Last news in Fakti

17 Май, 2021 10:00 6 049 54

ГРУ: руски атаки по поръчка на България?

  • емилиян гебрев-
  • атаки-
  • русия-
  • гру-
  • разузнаване-
  • българия-
  • нато-
  • шпионаж-
  • украйна-
  • бойко борисов-
  • оръжия

Бойко Борисов може да е неприятна фигура и да управлява лошо, но обвиненията към него, че е поръчал отравянето на оръжейния търговец Гебрев, са пресилени

ГРУ: руски атаки по поръчка на България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руското военно разузнаване ГРУ е оставило кървава диря в Европа. Благодарение на разследванията на британската платформа "Белингкат" в последно време на бял свят излизат все повече подробности, включително за България. Смята се, че между 2011-а и 2020-а ГРУ е организирало там четири саботажа в оръжейни складове. Отдавна е известно, че през 2015-а ГРУ явно е направило опит да отрови оръжейния търговец Гебрев и неговия син.

Но ето, че сега тъкмо Гебрев и фирмата му ЕМКО повдигат тежки обвинения срещу наскоро падналото правителство на Бойко Борисов. "Извършителите на българския атентат с Новичок може и да са от ГРУ, но техните поръчители са в България", се казва в съобщение на ЕМКО, публикувано в края на април. "Следите водят до високите етажи на властта."

С тези тежки обвинения ЕМКО реагира на разследванията на българския главен прокурор Гешев, който в края на април обяви, че отговорни за атентата срещу Гебрев са агенти на ГРУ, за което прокуратурата имала доказателства. От ЕМКО дори твърдят, че атентатът срещу Гебрев е поръчан от българското правителство. Мотивът - да се отстрани нежелан конкурент на близки до правителството български оръжейни фирми.

Има ли нещо вярно в обвиненията?

Марк Крамер, познавач на България и директор на Центъра за руски и евразийски изследвания "Дейвис" към Харвардския университет е скептичен: "Изключително невероятно звучи премиерът Борисов да е използвал ГРУ като личен изпълнител на мокри поръчки", казва той пред ДВ. "Борисов е неприятна фигура, която от десетилетие насам управлява България лошо, но тези обвинения са пресилени."

Същевременно Крамер не вижда защо след 2019-а година българското правителство е задържало информации и продължава да потвърждава само онова, което "Белингкат" и чешкото правителство отдавна са обявили.

Марк Галеоти, експерт по дейността на руските тайни служби от University College London (UCL) също смята, че обвиненията на Гебрев са неправдоподобни. Той предполага, че причината, поради която разследванията в България вървят твърде колебливо, е следната: "Съвсем доскоро българското правителство явно е било доволно, че не знае какво точно се е случило, за да не му се налага да предприема действия срещу Русия".

Както Крамер, така и Галеоти са на мнението, че поръчителите на ударите в България се намират в Москва: "Според някои сведения, ЕМКО е била единствената фирма, осигурявала оръжие на Грузия и Украйна и се е опитвала да се наложи и на оръжейните пазари в Азия и Африка. Затова руснаците са решили да дадат урок на Гебрев, взимайки на мушка него и неговите оръжия", казва Крамер. А по думите на журналиста от "Белингкат" Христо Грозев, казани пред ДВ, за целта ГРУ е използвало "вътрешни хора в България".

Голямото влияние на Русия

Според Крамер, не е случайно, че в последните години България често е арена на рисковани операции от страна на руските тайни служби: "След края на Студената война стратегическото значение на страната нарасна. Южният фланг на НАТО днес е стратегически по-важен от Централна Европа, а турско-гръцкият конфликт увеличава значението на България още повече".

Това значение допълнително се подчертава от факта, че учението на НАТО "Defender Europe 21" се провежда и в Черно море - ясен предупредителен сигнал към Москва.

Експертите са обезпокоени и от сериозното руско влияние в България. Освен традиционните културни връзки, според Крамер има още два фактора, които играят важна роля: българската зависимост от руския газ и руските ядрени енергийни технологии, както и голямото влияние на верните на Москва бивши комунистически кадри в политиката, икономиката, армията и тайните служби. Докъде води всичко това, казва Крамер, показва случаят с разкритата през март 2021-а година руска шпионска мрежа.

"България е една от слабите членки на НАТО, но не тя предизвиква най-много опасения. Водил съм множество разговори в България и съм убеден, че сериозността на положението се осъзнава. Надявам се, че България ще реши тези проблеми успешно, защото в противен случай ролята на страната в НАТО ще отслабне значително", казва Крамер. Респективно не може да се предполага, че международният натиск и вниманието към намиращата се във вътрешнополитическа криза страна, ще намалеят в близко бъдеще.

