Last news in Fakti

24 Май, 2021 08:00 3 660 25

24 май и размагьосаните букви

  • николай ценков-
  • 24 май-
  • език-
  • азбука-
  • букви-
  • писменост

Посредствеността винаги отстъпва пред (слово)упованието. Човекът има свят, защото има език и обратното – има език, защото има свят

24 май и размагьосаните букви - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днешният ден е добър повод да си припомним, че Кирил и Методий са били на първо място духовници. И чак след това книжовници, дипломати и мисионери. В този факт няма и бегъл намек за религиозно внушение. Става въпрос за един особен вид вяра, каквато навярно двамата са имали - упованието, че словото може да извоюва свят, нов свят. Накратко: думите тогава са притежавали магическа сила, каквато днес притежават компютрите например.

Пренасяме се в езикова ситуация на новия човек. Неговата вселена му е дадена наготово и съответно той не се нуждае от „ключове“ за нейното обяснение, завладяване и съхранение. И най-големите мистерии са прозаични очевидности в прекрасния нов свят – свят, който е някак си поднесен даром, а не извоюван.

И ето какво се случва тогава с езика – той също става излишен, защото вече не е способен да създаде, добави или запази действителност, тя е очевидност и нищо повече. „Готовият“ свят прави и езика „готов“. Словото става само съобщаване, а думите – утилитарни знаци, графични отживелици, служещи като огледала на едноизмерния реализъм. Да се употребяват думите в истинското им значение сега се смята за нещо като суеверие, маниакална претенция за светоналагане. Затова днес може да говорим за демитологизиране или размагьосване на езика, което също е един вид магия.

То впрочем е част от едно по-мащабно явление, характерно за Новото време – цялостното „отбожествяване“ на света. Отбожествяването не значи атеизъм, тъй както и разомагьосването на езика не значи немота. И двете явления водят към ситуация, в която мислещото его – в първия случай, или социумът – във вторият, заместват съответно Бог и езика като първоизточник („В началото бе словото“).

В действителност пресечната точка между „отбожествяването“ на света и размагьосвенето на езика се събира в една-единствена стара дума: profanum. На латински тя означава пространството пред храма, мястото извън храма. Тази дума, мястото, което тя обозначава, в действителност ни показва днешната (социална и езикова) ситуация – профанизацията е извеждането на свещеното извън храма (не само в религиозен аспект), отвеждането му навън, в един „отбожествен“ свят, в който човекът и хората могат на спокойствие да видят, пипнат, консумират всичко сакрално, за което вече е излишно да се говори. Понеже човекът-маса е съградил един профанен свят, свят на очевидности, словото също е изгубило „магическите“ си способности.

И все пак няма място за песимизъм. Посредствеността винаги отстъпва пред (слово)упованието. Човекът има свят, защото има език и обратното – има език, защото има свят.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ее моди майкати шеа

    2 3 Отговор
    Нема бан за мене не видиш ли
  • 2 Мюмюн

    22 0 Отговор
    Интернет накара нас, българите, да вкараме в езика ни доста нови, различни и неприемливи чуждици. Отделно от това, използваме в разговорите ни диалектни думи, жаргонни такива и думи, заимствани от други държави. Най-много са от турския и руския езици, после идват от английския. Седя в едно кафене и слушам как през деня млади хора, както и такива на 50 години, говорят с един маниер, едно произношение така, все едно владеят поне 3-4 езика. Четох интервюто на Камен Донев за това какви сме били преди, и какви сме сега в комуникацията си и как изобщо говорим. Макар да съм р.о.м.,но не ямайски или кубински-понякога ми е забавно да слушам кой как се изразява. Най-впечатляващия разговор наживо, който чух, изразяваше безпомощността на идеите, които трябваше да се изразят с прости думи: "Ко прайш? Нищо, ко да прая! Тъй ми, ко да прайш!"

    Коментиран от #5

  • 3 Зорница

    20 4 Отговор
    В европейската културна история няма друг случай, когато само за няколко десетилетия са създадени две различни писмености за един и същ език. Това е доказателство за високия дух и култура, които е притежавал българският народ, за неговите вековни писмени традиции. Кирилицата се използва вече единадесет века и половина на територията на Евразия. Като фонетична писмена система от гласно-съгласен тип, тя е по-съвършена от латиницата. За значимостта на делото на двамата братя говори и признанието, което им се отдава от Средновековието до наши дни. През 1980 г. те бяха обявени от папа Йоан-Павел II за покровители на Европа, а след приемането на България в ЕС на 1 януари 2007 г. българската писменост стана третата официална писменост в тази организация.

