Last news in Fakti

5 Май, 2021 20:30 6 593 52

Как Борисов разпалва страхове и истерии

  • бойко борисов-
  • герб-
  • избори-
  • слави трифонов

Лидерът на ГЕРБ не желае да проумее, че след последните избори политическите реалности са вече други

Как Борисов разпалва страхове и истерии - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последно време проповедта от джипката бе заместена с проповедта от премиерската столова. България я чакат тежка конституционна криза и смутни времена, пророкуват от партията на Борисов. Така ли е наистина?

Коментар на Петър Чолаков

През последните дни премиерът Борисов, висшите функционери на ГЕРБ и близки до тях анализатори се превърнаха в мрачни оракули, които сипят тежи обвинения и подозрения по адрес на политическите опоненти.

Проповедта от джипката бе заместена с проповедта от премиерската столова. Във всевъзможни включвания на живо Борисов все по-често и по-напоително разпалва страхове, кара се на „публиката” и пророкува възцаряването на хаотични и смутни времена, които чакали България без неговата „опитна десница” зад кормилото.

Обвинения и откровени клевети

Промените в изборното законодателство, според ГЕРБ, били „изнасилване на изборните правила“ и „законодателен тероризъм”. Те имали за задача „да дадат ЦИК в ръцете на кандидат-президента Радев”. Бързата справка обаче показва, че президентът само назначава с указ предложените от Народното събрание членове на ЦИК - с други думи: промените не дават допълнителна власт на държавния глава.

Въвежда се изцяло машинен вот в страната в секции с 300 и повече избиратели. По този повод, Борисов обвини „Да, България” в конфликт на интереси, защото приела дарение от 100 лв. (!) от доставчика на машините. Това твърдение бързо бе опровергано. Пресолявайки гозбата, без да направят елементарна проверка на фактите, ГЕРБ станаха за смях.

Вопли в ГЕРБ предизвика и „забраната” на хартиените бюлетини, която била безпрецедентна. И това не е вярно. Всъщност, с хартиени бюлетини ще може да се гласува в малките секции, както и навсякъде, където има технически проблеми с машините. Всички методи и техники за контролирането и купуването на вота, прилагани под носа на правещия се на разсеян в продължение на години български политически „елит”, са разработени за гласуването с хартия. Машинното гласуване сериозно ще възпрепятства престъпленията. Пита се тогава защо от ГЕРБ се инатят? Да не би защото са сред основните получатели на контролирания и купен вот

Не е патриотично?

ВМРО, доскорошните коалиционни партньори на ГЕРБ, осъдиха и премахването на ограничението от 35 секции в страните извън ЕС - това не било патриотично, включително и защото така се давало повече власт на ДПС. В действителност от премахването на този абсурд печели демокрацията. Стотици хиляди българи живеят на много места по света извън ЕС.

По данни на Евростат, през 2018 българите живеещи в ЕС са изпратили на свои близки и роднини в България 833 млн. евро, а цели 343 млн. евро са дошли от страни извън съюза - най-много от САЩ, Канада и Турция. Що се отнася до ДПС, там не бива да се ограничава правото на гласуване, защото това е противоконституционно. Нужно е да се пресекат черните партийни каси и изборният туризъм.

Според ГЕРБ, новите избори били безотговорно разхищение. Забележете, това го казва партията, към чийто лидер са отправени обвинения за някои тежки корупционни скандали в най-новата история на България. От партията на Борисов заговориха дори за конституционна криза и вещаят, че България я чака спирала от предсрочни избори. Конституционна криза днес няма, но има парламентарна (партиите в парламента не могат/не желаят да излъчат правителство). Тази криза обаче може да бъде решена, така както повелява основният закон - чрез инструмента на предсрочните избори. Твърдението, че ще се стигне до зацикляне на изборната машина и конституционна криза е чиста спекулация, защото няма как да бъде потвърдено или оборено в момента.

Също такава спекулация, която цели да всели паника и разпали страхове, са думите на Борисов, че служебното правителство го чакал невиждан бежански натиск и то нямало да се справи. Изглежда, че мрачните тиради на г-н Борисов са породени от собствените му страхове. Той може би се опасява, че ГЕРБ няма да бъдат фаворит на изборите през юли и отсега се опитва да дискредитира резултатите.

