска база в крим
    и после ни обяснява как има ограничение за нечерноморски страни да правят какво и да е в региона..усещаш ли колко куха е главата ти ??

    Коментиран от #32

  • 25 KAVKAZ

    29 0 Отговор
    Президента на Руската Федерация Владимир Владимирович Путин изгони преди 18 години алчните сороси от Федерацията които бяха тешили, че ще гранят на безценица руски ресурси
  • 26 Sieg

    27 3 Отговор
    Айде стига, тя не е свършвала. Русия е половината свят и САЩ все имат комплекс за малоценност. САЩ искат да грабят петрол от Русия затова е всичко. Та нали и затова САЩ са добре, защото грабят други страни иначе са гола вода. Затова са и всички санкции и конфликти с Украйна, предизвикани от САЩ.
  • 27 Смешници

    37 3 Отговор
    Първо,Русия не се бърка във вътрешните работи на никоя държава,второ сравнете войните които е водила Сащ и Русия след ВСВ,трето казал го е американски президент че либерализма е чиста форма на фашизъм и когато либералите вземат власта 3 СВ е неизбежна,четвърто по големи глупости не бях чел дори от най заг-бените атлантици,пето Русия не е втората ядрена а е първата ядрена сила ,не е лошо автора да прочете някой и други нови статистики,шесто Русия има военно ядрено преимущество над Сащ в момента,но с тази разлика че Русия ги има за защита не за нападение(руските войски не са около Сащ)и седмо автора знае много добре че с тази васалщина Европа и европейски съюз са пред разпадане,и осмо вече в ерата на интернет народа чете и гледа и независими източници,не само облъчващи новини и на последно място запада и Сащ не могат да приемат факта че Путин направи Русия отново велика и горда страна и колко хубаво би било ние българите поне ако не е като Путин да имахме поне един Орбан който да милее за държавата си и народа си.

    Коментиран от #38

  • 28 неграмотен

    17 1 Отговор
    ДОйче веле, дали изобщо обръща внимание на читаемостта си и рейтинга?! Щото ако го прави, няма как да не са забелязали, че никой не ги взема насериозно, а да продължават да тиражират статии при това положение си е повече от несериозно.
  • 29 ивелин

    22 0 Отговор
    Единственото което спира тези "цивилизованите свине" ядреният потенциал на Русия. СССР прекрати (Студената война) считайки,че с " цивилизования,свободният,демократичният Запад" ще " живеят" в мир, сътрудничество,спокойно без нужда от армия и когато по-най- идиотски начин разрушиха всичко ( системата ,икономиката,армията,промишлеността,селското стопанство) останаха с протегнати ръце към Запада. Цивилизованият Запад си мислeше "Ние победихmе жертвата е на колене което значи- вече никога няма да се изправи за да стои на краката си" .Но с унищожаването на бившата Югославия се "събудиха " от сънят който сънуваха,че следващата " жертва" ще бъдат те и с идването на Путин на власт(1999 края на декември) всичко коренно се промени и сега вият като бесни песове приканвайки и своите " партньори" в стадото за колективно виене и истерия или проливане на " крокодилски сълзи".
  • 30 Напиши в Гугъл

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼":

    "crimea us navy bid renovation" и първият резултат е търг на американския флот за ремонт на Севастополско училище №5.
    Що ще го ремонтирам не знам?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 БАЙ Х@Й ‼

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "JEB":

    Явно мисленето не е силната ти страна ‼
  • 33 Е ПА ТЯ СТУДЕНАТА ВОЙНА НИКОГА

    5 1 Отговор
    НЕ Е СПРЯЛА 😜😜😜
  • 34 Пешко

    17 0 Отговор
    А Дойче веле като твърди, че има бедност в Русия провери ли какво е нивото на бедността там, и че е много по-ниско отколкото у нас и пи-ниско отколкото в САЩ. Или просто си говорим наизуст, защото вятърът духа от Запад и носи траншове за подобни глупотевини.
  • 35 Байгън , няма шанс !

