17 Май, 2021 22:00 9 325 55

Разместване: как Слави Трифонов и ДБ превземат територии

  • слави трифонов-
  • герб-
  • демократична българия-
  • разместване-
  • христо иванов-
  • бойко борисов

Признаци за сериозно разместване в българската политика

Разместване: как Слави Трифонов и ДБ превземат територии - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

Най-значимият факт при съставянето на новото служебно правителство беше една заявка на президента Румен Радев, която на практика никой не оспори: че то представлява и левицата, и десницата, и центъра на българската политика. Но съставът на правителството прави тази заявка странна за мнозина: в него очевидно няма хора на ГЕРБ, нито пък може да се каже, че кръгът на Корнелия Нинова е особено представен. В крайна сметка Янаки Стоилов и Бойко Рашков не могат еднозначно да се разглеждат като хора на лидера на БСП. Тоест, дясната “голяма” партия не присъства, а лявата “голяма” партия присъства без проксита на лидера си в правителството. Въпреки това малцина биха заявили, че левицата и десницата не са представени в него.

Защо е така? Отговорът гласи, че второто служебно правителство на Радев не е толкова отражение на настоящата партийна система, колкото проекция на тенденциите в нея. А тези тенденции са основно две: БСП губи лидерството в център-лявото пространство, а ГЕРБ е на път да загуби лидерството си в център-дясното, като въпросът изглежда е кога точно ще стане това и по колко болезнен начин.

Слави, ДБ и новата партийна система

В лявото нещата изглеждат по-ясни. Там Слави Трифонов - ако изобщо при формацията му става дума за партия, а не просто за експериментално политическо шоу - вече получи сериозен шанс да стане водещ. Според екзитполовете на 4 април за "Има такъв народ" (ИТН) са гласували около 100 000 души от електората на ГЕРБ и 50 000 от този на БСП. Но по-важното е, че една трета от подкрепилите Слави бяха от негласуващите, а като цяло вотът му дойде от млади хора от градовете извън столицата. Това е електорат, който в европейските държави би клонял наляво, макар че в България БСП не е в състояние да го привлече. Трифонов мощно влезе в този сегмент и “столетницата” логично остана зад него на трето място.

В дясното подобни процеси също се случват, но по-бавно: ГЕРБ вече предаде лидерството в София на "Демократична България" (ДБ) и най-вероятно ще продължи отстъплението си и на изборите през юли. Според последното изследване на "Маркет Линкс" ДБ постига подкрепа от около 12%, което счупва “тавана”, достиган от “градската десница” в предишните ѝ формати.

Проблемът и за ГЕРБ, и за БСП е, че ако продължат досегашната си политика, те няма да могат да обърнат тези тенденции: коловозът е дълбок и много ясно очертан. И двете партии страдат, защото са се превърнали в заложници на своите лидери, макар и по различен начин.

Казусът с Корнелия Нинова вече го разбират всички, освен самата тя. Бутайки БСП в нишата на национал-популизма (“консервативния социализъм” в нейната версия), тя отвори огромно пространство в център-лявото, където се намести Слави Трифонов - въпреки че той самият се определя като десен човек. Каквото и да мисли за плоския данък, Слави може да говори (и да пее) на млади хора, които милеят за нацията си, без да са путинофили; които са социално ангажирани, но не изповядват класовата теория и не са носталгични по социализма. Той декларира ясни проевропейски позиции и по този начин не плаши нито бизнеса, нито средния избирател, които не биха искали да видят страната си маргинализирана в (или, не дай Боже, извън) ЕС. Накратко: политиката на Трифонов (с всичките условности на този израз) и електоралният му профил приличат на еклектичния “трети път на европейската левица”, който я изведе до успехи при Тони Блеър и неговите последователи.

Най-ясният белег на разполагането на Трифонов в център-лявото е стратегическият му съюз с Румен Радев. Новите избори, служебното правителство - и двете са рожби на взаимодействието между президента и ИТН. Това взаимодействие може да е просто резултат от моментно съвпадение на интереси. Но може и да е по-трайно сдвояване.

