8 Май, 2021 23:02 14 512 35

Турция: къде са тези 128 милиарда долара?

  • турция-
  • партия-
  • реджеп ердоган

Къде са потънали тези 128 милиарда долара? Вече седмици наред опозицията в Турция настойчиво задава този въпрос, но отговор така и не получава. Вместо да кажат истината, Ердоган и партията му се впускат в кална битка.

Турция: къде са тези 128 милиарда долара? - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече седмици наред най-голямата опозиционна сила в Турция - Републиканската народна партия CHP - не спира да задава въпроса „Къде са 128-те милиарда долара?“. Става дума за непрозрачната продажба на валутни резерви - сделка, която е била извършена от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и която Анкара очевидно се е опитала да скрие от обществеността. Затова опозицията настойчиво пита къде са потънали тези пари.

Междувременно турският президент и неговата партия отвърнаха на удара: в профила на ПСР в Туитър беше публикувано анимационно филмче, което обвинява Републиканската народна партия в лъжа. В него се вижда как шефът на CHP Кълъчдароглу и други представители на партийното ръководство обслужват в някаква лаборатория „машина на лъжата“, която произвежда лъжи на конвейер.

Непрозрачно и далеч от очите на обществеността

В основата на тази кална битка между двете най-големи партии в Турция стоят продажбите на валутни резерви. По принцип тези продажби са легитимно средство на Централната банка за коригиране на силни колебания в курсовете и за стабилизиране на националната валута. Но сега опозицията обвинява управляващите, че са извършили това непрозрачно. Битката бе изнесена и на улицата: на много места се появиха огромни плакати с въпроса „Къде са 128-те милиарда долара?“, а правителството нареди на полицията да ги премахне.

Дебатът обаче не затихна. И понеже общественият отзвук стана твърде силен, управляващата партия беше принудена да вземе отношение: парите не са изчезнали или откраднати, а са били използвани в битката срещу пандемията, както и в подкрепа на турската лира, увери президентът Ердоган още през февруари. А преди две седмици заяви, че „парите са били в оборот между стопанските субекти и гражданите на страната - тоест, те само са променили местонахождението си“. Два отговора, които широки части от обществото и опозицията смятат за твърде съмнителни.

Опозицията подозира Ердоган и турското правителство, че са продали валутните резерви нелегално. За това говори и фактът, че продажбата не е била осъществена от Централната банка, а от финансовото министерство, което по времето на сделката все още се ръководеше от зетя на Ердоган Берат Албайрак.

"Огромна грешка"

Икономически експерти предполагат, че въпросната сума е била изразходвана за решаване на проблеми в турската икономика. Още по-конкретен е колумнистът и икономически експерт Баръш Сойдан, според когото продажбата е била извършена с цел да бъде стабилизирана турската лира преди местните избори през 2019 година. Според преценката на Сойдан, тази продажба е била огромна грешка, тъй като тя само е влошила състоянието на турската икономика. „Продали са валутни резерви, за да спрат поскъпването на долара. Но той поскъпна“, казва Сойдан. Според него тези 128 милиарда долара са били чисто и просто прахосани.

Междувременно председателят на CHP Кълъчдароглу реагира на сатиричното филмче, публикувано в Туитър: опозиционният лидер припомни, че управляващите все още не са дали задоволителен отговор на въпроса какво се е случило със 128-те милиарда долара. Кълъчдароглу интерпретира видеото като опит на правителството да си спечели привърженици сред младите турски избиратели - хората, които на следващите избори ще гласуват за пръв път в живота си. И понеже знае, че Ердоган не е особено популярен сред младите, Кълъчдароглу допусна, че тази група избиратели ще отговори на филмчето с друго филмче - за Ердогановата Партия на справедливостта и развитието.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    78 15 Отговор
    Баце за 12г гепи 200млрд еврака

    Коментиран от #2, #4, #7, #15, #33, #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Hoho Boho

    73 12 Отговор
    Да питат Баце, той ги разбира тия работи...
  • 4 Пехливан Борат

    55 11 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    В допълнение от България са гепени,препрани през банки и офшорки някаквиси 1 трилион Еврака за последните 12 +3 год.

    Коментиран от #22

  • 5 бай Георги

    53 8 Отговор
    Е как къде по чекмеджетата.
  • 6 Рошко

    28 21 Отговор
    Само по заглавието и пак на кой е статията, всичко е лъжа

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 юз башията

    14 5 Отговор
    А къде ,там где витер спат. Ела и ни кажи на нас като на комши, като че и ние не сме на този хал.Те ей така както ги има и се изпаряват-ама че сте вие това което се вижда не е това което е!
  • 9 123

    26 6 Отговор
    На балканите всички искат да ползват на другите парите без наказно, чуждите пари са общи, но моите са си мой.Хубави хора.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    16 42 Отговор

    До коментар #7 от "Страхът падна":

    Не се напъвай, да не се сецнеш! Пази си здравето за 12 юли, че омразния ти Боко като стане за пореден път победител, ще можеш ритуално да се самоубиеш...
  • 12 Лин бяо

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Прав си":

    Да бе и Китайската Народна Република КНР така си мисли за Кремъл ратува за дружба с янките.

