Last news in Fakti

13 Май, 2021 19:00 3 786 43

Конфликтът в Близкия изток: сметките на Хамас

  • израел-
  • хамас-
  • ракети-
  • ивица газа-
  • бенямин нетаняху

Ръководството на ислямистката групировка положително е изчислило предварително каква ще бъде израелската реакция

Конфликтът в Близкия изток: сметките на Хамас - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стотици ракети се изсипаха над Израел, който отвърна с удари от въздуха в ивицата Газа – с жертви и от двете страни. Какво цели Хамас с ескалацията на конфликта сега, пита в коментара си Николас Бусе от ФАЦ.

Коментар от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

Дали Хамас не ескалира конфликта с Израел, за да подобри собствените си позиции – както по отношение на "Фатах" на Западния бряг на река Йордан, така и изобщо в очите на арабската общественост? За такова предположение има някои индикации.

Битката за джамията „Ал Акса" навярно ще получи подкрепа дори в онези страни от Близкия изток, който вече не се вълнуват на първо място от съдбата на палестинците. Средствата, които използваха в случая бойните командири от Газа, са шокиращи. Единствено в главата на един ислямист може да се намери оправдание за решението да бъдат изстреляни толкова много ракети срещу територии с цивилно население, само да се изтеглят израелските части от Храмовия хълм. Чудно ли е тогава, че и ЕС обяви Хамас за терористична организация?

Какво цели Хамас?

Ръководството на Хамас положително е изчислило предварително каква ще бъде израелската реакция. Да, в Израел в момента се водят много трудни преговори за нова правителствена коалиция, но това изобщо не означава, че страната е недееспособна във военно отношение. Нетаняху се намира под силен политически и юридически натиск, а сегашната ситуация му дава възможност отново да влезе в коронната си роля на решителен лидер. Но израелските политици от целия спектър трябва все пак да се замислят и над факта, че протести имаше дори в арабски селища в самия Израел. Не че непременно трябва да се стигне до нова интифада, обаче този факт показва едно: през последните години израелската политика стана прекалено зависима от заселническия въпрос, а това нямаше как да не се отрази върху вътрешния мир в страната. Един от поводите за сегашната конфронтация беше именно заплахата от насилствени изселвания на хора от Източен Ерусалим.

Шанс за напредък

Вече от десетилетия Близкият изток е огнище на конфликти, а претенциите на израелците и на палестинците така и не можаха да бъдат удовлетворени, въпреки направените многобройни опити за това. На Запад сякаш вече се умориха от този проблем, а напоследък по-голяма тежест придобиха други регионални точки на напрежение. Все пак, след като Тръмп изгуби властта, сега отново се открива възможност с общи усилия да се въздейства и върху двете враждуващи страни. Тази възможност трябва да се използва, защото дори минималният напредък по палестинския конфликт може да окаже благотворно влияние върху този крайно нестабилен регион.

Николас Бусе, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    20 1 Отговор
    Ще видим наесен в Дойчланд когато Меркелица сдаде власта на зелените ултра Марксисти какъв вой до небето ще се вдигне.

    Коментиран от #6

  • 2 мдаааа

    8 3 Отговор
    Биби , пускай Сайерет Маткал на тия мингяне ...
  • 3 гадно

    26 9 Отговор
    Не е лошо евреите да не се правят на жертвени агнета, няма разлика разлика между едните и другите. Винаги и от двете страни гинат предимно цивилни.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕВЛАМПИ

    25 21 Отговор
    За доброто на целиот свет е да са разтури тая терористична банда израел!!
  • 6 Международник

    15 40 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    "Стотици ракети..."
    Откъде ги има Хамаз?
    Да не би да има фабрики за ракети?

    Ясно е!
    Въоръжава ги "Миролюбецът Путин" от кочината Русия!
    В Москва още живеят в комуналки и се редят на опашка за тоалетната!
    "На гол тумбак-
    чифте пищови"

    Коментиран от #7, #8, #13, #41

  • 7 Имат ги

    29 2 Отговор

    До коментар #6 от "Международник":

    От наште военни заводи и от Чехия и от други държави в Източна Европа. Оттук- в Сирия, оттам по целия арабски свят.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БУУМ

    32 17 Отговор
    Нищо не оправдава нахлуването и завземането на сила на чужда територия, още повече бомбардиране със самолети на невини хора, а най вече не се търпи убийството на 20 невини дечица от изрелската армия. Палестина е била там преди израел и евреите нямат никакви права да претендират за чужда земя. Терориста и узорпатор си е терорист - моето си е мое , а чуждото е общо. Така разбират демокрацията хората които държат парите, а обикновеният човечец си мисли че ще има правда- едва ли докато другите големи сили си затварят очите?

