Last news in Fakti

11 Май, 2021 20:23 3 148 60

Еднополови бракове: Германски свещеници в конфликт с Ватикана

  • ватикан-
  • сватба-
  • хомосексуалисти-
  • папа франциск

Все по-ясно се очертава невъзможността на църквата да приеме реалността по отношение на сътворението и равенството между хората

Еднополови бракове: Германски свещеници в конфликт с Ватикана - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 100 католически свещеници в Германия дават благословия на еднополови брачни двойки. Това е истинска сензация, защото бе официално забранено от Ватикана. Какво показва този конфликт?

Латинската дума за „благославям“ е „benedicere“, което в буквален превод означава одобрявам. Затова пастор Буркхард Хозе от Вюрцбург казва: „Когато благославяме еднополови двойки, ние де факто изразяваме одобрение и признание за тяхната връзка. Така признаваме и наличието на многообразие, включително и по отношение на сексуалната ориентация.

Подобно признание обаче все още е в противоречие с катехизиса”.

Катехизисът - официалното католическо учение - не признава хомосексуалната любов и я разглежда като „противоестествена“.

"Любовта печели"

Последният конфликт между Католическата църква и германските пастори започна в средата на март, когато Ватиканът излезе с официално послание, в което бе забранено да се дава благословия на еднополови двойки. Беше подчертано и това, че папа Франциск е “одобрил” текста.

Посланието предизвика сериозно брожение в германските католически среди. Организации на миряни, свещеници, теолози и няколко германски епископи не скриха възмущението си. Затова Буркхард Хозе и пастор Бернд Мьонкенбюшер призоваха за национална кампания под мотото “Любовта печели” (#Liebegewinnt).

Конгрегацията в Рим очевидно има сериозни резерви по отношение на реформаторските настроения на някои от католическите духовници в Германия. Например по отношение на искането им и жени да бъдат ръкополагани за свещеници. За Рим това е напълно немислимо. През 1994 година папа Йоан Павел II недвусмислено декларира, че Католическата църква няма правомощията да ръкополага жени.

Нещо повече. Германия, родината на реформатора Мартин Лутер, явно продължава да се възприема от ръководството на Римо-Католическата църква в Рим като източник на църковно разединение.

Страх от нови конфликти

Има слухове, че папа Франциск всъщност не е одобрил текста, публикуван през март, в който бе забранено благославянето на еднополовите двойки. Тази версия обаче трудно може да бъде потвърдена. Предполага се, че 84-годишният Франциск се опитва да избегне нови конфликти и разцепления в църковните среди.

Зад поведението на Католическата църква прозират основни теологични схващания. Все по-ясно се очертава невъзможността на църквата да приеме реалността по отношение на сътворението и равенството между хората. От друга страна е смущаваща твърде необяснимата толерантност по отношение на неудобните въпроси за сексуалното насилие, упражнявано от духовници. Затова пастор Буркхард Хозе говори за „сериозен конфликт, през който църквата трябва да премине”.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    41 2 Отговор
    АКО ПРОДЪЛЖАВА ТАКА,ПАК ЩЕ ИМА ГДР.....ХЪХЪХЪ.....

    Коментиран от #40

  • 2 Хахаха..

    47 1 Отговор
    Е тва Германията ме утепа - нема такъв народ,кой ги съчини тези изпаднали германци?!
  • 3 само питам

    44 2 Отговор
    Свещенниците разрешили гeй браковете и те ли са еднополови.
  • 4 КОТарАК

    46 5 Отговор
    германците са на-пропадналото , долно , малоумно европейско племе

    Коментиран от #13

  • 5 модерният ляв

    3 51 Отговор
    Бог е любов, всеки има право да обича, може да си гей и да си религиозен.

    Коментиран от #11, #45

  • 6 гост

    16 8 Отговор
    По стара католическа традиция еднополовата мъжка любов, педофилията и проституция са основни ценности от древни времена. Който не вярва да прочете "Свещения вертеп" на Лео Таксил. Това показва колко далеч са кюретата от божиите закони. Но нали всичко е пари братя католици, а парите не миришат! /не, че и сред православното духовенство не се изповядват тези "морални ценности/.

