Last news in Fakti

4 Май, 2021 13:00 7 751 45

Новите избори: Кои са най-големите рискове

  • итн-
  • шахматисти-
  • нови избори

ИТН създадоха големи очаквания, а са като шахматисти, играещи празни ходове

Новите избори: Кои са най-големите рискове - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като ИТН върнаха мандата за съставяне на правителство, страната тръгна към нови избори. НС в момента извършва довършителни работи по изборните закони и политическите партии се позиционират за предстоящата кампания.

Много ще се спори дали ходът на Слави Трифонов с шахматната царица Антоанета Стефанова беше грешка или не. От една страна управление на ИТН, ДБ и ИСМВ, което разчита на БСП (или пък ДПС) в НС, би било по дефиниция нестабилно и много уязвимо. БСП показаха, че дори по изборните правила могат да бъдат на различно мнение от “партиите на протеста”, да не говорим за въпроси като съдебната реформа. От друга страна, обаче, отказът на ИТН да опита да сформира правителство на малцинството и да изработи програма за управление в следващите месеци е пропусната възможност. Дори това правителство да беше торпилирано от БСП в някакъв момент, щеше поне да е ясно за каква управленска алтернатива става дума.

Eдна пропусната възможност

Третият мандат – при която и партия да беше отишъл – трудно може да компенсира пропуснатата възможност. Ако ДБ го бяха получили, без ИТН правителство на малцинството би било несъстоятелно. БСП – на които президентът Радев логично реши да го даде - едва ли ще опитат да направят широка коалиция с ГЕРБ и ДПС, което би било почти самоубийствено и за трите партии. Така че изводът е – третият мандат няма да избегне нови избори.

Изобщо не е сигурно, обаче, че тези нови избори ще дадат по-ясно решение на управленското уравнение. По настоящи нагласи има някакви размествания в обществената подкрепа за партиите, които са в полза на ИТН и Демократична България. Но те не са достатъчно съществени, за да им дадат чисто мнозинство при нов вот. Най-важното е, че неизвестните към този момент са толкова много, че опитите за предвиждане на резултатите от избори през юли са по-скоро спекулативни. Което налага следващия извод – тези избори ще са с отворен край и на тях кажи-речи всичко може да се случи. Това крие и възможности и големи рискове за основните играчи.

Борисов е добре да започне да отговаря на въпросите

ГЕРБ вече разкриха основната си стратегия. Те ще обвиняват ИТН, ДБ, а и БСП в неспособност да управляват. Тази стратегия толкова им харесва, че чак започнаха да се опиват от нея. В резултат Борисов взе да заседава с МС в собствената си столова, от която като от бункер критикува новото мнозинство и демонстрира “управленски капацитет” дори в домашни условия. За всички е ясно, че това шоу ще работи до време и няма как да гарантира добър резултат на ГЕРБ на изборите.

Първо, анализът на управлението на ГЕРБ далеч не е толкова розов, колкото Борисов и привържениците му го представят. Второ, страната няма да остане без управление дори и без премиера в оставка. В демокрациите има институции и властта не е личен атрибут, както някои сигурно си мислят. Трето, преди да заеме обвинитената поза на Георги Димитров на Лайпцигския процес, Борисов е добре да почне да отговаря на въпросите към него: за хазартния скандал и милионите дадени на Божков (сигурно по грешка?); за записите; шкафчето и т.н. И накрая, ГЕРБ не бива да подценяват обществената вълна срещу тях. Дори мнозина да са се разочаровали от отказа на ИТН да състави правителство, изборите през юли могат да се превърнат в повторна и по-убедителна ратификация на опозиционния статус на ГЕРБ и Борисов.

Рисковете пред ИТН

ИТН също рискуват много в тази нова кампания. Те създадоха големи очаквания за себе си, а в дейността си дотук изглеждат като шахматисти, играещи празни ходове. И дори невъзможни ходове като е2-е2. Вторият риск за хората на Слави е, че прекалено разчитат на референдума от преди няколко години и неговите искания – най-вече мажоритарната система. Този референдум не е база за управленска програма обаче – и мажоритарната система, и субсидията за партиите не са централни въпроси на българското управление. С какво би била по-добра една България, в която хората могат да избират само между мажоритарни кандидати на Бойко и мажоритарни кандидати на Слави (плюс няколко местни мутро-феодали в провинцията)? За около половината от гражданите в страната това би бил политически кошмар. А една мажоритарна система всъщност ще го реализира.