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай-дън":

    Ще зацапа свещите , Путин не прощава когато му покажат зъби ! Само гледай как хамериканеца ще КЛЕКНЕ ! Николай Хайтов : " Идно е да искаш, друго е Да Можеш и Трето иетвърто е да го НАПРАВИШ ! КОГАТО РУССИЯ впрегне Руската Тройка - Света ще се ПРЕОБРАЗИ ! Байгън сам си търси белята !
  • 36 Алооо

    1 11 Отговор
    АЛО ДРУГАРИ ЗА ПУТИН И ЖИВОТА В РУСИЯ ПИТАЙТЕ РУСНАЦИТЕ.ГОЛЯМА ВЪЗХВАЛА НА ПУТИН ,ЯВНО ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС НИКОГА НЕ СА ХОДИЛИ В ТОЗ КЕНЕВ РУСИЯ ,ИЛИ САМО В МОСКВА, ПЕТЕРБУРГ
  • 37 руски кравари

    1 16 Отговор
    Русия е държава паразит и враг на света и за нея студената война никога няма да спре.

    Коментиран от #52

  • 38 руски кравари

    4 21 Отговор

    До коментар #27 от "Смешници":

    Руснаците не се бъркали във вътрешните работи на никоя държава ?! Ти осъзнаваш ли каква глупости си написал бе наглец ? Тази държава наречена русия е държава агресор ,която не прави нищо друго ,освен да се бърка в работите на чуждите държави и да напада територии.Факта ,че никой от съседните им народи не ги понася какво ти говори ? Колкото до военната сфера ,не знам как въобще си въобрази ,че русия може дори и малко да се мери с единствената суперсила в света САЩ.Русия няма нито авиацията ,нито военноморските сили ,нито нищо ,че да се мери с мега държава като САЩ на военна тема.Да не говорим и ,че на руснаците армията им е наполовина аматьорска.Русия вече е трета по сила държава след САЩ и Китай.Всяка държава която е била под крилото на русия в момента тъне в мизерия и никога пвоече АМА НИКОГА не трябва да имаме общо с тея нещастници ! Всеки един предател който ни тика към тях трябва да бъде съден публично !

    Коментиран от #54

  • 39 mi6osp

    20 3 Отговор
    Путин играе гросмайсторска игра на световната шахматна дъска. Целта му не е завладяване на чужди земи и богатства- Русия има достатъчно и от двете. Целта му е да осигури продължителен период на мирно икономическо развитие на Русия, на територията на която за век са бушували гражданска, две световни войни и перестройка. За целта Путин не само съживи руската армия и я въоръжи с най-модерни оръжия, които западът няма да има десетина години, но и накара запада да схване, че ако стане война, уреденият западен свят първи ще изчезне безвъзвратно. С Крим и Сирия, Турция и газопроводите на практика обезцени разширената европейска част на НатО. С тактическите удари Венецуела, Куба, че и Мексико, готви същото за САЩ. Съюзът с Китай има същата цел. Партията шах не е спечелена още, но Путин има инициативата и постигна ред стратегически предимства. Русия е в растеж, САЩ в упадък.

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БАЙ Х@Й ‼

    14 0 Отговор

    До коментар #40 от "5797":

    "САЩ е на върха във всяко отношение 🤔🤔🤔 дълг 30'000'000'000'000$ си е връх‼
  • 42 стоян георгиев

    1 12 Отговор
    сащ при баидън имат наи-правилната стратегия срещу путин и тя ще даде резултат.преди баидън ,тръмп деистваше като путинова марионетка ,а преди това обама въобще не бе запознат и не се интерасуваше от проблема.лошото е че европа също неглижира ситуацията и е разединена в отношението си към русия.тва даде възможност на руския режим да маневрира и да постигне сегашния резултат.сега обаче държавите в европа и сащ вече нямат илюзии към путин.изключение прави орбан,но тои играе обратно на цяла европа.
  • 43 Олга