Политическите реалности са вече други

Борисов не желае да проумее, че след последните избори политическите реалности са вече други. Той е свикнал да дава нареждания, да реди дълги монолози, а медиите да следят с трепет всяка негова стъпка. В момента е министър-председател в оставка, а съвсем скоро ще има служебен кабинет и нов премиер. Трескавата активност на Борисов наподобява на скеча-клише от анимационните филми, в който героят продължават да тича на пълни обороти, без да си даде сметка, че е загубил почвата под краката си.

Последната стратегия на ГЕРБ може да мобилизира максимално твърдия електорат на партията, но непрекъснатите преки включвания на Борисов и черният пиар рискуват ужасно да омръзнат и отвратят останалите, да отблъснат от формацията и колебаещите се. Последните, както знаем, държат в ръцете си изхода от всяка изборна битка.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Yxcv

    34 33 Отговор
    Кой ли вярва на джендърофилите от дойче зеле? Да си гледат там четвъртия райх, че положението в Швабско е близо до хитлеризъм.
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 148 Отговор
    ГЕРБ и Бойко - значи ХЛЯБ И РАБОТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...Всичко друго е "пунта мара"....Некадърниците се дразнят от Бойко, заради строежитe на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н., c кoeтo ги кaрa дa ocъзнaят cвoятa нeпoтрeбнocт кaтo хoрa.

    Коментиран от #26, #36, #42

  • 3 Майна

    53 28 Отговор
    Ток е история...ИТН СЪЩО....СТИГА МУТРИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ...Браво днес на МАЯ...И НА БСП
  • 4 Севда

    75 8 Отговор
    Докато не види че е на 2-ро място няма да повярва хихи
  • 5 Ташунко Сапа

    88 5 Отговор
    Ще се намери ли поне един журналист да попита олигарха Цоло верно ли е, че е дал най-голямото златно кюлче на Джипко.
  • 6 Герак Митко

    94 8 Отговор
    Съд и затвор за примата от Банкя.
  • 7 Последния Софиянец

    94 10 Отговор
    Равносметката!Три пребити Стъкита и трима арестувани от нашите.Докараха Мутри чак от Хасково . Много мускули, но заешки сърца.

    Коментиран от #33

  • 8 Стъки

    23 55 Отговор
    Никъде не видях страхливеца софиянец да му бия два шамара?

    Коментиран от #11, #16, #31

  • 9 Behemoth

    71 4 Отговор
    Не превръщайте в зъл гений простия безмозъчен страхливец...той е такава гротеска на абсурда ,че на моменти заблуждава в гениалност!
  • 10 китаеца

    78 7 Отговор
    Страх и отчаяние тресе шайката ГРОБ-СДС-Любен Дилов-син-мутри-мисирки, на предстоящите предсрочни парламентарни избори ще се съборят ЗА ТРЕТОТО МЯСТО със своите аверчета от ДПС!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Черноморие

    65 7 Отговор
    Тоя шизофреник продаде цялата Държава,по всички места сме последни. За накрая прецака и туристическия сезон! Съд му е малко...дано скоро да си получи заслуженото!
  • 13 БОЗА

    37 4 Отговор
    Да не повярва човек,че може да прочете ТАКАВА статия от дойче веле...а застраховката накрая КЪРТИ... ;-)

    "* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло."
  • 14 ЦопиПаста

    39 4 Отговор
    Севда гледа коментарите на герб троловете във факти.бг. и пише речите на Боко.
  • 15 Матей

    24 3 Отговор
    нЕГАТИВНИТЕ НЮАНСИ В стилистиката на ДВ по отношение на герб и боко,показват,че западните им покровители май са ги отписали ,а боко е низвергнат .той се запъва като магаре на мост,сугестира от екрана на верните му телевизии,хипнотизира като Кашпировски.Няма да се откаже лесно,още повече заради липсата на изявена и единна опозиция,която да застане твърдо и последователно,с ярки лидери,безкомпромисни.Може би такъв е планът на Козяк,да се осъществи плавен преход на властта,чрез серия от буферни късоверижни правителства,от по няколко месеца,докато герб се изтощи и загуби позиции сред своите хранени хора по места,докато се измени създадения от тях мафиотски ред.На американците им трябва по-гъвкава върхушка,не толкова свирепо диктаторска ,а определено анти-руски настроена.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ташунко