Най-големият риск за ИТН е обаче друг. Слави Трифонов е напипал печеливша стратегия на мълчание и неучастие в публичните дебати. По този начин той се позиционира като радикално по-различен от останалите, като истински анти-естаблишмънт. Това вдига и вота за него от хора, които са разочаровани от политическата система и от такива, които не са участвали много в нея – младежи извън столицата. С тази стратегия няма да е изненада, ако ИТН излязат първа партия през юли и вземат (тиквения) медал за лидерство от ГЕРБ. Но с тази стратегия, при която те продължават да не си общуват с ДБ и други партии, ИТН рискуват да останат изолирани и отново да не могат да сформират управленско мнозинство. В крайна сметка протестът срещу системата е важен, но още по-важно и какво ще се прави след изборите. Ако започнат да бъдат виждани като изолирани антисистемни играчи, а и ако загубят потенциалните си партньори в парламента, ИТН могат да се радват на Пирова “победа”, както Борисов в момента.

Нови задачи за ДБ

ДБ също изглеждат във възходящ тренд и социолозите вече регистрират увеличена подкрепа за формацията. Оттеглянето на ИТН от централните медии даде още по-голяма възможност на ДБ да покажат много от новите лица и добрите експерти, с които разполагат. Най-същественото предимство на демократите е тяхната програма обаче – тя е най-ясен лакмус, който може да разграничи “партиите на статуквото” от “партиите на промяната”. И тук не става дума само за съдебната реформа (включително станалото вече разделителна линия искане за премахване на специализираната прокуратура и съд). И в икономиката, и в социалната сфераДБ може да даде идейна платформа за управление, което не залита в популистка посока, силно про-европейска е в своята ориентация, реализира зелени политики и води до модернизация на страната. Именно такава платформа може да се превърне в реална алтернатива на ГЕРБ.

Рисковете за ДБ са в две посоки. Първо, тази формация трябва да излезе от нишата на “градското дясно”, която я закотвя на около 10%. Според Маркет Линкс, ДБ вече е на около 12%, което демонстрира, че подобен пробив на “градския таван” е възможен. За да го затвърдят и разширят, те ще трябва да се позиционират и като директен конкурент на ГЕРБ не само в София, но и в останалите големи градове (като начало). Второ, вярно е, че реформата на съдебната система е нещо, което трябва да се свърши приоритетно. Но също така е вярно, че пробиването на настоящия “таван” на подкрепа е свързано с развиването и на други теми: инвестиции, инфраструктура, финанси, здравеопазване, бедност. По тези теми ДБ може бързо да стане водеща в център-дясното. Рискът за ДБ е, че ако не осъществи тези пробиви, ентусиазмът на симпатизантите им – особено на новите от тях – може да започне да изстива.

БСП и останалите

За БСП и ВМРО новите избори ще са шанс за реванш от доста тежки поражения. В БСП нещата изглеждат екзистенциални, поне от гледна точка на лидера Нинова. Воеводите също се метнаха веднага на коня и от седлото пресолиха и бездруго възсолените си политически манджи, скандирайки “турци” и “еничари” за ИТН. В крайна сметка ограничението на секциите за гласуване в чужбина бе неоправдана дискриминация и е добре, че тя отпадна, въпреки воя от национал-популисткия сектор. За огромна част от българите парламент без самопровъзгласилите се “патриоти” всъщност се оказа нещо не само приемливо, но дори и приятно. Точно това усещане ще е най-голямата пречка пред връщането на ВМРО в НС.

Интересно е ДПС как ще се яви на тези избори – дали като потенциален партньор на ГЕРБ или като тяхна алтернатива. За движението това няма да има съществено значение за изборния му резултат, който си е (почти) константа, но би имало значение за следизборните сметки. Както и досега обаче, катарзисите на ДПС си остават обратими.

