Last news in Fakti

17 Май, 2021 14:13 7 861 68

Едно уволнение е най-малкото за Кървавата сряда

  • мвр-
  • главен секретар-
  • протести-
  • полицейско насилие-
  • разследване-
  • ивайло иванов-
  • кървавата сряда

Разследване е задължително да има – ако не за друго, то поне за да можем горе-долу спокойно да се самозалъгваме, че живеем в демокрация

Едно уволнение е най-малкото за Кървавата сряда - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 14 май 2021 година – в петък, Министерският съвет прие решение да предложи освобождаването на тогавашния главен секретар на МВР Ивайло Иванов от длъжност на президента Румен Радев. Малко по-късно в същия ден президентът подписа Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи.

Бърза справка: „Главният секретар на МВР се назначава с указ на президента на републиката по предложение на Министерския съвет“ (Закон за министерството на вътрешните работи, член 36, алинея 3). „Правомощията на главния секретар се прекратяват при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството“ (Закон за министерството на вътрешните работи, член 36, алинея 6, точка 6).

Именно член 36, алинея 6, точка 6 от Закона за министерството на вътрешните работи е основанието, на което служебният министър-председател Стефан Янев се позовава в мотивите към проекта на Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, и за освобождаването му от длъжност.

Склонна съм да споря с бившия вътрешен министър Христо Терзийски, който по-рано днес написа в своя публикация във Facebook, че „в решението си за отстраняването на Главен комисар Ивайло Иванов, служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството".

„И служебният министър, и служебният премиер, и президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени“. Прекрасно, но нека да погледнем към частта с действията, които накърняват престижа на министерството. А ако престижът на редовите служители на МВР не беше накърнен, а и на самата институция, значи вероятно имаме крайно различни светоусещания.

„Като висша професионална длъжност главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици – формираното негативно отношение към органите на МВР по повод на действията им при неутрализиране на провокациите по време на протестите“, пише в мотивите на предложението за освобождаване, което съответства именно на посочената от закона причина за освобождаване - накърняването престижа на министерството.

„Като висша професионална длъжност в МВР главният секретар е длъжен да планира, организира и контролира основните дейности в Министерството на вътрешните работи и да отговаря за изпълнението им. Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото“, казва се още в мотивите.

При неутрализиране на протеста служителите на МВР допуснаха грешки от организационен и тактически порядък. Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци. Пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти“, пише още там.

Какво ни казва изложеното в тези мотиви?

Първо, Министерският съвет посочва какви са били причините за протестите – „разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото“. Не говори за твърдения за корупция и беззаконие, нито за усещания – поставя ги като факт.

Второ, казва ни, че служителите на МВР са допуснали грешки. Не споменава съмнения за грешки, не говори за грешки, които предстои да бъдат изяснени, а поставя тези грешки като факт.

Какво обаче не ни казва написаното?

Не ни казва кой ще бъде назначен като нов главен секретар. Законът обаче не го и изисква - до назначаването на нов главен секретар се предвижда правомощията на главния секретар да изпълнява заместник-главният секретар (Закон за министерството на вътрешните работи, член 36, алинея 7).

Не ни казва още дали да очакваме разследване. А разследване на поведението на полицейските служители на 2 септември, познат още като Кървавата сряда, е задължително да има – ако не за друго, то поне за да можем горе-долу спокойно да се самозалъгваме, че живеем в демокрация. Трябва да има разследване и защо това поведение беше позволено, и от кого беше позволено.

И не, грешките не трябва да се търсят в отделните служители, а по високите постове. Грешките с отделните служители са в подбора им, но това отново не е грешка на самите тях.

И да, освобождаването на Иванов е обосновано и крайно необходимо. А още по-необходимо е да започне сериозна проверка.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 103 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Излъган

    119 23 Отговор
    Всички мутри - ВЪН! Всички подлоги на ГЕРБ - ВЪН!!! Съд за тях, ако има още съдебна система в България!
  • 3 тоя с магарето

    111 19 Отговор
    30 години не бяха достатъчни нашите милиционери да се превърнат в полицаи. Тъжно, но факт!