Този тандем между Радев и Трифонов е и някаква надежда (оправдана или не), че лявото може да роди нещо повече в икономиката от политиката на проф. Румен Гечев. Вкарването на хора като Атанас Пеканов в правителството е намек, че дългоочакваната смяна на поколенията в икономическото мислене вляво е наложителна и може би е на път да се случи.

Румен Радев има нужда от преизмисляне на лявото дори и с оглед на предстоящите президентски избори. Той едва ли иска да влезе в тях като кандидат на все по-странна (и свиваща се) “консервативно-социалистическа” или “социал-консервативна” формация като БСП, която разчита основно на гласовете на пенсионерите и отблъсква младите и прогресивно мислещите с неприкрита ксенофобия и хомофобия. Появата на ИТН в тази обстановка се превръща в шанс за частична и инцидентна нормализация в център-лявото.

Вярно е, че самият Слави Трифонов не иска еднозначно да определи формацията си като лява или дясна, а себе си, както стана дума, смята за десен по много въпроси. Но също така е вярно, че той няма проблем да защитава каузи, които са близки на европейския тип левица: социално ангажирана, но също така внимателна по отношение на бизнес средата и икономическия растеж. Накратко: Трифонов може и да не е перфектната ляво-центристка опция, но на българския политически пазар той се оказва най-близкото до нея.

В център-дясното също текат трансформации, които са породени не само от появата на ИТН, но и заради все по-сериозното присъствие на ДБ. ГЕРБ отстъпва, като се превръща все повече в заложник и дори в бодигард на лидера си. Всеотдайната защита на партийния водач от триото Тома Биков, Дани Каназирева и Маноил Манев в комисията по “ревизията” може да се използва като метафора на ГЕРБ в настоящия момент. Гледката обаче е нелицеприятна и отблъскваща за периферията и колебаещите се избиратели. И затова настоящата политическа линия на тази партия е губеща. Ако ГЕРБ се явят на изборите през юли като защитник на “модела Борисов” (или на самия моделист), загубата им е в кърпа вързана. Със сигурност ще загубят също така, ако издигнат кандидат за президент от своите среди, който няма критична дистанция спрямо Борисов: подобен кандидат ще загуби тежко срещу Румен Радев, както стана с г-жа Цецка Цачева. И то по същите причини: хората ще гласуват против Борисов.

Имат ли ГЕРБ полезен ход?

Вярно е, че ГЕРБ правят опити да излязат от ситуацията, като извеждат на лидерски позиции политици с профил като от "Демократична България". И Даниел Митов, и Томислав Дончев произхождат от “градската десница”, близки са манталитетно до нея. Именно това са качествата, които изглежда обясняват лидерските им постове в ГЕРБ понастоящем. Но проблемите с тази стратегия са два. Първият е, че ако е толкова важно някой от ГЕРБ да има профил и манталитетно сходство с “градската десница”, не е ли по-добре да се гласува направо за представителите на ДБ, а не за някого, който прилича на тях? Второ - и по-съществено: промените в лидерството на ГЕРБ бяха предприети, за да не бъде направена основната смяна - на самия вожд. В този смисъл нямаме реално прехвърляне на власт в партията, а по-скоро пренареждане на някои пешки и офицери, за да остане царят по-добре прикрит.

Истината е, че ГЕРБ нямат кой знае какви ходове в тази ситуация. Ако започнат рязко дистанциране от лидера си в настоящия момент, това може да ги доведе до изборен колапс. Но ако не го направят, инерцията работи срещу тях и ги поставя в комичната и губеща позиция на защитник на незащитимото.

Един ход, който все още могат да изиграят, е да декларират подкрепа за десен кандидат за президент, който не само има профил като от ДБ, но и истинска, сериозна критична дистанция спрямо Борисов. За тази цел това трябва да е човек, имащ доверието на ДБ. Това всъщност е единственият начин ГЕРБ да демонстрира, че не е просто свита на лидера си, без да се разделя с него.

