Last news in Fakti

6 Май, 2021 15:59 6 161 45

"Служебно правителство" е нож с две остриета

  • служебно правителство

Служебното правителство е някаква "кръпка" лепната към измислената по спешност българска конституция. Трагикомично е редовното прибягване към "експерти"

"Служебно правителство" е нож с две остриета - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да сте чували за подобна институция, на която да се поверява макар и временно властта във Франция, Германия или Англия? Няма и да чуете. В демократичната система управлението на държавата никога не е вакантно. То винаги е в ръцете на народни избраници. Поради това съществуват две камари – Парламент и Сенат. Сенаторите управляват и организират новите парламентарни избори, в случай на разпускане на парламента. Те носят отговорност за действията си. Включително и съдебна.

Служебното правителство е някаква "кръпка" лепната към измислената по спешност българска конституция. Трагикомично е редовното прибягване към "експерти". Политикът е отговорен, експерта - не! В очите на хората "Служебен" има вкус на "Анонимен". На "задкулисие" и пазарлъци. Най-вече в щрапулкаща Демокрация, като българската.

В началото на май 1997 година, българският президент Петър Стоянов е на посещение във Франция. В София властта е в ръцете на служебното правителство ръководено от Стефан Софиянски. „Синята вълна“ е възродила надеждата за включването на България в Европейското семейство. Петър Стоянов използва срещата, която има със Жак Ширак за да призове индустриалците да инвестират в страната ни.

Вижте първо какво правят вашите хора с „Девня цимент“ и после ще говорим! - отговаря хладно Ширак.

На 8-май Служебното правителство на България, по решение на министър председателят Стефан Софиянски и неговият министър, отговорен за приватизацията – Александър Божков продадоха най-големият циментов завод на България на испанската фирма „Марвекс“, която няма нищо общо с производството на цимент. Директорът на спечелилият търга – Алфонсо Кадавал, начело на българо-испанското предприятие, създадено специално за случая, с 10 души персонал, броил сумата от 44 милиона долара на Агенцията по приватизация.

Класираният втори – френско италианският „Симан франсе“, първи производител на цимент в Европа – предлага същата сума. Френската оферта включваше нова технология на производство – така наречения „Сух способ“, вместо замърсяващият околната среда „Мокър способ“. Внедряване на модерна система за контрол на консумираната енергия, с цел намаляването ѝ. Основен ремонт на пристанище Варна, както и на летището.

Решението на Служебното правителство, ядоса сериозно „победените кандидати“. Те открито обявиха приватизацията на „Девня цимент“ за скандална. „Какво тласка тези хора към самоубийство? Ако не са с нас, те ще тръгнат против нас. Ние тежим 33 милиона тона, а те 2! При нас работят 15000 работници и инженери. Ние разполагаме с 28 предприятия и дистрибутори по целия свят, а те дори качествена хартия за чували нямат! Ние им предлагаме врата към световния пазар, а те си я затварят.“ Френският представител не можеше да си представи, че "Служебният кабинет" не дължеше никакво обяснение на никой, за решенията които взимаше. Според българското законодателство, хората поставени на "върха" не бяха длъжни да споделят намеренията си с общественото мнение.

Днес никой повече не знае нищо за „Марвекс“, фирма пощенска кутия, улеснила вероятно прането на пари. Никой не потърси сметка от Стефан Софиянски за проявената безотговорност по време на управлението му. Никъде не пише, че служебен министър трябва да се отчита някъде за действията си. Вярно е, че той ще остане в историята като политик с най-много съдебни процеси за злоупотреба с власт. Общо 17 на брой. Какво от това? За всички тях Софиянски бе оправдан.
Горе-долу по същото време, чешките заводи „Шкода“ бяха приватизирани в полза на „Фолксваген“. Министерството на индустрията в Прага бе подбрало най-добрите оферти, но окончателният избор направиха работниците и служителите на „Шкода“, които изразиха волята си, чрез референдум.

