Last news in Fakti

13 Май, 2021 14:49 3 142 23

Мартин Табаков за ФАКТИ: Евреите и арабите никога няма да постигнат консенсус

  • мартин табаков-
  • хамас-
  • израел-
  • палестинска автономия-
  • ивицата газа-
  • конфликт

"Израелско-палестинският конфликт е отказ от общ прочит на базови събития", каза Табаков

Мартин Табаков за ФАКТИ: Евреите и арабите никога няма да постигнат консенсус - 1
Мартин Табаков; Кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Тук става дума за желанието на лидерството на Хамас да се докаже като абсолютния титуляр на палестинците, за сметка на Фатах и президента на Палестинската автономия – Махмуд Абас”.

Това каза политологът д-р Мартин Табаков в интервю за ФАКТИ. Свързахме се с него, за да говорим за възобновилото се напрежение, прераснало в директни военни удари, между Израел и палестинската организация Хамас. За причините за конфликта, възможното развитие и вероятните замесени трети страни, четете в следващите редове:

- Д-р Табаков, откъде идва това ново напрежение?

- Израелско-палестинският конфликт е най-устойчивият белег по политическата топография на Близкия изток. Това е въпросът за „кокошката или яйцето” в споменатия регион. В този смисъл, конфликтът периодично се актуализира, понеже в основата му стои отказът от споделянето на общ прочит на базови събития. Така например, самото създаване на държавата Израел бива приемано от палестинците като ал Накба (катастрофа). Докато това продължава да е така, конфликтът може да се промени в технологията си, но не и в същността си.

- Защо точно сега - свързано ли е според Вас с конкретни събития?

- Да, случи се „натрупване” на събития, всяко едно от които с висок рисков характер. От претенциите за изселване на палестинци от домовете им в Източен Йерусалим до стандартните покрай Рамадан сблъсъци в мюсюлманската част на Храмовия хълм в града. Добавете към последното и това, че еврейски националисти се опитаха да организират шествие с провокативен маршрут в Деня на Йерусалим, който за арабите изобщо не е празник, тъй като носи значението на загубата на източната част на града след Шестдневната война през 1967 година. Всичко това е рецепта за ескалация.

- Нека обясним - какво цели Хамас с нападенията си?

- Обикновено, когато Хамас избира да ескалира ситуацията, това се прави с целта организацията получи определен вид отстъпки от Израел – било отварянето на граничен пункт към Ивицата Газа, било допускането на финансови средства от Катар към палестинския анклав, или нещо трето. Но в случая говорим за нещо различно. По-скоро тук става дума за желанието на лидерството на “Хамас” да се докаже като абсолютния титуляр на палестинците, за сметка на Фатах и президента на Палестинската автономия – Махмуд Абас. Амбициите за преимуществото на “Хамас” вероятно щяха да се реализират така или иначе, ако Махмуд Абас не бе решил да отмени изборите за законодателно събрание в Западния бряг и Ивицата Газа. В този смисъл, физическите ракети бяха отправени към Израел, но стрелбата бе и спрямо президента на Палестинската автономия. Целта е последният да бъде представен като прекалено слаб и зависим от властите в Израел.

Търсенето на пропуски в сигурността на Израел, разбира се, е също винаги фактор за Хамас. Особено когато последната действа в сътрудничество със зависима от Иран организация като Палестински ислямски джихад. Вече например се появява информация, че в своя бараж със снаряди двете организации са пробвали как реагира противовъздушната отбрана на Израел на още по-ниско летящи ракети.

- Възможно ли е възобновилият се конфликт да е опит за преместване на вниманието от трудностите в съставяне на правителство в Израел?

- Не мисля. Но че тази ескалация ще затрудни създаването на правителството, е факт. Понеже този кабинет, почти готов преди началото на седмицата, предвиждаше подкрепа на поне една арабска партия за министър-председател, който е израелски националист - Нафтали Бенет. Сега това става по-трудно и то не толкова заради ракетите, които продължават да се изстрелват и в двете посоки, колкото заради сблъсъците по улиците в израелски градове със смесено, арабско-еврейско население.