Описваните тенденции в лявото и в дясното може би не са съвсем видими заради предизборната пушилка и високия градус на емоциите. Но политиката не търпи вакуум - в опразнените пространства влизат и ще влизат нови играчи, особено ако “големите” партии са зациклили в защитата си на компрометирани тези или личности.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Страх тресе кочината

    66 17 Отговор
    Долу ГЕРБ

    Коментиран от #16

  • 2 ТаУмВзе

    33 52 Отговор
    Чалгарчето еднодневка и евакуацията на герберастията, с бонус всичко откраднато. Иначе палавия соросоид ицко ще нареди схемата, с любезното съдействие на Доган ефенди. Кое не е ясно?
  • 3 Майна

    36 33 Отговор
    КРЪГЪТ ,,МОНТЕРЕЙ,, РАЗМЕСТИ ИГРАЧИТЕ И ..НАМЕСТИ СЛАВИ.., ТОВА Е
  • 4 информиран

    54 33 Отговор
    ИТН вече са 1ва сила- разходете семежду хората,вижте таксиметровите водачи и осъзнайте, че ГЕРБерастката епоха безвъзвратно отминава...
    ДБ вдигат също доста,а ИМВ се стабилизират.Така, че новите формации ще имат собствено управление-това е сигурно,както е сигурно, че патериците на ГЕРБ ВМРО с псевдопатрЕотите няма и да помиришат Парламента и отпадат извън класациите!

    Коментиран от #31

  • 5 3.14К

    38 27 Отговор
    От един се отървахме, а вижте с КОЙ го сменяме! Вярно сме задръстен народ!
  • 6 БОЛШЕВИК

    18 10 Отговор
    Време е, тия социолози да слагат в сметките и обединението на ВИДЕНОВ, пък ще видим какво ще излезне на 11.06.21г

    Коментиран от #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 айдуци

    29 32 Отговор
    Славуца е обърнал копитата.Когато не стана при химна се разбра,че това е запис.Тоя е умрял отдавна.Бокича ще се върне на бял кон барабар с патриотите.Язък за барута !

    Коментиран от #10, #51

  • 10 Sss

    25 18 Отговор

    До коментар #9 от "айдуци":

    Бойкича ти ще се върне на черно магаре, възседнал го по корем....

    Коментиран от #32

  • 11 Пак мюрета

    26 10 Отговор
    За съжаление на тия които се мислят и изживяват като нормални средностатистически българи,отново им подсунаха мюрета,при това либераст-джендърски мюрета от Дай България,ИТН и майските мутри.
  • 12 Моряка

    23 6 Отговор
    А бе коне с капаци,защо търсите под вола телеЦРУ сисвършиха перфектно работата.Успяха да съберат парчутиите и остатъците на СДС-то и да ги облекат в нова форма,соросоидно пребоядисана ,но по седесарски агресивна.
  • 13 СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ ОТКАКТО СА НА ВЛАСТ

    23 16 Отговор
    Герб, ВМРО, Обединени патриоти ИДИОТИ, ВОЛЯ на Магарешки. Никога повече няма да помиришете министерство повече. Аут си завинаги!!!! Трябва да си получите ЗАСЛУЖЕНОТО за съсипването на България и НАРОДА!!!!

    Коментиран от #26

  • 14 бенковски

    20 9 Отговор
    Единственият полезен ход на герб е да заклеймят борисов и да се опитат да излъжат нарота по друг хитър начин. С борисов носят клеймото на Юда на челата си!

    Коментиран от #30

  • 15 Сърп и чук

    13 21 Отговор
    Сериозната партия е ДБ и не знам тези десни къдя се натресоха в ИТН /има такива наивници/! БСП може да води диалог с ДБ, въпреки, че са с различна, дори противоположна в някои отношения идеология, защото ДБ е нормална политическа партия, а не чалготека като Славча и шайка калинки като Греб!
  • 16 !!!?

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Страх тресе кочината":

    То кочина е целия Зайчарник !!!?
  • 17 !!!?