    Коментиран от #44

  • 7 Начо Крика

    6 15 Отговор
    Германеца винаги се мисли за по-умен. Еднополовите бракове може да са граждански, къде е проблема?
  • 8 БПФ

    33 1 Отговор
    Папата да ги отлъчи тия, какво чака !?!? Ще венчават изкълченяци, това е немислимо !!!

    Коментиран от #47, #48

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЗащоЗлоба

    4 42 Отговор
    Cвeтът e цвeтeн нaучeтe гo... Eдин имa пcихичecки oтклoнeния, друг e г*й, трeти e дeбeл. Тa дa нe би ти тoзи, кoйтo чeтeш кoмeнтaрa cи биcoк крacив умeн и зaбaвeн мъж c пaри? Или жeнa c тънкa тaлия, гoлeми циц* и гoлям г*з? Вceки cи имa куcури.
    Aз cъм oбрaзoвaнo мoмчe c мъжкo пoвeдeниe, винaги cъм прaвeл дoбрo зa хoрaтa, нo cъм гeй и нe знaeтe кoлкo злe ce чувcтвaм oт тoвa... Гoдини нaрeд caмoизoлaция и cтрaх oт хoрcкoтo мнeниe...
    Caмo в Бългaрия ги имa тeя бaбaити нeдoрaзвити, къдeтo щe тe oбиждaт нa тoвa. Мoля ви рaзбeрeтe, чe тoвa нe e избoр a гeнeтикa...
    Oкoлo 10% oт хoрaтa. Нe e труднo дa нaцeлиш къcaтa клeчкa...
    Нe гo пoжeлaвaм нa никoгo дa живee c тoвa брeмe.
    Миcлeтe кaтo oбиждaтe.

    Коментиран от #12, #25, #26, #28, #38, #51, #52, #59

  • 11 Ганьооо..

    43 2 Отговор

    До коментар #5 от "модерният ляв":

    В Библията пише - мъж с мъж и жена с жена в едно легло да не лягат! ГРЯХ е това! Аман от цървулести адепти на дявола,потурите си не запасало,на "аврупеец" тръгнало да се прави,пфу!

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Някой си

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Не е точно така, много яко ги обработват медийно, но и те вече се събуждат.
    Само гледай какво ще стане през есента по изборите.
  • 14 Смърфиела

    3 2 Отговор
    Господ е сътворил Адам и бай Ставри по свой образ и подобие, не мене. Първият е извършил първородния грях, като Ева му дала да опита от водораслото на познанието, защото древните шумерски богове решили да унищожат човечеството с потоп, обаче един от тях домогвайки се до тотална хегемония издал това на Ной и жена му. Като отървали света, боговете не знаели къде да ги дянат и им дали безсмъртие и ги пратили накрай света. Един тип, който го няма в Библията, се домъкнал при тях и Ной му казъл, виж сега синко, не ти трябва това безсмъртие и вечна младост, за кво ти е виж ме мене на какъв хал съм. Но ако толкова ти се иска, слез на дъното на морето, там има едно водорасло цъфти, вземи го и го изяж като се приберещ. Слиза оня, намира цветето, откъсва го и излиза обаче на брега му се приискало да се напие с прясна вода и да се изкъпе в един сладководен вир, оставил си плаща в който се овивал, и докато се върне една змия му взела цветето. И докато се изсулвала, си оставила старата кожа. От това цвете ще да е пораснала оная ябълка. Твърдят, че била вълчата праскова, соланум ликоперсикум. Не знам. Та после, Яхве като се въздигнал и понижил в ранг другите демони, като се обявил за създател на света просто изгонил Сатанаил и неговата група, който се обявил против подобен монопол. Те се изпоженили за дъщерите човешки и научили хората на много чалъми, ама евреите не искат да се знае и това също го няма в библията. А содомския грях е оттам, че хората от гр. Содом където с
  • 15 папата

    6 0 Отговор
    Да ги отлечи тези веднага, веднага
  • 16 Смърфиела

    4 2 Отговор
    А содомския грях е оттам, че хората от гр. Содом където се заселили дядо Аврам искал оправят един ангел който му бил на гости, а пък дядо Аврам им предлагал дъщерите си и те не ги искали, та Яхве забранил и това, но бай Ставри разрешава.