- Очаквате ли трети страни да се включат в конфликта?

- Имайки предвид, че голяма част от ракетния арсенал на Палестински ислямски джихад и Хамас идва от Иран, то третите страни вече участват в конфликта, макар и не директно. Но ролята на другите държави е по-видима в дипломатическата и политическата активност покрай ескалацията. На дипломатическия фронт, успоредно на Египет - и в по-малка степен Катар,, които по принцип са посредник между Израел и Ивицата Газа, наблюдаваме активизация на американската дипломация. При все, че последната имаше други приоритети към момента - Ядрената сделка с Иран, когато става дума за Близкия Изток. По-интересното обаче е дали Руската федерация също няма да се ангажира с някакви посреднически функции. Така например Хамас избра именно руската страна, за да изложи изискванията си за деескалация. Това стана в разговор между Муса Абу Марзук и Михаил Богданов. А на политическия фронт, разбира се, турската изпълнителна власт вече бие тъпаните на войната.

- A oчаквате ли още по-голяма ескалация?

- Опитът от предишни ескалации между Израел и Хамас сочи, че те могат да продължат със седмици. Последната такава през 2014 година трая почти 50 дни. Към този момент обаче изглежда по-скоро като че ли пикът на ескалацията да е отминал. За извод в тази посока свидетелстват количеството и траекторията на изстрелваните от Ивицата Газа ракети. Днес просто те са по-малко, отколкото бяха вчера и таргетират предимно Южен Израел, но не и централните части на страната, какъвто бе случаят преди това. Разбира се, когато става дума за конфликта между Хамас и Израел, всичко е предпоследно. Нещата са прекалено леснозапалими, за да се облягаме удобно на дългосрочни прогнози.

- Като погледнем в историята - смятате ли, че има нещо, което би могло да разреши конфликта между Израел и Хамас, ако не завинаги, то поне за дълго?

- Уви, скептичен съм, че е възможно такова окончателно разрешаване на този конфликт. По-скоро дипломатическите фактори, които имат отношение към израелско-палестинския казус, трябва да си поставят по-реалистични цели: не толкова разрешаването му, доколкото това не изглежда възможно, колкото създаване на условия за контролирането му. В противен случай ще се случи нещо като в конфликта между Армения и Азербайджан, чието развитие дойде от разгръщането на военен сценарий на терен. Ако мога да се завърна на метафората, с която започнахме, то трябва да се примирим с това, че евреите и арабите никога няма да постигнат консенсус кое е първото – кокошката или яйцето, но трябва да изискваме от тях нито да колят кокошката, нито да чупят яйцето.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Извод

    11 3 Отговор
    За доброто на човечеството е крайно необходимо да се закрият гнусните извратени религии и ще възцари вечен мир

    Коментиран от #16

  • 2 Последния Софиянец

    14 8 Отговор
    На евреите им трябва ново жизнено пространство и ще избият аборигените.И те станаха като Хитлер.
  • 3 кYpана

    10 7 Отговор
    опсаната ислямска секта трабва да бъде забранена
  • 4 русенец

    19 7 Отговор
    Не е това, "експерте". Просто взеха земята на Полестина и я направиха Израел. Дали това някога може да бъде простено?

    Коментиран от #5

  • 5 млъква ма

    8 13 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    палестина никга не е имало такова животно , това е измислица на чалмосаните фанатизирани аборигени :)

    Коментиран от #6, #7

  • 6 русенец

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "млъква ма":

    Дали? Защо не пробваш да четеш преди да пишеш или чукша писатель, а не читатель?:))))
  • 7 horus

    16 8 Отговор

    До коментар #5 от "млъква ма":

    А Израел е измислица на плиткосаните фанатизирани аборигени. Впрочем Палестина дори като подмандатна територия на Британската империя съществува преди Израел, и това лесно може да бъде проверено, ако не си промит от ционистка пропаганда.