Днес българското общество се отнася с недоверие към политиците. Това недоверие, което спъва надеждата не е типично за нас. Българите са вярващ народ. Те не могат да живеят без вяра. Повече от четвърт век обаче страната ни се люшка от скандал на скандал. Как е възможно? Как другите могат, а ние – не? И ние можем, но при условие, че участваме в решенията. Че сме част от тях, защото ние сме тези които плащаме сметката в края на краищата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЪЖЕШ

    33 11 Отговор
    Никоя държава не може да остане нито за секунда без изпълнителна власт!

    Коментиран от #15, #17, #35

  • 2 фирма

    49 9 Отговор
    А да сте чували за измамен лъжлив крадлив мушенник премиер? Аз да.
    Той е. Неговото име е.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Професора

    8 40 Отговор
    Кой пък си ти Божо Чеков, кой те излъга, че си нещо специално стожер някакъв политически ?
  • 5 Samsung

    40 4 Отговор

    До коментар #2 от "фирма":

    В учебниците по истори ще го запишат като най големия крадец в новата бг история!
  • 6 истина е

    41 13 Отговор
    Важно е боко да влезе в затвора, защото ако това не стане същите роби ще сме си.

    Коментиран от #9, #28

  • 7 Дъртият ✖✖✖✖1️⃣8️⃣✖✖✖✖

    29 19 Отговор
    На предстоящите парламентарни избори на ▪️1️⃣1️⃣▪️0️⃣7️⃣▪️2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣▪️година, аз и жената и децата и шуреят и братовчеда и жената на братовчеда и балдъзата и тъста и тъщата отново ще гласуваме за Мая Манолова и отровното трио и проф Татяна Дончева. Всички ще гласуваме машинно.

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай Ставри

    23 11 Отговор

    До коментар #6 от "истина е":

    Невъзможно!
    Престъпникът Борисов е под закрилата на престъпната прокуратура!

    Коментиран от #25

  • 10 Българка

    31 3 Отговор
    Проблемът Чеков не е в конституцията и в служебното правителство, а в липсата на ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ за щетите, които нанасят КОНКРЕТНИ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ ( министри, прокурори, съдии, шефове на предприятия, общинари). Когато се направи промяна в НПК и НК за регресивна и персонална отговорност, както и конфискация, много държавни дилъри ще се замислят дали да нанасят умишлени щети в името на собственото си обогатяване

    Коментиран от #23

  • 11 СЛУЖЕБНО ПРАВОТЕЛСТВО

    27 10 Отговор
    Ох че кеф. Тиквата сънува раета. Георг му носи вазелин. ПКП го целуне в уста пък той а гледа мила засмена.
  • 12 Последният Софиянец

    13 3 Отговор
    Дърт страхлив комунис
  • 13 кмет мошеник

    36 0 Отговор
    На Софиянски не е потърсена отговорност за много други неща. Продаваше за жълти стотинки на свои хора общинско имущество, приватизираше в своя полза общински предприятия, раздаваше общинско имущество. Днес притежателите на бившата общинска собственост прибират по стотици хиляди евро от отдаване под наем на построените върху харизаната общинска земя сгради.

    Коментиран от #21

  • 14 Българка

    21 13 Отговор
    И Чеков на каква стойност е чекът, който получи за тая статия? И може ли да напишеш продължение каква точно отговорност носят министрите от редовните/ политически отговорните правителства? И колко осъдени за разсипването на България имаме?

    Коментиран от #20

  • 15 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "ЛЪЖЕШ":

    Чукча,ти прочете ли статията бе ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Е сега Мунчо е на пачи яйца!