Автор Кристофер Неринг


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    73 7 Отговор
    Соросоидчета от овче зеле лаят, но меркелица реве на умрело за северен поток 2.

    Коментиран от #30

  • 2 хъхъ

    79 9 Отговор
    Стига с това ченге на ДС Гебрев, натровил се от рукола. Ако ГРУ искаше да го убие, щеше да е мъртъв.

    Коментиран от #13

  • 3 Ох Баня

    16 20 Отговор
    Пресилено означава че е вярно, но е поокрасено. Поокрасено но вярно.
  • 4 русенец

    59 4 Отговор
    А доказателства кога ще представите?:) Стига предположения. То вярно, че ако една лъжа се каже 1000 пъти се превръща в истина според д-р Гьобелс, но го е казал при едни други времена. Връщаме ли се към тях?
  • 5 В.В.П.

    35 5 Отговор
    Егати и забърканите лай..на..И Гебрев ,не е приятна фигура.Търговия с оръжие,съветско производство,клиентела ,врагове на РФ...Има си рисковете ,да го ееее.
  • 6 Верно ли

    55 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Отдавна е известно, че през 2015-а ГРУ явно е направило опит да отрови оръжейния търговец Гебрев и неговия син. И как па е толкова "явно"??? На мен хич не ми е явно, а ми звучи като долна недоказана пропаганда.
  • 7 Последния Софиянец

    30 2 Отговор
    Разчистване на сметки е по вероятно.
  • 8 Герберев

    24 3 Отговор
    Щом вече става ясно, че Бойко и Гешев са ни защитили от ГРУ, от Турция и от НАТО! Благодарим!
  • 9 Шибек

    6 43 Отговор
    Да затворим Руското посолство вратата към ада

    Коментиран от #47

  • 10 Мечо Пух

    35 2 Отговор
    Дойче Веле! Белингкат! Бъкащи от достоверност на информацията, особено втората интернет "платформа"! Абе времената на третия райх и д-р Гьобелс отдавна отминаха и хората вече трудно се хващат на приказката за повторената хиляда пъти лъжа...
  • 11 Българка

    28 5 Отговор
    Нo eтo, чe ceгa тъкмo Гeбрeв и фирмaтa му EМКO пoвдигaт тeжки oбвинeния cрeщу нacкoрo пaднaлoтo прaвитeлcтвo нa Бoйкo Бoриcoв. "Извършитeлитe нa бългaрcкия aтeнтaт c Нoвичoк мoжe и дa ca oт ГРУ, нo тeхнитe пoръчитeли ca в Бългaрия", ce кaзвa в cъoбщeниe нa EМКO, публикувaнo в крaя нa aприл. "Cлeдитe вoдят дo виcoкитe eтaжи нa влacттa."
    Не е тайна, че Пеевски и Борисов са замесени в нелагален износ на военна техника. Публично известно е, че Пеевски искаше да придобие/ заграби поредния актив от фалираната КТБ- военния завод Дунарид, а Бойко и държавната машина му помагаше. Така, че тези обвинения от Гебрев и ЕМКО , не са изненада

    Коментиран от #18

  • 12 жжжжжж

    19 1 Отговор
    само не разбрах защо гебрев излъга и чуждата преса. първо нямаше припаси в чехия . чехите казаха друго ....итн..да речем , че бб лъже . а гебрев?

    Коментиран от #22

  • 13 Щеше

    3 15 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    Ама не е. Не са толкова велики пияните русначета
  • 14 Николай

    19 0 Отговор
    Едно време "Защо Левски не може да стане шампион? - Съдията се подигра с труда на момчетата, времето ни изигра лоша шега, падна се неудобен противник и тн. Тогава някой пусна лафа за всичко е виновен Сашо Диков".
  • 15 Сандо

    19 1 Отговор
    Първият въпро на който ДВ трябва да отговори е кой финансира Белингкет!Чак след това ще им чета творенията,засега съм ги шкартирал понеже са лъжци,манипулатори и фалшификатори!!!И още - с парите си те напазаруваха място в куп български медии,с което допринасят за развращаването им и за падението във всякакви класации.Именно затова ДВ трябва да бъдат изгонени от България!
  • 16 Наблюдател

    17 2 Отговор
    Оказва се (от статиията) че в Харвард ЦиРейУ и щатско - турския военен алианс са си назначили цял антируски отдел : " Марк Крамер, познавач на България и директор на Центъра за руски и евразийски изследвания "Дейвис" към Харвардския университет"

    Коментиран от #32

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Читател

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    От всички версии тази ми изглежда най-правдоподобна. Но да се търсят изпълнителни от ГРУ, това вече е глупост. Сякаш си нямаме бандити за мокри поръчки.
  • 19 Факт

    16 4 Отговор
    А ЦРУ къде е в цялата работа!?
  • 20 Хаха Хаха

    25 4 Отговор
    Чудите се какви лъжи и пропаганда да бълвате вече, чак свят ще ви се завие. Смешното е, че кадърните хора отдавна не искат да работят за корумпираната ви власт, и нивото на пропагандата срещу независимите от вас държави е на комично ниво.