Това е предизборната ситуация. Тези избори не бяха неизбежни, а дано да не се окажат и излишни. Във всяка една демокрация новите избори не са трагедия, а възможност народът да си каже думата, пък било то и да се окаже същата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1618

    41 33 Отговор
    Борисов, ако имаше малко съвест и морал нямаше да се снима пред икони, защото това е обида за Висшите сили!Те не помагат на диктатори, не одобряват побоищата и арестите над протестиращи граждани,не одобряват кражбите, рекетите, безпричинните политически уволнения,облагодетелстването и трупането на пачки пари и кюлчета за сметка на честно работещите хора и мизерстващите пенсионери!

    Коментиран от #9, #36

  • 2 Тъй,тъй

    35 20 Отговор
    Най-големият риск е ГЕРБ и патерици да направят правителство,тва е положението!Всичко останало е тинтири минтири!

    Коментиран от #6, #17

  • 3 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    18 25 Отговор
    ВСИЧКИ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ
  • 4 Без БСП

    25 15 Отговор
    трудно може да се състави анти правителство , те имат и опита и хората ... ако следващите избори има подобен като сегашния парламент е добре да се състави правителство с тях ,но да бъдат контролирани и държани изкъсо от партнъорите си (ИТН и Христо Иванов например ..Мая няма да влзе и да влезе никой няма да я покани) ...не ги харесвам ,но си е така

    Коментиран от #10

  • 5 гост

    35 21 Отговор
    От статията разбирам,че трябва да се изхарчат още едни милиони за избори,а след това каквото стане,дори и нищо да не стане е пак добре.И как тогава живота ни ще стане по-добър,ами никак.Да правим глупости и да става каквото ще,е за това сме бедни,а не заради Борисов или някой друг.
  • 6 1618

    32 26 Отговор

    До коментар #2 от "Тъй,тъй":

    Борисов никога няма да се върне на власт! Той е силно компроментиран,уплашен,губи почва под краката си и не може да скрие нестабилната си психика!Залага капани, заплашва,но това още повече отблъсква хората!
  • 7 DW, и Даниел Смилом Няма смисъл да,

    11 10 Отговор
    Се чете!!! Поредната Маниполация!!!
  • 8 Българка

    24 14 Отговор
    Според мен е най-важно одит на машините и софтуера от експерти, но в присъствие на представители на политическите партии и проиграване/ симулиране на гласуване с проверка на отрязъците и обобщаващата справка/ протокол. Важно е да бъде отстранен Михаил Константинов и Информационно обслужване да е прочистено от калинките и гробарските слуги. Важно е спешно да се предприеме "проветряване" по ръководните и възлови постове в МВР

    Коментиран от #29

  • 9 Абе какви

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "1618":

    Висши сили те гонят бе, пич ти и гласове сигурно чуваш! От сутринта си задраскал недоразумения по всякакви теми.
  • 10 1618

    22 26 Отговор

    До коментар #4 от "Без БСП":

    Напротив, протестните партии ще дръпнат напред! Герб се сриват още по- надолу!България не може да върви напред и никога няма да се оправи,докато диктаторското мафиотско управление на Борисов не бъде поставено в ъгъла! И точно това ще стане!

    Коментиран от #11

  • 11 Без БСП

    15 17 Отговор

    До коментар #10 от "1618":

    Да, ако дръпнат Ок, могат да се справят и сами ,но ако сме пак в сегашното положение....трябва да се избере по малкото зло или избори до дупка ...относно парите за избори до дупка 150-200 млн нищо не са на фона на заграбеното през последната 1 г. ...поне 1 млрд
  • 12 Някой си

    11 18 Отговор
    Нещо за "Изправи се! Мутри вън!?
    Алоу, Дойче зелките, МВРО изобщо ги НЯМА в Парламента!
    Чак и Дойче зеле ги е страх от ИМВ!
  • 13 ВигоМъртъвсен

    21 23 Отговор
    В новото НС ще влезе сър Васил Божков - с над 7% от вота, което ще обърка много сметки. Бойко Борисов уверено си играе ролята на премиер-Слънце, премиер в оставка, но до дни ще е бивш премиер с повдигнати обвинения, вместо “премиер в сянка”(както Му се иска)! Догодина по това време може да е премиер до бай Ставри...