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "ЛЪЖЕШ":

    Нека той да стане и шеф на ЦИГ! ЧЕСТИТО! И да почерпи!
  • 18 Behemoth

    7 6 Отговор
    Е как никой нали президента отговаря за служебното правителство...човек избран от 2,5 милиона човека....
  • 19 ежко

    15 1 Отговор
    Политикът е отговорен, експерта - не?!?И как е отговорен точно политика?Експерта прави това което трябва и е редно защото знае,че до два месеца е аут.Политика прави това което ще му вдигне рейтинга и напълни джоба независимо дали е редно!
    Едно време правителството на Райков почна да разнищва ВЕИ-тата и като се махна, всичко се забрави.А беше добро начинание....
  • 20 Сега стягат Божков за мин.на правосъдиет

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Тогава с Радев ще турят ред в държавата.
  • 21 никой

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "кмет мошеник":

    Някакъв от СДС преди изборите в тв'" Европа " каза следното: Конституцията навремето беше създадена за да направим мръсно на комунистите. Коментара е излишен.
  • 22 Изборите са за парлама

    7 12 Отговор
    Защо не говорят за това, че новите партии са създадени с една цел-да направят президента самодържец както е в Русия! Българският народ предпочита да го управлява диктатор, да дори и да не е дотам образован.Това може да се види навсякъде във соц.мрежи и форумите!Борисов си отива, но сега борбата е кой ще го замести? А ако сегашният президент не го преизберат, може би Божков ще изберат😂
  • 23 Трябва да дойде Ердоган

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Тогава законите ще ги изпълняват и прилагат даже, и висшите органи в държавата.
  • 24 Баня

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Дъртият ✖✖✖✖1️⃣8️⃣✖✖✖✖":

    Ами шуринейката, де я забрави. Вие да не сте от Захарна фабрика? Майтап бре. Важното е да не е Боката и неговите чакали.
  • 25 Ха докажи го!

    10 7 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Ставри":

    Никой освен Костинбродската машина за фекал** не е в състояние да ,,твори" неуморно.
  • 26 така така

    5 7 Отговор
    Еми кажете го на пингвина и на тъпите граждани които се водят по акъла му. Ама то вече няма особено значение..
  • 27 Щом може Мунчо, може и всеки

    11 12 Отговор

    До коментар #8 от "Айде бе":

    За 5 000лева създадоха донос със снимки от проститутка и вече сме готови за ПОТОП! Да идват Мутрите в НС! КАКЪВ ЖИВОТ НИ ОЧАКВА!!! Къде е Вапцаров?
  • 28 Трябва да дойде Ердоган

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "истина е":

    Тогава законите ще ги изпълняват и прилагат даже, и висшите органи в държавата.
  • 29 Работник Софиянец

    19 1 Отговор
    Не знам за другите работи, но за приватизацията в производствения сектор човекът е прав, че дава пример с Девня Цимент. Така си съсипахме заводите и фабриките.
  • 30 Дебилчев

    12 5 Отговор
    Криминална приватизация и 30г никой не търси отговорнист "съдебна система" имаме, сега се сетили само за Борисов, затова сме зле, трябва да ревизират всяка сделка и съд с конфискация, ктб най-напред
  • 31 Коментатор

    8 1 Отговор
    Българската конституция наложи един неправилен модел на управление на България. Конституцията трябва да се промени, като се премахне Великото народно събрание, съставът на Обикновенота народно събрание трябва малко да се намали и да се създаде Сенат с по-малко на брой сенатори от народните преставители. Сенатът ще потвърждава определени решения на събранието и ще играе ролята на висш съдебен съвет, съд за главния прокурор и висшите съдии. Сенаторите следва да се избират по различен начин от депутатите, мандатът им трябва да е 6 години. За сенаторите трябва да има задължителен образователен ценз, изискване за възраст от поне 40 години, доказана общественополезна дейност и да се избират предимно на мажоритарен принцип, за разлика от депутатите, които се избират пропорционално. Задължително в конституцията трябва по-подробно да се запишат правата на гражданите. Задължително трябва да се реши и въпросът със съдебната власт и прокуратурата. Нова конституция трябва да има, но да се пише обмислено, без да се бърза, от изтъкнати юристи и политици, а не на коляно, както ни показаха някои. Доста държави в Европа, както и САЩ, имат Сенат. Не е зле да се попрочетат някои конституции на демократични държави...