    Коментиран от #8

  • 8 русенец

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "horus":

    Прости му! "Винету" не е енциклопедия все пак!
  • 9 kirasirav

    4 2 Отговор
    Тъй наречените ,,филистимци" споменавани още от библейски времена, са евентуални кандидати за прародители на палестинците.
    Самите филистимци (филистимяни ), с основно произход от Егея и са нашественици по тези земи конкретно, и още оттогава се сблъскват с местните (вкл. в един момент и с израилтяни и юдеи ).
    Фактически последните, нахлувайки в региона и унищожавайки племена и завоювайки територии, също не могат да се приемат за,,изконни местни жители".
    Както и да е, конфликта е много стар, и със ракети и атентати, няма да се реши скоро.
  • 10 Все едно

    11 1 Отговор
    И евреите,и арабите са семити и общ генетичен произход. Както християнството,така и ислямът са авраамически религии. Евреите са по-изучени,но това не променя факта,че са жестоки като всички семити. Не знам кога на светът ще му писне от техния конфликт та постоянно да се занимава с тях. Все едно ние понеже си имаме исторически конфликти със сърбите и......постоянно да ореваваме света с проблемите си.
  • 11 мишо

    15 1 Отговор
    ДНЕС БЯХ СВИДЕТЕЛ НА УЖАСЕН СКАНДАЛ В АВТОБУС83 В СОФИЯ ТУМБА РОМИ БЕЗ МАСКИ ПРИ НАПРАВЕНА ЗАБЕЛЕЖКА НА ЕДНА ДАМА ОКОЛО65ГДА СИ СЛОЖАТ МАСКИ НАРИЧАХА Я ВСЯКАКВА И ЕДИН ОТ РОМИТЕ СЕ ИЗЦЕПИ ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ ГИ БИЕМЕ ТА ДУМАТА МИ Е ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОВА БЕЗ БИЛЕТИ БЕЗ МАСКИ ЗА ТЯХ НЯМА ЗАКОНИ А ЗА БЪЛГАРИТЕ ИМА БЯСЕН СЪМ

    Коментиран от #13, #15, #22

  • 12 1998

    4 7 Отговор
    Арабите ще унищожат Израел,и ще прогонят евреите от там
  • 13 ХАРИ

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "мишо":

    ЗАЩО ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ НЕ БЕШЕ ТАКА ЗНАЕХА ЧЕ НЯМА ДЕЛЕНИЕ А СЕГА БОЙКО ГИ ЗАЩИТАВА
  • 14 упадък

    4 2 Отговор
    Ама хора ,те евреите не са ли араби?Въпрос на религии.Те създадоха много от религиите в това число и мюсюлманската сега се чудя как да се справят.

    Коментиран от #23

  • 15 Свобода или Смертъ

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "мишо":

    И що не ги преби?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Боко Тиквата

    1 0 Отговор
    +++++++++++!
  • 18 Боко Тиквата

    5 1 Отговор
    Палестинците са еврейските македонци! "Ако искаш да станеш богат, направи си религия!" (Рон Хауърд, създател на Сциентоложката религия)!
  • 19 Нямам интерес

    0 2 Отговор
    Ако може пак "новината" на дъщерята на Анелия, може и аз да си купя носено бельо :P .
  • 20 уточнение

    1 1 Отговор
    ако няма решение с преговори , то единствено такова е унищожение с война . Жалко е ако твърдението е вярно.
  • 21 Dr.mengele

    0 1 Отговор
    Намерили къде да правят държава върху чужда земя.Ще бъдат изринати и не само от Палестина
  • 22 Dr.mengele

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "мишо":

    Така наречените българи са си виновни че за 30 г.станаха под.цигани и по-зле ще става след мутри и турци сега хванете палците и за циганите
  • 23 Dr.mengele

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "упадък":

    На кой го обясняваш не виждаш ли че са пуснали щората у кратуните