    14 0 Отговор
    Анексията на Крим разбира се нямало както от години се внушава в съзнанието на западната общественост за да се формира образ на агресивната и опасната Русия. Крим като автономна област на Украйна имал право да провежда референдуми според украински закон. При това трябва да се има предвид , че в Крим живее предимно руско население, което против волята си (с решението на Хрущов) се оказало извън границите на Русия. Естествено резултат от референдума е бил “предизвестен.” Друг резултат не би бил възможен и именно той вбесява Запад, а не законността на референдума.
  • 44 2121

    14 0 Отговор
    Без коментар, на пъпаците от Дойче Веле.Всичко е предвидено от най-уважавания Президент на най-силната трана в света Русия.За Армията и Военно-морския флот е ясно ,че превъзхождат пропадналите сащ и НАТО.Русия е напред във всичко-промишленост, селско стопанство, образование/безплатно-може да си го позволи и университетите са качествени-в сащ няма висши заведение, виждаме повсеместна неграмотност от негри и бели негодници/,космнавтика/пак на първо място/, изключителни лекари /единствено българските лекари бяха преди тях/,постижения в IT специализацията, световни шахматисти/пак българи ги конкурират/,изкуство/балет, опера,театри/-това има ли го в сащ ?!Няма го-само изродения Холивуд ни поднася пасквили, негледаеми бози /по определението на българите/.Холивуд беше нещо, когато акрисите и актьорите се обучаваха по методата на Станиславски/напрвете си справка/.Русия е Православна страна.Тя получава Православие и Азбука от Царска България .Не го отрича защото Вл. Путин знае ,че ще отблъсне Православните българи .По повод отблъскването от Русия престъпна вина имат тъпата и неграмотна Ек. Захариева и предателя Бойко М. Борисов/агент БУДА/.По отношение за шаха знаем че сащ не разбират тази трудна и сложна математически игра.Може да се играе от шаматисти в пряк и преносен смисъл-Вл. Путин владее и двата начина на игра великолепно.Просо той изправи Русия на крака.Възвърна стария блясък на Царска Русия до 1917/8 година.Има филм "Русия ,която загубихме"-гледайте го.И м

    Коментиран от #46

  • 45 2121допълнение

    14 0 Отговор
    И много показателна мисъл "Който с меч нападне Русия от меч ще умре"-Ал. Невски.България да си помисли какво си пожелава.Че сащ няма да я има ,това е вън от съмнение,но първи ще пострадат българите/тип Б. Борисов и тъпи като Ек. Захариева/.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Читател

    3 0 Отговор
    Тя никога не е спирала! Да се молим само да не прерасне в топла!
  • 51 ДжафДжаф

    15 1 Отговор
    Всъщност аз поне не се сещам Путин да е започвал война! 5-дневната война с Грузия беше започната именно от Грузия. Нещо повече! Руските войски тогава стигнаха на 20км от Тбилиси и ако искаха можеха спокойно да окопират Грузия. В Сирия Русия се включи чак на 4-тата година от началото на войната и то по покана на официалните власти. Не се сещам Путин да е давал индикации, че ще напада прибалтийските републики, макар че тази "заплаха" се използва като повод за постоянно присъствие на войски на НАГО само на 20км от Санкт Петербург! Що се отнася до Украйна! Ми всъщност Путин не е нападал дори и Украйна. Кой им крив на хунтата в Киев, че нямат достатъчно украинци. В крайна сметка руското население в източна и южна Украйна се явява фактически автохонно за тази територия. Вариантите са два: Или федерализация на Украйна или в крайна сметка руската армия ще трябва да настъпи, колкото и да не му се иска на самият Путин. Няма друго решение, но това няма нищо общо с мераците на Путин. Всъщност запада прецака Грузия, като даваше на Саакашвили нереални обещания. Прецака Армения. Разбира се прецака и Украйна! Даже не просто я прецака, а направо я съсипа, като развърза ръцете на Путин да си я иска обратно.
  • 52 хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "руски кравари":