    Коментиран от #19

  • 17 яяяя

    13 0 Отговор
    Доктрината Обама- 100% хомосексуално население до 2080г. крайъгълен камък на уса външна политика! БГ прислужници бият камбаната на содомитите!
  • 18 питам

    11 0 Отговор
    Защо Европейския съюз и Европейската комисия ,които толкова са загрижени за интеграцията на т.н. "роми" не приемат ПРОГРАМА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОМОСЕКСУАЛНИТЕ И ДРУГИТЕ ИМ 30 РАЗНОВИДНОСТИ? Ами последните ще се обидят! Толкова пари за ромската интеграция, а за тях - нито евро. А колко НПО-та ще се нагушкат?
  • 19 Смърфиела

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Смърфиела":

    ...абе направо искали да си го изнасилят този ангел на Яхве, явно дъщерите на дядо Аврам не били много привлекателни и да не са злонрави, което може да е истина като гледам Петя Аврамова. Баба Сара, на дядо Аврам бабата, която вероятно била местна, се обърнала да погледне родното място и станала на буца сол. Абе ако се вярва на целия този фолклор, нещо като Симитли ще да са били тия селища.

    Коментиран от #22

  • 20 ЗащоЗлоба2

    1 15 Отговор

    До коментар #11 от "Ганьооо..":

    Ами пич, понеже и аз сзм религиозен и ми стана интересно да проверя това така ли е. Отговора е не! В Библията не се говори за хомосексуалност изобщо. Няма такова нещо като забрана. Недей да лъжеш, за да си подсилваш глупавото мнение.

    Коментиран от #31, #33

  • 21 обикновен

    9 1 Отговор
    мирянин съм и мога да кажа , че тези пастори са някакво изключение от хората. Не може това да мислят ако не са болни.
  • 22 Смърфиела

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Смърфиела":

    Което означава че може да има такива работи, щом Господ направи на сол и бъгнатият Каролев, който се обърнал да погледне Предела. Сега очакваме Балтов като един Христос чудотворно да го възкреси. Тома Неверни, доктор Ботоксът влязнал при Лазар Каролев и бутнал кожания термометър да провери дали не е простата, и изрекъл, че пилето е студено, нека покаже записите, следователно сега се очаква Балтов да възкреси Лазар Каролев за нов живот и да засели ГЕРБ по източните баири на Вечния град в затворен комплекс в живописната месност Шейх Джедид.

    Коментиран от #23

  • 23 Бай Ставри

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Смърфиела":

    Идват, но в жевотопистната месност св. Банишора, Бай Ставри сменя Южното крило със Северното, защото там килиите са "санирвани" и има вода, а се очаква горещо лято освен това толко много нърод в една килия кандидати за патката на Бай Ставри трябва да има къде да се къпят и който изтърве съпуна... Ами сега? Бай Ставри не ползува съпун, но те са свикнали да са пухкави, на Бай Ставри красавиците! Мляс!!!!
  • 24 ЗащоЗлоба3

    4 9 Отговор
    Значи аз съм боклука като харесвам женствени момчета за в леглото и в целия си живот съм добър към всеки, а Смърфиела, която дрънка глупости на поразия или всичките останали агресатори, които не могат да разберат, че има и друго освен тяхното са много ок??????

    Коментиран от #30, #58

  • 25 Бай Ставри

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЗащоЗлоба":

    Самоизолация защото толкова много добро си направил, че те търсят да те пре-чукат, а за зъвличане със пъри да не говориме. Сега излъга, който е излъгал, че крадне, накрая ,че обие и че попадне на патката на бай Ставри и много че боли но нема да има самоизолация вече освен у карцеро, но там могат да те предстудат и да те предчγкат нъдзирателите.
  • 26 Човек

    21 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЗащоЗлоба":