    Коментиран от #39, #59

  • 4 Имаше

    111 18 Отговор
    Едни полицаи с разни силови абривиатури по дрехите , брадясали , татуирани ..... Не го забравяйте .
  • 5 Стойко

    89 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не само уволнение а и разследване и внасяне на обвинителен акт!
  • 6 Българка

    83 19 Отговор
    Илияна Маринкова обстреля и Терзийски и всички рИвящи гербераси в десятката!
    Браво!
    С голямата метла от горе на долу!
  • 7 ИСТИНАТА

    65 19 Отговор
    Ето какво каза този престъпник , бившия главен секретар на следващия ден след окървавените протести: Главния секретар на МВР : По добре водни оръдия и сълзотворен газ , отколкото да рискувам живота на полицаи

    Коментиран от #10

  • 8 Кака Мара

    88 8 Отговор
    И още един въпрос- кои са полицаите с татуировки и бради като талибани ?
  • 9 И да играят карти

    24 44 Отговор
    А, бе навън никой полицай не стои и не гледа как се пали слама, как се блокира движение, че да пият бира 2 човека
  • 10 Кой68

    21 56 Отговор

    До коментар #7 от "ИСТИНАТА":

    Това е истината за вас,а и така ви е угодна.
    Дали това което се изтърпя на тези "протести" или "певолюции" в демокрации като САЩ,Англия,Германия или Франция полицията щеше да толерира.Говоря за действията на "мирно" протестиращи и нарушаващи общ.ред ...

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Незнаещ

    36 8 Отговор

    До коментар #10 от "Кой68":

    Протеста на жълтите жилетки да не е бил в Суринам?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Незабавно

    54 12 Отговор
    Закриване на длъжността главен секретар, тя бе създадена за Баце някога
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Факт

    46 9 Отговор
    Всички държавни служители задължително да минат на полиграф за съответствие и корупция!
  • 16 РАСО

    24 62 Отговор
    Изключително арогантно и подвеждащо Илиано....ако твоя син беше полицай на първия ред ,и срещу него да му палят слама в краката му, дали щеше да пееш такива простотии....искам само да кажа, че съм живял в страни,където "демокрацията" е като закон божии, и там ако нещо подобно стане, този с кибритената клечка да са го направили на решето още преди да запали клечката......така че Илиано,живей си в твоя "демократичен "свят и не се занимавай с етика кое е правилно и кое -не......

    Коментиран от #19

  • 17 Винкело

    18 37 Отговор
    На кого пък е известно като "кървавата сряда"? За пръв го чувам.

    Коментиран от #20

  • 18 jorj

    20 40 Отговор
    Само комунистите газят така брутално закона и същевременно обвиняват различните от тях в хиляди смъртни грехове!!!!!! ТЪРПЕНИЕТО на различните от вас се изчерпва, така че скоро може да разберете какво и истински, а не бабикянски народен гняв!!!!!!!
  • 19 Хахаха

    18 40 Отговор

    До коментар #16 от "РАСО":

    Точно така. Даже от мотивите... по-скоро бих се опрял на "бездействие". Защото в белите демокрации, където имаше истински протести по същото време, полицията доста добре си вършеше задълженията, а нашата гледаше отблизо и търпеше извращенията на платените лумпени, представяни ни от "несвободните медии" като протести. Айде моля ви се, стига с тази пропаганда.
  • 20 Хахаха

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Винкело":

    И аз.
  • 21 Един

    19 5 Отговор
    Илианче, да ти имам словореда! " Министерският съвет прие решение да предложи освобождаването на тогавашния главен секретар на МВР Ивайло Иванов от длъжност на президента Румен Радев." Кой, кого, от длъжност на президента...???
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анти трол

    12 32 Отговор
    Малко ви беше, трябваше истински бой, да ви дойде акъла!
  • 24 Ивайло Иванов! В Нормалните държави

    34 11 Отговор
    При смена на правителството, Висшите държавни служители напускат без Покана!! Тука, какво чакат, нали сме държава в ЕС!! Някой да ви остави за"таралежи в гащите или змии в пазвата" Не става, като имаш достойнство, подаваш Уставка и Напускаш, работил си за друга власт, Заминаваш си"!!!