    я кажи като спец по паразитите, коя държава има 14% дял в световната икономика, а консумира 34% от произведеното в света? :)))
  • 53 Хахаха

    2 2 Отговор
    Това е бълнуване на някакъв шизофреник ли беше? Описва какво мисли, иска и какво желае да прави Путин! Айде сега да опиши как се чувства Наполеон на оня свят! От първо лице!
  • 54 Хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "руски кравари":

    Да, бъркали са руснаците. Например, бръкнали са в османската империя и създали България.
  • 55 ккк

    4 0 Отговор
    Точно така е!!!!!Путин напълни Южна Америка,Канада и Мексико с войска и ракети,налага санкции и Сорос постоянно налага някакви традиционни ценности на горките американци:))))
  • 56 Герд Мюлер

    4 0 Отговор
    Отново се сблъскваме с коментар, който е характерен за Западната пропаганда. Навсакъде изобилства с неверни факти. С такъв коментар може да се промиват мозъците само на западни читатели, отдалечени от релната глобална политика поради това, че четат една след друга подобни статии. Да, СССР загуби "Студената война", но РФ НЕ. Защото след идването на Путин през 2000 година се спря с продажната политика на Елцин. В момента Путин не води война с Запада. Просто, той иска да покаже на Запада, че с РФ не може да се разговаря от позициите на силата. Ако Западът седне на масата и започне да разговаря с Путин като "равен с равен", нещата ще се нормализират. Само, че Западът смята РФ за регионална държава (като Нигерия с малко сняг и малко ядрени оръжия, и малко танкове, с дървени къщички и селско население, което може лесно да се колонизира). Ето тук е голямато разминаване. Второто разминаване е, че Западът цели да "модифицира" живота на руснаците и да "изнесе" в РФ западната либерално-демократична и соросоидна демокрация (ЗЛДСД). И не, че е много загрижен за руския народ. А защото смята, че внясяйки тази ЗЛДСД в РФ ще разложи руското общество, което само ще свали Путин от власт. Защото Западът много добре знае, че "цветна" революция в РФ не може да осъществи. И тук Западът "подскача" от злоба, понеже Путин с умели действия противодейства още в самия зародиш на тези "пъклени" планове. Завижда, защото въпреки всичките си подривни опити, руското общество е сплотено око

    Коментиран от #57

  • 57 Герд Мюлер

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Герд Мюлер":

    / ПРОДЪЛЖЕНИЕ /
    ... Зaщoтo Зaпaдът мнoгo дoбрe знae, чe "цвeтнa" рeвoлюция в РФ нe мoжe дa ocъщecтви. И тук Зaпaдът "пoдcкaчa" oт злoбa, пoнeжe Путин c умeли дeйcтвия прoтивoдeйcтвa oщe в caмия зaрoдиш нa тeзи "пъклeни" плaнoвe. Зaвиждa, зaщoтo въпрeки вcичкитe cи пoдривни oпити, руcкoтo oбщecтвo e cплoтeнo oкoлo Путин и нe му изнeвeрявa. Бoрбaтa щe прoдължи вeчнo, зaщoтo и cлeд Путин, пoлитикaтa нa нoвия бъдeщ cтoпaнин нa Крeмъл щe бъдe cъщaтa. Тaкa, чe лecнo прeвзeмaнe нa Крeмъл нe мoжe дa ce oчaквa. Прoтивoбoрcтвoтo мeжду Бeлия дoм и Крeмъл щe бъдe вeчнo. Тoвa трябвa дa прoумee упрaвaтa нa CAЩ. РФ винaги щe ce нaмирa нa другия пoлюc. РФ никoгa нямa дa зaприличa нa Зaпaдa. Тoвa ca двa рaзлични "eлeктричecки зaрaдa".
  • 58 Дивуй

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Я първо провери дали ще може да мине под моста
    на Босфора ,че да не се наложи да го разглобяват.