Last news in Fakti

19 Май, 2021 13:00 5 186 47

Три въпроса към министър Бойко Рашков

  • бойко рашков-
  • медии-
  • мвр

Актуално страната ни е на 112-то място, като опашкар не само в ЕС, но и на Балканите

Три въпроса към министър Бойко Рашков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандалът около служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков сочи, че изборът на "човек от системата" невинаги е гаранция за успех. Три въпроса възникнаха покрай интервютата му тези дни. Коментар на А. Андреев.

Първо: Основателни ли са персоналните промени в МВР? Второ: Има ли нещо съмнително в назначаването на Елена Фичерова за шефка на кабинета му? И трето: Допустими ли са репликите на Рашков срещу телевизионните водещи?

Кадровите въпроси в МВР всъщност засягат хората в България много повече, отколкото би трябвало. Дори да не се съгласим с популярния възглед, че България е "страна на мутрите и ченгетата", пак ще трябва да признаем, че това министерство поглъща огромен финансов ресурс, че в сравнениe с други държави от ЕС работи много неефективно и че около сградата с каменния лъв открай време се стелe мъгла от съмнения, свързани с някогашните канали на ДС, както и с трафиците на хора, наркотици и тютюневи изделия като тяхно съвременно продължение, с корупцията в Пътна полиция или безразборното използване на СРС.

Добре ли е, че министърът е "човек от системата"?

С две думи: в МВР очевидно са необходими промени. Дали Бойко Рашков извършва и ще извършва точно необходимите промени - засега още не е ясно. Но той е "човек от системата", а това невинаги вещае добро. В България е обичайно полицай да ръководи полицаите, а генерал - военните, но в някои по-напреднали страни начело на силовите структури с предпочитание се поставят цивилни политици.

Обясненията на новия министър за назначаването на Елена Фичерова бяха откровено неубедителни. Юристката с 15-годишен стаж може би е добра професионалистка, а ангажиментът ѝ с партията на бизнесмена-беглец Васил Божков би могъл да мине като биографична грешка и временна заблуда. (Макар че повечето хора, на които Божков се опира в политическите си планове, включително и журналистите, пред които говори, не предизвикват особено доверие.)

Но Бойко Рашков не успя да даде ясни и недвусмислени отговори на въпросите, свързани с избора на Фичерова: Защо? По чия препоръка? Заради какви качества? Нима без минимална биографична проверка? С други думи, остана впечатлението, че министърът крие нещо. Но все пак нека не бъдем наивни: не се е родил още онзи политик, който нищо не крие.

Покушение срещу свободата на словото

По третия въпрос очевидно няма място за две мнения: Бойко Рашков си позволи недопустимо покушение срещу свободата на словото и срещу журналистическото право и задължение да се задават важните въпроси.

И това покушение със сигурност ще влезе в следващия доклад на "Репортери без граници", които тъкмо заради подобен политически натиск година след година класират България все по-ниско в листите за медийна свобода.

Актуално страната е на 112-то място, като опашкар не само в ЕС, но и на Балканите. А репликите на Рашков за СРС-та, намеците за поръчковост и откритото пренебрежение към журналистите са отглас от един лепкав манталитет, разпространен в тоталитарни общества, в полицейски държави и сред криминалните среди: всичко опира до пари, до скрити механизми и зависимости, а медийната свобода и общественото мнение са красиви измислици на лъжливи политици.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОПГ ТВ

    97 6 Отговор
    ппГРОБ и ДПС превърнаха сайтове и телевизии в бащиния!

    Коментиран от #20

  • 2 Фатих

    62 5 Отговор
    Бащицата, Боко и Шиши
  • 3 Псевдоним

    90 7 Отговор
    Това, че се вдига вой, е индикатор, че нещо е както трябва.

    Коментиран от #13

  • 4 Факт

    77 5 Отговор
    ЧЕГЪРТАЙ!
  • 5 адолф

    69 2 Отговор
    Дойче зеле,я си гледайте Германуята!
  • 6 Загрижен

    87 3 Отговор
    Въпросче към сайта, но преди това няколко факта:
    Първо пишете, че статията е на дойче нещо си, но по-надолу "Публикувано във факти.бг: *Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло."
    Та, на въпроса. Кой в крайна сметка е писал тази чутовна манипулация. Защо 12 години не обелихте и дума, че властта ви задушава? Защо се сетихте сега?