    Пич, или като там е прието да те наричат, аз съм мъж и харесвам жени, аз също гледам да правя добро. Ама не афиширам сексуалността си на паради. Забележи. аз съм от 90-те процента от населението на земята, но въпреки това не натрапвам ориентацията си. Също така забележи, че подобните на мене, не се опитват да правят от вас хетеросескуални. Ние не ви пречим да си се обичате и не искаме да ви променяме. Но вие искате да променяте нас и го правите нагло, наптрапчиво и вече ежедневно. Нима истанбулските ви конвенции не са именно това? Нима всекиденвните пропаганди на дойчезеле=сорос не правят това?
    Запомнете едно! Всяко нещо си има МЯРКА. Ие не знаете мярка и после ревете, че не ви обичат. Какво повече искате? Пляскайте се там, но във вашите спални! Не ни показвайте кафявите петна по чаршафите си!
    Във времената, мног от ВАШИТЕ са били учени, артисти и хора, дали на човечеството много. И забележете, че никой не им е пречил да правят това! Никой не ги е дискриминирал.
    А вие сега икате обикновенните пенделикуку да ги признаваме за нещо невероятно, просто защото се праскат изотзадзе?!
    Ми няма да стане!

    Коментиран от #29

  • 27 Просто е

    11 1 Отговор
    Хайде няма нужда да бъркат БРАК с БРЪК(ни в някоя дупка)! Бракът е между мъж и жена, с цел създаване на потомство - това е биологично възможно. Всички останали еднополови отношения, с цел задоволяване на сексуален нагон, не могат да се наричат брак, защото не могат физически да изпълнят функцията за създаване на потомство.
  • 28 Стоян Балтов

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЗащоЗлоба":

    Разбира ти главата от генетика, а си се родил автомонтьор. Язък. При Шива, за прераждане!
  • 29 ЗащоЗлоба4

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Човек":

    Никога пред никого не съм се натрапвал. Та аз казах, че се страхувам от хорското мнение и не споделям пред никого дори пред най-близките си приятели. За пзрви път си позволявам да коментирам. Факт е, че голяма част от хомотата го афишират, но това не значи всички... А и това го отдавам на това, че страха от хорското мнение е толкова силен, че е избил в това да се хвалят с това и да парадират, че са повече от другите като механизъм за самозащита и трайно увреждане от страха какво ще кажат другите.
    Като си от другите 90% имаш късмет, никога няма да знаеш, за хора като мен отраснали с добро възпитание, колко тежко е това.

    Коментиран от #34

  • 30 Смърфиела

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "ЗащоЗлоба3":

    Защо, никаква злоба, само леко раздразнение. И аз харесвам женствени момчета, женствени но с МЯРКА, няма нужда да са покрити с ангорска вълна до очите, и бай Ставри харесва женствени и не дотам женствени момчета и мъже БЕЗ МЯРКА, за него е важно да има плондир и трътка, ето светът е шарен, наслаждавай му се, като не се натраправаш, и не се обиждаш на коментари!

    Коментиран от #32

  • 31 Смърфиела

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "ЗащоЗлоба2":

    Щом си религиозен, един съвет, върви в Бачковския, или Гигинския или всеки друг манастир, дяволът най-много изкушава тези, които се посвещават на Бога, там ще те уважат, ще вкусиш от изкушенията и няма риск да тровиш въздуха на останалите хора. Нали сте обратни и религиозни, що не станете монаси? Ем кръц у дупе ем дуща у рая – спасявайте си дошите както знаете, изчетох ви лекцията по религия ас утивам да троля под друга статия където не вони от вас.
  • 32 ЗащоЗлоба5

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Смърфиела":

    Май си имала акъл. Само от тебе и Човек дотука видях. Другите са леш. С по 20 правописни грешки в 15 думи.

