22 Май, 2021 19:00 5 909 80

Турция копнее да е самостоятелна сила. Разшири военните си операции, а Ердоган си играе с Русия и САЩ

  • нато-
  • турция-
  • сащ-
  • русия-
  • реджеп ердоган-
  • сила-
  • анкара-
  • армия-
  • дронове-
  • външна политика

Ердоган умее да използва пропуските в международната система и да намира възможности да противопоставя Русия и САЩ една срещу друга

Турция копнее да е самостоятелна сила. Разшири военните си операции, а Ердоган си играе с Русия и САЩ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Есето на Самюъл Хънтингтън от 1993 година за Foreign Affairs „Сблъсъкът на цивилизациите“ е изследвано до най-малки детайли през последните три десетилетия. Но каквото и да мисли човек за тезата му, че културната идентичност ще движи политиката след Студената война, Хънтингтън позна до голяма степен за Турция. Той прогнозира, че с отшумяването на съперничеството от XX век, прозападните наклонности на светския елит на Турция ще бъдат изместени от националистически и ислямски елементи. И в това той е абсолютно прав, пише авторитетното американско списание Foreign Affairs в материал, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.

През последните няколко години отношенията на Турция със Съединените щати и Европа са, меко казано, турбулентни. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган установиха своеобразен „броманс“ (близки, братски, но не сексуални, отношения между двама мъже), персонализирайки двустранните отношения в ущърб на почти всички политически въпроси. Турция е изпълнена с недоверие към САЩ заради подкрепата им за сирийските кюрдски сили и за приютяването на проповедника Фетхулах Гюлен, когото Анкара определи като организатор на неуспешния опит за преврат през 2016 г. Отношенията на Турция с Европа не са по-добри. Европейските лидери са нащрек заради нарастващия „илиберализъм“ и желанието на Турция да проектира военната си мощ в Източното Средиземноморие.

Междувременно Анкара се обърна към нови партньори. Правителството закупи руски оръжейни системи - против желанието на съюзниците си в НАТО - и работи с Москва по големи инфраструктурни проекти, включително газопроводи и първата атомна електроцентрала на Турция. Турция и Русия заедно създадоха сфери на влияние в Либия и Сирия. А напоследък Турция ухажва Китай, преследвайки китайски инвестиции, набавяйки ваксината срещу COVID-19, произведена от китайската компания Sinovac, и отказва да критикува отношението на Пекин към уйгурите. Това не е временно обръщане, а дълбока промяна в турската външнополитическа ориентация. През продължаващото почти две десетилетия управление на Ердоган, Турция стана по-малко заинтересована, отколкото някога е била, към членството в трансатлантическия клуб или преследването на членство в Европейския съюз. Вместо това правителството се стреми да репозиционира страната като регионален хегемон. Докато Западът все още е обзет от носталгия по историческата роля на Анкара в трансатлантическия съюз, турските лидери, дълбоко подозрителни към партньорите от НАТО, говорят за стратегическа автономия. Някога детето за пример за светска мюсюлманска република, ярък пример за трансформиращата сила на либералния ред, днес Турция поставя под въпрос стойността на играта по западните правила.

Турция повече от всичко копнее да бъде самостоятелна сила. Новата ѝ външна политика се разбира най-добре не като отклонение към Русия или Китай, а като израз на желанието да се държи крак във всеки лагер и да се управлява съперничеството между великите сили. Режимът на Ердоган проектира тази промяна, а удобната международна обстановка даде тази възможност - но нито ново правителство в Анкара, нито обновен западен съюз могат да я обърнат. Мрежа от политици, бюрократи, журналисти и учени, открито скептични към политиката на съобразяване със Запада, сега доминират в културата на сигурност в страната. Независимата турска политика е тук, за да остане.