    Коментиран от #15

  • 14 Незнам

    21 10 Отговор
    Незнам как им се вдигат процентите на ДБ предвид драмата със Спецпрокуратурата и Спецсъда, но не може съсловните организации да смятат, че тези промени са зловредни и партията им да печели повече привърженици. Това ме кара да се замисля какъв тип хора ги харесват.
  • 15 Без БСП

    15 10 Отговор

    До коментар #13 от "ВигоМъртъвсен":

    виж това е вярно ,Божков ще влезе.
  • 16 Антимафия

    8 6 Отговор
    Смилов ,как ще отговарят ДПС пред ГЕРБ , или обратното??????

    Като Телевизийте и вестниците, им са общи?

    Всичко което пишеш сега,

    трябва да го напишеш отначало?

    Включително и държавните медий ,
    работят "амблок" за тях!

    Виж да беше споменал нещо от Фрогнюз б.г,
    щеше да ти гласуват хората,
    малко повече доверие?
  • 17 Чичо Гошо

    11 16 Отговор

    До коментар #2 от "Тъй,тъй":

    Да ама не. ГЕРБ трети с 12 %
  • 18 Гал

    12 6 Отговор
    Даниелчо, защо точно като Г. Димитров на Лайпцигският процес сравняваш Борисов? Знаеш ли,на една каца с мед, една лъжичка л@йна е достатъчна. Хермафродити!
  • 19 ССсс

    19 6 Отговор
    Не знам как си представяте на новите избори ИТН и ДБ да спечелят над 50% от вота.Това е теоретичен а и на практика абсурд.Без ГЕРБ и ДПС е ок,но ако отново се реве против БСП,просто положението ще бъде същото като сега,а може и по лошо,ако влезне някоя патерица на Борисов.Другия момент е,че имам големи резерви към ДБ.Това е партия,която се ръководи задкулисно от Костов.Това е партия,която няма да промени статуквото на САЩ и отново ще сме лакей на империята на злото.И това е партията на новите радикали,със задкулисие от стари муцуни,която ще иска да подпише истанбулската конвенция и да вкара джендъридеологията.ДБ е партията,която ще иска да вкара РСМ в Европа,без да се съобразява с интересите на България.ДБ е партия,финасирана от Сорос и АнтиДоган идеологията,беше един пиаракция,за да се използва омразата на обикновенния бълагрин срещу ДПС и ГЕРБ.За мен ДБ е подводен камък.Бих се радвал ако партии като Въжраждане влезнат в политиката,защото там определено искат България да се отърве от негативното за България и в икномически и в политически план,влияние на САЩ.Суверенитета на България трябва да се върне и да не бъдеме марионетки нито на САЩ,нито на ЕС нито на Русия.Добри отношения със всички,от които имаме изгода и елиминиранерто на чужди интереси в цялостната политика и икономика на страната.Чакаме новите избори но без нова нагласа за управление и промени, робуване на излишни и вредни за страната изказвания,от сорта без тази или онази партия,няма да има ни

    Коментиран от #23

  • 20 Чичо Тони

    9 1 Отговор
    Най-големите рискове са си старите рискове - 80-те %.
  • 21 Статии на издънки