    Коментиран от #11, #31

  • 10 Льотчика

    2 17 Отговор
    Поддържа Хамас!
  • 11 Абе...

    18 14 Отговор

    До коментар #9 от "БУУМ":

    Ти наясно ли си с историята на еврейския народ и земите които са населявали, преди около 2000 години??? Палестина също е частично призната държава, същото така е добре да се запознаеш в "групировките" които действат на изток и пр..

    Коментиран от #15, #23, #32

  • 12 58585

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Имат ги":

    Добре. А кой ги плаща?
  • 13 mi6osp

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Международник":

    Ракетите на Хамас са тип Направи сам -и и се правят сериино в мазета. Представляват една заварена в единия край тръба, с барутна шашка отзад за двигател, разделена с негорима преграда от разположени в предната част взривател и тротилов заряд. Изстрелват се от рамка от две релси. Излизат по 300-500 $ парчето, евреите ги свалят с ракети по половин милион $ всяка. В случая палестинците водят война на изтощение на противника, ще се наложи Израел да прави сухопътна операция. Изглежда, че палестинците разчитат тогава да се намеси Иран.

    Коментиран от #29

  • 14 Истината е тази, че

    9 7 Отговор
    Тези сблъсъци настъпиха в много удобно време за Нетаняху. Колкото по-бързо израелското правосъдие го тикне в затвора, толкова по-добре за израелският и палестински народ.

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 mi6osp

    6 2 Отговор
    Междувременно Хамас нанесе удар с дронове, които носят взрив, по инсталация за добив на газ в морето край Газа.
  • 18 Реалност

    16 10 Отговор
    Хамас е терористична ислямистка организация, финансирана от Катар, въоръжена от Турция и безразлична към жертвите на палестинците.

    Коментиран от #19

  • 19 Голяма каша ти е в главата

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Реалност":

    Хамас са изцяло иранска групировка.

    Коментиран от #21

  • 20 Седат Пекер

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Истината е тази, че":

    В същото време Турция е разтърсена от ежедневните разкрития на турски мафиот, който разкрива отношенията между Ердоган и неговите партийни служители, с мафията и всякакъв вид нелегалност, като държавна корупция, контрабанда, оръжия, наркотици, проституция.
  • 21 Реалност

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Голяма каша ти е в главата":

    Объркахте Хамас с Хизбула. Не случайно разбира се. Вие определено сте турчин ..

    Коментиран от #25

  • 22 Soykırım

    7 3 Отговор
    Израелците намериха възможността, дадена им от Ердоган, и ще сложат край на турското влияние чрез "благотворителни" организации, неправителствени организации и т.н. върху палестинците в Газа и другаде в Израел. Те вече взривяват сгради, принадлежащи на турците..
  • 23 Maximus

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "Абе...":

    Преди около 2000 години и моите предци са били някъде в Азия. Значи имам достатъчно основание за да претендирам за земите им там. Благодаря Ви, че иначе нямаше да стигна до това заключение.

    Коментиран от #26

  • 24 Турция 21 век

    19 2 Отговор
    Али Ербас, директор на ръководения от Анкара орган „Дианет“ за религиозни въпроси, тази сутрин по време на байрамската молитва в ...Света София... се появи с меч!!! и в своята проповед той говори срещу останалите религии, защото те посегат на свещени за мюсюлманите места... като Йерусалим!!! И каза всичко това в Константинопол, държейки меч на свещено християнско място, превърнато в джамия !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #28

  • 25 Не съм ги объркал.

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "Реалност":

    Хизбула въоръжава Хамас. Не сте запознат с реалностите. Несъмнено сте българин
  • 26 Грешна ти е логиката

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Maximus":

    Въобще няма смисъл от обяснения
  • 27 mi6osp

    2 4 Отговор
    Междувременно Израел започна сухопътна военна операция в Газа.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ххх

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "mi6osp":

    Всъщност ракетите се вкарват през Египет от Иран и 1 струват 60 000 долара. Подкупват митничари и използват контрабандисти. Парите идват от хора които ги подкрепят- не случайно атаката стана след като получиха милиони спонсорска помощ.

    Коментиран от #33

  • 30 Ххх

    6 9 Отговор
    И да напомня че хамас е терористична организация забранена в ЕС. Те направиха
    атентата на летище Бургас и между жертвите имаше един шофьор - с турски произход. Това НЕ е на верска основа. А тези които подкрепят тероризма- полицията трябва да се заинтересува от тях- коментарите не са анонимни по ИП може да се проследи.