Място на масата

Последните няколко години бележат края на статуквото, формирано след Втората световна война. Но като погледнем назад, балансиращата външна политика на Турция има исторически прецедент. Османската империя в края на XIX век и Tурската Rепублика през първите десетилетия се стремят да изолират държавата от чуждестранни влияния и да противопоставят по-мощните държави една срещу друга. В опит да избегнат упадъка на империята си, османските султани влязоха в игра на непрекъснато променящи се съюзи, като в различни времена се съюзяват с Австро-Унгария, Русия и Обединеното кралство, преди да допуснат грешката да се присъединят към Германия през Първата световна война. През 20-те и 30-те години младата турска република получава политическа и военна подкрепа от болшевишкото правителство в Москва. Турция остана неутрална през Втората световна война, нейните лидери се движеха напред-назад между нацистка Германия и Обединеното кралство, за да извличат военна помощ, експортни кредити и други форми на финансова подкрепа от двете. Днес Ердоган има същата цел: да сключва сделки със световните сили, без да избира страна.

Прилагането на тази стратегия изисква известна историческа рехабилитация. Идеята, че Турция е уникална сред своите съседи и е предопределена да си възвърне регионалната лидерска роля - подобно на германската концепция за „Зондервег“ от края на XIX век, или „отделен път“, както съм писал другаде - се корени в концепцията за страна като наследник на Османската империя. Светската традиция, която основателят на Турция, Кемал Ататюрк, създаде през 20-те години, се основаваше на изобразяването на османците като изостанали, неефективни и неспособни да се справят със „съвременните цивилизации“ (muasır medeniyetler). Турция на Ердоган прие съвсем различен тон. Днешните политически изказвания и телевизионни драми не очернят османските лидери като прости завоеватели, а ги възхваляват като пионери на нов цивилизационен ред - справедлив в управлението и по-състрадателен към своите поданици, отколкото техните западни съвременници. Националистическите въстания на тези субекти в крайна сметка спомогнаха за свалянето на империята, но новият дискурс отчита малко този факт. Ревизионистките историци на Турция описват османската епоха като златен век на спокойствие и справедливост, нарушен само от интригите на „империалистическия“ Запад.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) все по-често призовава османското наследство да оправдава външната си политика. Проправителствените медии отбелязват разрастването на военния отпечатък на Турция в бившите османски земи, като Ирак, Либия, Сирия и Кавказ, като възраждането на спящ гигант. Ердоган от своя страна е „лидерът на века” - модерна версия на султана от края на XIX век, който той почита, Абдулхамид II, който се противопоставя на призивите за конституционна реформа, държи линия срещу Запада и предотвратява упадъка на империята. При правенето на подобни сравнения, турските медии аплодират Ердоган за това, че играе твърдо с големите сили - аплодира преговорите му с Тръмп, германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин - и за поддържането на напориста позиция в Близкия изток и Източното Средиземноморие.

Военната сила на Анкара и оттеглянето на Вашингтон от Близкия изток улесниха пътя за набезите на Турция в регионалните конфликти. Нарастващата отбранителна индустрия в страната снабдява турските войски в Ирак, Либия и Сирия. Произведените от Турция ударни безпилотни летателни апарати помогнаха да се осигури решителната победа на Азербайджан на бойното поле срещу Армения в Нагорни Карабах миналата есен. Докато нарастващата самостоятелност на военно-индустриалния комплекс на Турция даде на лидерите ѝ увереността да проектират властта си в региона, липсата на интерес на Тръмп към Близкия изток и желанието за гладки лични отношения с Ердоган им даде тази възможност. Турция разшири военноморските си операции в Източното Средиземноморие и построи бази в Катар и Сомалия, без да се налага да се тревожи много за противопоставянето на САЩ. Вместо това Русия беше силата, за която Ердоган трябваше да внимава. Турският президент установи близки отношения с Путин и действа с координацията и съгласието на Москва при всяко изпращане на войски в чужбина. Но това сътрудничество стига само дотук. Русия наложи географски граници на зоната на влияние на Турция в Либия, Сирия и Кавказ - оставяйки Анкара разочарована, но и с пораснало самочувствие.

