17 Май, 2021 19:00 1 923 2

Бежанците в Испания - златна мина за трафикантите

  • бежанци-
  • мигранти-
  • трафиканти-
  • испания

Канарските острови са само междинен етап

Бежанците в Испания - златна мина за трафикантите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Четирима се бяха скрили по осите на влекача, някои бяха влезли отзад в контейнера. Ако бях включил системата за охлаждане по време на пътуването, щяха да са измръзнали", разказва шофьорът. Но те и така били толкова изтощени при пристигането, че Рафаел трябвало да повика линейка, за да ги закара в болница.

Канарските острови са само междинен етап

От началото на годината около 30 хиляди мигранти са пристигнали на испанските острови в Атлантическия океан, които на места са отдалечени на по-малко от 100 километра от Африка. Бежанците са предимно от Мароко, но и от държави южно от Сахара като Сенегал и Мали. За повечето от тях Канарските острови са само междинна спирка по пътя им към Испания и други европейски страни. Испанското правителство от месеци се опитва всячески да предотврати създаването на нов бежански коридор в ЕС.

Амаду Диоп от Сенегал пристига с дървена лодка на Гран Канария преди повече от половин година. Заедно със стотици други мигранти е настанен във временен лагер, в който се чувства като в затвор. "Нямам работа, нямам какво да правя - мога само да ям и да спя. Не съм дошъл затова. Не можем да направим абсолютно нищо за нашите семейства в Сенегал - като например да им изпращаме пари за храна", разказва младият мъж пред ДВ.

Бизнес за милиони

Отчаянието на мигрантите се е превърнало в доходоносен бизнес за някои жители на Канарските острови. В средата на април полицията задържа 45 души по подозрение, че са замесени в трафик на хора. Разследващите смятат, че задържаните са направлявали трафика от малки бръснарници и туристически бюра в южната част на Гран Канария.

Рафаел е шофьор на тир и често пътува между Лас Палмас, столицата на Канарските острови, и континентална Испания. Преди няколко седмици се натъква на неприятна изненада: открива цяла група нелегални пътници в камиона си. Моделът им на работа е елементарен: те снабдяват мигрантите с фалшиви документи и ги събират обратно при пристигане на континента, за да могат да ги използват отново. Част от мрежата са и лица, които обичайно се занимават с трафик на наркотици. Според наблюдатели, разкритата група е само върхът на айсберга. Още много престъпни организации продължават да оперират на островите. Мигрантите плащат между 700 и 3000 евро на трафикантите. Оборотът на бандите възлиза на милиони.

Властите избягват темата

Испанските служби за сигурност не желаят да обсъждат въпроса. Уговорено интервю с представител на полицията бе отменено в последната минута след намеса на вътрешното министерство в Мадрид. Чема Сантана, който отговаря за миграцията на островите, е единственото официално лице, съгласно да застане пред микрофона на ДВ. Той е убеден, че Канарските острови имат проблем с трафика на хора, но гледа на него като на общоевропейски феномен - особено в регионите с външни граници. "Навсякъде, където се струпват групи мигранти, възникват подобни мрежи. Винаги ще има хора, които се обогатяват от миграцията", казва Сантана.

Междувременно актуално съдебно решение постанови, че властите не могат принудително да задържат мигранти на островите и така да ги тласкат в ръцете на трафикантите. Ако определен човек може да се легитимира, разполага със съответните документи за регистрация и спазва правилата, въведени заради пандемията, властите нямат основание да му забранят да се насочи към континентална Испания. Макар правителството да обжалва решението, се очаква, че то ще бъде потвърдено и на по-горна инстанция. А ефектът от него вече се вижда на пристанището. Според работещите там броят на нелагалните пътници намалява. Испанското правителство започна и значително да разширява програмата за разселване на уязвимите групи хора - жени и деца. Така трафикантският бизнес на Канарските острови скоро може да загуби своята привлекателност.

Автор: Жан-Филип Шолц


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    А в България са платинена мина !!
  • 2 Съвет

    3 1 Отговор
    Направете ферма за акули или прасета! Като ги направите, ще ви кажа с кво ще ги храните!