    Коментиран от #38

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бачо Киро

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Абе...":

    Като гледам ти не си наясно с територията Палестина и хората, които са живели там векове преди кралствата на Израел и Юда.
    Да не говорим за провокацията тип 11 сеп, с която Израел си раьвързва ръцете. Наистина ли вярваш, че някой, колкото и некадърен да е, няма да уцели цял град като Йерусалим със 160 ракети и ще засегне само някаква къща на 15км от там??? Даже убито куче или крава нямаше... В ответния удар на Израел имаше дори деца жертви. Такива сте оФФФФФФце.....

    Коментиран от #34

  • 33 mi6osp

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ххх":

    Измежду няколкото хиляди изстреляни за седмица ракети може и да има и няколко ирански ракети, но тези оръжия изискват инсталация за изстрелване (най-често върху автомобил) и обучен екип, за да бъдат изстреляни успешно. А това при възможностите на израелското разузнаване и армия в Палестина е не практично и. невъзможно.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ЪРП

    3 0 Отговор
    НЕ Е ИСТИНА КАКВА ГНУСНА ПРОИЗРАЕЛСКА И АНТИПАЛЕСТИНСКА ПРОПАГАНДА ТЕЧЕ ПО ВСИЧКИ ЛИЗАААЧЕСКИ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!

    ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ИЗРАЕЛЦИТЕ СЕ ОТНАСЯТ С ПАЛЕСТИНЦИТЕ, ТОЧНО КАКТО ХИТЛЕР С ИЗРАЕЛЦИТЕ!!!!!
    АБСОЛЮЮЮТЕН ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНЦИТЕ!!!!!!!

    ОЩЕ ПРЕДИ 3-4 ГОДИНИ ГЛЕДАХ И ФИЛМ ПО "НЕШАНЪЛ ДЖИОГРАФИК" В КОЙТО ПОКАЗВАХА, ЧЕ ВОЙНАТА В ОГРОМНА СТЕПЕН Е ЗА ВОДА!!! ДА , ВОДА!!!
    ИЗРАЕЛЦИТЕ СА ОКОПИРАЛИ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ НАЙ-ГОЛЕМИ ПОДЗЕМНИ ВОДОИЗТОЧНИЦИ И ОБРИЧАТ НА СКОТСКИ ЖИВОТ И УМИРАНЕ ОТ БЕЗВОДИЕ, ПАЛЕСТИНЦИТЕ!!!!!!!!!
    ПАК, КАЗВАМ ГНУСНО Е , ДА ГЛЕДАШ ,КАК ИЗРАЕЛЦИТЕ ИЗВЪРШВАТ ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ , А ПОЧТИ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ЗА ТОВА!!!!!!!!!

    НЕ МИ ПУКА, НИТО ЗА ПАЛЕСТИНЦИТЕ, НИТО ЗА ИЗРАЕЛЦИТЕ!!!!!!
    ПРОСТО ТОВА Е ИСТИНАТА!!! ТОВА СА ФАКТИТЕ!!!

    Коментиран от #42

  • 40 YHWH

    0 0 Отговор
    14.5 Ати́ква ...
  • 41 Механик

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Международник":

    "Ракетите" на ХАМАС се произвеждат в полеви условия. Това не са ракети в истинският смисъл на думата. Тпва са ракетни снарядчета.
    Какво представляват?
    Метална тръба в единият край на която се отлива смес от калиева селитра и обикновена захар (предварително разтопена). В нета напишете Rocket candy и щеразберете за какво иде реч. Има инфо дори на българскив нашата уикипедия. Изработката на такъв двигател е толова проста и евтина, че дори децата ги правят.
    В другия край на тая тръба има хексоген или подходящо взривно вещество снабдено с ударен взривател. Изстрелват се от релси, направни от два винкела сложени успоредно.
    Е това са РАКЕТИТЕ, срещу които еврейските натрапници се борят с високо интелигентни оръжия за камара пари.
    п.п.
    За направата на една хамаска ракета ви трябва тръба за 10 лв. , 650 гр. за около 5 лв. и 350 гр. захар. Най-скъпото в нея е един взривател за 10 долара и хексоген/тротил за 25 долара. Винкелите се ползват многократно.

    Коментиран от #43

  • 42 Сънданс Кид

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "ЪРП":

    "ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ИЗРАЕЛЦИТЕ СЕ ОТНАСЯТ С ПАЛЕСТИНЦИТЕ, ТОЧНО КАКТО ХИТЛЕР С ИЗРАЕЛЦИТЕ!!!!!"
    Това е почти така. По-правилно е друго твърдение:
    От хилядолетия евреите се отнасят с всички останали народи, по-зле от колкото Хитлер се е отнасял с тях.
    Не случайно никой не ги обича, а в много държави е подсъдимо да кажеш нещо напреки за евреите.
  • 43 Механик

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Механик":

    Да се чете- 650 гр. КАЛИЕВА СЕЛИТРА
    Извинявам се за грешката!