Истинското умение на Ердоган е да използва пропуските в международната система и да намира възможности да противопоставя Русия и САЩ една срещу друга. Например в Сирия присъствието на Турция е заплаха за подкрепяните от САЩ кюрдски сили, но Вашингтон също го разбира като лост срещу руските посегателства. В Либия Ердоган забеляза отваряне и се нанесе бързо. През 2019 г. лидерът на либийското опълчение генерал Халифа Хафтар оглавява армия, която настъпва към правителството на Либия с подкрепата на Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Отчаяното правителство тръгна от врата на врата в западните столици, търсейки помощ. Повечето западни сили не се интересуваха или не смееха да се намесят. Но Турция го направи: нейните сили помогнаха да се спре офанзивата на Хафтар с минимални военни инвестиции. Влизайки в тези конфликти, Турция създава пространство за себе си в епохата на съперничество между големи сили. Целта на Анкара, както често се изразяват турски коментатори, е „да има място на масата“.

След Ердоган

Досега Ердоган играе добре ръката си в проектирането на сила в чужбина. Изненадващото е, че той е успя да го направи от крехката си позиция у дома. Турция е изправена пред тежка икономическа криза с двуцифрена инфлация, рязък спад в стойността на лирата и висока безработица, което води до бягство на капитали и обедняване за обикновените турци. За първи път от десетилетия икономистите се страхуват от криза на платежния баланс. Тази суматоха се отразява в отслабване на базата на Ердоган - в проучване от април по-малко от 30 процента от анкетираните заявиха, че биха подкрепили ПСР, ако тази седмица се проведат избори, доста под 49 процента, гласували за партията през 2015 г.

Външнополитическите успехи на Ердоган може да не са достатъчни, за да го задържат на власт. Подобно на гражданите на много други нации, турците вярват в изключителността на своята страна. Анкетите показват широка общесвтвена подкрепа за възстановяването на Турция като велика сила на световната сцена, както и че повечето избиратели споделят мнителността на Ердоган към Запада, и по-конкретно към САЩ. За всички, с изключение на най-строгите националисти, обаче това не е достатъчно. Повечето избиратели са прагматични: те не искат Турция да се отчуждава от западните си съюзници, ако тази изолация оказва влияние върху тяхното икономическо благосъстояние и качество на живот. Подкрепата за членство в ЕС все още е около 60 процента, не защото турците се чувстват европейци, а защото мнозина разбират интеграцията с Европа като по-силна икономика и по-добро управление. Докато правителството се хвали със създаването на военна база в Либия и бомбардирането на целина Кюрдската работническа партия (ПКК) в Ирак, в Турция бизнесът фалира, магазините затварят и пенсиите намаляват. До момента страната не е успяла да осигури достатъчно дози ваксини срещу COVID-19 от производители в чужбина; само около десет процента от турците са ваксинирани.

Накратко, повечето граждани все още не са усетили амбициозната международна програма на Ердоган, която ще направи Турция отново велика. Въпреки безмилостния национализъм на проправителствените медии, сред населението има все по-голямо усещане, че Ердоган обръща твърде голямо внимание на външната политика. Изглежда, че Турция е загубила чувството си за цел и е отчуждила твърде много свои приятели - като е направила едни и същи стратегически грешки, които може би са стрували на османците империята им. Повечето западни анализатори предполагат, че Ердоган ще остане на власт за неопределено време - че демократичният преход вече не е възможен за Турция. Повечето турци не са съгласни. Ограниченията върху свободата на словото, затварянето на много кюрдски политици и други форми на държавна репресия правят политическите съревнования по-малко честни, но те не гарантират победа на Ердоган и ПСР на следващите избори, насрочени за 2023 г.

