Last news in Fakti

14 Май, 2021 10:00 5 540 52

Кого аплодираше чешкият посланик на парада в Москва?

  • ден на победата-
  • парад-
  • 9 май-
  • русия-
  • чехия-
  • посланик-
  • витеслав пивонка-
  • владимир путин-
  • москва-
  • гру-
  • история

Путин използва историята, за да управлява страната

Кого аплодираше чешкият посланик на парада в Москва? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В неделя чешкият посланик в Москва Витеслав Пивонка взе участие във военния парад на Червения площад, който се провежда редовно в деня на руската годишнина от края на Втората световна война.

„Войниците на Червената армия и други армии, които са се борили, загинали или са били ранени по време на освобождението на Чехословакия, заслужават уважение от нас. Чешката република им отдава почит по същия начин, както представителите на други държави-членки на Европейския съюз и други съюзници.” Това е официалната обосновка на чешкото външно министерство, пише чешкото издание Respekt в материал, представен от агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Пивонка отиде на парада по решение на новия министър на външните работи на Чешката република Якуб Кулганек малко след като чешката полиция и специалните служби съобщиха, че зад нападението срещу оръжейните складове във Върбетице през 2014 година стои руското военно разузнаване ГРУ, или по-скоро неговата група 29155, предназначена за саботажни действия в чужбина. Тогава не само имаше огромни материални щети в размер на един милиард крони, но и двама чешки граждани бяха убити.

Политиката често се движи от символи. И трябва да се каже откровено, че участието във военния парад е грешка, за която посланикът бе основателно критикуван от някои представители на опозицията. В края на краищата военното дефиле включва въоръжените сили на Руската федерация, от които ГРУ е неразделна част. Оказва се, че Пивонка, а заедно с него и чешката държава, отдадоха почит на войниците, които ни помогнаха да ни освободят в края на Втората световна война, но в същото време уважи съвременната руска армия и нейното политическо ръководство. Но по нареждане на тези хора, стана експлозията във Върбетице, отнемайки човешки животи. Какво ще мислят техните роднини?

„Терористичният акт във Върбетице, зад който стоят руските агенти, не трябва да засенчва героизма на онези, които са се борили през Втората световна война за нашата свобода“, твърди външното министерство. Но това са оправдания. Чешката република можеше да отдаде почит на героите по различен начин, но не се възползва от тези възможности. Например в Прибалтика, в продължение на много години, ден преди парада, на гроба на незнайния воин се полагат цветя. Чехите трябваше да направят същото тази година.

Също така е важно да се разбере, че руските политически елити използват националната история като ключ към руското общество за постигане на целите си. „Путин използва историята и постоянните препратки към нея, за да управлява страната. Основното събитие, с което работи, е победата във Втората световна война и за всички руски граждани това е наистина обединяващо събитие. Путин го узурпира и се представя като защитник на паметта за големите исторически победи, както и техен наследник. Всъщност всички тези напомняния за минали битки са чиста пропаганда, която същевременно намеква, че някой постоянно иска да атакува Русия, че винаги има заплаха над нея, че е необходимо да се защитават руските граници в исторически, идеологически, културен, дипломатически и военен смисъл," каза не толкова отдавна в интервю за Respekt анализаторът Андрей Колесников.

И в това е целият смисъл. Парадите на Червения площад отдавна не са почит към героите от Втората световна война, а преди всичко част от хитрата пропаганда на президента Путин, който с помощта на историята манипулира настоящето. Тази година това се случва не само в сянката на Върбетице, но и в условията, когато руският президент, след неуспешен опит да отрови съперника си Алексей Навални, го затвори и не позволява на лекарите да го посещават. Освен това напрежението на украинската граница достигна предела си и екипите на неговите убийци все по-често преобръщат нещата в Европа. Трябваше ли наистина да аплодират чехите всичко това на Червения площад с ръцете на посланик Пивонка?


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко

    9 102 Отговор
    Путин е вечния диктатор!

    Коментиран от #31, #39

  • 2 ужас

    98 3 Отговор
    От начало до край всшчко това е отвратителен буламач. Без грам истина и логика.