    2 4 Отговор
    Не трябва да се коментират
  • 22 КуКу Къш

    11 4 Отговор
    И кукавите и БСП допуснаха огромни грешки с връщането на мандатите. Те показват, че се интересуват ЕДИНСТВЕНО от тяснопартийните си игрички. Печелившият ход беше едните или другите да направят правителствво, което да реши най-неотложните задачи пред страната - овладяването на пандемията, преглед и подаване на документите за помощите от Европа, подготовка за предстоящия летен сезон и подготовка за овладяване на икономическата криза. Тези проблеми са ОБЩОНАЦИОНАЛНИ и дори и в малцинство щяха да получат подкрепа и никой нямаше да ги обвини в измяна или съглашателство с "враговете". Те предпочетоха обаче да си запазят гъ.овете сухи.
    За изборите:
    - Предизборните агитации анти-ГЕРБ и анти-борисов вече няма да са валидни а всички партии без ДПС и ВМРО нямат какво друго да предложат. Тук-таме се среща някакво подобие на програма, но доста непълно и неподплатено с нищо.
    - Видя се и че никой не иска да управлява, с изключение може би на Хаджиментов, който беше готов да се "жертва" дори за Министър-Председател, но едва ли на предстоящите избори някой ще заложи на "саможертвата" му.
    Така, че ни очакват едни избори с още повече неизвестни от предишните и с големи изненади за социолозите.

    Коментиран от #24

  • 23 Сър Пичук

    11 8 Отговор

    До коментар #19 от "ССсс":

    Хаха, че нали точно Възраждане на Костя Копейкин дърпа към Русия.
    България не може да е независима нито политически, нито военно, нито икономически. Ако ще трябва да сме с някой, по-добре с големи и богати, отколкото с Русия, чиито народ оцелява в мирно време.
    Русия ни заряза още през 1989г и ние ТРЯБВАШЕ да потърсим помощ. И тази помощ първо дойде от САЩ, а после и от ЕС.
    Швейцария е хубав модел, но те не са имали комунистическа диктатура, не са строили 45 години някаква измишльотина, не са били 500г под турско робство, не са се впускали във военни авантюри от 200г и са имали умни политици.

    Коментиран от #25, #31

  • 24 Дивуй

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "КуКу Къш":

    Нямаш си и понятие как се прави и ще работи правителство с 55 депутата.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Демократ

    8 4 Отговор
    С недвусмисленното си отказване от мандата, както и със самонадеяната им гoтoвнocт за повторното явяване на избoри, (без да се притecняват от възможно повторение на сегашния резултат), ИТН и БСП демонстрират самоуверенност, че ще са печеливши, което пък буди съмнение за правдивоста на резултатите от машините! Това все пак са машини, произведени във Венецуела и приети за използване и в Русия. Точно там Сталин е изрекъл мисълта, че не е важно кой провежда изборите, а кой брои резултатите от тях

    .
  • 27 безпартиен

    3 8 Отговор
    Не съм гласувал от 1990 г.!!!Просто няма за кого да дам доверие 4 години да се прави на велик!Сега тези първите,водачите на листите влизат по право!Бих гласувал за тази партия,която ръководството и е на последните места в листата и разчита на преференциален вот!!!!У нас това няма да се случи никога,така,че отново пропускам!
  • 28 После Софиянец

    9 1 Отговор
    Не лош анализ, правен от фен на ДБ, личи си. Пропуските са два, по-важният е , че много хора виждат зад лидерите на ДБ, да надзърта тъмната фигура на Иван Костов и да дърпа конците на Христо Иванов. Другия пропуск са ВМРО и ИСМВ. Вярно, че те са на кантара 4 % , но все пак имат шанс.
  • 29 Българка

    12 8 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Да допълня, най-важното е да махнем фигуранта, на президентските избори да не помирисва балотаж. Там да събере 10-12% колкото партията му БСП/БКП/КПСС.
  • 30 име

    3 0 Отговор
    а бе
    смислов, оставете го вече бб. той е минало . соросоидите покажете хора, личности , политики ...и сложете ново, по-добро управление. като ви чета , виждам едни болни хора.....нищо не става от вас.само критикарстване.
  • 31 ССсс

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Сър Пичук":