Съперникът на Ердоган на тези избори несъмнено ще се ангажира да води по-малко агресивна външна политика и да поддържа по-стабилни отношения със световните сили. Правителството след Ердоган може да предприеме конкретни стъпки, за да се дистанцира и от предшественика си. То може да поправи връзките с НАТО, да нормализира отношенията с регионалните врагове, включително Египет и ОАЕ, или да реанимира преговорите за членство на Турция с ЕС - дори това да се окаже невъзможно. Винаги прагматикът, самият Ердоган, би могъл да се опита да се върне на Запад, ако смята, че проектът на американския президент Джо Байдън за възраждане на ръководения от САЩ ред е достатъчно обещаващ, за да се закрепи. Но ако се види, че мощта на САЩ намалява, Турция ще приеме това като възможност да разшири ролята си в глобалната политика. И е трудно да си представим, че някой водещ политик, независимо дали е от ПСР или от опозицията, ще се бори срещу националистическите течения в страната и ще заеме безрезервно прозападна позиция.

В дългосрочен план независимата външна политика на Турция ще продължи със или без настоящия президент. Вероятно Анкара ще продължи да утвърждава своя суверенитет в Източното Средиземноморие, ще отдели ресурси за развитие на отбраната и ще разшири обхвата си в регионалните дела. Присъединяването към редиците на лоялните членове на трансатлантическата общност вече няма привлекателността, която някога имаше. И със сигурност не може да се сравни с перспективите Анкара да проектира сила на собствените си условия. Турция претендира за ролята на наследник на империя и тя ще продължи своя отделен път - своя „Зондервег“.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ислям терор

    22 22 Отговор
    Никой няма да им позволи да са сила, която да определя каквото и да било и така да бърка плановете на големите Русия и САЩ.
    Ако още се напъват и на едните и на другите просто ще ги елиминират.
    Руснаците имат опит в това още по времето на онзи грузинец Сталин който е казал "Нет человека, нет праблема".

    Коментиран от #7, #10, #12, #27

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ердоган съм

    11 14 Отговор

    До коментар #4 от "ислям терор":

    То па некои ше ги пита нали и не намесваи оня глупец джугашвили
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 SUPER

    24 25 Отговор
    Ердоган е Велик Лидер.
  • 10 111111111

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "ислям терор":

    Не е казвал Сталин това.В пиеса на Булгаков , артист играещ Сталин е казал тази реплика

    Коментиран от #11

  • 11 Ердоган

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "111111111":

    Е грузинец сънародник на джугашвили
  • 12 прав си

    20 33 Отговор

    До коментар #4 от "ислям терор":

    Никой няма да се съобразява с Ердоган. Те просто му се подчиняват, както и правят. Ердоган е този, който постави Русия, САЩ и всички на колене в Сирия, появата на Ердоган в Сирия спря войната. Всички знаем какво беше преди Ердоган в Сирия... Ердоган се появи в Либия..., и настъпи мир. Тук руснаците и французите паднаха на колене пред Ердоган. Същите подкрепяха Хафтар, но едвам успяха да избягат..., помним как руснаците пребоядисваха самолетите си за да избягат от Либия... Всички знаем и урока който даде Ердоган в Средиземноморието на ОАЕ, Египет, Франция, Гърция.., всички видяхме и само дирята от бягството на френския самолетоносач... Всички видяхме бягството на французите с подвити опашки и от Карабах.., преди да се появи Ердоган там французите бяха много смели, но до там.., и после никой не ги чу франсетата. Това е.