    Честит 24 май - Ден на българската просвета и култура писменост!

    Коментиран от #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 😂😂😂😂😂😂😂😂

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мюмюн":

    Браво, оправи ми деня!
  • 6 Климент Охридски

    9 0 Отговор
    Браво! Нещо умно сутрин!
  • 7 Изтрит

    4 6 Отговор
    С това словоплетство ли поздравявате българите за Деня на буквите, Деня на славянската писменост, Деня на Кирил и Методий, много жалко.
  • 8 Св.св.Кирил и Методий и учениците им

    3 0 Отговор
    Честит празник на всички българи, славяни! Бъдете здрави и не преставайте да четете! 😂😂😂
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 24 Май

    6 1 Отговор
    е ден на българската писменост, не на славянската. Защото поляци, чехи, словаци, словенци, хървати са славяни, но пишат на латиница. Дори се използва и при сърбите днес. От България т.н. кирилица се разпространява в Сърбия и Русия през Средновековието. Кирил и Методий са гръцки мисионери и ако не бяха Климент, Наум, Ангеларий, тоест ако цар Борис I не ги беше приел в България, днес щяхме да пишем с гръцки букви. На български език, но с гръцки букви, защото глаголицата нямаше да се наложи.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Винету

    5 1 Отговор
    Чел съм я !... Само нея !...И кво ?...
    Трима Папи са ме галили по глъвъта !...
  • 13 ИСМВ LOS ANGELES

    2 2 Отговор
    Честит празник Българи !
    Да сте живи и здрави !
    Борбата продължава ! Изчегъртването също !
  • 14 СВД

    2 1 Отговор
    подвижници за права вярна,

    сеятели на правда, мир,

    апостоли високославни,

    звезди върху Славянски мир,



    бъдете преблагословени,

    о вий, Методий и Кирил,

    отци на българското знанье,

    творци на наший говор мил!



    Нека името ви да живее

    във всенародната любов,

    речта ви мощна нек се помни

    в Славянството во век веков!
  • 15 Пръц

    0 2 Отговор
    Оттурсикеменабакистанбул ! Турци сте !
  • 16 Днешното наименование

    2 0 Отговор
    славяни е грешно. Това е късен руски термин от втората половина на 18 век, започнал да навлиза сред българските земи и като цяло на Балканите заради нарастващото руско влияние. Автентичното име е словени (нищо общо с модерните словенци), от слово или говорещи хора. За разлика от германските племена, които словените са наричали немци или такива, които не са ги разбирали. Словени е еволюирало от гръцкото име склави или склабои, което гърците са давали на скитите, към които се числят и прабългарите.
    Днешните руснаци по произход са нормани/викинги или както те ги наричат варяги. Например Олег и Игор са скандинавски имена. Така че това име славяни е използвано от руснаците с чисто политически цели, а истината е съвсем друга.

    Коментиран от #17

  • 17 Бос си мойто момченце

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Днешното наименование":

    Славяни е ТЕРМИН ОБИДИНЯВАЩ ВСИИИИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ БЕЗ АКЦЕНТ НА НАРОДНОСТТА И ПРОИЗХОДА НО В САМО В РАМКИТЕ НА ЕВРОПА ЗАЩОТО ПО ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПРИЧИНА ТОЗИ РАЙОН ТЕЗИ НАРОДИ ИМАТ МНОГОВЕКОВНИ ВРЪЗКИ ПО МЕЖДУ СИ.

    Коментиран от #20

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Зорница":