    7 7 Отговор
    Мутри от всички партии съединявайте се !!!?
  • 18 Стига сте се абили😂

    19 11 Отговор
    Славчо е болен, ако изобщо се стигне до управление с ИТН, то това ще са т.н. му сценаристи.Оообаче няма да е така! ДПС няма да си оставят магарето в калта Сценарият за бъдещото управление на БГ се пише от задкулисните сценаристи, които ги знаят Радев и Доган.А може и Мустафата да е в час😂😂😂😂
  • 19 Чук и Гек

    14 10 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК":

    Четвърт век Виденов мълча! Чак сега, когато мутрите губят властта се престраши да се покаже! Както Илчовски се осмели да говори. Смятайте какъв мутро терор се е вихрил!
  • 20 Малко глупава

    9 17 Отговор
    статия! Герб са тотално бита карта и каквото и да направят, нямат шанс за завръщане! Просто ще станем свидетели на залязването и, като НДСВ и СДС! БСП като пишман опозиция и гербава патерица, се компрометира тотално! Но те ще оцелеят, макар и с огромни загуби! Пишман "патриотите", барабар с магарешки, ще продължат да спазаряват нещо си, от тук и от там, но най вероятно с жалки и временни успехи! Дпс, ще загуби гласове, от липсата на купен вот, но ще си остане с твърдият електорат, макар и с по малко проценти! Там не са толкова важни процентите, колкото стратегическите звена в държавата, които държат като лична собственост! ДБ? ДБ изглеждат добре, но за жалост, трудно може да им се повярва с хората зад тях! Слави и ИТН, са сигурни победители! Държат се достойно, но политиката не обича достойните! Дали ще се случи чудо и ще се промени изцяло политиката в БГ или просто политиката, ще изхвърли и замени достойнството, отново с лицемерието и подлостта, които са движещото колело на политиката, предстои да видим! Божков е един подлец и лицемер! Няма място в политиката! Успя да купи гласове, но сега би трябвало да му е по трудно и да не успее! Възраждане с подлата и продажна копейка, също не заслужават политическо бъдеще! ИМВ с лицемерно добри намерения и с практически недостойни мисли! Та или, ще се случи нещо уникално или ще си останем накрая, с много шум за нищо! И това зависи от всички нас! Каквото си надробим, това ще сърбаме!

    Коментиран от #50

  • 21 Класацията

    7 7 Отговор
    Критерий би трябвало да бъде количествено и процентно наличие на либераст-джендърията в съответната партия,а те се подреждат така:1.Най-много и активни са в Дай България;2-3. За тия места се борят ГЕРБ и Мутрите на Маята;4. Опозиционерите на Нинова в БСП. ДПС са извън класацията защото цялото им ръководство априори е либерастна гняс и по заявка,и по провеждана политика в Брюксел. ИТН засега са черна дупка,но малкото им податки пак водят в жендърската посока. Като нищо след 3-4 месеца ИТН може да излязат скрита лимонка с най-много либераст-жендъри. Така чеее......където и да гласувате все на кърък ще ударите при условие,че все още се мислите за хетеросексуални християни. Ако не се мислите за такива,значи сте си загубили времето в четене.
  • 22 sbs no КОМУНИСТ

    11 1 Отговор
    АЛЦХАЙМЕРЪТ НЕ ПРОЩАВА -ДОРИ И ТЕЗИ ПРОДАЛИ СЕ НА ДЯВОЛА
  • 23 Нане

    6 2 Отговор
    абе тоз се намръщен ли оди нещо е болнав или бъгав?! А бе бате де го Бойчо
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Макробиолог

    3 2 Отговор
    В спешен порядък БГ се нуждае не от леви или десни политики,а от конкретни реформи по очистване на държавата от мутромилиционерския модел на управление в държ структури ,в съдебната с-ма и в икономиката....тук ИТН с мажор вот и 1лв субсидия са в услуга на мафията,макар и водени вероятно от чисти подбуди.....колкото до дългосрочните идейни платформи ,няма нито една адекватна полит сила на терена сега....герб и дпс искат по старому да си хранят обръчите,бсп ще раздава пенсии,пособия за млади семейства и т.н.ама от къде ще взима...да бг --градските десни,си мислят че София е България и руския газ и ток от аец са тосични и вредни за здравето , мая тича по задачи на парче,куха ле@йка и т.н.....лесно е --вижте едно Германия-с всичките сорощуротии с мигрангите,гейфестивалите и т.н. герм икономика е на малкия и средния бизнес/автоконцерни стъпили в цял свят,но колко от нас знаят за стотиците им поддоставчици и контрактори,/ малките и средни фермери ,субсидирани многократно повече от нашите/да не говорим че бг селяните беха се върнали и за доход на полувина от германския/,паток руский 2- только що го пуснаа окончателно към финиша и т.н....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЗАТВОР

    2 3 Отговор
    ИСКАМ СЪД ЗА ВСИЧКИ МЕНТЕ ГЕНЕРАЛИ В БЪЛГАРИЯ !
  • 28 Мнение

    5 3 Отговор
    Слави не е ляв. И не прави леви неща, както се опитва да го изкара автора. ИТН са за нормализиране на демокрацията и политиката. Но само Христо и ДБ казват как ще стане това, на първо място реформа в съдебната система от там всичко ще се намести, както направиха Румънцте.