    38 4 Отговор
    Защо не пишете какви бомби хвърли днес Малкия Илчовец пред Комисията разследваща бате Бойко/ГРОБ, след които ГРОБ не са за съд, а за разстрел!? Хайде, имате ли топки или и вие сте миcиpkи!
  • 18 Ива

    40 2 Отговор
    Сбогом мутро и няма да ни липсваш !
  • 19 хан ювиги

    31 2 Отговор
    логиката на 30годишния преход не може да избяга от себе си,крадци,по- крадци и най-крадци в лицето на гербавите! съответно и с лъжците е така-лъжци,по-лъжци и най-лъжци! затвора направо крещи за контингента си! Аз казах!
  • 20 DW и Борисов!! Европейски шампиони

    19 2 Отговор
    По маниполации и лъжи!!! Като "Катран и сяра!!!"
  • 21 той си лала ама

    28 2 Отговор
    Че някой брои ли го за нещо , освен за Тулуп , това нищо.
  • 22 дфу

    26 2 Отговор
    "Трecкaвaтa aктивнocт нa Бoриcoв нaпoдoбявa нa cкeчa-клишe oт aнимaциoннитe филми, в кoйтo гeрoят прoдължaвaт дa тичa нa пълни oбoрoти, бeз дa cи дaдe cмeткa, чe e зaгубил пoчвaтa пoд крaкaтa cи."

    Ще кара джипката с боси табани през пода, като Фред Флинстоун :D
  • 23 Гуру

    23 2 Отговор
    Който пали страхове и истерии, ги пали за себе си, това е неговия страхлив вътрешен свят... Който краде много ръцете му.. Хайде да речем изтръпват.... който народа си подлага на геноцид, при Ставри намира утеха в цсз на топло и уютно място.. Който много лайка избори губи (най мн лайкаха копанарина валери, магарешки мн плака и каракачана също,,,).. Сега наред да плаща данък е пп грип.. Ли беше греп ли ч* еп лии..
  • 24 Гневен бургазлия

    22 4 Отговор
    Тикво ела в Бургас.. Щетеизкормя като пиле!

    Коментиран от #27

  • 25 Сега

    16 1 Отговор
    Да приеме оставката на Боби!
  • 26 Маde in BG

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ха ха ха ! Мижи да те лажем! Май доста сте си повярвали и не съумявате ,че търпението на хората да ги манипулирате толкова дълго време е признак на интелигентност ,доста по голяма от вашата ,че дори и липсваща ! А ако питате защо се сравнява това търпение с липсващото нещо у вас -интелигентност,то ти отговарям,че всеко едно непремерено надигане на глас до сега се явяваше предпоставка за почти обославяща се гражданска война на фона това което се вижда,че управлението е подвело държавни институций под своя власт и контрол ! 🙂

    Коментиран от #32, #39, #40

  • 27 Шшшшшшшт! Мълчи, бе!

    3 12 Отговор

    До коментар #24 от "Гневен бургазлия":

    Ша спукаш некой хемороид ,бе йовчо!
  • 28 наблюдател

    22 2 Отговор
    Управлението на Бойко Борисов остава в миналото.
  • 29 Банкя

    18 2 Отговор
    Се отрече от Борисов с 200
  • 30 Дебилчев

    3 10 Отговор
    Дойчето веле не разбра ли, че ви знаем какви комунисти сте, изопачавате всичко
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Made in BG

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "Респект":

    👍 Бъди здрав!
  • 35 Васил

    11 1 Отговор
    Нашият диктатор живее в някаква матрица
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Gowo

    11 1 Отговор
    То от комунисти какво да очакваш.Заплахи,манипулации,лъжи.На Бойко не му се получава.Все пак сме 21 век.Иначе си е дърт комунист.В овча кожа
  • 38 Али

    6 2 Отговор
    Пълен отврат!
  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Маde in BG":

    Разбирам те и ти съчувствам брате...Мъ нидей да съ дразниш ...