    Коментиран от #13, #15, #18, #19, #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 до хасан

    15 10 Отговор

    До коментар #12 от "прав си":

    лети, лети байрактарче, над ядреното пламъче, снимай-снимай гордо соколе аскера разтопил се в ядрено суфле 😂😂😂
  • 16 Made in Bg

    17 16 Отговор
    Ако Турците целят нова Османска империя то трябва да се размажат! Това е империятс на злато спрямо свойте съседи,затова и ми напомня,че ДПС трябва лекинко🙂 да се поизолира от България!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ислям терор

    11 17 Отговор

    До коментар #12 от "прав си":

    Леле, леле те много силни били твоите бе? То целия свят май ще изкараш, че им се кланя на твоите пумпали?
    Да ти припомня ли как преди няколко години израелците превзеха няколко ваши кораби и ги ......... вашите. Реваха ли тогава вашите, а реваха ли? Защо тогава вашия "велик" ръководител не посмя да се намеси ? Нали сте голямата сила, ама срещу израелците се ... Силите, с които се опитвате да се сравнявате могат да ви коленясат когато си пожелаят. САЩ ви създадоха, но освен тях и Русия и Китай и Израел и Иран могат да ви приключат.

    Коментиран от #29

  • 19 да Заблуден си..

    15 17 Отговор

    До коментар #12 от "прав си":

    бай ти ердоган се подчинява единствено на кого, ами как на Кого?
    ..на император Владимир Владимирович Путин!
    Отива в Кремъл пада на колене, бие челото у на пола,
    у запитва, Може ли, аз, тва, може ли аз онова?
    ..и с Подвида опашка и си заминава обратно в Анадолу. Все пак проявява някаква благодарност и не забравя, че Руснаците ,тайните им служби и В.В.Путин му отървава кожата, щото беше завалията "заминал".
    И отгоре на това се извини тоя балък, за сваления Су-24, и даже плати, за тази грешка.Правилно Право има по-Силния, но във случая не е той и неговата анадолска сбирщина, и той си го разбира много добре.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 определено

    19 11 Отговор

    До коментар #14 от "прав си":

    турция не играе по чужди свирки.ни американски,ни руски!абе държава с достойнство!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 прав си

    28 6 Отговор

    До коментар #21 от "определено":

    Просто случиха на един Лидер, който милее за Турция. Веднъж на 100 години се ражда такъв, дано успеят да го опазят. Жалко, че нашите уж милеещи за България всичките излязоха келяви. Гледам България и виждам само пустош. Няма пътища, тротоари, а за друго няма смисъл да пиша. Всички живеем в България и виждаме реалността. Срам и позор.
  • 24 Родопа планина

    5 12 Отговор

    До коментар #12 от "прав си":

    И си вярваш .Ти явно си от онези заблудените.
  • 25 Народни мъдрости

    9 12 Отговор
    ИМА ЕДНА СТАРА ПРИКАЗКА: "ОТ ДВАТА СТОЛА, ТА НА ЗЕМЯТА" И ДРУГА: " ОТ ВИСОКО СЕ ПАДА НАЙ - ЛОШО!" СЛЕДВАЩОТО ПАДАНЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КАТО ПРЕЗ 1917 ГОДИНА.
  • 26 INOT

    13 2 Отговор
    И без да прочете човек статията е ясно , че е необходимо на Турция да се даде урок от страна на западните сили ( нямам идея защо). Турците са работлив народ, услужливи са, но не прекомерно, работя с две турски фирми за мрамор, травертин и съм доволен. Винаги ще ти предложат най - доброто, за добра цена. Номера е , че МВФ иска неудържимо да подпомогне турската икономика чрез ЗАЕМИ, тъй като лирата се срива, а това не е добре за вътрешното потребление. Но пък от друга страна се повишава износът, което е добре. Всичко зависи от това, дали Турция ще се справи сама, или не. Чрез заеми , с които ще бъдат обвързани години наред.

    Коментиран от #28, #34

  • 27 Хасан

    12 7 Отговор

    До коментар #4 от "ислям терор":

    Българин си и е нормално да те е страх от силните на деня ..затова си бил и 500 г под чуждо владичество ..но това са турци ..