    Коментиран от #30

  • 13 123

    20 6 Отговор
    Дерът кожи от раята в Турция.
  • 14 Лунна фаза

    29 10 Отговор
    Гладът и мизерията в Турция са безпрецедентни за много възрастни турци, те никога не са преживявали толкова ужасна ситуация, казват те пред чуждестранни медии от цял свят в улични репортажи. Разбира се, в Турция няма демокрация, 95% от каналите се контролират от престъпното правителство и тези репортажи имат забрана да достигат до турските телевизионни екрани. Там те само им показват колко близо са до завладяването на ... галактиката!

    Коментиран от #17, #21, #25

  • 15 Аноним

    12 20 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Пътища заплати пенсии всичко дигна неблагодарни същества сме ние българите и завистливи ти си точен пример

    Коментиран от #16

  • 16 123

    11 18 Отговор

    До коментар #15 от "Аноним":

    Благодарност по Български. Направи добро за да ти се изсер.. ем на главата.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 бай Даньо

    18 6 Отговор
    В анадолския манафет идва един далеч по сериозен екзистенциален въпрос - къде се.рат гладните?

    Коментиран от #19

  • 19 en tu boca

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "бай Даньо":

    я кажи къде, бай Кланьо, най-накрая разбра ли

    Коментиран от #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Osman

    18 14 Отговор

    До коментар #14 от "Лунна фаза":

    Щото вие ганьовците сте цъфнали и вързали. Най мизерната държавица в Европа и света. Умираща нация с 70 процента пенсионери.
  • 22 АУУУУУ

    11 11 Отговор

    До коментар #4 от "Пехливан Борат":

    Че защо само един трилион ..... трябваше да напишеш че Баце е откраднал целия Форт Нокс плюс Европейската Банка даже може да споменеш и Китайската Народна Банка.....ИЕЕЕЕЕЕ КАКВО ГОЛЯЯЯЯМО ЧЕКЕМДЖЕ ИМА БАЦЕ.... А СЕГА МАРШ КЪМ ФОТОШОПА ДА ПУСНЕТЕ СНИМКА С НОВОТО ПОПЪЛНЕНИЕ ....ПЪК МОЖЕ НЯКОЙ И ДА СЕ ХВАНЕ НА ПОРЕДНАТА ЛЪЖА ;-))))))))))

    Коментиран от #31

  • 23 ОФ ОФ

    6 6 Отговор
    €128 прати писмо до комисията на Мая за отговор.
    €20 в плика с въпроса. Да не забравяме че в момента са започнали да разглежд и правят ревизия от основаване на турската държава и вторник е последен.
    $20 за баба Ванга също в същия плик. И трябва да чакате за отговор до следващите избори.
  • 24 Куку

    5 9 Отговор
    Ердоган, Бойко, Путин,... Кандидат затворници

    Коментиран от #29

  • 25 Хасан

    12 7 Отговор

    До коментар #14 от "Лунна фаза":

    Не си прав .. вярно е че има икономическа атака срещу Турция от " съюзниците " но турския народ е един сплотен и силен народ ..просто Запада се опитва да направи Виденова зима както в България и резултатът е на лице ..плячкосване на български активи , завладяване на български пазари и целия български народ да работи за няколко западни корпорации

    Коментиран от #32

  • 26 Магелан

    13 4 Отговор
    Шок и ужас.Тенжерата си намерила похлубак.Сегс стана ясно защо нашия цар слънце Боко Тиквата се срещаше толкова често със султана Ердоган.Дабе станаха едни големи балкански приятели.А те се съветвали взаймно как да заметат следите на откраднатите пари.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Боко

    4 3 Отговор
    Ида да ви оправя пак с 200 ха ха
  • 29 Херо Мустака

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Куку":

    Ти па си мнооо красиФФФ БЕЕЕ !
    Едножнижнико (с една мозъчна гънка),дай линк
    КОЙ ша ги вкара на "топло " !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Едуард Петров-Едо

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Поздрав, Хасане! За Турския народ си много прав, че е сплотен, та чак гърми по шевовете! За Българския народ също си точен, че е поробен от вътрешни и външни големи калпазани, не заслужаващи нашето ДОВЕРИЕ! А виждаме, че тук се изказват всякакви хора - и чисти, и честни; и техните антиподи! БОРБАТА ЗА ОБЩОТО ДОБРО И МИРА МЕЖДУ НАРОДИТЕ Е ЗАТРУДНЕНА ОТ ЕГОИЗМА НА ТЕХНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ РЪКОВОДИТЕЛИ! При липсата на така важното ДОВЕРИЕ, започна едно ужасяващо дрънкане на оръжие, което, както показва Историята, не вещае нищо добро! Турция също не изостава от тези военни упражнения! Редовно показва калъча срещу Гърция например! КОЕТО НЕ Е ХУБАВО! БЪДИ ЗДРАВ, ХАСАНЕ!
  • 33 Jjivko

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Е тролче имаш ли представа колко е това 200 милиарда като пишете мислете бе
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "en tu boca":

    a la verga! Така по ясен ли съм !?