    Коментиран от #42, #43, #55

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Признали са си

    5 1 Отговор
    Грешни са тези "свещеници", грешни. От позицията им личи, че симпатизират на любовта, но в содомогоморски вариант.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дългия

    5 2 Отговор
    Ами като го има това само в България отивай да живееш в Турция! И не ми се навирайте пред носа, ч.у.к.а.й се с който си искаш само не ме убеждавай че ти си нормален а аз не както и не се опитвай да ми възпитаваш децата, че могат да си избират пола!
  • 40 Може

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Герчо":

    Ама този път ще бягат от ГФР към ГД Р.
  • 41 Белият Ангел

    8 1 Отговор
    Пише, дете, пише. В Библията пише срещу хомосексуализма. В Библията пише и "обичай ближния си като себе си" ама кой го спазва? Нека Бог ни съди и прости.
    Съчувствам ти, добро момче ми се струваш. Никой не е срещу теб лично. Всички се дразнят от яростното налагане на права на малцинства над мнозинството. Ако цялата тази вахкания с тази показност спре, ни е тихо и мирно ще ви приемем и толкова. Ако продължава и двете страни ще се радикализират, което се и случва.
  • 42 Белият Ангел

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "ЗащоЗлоба5":

    Пише, дете, пише. В Библията пише срещу хомосексуализма. В Библията пише и "обичай ближния си като себе си" ама кой го спазва? Нека Бог ни съди и прости.
    Съчувствам ти, добро момче ми се струваш. Никой не е срещу теб лично. Всички се дразнят от яростното налагане на права на малцинства над мнозинството. Ако цялата тази вахкания с тази показност спре, ни е тихо и мирно ще ви приемем и толкова. Ако продължава и двете страни ще се радикализират, което се и случва.
  • 43 Абе папуняк

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "ЗащоЗлоба5":

    Пълен си с високомерие като фекал с витамини,ама щом те е дриснал сатанаилчо,има те.Като интелект си под среден размер,като анал не знам,ама те усещам раздвижен..
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 комунист

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "модерният ляв":

    Може, да, разбира се, че може. Може и да си слепец и да караш автомобил. Не е редно да дискриминираме слепите и да ги лишаваме от шофиране. Освен това защо Земята трябва да обикаля Слънцето все по елипса? От къде накъде?! Има достатъчно пари да се създаде технология, която да я държи в квадратна орбита. Малоумието дава криле! Възможностите му са безгранични!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Папа Фий 8

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "БПФ":

    Папата чака всички да го признаят за върховен религиозен водач! Това чака! И в името на това иска да обедини под влиянието на Ватикана всякакви вероизповедания включително всякакви содомити и сатанисти. Папистите отдавна са отстъпили от църквата и на практика се явяват еретици, които са си присвоили името католици.( католичност значи съборност)
  • 48 Елена

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "БПФ":

    Кои бракове може да са... разрешени? Еднополовите? Та това е оксиморон - "еднополови брак".
    Съюзът м/у родителите, е официално признавне (пред другите възрастни индивиди от нашия вид), че ще отглеждат бъдещите си отрочета (резултати от любовта си) заедно - майката и бъдещите деца ще бъдат защитени. "Сватбата" е свещено обещание, но я наричат пропагандно "брак", като нещо за изхвърляне, едни, които от доста години се опитват, да ни направят "комунистически интернационал" - равни, аморфни, без общочовешки ценности, без национален идеал... даже ?без пол? И този път атаката идва от ЗАПАД... Преди години имаше вариант бая голяма част от Европа (света) да се казва Германия. Който празнува победата над хитлеристка германия, ще го разочаровам - само името е друго. И лагери си има, и армийка, дето шета напред-назад... Разбира се, всичко е само привидно - парите ги определят частници от мВф, с съдействие на Сз0, лесно разпределени чрез "грантове" към продажни Нп0, докато националните държави задлъжняват
  • 49 Учен

    3 3 Отговор
    21 век, време е ЦЪРКВАТА да ИЗЧЕЗНЕ, достатъчно е задушавала Цивилизацията 2000 години!!!

    Колкото е по-религиозно едно "общество", толкова е по-мизерно и мафиотско - Лат. Америка, Италия, дори вече и Б-я - при ГРОБ Колонията пое към стандартния упадък :(

    Коментиран от #54

  • 50 Вера

    9 0 Отговор
    Ето ви нагледен пример, как ЛГБТ организациите ( след като имат всички права като другите) променят насила живота и правилата на хетеросексуалните.
    Църквата е с хилядолетна история, с времето хората са я възприели и почитат, най-вече заради Християнската етика. Която е уникална...
    И в един момент идват ЛГБТ организациите и поставят техните условия,защо??