    Коментиран от #31

  • 28 Хасан

    14 2 Отговор

    До коментар #26 от "INOT":

    Турция е капиталист като Сащ ,Русия ,Франция ,Германия ..искат едно и също ..евтини ресурси и необятни пазари ..да не би Франция ,Англия ,Русия са за демокрация в Либия !? Едва ли ..заради качествения петрол

    Коментиран от #33

  • 29 Хасан

    12 6 Отговор

    До коментар #18 от "ислям терор":

    Те нападнаха цивилен кораб с активисти които караха хуманитарна помощ

    Коментиран от #30

  • 30 ислям терор

    4 14 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Да бе естествено, че бяха "активисти". Вервам ти дааа.

    Сега нека да допуснем, че са били такива каквито твърдиш, но къде остана силната ви армия? Защо не посмяха да доближат израелците превзели турските кораби и да ги освободят, а си плюха на петите и избягаха?

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хасан

    11 7 Отговор

    До коментар #30 от "ислям терор":

    Първо те не бяха с турски флаг , второ бяха от международна хуманитарна организация и.треро турците ги осъдиха ..значи ако си западния отбор няма директни конфликти а използваш маша ..ако Сащ иска да даде урок на Турция използва ПКК или ФЕТО ..дава им оръжие ,информация ,подкрепа за операциите

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хасан

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "INOT":

    Номера с МВФ е че ти дава по евтини кредити от пазарните но ти слага условия ..както с Гърция ..иззеха им всички инфраструктурни активи
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ислям терор

    6 13 Отговор

    До коментар #32 от "Хасан":

    Каквото и да приказваш военните ви не посмяха да се намесят, а ти си приказвай. Като ви е толкова силна армията, защо не помогнат на палестинците срещу Израел? Защото не ви стиска. Вие сте въздух под налягане готови да се дуят само пред по слабите, а пред силните се кланяте до земята. Вече го видяхме това в Москва пред Путин.

    Коментиран от #38, #42

  • 37 ислям терор

    5 13 Отговор

    До коментар #35 от "Хасан":

    Твърде малки и слабички сте, за да се сравнявате с Меркел, Байдън, Путин, Си Дзинпин, Макрон и т.н.

    Коментиран от #50

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дело Ердоган

    5 13 Отговор
    Богатите араби, американци, европейците и руските туристи са миналото за Турция. Сега тя е ограничена до няколко бедни маргинализирани туристи, а от следващата година само луди ислямистки джихадисти ще ходят на туризъм в Турция.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пипа-Коло

    7 14 Отговор

    До коментар #35 от "Хасан":

    На Турция няма да бъде разрешен достъп до евтина енергия, открадната от нейните съседи, защото е опасна за човечеството с всички тези идеи за екстремисткия ислям и тероризъм и възраждането на ужасяващите империи от миналото. Напротив, Турция ще остане зависима от запада, ще работи усилено, за да купува енергия и всъщност ще се свие като държава, за да бъде спечелена от целия по-широк регион стабилност. Всичко това е фиксирано. Няма спасение.

    Коментиран от #44, #45

  • 42 Хасан

    11 4 Отговор

    До коментар #36 от "ислям терор":

    Ами те обработват почвата ..руснаците преди да нападнат Османската империя дълги години водиха пропаганда , обучение и въоръжение на български ,сръбски ,македонски четници
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хасан

    14 4 Отговор

    До коментар #41 от "Пипа-Коло":

    Ами конете не умират заради това че кучетата им се яде конско месо ...символа на турчина е сивия вълк ..единственото животно което не можеш да опитомиш

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ислям терор

    6 11 Отговор

    До коментар #44 от "Хасан":

    Стига с този сив вълк. Не били опитомени, а кучетата какви са?
    От кого са произлезли? Аре да се върнеш в класовете и да попрочетеш малко,а? За твое сведение вълците ги трепят като вреден дивеч.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Чичо Сам...

