Last news in Fakti

15 Май, 2021 19:00 8 700 13

На никой не му пука за вашите пари

  • левове-
  • кфн-
  • градус

Проблемът е, че не може да имаме никакво доверие на тези, които трябва да установят фактите

На никой не му пука за вашите пари - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На никой не му пука за вашите пари.
Този извод може да се направи след неадекватната реакция на държавни и недържавни институции по казуса "Градус". Това коментира във "Фейсбук" Марио Гаврилов.

Не можем да бъдем сигурни в твърденията на фермера Илчовски пред парламентарната комисия. Описанието на един ужасяващ модел на изкорубване на частен бизнес и погазването с мутренски ботуш на елементарни правила може и да е лична фантазия на предприемача. Проблемът е, че не може да имаме никакво доверие на тези, които трябва да установят фактите.

След няколко дена маене прокуратурата излезе с бланкетно послание, че ще направи проверка. Съдържанието на съобщението ясно показва, че не може да очакваме нищо от подобна проверка. Въпреки че тепърва ще изяснява фактологията държавното обвинение явно се интересува не толкова от закона, а от други неща.

Само така може да си обясним изпусната реплика за многото сигнали покрай изборите – нерде натиск върху ветеринарни служби, нерде избори. Имаме и още едно доказателство, че прокуратурата често преследва не законови, а други цели. Бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и предприемачът Иво Прокопиев окончателно бяха оправдани за продажбата на дял от енергийната компания ЕВН, като прокуратурата отказа да се бори на последна инстанция, т.е. призна, че изначално няма шансове да постигне осъдително присъда.

Т.е. призна, че от самия старт на наказателното преследване целта е била не да се въздаде справедливост, а да се мачкат едни хора, дето нещо не ни харесват. Както може да допуснем, на прокурорите въобще не им пука за личните притеснения на обвиняемите, за разходите по процеса, за обезщетенията, които вероятно ще трябва да осигурим ние, данъкоплатците.

Още повече време отне реакцията на ресорния регулатор – Комисията за финансов надзор. Там явно го бяха дали отпускарки покрай пълната с празници първа седмица на май и се появиха на терена чак в късния следобед в понеделник. Публикуваха прессъобщение, което породи повече въпроси, отколкото да даде отговори. Не се разбира съвсем ясно дали КФН ще рови допълнително около казуса Градус, защото се създава впечатлението, че регулаторът си е свършил перфектно работата и всичко е ОК. Няма сигнал в КФН да се замислят дали не са одобрили предлагането на акции на "Градус" на базата на невярна информация, каквито индикации даде Илчовски пред парламентарната комисия.

Въобще отсъства понятието пазарна манипулация, няма и дума за парите на осигурените в пенсионните фондове. За сметка на това в крайно объркания текст, подготвен от КФН, сме залети с абсолютно непонятни за широката публика термини. В края на краищата, мнозинството хора не са завършили финанси и не може да се очаква от тях да знаят какво е дисконтирани потоци или какво означава съотношението между пазарна капитализация и собствен капитал.

Очевидно в КФН не отчитат тежкия удар върху и без друго не особено авторитетния български капиталов пазар. Как непрофесионален инвеститор да вложи пари на тази борса при сценариите, които се отварят пред него? Сега, действително положението на КФН е малко деликатно. Сегашният председател Бойко Атанасов беше шеф на инвестиционния надзор, който е издал разрешението за пускането на акциите на борсата.

Сегашният шеф на този надзор, Мария Филипова, е героинята на едни СМС-и между Васил Божков и бившия финансов министър Владислав Горанов относно плащането, или по-скоро спестяването на такси от хазарт, в които ставаше въпрос, че се дават указания на девойката, цитирам. И единственият председател на комисията по хазарта, който се радва на благоволението на прокуратурата. Всички останали председатели бяха арестувани, въпреки че точно по нейно време са е случило съмнителното спестяване на пари от хазарта към фиска.

Вероятно за Филипова не е особено удобно да проверява действията на сегашния си шеф, който, от своя страна, е бил и шеф на данъчните и много лесно може да разбере имало ли е наистина фиктивни сделки с цел опорочаване на финансовата информация, с която компанията Градус се появява на борсата. Парите ни като осигурени лица се надзирават от Дияна Йорданова, бивш депутат от ГЕРБ, която стана най-популярна с прочитането на римско 7 като Виайай. Дали се грижи компетентно за парите ни в пенсионните фондове и дали и нещата под нейния надзор няма да станат айайай?