    Ceгaшнитe ни букви НE CA КИРИЛИЦA. Изфaбрикувaни ca oт aмcтeрдaмcкитe пeчaтaри пo пoръчкaтa нa руcкия цaр Пeтър І и ca нaрeчeни ГРAЖДAНИЦA, пo чacт oт зaглaвиeтo нa първaтa книгa oтпeчaтaнa c тях. Пo-къcнo РУСНАЦИТЕ cъздaвaт и ръкoпиcния вaриaнт нa ГРAЖДAНИЦAТA, кoитo букви вcички cмe учили в училищe oт буквaрчeтo.
    Нaтрaпeнaтa ни ГРAЖДAНИЦA ceгa cъздaвa прoблeми при члeнcтвoтo ни в EC, в oблacттa нa пaтeнтнoтo прaвo и нe caмo тaм!!!
    кoпи-пeйcт: „................CЛEД ПРИEМAНEТO НA БЪЛГAРИЯ в Eврoпeйcкия cъюз прeз 2007 кирилицaта e въвeдeнa кaтo eднa oт oфициaлнитe пиcмeнocти нa oбщнocттa. Зa cъжaлeниe ce прoпуcкa възмoжнocттa дa ce въвeдe кaтo зaдължитeлнa бългaрcкaтa фoрмa нa кирилицa, зaщoтo cпeциaлиcтитe, кoитo пoлaгaт уcилия в тaзи пocoкa, нe нaмирaт инcтитуциoнaлнa пoдкрeпa. Тaкa кирилицaтa, приeтa oфициaлнo в Eврoпa, e c руcки нaчeртaния.........“ те за това сме руска губерния?

    Коментиран от #19

  • 19 Скрий се бе

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Пий още едно и лягай
  • 20 Като видя

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бос си мойто момченце":

    субект да използва главни букви и ми става ясно що за стока си. Първо не можеш да пишеш на български и второ не познаваш историята на българите и езика им. Словени не е равнозначно на славяни! Ама откъде да го знаеш това като си твърде ограничен?
  • 21 ДОКО

    0 1 Отговор
    БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА Е ИЗМИСЛЕНА ОТ МАКЕДОНЦИ..ТОВА Е НЕОСПОРИМ ФАКТ..ГОВОРИМ ЗА СОЛУНСКИТЕ БРАТЯ А НЕ ЗА ШОПСКИТЕ БРАТЯ..ПАНИМАЕТЕ. ИЛИ НЕ ПАНИМАЕТЕ...ХА ХА ТЪПИ ЧОБАНИ..ТЕ БИЛИ ИЗМИСЛИЛИ ТОВА АМА И ИЗМИСЛИЛИ И ОНОВА ХА ХА ..МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИТЕ САМО НЕКОЯ ДАЛАВЕРА..

    Коментиран от #23

  • 22 НЕГРАМОТНИЯ

    1 0 Отговор
    ПАТЛАДЖАН - 18-годишният Емрах Стораро се похвали с нова лъскава придобивка - луксозен "Мерцедес", оценяван приблизително на 120 хиляди лева. Младокът, който наскоро навърши пълнолетие, не крие страстта си към луксозните коли и бързите скорости, пише Флагман.

    Синът на Тони Стораро показа мощния автомобил на феновете си в социалната мрежа. Возилото е в матов цвят и по всичко личи е скъп подарък.

    Малкият брат на Фики не споделя подробности за новата си придобивка, но пусна няколко сторита, на които се вижда, че колата вече е в движение и изпълнителят ѝ се наслаждава.
  • 23 Качвай

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "ДОКО":

    се на трена за Београд, че скоро няма да видиш ЕС. Но преди това си направи едно хубаво селфи като за последно с Буцефал и онзи на коня. 😂
  • 24 кочо

    0 0 Отговор
    ВСЕКИ ЕЗИК СЕ СЪСТОЙ ОТ ДВА СИМВОЛА.1 УСТРОЙСТВО ИЛИ ГРАМАТИКА ТУК И АЗБУКАТА МУ.2 ПРОИЗВЕДЕНИЯ ИЛИ ЛИТЕРАТУРА-ПОЕЗИЯ И ПРОЗА.СЪЩЕСТВУВА И ХРИСТОМАТИЯ-СБОР ОТ РАЗЛИЧНИ ЛИТЕРАТУРИ.ТАКА БЕШЕ ЗА НАС -ДЕЦАТА ОТ 50 И 60 ТЕ ГОДИНИ.
  • 25 кочо

    0 0 Отговор
    ВСЕКИ ЕЗИК СЕ СЪСТОЙ ОТ ДВА СИМВОЛА.1 УСТРОЙСТВО ИЛИ ГРАМАТИКА ТУК И АЗБУКАТА МУ.2 ПРОИЗВЕДЕНИЯ ИЛИ ЛИТЕРАТУРА-ПОЕЗИЯ И ПРОЗА.СЪЩЕСТВУВА И ХРИСТОМАТИЯ-СБОР ОТ РАЗЛИЧНИ ЛИТЕРАТУРИ.ТАКА БЕШЕ ЗА НАС -ДЕЦАТА ОТ 50 И 60 ТЕ ГОДИНИ.