    9 10 Отговор
    Ха-ха, Османската империя мога да я срина с една икономическа блокада.
  • 50 Хасан

    10 2 Отговор

    До коментар #37 от "ислям терор":

    Значи по важно е визията ..да имаш цел да играеш в Шампионската лига ..а не да кажеш " каквото кажат началниците "
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Кьопеците лаят

    12 3 Отговор
    А Турция върви напред и се развива , което още повече разлайва ач кьопеците 😂😂😂

    Коментиран от #56, #60

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Кьопеци..?

    4 7 Отговор

    До коментар #53 от "Кьопеците лаят":

    "Да ти предам Града не е нито моето право, нито това на някой от неговите жители; защото всички ние с една душа предпочитаме да умрем по собствена воля и не скърбим за живота си." Отговорът на последния византийски император, до нецивилизования водач на многобройните варвари.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Кьопеци..?

    3 7 Отговор

    До коментар #53 от "Кьопеците лаят":

    Предложението беше императорът да напусне Константинопол без битка, като взе със себе си армията, придворните си и съкровищата си и хегемонията на Пелопонес. Турчин на негово място би целунал ръцете и краката на силния благодетел, да облече етек си и да си тръгне приведен.

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Продължавай да лаеш

    5 2 Отговор

    До коментар #60 от "Кьопеци..?":

    Това не спира кервана 😂😂😂
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ислям терор

    2 6 Отговор

    До коментар #63 от "Ами чакай си":

    Аз господар нямам пумпалчо. Ти си слуга на собствения ти диктатор. Продължавай да бъдеш, не че имаш друг избор. Ай циба кьопек дръглив.

    Коментиран от #77

  • 67 ей малкия

    3 5 Отговор

    До коментар #64 от "Тресеш ли, тресеш ли дзурлата":

    докато има византийци, турците ще гледате гърбовете им и ще зависите от тяхната воля

    Коментиран от #74

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Чакай чакай

    1 12 Отговор

    До коментар #63 от "Ами чакай си":

    Ако искаш да се изкараш турчин, и че си господар, си голяма грешка! Аз казваш съм роб, а се родих свободен! Ти си господар, ама баща ми е тръшкал баща ти и от Наим го направи Наум! Май май нещо сметката ти не излиза! А турците всички са се изнесли от България, тук са останали само техните роми! То и затова като слезете под Одрин всички казвате на местните че сте си роми!
  • 70 Суеко

    1 3 Отговор
    Хахахаха..помачора пак е изпаднал в душевен оргазъм, девапроститесарвулибе
  • 71 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #58 от "ислям терор":

    Що толкова мразеше защо цели 500 г си живеехте при османлиите ?? А и не само твоите деди ...имаше си църкви ,манастири ,вестници ,училища ,ниви и къщи ..

    Коментиран от #72, #79

  • 72 Али J

    0 4 Отговор

    До коментар #71 от "Хасан":

    ..датихевамататакривокракатататанълсизнайшбе!!!!!!!!!

    Коментиран от #73

  • 73 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #72 от "Али J":

    Вземи си хапчетата ...или влез да си гледаш гей порно

    Коментиран от #75

  • 74 Византийците ги приключихме

    8 1 Отговор

    До коментар #67 от "ей малкия":

    Още през 1453 година 😂

    Коментиран от #76

  • 75 Али J

    1 4 Отговор

    До коментар #73 от "Хасан":

    ...датихевамататакривокракатататанълсизнайшбе!!!!!!!!!
  • 76 Али J

    0 5 Отговор

    До коментар #74 от "Византийците ги приключихме":

    ...инатебедатихевамататакривокракатататанълсизнайшбе!!!!!!!!!

    Коментиран от #78

  • 77 Изведе ли козите

    2 2 Отговор

    До коментар #66 от "ислям терор":

    Рано си станал сабахлен, хахаха
  • 78 Хапченцата оли

    4 0 Отговор

    До коментар #76 от "Али J":

    Пий ги редовно 😂😂😂

    Коментиран от #80

  • 79 Си живеехме

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "Хасан":

    Роми и българи!😂😂😂😂😂😂
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.