    Коментиран от #46

  • 3 Взе частие ли

    26 4 Отговор
    , а в кой блок марширваше, отървал съм го.....
  • 4 Гост

    94 6 Отговор
    Неблагодарници! Трябваше навремето Червената армия да си спести жертвите и да остави Чехия да я "освободят" западните и съюзници и днес нямаше да има такава държава, а Прага да е "гордо" част от Германия....

    Коментиран от #35

  • 5 Логично

    108 2 Отговор
    Човека е отишъл да види истинска армия,не меки китки и негра.
  • 6 Псевдоним

    74 5 Отговор
    Кой е авторът на тази статия? Много е тъп.

    Коментиран от #36

  • 7 ТаУмВзе

    59 3 Отговор
    Кое? Чехите имат само порно актриси за Износ. Що се лаят си знаем мученето.

    Коментиран от #11

  • 8 еш па тоа

    85 2 Отговор
    ''... деня на руската годишнина от края на Втората световна война.'' -Голяма тъпня измъдрихте,само и само да не напишете ''деня на победата''

    Коментиран от #32

  • 9 Взе участие ли

    14 4 Отговор
    , а в кой блок маршируваше, отървал съм го.....
  • 10 Гост

    71 1 Отговор
    Знаете ли от къде света научава за Аушвиц? От кадрите на съветските кореспонденти при освобождаването на лагера в Полша! Затова поляците са "благодарни" на червената армия, както чехите...

    Коментиран от #17

  • 11 Съдията Дред

    31 8 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Ходил ли си в Чехия ? Вярно е, че е порностолица и столица на проституцията в Европа/чехкините са малко, най вече източно европейки/, но и много голяма индустрия, хората са добре платени.Направи сметка, десетки хиляди българи работят в Чехия, в България работят само няколко десетки чехи, и то като началници в наши дружества. Щото чешките богаташи купуват дружества у нас, обратното не се случва.

    Коментиран от #14, #28

  • 12 Уффф

    7 41 Отговор
    Комплексарите пак дрънкат оръжие,плашат гаргите
  • 13 Гледам

    37 2 Отговор
    Някаква простотия изръсили са чехите, българите ги повтарят.
  • 14 ТаУмВзе

    27 5 Отговор

    До коментар #11 от "Съдията Дред":

    Пич, живях в Прага 1 година. Като роб естествено. Бухаха и за чехкинките, по добре да не се говори.

    Коментиран от #49

  • 15 Брей

    58 1 Отговор
    Абе Аланкоолу! Забравихте ли, как преди година-две историята се пренаписваше и от ФАЩ и от Плоша. Май не си го спомняте, вече. Ето за това се бори Путин. Да не се преиначава историята. За това се борим и ние по отнешение на макетата. Айде, лек ден.
  • 16 българин

    47 1 Отговор
    Колко е жалко когато не признаваш историята и поне малко не покажеш, че "благодаря" за да те има сега е най-малкото, което можеш да направиш. Историята е тази, която не може да бъде променена, изопачена и забравена, въпреки неистовите усилия на някои безродници.
  • 17 Абе

    46 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Не че нещо, ама Аушвиц е в Австрия......иначе тоя чешки посланик е решил да замаже малко огромния гаф дето направи Чехия заради кефа на краварите, и леко да се подмаже на руснаците че белким да не се сърдят толкоз, демек да отворим вратичка за помирение.......!

    Коментиран от #23, #27, #45

  • 18 Тарикат

    31 1 Отговор
    Focus са соросоидни гниди
  • 19 Дедо ви

    44 2 Отговор
    Преди четири години Ердоган свали руски самолет, Путин нещо му каза и сега Турция, която има втора по големина армия в НАТО, е на крачка от излизане от НАТО. Да видим как ще стане с Чехия.
  • 20 Усетили

    24 2 Отговор
    са се , че ще "настъпят мотиката".
  • 21 БПФ

    38 1 Отговор
    Гьобелс пасти да яде пред съвременните мерзавци, които изопачават истината, докато не я усучат на 180 градуса !!!
    Явно трябва да напомня, че няма нито едно доказателство за участие на Русия или нейни агенти във взривовете, а косвените доказателства по-скоро сочат към взрив следствие на небрежност. Колкото и да се опитвате да твърдите друго, лъжите ви не променят фактите !!!

    Коментиран от #26

  • 22 Седесарят.