    Разкриха ви отдавна, че Bellingcat се финансират от бюджета на ЦРУ, и продължавате да навирате лъжите им само и само да сеете вражда.

    Вижте как сте се омазали самите вие и целия свят осмърдяхте на вашите изпражнения. Няма място, което да не сте се изходили.

    Страх ви е от референдум за НАТО и ЕС, защото знаете много добре какви са настроенията. Ще ви бият шута и ще си ходите. Опитвате се да промените мнението на хората, та белким да заобича запада, ама става обратното - намразват ви, особено младите.

    Коментиран от #31, #35

  • 21 Сесесере

    4 22 Отговор
    Русофилнята пак квичи на умряло от истината!

    Коментиран от #28

  • 22 Отговорче

    14 2 Отговор

    До коментар #12 от "жжжжжж":

    Какво оръжие търгува Гебрев и дали има законен лиценз ? Че и да го продава да бъде използвано срещу руско население !
  • 23 !!!?

    5 24 Отговор
    Радев е един от тези "вътрешни хора" на Кремъл в България. Той открито защитава кремълския тероризъм и шпионаж в България, като обвини българското контраразузнаване, защо е направило тези разкрития, вместо да призове Кремъл да спре подривната си дейност както у нас така и в Европа !!!?
  • 24 Българин

    13 2 Отговор
    "Според някои сведения, ЕМКО е била единствената фирма, осигурявала оръжие на Грузия и Украйна"

    Дано да е вярно, че само една от оръжейните ни фирми е снабдявала грузинския луд и киевската хунта !
  • 25 Седесарят.

    9 1 Отговор
    Рф ,да спре лиценз за производство,на оръжие.и Няма проблем...Всички ще са спокойни и доволни..Става въпрос за търговия с оръжие,,,не със баници ,все пак !!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Соросче

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "Сесесере":

    "истината" бъркаш, българоубиецо.
    Пиши ки тук и ходи да си ближеш помията от подеянията на управляващото ви посолство, заради което развалихте Южния парк.

    Между другото - любимото ви кученце Педаниел Митов редовно ходеше там - разхождам децата.. и хоп среща след среща. Сега ще бият шута на Тиквата, защото не можаха да го задържат западняците, и ще набоцкат Педани Митов на виличката, за да топят с него каквото е останало от България.
  • 29 стоян георгиев

    3 6 Отговор
    има съвпадение ,когато руските служби атакуваха гебрев,българската държава също го атакува.искаха да му вземат дунарит в полза на близки на пеевски фирми.та работата е доста оплетена ,щото пеевски преди да го бият и трепат руснаците го прегръщаха.напълно е възможно да е имало съвместна операция по отнемането на бизнеса на гебрев в полза на пеевски и фирми близки до руските служби.
  • 30 Ти си

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Соросоида и защитника на инперията на злото

    Коментиран от #33

  • 31 Хахахахах

    4 13 Отговор

    До коментар #20 от "Хаха Хаха":

    Смешник, заловени са всички агенти на ГРУ иниттърване от истината няма. Руснаците се обляха и бяха заловени ЗАКОННО

    Коментиран от #52

  • 32 Къци

    3 13 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    Спри да лъжеш бе тролчо:) я кажи защо любимата ти Възраждане остана под чертата!? Русоробите сте на изчезване, КЕФДДД
  • 33 ТаУмВзе

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Ти си":

    Значи съм Дърт Вейдър!
  • 34 фтвррп

    9 0 Отговор
    "Борисов е неприятна фигура, която от десетилетие насам управлява България лошо (!!!) ... Марк Крамер

    Това с половин изречение казва всичко и твърде меко и дипломатично за Борисов. Само българите го разбраха чак след почти 12 години.
  • 35 ихуууу

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хаха Хаха":

    и аз това им пеем у тоя форум вече година, те продължават ли продължават да леят малоумна пропаганда с обратен ефект - отявлени любители на америка мой приятели (рокаджий, фенове на р'нб музика, фенове на звездните войни, частници с малки бизнеси имали за идеал западния начин на живот) в момента са ултра-националисти и мразят сащ... е как ще си създадат приятелско прокси по този начин??? никога, точно обратното, всеки малко по-влиятелен престъпник търси връзки с рф. но анализаторите който го работят са конюктурчици и за това е провал след провал, противно на моет6желамие сащ и бг да са приятели
  • 36 Избистряне

    10 1 Отговор
    "Британската платформа "белингкат"" е всъщност сайт на цру.
    Оттам нататък всякакви коментари са излишни.