    Коментиран от #42

  • 25 Суха съчка

    11 24 Отговор
    Който е тръгнал да сваля власт трябва да очаква да яде бой така е в целя свят.Власт се сваля без бой на избори.
  • 26 Матей

    34 8 Отговор
    Само заради протестите ли го освобождават,а трабвяше направо да го арестуват,някакво гербаджийско мекере,от него зависят немалко неща в страната.Като например с какво се занимават полицаите,как си носят службата,дали помагат на гражданите или им създават проблеми.Бъкано е с разбойнически банди и далавераджийски групи,цигански банди,престъпни стопански дейности,трафици,а те се мотаят с колите си по цял ден ,докато ги амортизират нацяло.навремето полицай не можеше да видиш да се мотае,ходеха само по необходимост,а сега са назначени толкова много,че се чудят къде да ги пратят,уж патрулират.Иначе пък нищо няма да ти помогнат ,ако имаш проблем,само ще те пратят за зелен хайвер и да се оправяш сам,отивай да съдиш михаля.
  • 27 Най после

    40 8 Отговор
    възмездие! Миналата година нидерланският премиер написа писмо до бития студент, а Джипкаджията се правеше на "човек от народа".
    Е, народът не го иска повече! И неговите протежета!
    Колкото до полицаите - в България са в пъти повече отколкото в Нидерландия, а нейното население е в пъти повече от българското!
  • 28 Бъбу

    13 33 Отговор
    Тази писачка на откровени лъжи си мисли че хората са забравили събитията от т. н. протести. Как уж борците за кауза, се налива ха с бира денонощно, крещяха и заплашваха всеки който не им харесваше, как пикаха по сградите и какъв терор упражняваха и сега същите тези ще ми се правят на политици. Какъв терор, на всички им стана ясно че терористи са протестиращите, а полицаите бяха потърпевши. Навсякъде в цивилизования свят при такива извращения спрямо полицаи мерките са много крути, тук дори водни оръдия не им извадиха и това беше грешка. И сега, като не могат да си съчинят друго като мотив за уволнение на главния секретар, полицейска репресия. Наглеци, престъпници и пригласящи им журналя.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Kuko

    9 31 Отговор
    Това е гавра с човека.
    Отмъстителни хора, неуважаващи човешкото достойнство.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бъбу

    12 27 Отговор
    Тази писачка на откровени лъжи си мисли че хората са забравили събитията от т. н. протести. Как уж борците за кауза, се налива ха с бира денонощно, крещяха и заплашваха всеки който не им харесваше, как пикаха по сградите и какъв терор упражняваха и сега същите тези ще ми се правят на политици. Какъв терор, на всички им стана ясно че терористи са протестиращите, а полицаите бяха потърпевши. Навсякъде в цивилизования свят при такива извращения спрямо полицаи мерките са много крути, тук дори водни оръдия не им извадиха и това беше грешка. И сега, като не могат да си съчинят друго като мотив за уволнение на главния секретар, полицейска репресия. Наглеци, престъпници и пригласящи им журналя.

    Коментиран от #51

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 СЕВЕРОЗАПАДА

    16 29 Отговор
    Грешката за уволнението си е на Главния секретар. а грешката се състои в това, че на протестите трябваше да има стрелба и сега вече нямаше да ни тормозят разни попове, президенти, Бошкови лизачи, кюстендилски @урви и други смрадове. Но нищо следващия път няма да е така. А и не е далече във времето.

    Коментиран от #40

  • 35 АнтиПротестър

    14 19 Отговор
    Анархията, мечтата на АнархоКомунистите, най добре да няма полиция и разни боклуци да се вихрят по улиците .....
  • 36 Последния Софиянец

    8 25 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена! Само генерал Бойко Борисов ще ни спаси!
  • 37 Перо

    23 5 Отговор
    Оня мишок на тиквата и бивш министър на МВР какво иска,някой през неговото властване да направи проверка в неговото министерство и да му докладва за извършените престъпления и нарушения,а той да рапортува на тиквата. Всички бяха навързани в една ОПГ,ръководена по вертикала.
  • 38 иван иванов

    19 4 Отговор
    терзийски като иска проверка нищо не пречи да се направи...и ако се установи престъпление какво ще правят тогава тия двамата/терзийски и иванов/

    Коментиран от #41

  • 39 beg255

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "тоя с магарето":