    20 1 Отговор
    За Ко е отишъл???...Аз бях на парада,защото ми харесват оръжията..!.Особенно съветските.ак то,РПГ то,макаровия,токарева,.Бабиша,се закле във вярност към Джо,повърхностно..Чакат Германия да м вкара газ на преферентни цени...Пълен цирк..
  • 23 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "Абе":

    Тоя пък! И как точно реши, че Аушвиц е в Австрия бе, умник?! Ти ходил ли си там? А в училище? Най-много се дразня от некомпетентност и със силно желание да се покаже на всички!

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Седесарят.

    22 1 Отговор
    За Ко е отишъл???...В чешко,зимите са много студени..Лятото е като пролет..Газ трябва..!!.
  • 26 Не само

    27 1 Отговор

    До коментар #21 от "БПФ":

    Няма доказателства. Няма обяснение и как чужди агенти са проникнали в охраняван обект без местни помагачи. А досега чешки граждани не са обвинени.
  • 27 Ватникът.

    27 1 Отговор

    До коментар #17 от "Абе":

    Аушвиц -Биркенау е в Освиецим..Полша..Поляци са трепели поляци и други...Гавра до гавра...
  • 28 Джим Бийм

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "Съдията Дред":

    В Прага приемат чужденците малко или много, защото са свикнали открай време с тях. Обаче има фирми като чешкия Амазон, в който докарват чешки и украински селяндури от 100 км разстояние и после си ги връщат на село. Там са едни приказки, доноси, подигравки, осмивания. И най-важното - българинът е с висока квалификация, добре облечен, добре изглеждащ, справя се добре с работата. Украинците и чехите са на 90% изроди с разплути тела, грозни дрехи и като характер натегачи и близачи. И точно тези изроди вземат да се хилят на българина... Представи си украинеца Олег, който на външност е като ако в парцали и е страшно смешен на вид и същият вземал да се подиграва... Такива комплексари и селяндури е трудно да се видят другаде, може би само в селските райони в България... Впрочем, обикновеният чех е пълен мухльо и некадърник, който нищо не е измислил в живота си. Амазон в Добровиз е пълен с некадърни чехи и украинци, но никой от чехите и украинците нищо не е направил. Направил го е американец!!!!!! А Прага е друга бира, но трябва да натрупаш капитал и да работиш в твоята си фирма и за себе си, не за другите. Работа на заплата не си е работа! През фирма печалбите ти могат да са неограничени, на заплата си примерно на €1200 месечно. Огромна разлика, нали?

    Коментиран от #47

  • 29 2121

    32 4 Отговор
    ВСВ е победа над Хитлер.Червената Армия победи.Нямаше желаещи да помогнат на Съв. Съюз и противната Англия и тъпите сащ се надяваха Червената Армия да понесе провал.Знаем какво се получи.Руските войски бяха пред Берлин ,когато страхливците от сащ се включиха във ВСВ.Включиха се за парчето баница и в преразпределение на световната карта.Във ВСВ Русия даде 27 милиона/цифрата е 32 според нови пребрявания/милиона убити руснаци.Ето за руския войник е необходимо присъствие на Военния парад в Москва и да се отдаде почит и уважение.За концлагерите -всички лагерници са освободени само от войници от Червената Армия.Тъпите сащ и противна Англия не си мръднаха пръста да освободят лагерници.Много от лагерниците бяха лекувани в Русия/тогава Съв. съюз/Има документи, филми и всичко може да се прочете или изгледа.ВСВ е заснимана от първия ден до края от руски, френски ,немски, италиански кореспонденти и оператори.Всичко е на лице.Трябва само да се види.Във ВСВ победи Русия.Това е факт.Подскоците на соросоидите не променят истината.А Владимир Путин не спекулира.Като най-уважавания Президент на Русия във всички страни, не му е нужно да измисля за ВСВ.За престъпника Навални ,се знае всичко и не е необходимо да се замърсяват коментарите с наркоман крадец безродник и обидил ветеран от ВСВ, на антидепресанти ,алкохолик /лекуван в Шарите за зависимостта му от алкохол и наркотици/.И това също е истина.
  • 30 Шляхтиц

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    На немски език лагерът се нарича Аушвиц, а на полски е Освиенцим. Намира се близо до Катовице в южната част на Полша.