    Коментиран от #34

  • 29 дъвъ

    7 1 Отговор
    Да... продължават с натрапването на своята изкривена реалност на българите... Нищо ново. Жалко и не чак толкова жалко. По-добре е, да си знаем враговете.
    Изкарването на ДБ за единствена алтернатива на дясна България е доста голяма лъжа и много подвеждаща пропаганда. Същото е и, че Слави бил в някакви рамки - център ляво.
    Защо просто не се спре с лепенето на етикети - ляв - десен. Има политики, които са родолюбиви и такива, които са саксоно-дупе-лизещи.

    Коментиран от #33

  • 30 аз мисля друго

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "бенковски":

    Смятам, че като се смени Борисов, партията ще се разпадне на пух и прах. Има много вълци около него и те просто ще се изпоядят. Подобни уроци в историята има много.
  • 31 Славчо Трънски

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "информиран":

    Сложи си обица на езика и се изплези срещу огледалото!:) Тогава ще разбереш, коя е първата сила!:)

    Коментиран от #44

  • 32 Магаретар

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Sss":

    Ти, гледай друго да не възседнеш нещо друго на магарето!:)
  • 33 Славчовист

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "дъвъ":

    Славчо ще те оправи!:) Нема да се притесняваш!:)
  • 34 Тачър

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Мнение":

    Ще разбереш защо реформите са болезнени!:)
  • 35 Къде е грешката

    4 0 Отговор
    В статията са обявени: ГЕРБ за дясна партия; БСП за лява. Да си припомним: 1. Лявата партия казва: капиталистите са хора с умения, те ще се справят и без помощта на държавата и се бори за правата на хората на наемния труд. 2. Дясната партия казва: като подкрепим капиталистите, те ще развият бизнеса си, конкуренцията между тях ще се увеличи и те щат, не щат, ще повишават заплатите на наемните работници. 3. Никой не върви срещу своите интереси! В България отдавна няма нито лява нито дясна партия има само клики по интереси. Политиката, която водят и едните и другите е политика на задоволяване на своите интереси и понже апетитът идва с яденето, а участието във властта дава възможност за много лакомо ядене, то политиците във властта се занимават само с лапане.

    Доколкото авторът на статията разглежда партиите на статуквото като леви и десни, а не като мафия, то статията няма никаква тежест.
  • 36 Иван

    6 2 Отговор
    Никой нормален няма да гласува за партията на олигарсите – Демократична България!

    Коментиран от #38

  • 37 Генчо

    0 1 Отговор
    В Скандинавия и Германя социал/демократите вършат добра работа. Те са централно ляво стоящи. На малка държада като нашета ще и дойде добре такова вид правителство. И не социалдемократи нямат нищо общо със социализма при бай ви Т
  • 38 Здрасти

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Иван":

    Ти полвин София ненормални ли ги нарече
  • 39 Додо

    1 1 Отговор
    Поредните пионки и кукли на конци!
  • 40 Гост

    2 1 Отговор
    Превземат, но до юли. След това пак ще гледат само като странични наблюдатели!
  • 41 Мишо

    3 1 Отговор
    Превземат хубаво, ама какво ще я правят тази власт? Щото едно е да си опозиция и да критикуваш, друго е да си на пангара. Ама съвсем, съвсем друго. Не виждам как и ДБ, и ИТН биха се справили с властта. Нямат капацитет, сто процента съм убеден.