    Коментиран от #15, #46

  • 7 Скандал

    44 2 Отговор
    НЯМА , просто се търси такъв ! Нима личното мнение е забранено ?
  • 8 1618

    68 8 Отговор
    И десет въпроса да зададете към Бойко Рашков не можете да го уплашите! Ще има проверки, арести, уволнения безпощадно! Цялата престъпна шайка на Борисов трябва да бъде отстранена!А голяма част от медиите в България наистина са купени от Борисов в полза на неговото управление!Твърдия подход на служебното правителство ви докарва до истерия! Безумно сте уплашени!
  • 9 Българка

    68 1 Отговор
    Андреев дали е питал Борисов и бившите министри на МВР как са подбирали екипите си, защо и как са освобождавали и назначавали шефове и служители. Явно е , че категоричността на Бойко Рашков тресе калинки, мутри, придворни всичките им производни.
  • 10 хехе

    62 2 Отговор
    Браво на Рашков. Направи ги на нищо тия от бтв..
  • 11 Дойче Гербче

    53 1 Отговор
    Няма нищо по-сладко от квиченето на Дойчето.
    Щом лизачите там изпадат в истерия, значи делото е право в целта и държавата ни ще се оправя.
  • 12 Факти

    39 0 Отговор
    "Факти" се превръща в поредния сайт с платени мисирки, а не журналисти.
  • 13 Или

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Псевдоним":

    Обратното
  • 14 Някой си

    30 0 Отговор
    Кажи му " Дойче зеле " и няма нужда да го обиждаш повече!
  • 15 Doni Brasko

    44 1 Отговор

    До коментар #6 от "Загрижен":

    Абсолютно същото забелязах и аз. Манипулациите продължават. Много ги нболи мутрите, а и след днешните арести...
  • 16 Възмутена

    50 2 Отговор
    Възмутена съм от наглото и безочливо поведение на т. нар. “журналисти”. Възхитена съм от спокойствието, самообладанието и ерудираността на министър Рашков. Напълно подкрепям мнението му относно двете мар.ионетки в БТВ. Хората не са слепи. Каквито и пристрастни гледни точки да публикува ДВ, истината е явна.
  • 17 Borislav Popov

    35 1 Отговор
    само чегъртане братко. Щом дочувам пищене откъм Герб значи си на прав път.
  • 18 Сандо

    29 1 Отговор
    Някой е уплашен и е активирал марионетките си.И как е успял да задейства демократичното,независимо и чуждоземнж ДВ?Или пипалата му не се ограничават само до Територията,или българскато секция е овладяна и поръчкова?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да питам писача на статията

    18 1 Отговор
    В тази т.нар. "биографична справка" трябва ли да фигурира членство в партия при кандидатстване за длъжност освен,ако по закон не се изисква длъжността да е аполитична,което определено това изискване не важи за длъжности в МС???Това не е ли от времената на ДС отпреди 1989-та,а?!
  • 22 журналист

    7 28 Отговор
    Абе мнооого "платени коментатори - тролчета" тука.. ! А защо не помислите че може да има и нещо вярно в статията и да се замислите къде наистина сме по свобода на словото..? И откъде на къде вътрешен министър ще заплашва журналисти с уволнение.. това ако бе в някоя "бяла страна",щеше да го окачат за топките с главата нодолу като диктатора Садам Хюсеин!

    Коментиран от #24, #33

  • 23 Плюс-минус

    23 2 Отговор
    Десет години търпяхме диктатора, мутрите и мисирките в повечето медии.
    Време е за истинските професионалисти.
    Навсякъде.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Георги v.