    Коментиран от #37, #40

  • 31 Хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко":

    А ти си. и д и о т.
  • 32 ТИР

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "еш па тоа":

    Това са Новите Атлантически
    Названия,,😀🙈🙈🙈
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 А знаете ли,

    25 2 Отговор
    Че един от най-големите и лъскави паметници на Червената армия се намира в централната част на Виена? Ама да сте чули някой да е недоволен от това?

    Коментиран от #38, #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Авторът

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Псевдоним":

    е на траншове от някое НПО, което пък е на траншове от някоя западна разузнавателна агенция...
  • 37 Кракув дворжец

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "Шляхтиц":

    Ошвьенцим, ако спазваш полското произношение. Йест то можливе, пан з шлaхтъй?

    Коментиран от #41, #44

  • 38 Най доволни

    21 2 Отговор

    До коментар #34 от "А знаете ли,":

    са самите жители на Виена, защото с помощта на Паметника на Съветската армия във Виена, Австрия остана независима държава - нито беше окупурана като Германия, част от която беше, нито се присъедини към международната терористична военно-политико-търговска корпорация нАТО, нито й се наведе, нито ближе задните части на атлантиците.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Шляхтиц":

    И как тогава се намира в Австрия, че не се сещам?!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Шляхтиц

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Кракув дворжец":

    Написах ТИ отговор на полски, но виждам, че са го изтрили. Работих в Полша четири години и от Академия Гурничо-Хутнича в Кракове получих титул Доктора наук техничних. Работих в Институт по Автоматика и Ин форматика. Надявам се този отговор да не бъде изтрит.
  • 45 хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Абе":

    Аушвиц или на полски Освиенцим...лагер на територията на Полша...ей затова интернет трябва да се забрани, купища илитерати могат да пишат всякакви гълвотии...
  • 46 Косвено чехите си признават

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ужас":

    Че саботьорите не са от ТАЗИ СТРАНА А ОТ ДРУГА КОЯТО СИЧКИ Я ЗНАЕМ...
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Джим Бийм":

    1. Чеха си гледа само келипира.....

    2. Червената петолъчка, върху бившиия хотел "Интернационал" в Прага си стои непокътната.

    3. Паметникът на маршал Конев, близо до "Площада на Героите"/"Витьезне намести"/ в Прага си стои непокътнат.
    4.Паметникът на "Освободителите", на който чешки партизанин поднася цветя на червеноармеец,намиращ се в градинката пред централната ЖП гара в Прага си стои непокътнат.

    5''''''

    Коментиран от #50

  • 48 Ческия, посланик сие представил че, това

    2 0 Отговор
    Е Парад в Прага ипо инерция е аплодирал!!!
  • 49 не говорете

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    лошо за чехкините, някои тук може да имат добри спомени. А бяхме и млади, пък те...нали! А и на Дончо Трампов предишната булка беше чехкиня, разделиха се и бая пари гушна мадамката, щото краката и бяха дълги и други работи.
  • 50 с паметника

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    на маршал Конев имаха дипломатически скандал, но какво стана след това...? А Конев, вместо да превърне Прага в руини, подобно на Берлин, което би довело до по-малко загуби за руснаците, е жертвал огромен брой войници. Но чешките "шороши"решиха да се гаврят с него и направиха маса скандали. Тогава някои "активисти" пищяха, че ГРУ-то ще ги убива.Сегашните случки със складовете са продължение.

    Коментиран от #51

  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "с паметника":

    Паметникът на маршал Конев е близо до "Прoфecoрcкия дoм" в Прaгa, ...Тaзи жилищнa кooпeрaция нa руcки прoфecoри eмигрaнти cлeд ВOCР e oбeзлюдeнa oт cъщия Конев, кaтo вcички живущи ca прaтeни в ГУЛAГ...и домът остава без никакви наследници....интересен факт е, че именно руските емигранти са начело в Пражкото въстание срещу германците...
  • 52 меги

    5 0 Отговор
    Ако руснаците искаха да отровят Навални да са го отровили.Дали Пивонка ще бъде на Червения площад,решават чехите. Руснаците уважават и помнят историята си. Доста от нас забравиха Хитлер.Измислени истории срещу Русия-бол.