    Вервай ми, днес в тази полиция качествените хора са по-малко отколкото в НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ. Внук съм на стражар от преди 44-та и така не станах милиционер. После започнах работа там и 98 ма гуруту костов и неговия баш професионалист ме изхвърлиха с психотест. И съм им благодарен за това. Днес е просто .......... И президентските министри в това министерство са от същото котило. И този и предния. Отврат.
  • 40 Перо

    25 9 Отговор

    До коментар #34 от "СЕВЕРОЗАПАДА":

    Грешката е в невъзможността на Радев,да вкара в Белене,цялата Партия ГЕРБ-ППГ в Белене и всички да имат ежедневна норма за изчукване на камъни на чакъл 11м3 в мините! Тогава може толупа да говори за магистрали!

    Коментиран от #48

  • 41 Перо

    21 7 Отговор

    До коментар #38 от "иван иванов":

    Сега ще открият влакови композиции с доказателства за престъпна дейност на мутренския режим за която измисления Гл.Секретар не си е мръднал пръста!
  • 42 Демек

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Ивайло Иванов! В Нормалните държави":

    сега трябва да върнем партизанските отряди, така ли?
  • 43 Бико

    6 12 Отговор
    А за накърняване престижа на президенството какво ще направим на предстоящите избори за президент? Ще го уволним.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 хгфйдгф

    15 4 Отговор
    Как е герберастията? Падат ли стинки за тролене? Ревете ли, ревете ли? Май боли като те таковат..с 200. А пък Радев още реално не е започнал, сега само загрява...
  • 47 Полковник

    12 14 Отговор
    А бе, плужаци безполови, вие сериозно ли ? "Кървава сряда", Блъди Мери и тем подобни глупости. Естествено , че ще бият. Когато не се подчиняваш на закона и не спазваш полицейско разпореждане подлежиш на санкция. За да ти се наложи глоба трябва да се установи самоличността на дееца. Това се прави в РУ на МВР, ако откаже да се легитимира на място. Ако откаже доброволно, отива принудително, с използване на физическа сила и специални средства. При масови безредици, като тази в сряда се взимат крути мерки. По света хора умират при подобни брожения. "Кървава сряда " - боже какви сте наивни. Можеше да е кървава сряда и четвъртък и цяла седмица, ако Борисов не ни спираше. Ще хвърлиш бомбичка по полицай и после ще си събираш зъбите, ако можеш . Хайде опитайте се да влезете в НС, Президетството и т.н. без разрешение и то масово. Новия главен секретар ще ви посрещне с гроздова и салатка. Толкова ли сте наивни. Просто Гл. секретар е прекалено възлова фигура за МВР. Той е практически действащото лице в МВР. Тази смяна си е чистка. Но, всичко се връща.

    Коментиран от #63, #65

  • 48 Фотев

    9 6 Отговор

    До коментар #40 от "Перо":

    Внимавай какво си пожелаваш наркоманче. Отворят ли Белене първо ще ви вкараме вас, жалки подобия на хора с неустановена сексуалност.
  • 49 Мой

    9 1 Отговор
    Арести.Арести.Арести.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Dada

    9 10 Отговор

    До коментар #32 от "Бъбу":

    Тaзи пиcaчкa нa oткрoвeни лъжи cи миcли чe хoрaтa ca зaбрaвили cъбитиятa oт т. н. прoтecти. Кaк уж бoрцитe зa кaузa, ce нaливa хa c бирa дeнoнoщнo, крeщяхa и зaплaшвaхa вceки кoйтo нe им хaрecвaшe, кaк пикaхa пo cгрaдитe и кaкъв тeрoр упрaжнявaхa и ceгa cъщитe тeзи щe ми ce прaвят нa пoлитици. Кaкъв тeрoр, нa вcички им cтaнa яcнo чe тeрoриcти ca прoтecтирaщитe, a пoлицaитe бяхa пoтърпeвши. Нaвcякъдe в цивилизoвaния cвят при тaкивa изврaщeния cпрямo пoлицaи мeркитe ca мнoгo крути, тук дoри вoдни oръдия нe им извaдихa и тoвa бeшe грeшкa. И ceгa, кaтo нe мoгaт дa cи cъчинят другo кaтo мoтив зa увoлнeниe нa глaвния ceкрeтaр, пoлицeйcкa рeпрecия. Нaглeци, прecтъпници и приглacящи им журнaля.
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Съвсем точно!!!
  • 52 Наблюдател