    Коментиран от #43

  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Маde in BG":

    Разбирам те и ти съчувствам брате...Мъ нидей да съ дразниш ...
  • 41 Анонимен

    4 2 Отговор
    Бойко да си смени талисманчетата 2 и севда 3 стават. Ще му изпратим по пощата някое вносно гадже младо агнешко, овните са за продан на байрама бб, на 28 август може да ги изкараш 3 за продан, осман ще ти ги купи на килограм парчето
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 😂 ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    😂😂😂😂 ,кой ли се дразни
  • 44 ЕМО

    7 2 Отговор
    По думите на бизнесмена на една от сбирките с Борисов е показван на телефон клип със сексуални извращения над бизнесмен, който е в затвора. Целта била да се покаже какво ги очаква тези, които не се подчиняват.ТОВА АКО Е ВЕРНО ШИБ АНЯКА Е ЗА ШИ БАНЕ..ИНАЧЕ Е МНОГО НАБОЖЕН И РАЗДАВА КИНТИ НА ПОПОВЕГ ЕЙОВЕ
  • 45 Патриот

    0 6 Отговор
    Докато не бъде осветлен кандидата за премиер, който иска да измести Бойко Борисов, нямаш право да го очерняш, защото без опитен премиер като него, България я очакват безредици и сериозен регрес по всички направления. Бъдещето на живота ни не е толкова незначително, че да го предоставим в ръцете на хора, за които не сме сигурни, че имат ясна стратегия за догонващо пазвитие на страната и отговорен кандидат за премиер, способен да постигне такова развитие, базиращо се на вече постигнатите рзултати в икономиката, без никаква подмяна на модела. Някакви си безхаберници щели да подменят модела, който Борисов бил наложил! Такива, които не са допринесли с нищо за напредъка на икономиката, се горвят да подменят нещо, което е вече изпитано и работи отлично. Какво безумие, да оставиш питомното и след това, да ходиш да гониш дивото.

    Коментиран от #47, #48

  • 46 Бих казал

    4 0 Отговор
    ,,Как Борисов разпалва хуморески,вицове и весели скечове за-...самият себе си..."
  • 47 HI ,,Патриоте"!

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Патриот":

    ,,Патриот" си ти и душа даваш за народ и отечество,но не своята,а душата на...народа...!
  • 48 12345

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Патриот":

    Ако всички париоти-гейбери са като вас закривай България и последния да дръпне шалтера.
  • 49 аз съм Веска

    5 0 Отговор
    ПОЛИТИЧЕСКА РЕАЛНОСТ Е ПАРТИЙНАТА ИЗЛАГАЦИЯ , КОЯТО НАБЛЮДАВАМЕ ЕЖЕДНЕВНО В НС .
    КАК БОРИСОВ ЩЕ ВТВЪРДЯВА ЕЛЕКТОРАТА СИ , ЗА НОВИТЕ ИЗБОРИ . ЕДИНСТВЕНОТО ТВЪРДО ,КОЕТО СЕ ФОРМИРА Е АНТИПАТИЯ ,КЪМ ВСЯКА ПАРТИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ГЕРБ .
  • 50 МНОГО МНОГОТЪП

    2 0 Отговор
    ГОЛЯМ ПРО,СТАК Е ТОЯ ДИБИЛ !
  • 51 КРАТУНА

    2 0 Отговор
    НЕ ЗНАМ ДРУГ ПРЕМИЕР В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО С ПРЯКОР ,,ТИКВА" !
  • 52 КАЛЧО

    1 0 Отговор
    БОРИСОВ МОЖЕ ДА Е ПРОСТ НО Е ХИТЪР И НЯМА КАК ДА Е УМЕН , НИЩО ЧЕ САМ СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТО МЪДЪР , КОЕТО Е ГЛУПОСТ ОТ НАЙ ВИСШ РАНГ !