Асоциацията на пенсионните дружества също демонстрира последователност в по традиция крайно неадекватната си комуникационна политика. Оттам с високомерно пренебрежение ни информираха, че всъщност инвестираните в проблемните акции суми, които всъщност са наши, а не техни пари, са едва 0,28% от техните активи. Дали ще бъде удобно, да кажем, да ни опростят вноските за 1 месец, тази суми ще бъда още по-малък дял от техните активи. И знаете ли на какво се дължи отношението на пенсионните фондове към нас, гражданите, които всъщност сме техни клиенти.

Защото нито заплатите, нито бонусите на мениджмънта и служителите на тези фондове не зависи от резултатите, които постигат при управлението на нашите пари. Загубите и част от печалбите са за нас, тяхното е гарантирано.

Покрай тази ситуация се сетих за въведеното от Никълас Талеб понятие – да заложиш своята кожа в играта. Нито в прокуратурата, нито в КФН, нито в пенсионните дружества им пука за вашите пари. Вие залагате с парите си своята кожа в тази игра. Техните кожи са заложени в други игри.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмммм

    21 13 Отговор
    Toзи не беше ли .. едно нагло "гербаджийче"??
  • 2 Сатана

    66 0 Отговор
    Пенсионните фондове нагушили се с надценените активи на Иван—Пилето ще кажат—Пари няма .Спасявайте се.

    Коментиран от #12

  • 3 Ал Бунди

    34 9 Отговор
    Ами..така е! Преди 30 години се въргаляхте на жълтите павета и искахте демокрация ..сега, трийсет години след като получихте ''демокрация'' пак се въргаляте на паветата и ви дърмолят като брашнени чували, а шефовете на НАП са ДДСари и стажуват в Дубай...Така де...кой не скача е червен...Между другото..Рашков много се е умълчал нещо. Явно чисти с метлата по чл.106 от ЗДЧ..мачка яко бандюгите с народни пенсии...Кой не скача е червен, вемето е наше.
  • 4 розово

    32 1 Отговор
    В България парите не са важни. Важна е някаква си личност с медиен образ въпреки че парите се контролират от тази личност.
  • 5 €враците

    8 4 Отговор
    Напред към еврозоната.

    Коментиран от #7

  • 6 чичо

    20 0 Отговор
    Ваша е грижа за вашите пари! Моя е грижата за моите пари! Нито лев в банка! Масово хората ще разберат че депозитите им са се превърнали в разплащателни сметки и всеки месец им се удържа такса! След година депозит 10 000 лв в българските банки ще има остатък 5-6 000 лв!!!!
  • 7 висок

    6 45 Отговор

    До коментар #5 от "€враците":

    Забрави еврозоната! Червения преврат на хунтата на РРадев ще ни закопае така, че не само няма да има евро, а може и да станем Крим-2!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Миро

    11 0 Отговор
    Тоя са разбра че всички сме прецакани. След 100 години може и да вземе да разбере за кво стааа дума.
  • 10 Кой68

    3 6 Отговор
    Дали ще се докажат тези твърдения в съда ?!
  • 11 Буха ха

    4 0 Отговор
    Прокуратурата никога нищо не доказва в съда, но ако не си им симпатичен, години на ред те държат следствен и те правят на маймуна. Дори и ако случайно внесат някакви доказателства, прокурорите са толкова некадърни, че ако съдът ПОЖЕЛАЕ, винаги може да намери дефекти в обвинението и да го отхвърли. Ти си никой, нямаш права, единствената ти надежда е височайшата милост на Чекмеджан.
  • 12 Баба Яга

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Да инвестират в ценни метали тогава.Вече няма контролирана цена на златото.
  • 13 Интелигентен

    0 0 Отговор
    Всичките,около 600--800 мръсници ПРЕСТЪПНИЦИ от Мафията,от ГЕРБ,ДПС и десетина от БСП, да ги прекараме през ГИЛОТИНИТЕ, да паднат тези глави....-----ЗА една седмица,с ШЕСТ гилотини, ще се справим,---В ШЕСТ града, на площадите-публично.
    Чак тогава можем да се спасим,да се оправим, да ни бъде като държава и нация.
    Иначе,без помощта на ГИЛОТИНИТЕ --ИЗЧЕЗВАМЕ, като държава и народ.