    7 4 Отговор
    Наистина абсолютно самозалъгване е да се мисли че такова нещо като "Демокрация" е имало в България! С непрекъснатото повтаряне на тази дума от всякакви представители на управляващи както и медиините им клакьори от всички цветове и разцветки няма шанс да се получи! Очевидно трудно им е да разберат а и не желаят че 1 лъжа повтаряна хиляди пъти няма как да се материализира в Истина! Както е известно най-видния представител и доаиен на тази "Aкадемична школа Винету" е лицето Бойко Методиев Борисов!
  • 53 Gost

    7 5 Отговор
    Какво гръмко име на мижава статия кървата сряда
  • 54 мунчо

    7 5 Отговор
    Пак повтарям, този ...ГЛАВЕН НЯКАКЪВ СИ е на Интелектуалното Ниво на милиционера-старшина от Стара Загора, понастоящем "писател" маноил манев.
  • 55 Ама, да се разберем

    11 7 Отговор
    Народът не иска зрелища,иска СПРАВЕДЛИВОСТ.Само с уволнения ли ще се разминат.Народът иска и чака СЪД,ЗАТВОР, КОНФИСКАЦИЯ
  • 56 az #МУТРИ, ВЪН!

    8 5 Отговор
    Няма да им се разминат само с една изхвърлена мутра....
  • 57 Таню

    5 4 Отговор
    Уволнение ,арести и бой ,бой ,бой .Почивка и пак бой .Они сами сичко ша си кажат
  • 58 Даката

    7 4 Отговор
    Полицията трябва да действа като в Париж Берлин Москва ,а не да пази излежаващи се по кръстовищата 6 месеца.
  • 59 тррхтнп

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "тоя с магарето":

    Не са виновни полицаите, виновни са началниците им. Полицаите изпълняват заповеди и имат правилник. Началниците по високите етажи в МВР трябва да бъдат съдени и да понесат отговорност за кръвопролитията както на мирните протестиращи граждани, журналисти, така и на пострадалите полицаи, които бяха държани часове под обстрела на агресивни платени провокатори.
  • 60 жххпв

    6 3 Отговор
    Полицията трябваше да отцепи и залови агресивните провокатори. Но някой от полицията остави да се разиграе тазифдрама и този сценарий, явно по поръчка, за да опетнят мирния протест и да кажат после, че всички са били анархисти. Да опорочат целта на мирния протест срещу корупцията по високите етажи на властта.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Република

    4 3 Отговор
    Като видях другаря Рашков и веднага се сетих за милицията от близкото минало.
  • 63 ъйфгн

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Полковник":

    Старши, кажи честно, кефиш ли се като гледаш да бият хора?
  • 64 Непознат

    4 4 Отговор
    Главният секретар Ивайло Иванов е перфектен професионалист. Той е за медал, а Бойко Борисов е истински държавник и само той може да изведе БЪЛГАРИЯ от блатото в което я вкараха БСП и техните съюзници. Той е вашият кошмар комунистически агенти. ГЕРБ ще победи с над 10 % преднина. Бумерангът се завръща.
  • 65 Непознат

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Полковник":

    Прав си! Беше допуснато 5 човека да блокират възлови кръстовища и да тероризират десетки хиляди хора.
  • 66 Бат Вальо

    5 2 Отговор
    Много познато бе, до болка познато!!! Досущ като след 09.09.1944 - нищожно малка част от иначе достойното общество, завзело властта по ненормален начин /преврат/, самопровъзгласили се за "праведни съдници", повеждат държавата към десетилетия мракобесие, изолация и застой!!! Е, днес се случва същото ...
  • 67 Гербавите тролове реват

    3 1 Отговор
    Значи истинските генерали са на прав път. Успех на Президента генерал Радев и на премиера генерал Янев. Бой по мутрите. Съд, затвор, конфискация, Белене да чукат камъни гербавата паплач всичката.

    Коментиран от #68

  • 68 Jjivko

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Гербавите тролове реват":

    Ваште мутри вън наште мутри вътре атакааааа