    9 21 Отговор
    Този се е взел много насериозно. Действа точно, като "Пази боже сляпо да прогледне". Не може да се назначават хора, които са били част от кръга на олигарсите,както и не трябва да се държиш по-този начин с медиите. Това говори, че не ставаш. Един от малкото, които го одобряват е ония нещастник от СДС Емануил Йорданов на който цяла България се смееше, когато беше Министър на вътрешните работи.
  • 26 Дърта комуняга

    8 17 Отговор
    Това е Червен фашизъм ......... комуняги сталинисти окупираха държавата !!!

    Коментиран от #29

  • 27 XYZ

    19 2 Отговор
    Еха, покушение срещу свободата на словото!
    Пишещият от Дойче Веле не познава нито условията у нас, нито ролята на болшинството журналисти в заблудите и слугинажа на предходната узурпаторска власт!
    Така че не се напъвай толкова уважаеми безименен, ще се справим и без твоята помощ!!!
  • 28 Кал в калта!

    19 3 Отговор
    Абеее,да питам,тая партия "Българско лято" незаконна ли е,че е грехота да си бил член или да си член?Туй да не сме се върнали отпреди 1989-та?!
  • 29 Тъй ли?

    20 2 Отговор

    До коментар #26 от "Дърта комуняга":

    Фашисти са тия,които се опитват да натрият носа на новия министър,че е назначил жена,която е била в избирателни списъци на законна партия в България!!!!!Фашисти са включително журналистите в БТВ и тоя,който им говори в тапите в ушите!!!Това е изкристализирала фашизъм и се чудя защо масово се мълчи в тази територия!
  • 30 Subaru STI

    19 3 Отговор
    Намесата на германци в работата на българското правителство е недопустима. Още повече, че те толерираха създаването на борисовата мафиотска администрация!
  • 31 Отровното трио

    9 2 Отговор
    Рашков, искам още утре да закриеш българското правителство на Дойче веле. Тези са компрометирани

    Коментиран от #34

  • 32 Чук и Гек

    17 2 Отговор
    Абе, има резултат! Тази заран същите водещи бяха прекалено кротки с Христо Иванов! Може пък и да им е по симпатичен! Определено, към Рашков не изпитват респект! От какво да ги е страх - ни пищов носи като Бойко, ни има чекмеджета. А с герб се държат като метреси! Никой не задава въпроси на главния тулуп! Само отразяват нагласените му репортажи с джипката по обектите.
  • 33 Deutche Welle

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "журналист":

    Точно Дойче Веле е платена и лапа големия пай от парите за пропаганда, която цели узаконяване на корупцията на Евросъюза, разврат, и упадък.

    Освен икономическа печалба и заробване на хората от върхушките, които управляват, да се докара населението до безнадеждно обезверяване, да се чувстват доволни само от факта, че са живи и да работят за корпорациите, които контролират управляващите.

    А българи предатели запада винаги ще успее да намери, нали другарю Андреев? За вас всички знаят и затова си криете лекясаното име.
  • 34 Точи Зеле

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Отровното трио":

    когато на баба ни Меркел й прекратят слугинската кариера (с подигравки, хахах) тогава и парите на Дойчевеле за антибългарска пропаганда ще секнат.

    Иначе докато наливат хонорари на еничарите ще четем неграмотните им писания набутани тайничко по по българските сайтове.
  • 35 Преди

    7 0 Отговор
    служебното правителство да дойде на власт и под мъдрото ръководство на Бойко Методиев Борисов ние бяхме на 12 място по свобода на словото.
    След идването на служебното правителство на власт ние внезапно заехме 112-то място.
    И мисирките се събудиха, също така внезапно.
  • 36 САМО ГЕРБ

    5 11 Отговор
    Долу ХУНТАТА!!! САМО ГЕРБ!!!
  • 37 2121

    8 0 Отговор
    Бойко Рашков,да не приказва сладки приказки и да се среща с мюсюлманката ,кюрдка Х. Мустафа, а да прочете тревожните сигнали на в. МОНИТОР,за престъпните секти-адвентисти и петдесятници.Това най-важния въпрос, който касае Православието в България и Православните българи.Българската Православна Църква да призове целия български народ, да протестира и възстане против престъпните секти:адвентисти ,петдесятници и още 20 идващи от сащ.БПЦ да не спи, а да направи запитване,кой разпространява секти в България и да се вземат мерки от Съд, Прокуратура, Полиция Българските Учители.Тази вяра -ПРАВОЛАВНАТА ни е запазила през 200 г.Византийско и 500 г.турско робства/няма присъствие или отсъствие/.БПЦ ,какво ,чака-турците да строят джамии, а циганите и малолетни българи да бъдат зарибявани от престъпни секти?Това ,г-н Б. Рашков трябва да свършите, а не да посещавате Х. Мустафа.Това г-н Президент трябва да осъдите-сектите, а не да приказвате нищо незначести думи.
  • 38 Тук е написано ясно