    Не знам на колко си години но това което казваш няма нищо общо с истината.СССР се разпадна благодарение на тъъпанара Горбачов.Ние с нищо не сме били зависими от Русия,че чак и помощи сме получавали.От къде го измисли това.Селското стопанство ни изхранваше и 50% от него се изнасяше.Единствената държава на Балканите с ядрена енергия.Половин Европа,всички руски републики и арабския полуостров(Ирак,Иран,Сирия,Йордания)пушеха български цигари.Какви помощи и какви 5 лева.Демокрацията унищожи икономиката и армията на България.Благодарение на САЩ,сега нямаме армия.Благодарение на САЩ и ЕС нямаме икономика.Никъде не съм казал че търся зависимост от Русия но зависимоста ни от САЩ е пагубна както за армията ни,дето я нямаме,така и за икономиката ни.Ние сме суверенна държава и трябва да си гледаме нашите интереси а не да лижеме еврогейски или американски задни части.За това иде реч.Няма как тъъъпия кравар да ми каже с кой ще съм приятел и с кой не.Нито пък ще ставаме мишени за Руските ракети,защото на краваря така му се иска.

    Коментиран от #33, #34, #35, #39, #45

  • 32 stan4o

    1 1 Отговор
    Това е шанса на БСП да се опита да състави правителство ако иска да не е вечната"опозиция". Тя няма какво да губи,ако го направи. Единствено може да загуби Нинова- депутатска пенсия.
  • 33 stan4o

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "ССсс":

    Преди лижеха на СССР,сега на САЩ. Лизачите преди и сега са от едно котило. Това им е генетично заложено. Ако беше преди толкова хубаво, нямаше българи да бягат на Запад,а щеше да е обратното- от Западна Европа да емигрират в България.
  • 34 ЩИРЛИЦ

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "ССсс":

    НЕ СИ БИЛ ЗАВИСИМ ОТ РАША ЛИ? АЕЦ, ПЕТРОЛ, ЗАВОДИ, КОМБАЙНИ, ТРАКТОРИ, КАМИОНИ, САМОЛЕТИ, ОРЪЖИЕ, ТЕЛЕВИЗОРИ ЧАСОВНИЦИ ВСИЧКО ТОВА КУПЕНО ОТ БЪЛГАРИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОТ РАША! И ПЪЛНО СЪС СЪВЕТСКИ ИНСТРУКТОРИ И ОФИЦЕРИ ОТ КГБ!

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мишо бирата

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "1618":

    Не одобряват и неразкритите и не разследвани убийства извършени от диктаторите
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Цвъки

    2 2 Отговор
    Спрямо протестърските партии имам напълно обосновано предположение,че са жендър-сатанински партии,особено като видя Славчо с изплезения език и татуировките на маор. Рада Дълбоката също беше за моя контнгент,както и коколестата жендърка Мая. Уж се договорих в Хамерика аз да взема тоя електорат,пък сега тия мушмороци ми вземат електората.
  • 42 Бойко

    0 2 Отговор
    Бойко 4
  • 43 Марешки

    2 1 Отговор
    Къде е Валери
  • 44 медиум

    1 0 Отговор
    на последните избори славчу,на следващите избори азис честито на всички
  • 45 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "ССсс":

    Голям съм достатъчно за да съм бил няколко пъти в СССР преди рухването му. Включително и през 1989г, когато България направи там голямо изложение на всичко, което произвеждахме, но не се сключи НИТО ЕДИН договор. Горбачов не желаеше да приеме Т. Живков, а когато той дойде без покана не го пуснаха да излезе от Шереметиево и изпратиха при него 2-ри заместник кмет на Москва. Това беше краят му и беше въпрос на малко време да бъде сменен.
    България беше напълно зависима от СССР, от които получавахме енергоносителите си, суровините и материалите за нашето производство и който изкупуваше голямата част от продукциата ни. Другото отиваше кък страните от СИВ. Армията ни беше под директно командване от Кремъл и напълно зависима от СССР за всичко. След 1989г СССР спря доставките и затвори пазарите си за нас. Производството ни действаше по стандартите на СИВ, непригодни за Запада. Така производството умря. Армията ни остана без командване и без план за действие, защото всичко беше подчинено на съвместни действия на Варшавския договор, който изчезна. Така и тя остана в безтегловност.
    Колкото до Горбачов - не ми хвали държава, която зависи от един единствен човек и не може да му се противопостави, дори когато я разрушава.