    Забележете, те ИСКАТ да променят вековните канони.
    Днес ЛГБТ организациите имат пълно право да създадат своя институция ( подобие на църквата,например), но не го правят. Те не искат да сътворят свой свят, който не е в ушърб и не пречи на останалите...
  • 51 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЗащоЗлоба":

    Първо не са 10 % . Толкова са в обществата с най-яростна гей пропаганда . Там хора които нормално не биха се определили като такива го правят защото средата ги подтиква . Ако я няма гей пропагандата ще са много по-малко . И второ защо заради едно малцинство огромното мнозинство трябва да променя разбиранията си ? Брака е институция . Никой не ви пречи - обичайте си се и си правете каквото искате . Но дали определена форма на взаимоотношения ще влезе като човешка норма зависи от желанието на обществото . Ако обществото не желае вашето съвместно жителство да бъде официализирано и нормирано под формата на брак - значи така трябва да бъде . Все пак интересите и желанията на мнозинството са с по-голяма тежест от тези на малцинството.
  • 52 Гей Злоба

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЗащоЗлоба":

    Генетично болните са доказани 1-2%, не 10%. Останалите са заблудени младежи повлияли се от рекламата на неспирната гей мода и пропаганда
  • 53 йово

    3 1 Отговор
    Ето я културата и възпитанието на ЕС. Кога и у нас?
  • 54 Учен... Колко да си учен?

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Учен":

    В църквите са се превеждали книги и са се запазвали за хилядолетия. Повечето неща от българкаската история я знаем заради църквите. Повечето философи, техните книги са били преведени от монаси. Само един неук може да каже, че църквите са забавили развитието на човека. Сега джамиите, това е друг въпрос.

    Коментиран от #56

  • 55 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "ЗащоЗлоба5":

    Това ,че те игнорираме, не означава ,че сме леш.Безразличен си ми .Съжалявам такива хорица и нищо повече.Не мисля,че трябва да ви се отделя специално място в закона,бюджета на страната и дори в Конституцията.Само по изключение при оказване на психиатрична помощ.
  • 56 Ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "Учен... Колко да си учен?":

    В джамиите се е развила и древната математика,и астрономия,и медицина.Самарканд,Бухара,Кордоба са световни символи на културата.А талибаните и муджахидините са нещо като тези германски свещенници.Прочели 2 реда от Корана и акъл на всички ще дават.

    Коментиран от #57

  • 57 За талибаните съм съгласен...

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "Ха ха":

    Ама за математиката не. Математиката идва от Индия и се разпространява към арабските земи. Тези математики и астрономии ги има много преди мюсюлманите, те само си ги присвояват. Астрономията се развива в Вавилония/Бабилония, много преди арабите и Мохамед. Единствените качествени учени в исляма са били иранците, но постепенно се забраняват науките, защото са "Харам".
  • 58 Хетеросексуален

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "ЗащоЗлоба3":

    Разбирам ви, ама много взехте да се набивате на очи! По-кротко! Като видя две жени да се целуват " с език" съм напълно равнодушен! Не изпитвам нищо! Ама, като видя мъже да правят това, буквално почвам да повръщам! Има други, на които им се иска да ги пребият! Гледайте да сте по-дискретни!:)
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Anna Johan

    0 0 Отговор
    Казвам се Анна Йохан:
    Искам да благодаря на д-р Сака за добре свършената работа, след като той ми помогна да се помиря със съпруга ми след 11 години раздяла, съпругът ми ме остави за друга жена и аз страдах само с двете си деца, никога не вярвах в духовността, но поради любовта, която изпитвам към съпруга си, се свързах с д-р Сака за помощ, веднага той започна да работи за мен. След 24 часа съпругът ми се върна у дома при мен. Каква страхотна изненада, всичко благодарение на Dr.Saka. Този мъж е истински и мощен. Ако преживявате трудности във връзката или брака си, свържете се с Dr.Saka в неговия WhatsApp и Viber Chat: (+27634201775). Свържете се с него, ако имате някакъв проблем, уверявам ви, че ще се усмихнете и ще си върнете щастието точно като мен.