    7 3 Отговор
    Четете ли и на наият език и нащата азбука: "Бойко Рашков: Няма да търпя полицаи да се превръщат в престъпници с пагон.". А точно те бяха"бухалката" на хунтата ГЕРБ.
  • 39 Тошко

    4 8 Отговор
    Една оставка на Рашков ще му помогне да се ориентира в демократичния живот.
  • 40 Отговор

    7 3 Отговор
    Германската уруспийска медия пак е като матросов за да спаси тиквата и мафията
    Защо не се грижите толкова за немските педа@@@ли и вашите жени приличащи на кра@@@ви,а се занимавата с нашата държава?
    Или сте тук за да раздавате немската Ви демокрация
    Заради вапшите фондации пак сме в национална катасрофа,пак заради прок@@@летите немци!
  • 41 Трите хикса

    5 3 Отговор
    отговарям на А.Андреев, както следва:
    1. Персоналните промени са повече от основателни - МВР е всичко друго, но не и министерство, което е отговорно да осъществява ред - бият протестиращи, крият се по храстите за да те рекетират с някой и др. лев и пр. и пр. Проверката приключва, че няма достатъчни данни за престъпление.;
    2. Има ли нещо съмнително при назначаването на Г.Д. за шеф на НАП. НЕ мъжът и просто е профсъюзен лидер. Синдикати в момента няма, а клетите хора, които си плащат членски внос - пият студена вода. Ива ли нещо съмнително при назначаването на И.Г. за Гален прокурор - не той е от кръга на Шиши. и пр. и пр.
    3. Напълно допустими реплики. И двамата водещи бяха неадекватни, с бастуни в г.., задаваха се едни и същи въпроси и не разбираха отговорите - все едно са с намален умствен потенциал.
    Смятам за достатъчно аргументирано написаното до академик Андреев.
  • 42 МАЛКА пенсИЯ

    3 1 Отговор
    Стига сте ревали,преди89-МВР-то ич не биеше.Голем смех.Назначавали,свои хора,а кого,някой от улицата ли?Так било е,тъй ще бъде.Новата власт,съкращава кадрите на старата.
  • 43 DW Какво стана с вашата министърка

    2 1 Отговор
    Където е плагиатсвала за дисертацията, подаде ли оставка или само е Порицаха,!!! Какво стана с вашите свещеници, които подкрепяха еднополовите бракове, колко бяха 70,свещенника??DW информирайтени!!!
  • 44 Българка

    5 1 Отговор
    Гледам мнозинство от писалите преди мен, оправдават Рошков, най-вече за чистката и правите сравнения с предишното правителство. Забравяте едно много съществено нещо, предното правителство беше избрано от редовно НС т.е. избрано от представители на народа и изпълняващи волята му ( на народа). Сегашните промени се извършват от кабинет назначен и зависим от един единствен човек - фигуранта т.е. обслужва негови лични интереси ,най-вече подготовка за президентски избори и преизбирането му. Второ, в нормалните страни за гафове като този на Рошков и на говорителя (гафа за мед. сестрите) , цялото правителство си подава оставката, а медиатора (фърчилото) се отказва от кандидатурата си за президент. Така е в нормалните страни, тука само "Извинявам се" под сурдинка.
  • 45 Абе,моме,

    1 0 Отговор
    Изпий си хапчетата...
  • 46 каунье

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Загрижен":

    То си пише: А. Андреев, но "чукча писател не читател".
  • 47 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Комуниста Рашкофффф върши мръсната работа на превратаджийчето Радефффф