    Коментиран от #45

  • 42 бля бля бля бля

    1 0 Отговор
    за блейки е тоя пасквил.
  • 43 Го4о

    1 2 Отговор
    Тая джофра нищо не каза каква е програмата на ИТН. Аз си мисля че е програмата на Годжи: "ПарЕ нЕма действайте"!
  • 44 Е И Е И

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Славчо Трънски":

    Е, и?
  • 45 100

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Мишо":

    100% от 20 стотинки, пак са си толкова! Та докато има 20ст, все толкова ще си убеден! 😁
  • 46 Ася

    0 1 Отговор
    ДБ нищо не могат да превземат. Стига писахте глупости
  • 47 Калин

    2 1 Отговор
    Демократична България няма да влязат в следващия парламент, това е в резултат, че хората видяха, че изобщо не знаят какво правят в него.
  • 48 Радоев

    1 3 Отговор
    Слави и Христо Иванов обслужват чужди интереси и като нищо ще останат извън следващия парламент.
  • 49 истинко

    0 0 Отговор
    А мутрите от ГЕРБ, ВМРО и ДПС чии интереси обслужват?! На комунистическите боклуци!
  • 50 Абе

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Малко глупава":

    Ще ви гледам чудото,след изборите.Както сте полудели ,да гласувате напълно първосигнално за Учиндолец.Наблъскайте основно целия Парламент с негови хора,после ще виете като вълци срещу месечина.Изобщо не съм привърженик на ГЕРБ.И никога не съм ги подкрепял.С две ръце съм " За" - да бъдат свалени от сцената.Но задайте си въпроса: Защо Учиндолска партия,не продума за програма,за план как биха водили държавата? Локуми за референдум,и мажоритарен избор.Те нямат управленски капацитет- база от квалифицирани кадри.Нямат! Точно заради това,под предлог че не искат да управляват със " статуквото" отказаха.Трябваше им време,за да подготвят бъдещите си министри,замове и депутати.А от къде? Логично,от скритите зад завесата: Едър бизнес-олигарси,индустриалци, юридически лобита. С тях ще напълнят НС.С лица,който не познавате.Скрити подводници- лобисти.Ще ги усетите,но ще бъде късно.Повтаряте грешката с онзи- спанише тариката,който приехте от раз за Месия.Сега ще дублирате грешката,но с още по вреден модел.Ще ви натресат мажоритарен вот,и след това с десетилетия ще пълнят НС със свои храненици,който ще действат единствено в тяхна полза.Но тогава,дори да се бунтувате, резултат нулев.Зашото Техния Парламент трябва да промени закона.Вярвате в Дядо Мраз.Няма дядо Мраз.Има дядо Коледа.И той не дава,а взема.Наред от всички.

    Коментиран от #52

  • 51 Пенсионер

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "айдуци":

    Не е умрял, ама се крие. Защо ли? Не става за политик, а и има доста неудобни въпроси като този: Кой му плаща?Досега ходеше с бодигардове, а сега ще му трябва бурка за да се крие.
  • 52 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Абе":

    Заповядай гледай и чудо и чудеса! Никой не те спира да гледаш, както видимо и никой не те спира да драскаш кухи опорки, далеч от реалността! Та имайки предвид опорките върху и около които си надробил всичко надраскано, мисля коментара, че е излишен! Да коментирам глупости, някак си ми звучи несериозно! Успех с гледането на чудото и чудесата!

    Коментиран от #53

  • 53 А ти ще заповядаш ли

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Ами":

    След година,ако се сбъдне това? Ще имаш ли кураж и достойнство,да признаеш,че си сгрешил в преценката си? Защото това е абсолютно сигурно.Напъхате ли Славуца в НС,ти гарантирам,че не само Вас,но на всички ще ни дойде нанагорно.Много нанагорно.На финала,ще те помоля,да посочиш две- три имена от Славуц партия ,годни за управление.Имена,който се знаят.Аз не съм нито чул,нито видял.Аз твърдя че Славуца е абсолютно прокси на онези- с милионни сметки. Те именно се групираха за да отърват кожата. Сега ще го използват, като ракета- носител,за да вкарат десетки депутати ; техни храненици.

    Коментиран от #54

  • 54 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "А ти ще заповядаш ли":

    Ако ти се говори сериозно, заповядай! Ако ще се въртим около глупости за Слави от жълтите медии, не съм аз човека! Та да ми говориш на тоя фон за достойнство, плюейки срещу хора доказали своето, е меко казано несериозно! Ако имаш мнение, заповядай!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.