    "Отровения" Гебрев е оставил не по-малка кървава диря, пращайки оръжие за Украина, та нацитата да трепят донбасци и луганци.

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Хахаха

    7 2 Отговор
    Ама време е вече Русия да започва са обвинява Великобритания, Америка и др. в различни аварии и катастрофи. То се вижда, доказателства никой не ще и да види. А най скандалното, сервират тия глупости на хората и фората го поемат. Съвсем ли не са останали умни и читави, които ще се противопоставят на тая подмяна и лицемерие.

    Коментиран от #40

  • 38 Ти си Трол

    2 10 Отговор

    До коментар #36 от "Избистряне":

    Всеки защитаващ руските терористи трябва да бъде обявен за персона нон грата!!! Тука пише само един трол на 5 копейки на час
  • 39 Хахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Избистряне":

    С български разпространител на тия фалшивки.
  • 40 Мишка

    3 9 Отговор

    До коментар #37 от "Хахаха":

    Време е Русия да стане модерна държава, ама надали руссоробчо! Дрънкай с оръжие пр съветско време и наливай природен газ. САЩ и Китай пращат технологии на Марс
  • 41 Не на руските агенти

    4 7 Отговор
    Руско ли е, хвърляй на бунището
  • 42 Виж Само

    2 7 Отговор
    СДЯЛАНО В РАСИЯ ,И ПРЕКЛЮЧВАМ
  • 43 Дреме ми на.....,

    9 1 Отговор
    дали на НАТО ще му е конфортно или не, дали ще организира поредната война със скалъпени доказателства и кой се е опитвал да отрови един ”продавач на смърт.” Както ние не ви насъскваме срещу англо-саксонските ви братовчеди отвъд океана, така вие се въздържайте да ни напътствате как да се отнасяме с братушките.
  • 44 кисело зеле

    8 1 Отговор
    1)Гледаш статия в която се предполага да бъде оплюта Русия и/или оклеветена България.
    2) Отваряш статията и гледаш :автор дойчевеле.
    3) Теглиш една майна на соросидите и затваряш статията без да я четеш. 4,5,6....)Нямаш време да четеш гьобелсова пропаганда.
    Точка
  • 45 Отваряш

    1 8 Отговор
    И гледаш истината и отдолу руски мекерета защитават Мордор , смях
  • 46 Белингкат фалшификат

    9 0 Отговор
    Ха-ха-ха Дойче веле и bellingcat са си лика-прилика. Какво стана с брашното в Сирия дето го представиха за химическо оръжие хлор както и възкръсващи те загинали дето ги Снимаха по няколко дубъла докато се получи по-добра снимка за западните разследващи от белингкат!
  • 47 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Шибек":

    Стой си в Рая,т.е.в лудницата и ще си добре .
  • 48 костов

    2 5 Отговор
    Цяла една статия, за да се вмъкне едно внушение, че Бойко е неприятна фигура и управлявал лошо. Напротив, той симпатичен и интересен човек и най успешния премиер
  • 49 Трифонов

    2 3 Отговор
    А ако имаше референдум за Варшавския договор и СИВ, по времето на социализма, какъв щеше да е резултата?

    Коментиран от #53

  • 50 Пеуник

    9 0 Отговор
    Западната пропаганда се върна на времето на Сергей Антонов. Повтаряне на лъжа докато всички не я приемат за истина.
  • 51 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    ТУК СЕ РАЗМИНАВАМЕ - ПРИЯТНА ФИГУРА , КОЯТО Е УПРАВЛЯВАНА ЛОШО .ТОЙ Е ЕДНО ЖАЛКО ЧЕРВЕНО ПРОКСИ .И ПРЕЗ ЦЕЛИЯТ СИ МАНДАТ НЕ УСПЯ ДА СЕ ЕМАНЦИПИРА .
    НО ... ЖАЛНА ВИ МАЙКА .
    ЩЕ ВИ ПОБЪРКА .
    УМЕЕШ ЛИ ДА КОЗИРУВАШ . ТОВА ВИ ЧАКА .
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 отговарям

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Трифонов":

    резултата щеше да е "потвърдителен". А ти си гледай 7/8 и не разсъждавай върху сложни неща.
  • 54 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    0 0 Отговор
    Докога ще ни предлагате измислици те на Гебрев!! Този всеки път съчинява, различна версия!!