    Коментиран от #36, #37

  • 32 Комуниста

    4 4 Отговор
    Дъртия лайноед Божо прави се сега на дисидент избягал през соца в Германия.
  • 33 Стоичков

    3 2 Отговор
    А,ааа значи нож с две остриета какво -кама модерен ляв,ляв ляв значи ляво.
  • 34 Защо трябва

    11 2 Отговор
    да гледаме на запад как е?Пфуууу!!!30 години като гледахме на запад-цъфнахме и завързахме.Е сега от САЩ да дойдат на море.Много ни прощаваха руснаците.Бизнесът ни умира.Срам ме е,че кюлчето Борисов 12 години ни управлява.Сякаш народа беше упоен.Колко злини направи този.
  • 35 Магелан

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЛЪЖЕШ":

    Отворко.Белгия беше година и половина без правителство но там хората полетиците имат морал.
  • 36 божидар чеков

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Коментатор":

    Правилно сте разбрал господине. Сенат не значи втори парламент. Настоящият брой депутати е прекалено голям. 200 души сенат и парламент за България са прекалено достатъчни. За да няма кризи подобна на настоящата. Изборите за Сенат не бива да съвпадат с тези на парламент. Сенаторите наистина трябва да се избират по друг начин и с условие за доказан професионален опит.

    Коментиран от #40

  • 37 Дебилчев

    8 2 Отговор

    До коментар #31 от "Коментатор":

    Сегашната конституция е приета с гласовете на бсп, обслужва статуквото неизменно, не можем да мръднем на никъде, имаше протести навремето, например:частната собственост е неприкосновена/не искаха да приемат-когато е придобита по законен начин/ и все в този стил, днес недосегаеми 30г

    Коментиран от #39

  • 38 Iliyan

    3 0 Отговор
    Цеков, де..... да имаше повече хора като теб!!!!!!
  • 39 Коментатор

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Дебилчев":

    Да, това е интересно. Обърнете внимание какво пише сега в констетуцията за неприкосновеността на собствеността. Частната е неприкосновена, но няма такъв текст за публичната собственост. Любопитно, нали...?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Илхан

    4 2 Отговор
    Илчовски разказа коя е Мата Хари, но БНТ мълчи!!!
    Бай Ставри няма да откаже ду..то Кошлуков.
  • 42 Васил

    1 1 Отговор
    Няма нищо лошо в едно служебно правителство Белгия две години беше така а сега и Израел а са доста по добре икономически и не са пропаднали.
  • 43 Ти къде

    2 1 Отговор
    беше досега, та сега ти наболя този въпрос? Днес бг общество видя изродската същност на борисовия режим.
  • 44 Спиридон

    1 0 Отговор
    Служебното првителство казвате е проблемът в нашата държава. Не се отчитало на никого. Припомнете ми, че нещо ми се губи! Кое избрано(не служебно) българско правителство се е отчитало или носило отговорност пред някого освен пред чуждите господари! Да не би Костов да понесе някаква отговорност за пладнешкото разграбване и унищожение, наречено "масова приватизация"? Или може би Симеон понесе някаква отговорност за златните концесии? А може би Станишев? За Борисов по-добре да не питам. Той все още макар и в оставка е на власт. Ще видим каква отговорност ще понесе и той.

    Коментиран от #45

  • 45 божидар чеков

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Спиридон":

    Прав сте, не е "проблемЪТ" Слуужебното правителство. Служебното правителство е само един от проблемите. Съжалявам, че не сте объл внимание на забележката ми относно Конституцията - направена "на коляно" от ЦК на БКП, която никой не желае да пипа. Вие изброявате именно тези, които забогатяха /сравнително/ благодарение на "белите страници" в основния закон, който им позволи да лапат и съсипват без контрол.